Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τέλος από σήμερα οι παλιές συμβάσεις. Μείωση αμοιβών κατά 10%-15%

Λήγει σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου "Ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με το Ν.4046-14/02/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, Αρ. 6 /28/02/2012", η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, ενώ καταργούνται περίπου 70 επιδόματα. Διασώζονται, εφόσον υπάρχουν, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Εκτός από τα ειδικά επιδόματα καταργούνται και άλλες παροχές, όπως οι παροχές σε είδος, ειδικές άδειες και πρόσθετες αργίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στους όρους των κλαδικών συμβάσεων.

Οι μεταβολές αυτές συνεπάγονται μείωση των αμοιβών κατά 10% έως 15%. Μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υπογραφή νέας σύμβασης κλαδικής επιχειρησιακής ή ατομικής.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, ότι οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται απρόθυμοι για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, το 85% των οποίων απασχολεί μέχρι 5 εργαζόμενους.

Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νέου νόμου, περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως και 40%.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί με την υπογραφή ατομικής σύμβασης να επαναπροσδιοριστεί με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Σενάρια τρόμου χωρίς κυβέρνηση

Ακόμη και με ισχυρή κυβέρνηση η χώρα πήγαινε απ' το κακό στο χειρότερο, τον τελευταίο (προεκλογικό) μήνα όμως η κατάσταση έχει δείξει ότι ξεφεύγει σε όλα τα επίπεδα.Ουσιαστικά πάγωσαν οι όποιες κρατικές λειτουργίες και όσο περνάει ο χρόνος χωρίς κεντρική κατεύθυνση η χώρα βυθίζεται κυριολεκτικά.

Τα φορολογικά έσοδα έχουν πέσει στο ναδίρ και τα έσοδα αυτά είναι μια από τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα.

Το έλλειμμα έστω και με έναν μήνα χαμένο θα εκτροχιαστεί και η χώρα θα βγει ξανά εκτός στόχων.

Παράλληλα όμως θα έπρεπε να τρέχουν έστω κάποια από τα 77 μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση της ροής του χρήματος από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Χωρίς τα μέτρα αυτά, αλλά και χωρίς κυβέρνηση με την οποία θα διαπραγματευτεί η τρόικα δεν γίνεται να εκταμιευτεί η δόση του Ιουνίου, γεγονός που θα σημάνει πάγωμα οποιασδήποτε άλλης πληρωμής από το κράτος, μόνο και μόνο για να αντέξει το σύστημα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.

Κατά τον ίδιο τρόπο μένει παγωμένη και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μένουν παγωμένες και όλες οι ίδιες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων τόσο των ΔΕΚΟ όσο και κρατικών ακινήτων και έτσι χάνονται και άλλα έσοδα που έχουν υπολογιστεί στη νέα δανειακή σύμβαση κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Την ίδια ώρα τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ διαμηνύουν ότι όλα είναι στον αέρα μέχρι η τρόικα να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα δηλώνουν πως τα στελέχη της δεν θα έρθουν στην Ελλάδα πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια και εάν πάμε στις εκλογές το κλιμάκιο αναμένεται να έρθει το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου όταν το κράτος θα βρίσκεται από άποψης ρευστότητας σε ακραίο σημείο και ενώ όλα όσα έχουν τεθεί ως όροι θα έχουν αποτύχει.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί προτιμούν τους παράλληλους μονολόγους με το βλέμμα στην κάλπη και όχι στο ... ταμείο.

Σόιμπλε διάλεξε Eurogroup ή υπουργείο Οικονομικών!

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας ζητούν μέσω της εφημερίδας Handelsblatt από τον συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εάν καταλάβει την προεδρία του Eurogroup.

"Εάν ο κ. Σόιμπλε αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, αυτό θα ήταν ασυμβίβαστο με τις απαιτήσεις της θέσης του υπουργού Οικονομικών", δήλωσε στην εφημερίδα ο Κάρστεν Σνάιντερ, ειδικός οικονομικών θεμάτων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

"Δεν θα ήταν καλό ο Σόιμπλε να προεδρεύει του Eurogroup και να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γερμανίας ως υπουργός Οικονομικών", δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισημοποίησε με χθεσινή του δήλωση το ενδιαφέρον του για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, θεωρεί ανέκαθεν ότι ο πρόεδρος του οργάνου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και υπουργός.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί αντιθέτως ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να φέρει κανείς σε πέρας τη βαριά αυτή διπλή ευθύνη. Ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει εκ νέου, μετά τη λήξη της θητείας του στα τέλη Ιουνίου, το πόστο, το οποίο κατέχει από την δημιουργία του θεσμού το 2005.

Πολλοί Γερμανοί διεκδικούν υψηλά ευρωπαϊκά αξιώματα, σε διαδικασίες που αναβλήθηκαν εξαιτίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Εκτός της προεδρίας του Eurogroup, εκκρεμούν οι διορισμοί των προέδρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης , καθώς και στο συμβούλιο διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι θα γίνει εαν δε σχηματιστεί κυβέρνηση το βράδυ

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης εξηγεί στο Newsit τι προβλέπει το Σύνταγμα.Με τα μάτια στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο όλη η χώρα καθώς στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης. Ηδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης "σήμερα το βράδυ θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να έχει κάποιο βίο και προφανώς να πάρει κάποια μέτρα.

Μετά από αυτό και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήξει τελεσίδικα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή τότε θα αρχίσει νέα διαβούλευση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων επιδιώκοντας σε πρώτη φάση το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διενεργήσει εκλογές.

Εαν θα σταθεί δυνατό να συμφωνήσουν τα κόμματα ή να συνεναίσουν τα κόμματα σε έναν πρωθυπουργό που θα διενεργήσει τις εκλογές τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη λύση από το να ορίσει σαν πρωθυπουργό έναν από τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.Και σε συνενόνηση μαζί του και σε επαφή με τα άλλα κόμμματα θα σχηματίσει την εκλογική κυβέρνηση που θα προεδρεύεται από έναν δικαστικό.

Αυτή η κυβέρνηση θα διενεργήσει εκλογές. Οταν σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση θα διαλυθεί η Βουλή κατά τη γνώμη μου αφού πρώτα συνέλθει την Πέμπτη στις 17 Μαϊου και αφού συγκροτηθεί σε Σώμα την Παρασκευή 18 Μαϊου.

Αμέσως μετά μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές εντός 30 ημερών από την Παρασκευή 18 Μαϊου ή το Σάββατο 19 Μαϊου που πιθανόν να διαλυθεί η Βουλή.

Εκ των πραγμάτων η Βουλή πρέπει να συνέλθει σε Σώμα γιατί όταν είμαστε σήμερα Δευτέρα στη φάση της απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μετά σκεφτείτε ότι πρέπει να ακολουθήσει η φάση των διαβουλέυσων για να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές, μετά θα οριστεί πρωθυπουργός και μετά θα ορκιστεί κυβέρνηση. Ολα αυτά δε μπορεί να γίνουν νωρίτερα απο την Πέμπτη.

Κατα τη γνώμη πηγαίνουμε για εκλογές. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέρες τώρα" ειπε τέλος ο κύριος Μανιτάκης.

¨'Αίμα'' τρέχει στις αγορές - Στο -3% το Χ.Α

Με μεγάλη πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,28787.

Στις 10.55 ο Γενικός Δείκτης στις 593,23 μονάδες με -3,06% και τζίρο στα 3,95 εκ.ευρώ.

Στις 10.42 ο Γενικός Δείκτης στις 594,63 μονάδες με -2,83% και τζίρο στα 2,25 εκ.ευρώ.

Στις 10.35 ο Γενικός Δείκτης στις 595,96 μονάδες στο -2,61% με τζίρο στα 1,17 εκ.ευρώ.

Από τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια το Λονδίνο είναι στο -1,25%, η Φραγκφούρτη στο -1,10% και το Παρίσι στο -1,55%.

Τα spreads για την Ελλάδα εκτοξεύτηκαν στις 2.386 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 550, την Πορτογαλία στις 949, στην Ισπανία στις 470 και την Ιταλία στις 416.

Η πίεση τώρα στον Καμμένο - Αν συμφωνήσει - πράγμα απίθανο - πάμε σε κυβέρνηση, αλλιώς πάμε σε εκλογές!

- Ποιοι μιλούν για αλλαγή στάσης Καμμένου και νέα σενάρια κυβέρνησης

- Δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ - Σαμαράς: δεν ξέρω που το πάει ο κ. Τσίπρας

- Βενιζέλος : Προκλητική αλαζονεία - Κουβέλης: πολιτική αθλιότητα

- Τσίπρας: δεν θα προδώσουμε τον λαό

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο νεος Τσίπρας είναι τώρα ο... Πάνος Καμμένος. Αφορμή, οι επτά όροι που έθεσε χθες μετά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Η στάση του φάνηκε να αλλάζει, έστω υπο όρους, αφού σε όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις του είχε ξεκαθαρίσει χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, ότι δεν συνεργάζεται με κόμματα που υπεγραψαν το Μνημόνιο.

Παρά τις διαψεύσεις που ήρθαν σήμερα το πρωι, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι αυτό που δέχεται τώρα τις πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έστω και την ύστατη στιγμή.

Η προσοχή έχει στραφεί τώρα στον Πάνο Καμμένο και οι πιέσεις στο παρασκήνιο θα είναι αφόρητες. Ο κ.Καμμένος έστω για λίγες ώρες θα κληθεί από τους υπόλοιπους να δεχθεί ή όχι να πάρει τον ρόλο του ρυθμιστή. Αν τον απορρίψει τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως μια πιθανή αλλαγή στάσης. Έσπευσαν μάλιστα να μετρήσουν δυνάμεις εντός βουλής με τέσσερα κόμματα στην κυβέρνηση.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ και ΔΗΜΑΡ συνολικά έχουν 201 βουλευτές. Ορισμένοι είπαν πως αυτό το σενάριο επιτυγχάνει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε δια της ψήφου στήριξης, είτε δια της ανοχής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ στις επτά και μισή, όπου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Όχι ο κ.Καμμένος. Εκτός απροόπτου.

H φημολογία είναι τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, να διαψεύσει κατηγορηματικά τα περί συνομιλιών με τη ΝΔ. Όχι με άλλους...

«Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις οποιεσδήποτε συνομιλίες μας παρασκηνιακές ή μη με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή οποιονδήποτε στελεχών της», ξεκαθάρισε ο κ. Κουίκ σε δήλωσή του και πρόσθεσε:

«Έχουμε αποδείξει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνομιλούν πάντοτε δημόσια και με απόλυτη γνώση του ελληνικού λαού και ποτέ εν κρυπτώ ή παρασκηνιακά. Τα βρώμικα παιχνίδια αφορούν τους Εφιάλτες εμπνευστές τους που προσπαθούν με απελπισμένα από κάπου να πιαστούν μετά την απόλυτη εκλογική τους ήττα».

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται;

Ο άλλος ρυθμιστής, το κόμμα στο οποίο επικέντρωσαν όλοι και ήταν φυσικό αφού ήρθε δεύτερο στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε επίσης ένα όχι κατηγορηματικό και μάλιστα με αναφορές σε έντονη δυσφορία καθώς, όπως ανέφεραν κύκλοι του από πουθενά δεν προκύπτει σύγκληση θέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πολλοί από χθες έβλεπαν σενάριο τριπλή συμμαχίας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ωστόσο ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στην άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει σε σχήμα όπου θα πάρει μέρος είτε με στήριξη, είτε με ανοχή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το πλευρό του ξεκαθάρισε πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και έτσι γυρίσαμε ξανά στην αρχή.

Ουσιαστικά η χθεσινή συζήτηση εξαντλήθηκε σε παράλληλους μονολόγους και όχι σε επί της ουσίας συζήτηση.

Οι βολές πήγαν και ήρθαν από και προς κάθε κατεύθυνση, με τα κόμματα να κλείνουν πόρτες.

Μετά τη συνάντηση στο προεδρικό οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα πως δυναμιτίζει την προσπάθεια για να λάβουν την απάντηση πως προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο λοιπόν και πλέον οι εκλογές, παρά και τη νέα προσπάθεια σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, φαντάζουν ως το πλέον πιθανό σενάριο, την ώρα που τρέχουν κρίσιμα ζητήματα στην οικονομία με εκβιασμούς εντός και εκτός τειχών.

Τι θα πληρώσουμε στην εφορία ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Το φορτίο θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, τη διπλή εισφορά αλληλεγγύης, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών κατά 50%, το ειδικό τέλος των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ακόμα και οι φορολογούμενοι που το 2011 είχαν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 4.000.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν για το εισόδημα και τις κατοικίες επιπλέον 6,028 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση θα ανέλθει στα 1.507 ευρώ.

Η φορολογική αφαίμαξη θα πραγματοποιείται κατά κύματα και θα κορυφωθεί μετά τον Απρίλιο, οπότε θα καταφθάνουν οι λυπητερές για το τέλος των ακινήτων του 2012 και τα εκκαθαριστικά από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τα οποία θα είναι φουσκωμένα λόγω του αυξημένου φόρου από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ και της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα περσινά εισοδήματα.

Επισημαίνεται ότι η εισφορά του 2012 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται από την 1-1-2012 από τις μηνιαίες αποδοχές μαζί με τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου.

Την άνοιξη αρχίζει ο μεγάλος Γολγοθάς για τους φορολογούμενους.

Κι αυτό γιατί από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2012, καθώς και τα πρώτα καυτά σημειώματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Το ειδικό τέλος των ακινήτων εκτός απρόοπτων φορολογικών ανατροπών στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (αύξηση αντικειμενικών τιμών, συγχώνευση των φόρων στα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο, κατάργηση των απαλλαγών για οικόπεδα και αγροτεμάχια) δεν θα διαφέρει ως προς το ποσό από εκείνο του 2011 και θα μπορεί να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις έναντι δύο που ίσχυσαν για το 2011.

Την πλέον, όμως, δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους επιφυλάσσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος. Πολλοί δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους όταν αντικρίσουν το τελικό ποσό του φόρου που θα τους καλεί η Εφορία να πληρώσουν για τα περσινά εισοδήματα.

Κι αυτό γιατί στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται ο πρόσθετος φόρος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης για το 2011, το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και η αύξηση του φόρου από τη μείωση στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες (τόκοι στεγαστικών δανείων, γιατροί, νοσήλια, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.).

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη φετινή φορολογική δήλωσή τους αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το φορο-μπόνους για τις περισσότερες αποδείξεις έχει καταργηθεί, αλλά παραμένει η επιβολή φόρου 10% στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι χαμηλότερες σε αξία από τις απαιτούμενες (ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά).

Από τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το ΕΤΑΚ Η φοροεπιδρομή που έχει ήδη ξεκινήσει με τις ουρές των επιβαρύνσεων του 2011 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τους αμέσως επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί μετά τον Απρίλιο με το τέλος ακινήτων και τα εκκαθαριστικά από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Ειδικότερα κατά χρονολογική σειρά:

* Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν προμηθευτεί το σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχουν υποβληθεί στην εφορία οι εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και άλλων φόρων και τελών.

* Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η ειδική εισφορά έτους 2011 και το τέλος επιτηδεύματος σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί εφάπαξ καθώς και η έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του έτους 2011 για τα μεγάλα ΙΧ, τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του ειδικού τέλους των ακινήτων του έτους 2011.

* Απο τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Ιούνιο θα αποστέλλονται στους υπόχρεους τα εκκαθαριστικά που αφορούν το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τι θα δώσουμε ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Αποκαλυπτικά για το τι περιμένει τους φορολογούμενους είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

Α) Ζευγάρι μισθωτών που ο σύζυγος θα δηλώσει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ και η σύζυγος 14.000 ευρώ (συνολικά 35.000) και θα προσκομίσουν παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ. Πέραν της αυξημένης παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, το τρέχον έτος θα κληθούν να πληρώσει επιπλέον φόρο:

* 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 (420 ευρώ ο άνδρας με συντελεστή 2% επί του εισοδήματος των 21.000 ευρώ και 140 ευρώ η σύζυγος με συντελεστή 1% επί του 14.000 ευρώ)

* 920 ευρώ (460 ευρώ ο σύζυγος και άλλα 460 ευρώ η σύζυγος) λόγω της αναδρομικής από την 1-12011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για το 2011 έχει παρακρατηθεί αυξημένος φόρος για ένα εξάμηνο (μετά την 1η Ιουλίου) με βάση το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ και σύμφωνα με τον νόμο ο επιπλέον φόρος για το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ισχύει από την 1-1-2011 θα συνυπολογισθεί στην εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης.

* 800 ευρώ επιπλέον φόρο λόγω του περιορισμού της έκπτωσης στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 8.000 ευρώ. Με το 20% η μείωση φόρου ήταν 1.600 ευρώ, ενώ με το 10% πέφτει στα 800 ευρώ.

Συνολικά, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 2.280 ευρώ.

Β) Ζευγάρι με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ (ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 36.000 ευρώ και η σύζυγος μισθωτός με εισόδημα 14.000 ευρώ) που προσκομίζει στην εφορία παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες 12.000 ευρώ.

Το ζευγάρι θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον:

* 500 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος

* 860 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011

* 920 φόρο εισοδήματος λόγω αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου

* 1.200 ευρώ λόγω της περικοπής της έκπτωσης από τον φόρο στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 12.000 ευρώ

Συνολικά το παραπάνω ζευγάρι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 3.480 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)