Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η συνταγογράφηση με δραστική ουσία

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ "ΠΡΕΜΙΕΡΑ"
Αναβάλλεται για λίγες ημέρες το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, καθώς ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κάνει λόγο για προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κατά την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του και τα οποία θα αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ότι "κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία - όπως ήταν αναμενόμενο - παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες". Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεταί ότι το φαινόμενο αυτό είναι...
"φυσιολογικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων".

Οι γιατροί θα πρέπει έως την Δευτέρα 9 Απριλίου - οπότε και θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου - να συνταγογραφούν αναγράφοντας τόσο τη δραστική ουσία, όσο και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που επιλέγουν.

Ηδη, όπως σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ, ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gr) και του ΕΟΦ (www.eof.gr) και αναμένεται να κοινοποιηθεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των συνταγών (ΗΔΥΚΑ), ώστε να ενσωμάτωσει τις νέες τιμές.

Την Δευτέρα 9 Απριλίου θα αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου καθώς θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του ΕΟΦ, οι επίσημες νέες τιμές των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες. Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα ή το φάρμακο της επιλογής του ασθενούς.

Να σημειωθεί ότι ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας και της ίδιας δραστικής ουσίας, πληρώνοντας τη διαφορά από την τιμή αναφοράς.

Ετοιμάζουν μέτρα-φωτιά: Τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια

Ενώπιον της απαίτησης της Τρόικα για νέα μέτρα το 2012, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση, καθώς όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εάν στην αξιολόγηση του Μαΐου κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων, οι δανειστές μας δεν θα αρκεστούν απλώς στη καλλίτερη διαχείριση των δαπανών,...
δηλαδή στη συγκράτηση του ρυθμού πληρωμών.

Όλα φυσικά ξεκινούν από το πρόβλημα στα έσοδα, τα οποία παρά τη τονωτική ένεση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, δεν λένε να ορθοποδήσουν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμπλήρωση του πρώτου 3μήνου τα προ επιστροφών έσοδα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και θα ήταν χειρότερα εάν η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δεν έφερνε κάποιους στα ταμεία των εφοριών, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να "κλείνει" περίπου 3,5% πάνω από πέρσι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, με τον συνυπολογισμό των επιστροφών φόρου, τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, άρα η "τρύπα" θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2μήνου. Με δεδομένο, δε, ότι για έναν ακόμα μήνα η εικόνα από τους φόρους κατανάλωσης είναι αν μη τι άλλο απογοητευτική, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη συνέχεια, πόσο μάλλον όταν παραδοσιακά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στη περίπτωση που δεν αλλάξει αυτή η εικόνα αυτή των εσόδων, υπάρχει ως αντίμετρο για την αποφυγή δημοσιονομικών αποκλίσεων, σχέδιο συγκράτησης των δημόσιων δαπανών. Ειδικότερα, αντί μηνιαίας εκταμίευσης του 8% των προβλεπόμενων πιστώσεων, οι ρυθμοί μπορεί να υποχωρήσουν στο 7%, δημιουργώντας έτσι ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για το τελευταίο κρίσιμο 4μηνο του έτους. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτή η μέθοδος λογιστικής διαχείρισης των δαπανών, δεν μπορεί να αποδώσει για μια ακόμα χρονιά, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλώς η μείωση του Ελλείμματος αλλά η μείωση του στο 7,4% με κάθε θυσία, αφού η Τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα απόκλιση, ανάλογη με αυτή του 2011.

Με αυτό το δεδομένο, η επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να πρέπει να βρει κι άλλα μέτρα για τη τρέχουσα χρονιά, πέρα από τα μέτρα της περιόδου 2013- 2014 κι αν αναλογιστεί κανείς με πόση δυσκολία έκλεισε το "πακέτο" της διαπραγμάτευσης για το 2ο Μνημόνιο, χωρίς μάλιστα να αποφύγουμε τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, είναι προφανές τι "ψαλίδι" θα πρέπει να αναμένεται για να καλυφθεί ενδεχόμενο νέο δημοσιονομικό κενό. Ως υποψήφια... θύματα φαντάζουν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία πλέον δεν αποκλείεται να υποστούν μεγαλύτερες μειώσεις από 12%, ενώ το κύμα των 15.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο, δεν αποκλείεται να μεγαλώσει..

Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις ΦΜΥ

Μέχρι τα τέλη του μήνα, 30 Απριλίου, και μόνο ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012.Αυτό, ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση, όπως και οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ στις οποίες υπάρχει ποσό φόρου προς απόδοση.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών:

«Άρθρο 1

Ορισμός τύπου και περιεχομένου οριστικής δήλωσης ΦΜΥ (Έντυπο Ε7-Φ-01.015 )

1. Ορίζουμε ότι, ο τύπος και το περιεχόμενο σε υλική μορφή της οριστικής δήλωσης με τα ποσά φόρου εισοδήματος, τελών χαρτοσήμου και εισφοράς Ο.Γ.Α., (κατά περίπτωση), που παρακρατήθηκαν από εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών (Έντυπο Ε7-Φ-01.015), έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα.

2. Ορίζουμε ότι τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην παρούσα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ».

3. Ορίζουμε ότι το περιεχόμενο της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ.(Έντυπο Ε7-Φ-01.015) των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, έχει απαραίτητα το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στο επισυναπτόμενο έντυπο και παράρτημα.

4. Η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του αρχείου της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

5. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου έχουν ανάλογη εφαρμογή, όσον αφορά την υλική ή μαγνητική μορφή τους, και για οριστικές δηλώσεις παρελθόντων οικονομικών ετών, κατά περίπτωση.

6. Παρέχεται η ευχέρεια χρησιμοποίησης μηχανογραφικά προσχεδιασμένου εντύπου, εφόσον αυτό περιέχει όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στην πρώτη και επόμενες σελίδες του εγκεκριμένου εντύπου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 2

Τρόπος υποβολής οριστικής δήλωσης ΦΜΥ (Έντυπο Ε7 -Φ-01.015)

1. Οι αρχικές οριστικές εμπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ), οικονομικού έτους 2012 και ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για απόδοση καθώς και οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΥ για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση υποβάλλονται και ο τυχόν φόρος αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).Με την δήλωση αυτή υποχρεωτικά υποβάλλεται και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

2. Οι αρχικές οριστικές εκπρόθεσμες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις οποίες δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση καθώς και οι τροποποιητικές οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. του ιδίου οικονομικού έτους, υποβάλλονται αποκλειστικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., σε δύο αντίτυπα, συνοδευόμενα υποχρεωτικά με μαγνητικό μέσο, το οποίο περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και το σύνολο των λοιπών στοιχείων του Εντύπου Ε7.Τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται άμεσα από την Δ.Ο.Υ. στο σύστημα TAXIS.

3. Οι ανωτέρω υπόχρεοι, εφόσον είναι νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ.1178/7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ(ΦΕΚΒ΄/9.12.10) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

4. Η οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. του φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει εντός του 2011 υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους του.

Η οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του ΚΦΕ που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο 2011 και δεν είχαν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ., υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ.

5. Στις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής των προσωρινών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω Taxisnet, στο πίνακα Ανάλυση των ποσών φόρου που αποδόθηκαν κατά μήνα ή δίμηνο της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., ως στοιχεία αριθμού διπλοτύπου και χρονολογίας θα αναγράφονται ο αριθμός και η ημερομηνία υποβολής της προσωρινής δήλωσης στο Taxisnet, όπως εμφανίζεται από το σύστημα(αποθηκευμένες δηλώσεις).

Άρθρο 3

Διαδικασία υποβολής με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας

α) Η υποβολή των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (Internet).

β)Στις περιπτώσεις χειρόγραφης τήρησης μισθοδοσίας, οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η οποία διατίθεται δωρεάν, στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr

Η ανωτέρω εφαρμογή δύναται να χρησιμοποιείται και από υπόχρεους με μηχανογραφική τήρηση μισθοδοσίας.

γ)Οι οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ προσκομιζόμενες σ’ αυτά σε χειρόγραφη – έντυπη ή μαγνητική μορφή (δισκέτα) ή οπτική μορφή (CD ή DVD). Στην περίπτωση της χειρόγραφης – έντυπης μορφής, ο συνολικός αριθμός εγγραφών (δικαιούχων μισθωτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις πέντε (5) καταχωρήσεις. Μετά την πληκτρολόγησή τους δημιουργείται αρχείο, το οποίο υποβάλλεται μέσω διαδικτύου (Internet), και το οποίο, αμέσως μετά την επιτυχή αποστολή του, διαγράφεται. Ο ανωτέρω περιορισμός των εγγραφών δεν αφορά τις δηλώσεις που υποβάλλονται προσκομιζόμενες σε μαγνητική ή οπτική μορφή (δισκέτα ή CD ή DVD).

Άρθρο 4

Πεδίο εφαρμογής – Προϋποθέσεις αποδοχής

Οι υποβαλλόμενες οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. γίνονται αποδεκτές εφόσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1. α) Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή

β) Υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ. κατά περίπτωση (άρθρα 2 και 3 της παρούσας).

γ) Οι δικαιούχοι μισθωτοί καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον σωστό Α.Φ.Μ. τους.

2. Οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. που υποβάλλονται κατά διάφορο τρόπο από τον οριζόμενο στην παρούσα απόφαση, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Άρθρο 5

Ημερομηνία υποβολής

1. Η προθεσμία υποβολής είναι αυτή που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ν. 2238/1994, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους.

2. Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, για τις δηλώσεις που δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. του δικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ. με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα-υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης και για δηλώσεις για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής του φόρου στην τράπεζα.

Άρθρο 6

Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής και καταβολής του φόρου

Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. που πραγματοποιείται με την συνυποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών των δικαιούχων, ως αποδεικτικό υποβολής θα εμφανίζονται και θα εκτυπώνονται:

1. Το οικονομικό έτος αναφοράς.

2. Ο μοναδικός αριθμός καταχώρησης TAXISnet.

3. Ο Α.Φ.Μ. δηλούντος.

Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν οριστική δήλωση και καταβάλλουν το φόρο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, οφείλουν να δώσουν εντολή πληρωμής, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, σε τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης παράγει το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η “Ταυτότητα Πληρωμής”, στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα.

Άρθρο 7

Έλεγχος – Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.

1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., σε ημερήσια βάση για τις υποβαλλόμενες οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ για τις οποίες δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση και εντός πέντε(5) ημερών από την πληρωμή του φόρου για τις υποβαλλόμενες οριστικές δηλώσεις για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση

2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., για το αναλυτικό περιεχόμενο των οριστικών υποβληθεισών δηλώσεων Φ.Μ.Υ., ανά υπόχρεο, και έχει πρόσβαση σε αυτές.

3. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 2238/1994 περί “Φορολογίας Εισοδήματος” όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν”

Σύνδεση με Facebook Χρήματα μέχρι τον Ιούλιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασιστεί από τους Άννα Διαμαντοπούλου και Κ.Αρβανιτόπουλο, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Διεύρυνση της επιτροπής για το νόμο-πλαίσιο. Επιστολή πανεπιστημιακών στον Παπαδήμο

Θετικά αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, καθώς τα Ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα έως τον Ιούλιο. Όπως σημειώνεται στη γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας «ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης με τροπολογία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασισθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο.

Μάλιστα οι τρεις μήνες -Ιανουάριος Φεβρουάριος και Μάρτιος- ισοδυναμούν με το 25% της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, ποσό ισοδύναμο με το αντίστοιχο περυσινό.

Διεύρυνση της επιτροπής για το νόμο-πλαίσιο
Παράλληλα, διευρύνεται η επταμελής επιτροπή που είχε αποφασισθεί να συγκροτηθεί από τον Γ. Μπαμπινιώτη, προκειμένου να μελετήσει τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται στα πανεπιστήμια, λόγω του νέου νόμου.

Η Oμάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε διευρύνεται με τη συμμετοχή των προέδρων του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέα Κανάκη, και του ΤΕΙ Σερρών Δημητρίου Πασχαλούδη, του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Νικολάου Σταυρακάκη, του προέδρου της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ Ιωάννη Τσάκνη, καθώς και του καθηγητή Γ. Παγουλάτου.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Παρασκευή 6 Απριλίου, ώρα 12.00 στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το πόρισμα θα υποβληθεί μέχρι τη 15η Μαΐου.

Επιστολή πανεπιστημιακών στον Παπαδήμο
Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλαν σήμερα πανεπιστημιακοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα οι καθηγητές που ανήκουν στην Κίνηση «Σύνδεσμος Καθηγητών». Οι καθηγητές χαρακτηρίζουν ως «πρόσχημα» τις κινήσεις που γίνονται από τον υπουργό Παιδείας για εκτόνωση της κρίσης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ώστε να «ανατραπούν οι βασικές δομές του νόμου». Να σημειωθεί ότι ο «Σύνδεσμος Καθηγητών» αριθμεί περίπου 60 μέλη σε σύνολο σχεδόν 2.500 μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος.

«Δεν είναι δυνατό να καλούνται οι Πρυτάνεις που πρωτοστατούν στη μη λειτουργία του νόμου να υποβάλουν προτάσεις για τις "δυσλειτουργίες" του. Παραβλέπει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης ότι η υποτιθέμενη αδυναμία εφαρμογής του νόμου οφείλεται στη βία που ασκήθηκε και ασκείται προκειμένου να ματαιωθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να εμποδιστεί η αυθεντική έκφραση της θέλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου προϋποθέτει την εφαρμογή του, ώστε να εντοπιστούν στην πράξη οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την υλοποίηση των προβλέψεων του», λέει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να εφαρμόζει τους νόμους που η ίδια θεσπίζει και, πολύ περισσότερο, τους νόμους που με διακομματική συναίνεση κι ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίζει το Κοινοβούλιο».

Εισέπαξαν 945,8 εκατ. ευρώ αντί για 1,2 δισ. απο ληξιπρόθεσμα χρέη

Όπως είπε ο Φ. Σαχινίδης, μέτρα και δράσεις που ξεκίνησαν κυρίως το τρίτο τετράμηνο του 2011, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπεται να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των συσσωρευμένων οφειλών.Λιγότερα χρήματα εισπράχθηκαν απο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με εκείνα που προέβλεπε ο στόχος για το 2011.Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το ποσό που εισπράχθηκε από βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται στα 945,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, είχε προβλεφθεί για το 2011, η αύξηση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ των εισπράξεων από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στην αρχή του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος,δηλαδή συνολικός στόχος 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό που τελικά εισπράχθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, ανέρχεται σε 945,8 εκατομμύρια ευρώ.

"Παρά την αρνητική απόκλιση, μια σειρά σημαντικών μέτρων και δράσεων, που ξεκίνησαν κυρίως το τρίτο τετράμηνο του 2011, βάσει του ανωτέρω προγράμματος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπεται να βελτιώσουν την εισπραξιμότητα των συσσωρευμένων οφειλών, ενώ τα αποτελέσματά τους αναμένεται να αποτυπωθούν τόσο άμεσα όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρεται ειδικότερα στη "διοικητική αναδιάρθρωση των περιφερειακών φορολογικών μονάδων με τη συγχώνευση και τον ανασχεδιασμό των δικαστικών τμημάτων στελεχωμένα με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό", την "πλήρη στελέχωση και λειτουργία της Ειδικής Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης η οποία επιχειρεί στο σύνολο της επικράτειας με νέες εξειδικευμένες μεθόδους", στη "συνδρομή ιδιωτών με καθήκοντα και αρμοδιότητες συμβουλευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες" και ακόμη στην "αναμόρφωση και βελτίωση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου εκούσιας είσπραξης των δημοσίων εσόδων (πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, συμψηφισμός ανταπαιτήσεων, ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής κλπ)".

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη με την οποία καταγγέλλει "κυβερνητική αδυναμία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο". Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει τα έσοδα εκτός του στόχου και σε περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

Διαβεβαιώσεις Μόντι οτι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα

Παρέμβαση - απάντηση του ιταλού πρωθυπουργού σε δημοσίευμα των Financial Times."Δεν θα χρειασθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ιταλία και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης που εκδόθηκε το πρωί.

Η παρέμβαση, την οποία φέρεται να ζήτησε προσωπικά ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, θεωρείται μια έμμεση απάντηση στα όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σχετικά με "την πιθανή ανάγκη υιοθέτησης νέων μέτρων για να μπορέσει να η Ιταλία να μηδενίσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, μέσα στο 2013".

"Η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τα σπρεντ και τις αρνητικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση μπορεί να αναγκασθεί να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας", προσθέτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι οποίοι επικαλούνται μια "απόρρητη έκθεση που κυκλοφόρησε στην σύνοδο του Γιούρογκρουπ της Κοπεγχάγης".

Έλληνες δικαστές: Το Focus δεν προσέβαλλε την Ελλάδα!

Κατά το δικαστήριο, οι γερμανοί κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι του Focus δεν πρoσέβαλλαν εθνικό σύμβολο καθώς το ύφασμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Αφροδίτη της Μήλου δεν ήταν η ελληνική σημαία και δεν εξύβρισαν τους Έλληνες πολίτες, αλλά τους Έλληνες πολιτικούς.

«Τα επίμαχα άρθρα δεν αφορούσαν πράξεις πολιτών, αλλά πράξεις Ελλήνων πολιτικών, ενώ οι δημοσιογράφοι έκαναν και μια ιστορική αναδρομή», αναφέρει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Παράλληλα, το Δικαστήριο έκρινε απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος 5 γερμανών δημοσιογράφων για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της εξύβρισης, αφού με βάση το νέο νόμο, το αδίκημα μετατρέπεται σε πταίσμα.

Επίσης, το δικαστήριο απέβαλλε την πολιτική αγωγή που είχαν δηλώσει έξι δικηγόροι με το επιχείρημα πως το δημοσίευμα δεν αφορούσε το σύνολο του ελληνικού λαού για να έχουν έννομο συμφέρον, αλλά μόνο πράξεις πολιτικών προσώπων.

«Μετά από δύο χρόνια διαδικασίας, ενώ το δικαστήριο είχε δεχθεί όλους τους πολιτικούς χειρισμούς, σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι δέχθηκε τις ενστάσεις των Γερμανών, ότι δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και προσβολή του εθνικού συμβόλου και τους αθώωσε. Δεν ξέρουμε τι άλλαξε και παραδέχθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη με αυτήν την απόφαση ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους. Η απόφαση είναι κατακριτέα», δήλωσε αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο εκ των μηνυτών, δικηγόρος Θεόδωρος Φραγκάκης.

Ο Παπακωνσταντίνου ζητά τα λεφτά από το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το προκλητικό φαγοπότι της ΓΕΝΟΠ εις βάρος της ΔΕΗ.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πέρυσι, όταν δηλαδή δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που περιλάμβανε αντίστοιχες διαπιστώσεις.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ έδειξαν ότι υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης αλλά και εικονικά τιμολόγια στη ΓΕΝΟΠ.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διεξαχθεί εσωτερική έρευνα καθώς και να αξιώσει με κάθε νομικό τρόπο την επιστροφή των ποσών που δόθηκαν για δαπάνες που δεν θα έπρεπε να γίνουν.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)