Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ποιες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Πακέτο ρυθμίσεων που θα προβλέπουν μειώσεις φόρων, ρυθμίσεις οφειλών σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις και παροχή κινήτρων επαναφοράς κεφαλαίων στη χώρα μας προωθεί η κυβέρνηση. Οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη στο Παρίσι.  
Ποιες φοροελαφρύνσεις εξετάζει η κυβέρνηση 
 
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει σημαντικές ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέστησαν πρωτοφανούς έκτασης συρρίκνωση εισοδημάτων, εξαιτίας της εφαρμογής του αυστηρού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που προέβλεπε το Μνημόνιο. Αν χρειαστεί, πολλές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν και μονομερώς, χωρίς δηλαδή να έχει συμφωνήσει με αυτές η τρόικα, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στο να αρνούνται την εφαρμογή διατάξεων που αποκαθιστούν αδικίες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες προκλήθηκαν από τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων 4,5 ετών.

Βασικό επιχείρημα στο οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συμφωνία της τρόικας στην εφαρμογή των ευνοϊκών για τους Ελληνες πολίτες μέτρων είναι ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το προβλεφθέν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επιπλέον του προβλεφθέντος ποσό πλεονάσματος μπορεί να αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις.

  Τα μέτρα που επιδιώκει να προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν:
 
1) Τη μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εξετάζεται η μείωση του συντελεστή κατά 20%-30%, ώστε από τις 15 Οκτωβρίου 2014, που ξεκινά η νέα περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη λιανική τιμή πώλησης του καυσίμου να περιοριστεί κατά 7 έως 10 λεπτά το λίτρο, από τα 33 στα 23 - 26 λεπτά το λίτρο. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η τελική τιμή πώλησης του καυσίμου (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ που θα μειωθεί λόγω της περικοπής του ΕΦΚ) να αποκλιμακωθεί περίπου κατά 8,5 έως 12 λεπτά το λίτρο.

2) Τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για την εστίαση, με παράταση της περιόδου αναστολής του συντελεστή 23% για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει και για το 2015 την ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ εστίασης.

3) Την τροποποίηση των νομοθετικών διατάξεων για τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των συγκεκριμένων χρεών να αυξηθεί σημαντικά. Προωθούνται σενάρια ρυθμίσεων που θα δίδουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για εξόφληση οφειλών, που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά σε 48 έως και 80 μηνιαίες δόσεις, ενώ σήμερα για την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών αυτών προβλέπονται μόλις 12 μηνιαίες δόσεις ή, σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, 24 δόσεις.

4) Τη μείωση των επιβαρύνσεων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε η διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%, για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ώστε οι ποσοστιαίες επιβαρύνσεις να περιοριστούν από 1%-4% σε 0,5%-2%, είτε η αύξηση αφορολογήτου από τις 12.000 στις 18.000 ευρώ, η μείωση της εισφοράς κατά 50% για εισοδήματα από 18.000 έως 25.000 ευρώ και η διατήρησή της στα σημερινά επίπεδα για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Οι όποιες αλλαγές επέλθουν στις διατάξεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016.

5) Την περαιτέρω διεύρυνση των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με την καθιέρωση εκπτώσεων και για τα κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Εξετάζεται να ισχύσει, αν είναι δυνατόν κι από φέτος, πρόσθετη ρύθμιση που θα προβλέπει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που είναι κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα, κυρίως ξενοίκιαστα, με το αιτιολογικό ότι δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Το πιο πιθανό όμως είναι μια τέτοια ρύθμιση να ισχύσει τελικά από το 2015 και μετά, δηλαδή από το δεύτερο έτος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και μετά.

6) Τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του βασικού συντελεστή φορολογίας των κερδών των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) από το 26% στο 20% και εν συνεχεία στο 15%.

7) Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 11.500 ευρώ από 9.550 και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος κατά δύο μονάδες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

8) Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καθόλου δραστηριότητα. Εξετάζεται η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ των επιχειρήσεων που δεν έχουν δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν δηλώσει παύση εργασιών.

9) Τη θέσπιση νέων κινήτρων και ρυθμίσεων για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «σενάρια» για προώθηση ρυθμίσεων που θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα για επαναφορά κεφαλαίων από τις τράπεζες του εξωτερικού στην Ελλάδα «ξαναζεσταίνονται». Συγκεκριμένα, εξετάζονται ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν είχαν φορολογηθεί να τα επαναπατρίσουν με κίνητρο την παροχή σημαντικής έκπτωσης φόρου εισοδήματος, υπολογιζόμενης με βάση το ποσό του φόρου, το οποίο προκύπτει σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

10) Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. και την αύξηση του πλαφόν του 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.

Πέραν των μέτρων αυτών, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να βάλει «πάγο» σε όλα τα σενάρια για ένα νέο «άνοιγμα» του ασφαλιστικού και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να αποτρέψει περαιτέρω υλοποίηση μνημονιακών μέτρων που θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων και περικοπές παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
  Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει σημαντικές ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέστησαν πρωτοφανούς έκτασης συρρίκνωση εισοδημάτων, εξαιτίας της εφαρμογής του αυστηρού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που προέβλεπε το Μνημόνιο. Αν χρειαστεί, πολλές ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν και μονομερώς, χωρίς δηλαδή να έχει συμφωνήσει με αυτές η τρόικα, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στο να αρνούνται την εφαρμογή διατάξεων που αποκαθιστούν αδικίες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες προκλήθηκαν από τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων 4,5 ετών.

Μπρεχτ: Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος...


“Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή.


Δε δείχνει να γνωρίζει ότι το κόστος διαβίωσης, η τιμή των φασολιών, του αλευριού, του ενοικίου, των φαρμάκων, όλα βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις. Νιώθει ακόμη και περήφανος για την πολιτική του αμορφωσιά, φουσκώνει το στήθος και λέει πως μισεί την πολιτική.

Δε γνωρίζει, ο ηλίθιος, πως απ’ την έλλειψη συμμετοχής του στα κοινά προέρχεται η ύπαρξη της πόρνης, το παρατημένο παιδί, ο κλέφτης και, χειρότερα απ’ όλα, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, oι λακέδες των εκμεταλλευτριών πολυεθνικών εταιρειών…”.

- ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ.

Μικρότερες μειώσεις στα εφάπαξ με έκτακτη επιχόρηγηση

Διάταξη η οποία ανοίγει τη στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης με 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και μερίσματα ψήφισε η κυβέρνηση, ώστε να είναι ελαφρύτερες ή ακόμη και να μηδενιστούν οι μειώσεις στα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Άυγουστο του 2013.
Με τη διάταξη αυτή οι επικείμενες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ των ενστόλων καθώς και στα μερίσματα που καταβάλλουν οι αντίστοιχοι φορείς θα είναι μικρότερες από αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί.
Και αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση που προβλέφθηκε με νόμο θα αποτελέσει μέρος των εσόδων τους και θα περιορίσει τα ελλείμματά τους.
Η διάταξη, την οποία αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλάμβανεται στο νόμο 4281/14 και στο άρθρο 6 όπου αναφέρεται ότι: 
"Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία) δύναται να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα".
Πατήστε για μεγέθυνση...
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)