Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟς ΥΓΕΙΑΣ

Ριζικές ανατροπές για εργαζόμενους και παροχές

Σε απόλυτη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των δημοσίων νοσοκομείων φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, ελέω τρόικας.

Σε πόρισμα άνω των 500 σελίδων, που καταρτίστηκε από την ειδική επιτροπή των «σοφών» του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παραδοθεί αύριο στην τρόικα, προτείνονται ριζικές ανατροπές στον χάρτη των νοσοκομείων, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία και το χαρακτήρα τους όσο και σε σχέση με τους εργαζόμενους και τις παροχές στους ασθενείς. Με τις προτάσεις τους, που εξασφάλισε η «Κ.Ε.», οι «σοφοί» της Υγείας (κυρίως πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας) εισηγούνται ουσιαστικά την επιβολή ενός «υγειονομικού μνημονίου» στο ΕΣΥ, με μέτρα που θα αλλάξουν άρδην το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τη σχέση εργασίας των γιατρών και του προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση στην τρόικα και την κυβέρνηση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες! Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των τροϊκανών και την αναθεώρηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ θα προτείνει ακόμη και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί και οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Τα δίνουν σε ιδιώτες

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει το πόρισμα των «σοφών» για τα νοσοκομεία όπου ούτε λίγο ούτε πολύ περνούν πια στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση.

Συγκεκριμένα το πόρισμα προβλέπει:

* Ακόμη και πώληση δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιώτη και συνέχιση της λειτουργίας του ή αλλαγή χρήσης.

* Να ανατεθεί το μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτη με συμβόλαιο ο οποίος θα προσλαμβάνει ακόμη και όλο το προσωπικό, ενώ ανάλογα με το συμβόλαιο θα έχει την υποχρέωση να φέρνει νέες επενδύσεις κεφαλαίου.

* Επίσης ιδιώτης θα μπορεί να χρηματοδοτεί, να κατασκευάζει και να κατέχει ένα δημόσιο νοσοκομείο παρέχοντας τις κλινικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο θα παραμένει στην ιδιοκτησία του ιδιώτη ή θα μεταβιβάζεται μετά τη λήξη του συμβολαίου.

* Επίσης προβλέπει εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός δημοσίου νοσοκομείου. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτη υποστηρικτικές κλινικές όπως ακτινολογικές και εργαστηριακές υπηρεσίες αλλά και εξειδικευμένες κλινικές όπως λιθοτριψίας, και εγχειρήσεις ρουτίνας όπως του καταρράκτη.

* Ταυτόχρονα προβλέπει όσα νοσοκομεία απομείνουν σε «δημόσια χέρια» να μετατραπούν σε αυτόνομες επιχειρήσεις με αλλαγή του νομικού καθεστώτος, ώστε να γίνουν ανεξάρτητα κοινωφελούς σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να έχουν διοικητική αυτοτέλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι διοικητές θα αποκτήσουν εξαιρετικά ισχυρό ρόλο, καθώς θα μπορούν να κάνουν αλλαγές κλινικών, μεταφορά προσωπικού κ.λπ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Νέες ειδικότητες

Και για το μη ιατρικό προσωπικό, όμως, θα ισχύσει το «συμβόλαιο δραστηριοτήτων».

Μέσω αυτού θα αξιολογούνται σύμφωνα με τους στόχους που θα τεθούν, ενώ θα υπάρχει επίσης επιβράβευση ή τιμωρία βάσει των αποτελεσμάτων (δημιουργία συστήματος κινήτρων).

* Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, προτείνεται η δημιουργία νέων νοσηλευτικών ειδικοτήτων (π.χ. κοινοτικοί νοσηλευτές, εξειδικευμένοι στην ανακουφιστική φροντίδα κ.λπ.).

* Καταργείται ο θεσμός των αποκλειστικών νοσοκόμων και αντί αυτών η αποζημίωση που καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίδεται για «τη μίσθωση, σε μόνιμη βάση αντίστοιχου αριθμού νοσηλευτών (Τ.Ε. ή Π.Ε.)». Υπολογίζεται στο πόρισμα ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν άμεσα να προσληφθούν περίπου 425 νοσηλευτές, καθώς η ετήσια δαπάνη του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων για τις αποκλειστικές είναι 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ενός νοσηλευτή Τ.Ε. είναι 23.500 ευρώ.

* Ομως στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχουν και τα νοικοκυριά συμμετοχή, καθώς θα μετατραπεί το ποσό που σήμερα καταβάλλουν από την τσέπη τους στις αποκλειστικές (περίπου 23 εκατ. ετησίως) σε πληρωμές συμμετοχής στο κόστος κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας, γεγονός που σημαίνει πως η φιλοξενία δεν θα είναι ποτέ δωρεάν.

* Ενίσχυση του ρόλου του νοσηλευτικού προσωπικού ακόμη και με τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις γιατρών.

* Δημιουργία κέντρου τηλεφωνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νοσοκομεία και στελέχωση με νοσηλευτές Π.Ε. Στο πόρισμα σημειώνεται ότι όπου εφαρμόσθηκε αυτό το σύστημα, π.χ. Αμερική, οδήγησε στην εξοικονόμηση πόρων στο νοσοκομείο: αποφυγή άσκοπων επισκέψεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ειδικά στα επείγοντα.

* Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και πιστοποίηση νοσηλευτών. Οι πιστοποιημένοι νοσηλευτές σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. φαρμακολογία, φαρμακοκινητική, θα έχουν τη δυνατότητα περιορισμένης συνταγογράφησης.

* Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό ορίζεται να προδιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών για κάθε επίπεδο διοίκησης και να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αντίστοιχα προγράμματα στο πλαίσιο των ευκαιριών που παρέχει το ΕΣΠΑ.

* Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που ήδη παρέχουν τα πολύ ανεπτυγμένα προγράμματα (μεταπτυχιακών κυρίως) σπουδών σε Ανώτερα Ιδρύματα: Πανεπιστήμια και βεβαίως τα προγράμματα εκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

* Να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης για τον προγραμματισμό της επιλογής και πρόσληψης του ανθρώπινου δυναμικού στη διοίκηση και το μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Στροφή στα αντίγραφα

Αλλαγές προτείνονται και στη φαρμακευτική πολιτική.

Ειδικότερα:

* Την αύξηση της τιμής πρωτότυπων φαρμάκων κατά 20% ως επιβράβευση της καινοτομίας και της αποτελεσματικότητας.

* Αύξηση στο 50% της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γενόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων στα νοσοκομεία στις θεραπευτικές κατηγορίες και 75% στις εκτός προστασίας πατέντας δραστικές ουσίες με στόχο τη μείωση των τιμών. Εκτιμάται μάλιστα ότι η δαπάνη μπορεί να μειωθεί έτσι ακόμη και κατά 150 εκατ. ευρώ.

* Καθορίζει με νέο τρόπο το κέρδος των φαρμακοποιών και συγκεκριμένα κλιμακωτά και με βάση την τιμή του φαρμάκου.

* Συνδέει τη συνταγογράφηση με τη λογική κινήτρων και αντικινήτρων, καθώς όποιος γιατρός θα συνταγογραφεί γενόσημα και φθηνότερα θα λαμβάνει και μπόνους.

* Για τις φαρμακοβιομηχανίες προβλέπει τη δημιουργία ενός τριπλού συστήματος έκπτωσης (rebate) που θα στηρίζεται σε επιστροφή 4% επί της τιμής παραγωγού στο σύνολο των πωλήσεων, στην περίπτωση που η λιανική τιμή θα είναι υψηλότερη από την τιμή αγοράς αλλά και έκπτωση με βάση τις συνολικές πωλήσεις. Συγκεκριμένα, για αυξήσεις στις πωλήσεις μέχρι 15% θα υπάρχει πρόσθετη επιστροφή-έκπτωση 5%. Για αυξήσεις μέχρι 25%, πρόσθετη επιστροφή 10%, για αυξήσεις μέχρι 40% πρόσθετη επιστροφή 15%, ενώ για αυξήσεις στις πωλήσεις πάνω από 40% οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στην κοινωνική ασφάλιση 25%.

ΓΙΑΤΡΟΙ

Και κίνητρα και ποινές!

Ολοι οι γιατροί θα επαναξιολογηθούν βάσει κριτηρίων παραγωγής, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και εκπαίδευσης.

Θα συνδεθεί η αξιολόγηση αυτή με τους στόχους μέσω ενός «συμβολαίου δραστηριοτήτων» ανά κλινική και γιατρό και θα υπάρχει «επιβράβευση ή τιμωρία βάσει αποτελεσμάτων πέρα από τις τακτικές αποδοχές του καθενός». Γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

* Οι γιατροί αλλά και όλες οι κλινικές θα ελέγχονται και για τη χρήση των πόρων που θα κάνουν από το νοσοκομείο, αφού θα αποτελεί κριτήριο για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.

* Οι «σοφοί» της υγείας προτείνουν όμως και «κούρεμα» των θέσεων του ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, συνιστούν τον δραστικό περιορισμό των προσφερόμενων θέσεων για λήψη ειδικότητας όπου υπάρχει πληθωρισμός ιατρών για την επόμενη τριετία αλλά και τον περιορισμό των θέσεων ειδικευόμενων σε ειδικότητες όπου υπάρχει υπερεπάρκεια όπως καρδιολογία, γενική χειρουργική, μαιευτική-γυναικολογία, ουρολογία κ.λπ.

* Μιλούν στο πόρισμα για παροχή κινήτρων σε όσους γιατρούς παίρνουν ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις όπως γενική ιατρική, ογκολογία, υγιεινή της εργασίας κ.λπ. με αύξηση του αριθμού των θέσεων για ειδικότητα.

* Αμεση κατάργηση των υπεράριθμων θέσεων ειδικευομένων (εκτός των περιπτώσεων ιατρών που πάσχουν από πρόβλημα υγείας).

* Επίσης στα νοσοκομεία θα υπάρξει εισαγωγή συστήματος ελέγχου των νοσοκομειακών τμημάτων ή μονάδων όπου θα παρέχεται ιατρική εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας, ενώ θα γίνεται και ανάκληση της άδειας σε όσες δεν τηρούν τις προϋποθέσεις.

* Παροχή οικονομικών κινήτρων για άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε άγονες και προβληματικές περιοχές.

* Επίσης, προτείνουν να αλλάξει η σχέση εργασίας των γιατρών με το ΕΣΥ: «Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί ο θεσμός του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά όχι μόνο. Η θέσπιση του γιατρού-συμβούλου με μερική απασχόληση στους τρεις τομείς: παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό για εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία». Στόχος είναι να συμπληρώνει ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε πολλές ειδικότητες και υποειδικότητες με μικρότερο κόστος για το νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα «θα βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες των επαρχιακών νοσοκομείων». Οι γιατροί αυτοί ταυτόχρονα θα ασκούν και την ιδιωτική ιατρική, «θα έχουν το κίνητρο να εργασθούν στην επαρχία και έτσι δεν θα υπάρχουν τα κενά που παρατηρούνται σήμερα».

* Θα υπάρχει παροχή κι άλλων κινήτρων για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος στις απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιηθεί νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε ιατρό που έχει υπηρετήσει τουλάχιστον για μία πενταετία σε μονάδα άγονης περιοχής να επιλέξει κατά προτεραιότητα μονάδα αστικού κέντρου και να μετακινηθεί όταν δημιουργούνται κενές θέσεις.

* Θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον ιατρικό σύλλογο και η τριετής άσκηση του επαγγέλματος των ιατρών στο νομό που έλαβαν ιατρική ειδικότητα (για ειδικότητες στις οποίες παρατηρείται έλλειψη στην περιφέρεια). Οι συγκεκριμένοι γιατροί θα συμβάλλονται κατά προτεραιότητα με τον ΕΟΠΥΥ.

* Κίνητρα θα δοθούν και για όσους θα λάβουν την ειδικότητα της γηριατρικής, η οποία και θα κατοχυρωθεί. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, αυτό γίνεται «δεδομένου ότι στη χώρα μας η γήρανση του πληθυσμού είναι αναμφισβήτητο γεγονός και αφ' ετέρου οι πολλές και συνυπάρχουσες ασθένειες της τρίτης ηλικίας απαιτούν αποτελεσματική διαχείριση και συνέχεια της φροντίδας».

* Στο πλαίσιο πάντως της ανασυγκρότησης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επανέρχεται και ο γνωστός και πολυδιαφημισμένος θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Οι σοφοί προτείνουν να γίνει άμεσος σχεδιασμός στο πλαίσιο και του ΕΟΠΥΥ, ενός δικτύου οικογενειακών γιατρών σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

* Το ρόλο του οικογενειακού γιατρού θα μπορούν να αναλάβουν οι γενικοί γιατροί και όπου δεν υπάρχουν, το έργο τους θα μπορούν να αναλάβουν ειδικοί παθολόγοι. Στον κατάλογο του οικογενειακού γιατρού θα είναι δυνατό να εγγράφονται έως 2.000 πολίτες.

* Μεταξύ άλλων, ο οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να συμπράττει και με άλλους συναδέλφους του δημιουργώντας Κέντρα Οικογενειακών Γιατρών τα οποία μπορεί και να εφημερεύουν.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανασχεδιασμός και συγχωνεύσεις

Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση του συστήματος, οι «σοφοί» επιθυμούν να αλλάξουν τα... φώτα ακόμη και στο ίδιο το υπουργείο Υγείας καθώς παρατηρούν κατακερματισμό υπηρεσιών και τμημάτων, προτείνοντας ανασχεδιασμό των διοικητικών τομέων.

Εκτός αυτού επιδιώκουν και τις συγχωνεύσεις εσωτερικών τμημάτων αλλά και προσδιορισμό αντικειμένου σε διευθύνσεις και τμήματα ώστε να επιτευχθεί και μείωση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα προτείνουν:

* Να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή οργάνωση του συστήματος υγείας με την κατάργηση των σημερινών επτά υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και πλήρη εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων της διοίκησης από το υπουργείο Υγείας (οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους) και τις ΥΠΕ, στους βαθμούς της αιρετής αυτοδιοίκησης ως εξής: πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και ψυχική υγεία στους δήμους. Δευτεροβάθμιες, τριτοβάθμιες υπηρεσίες και δημόσια υγεία στη διοικητική περιφέρεια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο έλεγχος στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

*Η κεντρική διοίκηση θα λειτουργεί επιτελικά και στρατηγικά, ενώ οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα αναλάβουν εποπτικό συντονιστικό ρόλο.

Παρακράτηση έως 240 € σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Από 21 έως 110 ευρώ θα κυμανθούν οι απώλειες για αποδοχές από 850 έως 2.500 ευρώ. Εως και 240 ευρώ χάνουν όσοι έχουν υψηλότερους μισθούς

Νέες μειώσεις εισοδήματος θα υποστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από την αρχή του νέου έτους
Νέες μειώσεις εισοδήματος θα υποστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από την αρχή του νέου έτους
Ποδαρικό με νέες μειώσεις εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους κάνει ο καινούργιος χρόνος. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι μηνιαίες αποδοχές τους θα υποστούν νέο πλήγμα εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο αλλά και την ενσωμάτωση στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι συνολικές απώλειες θα κυμανθούν από 21 έως 110 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές από 850 μέχρι 2.500 ευρώ. Για όσους λαμβάνουν ακόμη υψηλότερους μισθούς οι απώλειες φθάνουν έως και τα 240 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνει σήμερα μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον επόμενο μήνα μείωση στον μισθό του κατά 30,96 ευρώ ή 433,44 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά για τα εισοδήματα του 2012, που πλέον θα παρακρατείται κάθε ?ήνα από τον ?ισθό του.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου 2012 ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο.

Τα αφορολόγητα όρια της νέας κλίμακας για όσους έχουν παιδιά μειώνονται σε:

  • 7.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς με ένα προστατευόμενο παιδί,
  • 9.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς με δυο παιδιά
  • 12.000 ευρώ από 20.500 ευρώ για τους μισθωτούς με τρία παιδιά και
  • 15.000 ευρώ από 23.000 ευρώ για τους μισθωτούς με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.

Ειδικότερα ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης γίνεται με βάση 14 μισθούς στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και με 12 μισθούς για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το ποσό φόρου μειώνεται 1,5% ως έκπτωση λόγω προκαταβολής, και το υπόλοιπο αποτελεί τον φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.

  • Δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακράτηση η μείωση φόρου για μισθωτούς που κατοικούν τουλάχιστον εννέα μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

Σε πολλαπλή απασχόληση, ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών και ο φόρος θα παρακρατείται βάσει κλίμακας. Οι εργοδότες με τις μικρότερες αποδοχές θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 20%.

  • Με συντελεστές 5% -15% παρακρατείται ο φόρος σε επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ. που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας. Σε εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ είναι 10% και 15% για καθαρό ποσό παροχής άνω των 4.500 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Στη ζυγαριά κάθε είδους αμοιβές

Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα συνυπολογίζονται κάθε είδους αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή ή Κυριακών ή αργιών, επίδομα ισολογισμού κ.λπ. Τυχόν έκτακτο εφάπαξ, πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ. δεν συναθροίζονται με τις μηνιαίες αποδοχές, αλλά με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και ο τυχόν επιπλέον φόρος που προκύπτει παρακρατείται τον μήνα που καταβλήθηκε το ποσό. Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος επί των καθαρών αμοιβών από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012
Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης εις... τριπλούν

Τριπλή θα είναι η επιβάρυνση των φορολογουμένων εντός του 2012 ελέω έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Θα κληθούν να πληρώσουν τις εναπομείνασες δόσεις των πολυεκκαθαριστικών που έχουν λάβει με την έκτακτη εισφορά, η οποία αφορά στα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν εντός του 2010. Για μερίδα φορολογουμένων που δεν έχουν λάβει ακόμη τα σημειώματα της εφορίας όλες οι δόσεις θα πληρωθούν μέσα στο 2012.

Επιπλέον για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα προκύψει μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν στην εφορία την ερχόμενη άνοιξη. Παράλληλα από 1ης Ιανουαρίου μέσω της παρακράτησης μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αποπληρώνουν μήνα τον μήνα την έκτακτη εισφορά για το έτος 2012. Η αυξημένη παρακράτηση λόγω της έκτακτης εισφοράς θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Οπως γίνεται αντιληπτό, εισφορές για τα εισοδήματα τριών ετών θα καταβληθούν επί της ουσίας μέσα σε ένα δωδεκάμηνο επιβαρύνοντας υπέρμετρα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, μέσω της έμμεσης φορολογίας φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να αντλήσει το 2012 έσοδα άνω των 10,6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές εισπράξεις.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου, η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, κύριες συντάξεις, αμειβόμενους με ημερομίσθιο με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου.

Οι συντελεστές παρακράτησης της εισφοράς κυμαίνονται από 1% για εισοδήματα από 12.001 -20.000 ευρώ και μέχρι 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνει στο 5% για τις καθαρές αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, βουλευτών, του προέδρου και αντιπροέδρων της κυβέρνησης, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειαρχών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και γενικώς αιρετών προσώπων.

Η εισφορά επιβάλλεται στο εισόδημα (συμπεριλαμβάνονται και όλα τα πρόσθετα, όπως υπερωρίες, επιδόματα και άλλα) που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρακράτηση έναντι της εισφοράς διενεργείται και στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών, οι ξεναγοί καθώς και οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.

Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης του εργαζόμενου σε διαφορετικούς εργοδότες, ο κάθε εργοδότης θα διενεργεί παρακράτηση της εισφοράς με βάση τις αποδοχές που πράγματι καταβάλλει στον εργαζόμενο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποδοχές που καταβάλλονται στον ίδιο εργαζόμενο και από άλλους εργοδότες.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ
Ποιοι εξαιρούνται

Παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς δεν διενεργείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος.
  • Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά.
  • Στις αποζημιώσεις απολυομένων.
  • Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω.
  • Στην παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας.


Υψηλότερη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2012
(Με μείωση αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ και μηνιαία παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης)
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


Χωρίς παιδιά Με 1 παιδί Με 2 παιδιά
Ετήσιο εισόδημα Μηνιαίες αποδοχές Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος
Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012 Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012 Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012
5.000 357,14 - - - - - - - - -
6.000 428,57 - 7,04 7,04 - - - - - -
7.000 500 - 14,07 14,07 - - - - - -
8.000 571,43 - 21,11 21,11 - 7,04 7,04 - - -
9.000 642,86 7,04 28,14 21,11 - 14,07 14,07 - - -
10.000 714,29 14,07 35,18 21,11 - 21,11 21,11 - 7,04 7,04
12.000 857,14 28,14 49,25 21,11 14,07 35,18 21,11 - 21,11 21,11
13.000 928,57 40,81 71,06 30,25 26,74 56,99 30,25 12,66 42,92 30,25
14.000 1.000,00 53,47 84,43 30,96 39,4 70,36 30,96 25,33 56,29 30,96
15.000 1.071,43 66,14 97,8 31,66 52,06 83,73 31,66 37,99 69,65 31,66
20.000 1.428,57 146,34 184,34 37,99 132,27 170,26 37,99 118,2 156,19 37,99
25.000 1.785,71 230,77 293,39 62,62 220,92 279,32 58,4 206,85 265,25 58,4
30.000 2.142,86 315,2 416,51 101,31 329,27 402,44 73,17 315,2 388,37 73,17
35.000 2.500,00 436,21 546,68 110,46 450,29 532,6 82,32 436,21 518,53 82,32
40.000 2.857,14 562,86 676,84 113,98 576,93 662,76 85,84 562,86 648,69 85,84
45.000 3.214,29 696,54 817,55 121,01 710,61 803,48 92,87 696,54 789,41 92,87
50.000 3.571,43 830,21 958,26 128,05 844,29 944,19 99,91 830,21 930,12 99,91
100.000 7.142,86 2.251,43 2.492,05 240,62 2.237,36 2.477,98 240,62 2.223,29 2.463,91 240,62











ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ


Χωρίς παιδιά Με 1 παιδί Με 2 παιδιά
Ετήσιο εισόδημα Μηνιαίες αποδοχές Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος Μηνιαία παρακράτηση Επιπλέον μηνιαίος φόρος
Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012 Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012 Μέχρι 31.12.2011 Από 1.1.2012
5.000 416,67 - - - - - - - - -
6.000 500 - 8,21 8,21 - - - - - -
7.000 583,33 - 16,42 16,42 - - - - - -
8.000 666,67 - 24,63 24,63 - 8,21 8,21 - - -
9.000 750 8,21 32,83 24,63 - 16,42 16,42 - - -
10.000 833,33 16,42 41,04 24,63 - 24,63 24,63 - 8,21 8,21
12.000 1.000,00 32,83 57,46 24,63 16,42 41,04 24,63 - 24,63 24,63
13.000 1.083,33 47,61 82,9 35,3 31,19 66,49 35,3 14,78 50,07 35,3
14.000 1.166,67 62,38 98,5 36,12 45,97 82,08 36,12 29,55 65,67 36,12
15.000 1.250,00 77,16 114,1 36,94 60,74 97,68 36,94 44,33 81,26 36,94
20.000 1.666,67 170,73 215,06 44,33 154,32 198,64 44,33 137,9 182,23 44,33
25.000 2.083,33 269,23 342,29 73,05 257,74 325,87 68,13 241,33 309,45 68,13
30.000 2.500,00 367,73 485,93 118,2 384,15 469,52 85,37 367,73 453,1 85,37
35.000 2.916,67 508,92 637,79 128,87 525,33 621,37 96,04 508,92 604,95 96,04
40.000 3.333,33 656,67 789,64 132,98 673,08 773,23 100,14 656,67 756,81 100,14
45.000 3.750,00 812,63 953,81 141,18 829,04 937,39 108,35 812,63 920,98 108,35
50.000 4.166,67 968,58 1.117,98 149,39 985 1101,56 116,56 968,5

Καταργούν Δώρα και κατώτατο!! Η αρχή έγινε με τους εφέδρους !!

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΤΗΛ.: 3624726-3614503
6946-904336
ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ
Αθήνα, 11-12-2011
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ
Καταργούν Δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα,αδείας) από τις αρχές του 2012, όπως πρώτη η ΕΝΥΠΕΚΚ είχε αποκαλύψει!!
Στον Προκρούστη μπαίνει και ο κατώτατος μισθός, αφού με το νόμο του Μνημονίου (άρθρο 2 παρ. 7 ν. 3845/2010), όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η ΕΝΥΠΕΚΚ από 4 Οκτωβρίου 2011, έχουν ήδη ψηφίσει τη δυνατότητα κατάργησής του. Τότε και κυβερνητικοί παράγοντες,
αλλά δυστυχώς και κορυφαία Συνδικάτα, μας είχαν διαψεύσει. Αφού, όπως φαίνεται,
το 2011 είναι η τελευταία χρονιά που καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων, η
ΕΝΥΠΕΚΚ έκρινε σκόπιμο να δώσει τις τελευταίες χρήσιμες πληροφορίες τόσο για ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσο και για τους συνταξιούχους. Ειδικότερα:
1.Το Δώρο στους μισθωτούς του Ιδιωτικού τομέα >> Ένας ολόκληρος μισθός ή 25 ημερομίσθια
Το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν έχει επηρεαστεί (ακόμη) από τις εξοντωτικές πολιτικές του Μνημονίου και καταβάλλεται ολόκληρο και κανονικά. Συνεπώς, όσοι εργάστηκαν ολόκληρη την περίοδο από 1-5-2011 έως 31-12-2011 (στην ουσία μέχρι 21-12 που είναι η απώτατη ημερομηνία καταβολής του) δικαιούνται
έναν ολόκληρο μισθό (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό) ή 25 ημερομίσθια (αν
αμείβονται ανά ημέρα).
Όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εργάστηκαν κατά το παραπάνω οκτάμηνο όχι όμως ολόκληρο, δικαιούνται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες (εργάσιμες και μη) και δύο (2)
ημερομίσθια ως Δώρο (2/25 του μισθού).
Για όσους εργάστηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες και μικρότερα διαστήματα, δικαιούνται κάθε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες και ένα (1) ημερομίσθιο ως Δώρο.
Επίσης οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γνωρίζουν ότι βάσει υπολογισμού του Δώρου τους, αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2011. Αν η εργασιακή σχέση λύθηκε πριν την ημερομηνία αυτή, ως βάση υπολογισμού του Δώρου λαμβάνεται
η τελευταία ημέρα απασχόλησης (πληρωμής) του μισθωτού.
Το Δώρο στους μισθωτούς πρέπει
να καταβληθεί μέχρι την 21-12-2011 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31-12-2011
(δήλη ημέρα-Άρειος Πάγος 40/2002 Ολομ.).
Τέλος πρέπει κυρίως οι εργοδότες να γνωρίζουν ότι το Δώρο Χριστουγέννων θεωρείται τακτική αποδοχή και η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα διωκόμενο μάλιστα και ως αυτόφωρο (αναγκαστικός νόμος 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 2336/1995, άρθρα 417 επ. ΚΠολΔικ.).
2.Δώρο στους μισθωτούς του Δημοσίου Τομέα >> Μόνο 500 ευρώ!!
Το Δώρο Χριστουγέννων για όλους τους μισθωτούς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιορίστηκε δραστικά και οριζόντια στα 500 ευρώ για μισθωτούς και στα 400 ευρώ για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με το νόμο του Μνημονίου (άρθρο 3 ν. 3845/2010, ΦΕΚ 65 Α’).
Έτσι το επίδομα των 500 ευρώ καταβάλλεται σε όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου που εργάστηκαν κατά την περίοδο Μαΐου-Δεκεμβρίου 2011 και καταβάλλεται εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση, τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Αν με την καταβολή των επιδομάτων οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές υπερβαίνουν το ποσό αυτό, τότε το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι το όριο των 3.000 ευρώ, με ανάλογη μείωσή του.
3.Δώρο στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα-ΙΚΑ-ΔΕΚΟ-Τραπεζών >> Μόνο 400 ευρώ!!
Το Δώρο Χριστουγέννων για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνταξιούχων περιορίστηκε στα 400 ευρώ. Το επίδομα αυτό χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του, το οποίο πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα χορήγησης του επιδόματος, συνεπώς μέχρι την 31-12-2011.
Το Δώρο χορηγείται μόνον εφόσον η καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη μαζί με τις προσαυξήσεις δεν υπερβαίνει, υπολογιζόμενη σε 12μηνη βάση, το ποσό των 2.500 ευρώ κατά μήνα. Σε περίπτωση που υπερβαίνει το ποσό αυτό, το Δώρο μειώνεται ανάλογα κατά το υπερβάλλον ποσό. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες της μιας συντάξεις, για την εξεύρεση των 2.500 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό μόνο της υψηλότερης σύνταξης.
Από τον ηλικιακό περιορισμό των 60 ετών εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες:
α.οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας,
β.οι συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς των ΒΑΕ ή οικοδομικών επαγγελμάτων,
γ.οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, σύζυγοι και γονείς τα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα (εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας ή εφόσον σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αυτά που έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα)
δ.οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα.
Επίσης επισημαίνουμε ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ δεν δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.
4.Δώρο στους συνταξιούχους του Δημοσίου >> Μόνο 400 ευρώ!!
Και στους συνταξιούχους του Δημοσίου ο 13ος μισθός περιορίστηκε σε επίδομα τετρακοσίων (400) ευρώ, που χορηγείται μόνον εφόσον ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαία καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.
Ο νόμος όμως έχει θεσπίσει και ορισμένες κατηγορίες που λαμβάνουν το επίδομα Χριστουγέννων, παρά τις παραπάνω προϋποθέσεις. Έτσι εξαιρούνται και δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν: πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς
των ΒΑΕ ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος (και αν σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας) ή είναι ανίκανοι για την άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος με αναπηρία άνω του 67%.
Επισημαίνουμε τέλος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ότι, αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό του επιδόματος Χριστουγέννων επιμερίζεται αναλογικά στα συνδικαιούχα πρόσωπα.
5.Οι έφεδροι ΔΕΝ δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων!!
Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’), όσοι μπαίνουν σε καθεστώς συνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας για 12 ή 24 μήνες, λαμβάνουν «αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά το χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων.».
Συνεπώς όσοι περιέλθουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και της εργασιακής εφεδρείας και παραμείνουν για τα έτη 2012 και 2013, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας για τα έτη αυτά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όσο περισσότερους μήνες διανύσει ο έφεδρος υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή συνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, τόσο μεγαλύτερη μείωση θα έχει ο συνολικός μισθός του και η τελική σύνταξη.
Επί των σημαντικών αυτών εξελίξεων η ΕΝΥΠΕΚΚ προτίθεται τις προσεχείς ημέρες να επανέλθει με συγκεκριμένες αναλύσεις και παραδείγματα επί των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων.-

Η ρουλέτα της Μέρκελ με το ευρώ

Επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ στα οικονομικά θέματα και πολιτική κυριαρχία του Βερολίνου στην ΕΕ χαρακτήρισαν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη διάσωση του ευρώ.

Η ρουλέτα της Μέρκελ με το ευρώ

Επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ στα οικονομικά θέματα και πολιτική κυριαρχία του Βερολίνου στην ΕΕ χαρακτήρισαν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη διάσωση του ευρώ. Δίνοντας «ψίχουλα» για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος επέβαλε την τακτική του «σταγονόμετρου» στις παραχωρήσεις της προκειμένου να κλειδώσει τη συνταγή της για λιτότητα διαρκείας και δραστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, η αξιοπιστία των αποφάσεων θα κριθεί άμεσα από τις αγορές, οι οποίες θα ελέγξουν τις αντοχές της Ευρωζώνης και το ερώτημα είναι, σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέα επίθεση από τις αγορές τις επόμενες ημέρες, πόσο οχυρωμένη είναι η Ευρωζώνη και αν τελικά επαρκούν τα πολεμοφόδια για τη στήριξη των προβληματικών χωρών, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

1. Πρωσική πειθαρχία
Η πρωσική πειθαρχία που επέβαλε η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη περιλαμβάνεται στο λεγόμενο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» που αποφασίστηκε. Προβλέπεται ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με κανόνες που θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένους.

Πρακτικά, η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Στις καινοτομίες του μέτρου είναι ότι ο κανόνας αυτός θα περιλαμβάνει αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Παράλληλα, ικανοποιήθηκε το αίτημα του Βερολίνου για ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών των κανόνων σε εθνικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ.

2. Ασφυκτική επιτήρηση
Στο πλαίσιο της ασφυκτικής επιτήρησης, τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών προγράμματα οικονομικής προσαρμογής στα οποία θα περιγράφονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διόρθωση της κατάστασης. Μάλιστα, η εκχώρηση των εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια θα παρακολουθούνται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών.

Ο Κάμερον έπαιξε τον αδιάλλακτο και έχασε.
Ο Κάμερον έπαιξε τον αδιάλλακτο και έχασε.

3. Αυτόματες κυρώσεις
Για τους παραβάτες και τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο αυστηρές και αυτόματες και θα είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπούν, παρά μόνο εάν αντιταχθεί ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ευρώ. Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών μπαίνουν και τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών-μελών που θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται στενά από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρότερο συντονισμό των πολιτικών και τη διακυβέρνηση, προβλέπεται ότι θα πραγματοποιούνται τακτικές σύνοδοι για το ευρώ τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Χρήμα με... μέτρο

Η ρουλέτα της Μέρκελ με το ευρώ
Σε ό,τι αφορά τη θωράκιση της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ικανοποιώντας ένα ακόμη αίτημα της Α. Μέρκελ, περιορίστηκαν στη λεγόμενη «μόχλευση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 250 δισ. ευρώ, χωρίς δηλαδή να αποφασίσουν πρόσθετους πόρους. Η «μόχλευση» αυτή θα γίνεται με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη μετατροπή του Ταμείου σε ένα είδος ασφαλιστικού μηχανισμού που θα εγγυάται μεταξύ 20%-30% των απωλειών υπερχρεωμένων χωρών.

Δεύτερον, με τη διαμόρφωση ενός ειδικού οχήματος που θα αγοράζει κεφάλαια από ιδιώτες και τρίτες χώρες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις άμεσα και αποτελεσματικά αποφασίστηκε η εγκατάλειψη της ομοφωνίας και η αντικατάστασή της από την ειδική πλειοψηφία, η οποία ορίζεται στο 85%. Με άλλα λόγια, μια μεγάλη χώρα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ιταλία, μπορεί να προβάλει βέτο σε απόφαση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε κάποια χώρα.

Η αλληλεγγύη πήρε αναβολή
Την άνοιξη η απόφαση για μόνιμο μηχανισμό και ευρωομόλογο

Το ραντεβού που έδωσαν για τον Μάρτιο του 2012 οι Ευρωπαίοι ηγέτες για επανεξέταση των 500 δισ. ευρώ του μόνιμου ευρωμηχανισμού δείχνει τον βαθμό των διαφωνιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρωζώνη για τη διαμόρφωση ενός «μπαζούκα» απέναντι στην κρίση χρέους.

Για την άνοιξη παραπέμφθηκαν και οι αποφάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου. Συμφωνήθηκε ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσουν έκθεση στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη δυνατότητα προώθησης του εγχειρήματος να αναληφθεί από κοινού το δημόσιο χρέος των αδύναμων κρίκων.

Οι παραχωρήσεις
Προκειμένου να «δέσει» όλα τα σκληρά μέτρα, το Βερολίνο προέβη σε ορισμένες περιορισμένες υποχωρήσεις, αποδεχόμενο την ενίσχυση της παρέμβασης της ΕΚΤ που θα πλαισιώνει τον σημερινό και τον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης. Πάντως η τράπεζα δήλωσε έτοιμη να παρεμβαίνει προς όφελος των προβληματικών χωρών, συνεχίζοντας δηλαδή την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η Γερμανία έκανε πίσω και στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης επιβεβαιώνοντας την αρχή ότι η Ελλάδα ήταν μοναδική, εξαιρετική περίπτωση και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ενω άνοιξε ο δρομος για την Ευρωπη πολλών ταχυτήτων
Σε απομόνωση το Λονδίνο, μόνιμα στην ΕΕ το ΔΝΤ

Σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία κατάφερε «να βάλει στη γωνία» τη Μεγάλη Βρετανία, οδηγώντας σε πλήρη απομόνωση το Λονδίνο, που στο τέλος δεν είχε την υποστήριξη από κανένα κράτος-μέλος.

Σημείο τριβής ήταν η εμμονή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αρνήθηκε να τεθεί το City υπό την επιτήρηση των εποπτικών αρχών και άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Η αδιαλλαξία της Μεγάλης Βρετανίας ήταν υπεύθυνη για το αδιέξοδο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας συνολικά των «27» για μια από κοινού αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο δρόμος της διακυβερνητικής συμφωνίας στην οποία οδηγούνται πλέον οι 26 της ΕΕ είναι ίσως πιο απλός, κρύβει όμως παγίδες και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2012. Βέβαια, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι με αυτές τις αποφάσεις ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων και απομακρύνονται τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Τον Ιούλιο
Από την άλλη, συμφωνήθηκε η επίσπευση, κατά έναν χρόνο, της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ύψους 500 δισ. ευρώ, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Και σε αυτό το σημείο επικράτησε η Γερμανία, καθώς δεν ικανοποιήθηκε η επιδίωξη πολλών κρατών-μελών να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε τράπεζα που θα χορηγεί ρευστότητα. Μικρή παραχώρηση του Βερολίνου διαπιστώθηκε στην ενίσχυση της συνολικής δύναμης πυρός της ευρωασπίδας 500 δισ. ευρώ με επιπρόσθετα 200 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων του ΔΝΤ, το οποίο θα δανείζει στη συνέχεια τις χώρες με προβλήματα, βάζοντας έτσι για τα καλά πόδι στην Ευρώπη. Ηδη όσο αναφορά την συνεισφορά των ιδιωτών στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης συμφωνήθηκε ότι θα τηρούνται πλέον οι πρακτικές του ΔΝΤ, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και η Ελλάδα

Ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εφαρμογή του PSI, από το οποίο εξαρτάται και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών, φέρνουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία για την Ελλάδα

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δίνουν "ανάσα" στην Ελλάδα καθώς επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, ενώ όπως σημειώνουν οι αναλυτές το "κούρεμα" δεν πρόκειται να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα.

Διατηρείται ωστόσο μακροπρόθεσμα η πίεση και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, καθώς, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Η απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για τη στενότερη δημοσιονομική ενοποίησή της, αποτρέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωζώνης, είναι θετικό για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στο νέο τοπίο για την Ευρωζώνη, θα πρέπει να υιοθετήσει συνταγματικά κατοχυρωμένο "φρένο χρέους", γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα "δημοσιονομικό συμβόλαιο" με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.

Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υπάρχει παράλληλα ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και άλλα μέτρα.

Όταν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, τότε θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων. Μόνο σε περίπτωση που υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο δεν θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η πειθαρχία μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης, εμπεριέχει όμως τον κίνδυνο να την ρίξει σε παγίδα μόνιμης ύφεσης.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν για την Ελλάδα όταν θα κλείσει ο κύκλος των πακέτων στήριξης, δηλαδή μετά το 2013.

"Η κρίση σπρώχνει τους Έλληνες στο δρόμο"

Υπό τον τίτλο "Η κρίση σπρώχνει τους Έλληνες στο δρόμο" το αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσιάζει μία νέα κατηγορία ανθρώπων στην Αθήνα, που όλο και διογκώνεται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τους νεόπτωχους, άστεγους πολίτες της πρωτεύουσας


Austerity drives Greeks into street by Stefanelonikitelo


Μια νέα κατηγορία Ελλήνων παρουσιάζει το CNN ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Τίτλος του θεματικού βίντεο "Η κρίση σπρώχνει τους Έλληνες στο δρόμο" και παρουσιάζει τους νεόπτωχους, άστεγους πολίτες της πρωτεύουσας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους οι συμπολίτες μας αυτοί μέχρι πριν λίγους μήνες είχαν σπίτι και δουλειά.

Η κρίση χρέους έχει μετατραπεί πλέον σε κοινωνική, καθώς σε όποια γωνία και να κοιτάξει κάποιος θα δει ανθρώπους αδύναμους, ταλαιπωρημένους, με "σκαμμένα" πρόσωπα από την πείνα και την ανέχεια, να κάθονται συνήθως στο δρόμο είτε να εκλιπαρούν για λίγη ελεημοσύνη.

Το Αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι μέσα σε ένα έτος έχουν αυξηθεί κατά 20% οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα κέντρα υποδοχής αστέγων της Αθήνας για να φάνε ένα πιάτο ζεστό φαΐ.

"Ποιο 1929, εδώ μιλάμε για νέο Μεσαίωνα"

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το μέλλον από τους Financial Times. Η οικονομική συρρίκνωση θα είναι χειρότερη από αυτή του Μεγάλου Κραχ

Με τα πιο μελανά περιγράφεται το οικονομικό μέλλον σε άρθρο των Financial Times που εκτιμά ότι οδεύουμε προς έναν νέο Μεσαίωνα.

"Ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται Μεσαίωνας" είναι η άποψη χρηματιστή που μετέφερε σε άρθρο του δημοσιογράφος των Financial Times.

"Πριν τέσσερα χρόνια, παρέθεσα στη στήλη μου έναν γνωστό μου χρηματιστή, ο οποίος παρομοίαζε τις τότε προοπτικές με το 1929. Πριν από λίγες εβδομάδες με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: Ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται Μεσαίωνας.

Οι απόψεις του ακούγονται ακραίες και οφείλω να αναφέρω ότι ο φίλος μου είναι ορκισμένος εχθρός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων σχετίζονται με αυτήν, και αντιμετωπίζει την προοπτική διάλυσης του ευρώ με ανατριχιαστική ευχαρίστηση. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η πρώτη του εκτίμηση ήταν σίγουρα σωστή", σημειώνει.

Η τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για τη Βρετανία, θα είναι χειρότερη από του Μεγάλου Κραχ, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι το ευρώ θα κρατηθεί στην ζωή. Πιθανόν να εμπεριέχει μεγαλύτερη αθροιστική απώλεια παραγωγής για την βρετανική οικονομία. Κάποιοι προβλέπουν ότι το πραγματικό εισόδημα θα είναι χαμηλότερο το 2015 απ’όσο ήταν το 2002. Αντιθέτως, στην περίοδο 1929-39, οι πραγματικοί μισθοί είχαν αυξηθεί 10% και κάτι παραπάνω, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα measuringworth.com.

Ο Μεσαίωνας, βεβαίως, όπως σημειώνει, ήταν μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Όμως ο στόχος τέτοιων συγκρίσεων δεν είναι να αποδείξουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά να διευρύνουμε την αντίληψή μας για τα εφικτά σενάρια.

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως μεταφέρει από το άρθρο το euro2day.gr, δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς επιστημονικά. Όμως από την αρχή μέχρι το τέλος της πρώτης χιλιετίας μετά Χριστόν, σύμφωνα με τον ιστορικό οικονομολόγο Angus Maddison, η οικονομία της δυτικής Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο και η οικονομία της Ιταλίας σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το τι σήμαινε αυτό για τη Βρετανία, το περιγράφει ο ιστορικός της Οξφόρδης Bryan Ward-Perkins. Όταν αποχώρησαν οι Ρωμαίοι το 410 μ.Χ., τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία διολίσθησε σε πολύ πιο πρωτόγονο επίπεδο από εκείνο όπου βρισκόταν κατά την έλευσή τους, 400 χρόνια πριν.

Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Όσο πιο περίπλοκη και ειδικευμένη γίνεται μια οικονομία, τόσο πιο αβοήθητοι μένουν οι πολίτες όταν διαλυθεί. Οι Ρωμαίοι εισήγαγαν ένα υψηλό επίπεδο ειδίκευσης στην Βρετανία και στην συνέχεια την πήραν πίσω.

Οι παραλληλισμοί μοιάζουν μάλλον υπερβολικοί. Όμως το μοντέλο της περιοδικής κατάρρευσης προκύπτει εμφανώς στο μακροχρόνιο ιστορικό αρχείο.

Ο Ian Morris του Stanford University, έχει υπολογίσει έναν δείκτη κοινωνικής εξέλιξης κοινωνιών κατά τα τελευταία 14.000 χρόνια. Εμφανίζεται σε αυτόν επίμονα (τουλάχιστον μέχρι την σύγχρονη εποχή) η τάση των κοινωνιών να "σκάζουν" όταν φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Συνοπτικά, κατατάσσει τις κοινωνίες με βάση τέσσερα κριτήρια: αξιοποίηση πόρων (τροφή, καύσιμα και ενέργεια), οργάνωση (όπως προκύπτει από το μέγεθος της κοινωνίας), επικοινωνία και πολεμική δυνατότητα.

Σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δείκτη, οι κοινωνίες φτάνουν στο αδιαχώρητο, με μεγάλα προσκόμματα που προκύπτουν είτε από πόλεμο, είτε από ασθένειες, από ελλείψεις πόρων ή περιβαλλοντική επιδείνωση.

Η αναρρίχηση του δείκτη λίγο πάνω από το 40 αποδείχθηκε ζενίθ τόσο για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και την κινεζική Δυναστεία των Σονγκ περί το 1.100 μ.Χ.

Όμως από το 1700 στην Δύση και το 1800 στην Ανατολή, ο δείκτης άρχισε να ξεφεύγει από την κλίμακα. Το τωρινό του επίπεδο ξεπερνά τα προηγούμενα "ταβάνια" κατά πολύ. Το κατά πόσον δημιουργείται πλέον ένα νέο "ζενίθ" ή απλώς ξεπεράσαμε το "παράδοξο της κοινωνικής εξέλιξης" όπως το αποκαλεί ο Καθηγητής Morris, μένει να αποδειχθεί.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά, όμως, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύονται εξοντωτικές όλες οι οικονομικές καταστροφές. Το ΑΕΠ της Κίνας έχει εκτιναχθεί και καταρρεύσει αρκετές φορές στην μακρά ιστορία της: Πιο πρόσφατα συρρικνώθηκε 12% μεταξύ 1820 και 1870 και ξανά σχεδόν 20% μεταξύ της αρχής του α΄παγκοσμίου πολέμου και της επανάστασης του 1949. Δείτε όμως πού βρίσκεται σήμερα…

Η ρωσική οικονομία επίσης συρρικνώθηκε με το δραματικό ποσοστό 40% στα 8 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού. Στην συνέχεια ήλθε η άνθιση λόγω εμπορευμάτων και πετρελαίου και σήμερα η Ρωσία είναι εκείνη που δανείζει κεφάλαια στην Δύση.

Τέλος, θα να τονίσω ότι το πιο χρήσιμο στοιχείο τέτοιων ερευνών είναι ότι τίποτα δεν δίνει καλύτερη αίσθηση των αναλογιών, από την μακροπρόθεσμη εικόνα.

Κατά τον κ. Ward-Perkins, η μεσαιωνική Βρετανία επανέκτησε τα προ-Ρωμαϊκά επίπεδα ανάπτυξης μετά τον 8ο αιώνα. Σε αυτή την βάση, θα πρέπει να περάσουν 300 χρόνια από μια σημερινή μεσαιωνικού τύπου κατάρρευση, για να επιστρέψει η ανάπτυξη στα επίπεδα του αγγλικού Εμφυλίου.

Αν το ευρώ καταρρεύσει, θα είναι πολύ κακή εξέλιξη. Σίγουρα όμως, δεν θα είναι τόσο κακή όσο η προαναφερόμενη…

Σε σπιράλ θανάτου ο ιδιωτικός τομέας

Σε βαθύ σκοτάδι βυθίζεται ο ιδιωτικός τομέας της χώρας.

Το ΕΣΠΑ δεν πήρε κεφάλι, οι κρουνοί της ρευστότητας κλείνουν διαρκώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. αναβάλλονται για το 2012, ενώ ξένα κεφάλαια δεν έρχονται έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο βιωσιμότητας της χώρας. Ταυτόχρονα η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν φαίνεται να ανακάμπτει, ενώ το κράτος συνεχίζει την «πίεση» πληρωμών. Οσο για το εξωτερικό μέτωπο, ο κίνδυνος χαμηλών πτήσεων ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη μειώνει τις ελπίδες για ανάταση μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι τεχνοκράτες της τρόικας και της ομάδας δράσης εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τριγμοί στον επιχειρηματικό κόσμο στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς δεν θρέφουν μόνο την ανεργία, αλλά δυναμιτίζουν τα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, αυξάνουν τις κοινωνικές δαπάνες και απομακρύνουν όλο και πιο πολύ την έξοδο από το τούνελ.

Το πακέτο μέτρων 61,9 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει μόνο η εντός μνημονίου εποχή απαιτεί αναπτυξιακό αντιστάθμισμα για να μην βυθιστεί η χώρα σε ένα σπιράλ ύφεσης που θα καταστήσει το ίδιο το μνημόνιο μη βιώσιμο. Ο σχεδιασμός όμως δεν... πέτυχε. Μόνο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν στο συρτάρι 8,2 δισ. ευρώ διαθέσιμων πόρων της περιόδου 2007 -2011. Οι τράπεζες δεν δανείζουν και το εγχείρημα των κοινοτικών οργάνων να στηρίξουν το σύστημα για να μετατρέψει τα κονδύλια σε δανειακά κεφάλαια (2 δισ. δάνεια για μικρομεσαίους και 6 δισ. ευρώ για μεγάλα έργα υποδομής) μεταφέρεται κι αυτό για το 2012. Οι μεγάλοι επενδυτές δεν έρχονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «ναυαρχίδα» των επενδύσεων και του Fast Track, το Ελληνικό, που μεταφέρεται χρονικά για το 2013- 2015.

Η γραφειοκρατία παραμένει... κραταιά με τα κλειστά επαγγέλματα να μην απελευθερώνονται, την κατάταξη της Ελλάδας σε δείκτες διαφθοράς και ανταγωνιστικότητας βυθισμένη και την ακρίβεια και το φορολογικό καθεστώς ευμετάβλητο (ο νέος νόμος που θα αλλάξει και πάλι την φορολογία νομικών προσώπων και τον ΦΠΑ αναβάλλεται για μία ακόμη φορά και προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2012).

Οι επιπτώσεις είναι φανερές στην οικονομική ζωή του τόπου. Τα στοιχεία που καθημερινά συσσωρεύονται είναι απογοητευτικά:

**Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση επενδύσεων κατά 17,8% το τρίτο τρίμηνο του 2011 και κατά 14% περίπου κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες εθνικολογιστικές μετρήσεις, το ΑΕΠ περιορίστηκε το γ' τρίμηνο κατά 5% και σε ετήσια βάση μειώθηκε πολύ περισσότερο κατά 7,3%. Οσο για την κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο, κατά 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7,5% μεσοσταθμικά.

**Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις 68,6 μονάδες. Ειδικά στον καταναλωτή, τα έχει ήδη φτάσει Εχει ειδική σημασία καθώς αποτελεί τον πρόδρομο δείκτη για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

**Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 4,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης του τζίρου στο χονδρικό εμπόριο το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε κατά 10,9%. Πέρυσι είχε περιοριστεί κατά 14,7%.

**Οι πωλήσεις στα αυτοκίνητα παρουσίασαν το ίδιο διάστημα μείωση κατά 6,7%. Πέρυσι η πτώση είχε φτάσει στο 54,1%.

**Η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 12,3% τον Οκτώβριο.

**Οσο για τον πληθωρισμό, παρά το ότι η Ελλάδα είναι σε ύφεση επί 4 χρόνια, η οποία φέτος υπολογίζεται στο 5,5%, θεριεύβει. Τον Νοέμβριο καταγράφεται αύξηση 2,9%. Τα τρόφιμα ανατιμώνται κατά 3,8% και παρά την κρίση οι τιμές στα ρούχα αυξήθηκαν κατά 2,4%. Πολύ μεγάλη ήταν τον ίδιο μήνα η αύξηση σε δημητριακά (3,6%), γαλακτοκομικά (3,4%), ψάρια (6,9%), λαχανικά (6,5%), φρούτα (6,6%) και ζάχαρη (22,4%). Μόνο που οι ανατιμήσεις ροκανίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με αποτέλεσμα η τρόικα να μην θεωρεί αρκετές τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει σε μισθούς και να ζητά νέον κύκλο «παρεμβάσεων» στα εργασιακά κεκτημένα με το πρόσχημα ότι μόνο έτσι (και όχι με ανάπτυξη) θα αναστραφεί η αύξηση της ανεργίας που διαμορφώθηκε στο 17,5% τον Σεπτέμβριο.

«Αργεντινή θυμίζει η κρίση στην Ευρώπη»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΙΡΣΝΕΡ
Ως «καθρέφτη της Αργεντινής του 2001», περιέγραψε χθες την ευρωπαίκή κρίση η πρόεδρος της Αργεντινής, η Κριστίνα Κίρσνερ, έπειτα από την ορκωμοσία της για δεύτερη τετραετή θητεία.

«Αργεντινή θυμίζει η κρίση στην Ευρώπη»

«Αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», είπε η Κριστίνα Κίρσνερ, δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών της χώρας της, απευθυνόμενη σε βουλευτές και γερουσιαστές παρουσία πολλών λατινοαμερικανών ομολόγων της.

Η Κριστίνα Κίρσνερ στιγμάτισε ένα σύστημα «το οποίο δεν βασίζεται στην πραγματική, αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία». Σημείωσε ότι «οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας αλλά οφείλουν να είναι ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)