Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Γιος «κοπρίτη» και φίλος «αντιπαραγωγικών»‏

(Φωτο Kωνσταντίνος Μάνος)

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Είμαι γιος «κοπρίτη». Πλαστιγγοποιού στον ΟΛΠ. Του μοναδικού σ’ όλο το λιμάνι. Όλη του την ζωή την πέρασε στα ντοκ, κάτω από τις γεφυροπλάστιγγες, να τις επισκευάζει και να τις συντηρεί.

Τόσο «κοπρίτης», που είχε πάρει σύνταξη κι ακόμη δυο και τρία χρόνια μετά, όταν χάλαγε καμία και περίμεναν ουρά τα φορτία για εκτελωνισμό, τον έπαιρνε ο διευθυντής, «έλα ρε Μίλτο, να χαρείς», πήγαινε ξανά στο λιμάνι και τις επισκεύαζε.

Τζάμπα, γιατί οι αστέρες σοσιαλιστές κουμανταδόροι ποτέ δεν φρόντισαν για αντικαταστάτη.

Το ‘κανε για τον Οργανισμό, μου ‘λεγε. Γιατί εκεί έφαγε ψωμί κι αυτός κι ο πατέρας του. Σεβόταν τη δουλειά του, το κράτος, τους συναδέλφους του, την Υπηρεσία. Ορφανός από τα 12, δουλειά και μετά στρατιώτης στα σύνορα, πριν ξαναπάει για δουλειά.

Εκεί, στο 518 Τ.Π., τον διοικούσαν «αντιπαραγωγικοί». Όπως σαράντα χρόνια αργότερα «αντιπαραγωγικοί» διοικούσαν και μένα αλλού.

Παιδιά, λαϊκής καταγωγής, που φόρεσαν στα δεκαοκτώ την στολή κι είχαν πια γκρίζα μαλλιά. Θα μπορούσα να σας αραδιάσω ονόματα που έφαγαν σφαίρες στην Κύπρο, τσακίστηκαν σε ατυχήματα.

Επαγγέλματα ετοιμότητας είναι. Αλλά όταν ηχήσει ο συναγερμός ο «αντιπαραγωγικός» ενίοτε τρώει χώμα ή μετά ρολάρει με το καροτσάκι του αναπήρου.

Είμαι γιος «κοπρίτη» λοιπόν» και φίλος, αδελφοποιτός «αντιπαραγωγικών», γιατί ο πρώτος με ανάθρεψε και με τους δεύτερους φόρεσα την στολή τους και μοιράστηκα τους κινδύνους τους.

Αν τους πιάσεις έναν – έναν, τους «κοπρίτες» και τους «αντιπαραγωγικούς», θα σου πουν ατελείωτες ιστορίες φιλοτιμίας, μόχθου και κινδύνων. Με κολοβές αποδοχές, όλη τους η ζωή ένα δάνειο για ένα σπίτι. Και το πληρώσανε το δάνειο.

Όταν τα συντρόφια του αντιπροέδρου εξακόντιζαν το χρέος της χώρας στα ουράνια, όταν ο βλαχομπαρόκ βερεσέ σοσιαλισμός τους κατεδάφιζε τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Πατρίδας, όταν εξευτέλιζαν τις ιδέες, τις ίδιες τις λέξεις, οι «κοπρίτες» κι οι «αντιπαραγωγικοί» απλώς δούλευαν για την Πατρίδα και την φύλαγαν. Ούτε μίζες, ούτε προμήθειες μοιράστηκαν με κανέναν.

Στο πάρτυ της διαπλοκής οι απλοί πολίτες δεν ήταν ποτέ καλεσμένοι. Αυτά παιζόντουσαν στα κότερα, στις βίλες και στις σουίτες των μεγάλων ξενοδοχείων. Στις κολεγιές των αφανών και των εμφανών. Αυτοί δώσανε το άρατε πύλας, όχι οι απλοί εργαζόμενοι.

Θα σας πω όμως μια γενική αρχή, ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχουν οι αληθινοί ακροδεξιοί, αυτοί που διαπνέονται από βαθύ, αληθινό ολοκληρωτισμό.

Αυτοί λοιπόν, ακόμη κι αν φορούν την δορά του «προοδευτικού», περιφρονούν τον Λαό. Εύκολα τον καθυβρίζουν, στο σύνολο ή κατά κατηγορίες.

Αυτοί οι τύποι, που στην ουσία αποτελούν το πιο ακριβοπληρωμένο είδος δημοσίου υπαλλήλου, αφού από το δημόσιο πρυτανείο σιτίζονται και δη πλουσιοπάροχα, θεωρούν ότι μας κάνουν και πολύ μεγάλη χάρη που θυσίασαν τα νιάτα και την εμορφιά τους για να καταδεχτούν να μας οδηγήσουν στους …θριάμβους που ήδη βρισκόμαστε ως χώρα.

Αν ρωτήσεις π.χ. τον πατέρα μου, οποιονδήποτε συνάδελφο του ή π.χ. τον Αντιστράτηγο (ε.α.) Βασίλη Μανουρά, τον Υποδιοικητή της ηρωϊκής Α΄Μοίρας που εκτέλεσε την θρυλική επιχείρηση «Νίκη» και πολέμησε στις μάχες του Αεροδρομίου της Λευκωσίας, θα σας πουν ο καθένας ατελείωτες ιστορίες από στερήσεις, μόχθους, κι ο δεύτερος και για κινδύνους, θάνατο.

Κι αν θέλετε να το βουλώσετε για πάντα και να κατεβάσετε τα μάτια, όσοι διαπράττετε την ύβρη της ασέβειας, πηγαίνετε στην χήρα και τα παιδιά του Ηλιάκη.

Ποτέ στην νεότερη Ιστορία μας από το 1974 έως και σήμερα, σε τόσο δύσκολους καιρούς δεν είχαμε πιο αναντίστοιχη ηγεσία. Ποτέ δεν μας κυβέρνησαν άνθρωποι που να διαπνέονται από τέτοια περιφρόνηση για τον Λαό, τόσο ξένοι με την φιλοτιμία του, τις ανάγκες και την Ιστορία του.

Ο Πάγκαλος ψέλλισε και κάτι για την αφεντιά μου. Είπε μεταξύ άλλων, στην κρατική ΥΕΝΕΔ του Μνημονίου και δη στην ηγερία της σινιέ «προοδευτικής ενημέρωσης», κάτι ακατάληπτο για την εξαγορά της Finansbank, την οποία κάποτε στηλίτευε, και ζήτησε «να διαλέξει ο κ. Σαμαράς αν είναι με τον κ. Φ. Κρανιδιώτη ή είναι με τους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν οικονομικά».

Ποτέ δεν ασχολήθηκα με την εν λόγω Τράπεζα, δεν έχω γράψει ούτε λέξη. Δεν έτυχε. Όμως ο θριαμβευτής των Ιμίων, ο Μεγάλος Τραγουδιστής της θρυλικής επιτυχίας χειρισμών στην υπόθεση Οτσαλάν, υπονοεί κάτι που δεν είπα, για κάτι με το οποίο ποτέ δεν ασχολήθηκα.

Επίσης υπονοεί ότι δεν ξέρω οικονομικά. Πιθανώς να μην ξέρω, ενώ αυτός και τα συντρόφια του ξέρουν.

Προφανώς ξέρουν, διότι μόνον έτσι εξηγούνται οι μεγάλες πετυχεσιές στην οικονομία μας, τα διπλάσια spreads, το τρελό φορτηγό της ανεργίας και του ελλείμματος, η αποτεφρωμένη Πομπηία της αγοράς μας, το νικηφόρο πνεύμα αμνοερίφιου του Πάσχα, που ενέσπειραν στο Λαό.

Κι αυτός ο νταλκάς τους, να υποδείξουν στον Αντώνη Σαμαρά τι θα κάνει, τι θα λέει, με ποιους θα μιλάει, πλάκα δεν έχει; Πείτε μας, ρε παλικάρια, πώς σας βολεύει να γίνεται η αντιπολίτευση, για να ξέρουμε δηλαδή. Άμα σας στενεύει στις μασχάλες να την φαρδύνουμε λίγο.

Γιατί δεν την απαγορεύεται την αντιπολίτευση; Ή δια νόμου ο Αντώνης να επιτρέπεται να κάνει παρέα μόνο με τον Πεταλωτή.

Πάντως, αδέρφια, υποπτεύομαι, πως το Ναϊρόμπι δεν ήταν ο κολοφώνας της δόξας του κ. Αντιπροέδρου, τότε που μαζί με τον Σημίτη απεδείχθησαν ο τέντζερης και το καπάκι του κακού μας εαυτού. Έπονται νέες δάφνες…

Ψαλίδι σε επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, τον κοινωνικό τουρισμό και σε επιδόματα

Σε «κούρεμα» των κοινωνικών παροχών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή σειράς μέτρων που «κρύβονται» πίσω από ...
τους αριθμούς του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν στοχευμένες περικοπές στα επιδόματα ασθενείας, στα φάρμακα, στις κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ταμείο επιστημόνων.

Επίσης προβλέπεται ο δραστικός περιορισμός των επιδοτήσεων ενοικίου, των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που καταβάλλουν ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία που πρόκειται να συγχωνευθούν.

Πρόκειται για τηδεύτερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής με άμεσες παρεμβάσεις στις κοινωνικές δαπάνες- δηλαδή στα έξοδα για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την υγεία που προβλέπεται να ανέλθουν εφέτος στα 56 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα οι κοινωνικές δαπάνες είναι διπλάσιες από το κονδύλι των 27 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο. Καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωσαν πέρυσι το... μάρμαρο, με την περικοπή των μέσων αποδοχών τους κατά 15%, υποχρεωτικά, το βάρος της προσαρμογής πέφτει εφέτος σε όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Από τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασαν τα δύο υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποτέλεσαν τον κορμό των παρεμβάσεων στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της τριετίας 2012-2015, το βάρος υλοποίησης των μέτρων πέφτει στους υπουργούς κ. Α. Λοβέρδο και κυρία Λούκα Κατσέλη.

Μάλιστα το έργο της υπουργού Εργασίας θα γίνεται δυσκολότερο όσο οι κοινωνικοί πόροι, δηλαδή τα έσοδα του συστήματος ασφάλισης, πιέζονται από την ύφεση της οικονομίας και τη μείωση της απασχόλησης. Οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις που ανακοινώθηκαν από το ΚΕΠΕ δείχνουν ότι και εφέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε ποσοστό πάνω από 4%, μετά την πτώση κατά 4,5% το 2010. Αντίστοιχα οι πιέσεις και οι δαπάνες υγείας αυξάνονται καθώς η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων αυξάνει τον αριθμό ασφαλισμένων που επιλέγουν ή επιστρέφουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

«Το Βήμα» παρουσιάζει ολόκληρο το σχέδιο με τα μέτρα και τις πρόσθετες παρεμβάσεις στην Υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία) από τους οποίους ασκείται η κοινωνική πολιτική και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο σύστημα ασφάλισης και παροχών που καταβάλλονται μέσω του ΟΓΑ.

Οι περικοπές έχουν ήδη προϋπολογισθεί, σε βάθος τριετίας, και στοχεύουν στην εξοικονόμηση:

* 2,5 δισ. ευρώ στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων * 1,5 δισ. ευρώ στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης * 1,2 δισ. ευρώ στις δαπάνες υγείας.

Από ποιους κόβονται παροχές

Η εφαρμογή των δύσκολων μέτρων ξεκίνησε ήδη με την καθιέρωση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ που οδήγησαν στην περικοπή του επιδόματος για όσους έχουν εκτός από τη βασική σύνταξη άλλα εισοδήματα (π.χ. από ενοίκια) και θα συνεχισθούν με τον περιορισμό των επιδοτήσεων ενοικίων, τόκων στεγαστικών δανείων, προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που καταβάλλονται από τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία. Τα επιδόματα αυτά θα κοπούν για έναν στους τρεις δικαιούχους!

Αυστηρές είναι οι παρεμβάσεις στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όπου τίθενται σαφείς στόχοι και χρονοδιαγράμματα για περιορισμό της δαπάνης των φαρμάκων με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα Ταμεία, τον περιορισμό των ποσοστών κέρδους φαρμακείων και φαρμακαποθηκών. Κατά τις πληροφορίες, εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε θα εξετασθεί ακόμη και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων.

Δραστικές περικοπές θα υπάρξουν στα πολυτεκνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμη όμως δεν έχει προσδιορισθεί το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οριστικά τα κοινωνικά επιδόματα.

Εργόσημο και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

Γ ια να αντιμετωπισθεί η πιεστική οικονομική κατάσταση των Ταμείων το πρόγραμμα προβλέπει παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων. Πέραν της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ταμείο επιστημόνων που αναφέρονται ρητά στο σχέδιο, προβλέπεται η καθιέρωση του «εργόσημου», δηλαδή του ενσήμου που θα πρέπει να προμηθεύονται όλοι όσοι απασχολούν έστω και για μία ημέρα οικιακές βοηθούς, εργάτες γης ή εργάτες για επισκευές στα σπίτια τους. Από αυτή την παρέμβαση το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εισπράξει ως το 2015 919 εκατ. ευρώ και επίσης να εισπράξει 413 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, κάτι που δεν πέτυχε μέχρι σήμερα.

Λάμπρος Κωνσταντάρας – Γιάννης Γκιωνάκης: Η «αποκαθήλωση»… δύο μεγάλων ηθοποιών

Αντιδράσεις από τις οικογένειές τους μετά την απόφαση να αφαιρεθούν τα ονόματά τους από τη μαρκίζα του Δημοτικού Θεάτρου Κολωνού!


Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 στο Θέατρο Κολωνού, παρουσία καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου, είχε πραγματοποιηθεί τελετή ονομασίας του σε Θέατρο «ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ –ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλοντας να τιμήσει τους ανθρώπους της τέχνης είχε δηλώσει: «Ένας χώρος πολιτισμού εκτός από το να παράγει πολιτισμό μπορεί και πρέπει να θυμίζει τους μεγάλους της τέχνης. Έτσι το θέατρο Κολωνού θα θυμίζει σε όλους, σε βάθος χρόνου, ανθρώπους που υπηρέτησαν την τέχνη και χάραξαν δρόμους μέσα σ΄ αυτήν»
Σήμερα η πρόταση του δήμου Αθηναίων να αφαιρεθούν τα ονόματα των δύο ηθοποιών από τη μαρκίζα του μικρού θερινού Δημοτικού Θεάτρου Κολωνού, προκαλεί την αντίδραση των οικογενειών του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Γιάννη Γκιωνάκη. Την πρόταση έκανε η 4η δημοτική κοινότητα του δήμου Αθηναίων και για να ισχύσει θα πρέπει να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Αθηνών.


Φανερά ενοχλημένος ο Δ. Κωνσταντάρας δηλώνει «Δεν μπορώ να σχολιάζω γελοιότητες. Ψήφισαν να επανέλθει στην πρότερη ονομασία του. Μη με ρωτήσετε ποια είναι, γιατί δεν υπήρχε άλλη ονομασία. Το θέατρο αυτό ήταν χωρίς όνομα κι έδωσαν τα ονόματα δύο αστέρων του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Με ρώτησαν πριν το κάνουν κι εγώ δέχτηκα με χαρά. Με κάλεσαν στα εγκαίνια, πήγα με τον γιο μου και ήρθε και η κόρη του Γιάννη Γκιωνάκη. Είδαμε μια θεατρική παράσταση, μιλήσαμε, ευχαριστήσαμε και φύγαμε! Η κυρία Σιδέρη από το καινούργιο διαμερισματικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι πήραν απόφαση να αλλάξουν την ονομασία του θεάτρου, γιατί αυτή είναι η επιθυμία των κατοίκων εκεί. Αν πράγματι δεν το θέλουν, έχει καλώς, αν το θέλουν, ας το διεκδικήσουν. Από 'κεί και πέρα. εγώ δεν θα επιτρέψω να χρησιμοποιηθεί το όνομα του πατέρα μου οπουδήποτε, ούτε σε πλατεία, ούτε σε δρομάκι, πουθενά», ήταν η εξοργισμένη απάντηση στην «Espresso» Όπως δηλώνει μάλιστα ο γιος του αξέχαστου ηθοποιού δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ημέρα, που έμαθε για την αποκαθήλωση του ονόματος του πατέρα του από το θέατρο στο λόφο του Κολωνού, γιατί ήταν θορυβώδης. «Ήταν στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Αθήνας, που έγινε στον 9,84 με τα ΜΑΤ απ' έξω, λόγω της έντασης που υπήρχε με τους συμβασιούχους του Δήμου. Το έθεσα υπόψη του Νικήτα Κακλαμάνη και εκείνος το έβαλε ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως, λέγοντας ότι είναι ντροπή αυτό που έγινε. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πώς μέσα σε αυτόν τον χαμό με τα τόσα προβλήματα, τους συμβασιούχους, τα σκουπίδια, τους μετανάστες και τα τόσα άλλα, ασχολούνται με τη μετονομασία ενός θεάτρου».
Η Πωλίνα Γκιωνάκη, η κόρη του μεγάλου ηθοποιού με κόπο προσπαθεί να συγκρατήσει την οργή της: «Είχα διδαχτεί ότι στην αρχαία Ελλάδα τιμούσαν τους νεκρούς. Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα! Έμαθα ότι το θέμα θα ξανατεθεί αυτή τη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων και περιμένω να δω την οριστική απόφαση» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «star».

Επιστολή 7 Α/ΓΕΝ προς Γ.Παπανδρέου για "Υπονόμευση εθνικής ασφάλειας"

Την αγωνία για το χαμηλό επίπεδο αμυντικής ισχύος της χώρας λόγω των μειώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις αμυντικές δαπάνες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες και πολιτικοί αντιλαμβάνονται την εθνική ασφάλεια και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζουν με επιστολή η οποία απευθύνεται στο Έλληνα πρωθυπουργό, επτά πρώην Αρχηγοί του ΓΕΝ και Αρχηγοί Στολου.

Πρόκειται για την "ιστορική ηγεσία" του Πολεμικού Ναυτικου, για ανώτατους αξιωματικούς που υπηρέτησαν επι διαφόρων κυβερνήσεων και τα όσα αναφέρουν είναι πραγματικά ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για τους:

Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΈΝ
Ναύαρχος ε.α. Ηρακλής Δρίκος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Iδού ολόκληρη η επιστολή

Αθήνα 14 Απριλίου 2011

Προς τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Κύριον Γεώργιο Παπανδρέου

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αφορμή λαμβάνοντες από την παρούσα δύσκολη από κάθε άποψη συγκυρία για την Πατρίδα μας, επιθυμούμε με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας να σας υποβάλλουμε ορισμένες σκέψεις, που μας απασχολούν σχετικά με την Άμυνα της χώρας.

Εν πρώτοις έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι συνεπεία κακής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων επί σειράν ετών, αντιμετωπίζουμε σήμερον πολλαπλά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με προεξάρχον εκείνο της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αντιλαμβανόμεθα επίσης ότι εδώ που φτάσαμε επιβάλλονται, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, οικονομίες και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Τα προβλήματα αυτά θέλουμε να ελπίζουμε ότι αφού, έστω και αργά, τα συνειδητοποιήσαμε, θα μπορέσουμε με τα κατάλληλα μέτρα από την ηγεσία του τόπου και τις ανάλογες θυσίες, στις οποίες δυστυχώς εκ των πραγμάτων υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να τα ξεπεράσουμε και σε κάποιο χρόνο η ζωή να επονεύρει την ηρεμία της.

Όμως, κύριε Πρόεδρε, παράλληλα με την κατάσταση αυτή, η οποία εξ αντικειμένου αποτελεί εθνική αδυναμία, αντιμετωπίζουμε και χρόνιες σοβαρές εξωτερικές απειλές σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε τελική ανάλυση με αυτήν ταύτη την εθνική ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών, κατά τον κοινόν νουν, αυτονόητα επιβάλλει την διατήρηση καταλλήλου Αμυντικής Ισχύος, ως βασικού υποβάθρου στήριξης των απαιτουμένων λεπτών χειρισμών της εξωτερικής μας πολιτικής επί των ζητημάτων αυτών, της απαραίτητης για τους χειρισμούς μας αξιόπιστης αποτροπής και τέλος, εάν παραστεί ανάγκη, της αποτελεσματικής άμυνας. Eπ’ αυτού μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι παράγοντες της κοινωνίας μας, ακόμη και πολιτικοί, μέσα στο βαρύ κλίμα της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας, ο καθείς με τον δικό του τρόπο και για τους δικούς του λόγους, λειτουργούν κατά τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι παράγοντες αυτοί κυρίως δημαγωγούν σχετικά με τις απαιτούμενες δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και την ανάπτυξη των Ε.Δ. και παράλληλα αμφισβητούν το παραγωγικό έργο των Ε.Δ., το οποίο επιπολαίως αξιολογούν με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντες εκείνα της ασφαλείας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας, η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί για τους γνωρίζοντες το κύριο παραγωγικό έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες το επιτελούν με αυτοθυσία.

Υποσκάπτουν έτσι οι «κύριοι» αυτοί μεταξύ άλλων και το ηθικό του στρατεύματος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος. Στο προκείμενο απαιτείται όλως ιδιαιτέρα προσοχή. Εάν αφήσουμε την οικονομικοκοινωνική κρίση, την δημαγωγία και τους επιπόλαιους να μας παρασύρουν στο να χαλαρώσουμε σε ότι αφορά την αμυντική μας ικανότητα και συνεπεία αυτού σε δεδομένη στιγμή υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες αυτές δεν αποκαθίστανται, όπως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί με την οικονομία και την κοινωνική μας ευταξία.
Φρονούμε κατόπιν αυτών ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιβάλλεται με κάθε θυσία να διατηρηθούν ακμαίες στο πρέπον επίπεδο ισχύος από κάθε άποψη.

Οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών περί την Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανισθεί με σύνεση και εις βάθος σχετικά με το τι αυτές συνεπάγονται. Προχειρότης περί το ζήτημα αυτό δεν συγχωρείται, δεδομένου του μεγέθους των συνεπεία αυτής αρνητικών επιπτώσεων για το μέλλον του Έθνους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ισχυρός πράττει κατά την ισχύ του και ο ανίσχυρος ότι του υπαγορεύει η αδυναμία του.

Ο ελληνικός λαός διαχρονικά, χωρίς να είναι πλούσιος, προσέφερε πάντα για την πατρίδα αγόγγυστα το υστέρημα του και χωρίς δισταγμούς ακόμη και τη ζωή του, όπου θεωρούσε ότι επιβάλλεται. Δεν νομίζουμε συνεπώς ότι στην παρούσα συγκυρία θα δυστροπήσει να προσφέρει οικονομικά αυτά που χρειάζονται για την Εθνική Άμυνα. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται και προσβλέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Κύριε Πρόεδρε.

Σεις γνωρίζετε, καλύτερον παντός άλλου, τα δεδομένα των εξωτερικών απειλών, που μας απασχολούν και ιδιαίτερα της απειλής εξ ανατολών, που αποτελεί την κυρία τοιαύτη και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μακρύ χρόνο αβεβαιότητος και επικινδύνων ενδεχομένων. Εάν η απειλή αυτή αμφισβητήσει κάποια στιγμή, βάσει στοιχείων, το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η σύγκρουσης θα καταστεί αναπόφευκτος και τότε για το κόστος, που θα κληθούμε να πληρώσουμε, ούτε καν σκέψη δεν θα μπορεί να γίνεται για σύγκριση με ότι σήμερον μας κοστίζει το να διατηρήσουμε την αποτρεπτική Εθνική Άμυνα, που απαιτείται.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ναύαρχος ε.α. Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Λαγάρας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Στάγκας ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΈΝ
Ναύαρχος ε.α. Ηρακλής Δρίκος ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Ιωαννίδης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Γούσης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καραμαλίκης ΠΝ, Επίτιμος Α/ΓΕΝ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)