Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή-βόμβα σε Πάγκαλο ,Βενιζέλο με Χριστουγεννιάτικες ευχές!

Αυτές δεν είναι ευχές για τα Χριστούγεννα. Είναι κανονική «σταύρωση»,αφού τα «καρφιά» περισσεύουν. Η Χριστουγεννιάτικη κάρτα τους και προς την πολιτική ηγεσία «στάζει φαρμάκι»:

«Φεύγοντας το 2010 ,αποχαιρετά απογοητευμένους και απαξιωμένους τους Έλληνες στρατιωτικούς,αφηνοντάς τους με την απορία γιατί αυτή τη χρονιά χαρακτηρίστηκαν αναίτια ως «μη παραγωγικοί», «αυτιστικοί», «γραφειοκράτες», δεχόμενοι άδικες μειώσεις και υποβαθμίσεις στις ήδη πενιχρές σε σχέση με τη προσφορά τους,απολαβές και παροχές τους.
Ο ΣΥΣΜΕΔ,εύχεται και ευελπιστεί το 2011,το αστέρι της γέννησης του Θεανθρώπου, να φωτίσει όλους μας,ώστε να διασφαλιστούν τα λιγοστά δικαιώματα των Ελλήνων στρατιωτικών και να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωσή και απομόνωσή τους.
Ευελπιστούμε ότι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά θα συμβάλλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση,υλοποιώντας το όνειρο,δίνοντας την ελπίδα και χτίζοντας το αύριο».
Οι ευχές απευθύνονται ειδικά στους υπουργούς της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όχι παιχνιδια στην πλατη του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ μας...

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGAgCUDDyQUhYi3sX4MCKyLAA1r09ilUMx9A50L2TEfRRYw1Or4gΠαραιτείται ο Πατέρας, αποχωρεί από τα δρώμενα του ΠΑΟ ο Βγενόπουλος!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 24ωρου, η απόφασή τους είναι οριστική και αναμένεται...
να την ανακοινώσουν σύντομα. Ο Πατέρας θα παραιτηθεί από την προεδρία ενώ ο Βγενόπουλος θα αποχωρήσει από όλα τα δρώμενα
του Παναθηναϊκού!

Λεπτομέρειες σε λίγο

http://24wro.blogspot.com/2010/12/blog-post_5020.html

Πρόσβαση σε Έγγραφα

Πρόσβαση σε Έγγραφα

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα και πληροφορίες που τηρούνται σε αρχεία του δημόσιου τομέα. Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις, οι πολίτες έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα και πληροφορίες που τηρούνται από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την χορήγηση αντιγράφου του εγγράφου ή την επιτόπια μελέτη στις εγκαταστάσεις του φορέα που τηρεί το αρχείο.

Η αρχή της διαφάνειας και συγκεκριμένοι συνταγματικοί κανόνες επιτρέπουν την πρόσβαση του πολίτη στις πληροφορίες που τηρεί ο δημόσιος, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Επίσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο έγγραφο, σε μια διαδικασία, θα πρέπει να έχει αποκτηθεί με τους όρους που επιβάλλει ο νόμος.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα είναι οι ακόλουθες:

Πρόσβαση σε Έγγραφα

Νέα
7/2/2009

Πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την πιστοποίηση του ΕΟΦ


10/7/2008

Παρατηρήσεις στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


24/6/2008

Δημιουργία on-line βάσης δεδομένων επαγγελματιών


23/6/2008

Αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη


Νόμοι

Άρθρο 5Α του Συντάγματος

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.
2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.


Άρθρο 10 του Συντάγματος

1. Kαθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Kράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο. ?
2. Mόνο μετά την κοινοποίηση της τελικής απόφασης της αρχής στην οποία απευθύνεται η αναφορά, και με την άδειά της, επιτρέπεται η δίωξη εκείνου που την υπέβαλε για παραβάσεις που τυχόν υπάρχουν σ? αυτή. ?
3. Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 5 Κώδικα Διοικητικής Δικαδικασίας

1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
2. Οποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.
3. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, "διοικητικών" αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.
4. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται: α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β) με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για το σκοπό αυτόν.
5. Η άσκηση του κατά τις παρ. 1 και 2 δικαιώματος γίνεται με την επιφύλαξη της ύπαρξης τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
6. Η χρονική προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι είκοσι (20) ημέρες.


Πρόσβαση στην Περιβαλλοντική Πληροφορία

Πρόσβαση στα κοινοτικά έγγραφα

Περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα



Links

Συνήγορος του Πολίτη

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Blogs, Chat Rooms και Forums και νομική πραγματικότητα

Το διαδίκτυο έχει δώσει φτερά στις κοινότητες! Όποιο χόμπυ και αν έχετε, όποια ιδιαιτερότητα και αν σας χαρακτηρίζει, όποιο και αν είναι το γούστο ή η γνώμη σας για κάτι, μέσα από το διαδίκτυο θα βρείτε ομοϊδεάτες και θιασώτες των ίδιων προτιμήσεων. Όχι μόνο θα βρείτε πρόσωπα από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς, αλλά θα μπορέσετε να μιλήσετε μαζί τους, και να εγγραφείτε στην ομάδα τους, ώστε να επικοινωνείτε μαζί τους σε πραγματικό χρόνο.

Πώς θα γίνει αυτό; Στον ιστοχώρο της κοινότητας που σας ενδιαφέρει, θα βρείτε την ένδειξη «forum». Μέσω της ένδειξης αυτής, οδηγείστε σε υποσελίδα του κεντρικού δικτυακού τόπου της κοινότητας, στην οποία υπάρχουν οδηγίες και όροι χρήσης, τους οποίους πρέπει να αποδεχθείτε, προκειμένου να μπορέσετε να εγγραφείτε και να κάνετε χρήση του forum της κοινότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ως μέλος του forum, έχετε δικαίωμα να δημοσιεύετε τις απόψεις και τα ερωτήματα σας στον δημόσια αναρτημένο (διαδικτυακό) χώρο της κοινότητας αυτής. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις συζητήσεις και να μετέχει με ανάλογη διαδικασία. Το forum είναι ένα τεχνολογικά εξελιγμένο εργαλείο προσέγγισης και επικοινωνίας, καθώς με τη χρήση του ο καθένας μπορεί άμεσα να εκφράζει τη γνώμη του δημοσίως, απευθυνόμενος στο εξειδικευμένου ενδιαφέροντος κοινό της κάθε κοινότητας. Μπορεί επίσης να απευθύνει ερωτήματα και να λαμβάνει απαντήσεις σε πάσης φύσεως θέματα (π.χ. τεχνικά) του ειδικού ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης ομάδας. Στο forum υπάρχει συνήθως κάποιος διαχειριστής, ο οποίος αναλαμβάνει το έργο της λογοκρισίας του περιεχομένου, έτσι ώστε να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες στη συζήτηση.

Αντίστοιχη λειτουργία, αν και πιο άμεση, έχουν τα chat rooms, «δωμάτια» ιδιωτικών ή και δημόσιων συζητήσεων με πιο ελεύθερο περιεχόμενο. Σε αυτά δεν υπάρχει καμιά λογοκρισία περιεχομένου, καθώς η συζήτηση διεξάγεται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς την παρεμβολή προσώπου στη διαχείριση της συζήτησης.

Αν πάλι δεν αγαπάτε τις συζητήσεις αλλά τους μονολόγους, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blog με μηδενικό κόστος, κι ό,τι θέλετε να πείτε θα «ανέβει» αμέσως στον παγκόσμιο ιστό, διαθέσιμο σε όλους.

Τα forums, τα chats και τα blogs εμφανίστηκαν γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα.

Τα forums και τα chats είναι διαδικτυακές υπηρεσίες, τις οποίες μπορεί να προσφέρει μια κοινότητα στο κοινό της ή και σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του δικτυακού τόπου της. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση των υπηρεσιών αυτών ο κάθε χρήστης μπορεί να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο δημοσιεύεται σε κάποια συγκεκριμένη και γνωστή θέση του δικτυακού τόπου και μπορεί να δεχτεί σχόλια από άλλους χρήστες αλλά και απαντήσεις από τον ίδιο χρήστη. Με άλλα λόγια είναι μια δημόσια συζήτηση γύρω από κάποιο θέμα ή και εντελώς ελεύθερη.

Τα blogs είναι η τελευταία μορφή εξέλιξης της δημοσιοποίησης της προσωπικής γνώμης στο διαδίκτυο. Είναι δικτυακοί τόποι στους οποίους ο δημιουργός τους δημοσιεύει με χρονολογική σειρά τις σκέψεις και απόψεις του είτε σχετικά με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, είτε και γενικώς, υπό τη μορφή «δημόσιου ημερολογίου». Μολονότι τα blogs έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν προέρχονται από πρόσωπα με κάποιο κύρος ή όταν οι σχολιαστές τους αναφέρονται σε επίκαιρα θέματα πολιτικής ή άλλα, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η «ημερολογιακή» μορφή των blogs, δηλαδή ιστοσελίδες ανώνυμων (μη δημόσιων) προσώπων, οι οποίοι εκθέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με αφετηρία την καθημερινότητά τους.

Νέες μορφές δημόσιας έκφρασης και δικαιοσύνη
Τα blogs, forums και chats για τη δικαιοσύνη είναι καινούρια μορφώματα, τα οποία δεν εμπίπτουν σε καμία από τις γνωστές μέχρι σήμερα μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς που καλύπτει το θεσπισθέν δίκαιο. Βέβαια πρόκειται για μορφή έκφρασης, και ως τέτοια, χαίρουν αυξημένης προστασίας από το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη (άρθρο 5 Σ) να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. Η ελευθερία του λόγου προστατεύεται αυτοτελώς στο άρθρο 14 Σ, όπου ορίζεται ότι «καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους.»
Στο Σύνταγμα δεν γίνεται προφανώς λόγος για τους ειδικότερους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφράζεται κάποιος, όμως από τη γενική διατύπωση του άρθρου συνάγεται η ευρεία εφαρμογή του ακόμη και σε νέες μορφές έκφρασης, που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως είναι τα forums, τα chats και τα blogs. Παραμένει ωστόσο το ερώτημα ως προς τη νομική φύση των μορφών αυτών έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς υφίστανται βασικές διαφορές στη λειτουργία και φύση τους από τις ήδη γνωστές μας υπόλοιπες μορφές δημόσιας έκφρασης κυρίως τον τύπο και την τηλεόραση.

Εγκλήματα κατά της τιμής και νέες μορφές έκφρασης
Τα αδικήματα που μπορούν να συμβούν μέσω ενός blog, ενός forum ή μέσα σε ένα «δωμάτιο» chat είναι παρόμοια με ό,τι θα μπορούσε να συμβεί με τη χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου:
Οι περιπτώσεις εξύβρισης και δυσφήμησης, ακόμη και προσβολής της φήμης εταιρείας ή επιχείρησης, οι δημόσιες δηλαδή προσβολές ή με άλλο τρόπο βλάβες της τιμής ή υπόληψης κάποιου μέσω διαδικτύου αντιμετωπίζονται ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν φυσικά ταυτόχρονα με το διαδίκτυο αλλά προϋπήρχαν αυτού. Εξύβριση ή δυσφήμηση μπορεί να διαπραχθεί και μέσω του τύπου ή της τηλεόρασης, το ίδιο και κάθε παρότρυνση ή διευκόλυνση του κοινού σε παράνομες ή ανήθικες πράξεις. Μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω των blogs/forums/chats με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αντίστοιχα μέσω των εφημερίδων ή της τηλεόρασης;

Σε τι διαφέρει το διαδίκτυο από τον τύπο και την τηλεόραση;
Η απάντηση είναι απλή: Στην καταρχήν ανωνυμία του χρήστη και στην έλλειψη ευθύνης στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του μέσου.
Σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμησης από ένα έντυπο π.χ. ημερήσια εφημερίδα, στην οποία ο υπογράφων δημοσιογράφος εν γνώσει του διαδίδει ψευδή είδηση για τον Χ, ο Χ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μηνύσει τον δημοσιογράφο και να ζητήσει να αποκατασταθεί η βλάβη που του προκλήθηκε. Την ευθύνη για το αδίκημα φέρει όχι μόνο ο δημοσιογράφος που υπέγραψε το άρθρο αλλά και ο εκδότης του εντύπου, καθώς ο νόμος καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη του εκδότη για ό,τι δημοσιεύεται στο έντυπό του επωνύμως ή ανωνύμως (Ν.1178/1981). Έτσι, ακόμη και αν μια εφημερίδα δημοσιεύσει ανώνυμη επιστολή δια της οποίας υβρίζεται ένα πρόσωπο, το πρόσωπο αυτό μπορεί να στραφεί ενατίον του εκδότη και να αναζητήσει το δίκιο του, χωρίς να έχει την ανάγκη να κηνυγά τον ανώνυμο συντάκτη της επιστολής. Το ίδιο συμβαίνει (με τις τροποποιήσεις του Ν. 2328/1995) και με τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, για τα αδικήματα κατά της τιμής που τελούνται κατά τη διάρκειά τους.
Με άλλα λόγια, στα έντυπα και στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, οι δημοσιεύσεις γίνονται επωνύμως, αφού σε κάθε περίπτωση επώνυμο είναι το μέσο που την δημοσιεύει. Και εφόσον η αντικειμενική ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της τιμής υπάρχει και στο πρόσωπο του εκδότη/παραγωγού, ο θιγόμενος, αν δεν μπορεί να βρει τον πραγματικό συντάκτη της είδησης αναζητά την ευθύνη νομίμως στο πρόσωπο του εκδότη/παραγωγού. Έτσι, υπάρχει πάντα ένα επώνυμο πρόσωπο στο οποίο μπορεί ο θιγόμενος να απευθυνθεί και να ζητήσει αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη και ενδεχομένως και αποζημίωση.

Δεν συμβαίνει όμως καθόλου το ίδιο στις περιπτώσεις των blogs/forums/chats. Εδώ το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς ανώνυμος μπορεί να είναι και ο συντάκτης της προσβλητικής έκφρασης αλλά και ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας που την φιλοξενεί.

1. Ανώνυμος συντάκτης
Όπως είναι γνωστό, τα μέλη των forums και των chats δεν εγγράφονται με το ονοματεπώνυμό τους αλλά με ψευδώνυμο. Το ψευδώνυμο αυτό μπορεί σε κάποιο άλλο σημείο του δικτυακού τόπου που φιλοξενεί το forum/chat να αντιστοιχείται σε πραγματικό ονοματεπώνυμο, μπορεί όμως και όχι. Ακόμη και αν σε κάποιο σημείο το δικτυακού τόπου δηλώνεται το πραγματικό ονοματεπώνυμο κάποιου, κανείς δεν διασφαλίζει και φυσικά κανείς δεν ελέγχει την αλήθεια ή μη των δηλώσεων. Έτσι, αν η Μαρία Παπαδοπούλου δηλωθεί στο δικτυακό τόπο των οπαδών της Α ομάδας ως Κατερίνα Παπαδάκου με ψευδώνυμο «ντάλια» και ως «ντάλια» εξυβρίσει τον Χ στο forum ή στο chat room της ομάδας, η πραγματική ταυτότητα της «ντάλιας» δεν προκύπτει από πουθενά.

2. Ανώνυμος δικτυακός τόπος
Ακόμη μπορεί κάποιος να διατηρεί ανώνυμα έναν δικτυακό τόπο για το blog του, τον οποίο φιλοξενεί σε χώρα εκτός Ελλάδος, χωρίς να δημοσιεύει κανένα πραγματικό στοιχείο ταυτότητάς του και στον οποίο δυσφημεί την Χ επιχείρηση για την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις για να βρεθεί ο ένοχος σε περίπτωση εξύβρισης, δυσφήμησης ή γενικότερα προσβολής της προσωπικότητας, ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσβατος, αν όχι αδιάβατος, αφού τα δεδομένα που χρειάζεται να αποκαλυφθούν για να οδηγηθούμε στην ταυτότητα του δράστη αποτελούν στοιχεία επικοινωνίας και προσωπικά δεδομένα, η άρση του απορρήτου των οποίων -για τα συγκεκριμένα εγκλήματα- απλώς δεν προβλέπεται!

Η ευθύνη του δημιουργού/ιδιοκτήτη δικτυακού τόπου
Ας πάρουμε όμως την περίπτωση ενός επώνυμου δικτυακού τόπου, στο forum ή στο chat του οποίου εξυβρίζεται ή δυσφημείται κάποιο πρόσωπο. Μπορούμε να ζητήσουμε την ευθύνη από τον ιδιοκτήτη του δικτυακού τόπου, αν είναι γνωστός, με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να ζητήσουμε την ευθύνη από τον εκδότη μιας εφημερίδας για όποιο δημοσίευμα μας θίγει στο μέσο του;

Αναγκαστικά η απάντησή μας θα γείρει προς το όχι. Η αντικειμενική ευθύνη του ιδιοκτήτη ενός δικτυακού τόπου για όσα δημοσιεύονται εκεί θα ήταν υπερβολική με δεδομένη τη φύση και τη λειτουργία του διαδικτύου. Καταρχάς αφού η ανωνυμία αποτελεί τον κανόνα στο διαδίκτυο, αφαιρείται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη του δικτυακού τόπου να στραφεί αναγωγικά εναντίον εκείνου που πράγματι προκάλεσε τη ζημία, αφού δεν μπορεί να τον εντοπίσει. Έτσι επωμίζεται εκείνος όλο το βάρος της αποζημίωσης του θιγμένου προσώπου, αλλά ο αληθινός υπαίτιος μένει στην ουσία ατιμώρητος.
Αλλά και η ίδια η λειτουργία αφενός του chat είναι πολύ απαιτητική τεχνικά, αφού γίνεται χωρίς την μεσολάβηση τεχνικού ή διαχειριστή και σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση είναι μη εφικτή. Αφετέρου οι δημοσιεύσεις σε forum, μολονότι φιλτράρονται συνήθως από τον διαχειριστή της συζήτησης, δεν είναι δυνατόν να λογοκρίνονται με τρόπο που να παρακωλύεται η ελεύθερη έκφραση. Ο διαχειριστής μπορεί να εμποδίσει μια ακραία υβριστική έκφραση, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει ένα μέλος να εκφραστεί αρνητικά για την παροχή των υπηρεσιών μιας επιχείρησης, γεγονός όμως που μπορεί να συνιστά δυσφήμηση!
Τέλος, η αντικειμενικοποίηση της ευθύνης του ιδιοκτήτη του forum/chat για τα εκεί γραφόμενα, οδηγεί αναγκαία στη θέσπιση τόσο αυστηρών και λεπτομερών κανόνων συμμετοχής, ώστε ακυρώνεται η ίδια η λειτουργία τους, αφού αυτή προϋποθέτει μια μορφή συζήτησης ελευθεριακή και κατά το δυνατόν ανέλγκτη.

Επομένως οι χρήστες μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα μέσα σε αυτούς τους χώρους; Οι δημιουργοί αυτών των χώρων δεν φέρουν καμία ευθύνη;

Η έλλειψη αντικειμενικής ευθύνης του ιδιοκτήτη δεν σημαίνει παντελή έλλειψη ευθύνης. Οι δημιουργοί τέτοιων σελίδων συζητήσεων εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 131/2003, αφού παρέχουν υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας εξ’ αποστάσεως και κατόπιν προσωπικής επιλογής του αποδέκτη της υπηρεσίας. Επομένως, σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 13 του Π.Δ., οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών δεν φέρουν ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύεται, αν δεν αποτελούν την αφετηρία των μεταδιδόμενων πληροφοριών, αν δεν επιλέγουν τον αποδέκτη τους και αν δεν επιλέγουν και τροποποιούν τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Στην πραγματικότητα κάθε δημιουργός blog/chat/forum μπορεί να διαχειριστεί τις πληροφορίες που δημοσιεύονται. Οι πιο σοβαροί δικτυακοί τόποι με δημόσιες συζητήσεις έχουν ειδικό άτομο –διαχειριστή- γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

Από το νόμο δεν καθιερώνεται γενική υποχρέωση ελέγχου του παρόχου της υπηρεσίας για το περιεχόμενο που περιλαμβάνει αυτή, όμως επιβάλλεται η άμεση αντίδρασή του όταν το αντιληφθεί. Όπως φαίνεται άλλωστε και από την πρακτική που ακολουθείται στον παγκόσμιο ιστό, οι δημιουργοί και ιδιοκτήτες δικτυακών τόπων που φιλοξενούν σελίδες συζητήσεων, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και γι΄ αυτό φροντίζουν να εξοπλίζουν τις σελίδες με όρους χρήσης, τους οποίους οφείλει κάποιος να αποδέχεται για να συμμετάσχει.

Σε αυτούς, ο χρήστης –καλό είναι να- ενημερώνεται για την ευθύνη που φέρει σχετικά με το περιεχόμενο που προσθέτει και τις πληροφορίες που «ανεβάζει», αλλά και να υπάρχει ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του δικτυακού τόπου, όπου να καταγγέλονται παράνομες συμπεριφορές.

ΜΑΤΩΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ…


ΓΡΑΦΕΙ
Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Αυτές τις ημέρες είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε 3 εκδηλώσεις Δυτικών πρεσβειών για τις ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ που έρχονται. Και οι 3 χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι δυο ισχυρότατες ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ. Είχα την τύχη να συνομιλήσω με περίπου 10 διπλωμάτες από πρέσβη και κάτω, και θα έλεγα ότι ήταν μια καλή συνέχεια των προ 15ημέρου επαφών μου σε ΑΥΣΤΡΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ με αναλυτές-τραπεζίτες-οικονομικούς παράγοντες κλπ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

Δεν σας κρύβω ότι μόλις φεύγω κρατώ σημειώσεις…. ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΟΜΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΞΑΓΕΙ(έχουν την σημασία τους γιατί πέραν του τι λέμε εμείς τα λένε οι ξένοι που ανελλιπώς μας παρακολουθούν…).

*ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ. ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ…(ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ Γ .Α .ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ .ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ).ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΕΠΕΣΗΜΑΝΑΝ ΤΟ 2011.

*ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΣΕ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ-ΜΟΝΑΧΟ-ΒΙΕΝΝΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ… ΕΧΟΥΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ… ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ. ΜΟΥ ΕΠΕΣΗΜΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ ΔΕΚ 2008. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ…ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ-ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ-ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ ΚΛΠ.

*ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΦΟΥΝΤΩΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ WIKILEAKS.(ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΤΑ-ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ…).

*ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ/ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ…ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΝΩΣΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ… ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.


*ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ «ΜΑΤΩΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ…» ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ.

*ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ…

*ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΧΑΩΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΑΤΗ ΚΡΙΣΗ (ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ) ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΗΠΑ-ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

*ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ Η ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ(ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ) ΣΤΗ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

*ΕΧΟΥΝ ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΛΠ.(προσωπικά μακάρι να είχαμε τέτοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά η πατρίδα μας που είναι στο χείλος της πτώχευσης, επειδή κάποιοι αετονύχηδες τους συμφέρει να πλασάρουν τα περί ΚΑΤΑΡ-ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ-ΝΤΑΧΡΑΝ-ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΝΚΟΡΕΙΤΖ/ΑΛΑΣΚΑ. ΑΣ ΉΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΊ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΩΡΙΝΟ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ. Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΡΟΝΟ-ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ…)

Τα δάνεια της Ελλάδας στο παρελθόν.

Για μία σύγκριση με το πραττόμενο και το πρακτέο:

Η ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου, που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε… ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!

Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε: “Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο” (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα:
«…Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος, και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο.
Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του, κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;…). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους…».

Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!

Χωρίς σχόλια…

Έφτιαξαν το ευρωπαϊκό «αδερφάκι» του Wikileaks,

Το Brussels Leaks υπόσχεται να βγάλει στη φόρα τα… ευρωπαϊκά «άπλυτα»

Ένα «ευρωπαϊκό Wikileaks», με το όνομα Brussels Leaks, λειτουργεί τα

τελευταία 24ωρα στο Διαδίκτυο. Οι διαχειριστές του υποστηρίζουν ότι θα

βγάλουν στη φόρα τα «άπλυτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτοντας

μυστικές συμφωνίες που λαμβάνονται «πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο ιστότοπος, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του, έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Αποστολή του είναι η δημοσιοποίηση εγγράφων που προέρχονται από τα

όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στις πολιτικές που

χαράσσονται για μια σειρά από «καυτά» ζητήματα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ .....

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ μετά το δυσάρεστο γεγονός:

Τι θα κάνουμε τώρα που μείναμε ορφανοί?

Ποιός θα μας συμβουλεύει απέναντι στην τρόικα?

Ποιός θα πάρει την κρίσιμη θέση του?

Πέθανε ξαφνικά ο ιταλός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τομάσο Σκιόπα από καρδιακή ανακοπή.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ για το 2011


Oι 10 καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες

για την νέα χρονιά. Οι ιδέες αυτές στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες και σε παγκόσμιες τάσεις που αυξάνονται ραγδαία και επί πλέον είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.


Με τις καλύτερες ευχές για το 2011


1. Υπηρεσίες Επισκευών

Όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να κάνουν οικονομίες επιδιορθώνοντας παρά αγοράζοντας. Αυτό δημιουργεί ξανά ευκαιρίες για τσαγκάρηδες, ξυλουργούς, μηχανουργεία, επιδιορθώσεις & προσαρμογές ρούχων, αναπαλαιώσεις επίπλων και άλλα πολλά. Εάν οι υπηρεσίες αυτές ενσωματώσουν και προστιθέμενη αξία όπως δωρεάν παραλαβή/ παράδοση, branding, online ή τηλε-ενημέρωση τότε ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό.

2. Καταστήματα Ευκαιρίας

Το 2011 προβλέπεται ότι η διεθνής οικονομία θα ανακάμψει – όχι όμως η ελληνική. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι πιο συντηρητικοί απ' ότι ήταν και θα ψάχνουν για ευκαιρίες είτε σε λαϊκές αγορές είτε σε περιφερειακά καταστήματα ή σε αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων & stock houses. Υπάρχουν και στην Ελλάδα εταιρίες franchising που διαθέτουν επώνυμα καταστήματα με εκπτωτικά ή φθηνά προϊόντα κάθε είδους. Η νέα τάση ενοικίασης ή ανταλλαγής ρούχων αυξάνει τις ευκαιρίες.


3. Εξαγωγική Ανάπτυξη

Όσο η τοπική αγορά στεγνώνει από χρήματα, όσο η οικονομική δυσχέρεια εξαπλώνεται σε όλη την χώρα, τόσο οι ευκαιρίες για εξαγωγική ανάπτυξη αυξάνουν. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, υπάρχουν πολλά προϊόντα με αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό. Σε αυτό που υστερούμε είναι ο συστηματικός τρόπος προσέγγισης μιας ξένης αγοράς και το εξαγωγικό marketing που πρέπει να εφαρμόσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις


4.Υπηρεσίες Καθαριότητας

Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, όλα γύρω μας αργά ή γρήγορα λερώνουν, λεκιάζουν και χρειάζονται επαγγελματική φροντίδα. Και όσο τα χρήματα για εξόδους μειώνονται τόσο η ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι θα απορροφά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μας. Όσο περισσότερο δουλεύουμε για να καλύψουμε τα μειωμένα έσοδα, τόσο οι υπηρεσίες για καθαριότητα, σιδέρωμα, φροντίδα μωρών & ηλικιωμένων θα ζητούνται περισσότερο.


5
.Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Το νερό είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Όσο ελαττώνονται τα αποθέματα τόσο πιο πολύτιμο γίνεται και τόσο πιο αναγκαίες οι υπηρεσίες, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να το εξοικονομήσουμε. Από συστήματα που εντοπίζουν αυτόματα διαρροές μέχρι κατασκευή αυτοποτιζόμενων κήπων, μίνι συστήματα αφαλάτωσης ή τεχνολογίες καθαρισμού & χρήσης αποβλήτων.


6.
Cocooning & Ανακαινίσεις Χώρων

Όσο οι έξοδοι θα είναι δυσβάστακτοι, τόσο προσκλήσεις για παρέες στο σπίτι θα αυξάνουν. Όσο η ζωή δυσκολεύει τόσο το ενδιαφέρον για ποιότητα ζωής στο σπίτι θα αυξάνει. Χιλιάδες προϊόντα, χρηστικά εργαλεία, διακοσμητικά στοιχεία, συναρμολογήσεις και κατασκευές συνδέονται με την ανθρώπινη αυτή ανάγκη. Το στυλ, τα χρώματα, η επιθυμία για χώρους ζεστούς ασφαλείς και όμορφους, για λίγες ώρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς, ξαναμπαίνουν στην ζωή μας.


7. Κοινωνική Δικτύωση &
Online 2 Offline

Πελάτες, πιθανοί πελάτες, συνεργάτες και καταναλωτές ανταλλάσσουν γνώμες, κάνουν κριτική, ζητούν βοήθεια, κάνουν προτάσεις και βαθμολογούν προϊόντα και υπηρεσίες στα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Η χρήση των συστημάτων αυτών για την προβολή της επιχείρησης σας είναι πλέον απαραίτητη. Η νέα τάση είναι το Online 2 Offline δηλαδή όχι ο ανταγωνισμός μεταξύ νέων και παλιών μέσων επικοινωνίας αλλά ο συνδυασμός τους. Χρησιμοποιείστε τα social media για να φέρετε κόσμο στο κατάστημα, σε μια συνάντηση, σε μια εκδήλωση, σε μια ευκαιρία προσωπικής επικοινωνίας.


8. Επιστροφή στο Χωριό – Τοπικά Προϊόντα

Με την απόλυση συμβασιούχων, την αύξηση της ανεργίας και την καθυστέρηση νέων επενδύσεων, εμφανίζεται ήδη επιστροφή πολλών μορφωμένων ανθρώπων στα χωριά τους. Εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία τις διασυνδέσεις αλλά και τις εμπειρίες που απέκτησαν μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις βασισμένες στα τοπικά προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες που τόσο έχει ανάγκη η ύπαιθρος. Η τάση για επιστροφή στα φυσικά προϊόντα, στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς και την αυξανόμενη μέριμνα για το περιβάλλον θα σταθούν σύμμαχοι στις νέες αυτές προσπάθειες.


9. Πράσινη Ενέργεια & Ανάπτυξη

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αναπτύσσονται διαρκώς για δύο κύριους λόγους: το πεπερασμένο του πετρελαίου και την ανάγκη να σταματήσει η καταστροφή του πλανήτη. Οι ευκαιρίες για την ηλιόλουστη χώρα μας είναι μεγάλες. Παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, αγορά και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, τεχνικές κομποστοποίησης, τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Σε όλους τους κλάδους μπορείτε να βρείτε μεθόδους ή προϊόντα που θα δίνουν στους αγοραστές σας, μια πιο οικολογική πρόταση.


10. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα θετικά αποτελέσματα της ΕΚΕ σε σχέση με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, την σχέση τους με το προσωπικό και την βελτίωση της φήμης τους . Η ΕΚΕ αφορά τόσο στην αυθύπαρκτη και αυτόνομη λειτουργία και συνεισφορά των επιχειρήσεων στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, όσο και στη σχέση τους με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για τις οποίες αποτελούν προμηθευτή, υπεργολάβο ή συνεργάτη κάθε μορφής. Φροντίζεις το περιβάλλον, βοηθάς την γειτονία σου, δίνεις και ένα καλό παράδειγμα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η κρυφή λίστα των 53 οφειλετών του δημοσίου

Τα ονόματα των μεγαλύτερων οφειλετών του δημοσίου
τα χρέη των οποίων επρόκειτο με κυβερνητικό νομοσχέδιο να διαγραφούν, φέρνει στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα με σχετικό άρθρο του Γιώργου Δημητρομανωλάκη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι προς διαγραφή οφειλές ανέρχονταν στο θηριώδες ποσό των 24 δισ. ευρώ, τα οποία οι εφορίες χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα είσπραξης». Το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών που προέβλεπε τη διαγραφή αποσύρθηκε, αλλά η «κρυφή λίστα» με τα ονόματα των 53 μεγαλύτερων οφειλετών από αυτούς δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην κορυφή της λίστας  βρίσκεται ο Νικόλαος Κασιμάτης με χρέη 636 εκατ. ευρώ. Ο οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη είχε λειτουργήσει ως συντονιστής σε υπόθεση με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στη δεκαετία του 1990 και αποκαλύφθηκε το 2001. Στη δεύτερη θέση με χρέη 551 εκατ. ευρώ έρχεται η γνωστή Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 551 εκατ. ευρώ συν 400 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ. 

Η πλήρης λίστα με τα 53 ονόματα των οφειλετών δημοσιεύεται σήμερα στο Πρώτο Θέμα.  

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι στη λίστα περιέχονται και εταιρίες που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία:  ΟΣΕ (με χρέη 383 εκατ.), Express Service (33 εκατ.), Οργανισμός Εργασίας Δήμου Αμαρουσίου (22,7 εκατ), Ραπτόπουλος Ιωάννης Παναγιώτης (20,6 εκατ.), Εξπρές Σέρβις Ανώνυμη Εταιρία Εμπορίου (14,4 εκατ.), Μάρμαρα Σκαρη (13 εκατ.), Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός (9 εκατ.), Hellenic Quality Foods (8,3 εκατ.), Αργοναύτης Επισκευές- κατασκευές πλοίων (7 εκατ.), Σ. Μακρόγλου & Σία (7 εκατ.), Oskar Security (6 εκατ.), Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (5,9 εκατ.), Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (5,8 εκατ.), Α. Πάσχος- Χ. Κατσικόπουλος (5,7 εκατ.).
Ακόμα στη λίστα με τις εν λειτουργία εταιρίες περιλαμβάνονται οι: Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (5 εκατ.), ΝΑΥΕΠ Επισκευές Πλοίων (5 εκατ.), Τρία Αστέρια Ξενοδοχειακή (5 εκατ.), Intersec (4,8 εκατ.), Μπαλής (4,7εκατ.), Εριοϋφαντουργική ΑΒΕΕ (4,6 εκατ.), ΜΑΡΕΝΚΟ (4,6 εκατ.), Κατράντζος Security (4,6 εκατ.), Ατλάντικ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία (4,5 εκατ.), Ελαιουργική ΚΣΕΠΕΠ (4,5 εκατ.), Τουριστικό Συγκρότημα Καψή (2,8 εκατ.), Πίτσα Φαν (2,5 εκατ.), Ράδιο Κορασίδη (1,5 εκατ.), Σ.Κ. Παζαρόπουλος (1,5 εκατ.), Γλου (0,8 εκατ.), Ξενοδοχεία Μήτσης (0,8 εκατ.), Αλντεμάρ Ξενοδοχεία (0,8 εκατ.).

Πνευματική ιδιοκτησία- Όροι χρήσης e-shop

Οι σωστοί όροι χρήσης αποτελούν ένα σημαντικό μέσο νομικής προστασίας για όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο διαδίκτυο, είτε παρέχουν προϊόντα, είτε υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Είναι σκόπιμο η σύνταξη όρων χρήσης να γίνεται για τον εκάστοτε διαδικτυακό τόπο, χωρίς δηλαδή αντιγραφή προδιατυπωμένων όρων, οι οποίοι δεν είναι εξατομικευμένοι και δεν παρέχουν τη μέγιστη προστασία τόσο για τον κάτοχο του e-shop, όσο και για τους χρήστες.

Όταν λοιπόν από τον διαδικτυακό τόπο παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη για παραγγελίες προϊόντων πρέπει να ακολουθούνται οι όροι του άρθρου 4 του Ν.2251/1994 (Προστασία καταναλωτή), περί πώλησης εξ αποστάσεως. Το άρθρο 4 δίνει στον αγοραστή το δικαιώμα για αναιτιολόγητη υπαναχώρηση από την πώληση εντός 14 ημερών, καθώς και εκτεταμένες υποχρεώσεις του πωλητή για παροχή ενημερωτικών στοιχείων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πώλησης τα οποία πρέπει να διατίθενται στον αγοραστή. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι σε αυτή τη μορφή πώλησης δεν επιτρέπεται η είσπραξη του ποσού πριν τη παράδοση του προϊόντος αλλά και ότι ο πάροχος πρέπει να έχει περιληφθεί στο Μητρώο Προμηθευτών που εκτελούν πωλήσεις εξ αποστάσεως (βλ. εδώ).

Οι όροι χρήσης ενός e-shop πρέπει να περιέχουν εκτεταμένες διατάξεις για την λειτουργία της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειάς τους, καθώς και των υποχρεώσεων του χρήστη για σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται εφαρμογές υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης τρίτων σε σχέσεη με το e-shop, πρέπει να διευκρινίζεται ο περιορισμός της ευθύνης του προμηθευτή και η συνισχύς των όρων χρήσης του εκάστοτε φορέα κοινωνικής δικτύωσης.

Εφόσον όμως το e-shop αναπτύσσει και διαδραστικές λειτουργίες (λ.χ. σχολιασμός), και γενικά όταν ο διαδικτυακός σας τόπος παρέχει χώρο σε τρίτους (χρήστες) για να αναρτήσουν οι ίδιοι περιεχόμενο, θα πρέπει να έχετε φροντίσει οι όροι χρήσης να προσδιορίζουν τόσο τον αποκλεισμό της ευθύνης για προληπτική εποπτεία, σύμφωνα με τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην κοινωνία της πληροφορίας, όσο και σαφεις κι άμεσες διαδικασίες εξέτασης παραπόνων από θιγόμενους, ώστε αυτοί να ικανοποιούνται εξωδικαστικά και να αποφεύγονται περιττές δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να σημαίνει και επιδίκαση υψηλών αποζημιώσεων

Bloggers και Δικαιοσύνη -ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Αρχη Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση 4980/2009, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ότι η νομοθεσία περί τύπου δεν εφαρμόζεται στα ιστολόγια και διέταξε την επανεισαγωγή της σχετικής αγωγής με τις διατάξεις της τακτικής διαδικασίας.


"Tο ιστολόγιο είναι διαδραστικό μέσο και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνο από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης, αλλά από όλους τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου..."


Ένας νομικός είναι ευτυχής όταν ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη. Οι μεταβολές στην νομολογία των δικαστηρίων σε μείζονα, θεσμικά θέματα, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης, δεν επέρχονται με απλή αναπαραγωγή των "αυτονόητων" ή της "κοινής λογικής". Χρειάζεται τόλμη για να επιβάλεις την ρήξη, αλλά και στέρεη θεμελίωση με τα μεθοδολογικά εργαλεία της επιστήμης του δικαίου.
Το θέμα της εφαρμογής ή μη του νόμου περί Τύπου στα ιστολόγια, το οποίο οι ίδιοι οι Δικαστές στην παρακάτω απόφασή τους χαρακτηρίζουν "ακανθώδες", είναι στην πραγματικότητα ένα ζήτημα που ...

προϋποθέτει την ορθή τοποθέτηση των πολλαπλών ερωτημάτων που εγείρει. Υπάρχει κενό δικαίου; Εάν υπάρχει, το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί με αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου; Ή μήπως αρκεί η εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Αστικού Κωδικα περί προσβολής της προσωπικότητας; Oι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προϋποθέτουν εις βάθος μεθοδολογική ανάλυση των συγκρινόμενων περιστάσεων και επαναστάθμιση των διακυβευόμενων δικαιωμάτων και συμφερόντων.
Μέχρι πρόσφατα, τα δικαστήρια - με διάφορες διακυμάνσεις- δέχονταν την αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου στο Διαδίκτυο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά 27/2009), ακόμα και στα ιστολόγια (Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης 44/2008). Ιδίως στην δεύτερη απόφαση, κρίθηκε ότι η έλλειψη "επιχειρηματικής διάρθρωσης" δεν εμπόδιζε την εφαρμογή του νόμου περί Τύπου στα blogs. Πράγμα που, σε πλήρη έκταση, θα συνεπήγετο και την αναλογική απειλή των υψηλών αποζημιώσεων που προβλέπει ο νόμος για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Είχα την ευκαιρία να υποστηρίξω την διαφωνία μου σε αυτή την δυσανάλογη εξίσωση των ιστολογίων με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (βλ. εδώ) με πιο πρόσφατη αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του tvxs (βλ. εδώ). Φυσικά το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης θα είναι πάντοτε μια συνάρτηση ενός αριθμού παραγόντων, με κύριο εξ αυτών το βαθμό της προσβολής, αλλά και το κύρος της θιγόμενης προσωπικότητας. Αυτό που έπρεπε να "χτυπηθεί" είναι το αυτονόητο ότι το blog ως μέσο ισοδυναμεί εξ ορισμού με ένα παραδοσιακό μέσο, ως προς την επιρροή του στην κοινή γνώμη - άρα και στην έκταση της προσβολής της προσωπικότητας.
Στην υπόθεση της αγωγής ενός Νομάρχη εναντίον ενός blogger, μου δόθηκε η δυνατότητα να υποστηρίξω και δικαστηριακά την άποψη αυτή. Υπέρ της μη εφαρμογής του νόμου περί Τύπου στο blog κατέθεσαν οι μάρτυρες Σ.Κούλογλου (tvxs.gr), Ν.Βασιλάκος (EEXI, Internet Now) και Π.Δημητράς (Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών Ελσίνκι). Όλοι συμφώνησαν ότι η φύση του νέου μέσου το θέτει εκτός πεδίου εφαρμογής του νόμου περί τύπου. Αυτό έγινε τελικά δεκτό και από το Δικαστήριο.
Αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαδικασίας ήταν η έκδοση της απόφασης 4980/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Με αυτή την απόφαση κρίθηκε ότι:
- το περί Τύπου θεσμικό πλαίσιο δεν βρίσκει πεδίο αναλογικής εφαρμογής στα μη ειδησεογραφικά ιστολόγια, επειδή υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα σε αυτά και στα μέσα ενημέρωσης που διέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία,
- ελλείψει "επιχειρηματικής διάρθρωσης", δεν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη του κατόχου του ιστολογίου (όπως προβλέπει ο νόμος περί Τύπου), αλλά η προσβολή της προσωπικότητας θα πρέπει να κρίνεται με βάση τις γενικές διατάξεις (που απαιτούν υποκειμενική ευθύνη), διότι ο blogger συνήθως θα είναι ένας "απλός πολίτης" κι όχι ένας οικονομικά ισχυρός ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης,
- οι υψηλές χρηματικές αποζημιώσεις που προβλέπονται για τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να αξιωθούν αναλογικά και από τα μη ειδησεογραφικά ιστολόγια,
- η διαδικασία εκδίκασης των διαφορών προσβολής προσωπικότητας δεν είναι η ειδική διαδικασία του άρθρου 681Δ ΚΠολΔ, αλλά θα πρέπει να είναι η τακτική διαδικασία, η οποία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου προϋποθέτει και την απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς.
Το πιο σημαντικό μέρος της απόφασης όμως είναι αυτό στο οποίο επισημαίνεται πως ο βασικός στόχος των μη ειδησεογραφικών blogs είναι η επικοινωνία (μέσο επικοινωνίας) και όχι η διάδοση πληροφοριών (μέσο ενημέρωσης). Το Δικαστήριο υιοθέτησε δηλαδή την άποψη περί της διαμόρφωσης ενός ημι-δημόσιου χώρου, διακριτού από τον mainstream χώρο της παραδοσιακής δημοσιότητας όπου η διάδοση αποτελεί τον αυτοσκοπό. Αυτοσκοπός του συνήθους blogger είναι, κατά το Δικαστήριο, η διαδραστική επικοινωνία με τους άλλους (συζήτηση) κι όχι η ενημέρωση της κοινής γνώμης (μονομερής απεύθυνση).
Τα συμπεράσματα της απόφασης αποτελούν λοιπόν μία νέα προσέγγιση της νομολογίας, θεμελιωμένης με στέρεα μεθοδολογικά επιχειρήματα, και ανάλυση βαθύτερη από αυτή της 44/2008 και της 27/2009. Είναι σαφώς μια απόφαση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, αφού αίρει την σύγχυση που έχει εύλογα προκαλέσει η κυμαινόμενη νομολογία. Ωστόσο θα πρέπει για άρση κάθε παρεξήγησης να σημειωθεί ότι:
- η προσβολή της προσωπικότητας εξακολουθεί να αποτελεί παράνομη πράξη, αλλά διέπεται από τις γενικές διατάξεις,
- οι δεοντολογικές προϋποθέσεις που κρίνουν τον δόλο (ενδεχόμενο ή μη) σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης, εξακολουθούν να αποτελούν ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές για την διαδικτυακή ιστολογική αρθρογραφία. Καθοριστική είναι η διάκριση ανάμεσα σε "είδηση" και "σχόλιο",
- τυχόν εκκρεμείς αγωγές με την ειδική διαδικασία 681Δ μπορούν να εκδικαστούν από τα δικαστήρια στα οποία έχουν εισαχθεί, με την επιγενόμενη κλήση για απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς κατά το άρθρο 214Α ΚΠολΔ.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι Δικαστές νεύουν προς τον νομοθέτη, επισημαίνοντας ότι η ανασφάλεια δικαίου που επικρατεί στο θέμα του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου δεν επιτρέπει την αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου.
Η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν υπεισέρχεται στο ουσιαστικό ζήτημα περί του αν επήλθε προσβολή προσωπικότητας εν προκειμένω ή όχι, καθώς παραπέμπει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι, επί του παρόντος, η απόφαση δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση (δεν είναι οριστική), καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει η επόμενη δίκη με την οποία θα κριθεί η ουσία της υπόθεσης, πέρα από το νομικό θέμα της εφαρμογής ή μη του νόμου περί Τύπου.



The European Union is based on the respect for fundamental rights. Article 8 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union expressly recognises the fundamental right to the protection of personal data.
In order to remove potential obstacles to the flows of Personal Data and to ensure a high level of protection within the EU, data protection legislation has been harmonised.
The Commission also engages in dialogue with non-EU/EEA countries so as to achieve a high level of protection of individuals when exporting personal data to those countries. It also initiates studies on the development at European and international level on the state of data protection and negotiates international agreements to safeguard the rights of individuals where their personal data are transferred (shared) to (with) third countries for law enforcement purposes, such as the fight against terrorism and serious crime.
http://ec.europa.eu/justice/policies/privacy/index_en.htm
EΔΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το θέμα της ασφαλούς επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων ρυθμίζεται από το άρθρο 10 του ν. 2472/1997. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι απόρρητη. Διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία και μόνον κατ’ εντολή του.

  • οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από:
    • τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή,
    • τυχαία απώλεια,
    • αλλοίωση,
    • απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και
    • κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας.
  • σύμφωνα με το νόμο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δηλαδη παραδειγμα αυτος που συλλεγει πληροφοριες απο μια σελιδα,οφείλει να μας ενημερώσει για:
    • την ταυτότητά του και την ταυτότητα του τυχόν εκπροσώπου του
    • τον σκοπό της επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγει
    • τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων
    • τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα πρόσβασης
      προς τους χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ενδεικτικά συνίσταται να:
    • Σέβονται την ιδιωτικότητα των άλλων και να μην δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα τρίτων χωρίς την συγκατάθεση τους.
    • http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,32920&_dad=portal&_schema=PORTAL
    Κανόνας είναι 1) Nα τηρούμε χρονική απόσταση τουλάχιστον 2-3 ωρών, από την προηγούμενη ανάρτηση και 2) να μην βάζουμε αναρτήσεις που αφορούν, διαφημίσεις κομμάτων, ύβρεις, ρατσισμό και προσωπικές αντιπαραθέσεις...αυτές θα κατεβαίνουν αυτόματα!


    Και ο Ελληνικός Στρατός τάσσεται κατά του μνημονίου

    Και ο Ελληνικός Στρατός φαίνεται να τάσσεται κατά του μνημονίου, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις ενάντια σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και καθυστερήσεις μονιιμοποιήσεων, παραιτήσεις αξιωματικών, προσλήψεις ειδικών εφέδρων «μισθοφόρων» και άλλα μέτρα που υπονομεύουν εργασιακά δικαιώματά τους.

    Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η πιθανή ένταξη των στρατιωτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο που προβλέπεται να εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών έως και 20%, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι το μνημόνιο δε θα τους επηρέαζε. Οι μισθοί των στρατιωτικών βασίζονται κατά μεγάλο μέρος στα επιδόματα και εάν κάποια από αυτά καταργηθούν, οι αποδοχές τους θα μειωθούν σημαντικά, όπως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς τίθενται σε κίνδυνο τα ταμεία.

    Διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει και η προοπτική ένταξης νέου θεσμού επαγγελματικής θητείας με αμοιβή, του «ειδικού έφεδρου οπλίτη». Σύμφωνα με «Τα Νέα», η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σε νέους που έχουν τελειώσει τη θητεία τους μετά από προκήρυξη κενών θέσεων και το ύψος των αμοιβών δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο η χρήση τέτοιων «μισθοφόρων» εφέδρων δημιουργεί ανασφάλεια στους χιλιάδες ΕΠΟΠ που κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους και είναι ήδη υπεράριθμοι.

    Το βάρος από την προσπάθεια περικοπής των εξόδων του Στρατού επωμίζονται ακόμα και οι απλοί φαντάροι, στους οποίους δίνονται παραπάνω άδειες για να εξοικονομούνται πόροι που δαπανώνται σε τρόφιμα. Σύμφωνα με «Το Βήμα», διοικητές στρατιωτικών μονάδων αυξάνουν τις εξόδους, τις διανυκτερεύσεις και τις άδειες μικρής διάρκειας των στρατιωτών για να μειώνουν τα έξοδα, κυρίως τα Σαβαβτοκύριακα. Και όλα αυτά ενώ τα χρέη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατά κύριο λόγο για καύσιμα και εξοπλισμούς.

    Οι στρατιωτικοί έχουν αντιληφθεί πως θεωρούνται αναλώσιμοι από την πολιτεία, η οποία ποτέ δεν αναγνώρισε σε οικονομικό επίπεδο τις υπηρεσίες τους. Εκθειάζονταν στις στρατιωτικές παρελάσεις και έπαιρναν την ευθύνη σε περιπτώσεις αποτυχίας, όπως τα Ίμια. Ωστόσο ανέχονταν τις πολιτικές αυτές με αντάλλαγμα τα επιδόματα, στα οποία τώρα πέφτει χαράτσι, αν και οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ πιο αντίξοες σε σχέση με το μέσο δημόσιο υπάλληλο. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί εξαιτίας των νέων συνθηκών.

    Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και κινητοποιήσεις σε πολλούς μόνιμους, ΕΠΟΠ και φαντάρους. Πριν από μερικούς μήνες, τον Απρίλιο, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει λευκή απεργία με αίτημα τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εξαμηνιαίου πτητικού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του tvxs.

    Το Μάιο είχε πραγματοποιηθεί πορεία ενστόλων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στα στενά της Πλάκας, η οποία, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ήταν πρώτη πορεία αξιωματικών στη νεότερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ήρεμη αυτή διαμαρτυρία είχε να κάνει με τις μειώσεις μισθών και τις παραιτήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων τους δεν είναι λογική και αυτό διότι η επιδοματική πολιτική ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις γιατί δεν μπορούσαν να τους δώσουν αυξήσεις στον μισθό που δεν ξεπερνά τα 1200 ευρώ.

    Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συμματάσχει έκτοτε και σε άλλες γενικές κινητοποιήσεις για να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους. Αναμένεται συνέχεια κινητοποιήσεων όσο το μνημόνιο πιέζει για περικοπές, αν και ένα ελεύθερο συνδικαλιστικό κίνημα στις τάξεις των στρατευμένων και πορείες ενστόλων δεν είναι ότι πιό συνηθισμένο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

    "Γιώργο, άρχισε τις σφαλιάρες"

    "Γιώργο, άρχισε τις σφαλιάρες"!(ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!!!)


    Έξαλλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου, ζητούσαν από τον Καραγκούνη να αναλάβει δράση άμεσα και να διορθώσει την κατάσταση από… μέσα!Οι φίλοι των «πρασίνων» είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα αποδυτήρια και περίμεναν τους παίκτες να αποχωρήσουν, με άγριες διαθέσεις. Ευτυχώς, η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης απέτρεψε τα χειρότερα και οι εξαγριωμένοι οπαδοί περιορίστηκαν μόνο στις λεκτικές απειλές.Μεταξύ αυτών που τα άκουσαν ήταν ο Νίκος Σπυρόπουλοςκαι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Προς τον αριστερό μπακ ειπώθηκε: "Είσαι αναίσθητος, δεν κάνεις για τον Παναθηναϊκό. Εμείς που ξυπνήσαμε από τις 6 για δουλειά και ήρθαμε το απόγευμα να σας δούμε, τι είμαστε μαλ…;".Προς Λάζαρο: "Ξυπνήστε, δεν έχει ξαναγίνει αυτό στον ΠΑΟ. Ο Ερασιτέχνης πεθαίνει και εσύ παίρνεις δώρο αυτοκίνητο από τον Πατέρα. Πώς την έχεις δει;". Ύστερα η… μπόρα πήρε και τον Μαρίνο: "Πάρε χαμπάρι ότι δεν είσαι στον Ατρόμητοκαι συμμορφώσου".Στη συνέχεια βγήκε ο Μπουμσόνγκ, με τον κόσμο να λέει στον Γάλλο: "Έχουμε τρελαθεί, τι είναι αυτά που κάνετε;". Αυτός απάντησε: "Θα δώσουμε τα πάντα".Αυτός που γλίτωσε πάντως ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος κόντρα στον Βόλο δεν έπαιξε καθόλου. Μάλιστα, οι οπαδοί ζήτησαν από τον "Κάρα" να αναλάβει δράση για να διορθώσει την κατάσταση: "Γιώργο ξεκίνα τις σφαλιάρες. Δεν πάει άλλο", ειπώθηκε από τον κόσμο.

    Ειρωνεία σε Φρέιτας

    Αποδοκιμασίες υπήρξαν και κατά την αποχώρηση των Ζεσουάλδο Φερέιρα και Κάρλος Φρέιτας. Μάλιστα, ένας οπαδός φώναξε το όνομα του τεχνικού διευθυντή των "πρασίνων" και όταν εκείνος γύρισε, του είπε ειρωνικά "κάνε καμία μεταγραφή να σωθούμε", πρόταση που προκάλεσε γέλια!

    «Έφυγε» η Ζακλίν ντε Ρομιγί,η τελευταία μεγάλη φίλη της Ελλάδας



    H Ζακλίν ντε Ρομιγί η τελευταία μεγάλη φίλη της Ελλάδας, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.

    Η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. H Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Γεννήθηκε στην "Ακρόπολη της Γαλλίας" στην Chartres το 1913 και σπούδασε Λατινικά και Αρχαία ελληνικά στο lycée Molière.

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας της διατέλεσε διδάκτωρ σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα στα οποία σε αυτά της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ. Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

    Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ambatiélos de l’ Académie des inscriptions et belles-lettres (1948), το βραβείο Croiset de l’Institut de France (1969), το βραβείο Langlois de l’Académie francaise (1974), το Grand Prix d’Académie της Académie francaise (1984), το βραβείο Ωνάσης (Αθήνα, 1995).

    Γερμανια(Φωτο 12-12-2010)

    Οι Γερμανοι αγοραζουν 29.000.000 χριστουγεννιατικα δενδρα.

    Προβληματα στην οραση;

    Εβαλες την σαλατα;

    TITANIC.....

    tweeter

    Our Banner

    ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

    Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

    (Ιf you want, you can use our website translator)