Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Για ενδεχόμενο εκλογικό πρόβλημα λόγω απογραφής προειδοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος
Πιθανό θεωρεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Ιωάννης Αδαμόπουλος, το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, λόγω της μη δημοσίευσης των στοιχείων της τελευταίας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη» σχετικά «με τη μη δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ». Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει πως «η τελευταία απογραφή ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την 24η Μαΐου 2011- ημερομηνία, η οποία επιβεβαιώνεται επίσημα και αδιαμφισβήτητα από σχετικό Δελτίο Τύπου της ίδιας της Αρχής».
«Ως εκ τούτου καθόσον έχει ήδη παρέλθει έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής τής ως άνω απογραφής, τα αποτελέσματα αυτής θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά συνέπεια ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση τον νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή» πρόσθεσε.
Αυτό όμως, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ, «δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να υφίσταται εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη καθώς, στο μέτρο που εκτιμάται ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια, σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή (2001) αντιστοίχως, συνεπάγεται αλλαγές στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια».
Παράλληλα, αναφέρει πως «οι ενστάσεις που, μετά βεβαιότητας θα ασκηθούν κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε κυβέρνηση και κατ' επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα».
«Για τους λόγους αυτούς ο ΔΣΑ εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία του για τον κίνδυνο πρόκλησης οξύτατης συνταγματικής κρίσης, η οποία, πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και το διεθνές κύρος της χώρας μας. Διαπιστώνει, επιπλέον, αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τη μη δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται επί του παρόντος ανέφικτη η κατ' ουσία εφαρμογή του άρθρου 54 παρ. 2 του Συντάγματος. Τέλος, ο ΔΣΑ ζητεί την παραίτηση της Διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και επιφυλάσσεται για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της εν λόγω Αρχής καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας» τονίζει.
Ο κ. Αδαμόπουλος καταλήγει, στην ανακοίνωση, πως δεν είναι «η πρώτη φορά, που πράξεις ή παραλείψεις της ΕΛΣΤΑΤ χρήζουν διερεύνησης και ποινικής αξιολόγησης» και υπενθυμίζει πως, από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο ΔΣΑ «έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιοποίνων πράξεων από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν σε παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τη συνακόλουθη επιβολή στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού».
Reuters: Την φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ενέκρινε η Κάτω Βουλή
Βάσει της συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών, οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται, θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.
Αντίστοιχες διμερείς φορολογικές συμφωνίες έχουν συνομολογηθεί με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ ήδη από το 2010 σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Ελλάδα.
Στην Ελβετία εκτιμάται ότι έχει κατευθυνθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να συνομολογηθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτή της Ελβετίας και της Γερμανίας που θα οδηγήσει στη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.
Ασφυξία στην αγορά, σκληρή στάση από τις τράπεζες
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1.514 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2011: θετική καθαρή ροή 212 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -4,7% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε -4,4% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε -11,3% από -4,1% το Μάρτιο του 2012.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 83 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Απρίλιος 2011: αρνητική καθαρή ροή 191 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε αρνητικό επίπεδο (Απρίλιος 2012: -6,6%, Μάρτιος 2012: -7,2%).
Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 399 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2012, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να παραμείνει αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (-4,4%).
Bloomberg: Δεν είναι εγγυημένες οι καταθέσεις αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη
Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται σε συνέχεια των όσων έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για την "ελληνική έξοδο", προειδοποιώντας για πιθανές επιπτώσεις, που αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με τους καταθέτες.
Η απειλή της "Greek Exit" αναδεικνύει τα "κενά" που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τους συντάκτες Liam Vaughan και Gavin Finch.
Τα εθνικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων, τα οποία ενισχύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 ώστε η εγγύηση να φτάνει τουλάχιστον τα 100.000 ευρώ, δεν καλύπτουν απόλυτα τους καταθέτες εάν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και το νόμισμά της αλλάξει ισοτιμία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επιπλέον, τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ορισμένες χώρες έχουν εξαντληθεί, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, γεγονός που έχει κάνει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Άντριου Κάμπελ, καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικής και Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leeds και σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστών Καταθέσεων, "τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάστηκαν για την περίπτωση ολοκληρωτικής κατάρρευσης ενός τραπεζικού συστήματος. Εάν καταρρεύσει το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή παρέμβασης".
Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που ωθεί τους καταθέτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι ότι οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα και ότι οι αποταμιεύσεις τους θα χάσουν την αξία τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να χειριστεί την κατάσταση εάν υπάρξει ταυτόχρονα πρόβλημα σε πολλές τράπεζες.
Τα νοικοκυριά απέσυραν 34 δισ. μέσα σε 12 μήνες
Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες 34 δισ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου της χώρας.
Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ ή 6,3%.
Ο αναλυτής της Goldman Sachs στο Λονδίνο Τζέρνεϊ Ομαχεν, δήλωσε ότι ακόμη και μετά τις "ενέσεις" ρευστότητας της ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είτε με τη μορφή μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης για τις καταθέσεις είτε με τη μορφή ενός διευρυμένου μηχανισμού για τη στήριξη των τραπεζών.
Το άρθρο κάνει επίσης λόγο για την νέα οικονομική πολιτική που στοχεύει στην ανάπτυξη και αναμένεται να υιοθετηθεί από Ολάντ και Μόντι ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στην οικονομική κρίση που έπληξε την Αργεντινή λόγω των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής και λιτότητας. Στην περίπτωση της Αργεντινής, οι καταθέτες "τράβηξαν" από τις τράπεζες 27% των καταθέσεων τους από το 2000 μέχρι το 2003 κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χαθούν τουλάχιστον 340 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Τέλος, το άρθρο καταλήγει με προτάσεις διαχείρισης του όλου προβλήματος, αναφέροντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει ακόμη να σκεφτούν την πιθανότητα να μειώσουν τα επιτόκια, να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΕ (Securities Market Program) και να ξεκινήσουν μια τρίτη, πιο μακροπρόθεσμη πράξη αναχρηματοδότησης για να διασκεδάσουν την ανησυχία, πρότεινε από την πλευρά του ο Στεφάν Νεντιάλκοφ της Citigroup.
"Πράσινο" για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου χρειάζεται η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής του ΣτΕ για την ανάγκη προσλήψεων υπηρεσιακών, μετακινήσεων κ.λπ.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή (του άρθρου 28 παράγραφος 4 του Ν. 2190/1994) του ΣτΕ έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσληψη προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί στο ΣτΕ, οι ανάγκες προσωπικού ανέρχονται σε 1.263 άτομα για υλοποίηση έργων για την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ χρειάζονται και 680 άτομα με πεντάμηνη σχέση εργασίας για προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για λόγους ασφαλείας και ενόψει τουριστικής κίνησης.
Επίσης, η επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε αίτημα του υπουργείου Υγείας για κατ' εξαίρεση πρόσληψη 270 ειδικευόμενων γιατρών και 280 επικουρικών γιατρών για να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις των νοσοκομείων όπου υπάρχουν κενά λόγω συνταξιοδότησης γιατρών που δεν καλύφθηκαν.
Το ΣτΕ γνωμοδότησε ακόμη υπέρ της πρόσληψης συμβασιούχων στη ΔΕΗ και ειδικότερα 285 ατόμων για τη γενική διεύθυνση παραγωγής και 28 για τη γενική διεύθυνση ορυχείων για τα οποία είχε κινηθεί διαδικασία προκηρύξεων με έγκριση του ΑΣΕΠ.
Ακόμη, το ΣτΕ επέτρεψε την πρόσληψη 43 εποχικών στο Δήμο Πλατανιά Χανίων για καθαριότητα και 26 για το Δήμο Χαλανδρίου για την καλοκαιρινή φύλαξη με δημιουργική απασχόληση μαθητών δημοτικού - νηπιαγωγείου εργαζομένων γονέων.
Τέλος, η επιτροπή του ΣτΕ δέχθηκε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιτραπεί στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας να αποφασίσουν τις αναγκαίες μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ. εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Μήνυμα SOS 50 «σοφών» για την Ελλάδα
Στέλνοντας ένα σαφέστατα φιλελληνικό μήνυμα προς όλους τους καθ' ύλην αρμόδιους, 50 επιφανείς Ευρωπαίοι (πρώην ηγέτες κρατών, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών και νομπελίστες) από συνολικά 19 χώρες ζήτησαν χθες με κοινή τους επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα» και κάλεσαν τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να κρατήσουν τη χώρα μας εντός της Ευρωζώνης δίνοντάς της προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παράλληλα καταδίκασαν ως «αποτυχημένες» τις πολιτικές της ανελαστικής λιτότητας και ζήτησαν από τους Ελληνες, εάν θέλουν να σωθούν, να υλοποιήσουν όλες τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Απευθύνουμε έκκληση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να δώσουν στην Ελλάδα έναν τρόπο ώστε αυτή να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης», διακηρύττουν οι «50» στην επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Savetheeuro.wordpress.com υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩ. Μια έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες για συμβιβασμό και ευελιξία».
Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας εκτοξεύονταν σε νέα ύψη βυθίζοντας την Ευρωζώνη σε νέες περιπέτειες, οι «50» καλούσαν τους πολιτικούς «να βρουν μια συμβιβαστική λύση μέσω της οποίας η Ελλάδα θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη» και πρότειναν να δοθούν στη χώρα μας «ανταλλάγματα» όπως μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των στόχων (μείωσης του ελλείμματος) και μειωμένα επιτόκια δανεισμού.
Θυσίες και από τους δύο
Αλλωστε, όπως σημειώνουν, η αντίθετη συνταγή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα («της ακραίας και χωρίς συμβιβασμούς λιτότητας») έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε «οικονομική αποτυχία» και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό διότι εάν δεν αλλάξει και η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν «οικονομικές και πολιτικές καταστροφές» όπως «η διάλυση της Ευρωζώνης, η βαθιά ύφεση και μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση».
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν και για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναγίνει γη της ευημερίας, επί του παρόντος απαιτούνται «θυσίες» όχι μόνο από τους Ελληνες (υπέρ εαυτών και Ευρωπαίων) αλλά και από τους Ευρωπαίους (υπέρ των Ελλήνων).
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εξέχουσες προσωπικότητες
Την επιστολή υπογράφουν εξέχουσες προσωπικότητες κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη όπως, μεταξύ άλλων: ο Μάρτι Αχτισάαρι (πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης), ο Τζουλιάνο Αμάτο (άλλοτε πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας), ο Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, ένας από τους «σοφούς» συμβούλους της Μέρκελ), ο Χανς Αϊχελ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας), ο Μπερνάρ Κουσνέρ (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας), ο Ζαν Λικ Ντεέν (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου), η Αννα Παλάθιο (πρώην υπουργός Εξωτ. της Ισπανίας), ο Τσαρλς Κλαρκ (πρώην υπ. Εσωτερικών της Αγγλίας) και ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου (αρθρογράφος των Financial Times).
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Σώστε την Ευρωζώνη
Καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, πολλοί στην Ευρώπη αποδέχονται την έξοδό της από την Ευρωζώνη, η οποία υποστηρίζουν πως ίσως να είναι καλύτερη από μερικά χρόνια σκληρής λιτότητας. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα πως η Ευρώπη είναι τώρα αρκετά δυνατή ώστε να αναχαιτίσει το ντόμινο από μια ελληνική έξοδο.
Αντιθέτως, εμείς πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα, μια ελληνική έξοδος θα ισοδυναμούσε με οικονομική και πολιτική καταστροφή. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το υπάρχον πλαίσιο διάσωσης με τους μηχανισμούς EFSF/ESM θα μπορέσει να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες ή να αντιμετωπίσει μια επιδρομή (γενικευμένη απόσυρση καταθέσεων) στις τράπεζες της Ιταλίας ή της Ισπανίας.
Μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
Επιπλέον, μια ελληνική έξοδος θα κατέστρεφε την ήπια ισχύ (σ.σ. την ικανότητα συγκρότησης συμμαχιών οι οποίες δεν βασίζονται μόνο στη δύναμη αλλά και στη συναίνεση) της Ευρώπης και θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη θέση της στον κόσμο.
Για αυτό απευθύνουμε έκκληση στους Ευρωπαίους πολιτικούς να δώσουν στην Ελλάδα έναν τρόπο ώστε αυτή να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης. Εχει καταστεί προφανές πως ο δρόμος της ακραίας και χωρίς συμβιβασμούς λιτότητας μπορεί να οδηγήσει μόνο σε οικονομική αποτυχία.
Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση μέσω της οποίας η Ελλάδα θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη με αντάλλαγμα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη μείωση του ελλείμματός της και για την αποπληρωμή διμερών και πολυμερών δανείων. Τα επιτόκια που η Ελλάδα πληρώνει στους Ευρωπαίους εταίρους της πρέπει να μειωθούν. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την πρόοδο των σαφώς καθορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Αυτό θα έδινε στους Ελληνες την ελπίδα πως θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα θα υπογράμμιζε την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν θυσίες, αλλά εμείς πιστεύουμε πως η ιδέα μιας ευημερούσας Ευρώπης τις αξίζει τέτοιες θυσίες.
Οι 50 υπογραφές
- Ασγκερ Ααμουντ (Δανία)
- Μάρτι Αχτισάαρι (Φινλανδία)
- Τζουλιάνο Αμάτο (Ιταλία)
- Γκόρντον Μπάζναϊ (Ουγγαρία)
- Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανία)
- Εμα Μπονίνο (Ιταλία)
- Φραντσίσκα Μπράντνερ (Γερμανία)
- Μαρία Λιβάνος Κατάουι (Ελβετία)
- Τσαρλς Κλαρκ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Ντάνιελ Νταϊάνου (Ρουμανία)
- Αλές Ντεμπέλιακ (Σλοβενία)
- Ζαν Λικ Ντεέν (Βέλγιο)
- Αντριου Νταφ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Χανς Αϊχελ (Γερμανία)
- Ρολφ Εκεους (Σουηδία)
- Τερέσα Πατρίτσιο Γκουβέια (Πορτογαλία)
- Τσαρλς Γκραντ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Ιστβνα Γιαρμάτι (Ουγγαρία)
- Ντανούτα Χέμπνερ (Πολωνία)
- Γιάκο Ιλονιέμι (Φινλανδία)
- Μέρι Κάλντορ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Ντέιβιντ Κοράνιι (Ουγγαρία)
- Μπερνάν Κουσνέρ (Γαλλία)
- Μόνικα Λουίζα Μακόβεϊ (Ρουμανία)
- Βόλφγκανγκ Μίνχαου (Γερμανία)
- Αλίνα Μουνγκιού-Πιπίδι (Ρουμανία)
- Καλυψώ Νικολαΐδη (Γαλλία - Ελλάδα)
- Νταϊτι Ο' Σίλαϊ (Ιρλανδία)
- Κριστίν Οκρέντ (Γαλλία)
- Αντρζέι Ολεχόφσκι (Πολωνία)
- Μαρσελίνο Ορέχα Αγκουίρε (Ισπανία)
- Αντριου Πάντεφατ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Αννα Παλάθιο (Ισπανία)
- Τσαρλς Πάουελ (Ηνωμένο Βασίλειο/Ισπανία)
- Ρόμπερτ Ράιμπενσταϊν (Ολλανδία)
- Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Αλμπερτ Ρόχαν (Αυστρία)
- Ανταμ Ντάνιελ Ρότφελντ (Πολωνία)
- Ντάνιελ Ζακς (Σουηδία)
- Τζουζέπε Σκονιαμίλιο (Ιταλία)
- Ναρθίθ Σέρα (Ισπανία)
- Αλεξάντερ Σμόλαρ (Πολωνία)
- Ιόν Στούρτσα (Ρουμανία)
- Πάβελ Σβίμποντα (Πολωνία)
- Λουίζα Τοντίνι (Ιταλία)
- Λουκάς Τσούκαλης (Ελλάδα)
- Αντρέ Βίλκενς (Γερμανία)
- Αντόνιο Βιτορίνο (Πορτογαλία)
- Κάρλος Αλόνσο Θαλτιβάρ (Ισπανία)
- Στέλιος Ζαββός (Ελλάδα)
Οι εφορίες αφήνουν τους μεγαλοκαρχαρίες να ξεφύγουν!
Την ώρα που χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν διπλάσιους φόρους, όσοι χρωστούν στο κράτος (βεβαιωμένα) εκατομμύρια ευρώ, αντί να πηγαίνουν... ταμείο για να πληρώσουν ή αντί να κατάσχονται ή να δεσμέυονται περιουσιακά τους στοιχεία, κάποιοι “ξεχνούν” να κάνουν τη δουλειά τους και ξεφεύγουν.
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο κάποιοι καθυστερούν να στείλουν στο υπουργείο έγγραφα για υπογραφές με αποτέλεσμα να λήγουν οι προθεσμίες και οι μεγαλοοφειλέτες να μην πληρώνουν... τίποτα!
Για την ακρίβεια όταν βάσει του νόμου γίνεται δέσμευση καταθέσεων ή περιουσιακών στοιχείων ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα για άρση των κυρώσεων.
Το αίτημα κοινοποιείται στο υπουργείο και εντός τριών μηνών ο υπουργός θα πρέπει να αποφανθεί. Αν περάσουν οι τρεις μήνες και το αίτημα δεν έχει φτάσει στον υπουργό αυτομάτως θεωρείται ότι σιωπηρά έγινε αποδεκτό και έτσι γίνεται αυτόματη άρση και των κυρώσεων!
Τι επισήμανε το υπουργείο;
Ότι είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που τα σχετικά αιτήματα αργούν να φτάσουν από τις εφορίες στο υπουργείο, ο υπουργός δεν προλαβαίνει να απορρίψει τα αιτήματα και έτσι αυτόματα οι μεγαλοκαρχαρίες κερδίζουν!
Το ότι αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύεται από τη σύσταση του υπουργού:
“Εφιστούμε την προσοχή σας στην έγκαιρη αποστολή των αιτημάτων αυτών, καθόσον έχει παρατηρηθεί ότι αποστέλλονται στην Υπηρεσία μας με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να εκπνέει η προθεσμία των τριών μηνών, εντός της οποίας πρέπει να αποφανθεί ο Υπουργός Οικονομικών επί της αιτήσεως του ενδιαφερόμενου προς άρσης των μέτρων.”
Το ερώτημα είναι λοιπόν: Φταίει η γραφειοκρατία ή για ακόμη μια φορά υπάρχουν υπάλληλοι που ... κερδίζουν καθυστερώντας να στείλουν τις αιτήσεις;
Η τρόικα δε γυρίζει στην Ελλάδα αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση!
- Παιχνίδια και εκβιασμοί της τρόικας για τη δόση
- Μήνυμα για επιμήκυνση του χρόνου, αλλά μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις
- Ζητούν να στηρίξει η ελληνική κοινωνία το ΜνημόνιοΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ξακάθαρο μήνυμα: δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί.
Ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι της χρηματοδότησης μέσω ... χρησμών για την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα,αλλά και με σαφείς προειδοποιήσεις για το τι πρέπει να συμβεί πριν αυτό αποφασιστεί.
Έτσι στα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισόν επισημαίνεται ακόμη ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Πάντα σε διπλωματική γλώσσα λέγεται ότι για να ξεμπλοκάρει η δόση που θα βοηθήσει τη χώρα να μην κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή του υπόλοιπου της δόσης.
Πως θα εξετάσει όμως ο ΕΜΧΣ τις ημερομηνίες με την Ελλάδα;
Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα!
Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση για την ημερομηνία θα επανεξεταστεί τις ερχόμενες εβδομάδες.
Με λίγα λόγια μετά τις εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση και προφανώς αφού αυτή διαβεβαιώσει πως θα τηρηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει πιθανότητες παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής (αυτό άλλωστε θα αποδειχθεί αναγκαστικό λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα), αλλά ο Όλι Ρεν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, αυτό θα εξαρτηθεί... από όλα τα παραπάνω.
Μάλιστα η Κομισόν επιμένει ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει την καταπολέμηση των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, την αντίσταση σε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και σε «λόμπι» και στο να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στη προώθηση πολιτικών. Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα από την
πλευρά της κυβέρνησης, καλύτερο πολιτικό συντονισμό και την αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!
Ελλάδα-Ισπανία "γκρεμίζουν" την ευρωζώνη - Τι είπαν στην τηλεδιάσκεψη οι 4 "μεγάλοι"
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχαν τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης για να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει ώστε να μπει ένα... φρένο στην κατρακύλα της ευρωπαϊκής οικονομίας (που απειλεί και την αμερικανική). Η Ελλάδα είναι ένα «αγκάθι» αλλά μεγαλύτερο ακόμη είναι η Ισπανία!
Επισήμως, οι τέσσερις ηγέτες «τόνισαν την επείγουσα ανάγκη των μέτρων για την ανάπτυξη», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, επιβεβαιώνοντας από διπλωματικές πηγές τις πληροφορίες της εφημερίδας Corriere della Sera.
Ήταν μια συζήτηση "ελέγχου" μετά τη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Ansa.
Σύμφωνα με την Corriere.it, που επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι Μάριο Μόντι, Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ «είχαν διαβουλεύσεις επί μακρόν σε τηλεδιάσκεψη για την οικονομική κρίση και τα ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν περισσότερο ή λιγότερο τα ίδια όπως στο Καμπ Ντέιβιντ και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας: Η κατάσταση στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης, η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση σοκ, καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των 27 (κράτη μέλη της ΕΕ) που προβλέπεται στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος. «Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται (. . .) καθώς προετοιμάζονται για να συναντηθούν στη Σύνοδο της Ομάδα των Είκοσι (G20) στο Μεξικό τον επόμενο μήνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι τέσσερις σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην ΕΕ.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô