Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ντοκουμέντο:Από που πήρε ο Κουγιας τις κασέτες

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;


altΝέα αγανάκτηση και οργή φέρεται να δημιουργούν στο στράτευμα οι εντεινόμενες φήμες για τη δημιουργία μισθολογίου 2 ταχυτήτων των στρατιωτικών. Φήμες που ήρθαν να επαληθευθούν δια στόματος τουυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ της 15-3-2011. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως από το “στρατιωτικό μισθολόγιο” θα εξαιρεθούν κάποιες ειδικότητες, όπως των ένστολων οικονομικών οι οποίοι θα ενταχθούν στα “πολιτικά μισθολόγια” των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Στη δήλωσή του αυτή, αντέδρασαν αρκετοί αξιωματικοί του Οικονομικού, Σώματος, απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, λέγοντας πως ο υπουργός δεν χρησιμοποίησε τυχαία την ειδικότητά τους για να στηρίξει την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στρατιωτικών της Διοικητικής Μέριμνας του στρατεύματος στα “πολιτικά μισθολόγια”. Λέγεται δε, πως σήμερα ο υπουργός «παίρνει τη ρεβάνς» από διαμάχη που είχαν ως συμφοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο τότε συνδικαλιστής φοιτητής Γιάννης Ραγκούσης, φέρεται να προέτρεπε ή και κατ’ άλλους να εξανάγκαζε τους φοιτητές να απέχουν από συγκεκριμένα πανεπιστημιακά μαθήματα. Σε αυτήν την κίνηση, αντιδρούσαν οι στρατιωτικοί συμφοιτητές του, διότι μεταξύ άλλων η στρατιωτική τους ιδιότητα δεν τους επέτρεπε αποχές, με αποτέλεσμα να φέρεται ότι δέχθηκαν από τον σημερινό υπουργό, έντονες φραστικές επιθέσεις, που ίσως και να ξεπερνούν τα όρια του ιστορικού αταβισμού.

Είναι αλήθεια, πως όσοι φοίτησαν στο Α.Π.Θ. στα πρώτα 10-15 μεταπολιτευτικά χρόνια, έγιναν μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων, εις βάρος των στρατιωτικών μαθητών της ΣΣΑΣ. Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, είναι το ότι ένας υπουργός παρασύρεται από ενδεχόμενες αγκυλώσεις και νεανικά βιώματα και συμμετέχει αν όχι πρωτοστατεί σε ανατροπές ίσως παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Η παγκόσμια στρατιωτική ιστορία μας έχει διδάξει, πως η Διοικητική Μέριμνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής λειτουργίας ενός στρατού. Η ελλιπής ή αναποτελεσματική Διοικητική Μέριμνα δε, ήταν η αιτία που χάθηκαν μάχες ή και πόλεμοι από ισχυρότατους κατά τα λοιπά στρατούς.

Η Στρατηγική, όπως και η πολιτική, λέγεται ότι είναι «η τέχνη του εφικτού». Το τι είναι εφικτό όμως, δεν καθορίζεται απλά από αριθμητικές υπεροχές, αμυντικά δόγματα, πληροφορίες, οπλικά συστήματα και τακτικές, αλλά, σε πρωταρχικό επίπεδο, από το εξαιρετικά δύσκολο έργο όλων εκείνων που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό συνολικών απαιτήσεων, τα διαθέσιμα και απαιτούμενα συνολικά εφόδια και υπηρεσίες, την οργάνωση, τη διοίκησή και τη λειτουργία τους, τις μεταφορές και τα δίκτυα επικοινωνιών.

Πριν ακόμη, ένας επιχειρησιακός διοικητής, σκεφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει και οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι στρατιώτες του θα έχουν διαθέσιμα όλα τα υλικά και υπηρεσίες που απαιτούνται για να επιχειρούν απρόσκοπτα. Σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να έχει επικοινωνήσει τα επιχειρησιακά του σχέδια με τον διοικητή υποστήριξης, ο οποίος με τη σειρά του, πρέπει να γνωρίζει και να κατανοεί τι καλείται να υποστηρίξει. Αν ο διοικητής υποστήριξης δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον επιχειρησιακό διοικητή και δεν είναι επίσης στρατιώτης, η οποιαδήποτε συνεργασία και κατανόηση μεταξύ τους είναι ανέφικτη, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου για τη νέα δομή δυνάμεων, έχουμε, κατά ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, στρατιωτικούς πολλών ταχυτήτων, με πολλές επετηρίδες ιεραρχίας (Όπλα, Σώματα, εξ Υπαξιωματικών, παράλληλη επετηρίδα κλπ), Αυτό, από μόνο του δημιουργεί ένα «ρατσιστικό» φαινόμενο ύπαρξης Αξιωματικών α’, β’, γ’ και δ’ κατηγορίας, που, όπως είναι ήδη γνωστό και ευνόητο, δημιουργεί διοικητικές στρεβλώσεις και σοβαρότατα καθημερινά διοικητικά και όχι μόνο προβλήματα.

Εάν σε αυτό το ήδη στρεβλό δεδομένο, προστεθεί και η μισθολογική διαφοροποίηση, τότε είναι σίγουρο πως αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στις φυγόκεντρες δυνάμεις της ενότητας και συνοχής του στρατεύματος, με απρόβλεπτα οδυνηρές συνέπειες.

Πέραν των παραπάνω, δεν είναι δυνατόν:


Ø Ένας στρατιωτικός του Οικονομικού ή άλλου Σώματος, να ταυτίζεται με ένα δημόσιο υπάλληλο, από τη στιγμή που ο στρατιωτικός, μεταξύ άλλων:

o Διέπεται από τον ΣΠΚ και όχι το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

o Έχει περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα σε σχέση με ένα δημόσιο υπάλληλο

o Εργάζεται αμισθί για αμέτρητες υπερωρίες.

o Βρίσκεται σε συνεχή 4ωρη ετοιμότητα και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την έδρα της Υπηρεσίας του

o Υποχρεούται σε συχνές και απρογραμμάτιστες μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις κλπ.

Ø Ο ίδιος στρατιωτικός μη επιχειρησιακής ειδικότητος, να υπηρετεί σε ένα Πολεμικό Πλοίο και να αμείβεται διαφορετικά από τον επιχειρησιακό συνάδελφό του.

Ø Το ίδιο να συμβαίνει όταν όλοι υπηρετούν σε Επιτελεία ή άλλες μη επιχειρησιακές θέσεις.

Επιπρόσθετα, είναι εμφανές πως μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει νέο μπαράζ παραιτήσεων, ενώ δεν νομίζω να υπάρχει πλέον νέος με δυνατότητες, που να έχει οποιοδήποτε κίνητρο, για να γίνει στρατιωτικός των λεγομένων Σωμάτων. Εκτός βέβαια αν μέσα στις προθέσεις των κυβερνώντων είναι η κατάργηση της ΣΣΑΣ των αριστούχων ή και άλλων Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών – Τμημάτων Σχολών και η εν γένει αποστέρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από υψηλού επιπέδου στρατιωτικούς. Γιατί, αν δεν είσαι στρατιώτης, δεν μπορείς να υποστηρίξεις έναν άλλο στρατιώτη!

Θέλω να πιστεύω, πως τόσο ο κ. Ραγκούσης, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με θέματα που άπτονται της υπόστασης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, θα επανεξετάσουν τα δεδομένα και δεν θα προβούν σε αποφάσεις που θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη σταθερότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως βασικού συμβόλου και εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Παναγιώτης Ασπροδίνης MSc

Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή στην αυτοπεραίωση

Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί υποχρεωτικά στους λογιστές χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή στην αυτοπεραίωση

Υποχρεωτικά στους λογιστές οδηγούνται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία καθορίζει τα όρια των ακαθάριστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. , πάνω από τα οποία υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό με βάση τις διατάξεις φορολογικού νόμου του έτους 2000.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, τα ποσά των ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναφέρονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 ( ΦΕΚ 285 Α΄) μειώνονται από 300.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, σε 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, σε όσους περαιώνουν τις φορολογικές χρήσεις με βάση τις διαδικασίες του αυτοελέγχου, υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.
Για την εφαρμογή των πιο πάνω ορίων ακαθαρίστων εσόδων λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιούνται από τη διαχειριστική περίοδο 2010 και μετά.

6 Μαθήματα Διοίκησης

Μάθημα 1:

Ένας άνδρας μπαίνει στο μπάνιο μόλις η γυναίκα του έχει κάνει ντουζ, και το κουδούνι της πόρτας χτυπά. Η γυναίκα του ρίχνει μια πετσέτα επάνω της και τρέχει στην πόρτα.

Όταν ανοίγει την πόρτα βλέπει τον Γιώργο, τον γείτονα. Πριν ανοίξει το στόμα της ο Γιώργος της λέει. Σου δίνω 800 ΕΥΡΩ να βγάλεις την πετσέτα. Μετά από λίγη σκέψη η γυναίκα βγάζει την πετσέτα και στέκεται γυμνή μπροστά στον Γιώργο. Αυτός την κοιτάζει για λίγο, της δίνει τα 800 ΕΥΡΩ και φεύγει. Η γυναίκα βάζει πάλι την πετσέτα και γυρνά πίσω στο μπάνιο. Ο άνδρας της την ρωτά.

Ποιος ήταν;

Ήταν ο Γιώργος ο γείτονας, απαντά αυτή.

Ωραία, λέει ο άνδρας, μήπως είπε τίποτα για τα 800 ΕΥΡΩ που μου χρωστά;

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Εάν μοιράζεσαι έγκαιρα κρίσιμες πληροφορίες με τους συνεταίρους σου, μπορεί να προλάβεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Μάθημα 2:

Μάθημα 2ο

Ένας ιερέας μετέφερε με το αυτοκίνητο του μια νέα καλόγρια. Αυτή σταύρωσε τα πόδια της και φάνηκαν οι καλλίγραμμοι μηροί της. Ο ιερέας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λίγο και όταν συνήλθε έβαλε το χέρι του πάνω στο

γόνατο της. Η καλόγρια είπε, Πάτερ, θυμήσου τον ψαλμό 129! Ο ιερέας τράβηξε το χέρι του, αλλά σε λίγο ξαναέπιασε το γόνατο της καλόγριας. Η καλόγρια είπε πάλι, Πάτερ, θυμήσου τον ψαλμό 129! Ο ιερέας απήντησε: Συγνώμη αδελφή αλλά η σάρκα είναι αδύναμη. Όταν έφτασαν στο μοναστήρι των γυναικών, η καλόγρια αναστέναξε βαθειά και έφυγε. Μόλις έφτασε στην εκκλησία ο ιερέας έτρεξε να βρει τον ψαλμό 129.

Ο Ψαλμός έλεγε: Να στοχεύετε πιο ψηλά, έτσι θα βρείτε την αγαλλίαση.

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Εάν δεν είσαι καλά πληροφορημένος για την εργασία σου, μπορεί να χάσεις καλές ευκαιρίες.

Μάθημα 3:

Ένας υπεύθυνος πωλήσεων, ένας υπάλληλος Διοίκησης και ο Διευθυντής τους πήγαιναν να γευματίσουν όταν βρήκαν μια παλιά γκαζόλαμπα. Την έτριψαν και βγήκε από μέσα ένα Τζίνι.

Το Τζίνι είπε: Θα ικανοποιήσω μια ευχή από τον καθένα σας.

Εγώ πρώτος, εγώ πρώτος! λέει ο υπάλληλος Διοίκησης.

Θέλω να είμαι στις Μπαχάμες, να οδηγώ ένα ταχύπλοο, και να μη νοιάζομαι για τίποτα στον κόσμο. Παφ…. Και έγινε. Εγώ μετά, εγώ μετά! Λέει ο υπεύθυνος πωλήσεων.

Θέλω να είμαι στην Χαβάη, χαλαρώνοντας στην παραλία με την προσωπική μου μασέζ, και απολαμβάνοντας την αγάπη στην ζωή μου.

Παφ…. Και έγινε. »Οκ η σειρά σου τώρα», λέει το Τζίνι στον Διευθυντή.

Ο Διευθυντής είπε, Θέλω αυτούς τους δύο πίσω στο γραφείο μετά το γεύμα.

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Πάντα αφήνουμε το αφεντικό να έχει τον πρώτο λόγο.

Μάθημα 4:

Ένας αετός καθόταν επάνω σε ένα δένδρο χωρίς να κάνει τίποτα.

Ένα μικρό κουνέλι βλέπει τον αετό και τον ρωτά:

Μπορώ να κάθομαι σαν και εσένα και να μη κάνω τίποτα; Ο αετός απάντησε: Βέβαια, γιατί όχι! Το κουνέλι λοιπόν κάθισε κάτω στο έδαφος και αναπαύονταν. Ξαφνικά, εμφανίζεται μια αλεπού, ορμά και τρώει το κουνέλι

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας:

Για να μπορείς να κάθεσαι και να μη κάνεις τίποτα, πρέπει να βρίσκεσαι σε πολύ υψηλή θέση.

Μάθημα 5:

Μια γαλοπούλα συνομιλούσε με ένα ταύρο. Θα ήθελα να μπορούσα να ανεβώ στην κορυφή αυτού του δένδρου, είπε η γαλοπούλα, αλλά δεν έχω δυνάμεις. ’Γιατί δεν δοκιμάζεις λίγο από τα περιττώματα μου; απήντησε ο ταύρος. Είναι πολύ θρεπτικά. Η γαλοπούλα τσίμπησε από έναν σωρό κοπριάς, και διαπίστωσε ότι της έδωσε αρκετή δύναμη για να φτάσει το κατώτερο κλαδί του δένδρου.

Την άλλη ημέρα, αφού έφαγε περισσότερη κοπριά, έφτασε στο δεύτερο κλαδί.

Τελικά μετά από τέσσερες νύχτες, η γαλοπούλα με περηφάνια σκαρφάλωσε στην κορυφή του δένδρου. Όμως γρήγορα έγινε αντιληπτή από έναν κτηματία, που την πυροβόλησε και την έριξε κάτω από το δένδρο.

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας:

Τα σκατα (βλακείες=bullshit=σκατά ταύρου) μπορεί να σε ανεβάσουν ψηλά, αλλά δεν μπορεί να σε κρατήσουν εκεί.

Μάθημα 6:

Ένα μικρό πουλί πετούσε νότια για να αποφύγει τον χειμώνα. Έκανε πολύ κρύο, το πουλάκι πάγωσε και έπεσε στο έδαφος σε ένα μεγάλο αγρό.

Ενώ έτρεμε εκεί, ήλθε μια αγελάδα και κόπρισε επάνω του. Καθώς το παγωμένο πουλάκι ήταν μέσα στον σωρό της κοπριάς, διαπίστωσε ότι ζεστάθηκε. Η κοπριά το ξεπάγωσε. Καθώς λοιπόν ήταν ζεστό και χαρούμενο, άρχισε να κελαηδά. Μια περαστική γάτα άκουσε το κελάηδημα και έτρεξε να δει από πού προέρχονταν.

Ακολουθώντας τον ήχο, η γάτα βρήκε το πουλάκι στην στοίβα της κοπριάς, και αμέσως το άρπαξε και το έφαγε.

Ηθικά διδάγματα της ιστορίας:

(1) Όποιος σε χέζει δεν είναι απαραίτητα εχθρός σου.

(2) Όποιος σε βγάζει από τα σκατά δεν είναι απαραίτητα φίλος σου.

(3) Και όταν είσαι μέσα στα σκατά, είναι καλύτερο να κρατάς το στόμα σου κλειστό.


Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας αλλά και ο ΚΟΚ

Τον επανακαθορισµό των ορίων ταχύτητας σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Υποδοµών, στο πλαίσιο της δηµιουργίας ενός νέου σύγχρονου πλαισίου για την οδική ασφάλεια...Όπως αναφέρουν τα «Νέα», αν και δεν εξετάζεται η περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου των 130 χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς, υπάρχει πρόθεση να γίνει επαναπροσδιορισµός των ορίων σε επιµέρους οδικούς άξονες εκτός κατοικηµένων περιοχών. Πάντως, τα νέα όρια ταχύτητας θα αποφασιστούν ανά οδικό άξονα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται σειρά αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το ερχόµενο φθινόπωρο. Σε αυτόν θα διατηρούνται τα σηµερινά επίπεδα των αυστηρών ποινών για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, θα εκλογικεύονται τα πρόστιµα των ήπιων παραβάσεων και θα μειώνεται ο χρόνος αφαίρεσης των αδειών κυρίως σε επαγγελµατικά οχήµατα.

Πιο συγκεκριμένα, µείωση των προστίµων που ενδεχοµένως να είναι 30% έως και 50% θα υπάρξει σε παραβάσεις όπως είναι η απόρριψη αντικειµένων από κινούµενο όχηµα (από 400 ευρώ σε 280 ευρώ), η παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστηµάτων (από 400 σε 280 ευρώ) και οι ζώνες με τα κράνη (από 700 σε 490 ευρώ).
Αµετάβλητο θα παραµείνει το ύψος των προστίµων των 700 ευρώ που επιβάλλονται για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχηµάτων, όπως η παραβίαση ερυθρού σηµατοδότη και STOP, η παραβίαση σιδηροδροµικών διαβάσεων, οι επικίνδυνοι ελιγµοί και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Επίσης, αυστηρές ποινές θα προβλέπονται και για όσους παραβιάζουν το όριο ταχύτητας εντός κατοικηµένων περιοχών.

Υπό συζήτηση είναι η αύξηση ως και κατά 50% των προστίµων για αυτοσχέδιους αγώνες στους δρόµους (από 700 σε 1.050 ευρώ), για διπλοπαρκάρισµα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (από 40 σε 60 ευρώ), για στάθµευση σε ράµπα ΑµΕΑ (από 150 σε 300 ευρώ), για στάθµευση σε πεζοδρόµιο (από 80 σε 160 ευρώ), καθώς και για παρεµπόδιση της κυκλοφορίας του τραµ (από 50 ευρώ σε 300 ευρώ).

Νόμος 4000 ( Τεντιμποϊσμός ) για ρίψη γιαουρτιών....


Πάσα ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις ειναι εντελώς συμπτωματική..........

Γραπτή δήλωση Κόκκαλη κατά Σισέ

«Καλλικράτης» στην εκπαίδευση: Μείον 36.000 εκπαιδευτικοί ώς το 2013

Οι συγχωνεύσεις αλλάζουν τον χάρτη της απασχόλησης στα σχολεία
Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, καθώς µετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις κλείνουν 1.056 σχολικές µονάδες. Σύµφωνα µε το υπουργείο, από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθµια και τα 410 τη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση.

Η κατάσταση αυτή δηµιουργεί νέα δεδοµένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς ....
Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

1. Μειώνονται οι οργανικές θέσεις. Με τις φετινές συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

2. Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών. Οι προοπτικές των πτυχιούχων των τµηµάτων Δηµοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι) που µέχρι πρόσφατα διορίζονταν άµεσα στη σχολική εκπαίδευση αλλάζουν δραµατικά.

3. Λόγω των συγχωνεύσεων µειώνονται σηµαντικά τα τµήµατα µε αποτέλεσµα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να µην υπάρχει σχολείο γι’ αυτούς παρά µόνο σε περιοχές του ίδιου νοµού ή και σε άλλους νοµούς (αυτά προβλέπει ο νέος νόµος για τις µετακινήσεις, διαθέσεις εκπαιδευτικών).

4 Οι βάσεις των µεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σηµαντικά λόγω των µειωµένων θέσεων.

OI ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Είναι γνωστό ότι το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Την περίοδο 2011 - 2013 υπάρχει η εκτίµηση ότι το ρεύµα αποχωρήσεων θα συνεχιστεί µε αποτέλεσµα συνολικά περίπου 35.000 εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτηθούν. Συνολικά, δηλαδή, την τετραετία 2010 - 2013 από τη σχολική εκπαίδευση αναµένεται να αποχωρήσουν 45.000 εκπαιδευτικοί, ενώ για τις νέες προσλήψεις ισχύει ο κανόνας «µία προς πέντε». Σηµειώνεται ότι συνυπολογίζονται στις προσλήψεις οι τυχόν µεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου µε εξαίρεση τις µεταφορές προσωπικού που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’). Τι σηµαίνει αυτό; Σηµαίνει ότι το 2010 - 2013 οι προσλήψεις µόνιµου προσωπικού δεν θα ξεπεράσουν τις 9.000 στην καλύτερη περίπτωση µε αποτέλεσµα την ίδια περίοδο ο αριθµός των µόνιµων εκπαιδευτικών να µειωθεί περίπου κατά 35.000 ή σε ποσοστό 20% του συνόλου των σηµερινών µόνιµα υπηρετούντων.

Η µείωση οργανικών θέσεων λόγω συγχωνεύσεων υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 για τα νηπιαγωγεία και τα δηµοτικά χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις των ολοήµερων και οι θέσεις των διευθυντών τους (που δεν περιλαµβάνονται στην οργανικότητα του σχολείου). Στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση οι συγχωνεύσεις γυµνασίων - λυκείων οδηγούν σε απώλεια πάνω από 400 θέσεις.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Στα πλαίσια αυτά επιδεινώνονται οι όροι πρόσληψης στη σχολική εκπαίδευση εκτός των άλλων πτυχιούχων και των αδιόριστων δασκάλων. Οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών τµηµάτων Δηµοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι), οι οποίοι µέχρι πρόσφατα προσλαµβάνονταν στα δηµοτικά σχολεία λίγους µήνες µετά τη λήψη του πτυχίου τους, θα δουν να µακραίνει σταδιακά αρκετά ο χρόνος παραµονής τους εκτός σχολείου. Και αυτό γιατί ήδη πάνω από 2.000 πτυχιούχοι δάσκαλοι βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας ενώ αναµένεται για τις επόµενες χρονιές οι µόνιµες προσλήψεις να είναι λιγότερες από 900 ετησίως. Ηδη έχει δηµιουργηθεί µια «επετηρίδα» περίπου 4.500 αδιόριστων δασκάλων, οι οποίοι βεβαίως στη συντριπτική τους πλειονότητα εργάζονται φέτος ως συµβασιούχοι (αναπληρωτές, ωροµίσθιοι).

190.000 ∆ΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ υπηρετούν σήµερα σε δηµοτικά, γυµνάσια και λύκεια

«Εχουµε έναν διδάσκοντα για κάθε έξι µαθητές»

«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α έχουµε περίπου 190.000 εκπαιδευτικούς µαζί µε τους αναπληρωτές, κάτι που δίνει µια από τις καλύτερες αναλογίες εκπαιδευτικών - µαθητών στον κόσµο.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου λέει στα «ΝΕΑ» ότι όσες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς προκύψουν το επόµενο έτος θα καλυφθούν µε αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναµικού (µεταθέσεις - αποσπάσεις), µε διορισµούς και αν υπάρξουν κενά, θα γίνουν και αναπληρώσεις.

«Ολα θα εξαρτηθούν από τις πραγµατικές ανάγκες των σχολείων. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι το Νέο Λύκειο θα έχει άλλες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, λόγω της αναδιοργάνωσης που θα γίνει».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε λάθος το να συνδέεται το θέµα της µείωσης θέσεων εκπαιδευτικών µε τις συγχωνεύσεις, γιατί οι περισσότερες οφείλονται στις συνταξιοδοτήσεις. «Οµως δεν νοµίζω ότι τα επόµενα χρόνια θα έχουµε τόσο µεγάλο αριθµό συνταξιοδοτήσεων, ούτε και κανείς το ξέρει ακόµα ώστε να υπολογίζει σωστά τη µείωση», πρόσθεσε.

Αλλά και η Αννα ∆ιαµαντοπούλου είπε χθες (στον Σκάι) ότι πρέπει να κάνουµε σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού, καθώς είµαστε η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε αναλογία µαθητών / καθηγητών και όµως δεν έχουµε την Παιδεία που θέλουµε. Και πρόσθεσε: «Πόσα γυµνάσια µπορούν να υπάρχουν µε 20, 25 ή 30 µαθητές και 14 ή 16 καθηγητές; Εδώ και 10 χρόνια – τώρα το ανακαλύψαµε – υπάρχουν 92 νηπιαγωγεία σε αναστολή λειτουργίας, χωρίς όµως να κλείνουν, για να διατηρούνται οι οργανικές θέσεις!».

Μαθήµατα και τα Σάββατα, αν χαθούν ώρες διδασκαλίας

Μαθήµατα τα Σάββατα, τις αργίες, τις διακοπές του Πάσχα και σε κάθε άλλη ελεύθερη περίοδο, θα κληθούν να κάνουν οι µαθητές όσων σχολείων τελούν υπό κατάληψη ή βρίσκονται σε αποχή, προκειµένου να αναπληρώσουν τον χαµένο διδακτικό χρόνο.

Η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου τόνισε χθες (σε συνέντευξή της στον Σκάι) ότι δεν θα επιτρέψει να χαθούν περισσότερα µαθήµατα: «Θα παρακαλούσα τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. ∆εν είναι δυνατόν οποιαδήποτε µορφή διαµαρτυρίας να έχει ως αποτέλεσµα να µην κάνουν τα παιδιά µαθήµατα.

∆εν µπορεί κανείς να βγάλει τα παιδιά από τις τάξεις. Θα υπάρξει αναπλήρωση όλων των µαθηµάτων», υπογράµµισε.
ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Παράθυρο για «διορθώσεις» στις συνενώσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝ∆ΕΧΟΜΕΝΟ για ανακλήσεις σε συγχωνεύσεις σχολείων – αλλά µόνο σε οριακές περιπτώσεις όπου έχει γίνει λάθος υπολογισµός και οι µαθητές ανά τάξη ξεπερνούν τους 27-28 (25+10%) ή δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας – άφησε χθες η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει µε δογµατισµό στις συγχωνεύσεις, αλλά εάν έχει κάνει κάποιο λάθος δεν θα διστάσει να ανακαλέσει, σε µεµονωµένες περιπτώσεις, την απόφαση. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η υφυπουργός Παιδείας συµπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση που δήµαρχοι, γονείς ή εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν ή θα στοιβαχτούν µαθητές στις τάξεις, θα γίνουν διασταυρώσεις και το θέµα θα επανεξεταστεί. Ηδη πάντως εκδηλώνονται αντιδράσεις, σποραδικά, σε όλη την Ελλάδα: σε ένδειξη διαµαρτυρίας, στον Κολινδρό Πιερίας προχώρησαν σε τριήµερη αποχή από τα µαθήµατα έπειτα και από απόφαση του δηµάρχου Πύδνας - Κολινδρού, ενώ πορείες πραγµατοποιήθηκαν χθες σε διάφορες πόλεις, όπως η Τρίπολη και η Κοζάνη για τις συγχωνεύσεις στα ∆ολιανά Αρκαδίας και την Εράτυρα Κοζάνης αντιστοίχως.

Στο µεταξύ, και η ∆ιδασκαλική Οµοσπονδία (∆ΟΕ) αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε στάση εργασίας µαζί µε την ΟΛΜΕ την ερχόµενη Παρασκευή προκειµένου να γίνουν παραστάσεις διαµαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς στις διευθύνσεις εκπαίδευσης για τις συγχωνεύσεις. Ωστόσο δεν εισηγήθηκε στους δασκάλους 24ωρη απεργία για τις 30 Μαρτίου όπως έχει κάνει η ΟΛΜΕ.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ∆ΗΜΟΥΣ. Αντιδράσεις πολλών ταχυτήτων καταγράφονται σε µεγάλους δήµους. Οπως αναφέρουν δηµοτικές παρατάξεις της Αθήνας, παρότι στάλθηκε από τη δηµοτική αρχή έγγραφο µε τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις για τις συγχωνεύσεις που πρέπει να γίνουν ανά περιοχή, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη στον τελικό κατάλογο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Εντονα αντέδρασε και ο δήµαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Μήπως να κάνουµε και συγχωνεύσεις οικογενειών και να µένουν στο ίδιο διαµέρισµα; Το ψήφισµα του ∆ήµου Πειραιά είναι οµόφωνο και είµαστε αποφασισµένοι να µην αφήσουµε να περάσει η συνένωση», είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, αναφερόµενος στα επτά σχολεία Πρωτοβάθµιας και τα πέντε ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που συγχωνεύονται στην περιοχή του. Η κ. Χριστοφιλοπούλου τού απάντησε ότι σε πόλεις όπως ο Πειραιάς υπάρχουν πολλά µικρά δηµοτικά σχολεία που συστεγάζονται. «Ο Πειραιάς θα έχει τον Σεπτέµβρη επτά νέα ολοήµερα. Θα σχολάνε στις 14.00. Θα έχουν πληροφορική από νωρίς. Εγιναν 800 τέτοια σχολεία σε όλη τη χώρα», τόνισε. Σηµειώνεται ότι στον Πειραιά το σύνολο των µαθητών σε καθένα από τα νέα, συνενούµενα σχολεία κυµαίνεται γύρω στους 200, όταν σε άλλες περιοχές της Αττικής φτάνουν τους ακόµη και τους 400 µαθητές.

«Πάμε στοίχημα» ότι … όλοι χωράνε στην παράγκα;

Πάμε παράγκα;

Νέα «λυπητερή» 22 δισ. ευρώ

Τι προβλέπει το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της κυβέρνησης για το 2012-14, όπως το αποκάλυψε το ∆ΝΤ
Μείωση των κοινωνικών επιδοµάτων που χορηγούνται σε νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας, νέα µείωση αµοιβών στις ∆ΕΚΟ και καταργήσεις επιδοµάτων δηµοσίων υπαλλήλων προβλέπει µεταξύ άλλων το ...
µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής 2012-2014 που ετοιµάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Προλαβαίνοντας τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα στελέχη του ∆ΝΤ στην έκθεση που υπέβαλαν ενόψει της εκταµίευσης της 4ης δόσης του δανείου έδωσαν την πρώτη γεύση των µέτρων που έρχονται µε βάση όσα τους εκµυστηρεύθηκε το οικονοµικό επιτελείο τον περασµένο µήνα στην Αθήνα. Η έκθεση δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα.

Από τα µέτρα αυτά (που κυµαίνονται στο πλαίσιο των 22 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη πει η κυβέρνηση) ξεχωρίζουν µεταξύ άλλων οι προβλεπόµενες µειώσεις – όχι καταργήσεις – των κοινωνικών επιδοµάτων σε όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή πάνω από 6.000 ευρώ ατοµικό εισόδηµα ή πάνω από 13.608 σε περίπτωση τετραµελούς οικογένειας µε δύο παιδιά).Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ήδη την καταγραφή των επιδοµάτων και πρόκειται να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο. Μεταξύ των κοινωνικών επιδοµάτων περιλαµβάνονται το επίδοµα ανεργίας, πολυτέκνων, το ΕΚΑΣ, η επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας κ.ά.

ΝΕΑ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η καθιέρωση νέων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων θα αφορά στο εξής όχι µόνο τη χορήγηση επιδοµάτων αλλά και τις παροχές σε είδος, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου Εργασίας (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.). Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ∆ΝΤ, µε την παρέµβαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και η κατάργηση των επικαλύψεων που υπάρχουν σήµερα µε διαφορετικά επιδόµατα για τον ίδιο σκοπό. Από το µέτρο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών, στα στοιχεία του οποίου βασίσθηκε το ∆ΝΤ, εκτιµά ότι µπορούν να εξοικονοµηθούν 1-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,6 δισ. ευρώ, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να φτάσει η εξοικονόµηση από τη συγκράτηση της µισθο λογικής δαπάνης στο ∆ηµόσιο. Στο υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκύψει σε µεγάλο βαθµό από την εφαρµογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, που θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 150.000-200.000. Η έκθεση του ∆ΝΤ πάντως αναφέρεται ακόµη και στη µείωση των επιδοµάτων ως ποσοστό του βασικού µισθού καθώς και στον περιορισµό των προαγωγών και των ωριµάσεων στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, δίνοντας µια πρόγευση του περιεχοµένου του ενιαίου µισθολογίου.

Αλλα 2,3 - 3,4 δισ. προβλέπεται να εξοικονοµηθούν από την αναδιάρθρωση των δηµοσίων επιχειρήσεων, χάρη στο πάγωµα και εκεί των προσλήψεων αλλά και στην περαιτέρω περικοπή των επιδοµάτων των υπαλλήλων τους. Για τις ∆ΕΚΟ η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόµη ευθυγράµµιση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, που σήµερα είναι πολύ χαµηλότεροι.
ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ∆ΑΠΑΝΕΣ. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αµυντικές δαπάνες, κυρίως τις προµήθειες, καθώς ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα µέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον τοµέα της υγείας, ερωτηµατικά προκαλεί η πρόβλεψη για επισηµοποίηση των σηµερινών άτυπων πληρωµών, που προφανώς είναι τα φακελάκια.

Μειώσεις κοινωνικών επιδοµάτων αλλά και των επιδοµάτων στις ∆ΕΚΟ
Στο στόχαστρο οι φοροαπαλλαγές
Περίπου το 1/3 της δηµοσιονοµικής προσαρµογής του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος σχεδιάζεται να προέλθει από την αύξηση φορολογικών εσόδων.
Στο στόχαστρο θα µπουν οι φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

«Βλέπει φως» στο β’ εξάµηνο του 2011

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αρχίσει να βγαίνει από τον πάτο του πηγαδιού κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2011, εκτιµά στην έκθεσή του το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, που επιµένει στην πρόβλεψή του για µείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 3% (έναντι 4,5% το 2010).

Οι εµπειρογνώµονες του Ταµείου αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει περισσότερο από τις προβλέψεις λόγω της ανεργίας και της διακοπής της δανειοδότησης από τις τράπεζες, αλλά ευελπιστούν πως οι αυξηµένες εξαγωγές και ο τουρισµός θα αντισταθµίσουν το πρόβληµα. Για το δηµόσιο χρέος εκτιµούν ότι είναι βιώσιµο, προσθέτουν όµως πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σηµαντικά αν υλοποιηθεί το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.

Εθνική προδοσία ένα mail; Και όχι το χρέος των 350 δις ευρώ;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ένα κυνήγι μαγισσών, εντυπώσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με αφορμή ένα κινδυνολογικό e-mail που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και περίπου όριζε την 25η Μαρτίου ως την… τελική ημερομηνία για τη Δευτέρα Παρουσία.

Εισαγγελείς πραγματοποιούν έρευνες, η υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος το ίδιο, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την «διασπορά ψευδών ειδήσεων» κρύβεται η Νέα Δημοκρατία.

Θα γινόταν το ίδιο αν μια ανάλογη φήμη κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα – όπως και συμβαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες; Όχι, βέβαια.

Έγινε καμιά έρευνα και απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία για όλους τους επίσημους κινδυνολόγους που χρησιμοποίησαν ανάλογα – έστω και κεκαλυμμένα – μέσα προκειμένου να κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές; Όχι, βέβαια.

Ασκήθηκε καμιά δίωξη κατά των διαφόρων «αξιολογητών» που κάθε τόσο μας στέλνουν στα σκουπίδια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες και στέλνοντας το spread στα ύψη; Και πάλι όχι.

Τιμωρήθηκε κανείς από όσους επέμεναν πως «λεφτά υπάρχουν»; Ήταν ή δεν ήταν αυτό διασπορά ψευδούς είδησης;

Πήρε κανένας εισαγγελέας μια-μια τις προεκλογικές συνεντεύξεις για να ερευνήσει ποιοι είπαν ψέματα υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια; Ούτε κι’ αυτό.

Εδώ δεν πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση ή για απειλή κατά της ζωής – οπότε δικαίως κινητοποιούνται όσοι θεσμικά έχουν την υποχρέωση.

Εδώ πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε από κάποιον που – σωστά ή λάθος, σκόπιμα ή αφελώς – υποστήριξε πως η χώρα θα πτωχεύσει, θα πάμε στη δραχμή, θα χαθούν οι τραπεζικές καταθέσεις. Τα ανέλυσε μια χαρά ο «ντετέκτιβ» Καρχιμάκης, λέγοντας πως το κείμενο ήταν καλογραμμένο, στοιχειοθετημένο και από άνθρωπο που σκαμπάζει από πολιτική και από οικονομία.

Προφανώς ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να σπείρει τον πανικό και να στείλει τον κόσμο να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπήρχε κάποια σκοπιμότητα ή υστεροβουλία. Μπορεί να αποτελεί και μια (εκούσια ή ακούσια) διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Αλλά για να υπάρξει διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρέπει να αποδειχθεί πως οι ειδήσεις ήταν ψευδείς. Εκ των προτέρων – αν δηλαδή δεν βεβαιωθούμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο – και ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν τον ξεπεράσαμε – πόθεν η διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Η αλήθεια είναι πως το Διαδίκτυο δεν αποτελεί την επιτομή της αξιοπιστίας. Έχει προβλήματα με την ανωνυμία και την μη τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αλλά αυτό είναι το Διαδίκτυο. Ακόμη και εγκυκλοπαίδεια γράφεται εκ των ενόντων, με άλλους να προσθέτουν και άλλους να αφαιρούν λήμματα.

Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν οι ευκολόπιστοι από ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να μένουν απροστάτευτοι όταν πιστεύουν στα προεκλογικά ψέματα ή όταν υποκύπτουν σε εκλογικούς εκβιασμούς;

Γιατί θεωρήθηκε φυσιολογικό – και δεν κατηγορήθηκε κανείς γι’ αυτό – να υποστηρίξουν κάποιοι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπλόφαρε όταν, κατά την προεκλογική των περιφερειακών εκλογών αναμέτρηση, δήλωσε πως αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν σωστά θα… ξαναψηφίσουν (αυτή τη φορά σε γενικές εκλογές);

Θυμάστε; Τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός βγήκε με συνεντεύξεις του και είπε: «Δεν μπλοφάρω»! Κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για διασπορά ψευδούς είδησης και εκείνος απάντησε. Δεν πήγε στον εισαγγελέα! Ούτε ο εισαγγελέας θεώρησε ότι έπρεπε να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπλόφαρε (διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις) ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι εκείνος ο εκβιασμός έστειλε το spread στον Θεό και έκτοτε ανοίγουμε σαμπάνιες έτσι και πέσει δέκα μονάδες.

Κατηγορήθηκε κανείς τότε για εθνική προδοσία; Μόνο στην πολιτική επιτρέπονται οι μπλόφες, οι εκβιασμοί και η διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Κινήθηκε κανείς κατά του Τζορτζ Σόρος όταν, παραμονές του Eurogroup, δήλωνε πως πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος;

Κινήθηκε κανείς κατά του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, όταν τον Φεβρουάριο διακήρυξε ότι «δεν υπάρχουν φθηνές λύσεις» και ότι πρέπει άμεσα να αποφασιστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Κινήθηκε κανείς κατά της ΕΛΣΤΑΤ που τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στοιχεία στην Eurostat εντάσσοντας στο χρέος και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ (κάτι στο οποίο δεν υποχρεώνονται οι άλλες χώρες), εκτινάσσοντας το έλλειμμα στο 15,5%;

Κινήθηκε κανείς κατά της κυβέρνησης που διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως δεν γνώριζε τίποτε, διότι η Αρχή είναι πλέον «ανεξάρτητη»; Και επομένως μπορεί να στέλνει το έλλειμμα όπου θέλει και λογαριασμό να μην δίνει;

Κινήθηκε κανείς κατά της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (22 Φεβρουαρίου 2011) που κυκλοφόρησε με τίτλο – ακριβώς – «Δώστε στους Έλληνες πίσω την δραχμή τους»; Μα αν οι Γερμανοί λένε πως πρέπει να πάρουμε πίσω την δραχμή μας (χωρίς αντίδραση), τότε γιατί κάποιος να μην βγάλει το συμπέρασμα πως θα την πάρουμε πίσω την δραχμή μας;

Όταν οι αναλυτές του Citi, με τους οποίους βρίσκονται συνεχώς σε επαφή οι δικοί μας μεγαλοπιασμένοι. Ανακοινώνουν (8 Φεβρουαρίου) πως θεωρούν πολύ υψηλή την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας (στην οποία μάλιστα περιλάμβαναν και την επιμήκυνση για την οποία τώρα πανηγυρίζουν, αλλά αυτοί την θεωρούν πτώχευση), κάνουν κι’ αυτοί διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Όπως είχαν πει, «το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων» - αλήθεια; Το ήξεραν; Δεν είναι νίκη της Αθήνας, όπως παρουσιάστηκε; Αλλά πρόσθεταν πως αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα της αφερεγγυότητας.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων έκανε (με έκθεσή της, στις 3 Φεβρουαρίου) η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση;

Ιδού η διαδικασία – που φαίνεται ότι ακολουθείται κατά γράμμα: Θα ξεκινήσει με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και θα εξελιχθεί σε ψαλίδισμα του χρέους.

Τότε έγραψε και ο Economist την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας». Διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν αυτό;

Για να μην μιλήσουμε για τον νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, που όλοι καταγγέλλουν ως κινδυνολόγο (δηλαδή για διασπορά ψευδών ειδήσεων), αλλά αυτός πήρε το Νόμπελ επειδή επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του για την παγκόσμια κρίση.

Δεν χάνει ευκαιρία να… διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ο Ρουμπινί και μάλλον πρέπει να κληθεί σε απολογία από τους Έλληνες εισαγγελείς. Τα είπε όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και το Μαξίμου (αν και δεν μας ανακοινώθηκε τι είπε), τα είπε και στις αρχές Ιανουαρίου στο «Ντερ Σπήγκελ»:

«Πάρτε το παράδειγμα της Ελλάδας. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Ποιος θα δανείσει νέο χρήμα στη χώρα αν γνωρίζει ότι θα έχει σίγουρα απώλειες αν η χώρα χρεοκοπήσει; Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της σε κάθε περίπτωση».

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2010, είχε πει το περίφημο: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί Η πτώχευση είπε είναι αναπόφευκτη, διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ ».

Να συλληφθεί! Και να συλληφθεί επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κέννεθ Ρογκόφ, που στις 5 Ιανουαρίου, βλέποντας το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να φθάνει στο επίπεδο – ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης, δήλωνε πως η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει παρά την βοήθεια που πήρε από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών» είπε στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, στο Όσλο. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».

Και στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ δήλωσε ότι τα αυστηρά μέτρα θα μειώσουν τα χρέη, αλλά το χρέος σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα σε ένα-δυο χρόνια να διερωτηθούν οι Έλληνες αν άξιζε τον κόπο η θυσία.

Να συλληφθεί κι’ αυτός. Διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και κυρίως ρίχνει στους Έλληνες τον σπόρο της αμφιβολίας σχετικά με τον αν αξίζουν οι θυσίες του, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης που, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι οι κόποι του λαού πιάνουν τόπο.

Και κυρίως να συλληφθεί ο Άντριου Μπόσομγουορθ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου δήλωσε πως για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη και πως θεωρεί βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι η Pimco, δεν επενδύει πλέον σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ενώ έχει περιορίσει τις επενδύσεις της σε Ισπανία και Ιταλία.

Και μήπως θυμούνται οι εισαγγελείς τι είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2010, ξεκινώντας την σταυροφορία του κατά της Γερμανίας; Μα ότι «η στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη χρεοκοπία». Μίλησε μάλιστα για ένα είδος «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»! Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί! Εκτός κι’ αν πάλι μπλόφαρε ο πρωθυπουργός, οπότε ας ασχοληθούν και μ’ αυτό οι εισαγγελείς.

Επίσης, πρέπει να γίνει έρευνα και για τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ (στις 10 Νοεμβρίου 2010), μεταφέροντας τα στοιχεία για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και με την επισήμανση ότι η Αργεντινή έχει περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσει την πτώχευση σε σχέση με την Ελλάδα!
«Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει», δήλωσε ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους ύψους 19 δις δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε; Εξαρτώνται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ».

Μα ακόμη και ο μακαρίτης ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Τομμάζο Παντόα Σκιόππα είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο πει ότι τελικά θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παράταση της παραμονής της τρόικας στην χώρα μας. Υποχρεώθηκε να «τα μαζέψει» ένα μήνα αργότερα, αλλά αυτός δεν μπορεί να κληθεί για εξηγήσεις, καθώς έχει συναντήσει τον Δημιουργό του.

Άλλωστε, τον Αύγουστο του 2010 οι μισοί από τους 60 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Ρόιτερ’ς έδωσαν πιθανότητες άνω του 50% για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Αλλά μέχρι να αρχίσει η προπαγάνδα περί επιμήκυνσης, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (στην γνωστή συνομιλία του με δημοσιογράφους, στη διάρκεια της οποίας μίλησε για εξεταστική που θα ερευνήσει και τις συναλλαγές με την Γκόλντμαν Ζακς), υποστήριζε ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων!

Με δεδομένο ότι τελικά και σε συζήτηση μπήκε και η επιμήκυνση έγινε και ως επιτυχία παρουσιάστηκε, μήπως ήταν κι’ αυτό διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Ας αφήσουν, λοιπόν, όλοι κατά μέρος ότι ένα mail αποτελεί «εθνική προδοσία»! Εθνική προδοσία είναι το θηριώδες χρέος των 350 δις ευρώ. Και δεν αποτελεί καν διασπορά ψευδών ειδήσεων! Είναι η πραγματικότητα της εθνικής ντροπής.

Αργός ο Θάνατος

Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν

Βρε τι πάθαμε…

Από τη μια με κατηγορούν τα lifestyle πρασινοτσόκαρα ότι δεν έχω το θάρρος της γνώμης μου… (Εδώ πέσανε μέσα 100%) Από την άλλη με εγκαλούν οι «ανένταχτοι απογοητευμένοι δεξιοί» (υπάρχουν και τέτοιοι) γιατί εξυπηρετώ μικροπολιτικές σκοπιμότητες…
Από την παρ’ άλλη οι αμετανόητοι σκληροπυρηνικοί πασόκοι με βρίζουν που αποκαλώ τον «Σωτήρα της Ελλάδας» (αναφέρονται στον ΓΑΠ) πανύβλακα, ημιπαράφρονα και μειοδότη!
Οι σταλινοκομμουνιστές απειλούν να με ξεσκεπάσουν…
Βρε τους κακόμοιρους… Οι μικρού μήκους απατριδοψευτοκουλτουριάρηδες με τις δεξιές τσέπες με αποκαλούν «Ελληναρά» και «Πόντιο Εθνικιστή»…
Υπάρχουν κι εκείνοι που για δικούς τους λόγους απειλούν με τρόπους αρχέγονους… (θα δεις τι θα πάθεις μαλάκα, δε θα καθαρίσεις εύκολα, θα σε βρούνε στο ρέμα!) lifestyle πρασινοτσόκαρα, απογοητευμένοι ανένταχτοι δεξιοί, μικρού μήκους απατριδοψευτοκουλτουριάρηδες , αμετανόητοι σκληροπυρηνικοί πασόκοι, αρχέγονοι τραμπούκοι, σταλινοκομμουνιστές…
…Κι ο Αλαβάνος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να μετατραπεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου!

«Μεγάλε Στοχαστή» γράψτους στα παπάρια σου…
Προχώρα και ξεπούλα τα πάντα, δεν έχεις να φοβηθείς κανένα…

Η λογική και η σκέψη δραπέτευσαν από τα μυαλά των Ελλήνων…

«ΑΡΓΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ»


Φορολογικός Οδηγός Oικ. έτους 2011


Ιωάννης Σ. Κοτσαρίδης
Στρ.Οικονομολόγος (Σχης ε.α)
Φοροτεχνικός Α’ – Μέλος ΟΕΕ
Δνση Γραφείου: Βουτσινά 87, Χολαργός Tηλ.2110125501, Κιν.6947653193

site:www.militaryconsultant.gr, e-mail: kotsaridisi@yahoo.gr

Εγχειρίδιο σε θέματα ερωτημάτων πολιτών Φορολογίας Εισοδήματος,ΦΠΑ,Φορολογίας Κεφαλαιου κλπ


Ιωάννης Σ. Κοτσαρίδης
Στρ.Οικονομολόγος (Σχης ε.α)
Φοροτεχνικός Α’ – Μέλος ΟΕΕ
Δνση Γραφείου: Βουτσινά 87, Χολαργός Tηλ.2110125501, Κιν.6947653193

site:www.militaryconsultant.gr, e-mail: kotsaridisi@yahoo.gr

Αντικαθεστωτικοι απο την Λιβυη...

Ο Αυτοκρατορας Ακιχιτο και η συζυγος του

Ο Αντιπροεδρος στα Καλυβια με γιαουρτι...

Αλλαγές σε ΕΚΑΣ, μειώσεις εισφορών και μέτρα υπέρ ανέργων προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Στόχος της νέας ρύθµισης για το ΕΚΑΣ είναι να αρθούν οι αδικίες στον τρόπο καταβολής της οικονοµικής ενίσχυσης που λαµβάνουν 350.000 συνταξιούχοι
Στόχος της νέας ρύθµισης για το ΕΚΑΣ είναι να αρθούν οι αδικίες στον τρόπο καταβολής της οικονοµικής ενίσχυσης που λαµβάνουν 350.000 συνταξιούχοι
Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, µε αλλαγές στην καταβολή του ΕΚΑΣ, µειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και µέτρα υπέρ των ανέργων.

Οι διατάξεις αυτές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας),το οποίο θα δοθεί σε δηµόσια διαβούλευση την Τετάρτη.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

ΕΚΑΣ: Αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του επιδόματος, ώστε να λαµβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδηµάτων.Σήµερα λαµβάνονται υπόψη συγκεκριµένα εισοδήµατα (όπως µισθοί και συντάξεις), ενώ κάποια άλλα δεν υπολογίζονται (όπως είναι τα µερίσµατα από συµµετοχή σε Ανώνυµες Εταιρείες).

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να παρατηρούνται αδικίες, καθώς 20.000 συνταξιούχοι λαµβάνουν το επίδοµα, αν και έχουν εισοδήµατα άνω των 15.000 ευρώ.

Στόχος της νέας ρύθµισης είναι να αρθούν οι αδικίες στον τρόπο καταβολής της οικονοµικής ενίσχυσης που λαµβάνουν 350.000 συνταξιούχοι.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Θα αναθεωρηθούν οι ρυθµίσεις για τους δηµοσίους υπαλλήλους που παίρνουν και τη σύνταξη του/της συζύγου. Οι αλλαγές αυτές αφορούν σε περίπου 50.000 άτοµα.

Σήµερα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη του ∆ηµοσίου, αλλά δίνεται µειωµένη η σύνταξη του ιδιωτικού τοµέα. Με τις νέες ρυθµίσεις ο συνταξιούχος θα µπορεί να επιλέξει ποια σύνταξη θα µειώνεται, ανάλογα µε το τι τον συµφέρει.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία θα εκδίδεται πρώτα συνταξιοδοτική πράξη µέχρι την τελική πράξη έκδοσης για την απονοµή της σύνταξης.

Θα εκδίδεται εντός 20 ηµερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης καιη αρχική σύνταξη θα χορηγείται εντός 30 ηµερών από την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.

Υπολογίζεται πως η ρύθµιση θα αφορά 60.000 δικαιούχους ετησίως, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στα επικουρικά ταµεία.

ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Με την κάρτα θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζοµένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Η χρήση της καθιερώνεται από τον Ιούλιο του 2011, όπως προβλέπεται στο νοµοσχέδιο για την αναµόρφωση του ΣΕΠΕ.

∆ΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Καθιερώνεται η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων. Από το προωθούµενο µέτρο θα ωφεληθούν όσοι είτε δεν έχουν δουλειά είτε απασχολούνται προσωρινά, µε αποτέλεσµα να µη συµπληρώνουν τον απαιτούµενο αριθµό ενσήµων για να έχουν περίθαλψη.

ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙ∆ΙΩΝ: Για τις ασφαλισµένες µητέρες σε όλα τα Ταµεία -πλην ∆ηµοσίου- θα προβλέπεται η αναγνώριση µε εξαγορά (180 ευρώ τον µήνα) έως πέντε πλασµατικών ετών για την ανατροφή παιδιών ανεξαρτήτως έτους γέννησης των παιδιών (µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία τα έτη αναγνωρίζονταν δωρεάν αλλά αφορούσαν παιδιά που γεννήθηκαν µετά το 2000).

Τα ισχυοντα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έχουν ως εξής:
α) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 8.353,38 ευρώ.
β) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.745,62 ευρώ.
γ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.165,39 ευρώ.
Ανάλογα βέβαια με το ποσό του εισοδήματος καθορίζεται και το ύψος του επιδόματος:
α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και 7.607,54 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230 ευρώ κατά μήνα.
β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.607,55 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.353,38 ευρώ, καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (ΕΚΑΣ) σύμφωνα με τα παρακάτω:
- Από 7.607,55 μέχρι 7.905,91 ευρώ, το ΕΚΑΣ είναι 172,50 ευρώ
- Από 7.905,92 μέχρι 8.104,76 ευρώ, είναι 115 ευρώ και
- Από 8.104,77 μέχρι 8.353,38 ευρώ, το ΕΚΑΣ είναι 57,50 ευρώ
Αναμενονται ομως νεες διατάξεις που θα αφορούν στο ΕΚΑΣ και συγκεκριμένα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος, που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων (που καταγράφονται στη φορολογική δήλωση), και το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την αναμόρφωση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Να θυμίσουμε πως το ΕΚΑΣ χορηγείται σήμερα σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου Οργανισμών Κύριας Ασφάλισης πλην ΟΓΑ.Βέβαια για να το πάρουν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας για τους οποίους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ηλικιακού ορίου)

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)