Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Οι εκλογές στην ΑΝ,Ε,Α,Ε,Δ,

400 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων του Δημοσίου

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου την ανάληψη άμεσης δράσης για την αξιοποίησή τους. Προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία

Για συμμορίες που καταπατούν τα δημόσια ακίνητα ,έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου
Για συμμορίες που καταπατούν τα δημόσια ακίνητα ,έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου

Με έναν "θησαυρό" στην επιφάνεια της ελληνικής γης μοιάζει η δημόσια ακίνητη περιουσία, αφού η αξία της υπολογίζεται περίπου στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορεί να εισπραχθεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ από ακίνητα που είναι αμέσως αξιοποιήσιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της Prodexpo, που είχε ως βασικό θέμα την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, ανέφερε ότι η διαχείριση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι "υπάρχουν συμμορίες που καταπατούν τα δημόσια ακίνητα".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάληψη άμεσης δράσης, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, όπου, πάντως, εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση του προσώπου που θα αναλάβει ως επικεφαλής.

Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, οι οποίες θα γίνουν γνωστές στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί "παραλογισμός" φόρων όσον αφορά τα ακίνητα.

"Δίκαιος φόρος"
Ωστόσο υπεραμύνθηκε του νέου φόρου που επιβλήθηκε στα ακίνητα και είπε ότι το τέλος που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ είναι ο πιο δίκαιος φόρος που έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα, γιατί εξαιρεί τα απρόσοδα ακίνητα.

Ο κ. Ανδρέας Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανέφερε ότι το 30% των περιουσιακών στοιχείων είναι άγνωστα, εκ των οποίων το 40% διεκδικείται από άλλους ενδιαφερόμενους, καθώς διαπιστώνονται νομικά προβλήματα Ο κ. Ταπραντζής είπε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων του Δημοσίου ανέρχεται σε 70.000 και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Την ανάγκη να ξεχωρίσουν τα πρώτα καλά δημόσια ακίνητα ώστε να υπάρξουν "γρήγορες επιτυχίες" επεσήμανε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας. Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια γίνεται συγκροτημένη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.

Εξαίρεση - πρόκληση υπέρ «ημετέρων»

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
"Πράσινο" για υπερωρίες 90 ωρών τον μήνα για τους αποσπασμένους και διατεθειμένους υπαλλήλους στα γραφεία υπουργών, βουλευτών και κομμάτων, όταν το όριο για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι 20 ώρες και η μείωση των αμοιβών φτάνει έως και 60%

Η πρόβλεψη για ανώτατο πλαφόν στους «ημετέρους» τετραπλάσιο από αυτό που ισχύει στο σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων αποτελεί πρόκληση ,σύμφωνα με τους συνδικαλιστές (φωτογραφία αρχείου)
Η πρόβλεψη για ανώτατο πλαφόν στους «ημετέρους» τετραπλάσιο από αυτό που ισχύει στο σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων αποτελεί πρόκληση ,σύμφωνα με τους συνδικαλιστές (φωτογραφία αρχείου)


Με τροπολογία-πρόκληση που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα παροχής έως και 90 ωρών μηνιαίως για τους αποσπασμένους και διατεθειμένους υπαλλήλους στα γραφεία υπουργών, βουλευτών αλλά και κομμάτων, την ίδια στιγμή που το ανώτατο όριο υπερωριών για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι μόνο 20 ώρες.

Μεταξύ των νομοτεχνικών παρεμβάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες για το πολυνομοσχέδιο προστέθηκε εδάφιο στο άρθρο 20, το οποίο αναφέρει ότι ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 3205/2003, όπου καταγράφεται το καθεστώς υπερωριών για συνεργάτες υπουργών, βουλευτών και κομμάτων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν αποσπασθεί ή διατεθεί στα παραπάνω γραφεία.

Συγκεκριμένα, για τους "ημετέρους" αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει ο καθορισμός των υπερωριών, νυκτερινών και Κυριακών τις 90 ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο στα γραφεία του προέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών, των υφυπουργών, της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των πολιτικών κομμάτων και του Ελληνα επιτρόπου στην ΕΕ.

Σε 70 ώρες συνολικά τον μήνα διαμορφώνονται οι υπερωρίες για τους υπαλλήλους των γραφείων των γενικών και ειδικών γραμματέων, καθώς και των διοικητών ασφαλιστικών οργανισμών.

Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας θα προορίζονται για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων
Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας θα προορίζονται για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 με την υπογραφή του Μνημονίου είχαν μειωθεί οι ώρες που χρεώνονται ως υπερωρίες το απόγευμα, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες σε 40 ώρες μηνιαίως, και με το Μεσοπρόθεσμο υπήρξε νέα μείωση κατά 50% (δηλαδή 20 ώρες). Σύμφωνα με τον νόμο 3205/2003 παραπέμπεται ο καθορισμός του τελικού πλαφόν σε υπουργική απόφαση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βεβαιώνουν ότι τα ανώτατα όρια καθορίζονται από τον συγκεκριμένο νόμο, δηλαδή 90 και 70 ώρες αντίστοιχα για κάθε κατηγορία υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για όσους κατέχουν θέση ευθύνης (προϊστάμενοι, διευθυντές και γενικοί διευθυντές) ότι δεν θα λαμβάνουν καθόλου υπερωρίες λόγω του επιδόματος θέσης που προβλέπει το νέο μισθολόγιο.

Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν έχουν αποκλειστεί ούτε οι μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία βουλευτών και υπουργών, αφού σύμφωνα με την τροπολογία που έχει κατατεθεί για το άρθρο 32 θα μπορούν να λαμβάνουν "επιδόματα ή παροχές που προβλέπονται από τις καταργούμενες διατάξεις και τα οποία, κατά παραπομπή άλλων διατάξεων, χορηγούνται σε λειτουργούς ή υπαλλήλους, που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου".

Η αναφορά
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αναφορά για τους υπαλλήλους που δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του μισθολογίου είναι οι μετακλητοί συνεργάτες υπουργών και βουλευτών που θα συνεχίσουν -μαζί με τους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων- να λαμβάνουν όλα τα επιδόματα που θα καταργηθούν στον δημόσιο τομέα.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αρκετοί συνεργάτες υπουργών επιθυμούν να αποδεσμευτούν από τα καθήκοντά τους λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και της μηδαμινής διαφοροποίησης στις αμοιβές τους από το σύνολο των υπαλλήλων.

Ακόμα όμως και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες η πρόβλεψη για ανώτατο πλαφόν στους "ημετέρους" τετραπλάσιο από αυτό που ισχύει στο σύνολο των υπαλλήλων αποτελεί, σύμφωνα με συνδικαλιστές, πρόκληση μπροστά στη μείωση των αμοιβών έως και 60% που επιφέρει το νέο μισθολόγιο.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Εξαιρέσεις υπαλλήλων

Με κοινές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών και του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζεται ο αριθμός νυχτερινών ωρών εργασίας Κυριακών, Σαββάτων και άλλων εξαιρέσιμων ημερών για τους φύλακες και το προσωπικό καθαριότητας των μουσείων των αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, στην ίδια κατηγορία θα ενταχθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, των οποίων οι υπερωρίες και τα νυχτερινά θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Η εξαίρεση των συγκεκριμένων υπαλλήλων οφείλεται κυρίως στο ειδικό καθεστώς που διέπει την εργασία τους (νυχτερινές υπηρεσίες).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Μετάθεση ή μετάταξη και σε νέο οργανισμό

Επιτρέπεται η μετάταξη ή μετάθεση των υπαλλήλων ακόμα και σε φορείς που δεν υπάρχει κενή οργανική θέση αφού σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, ο μετατασσόμενος υπάλληλος θα μπορεί να "μεταφέρει" τη θέση που κατέχει στον νέο οργανισμό.

Με τη συγκεκριμένη προσθήκη η κυβέρνηση επιτρέπει κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2015, τη μετάταξη ή μετάθεση προσωπικού σε φορείς ή υπηρεσίες στις οποίες δεν θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ?αφού προβλέπεται ότι θα καταργηθούν στο σύνολό τους... εάν διαπιστωθεί η αναγκαιότητα μεταφοράς προσωπικού λόγω ελλείψεων.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά διευρύνεται ο θεσμός του "κρατικού υπάλλήλου" στον βαθμό που θα υπάρχει κινητικότητα μεταξύ του στενού δημόσιου τομέα και ΝΠΔΔ όπως νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κτλ. Επίσης αποσοβείται το ενδεχόμενο απόλυσης λόγω μη ύπαρξης κενής οργανικής θέσης.

Στην τροπολογία επίσης προβλέπεται η εξαίρεση του προσωπικού της ΕΥΠ από το νέο Μισθολόγιο, ενώ θα ενταχθεί το προσωπικό στην επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου. Παράλληλα τονίζεται ότι εάν σε έναν φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα εργαζόμενοι αμείβονται με ποσά κάτω των 1.900 ευρώ που προβλέπει ο νόμος ως μέσο όρο αποδοχών τότε θα αυξάνονται οι αποδοχές τους στο ανώτατο όριο (1.900 ευρώ).

Για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου προβλέπεται η προσαρμογή των αποδοχών τους αντίστοιχα με τους μισθούς των συναδέλφων τους στον αντίστοιχο φορέα και προσαρμόζεται ανάλογα και η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τον κλάδο. Παραμένουν όμως στον ασφαλιστικό φορέα (ΤΣΠΕΑΘ) που ασφαλίζονται μέχρι σήμερα.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές για τις αποδοχές

Μικρές, αλλά κρίσιμες για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι αλλαγές που επέρχονται με την τελευταία τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, όπως είχε επισημάνει το "Εθνος" σε χθεσινό δημοσίευμα.

Η κατάταξη στον βαθμό Γ για υπαλλήλους ΠΕ χρειάζεται μέχρι 21 χρόνια υπηρεσίας και 23 έτη για τους ΤΕ, μειώνοντας κατά 2 έτη το όριο που είχε τεθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου. Αντίστοιχα, όσοι ΠΕ και ΤΕ υπάλληλοι έχουν περισσότερα από 21 και 23 έτη προϋπηρεσίας κατατάσσονται στον Β βαθμό.

Επίσης, οι υπάλληλοι ΔΕ θα εισάγονται στον Γ βαθμό εάν έχουν μέχρι 27 χρόνια υπηρεσίας και πάνω από 27 θα εντάσσονται στον Β βαθμό. Τέλος, για τους εργαζόμενους ΥΕ μειώνεται στα 25 χρόνια ο χρόνος υπηρεσίας για την κατάταξή τους στον Δ βαθμό. Εξαιρούνται από την εφεδρεία οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών. Οι παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές διατηρούν το σημερινό καθεστώς και δεν θα καθορίζονται με βάση την απόσταση 20 χλμ. από τα χερσαία σύνορα, όπως αρχικά περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα όπως το προβλέπει το νέο μισθολόγιο (100 ευρώ), καθώς και το ειδικό επίδομα αλλοδαπής, όπως και το ειδικό επιμίσθιο.

Κίνητρο
Το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, σύμφωνα με την τροπολογία, θα δίδεται και σε όσους υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ υπηρετούν σε μονάδες που έχουν ως αρμοδιότητα την επιθεώρηση ή τον έλεγχο υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους, όπως για παράδειγμα το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Θα αποδίδεται μετά από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα τεθούν σχετικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ανοίγει το δρόμο για τον Παναθηναϊκό στον πρίγκιπα ο Γερουλάνος!

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ο πρίγκιπας Σουλτάν Αλ Σαούντ, με την πολύτιμη συμβολή της... κυβέρνησης. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, προανήγγειλε την τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει στους ξένους υπήκοους να έχουν στην ιδιοκτησία τους ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε μία ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Πλέον τα κριτήρια δεν θα είναι εθνικά, αλλά θα τίθεται μόνο θέμα φερεγγυότητας.

"Θα υπάρξει αλλαγή στο νομοσχέδιο. Ο νόμος αυτός γράφτηκε για μια άλλη εποχή. Πρέπει να έχουν κάποια υπόσταση αυτοί οι επιχειρηματίες που προέρχονται από το εξωτερικό. Δεν πρέπει να είναι εθνικά τα κριτήρια, αλλά κριτήρια φερεγγυότητας. Να λειτουργούν, δηλαδή, στο πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο για παράδειγμα, έχουν μπει Ρώσοι που μπορεί να μην πλούτισαν με το ευαγγέλιο στο χέρι, αλλά λειτουργούν όπως επιβάλει η αγγλική πολιτεία, γιατί υπάρχουν κανόνες", δήλωσε στην εκπομπή "Δίκη" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κ.Γερουλάνος.

Σε επαφή οι δικηγόροι

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Παναγιώτης Πετρόπουλος, έστειλε με e-mail το γνήσιο της υπογραφής του Σουλτάν Αλ Σαούντ στους δικηγόρους του Γιάννη Βαρδινογιάννη και μένει πλέον να φτάσει το αυθεντικό έγγραφο με κούριερ από την Τζέντα για να κατατεθεί η επίσημη πρόταση αγοράς.

Ο κ.Πετρόπουλος σημείωσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου Κυριακίδη-Γεωργόπουλου, όπου έχουν κατατεθεί οι ανενεργές μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι δύο πλευρές άρχισαν ήδη να συντάσσουν το Memorandum of Understanding. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι την Πέμπτη, ώστε με την άφιξη του πρίγκιπα στην Αθήνα την Παρασκευή, να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση της Παρασκευής θα είναι η πλέον κρίσιμη για την εξέλιξη της ιστορίας. Τότε ο πρίγκιπας πρέπει να καταθέσει την εγγυητική επιστολή τραπέζης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα που έχει υποσχεθεί να καταθέσει με το “καλημέρα” στην ομάδα. επενδύσει στον Παναθηναϊκό.

Tο Βερολίνο μειώνει τις προσδοκίες

Το Βερολίνο κατέβασε τον «πήχη των προσδοκιών» για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, επαναφέροντας στην πραγματικότητα όλους όσοι ελπίζουν στην οριστική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, απογοητεύοντας τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες ευελπιστούν σε ένα σχέδιο διάσωσης ικανό να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα χρέους δεν θα «λυγίσουν» το τραπεζικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μεν ότι στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής θα συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων, αλλά προειδοποίησε να μην υπάρχουν «φρούδες ελπίδες» ότι θα δοθεί αποφασιστική και τελική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «όσοι ονειρεύονται ότι θα συμβεί αυτό θα δουν ξανά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται».

Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ωστόσο τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι μέχρι στιγμής έχουν «γίνει σημαντικά βήματα σε ένα μακρύ ταξίδι, ένα ταξίδι που είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος». Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τη συμφωνία τους μέχρι τη σύνοδο κορυφής, όπου θα δοθούν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, ενώ διευκρίνισε ότι η κα Μέρκελ δεν πρόκειται να έχει συνάντηση με κορυφαίους τραπεζίτες πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών, με την επισήμανση όμως ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών δεν αναμένεται να δοθεί οριστική λύση στην κρίση χρέους.

Βεβαίως και ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η κρίση χρέους θα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία και ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα, όπως η αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λέγοντας ότι ίσως να ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις στην Ευρώπη. «Μολονότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να χρειαζόταν περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, γιατί χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας θα επιστρέψουν ξανά σε μη βιώσιμα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές

Η προειδοποίηση του Βερολίνου επανέφερε στην πραγματικότητα και τις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διευρύνουν τις απώλειές τους και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα να υποχωρεί προς στιγμή μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου και να διαμορφώνεται στο 1,3738, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 3 Οκτωβρίου.

Ανάπτυξη της Ευρώπης

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ «Το Ταμείο θα απελευθερώσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, εάν ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Η αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το εάν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και οι τράπεζές της δεν θα καταρρεύσουν, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο θα απελευθερώσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, εάν ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο έχει «επαρκείς» πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η σταθερότητα

Γενικότερα, η Ευρώπη καλείται τα πράξει τρία πράγματα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg: να απομακρύνει την αυταπάτη ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικά της Ελλάδας, είναι σε θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους, να κάνει ένα ρεαλιστικό υπολογισμό των ζημιών που θα υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από πιθανές πτωχεύσεις και να προσφέρει οικονομικές εγγυήσεις προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι οι απώλειες θα είναι οι τελευταίες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαθέσουν συνολικά 3 τρισ. ευρώ για την ανάσχεση της κρίσης χρέους μέχρι το 2015.

Ανοιχτοί οι ιδιώτες σε αλλαγή των όρων

Ανοιχτό στην προοπτική να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό πακέτο στήριξης και να επιτραπεί μεγαλύτερο «κούρεμα» δηλώνει πλέον το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του IIF: «Ανοιχτή συζήτηση, που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, για το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Αν και το IIF δήλωνε αρχικά κατηγορηματικά αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερου του 21%, που είχε συμφωνηθεί την 21η Ιουλίου, ο γενικός διευθυντής του, Τσαρλς Νταλάρα, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για ένα νέο deal.

«Εάν η επίσημη κοινότητα ενδιαφέρεται να ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη στήριξη της Ελλάδας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων, που ανακύπτουν από την κρίση χρέους στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα.

* Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του IIF, διεξάγει ήδη διαπραγματεύσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών τραπεζών για αύξηση της συμμετοχής τους στο 50%. Η πληροφορία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε.

* Και ενώ η συζήτηση για την έκταση του «κουρέματος» εντείνεται, ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Aegon Αλεξάντερ Γουάινεντς, προτείνει ως λύση μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα» τόνισε στο δίκτυο CNBC, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρέαζε τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Καθησυχάζουν τις αγορές με σχέδιο 3 σημείων

Σχέδιο τριών σημείων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. «Θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η προσέγγιση, που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών, φέρεται να εστιάζει στα εξής σημεία:

- Στην αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ποσοστό υψηλότερο του ορίου 5% που προέβλεπαν τα προηγούμενα stress-tests.

- Σε πρόσθετη, προσωρινή κεφαλαιακή στήριξη για εκείνες τις τράπεζες που έχουν έκθεση σε κρατικό χρέος προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

- Σε διασφάλιση ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει κρατικές εγγυήσεις.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν από τις τράπεζες την επίτευξη στόχου για κεφαλαιακή επάρκεια 9%, μέχρι το 2013.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε, χθες, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε 9% ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαρκή κεφάλαια για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης και νομίζω ότι θα υπάρξει απόφαση από τις ευρωπαϊκές αρχές», διευκρίνισε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεύτερον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία το διευρυμένο EFSF, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, λόγω της έκθεσής τους σε κρατικό χρέος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο -σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM-, οι τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να στραφούν στις αγορές, στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.

Στη Γαλλία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, διαβεβαίωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να απορροφήσουν τις ζημίες από «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια χωρίς τη βοήθεια του γαλλικού κράτους.

Ο κ. Νουαγιέ ανέφερε ότι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν πηγή χρηματοδότησης για τις γαλλικές τράπεζες, όμως ο επικεφαλής του κινεζικού επενδυτικού ταμείου υποστήριξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να καταστούν οι τράπεζες ελκυστική επένδυση.

Στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών εστίασε και η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Σαμπίνε Λάουτενσλέγκερ.

«Εάν το κράτος δεν μπορεί να συνδράμει, τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δήλωσε σε συνέντευξή της στη «Handelsblatt». Στην Αυστρία, δημοσιεύματα Τύπου αποτιμούν στα τέσσερα δισ. ευρώ τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των αυστριακών τραπεζών.

Στο 1,8 δισ. ευρώ η αξία των «ακάλυπτων» στην αγορά

Στο ποσό του 1,83 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία που κατέγραψαν οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς στο εννεάμηνο έναντι 1,49 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το μήνα Σεπτέμβριο πάντως, τόσο οι ακάλυπτες επιταγές όσο και οι απλήρωτες συναλλαγματικές υποχώρησαν σε μηνιαία και σε ετήσια βάση, αποτυπώνοντας κατά βάση την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας στην περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 139.389 ακάλυπτες επιταγές, με συνολική αξία 1,66 δισ. ευρώ ενώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν 143.044 τεμάχια, με αξία 1,32 δισ. ευρώ.

Μέσα στο Σεπτέμβριο, οι ακάλυπτες επιταγές αριθμούσαν 12.978 τεμάχια, αξίας 122,95 εκατ. ευρώ. Εναντι του Αυγούστου που είχε 15.121 επιταγές ύψους 153,65 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση κατά 14,2% στον αριθμό και κατά 20% στην αξία τους.

Οι ακάλυπτες επιταγές υποχώρησαν σημαντικά και σε ετήσια βάση. Το Σεπτέμβριο του 2010 ήταν 18.533 τεμάχια, αξίας 167,56 εκατ. ευρώ και η ετήσια μεταβολή ήταν μείωση σε ποσοστό 30% όσον αφορά τον αριθμό και κατά 26,6% στην αξία τους.

Στο εννεάμηνο, οι απλήρωτες συναλλαγματικές αριθμούσαν 111.277 τεμάχια, αξίας 175,17 εκατ. ευρώ έναντι 103.601 συναλλαγματικών, συνολικού ύψους 167,71 εκατ. ευρώ.

Το μήνα Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 11.512 απλήρωτες συναλλαγματικές, αξίας 18,17 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15% έναντι του Αυγούστου.

Μικρές διαφοροποιήσεις

Το σύνολο του έτους κινήθηκε σε περίπου ίδια επίπεδα με μικρές διαφοροποιήσεις από μήνα σε μήνα σε τεμάχια και αξία, με μόνη εξαίρεση τη συγκυριακή «έκρηξη» του Ιουλίου, στην οποία περιλαμβάνονταν λίγες επιταγές, περίπου 150, με συνολική αξία ύψους 208 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 53% του συνόλου.

Ο Σεπτέμβριος κινήθηκε αρκετά πιο χαμηλά και από τον καλύτερο μήνα του 2011 έως τώρα, τον Απρίλιο, που είχε 14.482 ακάλυπτες επιταγές, αξίας 137,8 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κινείται πάνω από το επίπεδο του 2008 μεν, αλλά πολύ χαμηλότερα από το 2009, οπότε και καταφράφηκε έξαρση στα «φέσια». Οι ακάλυπτες επιταγές δεν γίνονται τόσο εύκολα δεκτές ως μέσο πληρωμών και, μάλιστα, με μεγάλη μεταχρονολόγηση.

X.A.: Επέστρεψε στην κατηφόρα


Ιδιαίτερα βραχύβιο αποδείχθηκε το ανοδικό διάλειμμα στο Χρηματιστήριο, καθώς, χθες, το κλίμα ήταν και πάλι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με τις τράπεζες να σημειώνουν περαιτέρω σημαντικές απώλειες.

Ολα αυτά με εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο και εν μέσω φόβων περί αποφάσεων που θα λάβει η Ε.Ε. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα ληφθεί οριστική απόφαση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, επέτειναν την ήδη εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και στη χρηματιστηριακή αγορά.

«Παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι τραπεζίτες έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου και απαιτούσαν επιτάχυνση από πλευράς κυβέρνησης των διαρθρωτικών αλλαγών για να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης, η πολιτική ηγεσία, εκτός τόπου και χρόνου, έπαιζε το παιχνίδι της μπλόφας, μόνο και μόνο για να εισπράττει τις δόσεις και να χρηματοδοτεί ένα αδηφάγο και ανίκανο φοροεισπρακτικά κράτος», σημείωναν, χθες, χρηματιστηριακοί παράγοντες, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτήριζαν εξαιρετικά κρίσιμη -και χρηματιστηριακά- την εβδομάδα αυτή, εν όψει εξελίξεων, τόσο από το διεθνές μέτωπο όσο και από τα εγχώρια γεγονότα.

«Κρίσιμες, όπως φαίνεται, θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η κρίση χρέους δείχνει ότι δεν θα περιμένει για πολύ ακόμα τις αποφάσεις και τις πράξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.


Η ελληνική κυβέρνηση, τις τελευταίες εβδομάδες και υπό την απειλή μη καταβολής της 6ης δόσης, σε μια περίοδο βέβαια που δεν ελλοχεύει κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος, προωθεί τα επίμαχα ν/σχ με διαδικασίες εξπρές, μετά και την έγκριση της μείζονος αντιπολίτευσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους για εισοδήματα του 2011 και του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει, στην τρέχουσα φάση, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, περιμένοντας την υπερψήφιση των συμφωνηθέντων προτού εγκρίνει την καταβολή της 6ης δόσης, αλλά παράλληλα επεξεργάζεται και το PSI, βάσει των νέων δεδομένων. Το τελευταίο θέμα αποτελεί επί της ουσίας και την «ταμπακιέρα» στο σύνολο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων εταίρων.

Οι τράπεζες επιθυμούν την όσο μικρότερη αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στην εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού κρατικού χρέους από το συμφωνηθέν 21% στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και τους οικονομολόγους και άλλους αξιωματούχους να ζητούν «haircut» μεταξύ 50% και 70%. Δεν τίθεται βέβαια καμία αμφιβολία, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το «haircut» τόσο περισσότερο περιορίζονται και οι πιθανότητες μη εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους μελλοντικά, όμως από την άλλη μεριά αυξάνονται και οι πιθανότητες κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση, μία πολύ δύσκολη εβδομάδα έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού χρέους» τόνιζαν. Ενδεικτικά, ας σημειωθεί: Εθνική -10,44% (1,630 ευρώ), Εurobank -9,45% (0,661), ΟΠΑΠ -7,2% (6,960), Αlpha -9,35% (0,970 ).

Σήμερα απεργούν τα ΜΜΕ, αύριο και μεθαύριο παραλύει η χώρα

Και περικύκλωση της Βουλής, την ώρα που θα ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο

Από τα Μέσα Ενημέρωσης ξεκινά σήμερα ο χορός των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 19 και Πέμπτης 20 Οκτωβρίου. Έτσι, από τις 6 το πρωί σήμερα Τρίτη, έως την ίδια ώρα της Τετάρτης, απεργούν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Με απόφαση των συνδικαλιστικών ενώσεων του κλάδου, οι εργαζόμενοι στον Τύπο, θα εργαστούν κανονικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την μεγάλη πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση.

Φωτογραφία αρχείου

  • Δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και καμία δημοσιογραφική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό . Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές-ψυχαγωγικές εκπομπές, που είναι εσωτερικές ή εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους, που απασχολούνται σε αυτές. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή.
  • Δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing.
  • Δεν θα συνταχθεί και δεν θα παραδοθεί ή χρησιμοποιηθεί από τη διεύθυνση οποιουδήποτε εντύπου, ηλεκτρονικού ή ψηφιακού Μέσου, κανένα κείμενο δημοσιογράφου δημοσιευμένο ή αδημοσίευτο.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας.

Καλεί ιδιαίτερα τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ να αποφύγουν κάθε ενέργεια πίεσης πάνω σε συναδέλφους, η οποία υπονομεύει την απεργία, θυμίζοντάς τους τις καταστατικές υποχρεώσεις όλων των μελών της".

Οι Ενώσεις Αποστράτων

Οι φορείς αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων : ΑΚιΣ, ΑΝΕΑΕΔ, ΚΕΘΑ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΣΑΣΜΥΝ, ανακοινώνουν την συμμετοχή τους στις γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Οι πιο πάνω φορείς καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους να βαδίσουν μαζί μας, ώστε ενώνοντας την φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό δηλαδή τα παιδιά μας, τους συγγενείς και τους φίλους,

  • Να διατρανώσουμε την αντίθεση μας ενάντια στο συνεχιζόμενο βομβαρδισμό ολόκληρου του λαού με νέα επώδυνα οικονομικά βάρη, ενάντια στην πολιτική που γεννά όλο και μεγαλύτερη ανεργία, όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ όπως πάντα σε βάρος των συνήθων υποζυγίων!
  • Να βροντοφωνάξουμε με βάση και την γενικότερη συγκυρία ΟΧΙ στην διακύβευση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, στο ραγιαδισμό και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Πατρίδας μας.

Καλούμε άλλους φορείς αποστράτων των ΕΔ όπως και φορείς των ΣΑ για συντονισμό των ενεργειών μαζί μας.

Συνάδελφοι σας καλούμε όλους :

  • Την Τετάρτη 19/10/11 στις 11.00 στις προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στις διασταυρώσεις, 1. Ακαδημίας και Χαρ. Τρικούπη και 2. Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Θα ακολουθήσει πορεία μέσω Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος και τελικό προορισμό το ΜΤΣ.
  • Την Πέμπτη 20/10/11 στις 10.30 στη προσυγκέντρωση που θα γίνει στην Παλιά Βουλή (άγαλμα Κολοκοτρώνη). Θα ακολουθήσει κίνηση προς την πλατεία Συντάγματος.

ΑΚιΣ, ΑΝΕΑΕΔ, ΚΕΘΑ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΣΑΣΜΥΝ

Οι 11 Ενώσεις των ΜΜΕ

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 11 συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ (ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ) αναφέρεται:

"Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα λυσσαλέα επίθεση σε βάρος μας από την κυβέρνηση της τρόικας και την εργοδοσία. Μαζί με την κατάργηση κάθε ασφαλιστικού και εργασιακού δικαιώματος επιδιώκουν με την τρομοκρατία τους να φιμώσουν την ενημέρωση των πολιτών. Δίνουν αντιπαροχή την αλήθεια της είδησης σε συμφέροντα και αντιλαϊκές πολιτικές για να επαναφέρουν με τη συνέργεια της κυβέρνησης καθεστώτα δουλείας χωρίς ΣΣΕ, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Μετατρέπουν και τους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ σε γαλέρες, θέλοντας να χειραγωγήσουν και την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Βιώνουμε όλοι μας δραματικές συνθήκες με στρατιές ανέργων, με μαζικές απολύσεις, με υποαπασχόληση – μειώσεις μισθών, με την αναβίωση της δουλοπαροικίας νοικιάζοντας τίτλους και εργαζόμενους, με το μαστίγιο των ΔΠΥ ως μέσο απειλής για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών, με τη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την υπαλληλοποίηση της Ενημέρωσης, με χαράτσια σε συναδέλφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστών και με τις συστηματικές παραβιάσεις των ΣΣΕ.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις αντιπαραθέτουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο, πρακτορεία) στην κοινή συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιείται με τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011, στις 11 το πρωί μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΜΜΕ, που αρχίζει στις 6 το πρωί της ίδια μέρας.

Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους μας να προβάλλουν τη γενική κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού την Τετάρτη, 19 και την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 από τα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις των Συνδικάτων. Ο μόνος λόγος, άλλωστε, που ανοίγουμε εμείς τις κινητοποιήσεις την προηγούμενη μέρα, είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και να ενισχυθεί ο πανεργατικός αγώνας.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανείς μόνος του στην κρίση".

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για τη 48ωρη απεργία, τονίζεται:

"Η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τα μέτρα που εμπεριέχονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να επεκτείνει την ήδη προγραμματισμένη 24ωρη Γενική απεργία, σε 48ωρη Γενική απεργία την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 πμ στο Πεδίον του Άρεως ενώ την δεύτερη ημέρα της απεργίας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11:00πμ. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία".

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, αναφέρει:

"Η κυβέρνηση, προσφέροντας "γη και ύδωρ" στους τραπεζίτες, στο παρασιτικό κεφάλαιο, στους δανειστές και στους κερδοσκόπους και με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, σαρώνει ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί, οδηγεί με βεβαιότητα στη φτώχεια και την εξαθλίωση ολόκληρη την Κοινωνία: Τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τα μεσαία και τα αδύναμα λαϊκά στρώματα.

Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται η αποτυχία της πολιτικής επιλογής του "μνημονίου". Η ύφεση βαθαίνει περισσότερο, η ανεργία εκτινάσσεται σε ανατριχιαστικά ύψη, η οικονομία καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο της λαού μας επιστρέφει δεκαετίες πίσω. Οι εργαζόμενοι και η Κοινωνία οδηγούνται σε απόγνωση, η Οικονομία σε κατάρρευση και η χώρα σε νέα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση για να περάσει τα σχέδιά της και να εφαρμόσει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Κουρελιάζει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τα κοινωνικά, τα συλλογικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας, ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα! Απόδειξη, οι απολύσεις ακόμη και μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, στις 11:00 π.μ., στο Πεδίον του Άρεως –απ’ όπου θα ξεκινήσει πορεία για τη Βουλή- και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, στις 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα".

Το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, το οποίο τονίζει:

"Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέες και νέοι, Να ματαιώσουμε τώρα το νέο έγκλημα. Να ανατρέψουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου λαιμητόμο. Να ματαιώσουμε τα ακόμη χειρότερα που μας ετοιμάζουν για το 2012, το 2013, το 2014. 19- 20 Οκτώβρη όλοι στη 48ωρη απεργία.

Κανείς στη δουλειά. Τέλος στις θυσίες για να σωθεί το κεφάλαιο και η ΕΕ. Όλοι στους δρόμους. Όλοι με το ΠΑΜΕ μπροστά να αντιπαλέψουμε με ψυχή και δύναμη την αντεργατική λαίλαπα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων και των εταίρων τους στην ΕΕ, οργανώνει ένα νέο, πιο βάρβαρο και πιο απάνθρωπο έγκλημα.

Με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή ενταφιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού. Επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κι ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας.

Καταδικάζουν τα παιδιά μας στην ανεργία, στη φτώχεια, στην αμάθεια. Ξεπουλάν τη δημόσια περιουσία. Θέλουν όλοι μαζί μισθούς Βουλγαρίας, νέες μαζικές απολύσεις, νέα βαριά χαράτσια, δουλειά χωρίς δικαιώματα, δουλειά εκ περιτροπής και ανασφάλιστη. Θέλουν δούλους στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, το ΠΑΜΕ σας καλεί την Τετάρτη 19 Οκτώβρη όλους και όλες στην Ομόνοια 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή και συνεχίζουμε την Πέμπτη 20 του μήνα με περικύκλωση της Βουλής από όλες τις μεριές.

Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, όλοι και όλες στον αγώνα.

Να βουλιάξει η Αθήνα, το Σύνταγμα, όλοι οι χώροι γύρω από την Βουλή. Οργανωμένα, συντονισμένα. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τη ζωή του, να σταθεί όρθιος. Τώρα αγώνας να ανατραπούν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας. Τώρα αγώνας για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Αγώνας για ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης, ο λαός να αναδείξει τη δική του εξουσία".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)