Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο 28χρονος Κενυάτης Ράιμοντ Μπετ είναι ο νικητής του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, σε συνολικό χρόνο δυο ώρες, έντεκα λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.
Ο αθλητής κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του στον ελληνικό αγώνα, έχοντας επίσης τερματίσει πρώτος το 2010, ενώ σημειώνεται ότι οι τέσσερις αθλητές που ακολούθησαν είναι επίσης Κενυάτες.
Πρώτη στο αγώνα των γυναικών η επίσης Κενυάτισσα, Τσεμτάι Ιαντάα, 29 χρονών, ενώ η Σβιτλάνα Στάνκο από την Ουκρανία έρχεται δεύτερη.
Τα βλέμματα όλου του κόσμου στράφηκαν σήμερα στην Ελλάδα και στον 30ο Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO.
Από τις 6.30 το πρωί της Κυριακής κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και οι δρόμοι κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων.
Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 18.00.
Στις 09.00 το πρωί της Κυριακής (11/11), δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα, στον οποίο είχαμε  ρεκόρ συμμετοχής, καθώς δήλωσαν συμμετοχή 26.000 δρομείς από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με το μαραθώνιο ολοκληρώθηκαν νωρίτερα και οι αγώνες των 5 και 10 χλμ.Ο Κώστας Νακόπουλος τερματίζει πρώτος στα 5χλμ. με χρόνο 15:29. Η Αθηνά Κοΐνη είναι η πρώτη γυναίκα που τερματίζει στα 5χλμ. στα 17:09. Είναι η ανιψιά της Μεσερέτ Ντεφάρ.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος απένειμε τους τίτλους στις νικήτριες των 5χλμ: Την Αθηνά Κοΐνη (17:10), Κωνσταντίνα Κεφάλα (17:55) και Σοφία Πιτούλη (18:00). Η Κεφάλα ήταν η νικήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθώνιου το 2011.
Στα 10 χλμ. η 3άδα των νικητών στα 10χλμ. είναι Αμινέ Καντίρι, Τζεμπέλ Κασαχούν και Κώστας Γκελαούζος. Εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και έδωσε την εκκίνηση στα 10χλμ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που παίρνουν μέρος στον αγώνα και με την παρουσία τους στηρίζουν έμπρακτα ομάδες της κοινωνίας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που ωθεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων από το καλλιτεχνικό κυρίως χώρο να μετέχουν στην διοργάνωση.
 Στην Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστεί στα 5χλμ ήρθε η πανέμορφη εγγονή του Τσάρλιν Τσάπλιν, Κίρα Τσάπλιν (50127 το νούμερο της).
Στην ίδια απόσταση έλαβαν μέρος ακόμη, η βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Ελενα Ράπτη, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευα Καϊλή, η παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου, η Δούκισσα Νομικού, οι δημοσιογράφοι Ευα Φραγκάκη και η Εύα Αντωνοπούλου. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, στον ίδιο αγώνα έτρεξε η Αννα Πρελεβιτς (50115) και η Γκλόρια Μίκα, ο γγ του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, αλλά και η Ζέτα Δούκα. Στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκε και η Ελενα Παπαρίζου, η οποία στηρίζει την καμπάνια προώθησης.
Από την απόσταση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ελληνες πρωταθλητές. Ο Κώστας Νακάπουλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη νέα σεζόν έτρεξε στα 5χλμ., όπως και οι νεαρές Αθηνά Κοίνη και Σοφία Πιτούλη. Στα 10χλμ έτρεξε η Αναστασία Καρακατσάνη. Στην ίδια απόσταση έλαβε μέρος και η Τίνα Κεφάλα, περισσότερο για να ζήσει την εμπειρία της 30ης στάσης του θεσμού και λιγότερο για να κάνει μια δυνατή προπόνηση. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κούρσες για τα μικρά παιδιά.
Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δρομείς, που έχουν έρθει στην Αθήνα, με στόχο όχι μόνο να βιώσουν την εμπειρία της συμμετοχής στην  κλασική διαδρομή, αλλά την επίτευξη ρεκόρ διαδρομής. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως η επίδοση αυτή ανήκει στον περίφημο Στέφανο Μπαλτίνι από το 2004 στην Αθήνα, που του έδωσε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Παράλληλα με τον διεθνή Μαραθώνιο πραγματοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Ανάμεσα στους 193 δρομείς που συμμετέχουν στον αγώνα είναι και ο περσινός νικητής του πρωταθλήματος Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Ολυμπιακός).
Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Γιάννης Σγουρός μαζί τους Μακάου και Μότα.

Ήρθε η ώρα των αρχηγών-Ναι του Κουβέλη στον προϋπολογισμό-Παπαρήγα:''Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωπος του λόμπι της δραχμής''

- Ν.Μιχαλολιάκος:''Καταψηφίζουμε.Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ λέμε δραχμή''
- Α.Παπαρήγα:''Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λόμπι της δραχμής''
- Φ.Κουβέλης:''Θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και θα στηρίξουμε την υλοποίηση του
- Ποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν "ναι" και ποιοι "όχι"-Θρίλερ με τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ- "Οχι" θα ψηφίσει ο Μίμης Ανδρουλάκης-Δεν ψηφίζω είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ.Κασσής-Ταμπέλα με ΟΧΙ σήκωσε ο Τ.Κουίκ


Η ώρα των αρχηγών
Ο Φ.Κουβέλης δήλωσε πως η ΔΗΜΑΡ και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα εργαστεί για την υλοποίηση του.
Πρόσθεσε όμως πως αμέσως μετά την ψηφοφορία θα πρέπει να εκταμιευθεί η δόση προς τη χώρα μας και να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ήταν:
''Το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συγκεκριμένη τη θέση της για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αγωνιζόμαστε να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού. Το πακέτο μέτρων είναι βαρύ. Θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του, όπως : Η χρονική επιμήκυνση. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων, έτσι ώστε αν έχουμε απόδοση εσόδων να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα. Η παράλληλη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι αναγκαία στοιχεία μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους.
Μιχαλολιάκος:''Τι είναι η δραχμή, καταραμένη;''
Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει απ' την ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρις η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία: Να τους πει, «η μας δίνετε τη δόση, ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε»...».
Άλλο τόσο, ο κος Μιχαλολιάκος τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τρόικα, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου!» υποστήριξε.
«Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο απ' το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή» να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή Ελλάδα», εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα (…) Και ο νεολογισμός του «οικονομικού πατριωτισμού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του «όχι» είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».
Παπαρήγα:Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λόμπι της δραχμής
Η καταγγελία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.
«Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

Aπό αύριο και μόνο μέσω διαδικτύου τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

Μόνο μέσω διαδικτύου τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας
Στο διαδίκτυο και όχι στο γραμματοκιβώτιό τους θα πρέπει να αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2013.
Τα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά και οι πολίτες, είτε με τους κωδικούς πρόσβασης για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Θα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής πληρωμής τους μέσω e-banking.
Με την άδεια
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να πηγαίνουν στην τράπεζα μόνο με την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκίνητου και το ΑΦΜ τους για να πληρώσουν τα τέλη.
Φέτος, για πρώτη φορά, δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια ταχυδρομικά και δεν θα δοθεί στους ιδιοκτήτες το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ελέγχου του οχήματος από την τροχαία θα επιδεικνύεται το αποδεικτικό πληρωμής των τελών.
Οι αμελείς ιδιόκτητες Ι.Χ. θα κληθούν να πληρώσουν διπλή την άξια των τελών (όπως προβλέπει η νομοθεσία), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης η οποία είναι επίσης συνδεδεμένη με το taxisnet. Σε κάθε περίπτωση, η ΓΓΠΣ θα εντοπίσει με διασταυρώσεις όσους δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας και θα τους στείλει και ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω του taxisnet.
Ελέγχοι
Ήδη η ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τις εφορίες ξεκινά σαρωτικούς έλεγχους για να εντοπίσει κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012.
Εφόσον διαπιστωθεί οφειλή των τελών κυκλοφορίας, θα ειδοποιηθούν οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων, προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.

Περικοπές από 3% έως και 27% στα ειδικά μισθολόγια

Περικοπές από 3% έως και 27% στα ειδικά μισθολόγια


«Μαχαίρι» από 3% έως 27% στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια με παράλληλες μεγάλες περικοπές στα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, τους υπαλλήλους της Βουλής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της ΕΥΠ, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στη μέση αμοιβή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκεται εξοικονόμηση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ:
Περικοπές από 3% έως και 27% στα ειδικά μισθολόγια
  • 469,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
  • 420,2 εκατ. ευρώ από τις περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.
  • 117,8 εκατ. ευρώ από την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο.
  • 369 εκατ. ευρώ από την αναστολή χορήγησης των επιδομάτων επίτευξης στόχων. Το ποσό αυτό θα περιοριστεί από τη μη περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης στις αποδοχές όσων υπαλλήλων προέκυψε αρνητική διαφορά από την ένταξη τους στο νέο μισθολόγιο.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως με το νέο νομοσχέδιο επανέρχεται ρύθμιση, που καταψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, αναστέλλεται η πρόσθετη περικοπή των αποδοχών που θα γινόταν σε τρεις δόσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως εφοριακούς και τελωνειακούς, οι οποίοι με βάση το νέο μισθολόγιο υφίστανται συνολικές απώλειες άνω του 25%. Η αναστολή αποφασίστηκε ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση της χορήγησης των επιδομάτων επίτευξης στόχων και πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε καταψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Πλαφόν 1.900 ευρώ στις αμοιβές σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Από 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ
Πέραν των μεγάλων περικοπών που προωθούνται στις αποδοχές όσων αμοίβονται με ειδικά μισθολόγια, με το νέο πολυνομοσχέδιο:
1. Καταργούνται από 1η Ιανουαρίου 2013 τα επιδόματα εορτών, αδείας σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.
2. Επεκτείνεται σε όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα η ρύθμιση που ορίζει ότι η μέση αμοιβή ανά υπάλληλο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριών και επιδομάτων. Ειδικότερα το όριο των 1.900 ευρώ τίθεται για το προσωπικό των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της διοίκησής τους, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ή επιχορηγούνται τακτικά, από πόρους των ως άνω φορέων κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.
3. Αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η χορήγηση των επιδομάτων επίτευξης στόχων στο Δημόσιο.
4. Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
5. Καταργούνται οι αποζημιώσεις στους αιρετούς για τη συμμετοχή τους σε δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους σε αυτά και στις συνεδριάσεις των οργάνων και στις οικονομικές επιτροπές.
6. Μειώνονται στο μισό αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και αμοιβές προέδρων, αντιπροέδρων, διευθύνοντων συμβούλων και μελών Δ.Σ. των ιδρυμάτων και ΝΠΙΔ, δήμων και περιφερειών.
7. Μειώνεται στις 3.000 ευρώ, από 3.200 και στα 3.450 ευρώ από 3.700 ο βασικός μισθός ειδικών γραμματέων και γενικών γραμματέων υπουργείων και αποκεντρωμένης διοίκησης.
8. Εντάσσεται στο ενιαίο μισθολόγιο/βαθμολόγιο το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής.
9. Μειώνονται κατά 20% αποδοχές, αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και αμοιβές προέδρων, αντιπροέδρων, μελών ανεξάρτητων αρχών, διοικητών, υποδιοικητών, αντιπροέδρων, διευθύνοντων συμβούλων και μελών Δ.Σ. των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος καθώς και ΝΠΔΔ .
10. Καταργείται η δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών και του συναρμοδίου υπουργού να καθορίζουν με απόφαση τους πρόσθετες αμοιβές καθ' υπέρβαση του ανώτατου ορίου των αποδοχών του γενικού γραμματέα.
11. Καταργείται το χρονοεπίδομα, 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο έτη δικηγορίας, στις αποδοχές δικηγόρων με έμμισθη εντολή σε υπηρεσίες του Δημοσίου των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ.
12. Καταργείται η προσαύξηση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση άδειας για μετεκπαίδευση στο εσωτερικό. Για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό η προσαύξηση γίνεται με βάση το βασικό μισθό.
Βουλευτές
Καταργείται η ισόβια μηνιαία χορηγία και ισόβια σύνταξη από το Δημόσιο για όσους αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ και βουλευτή.

Ολες οι αλλαγές σε ωράρια εργασίας, μισθούς, αποζημιώσεις και άδειες

Ολες οι αλλαγές σε ωράρια εργασίας, μισθούς, αποζημιώσεις και άδειες


«Πάτωμα» ασφαλείας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -ακόμη και στις ατομικές- θα είναι από τον ερχόμενο Απρίλιο ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός (586 ευρώ) με τις πολυετίες που δικαιούται κάθε εργαζόμενος (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του) αλλά χωρίς το επίδομα γάμου. Τη ρήτρα ασφαλείας για να μην πέφτουν οι μισθοί κάτω από το όριο (ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν θα είναι μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών) προβλέπει η τελική διάταξη του πολυνομοσχεδίου στο τμήμα για τα εργασιακά.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση «ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο». Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν θα περιλαμβάνεται, ωστόσο, στο νομοθετικά καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται και η προσαύξηση για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.
Η ΕΓΣΣΕ
Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα μπορούν να καθορίζουν τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζομένους όλης της χώρας. Αν συμφωνηθούν βασικοί μισθοί, βασικά ημερομίσθια, επιπλέον προσαυξήσεις (π.χ. επίδομα γάμου) θα ισχύουν μόνο για τους εργαζομένους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων.
«ΠΑΓΩΜΕΝΑ» ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ
Μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών θα είναι:
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο 22,83 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και πάνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.
Οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ο έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ο έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012.
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ
Ελαστικά ωράρια δεκάωρης ημερήσιας εργασίας, με ενδεκάωρη ενδιάμεση ανάπαυση, σε εξαήμερη βάση και όριο τις 40 ώρες την εβδομάδα θα μπορούν να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις με συλλογικές συμβάσεις (αν δεν υφίστανται δεν αποκλείονται ωστόσο και οι ατομικές). Παράλληλα ο εργοδότης θα μπορεί να ανακοινώνει στο ΣΕΠΕ αλλαγές σε ωράρια εντός δύο ημερών και δεν θα υποχρεούται να θεωρεί βιβλία (στις μεταφορές και στις οικοδομές).
ΑΔΕΙΕΣ
Στα δύο θα μπορει να σπάει η επιχείρηση την ετήσια άδεια (η πρώτη περίοδος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 ημερών) λόγω «ιδιαίτερα σοβαρής ή επειγουσας ανάγκης» και σε περισσότερα τμήματα, εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενος, χωρίς να υποβάλλεται κανένα στοιχείο στο ΣΕΠΕ. Σε απασχόληση εποχικών, ο εργοδότης μπορεί να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
Μείωση εισφορών από 1ης Νοεμβρίου
  • Από την 1η Νοεμβρίου καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας 1,1%. Παράλληλα καταργείται το πλαφόν στο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους ασφαλιζόμενους πριν από τις 31/12/92 μισθωτούς και θα έχουν το όριο που ισχύει για τους νέους (από 1/1/93) δηλ. 5.543 ευρώ.
Αλλαγές
  • Ελαστικά ωράρια σε εξαήμερη βάση με ημερήσια 10ωρη εργασία, 11ωρη ανάπαυση και όριο τις 40 ώρες την εβδομάδα.
  • Δύο ημέρες μετά θα μπορεί να δηλώνονται στο ΣΕΠΕ οι υπερωρίες.
  • Δεν επηρεάζει, τελικά, το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις την «έξτρα» αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.
Παράδειγμα
Eργαζόμενος με 20 έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και μισθό 2.500 ευρώ, αν απολυθεί χωρίς προειδοποίηση δικαιούται 16 μηνιάτικα με την αναλογία δώρων, δηλαδή 46.660 ευρώ.
Mετά τη δημοσίευση του νέου νόμου
θα δικαιούται, οπότε κι αν απολυθεί, 12 μηνιάτικα με την αναλογία δώρων, δηλαδή 35.000 ευρώ + 4 μηνιάτικα των 2.000 ευρώ πλαφόν χωρίς αναλογία δώρων (δηλ. 8.000 ευρώ) και συνολικά 43.000 ευρώ.
Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων
Άμεσα, από τη δημοσίευση του νέου νόμου, θα ισχύσει το διπλό σύστημα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Το νέο σύστημα δεν επηρεάζει, ωστόσο, την «έξτρα» αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (σε συμφωνία με τον εργοδότη θα καταβάλλεται το 40% της αποζημίωσης με το πλαφόν με βάση το ν. 3198/55, δηλ. τα 6.283 ευρώ).
  • Για την απόλυση με προειδοποίηση που σημαίνει 50% μικρότερο ποσό, θα χρειάζεται προειδοποίηση 1 μηνός για υπαλλήλους με 1 - 2 έτη, 2 μηνών για 2 - 5 έτη υπηρεσίας, 3 μηνών από 5-10 έτη και 4 μηνών για 10 έτη και πάνω.
  • Για την απροειδοποίητη θα ισχύει η κλίμακα για αποζημίωση έως τα 16 έτη (έως 12 μηνιάτικα με το ισχύον καθεστώς) και για τα επιπλέον που έχει κάθε εργαζόμενος έως και φέτος (δεν θα ωριμάζει ακόμη κι αν παραμένει στην επιχείρηση οπότε κι αν απολυθεί) έξτρα αποζημίωση με όριο τα 2.000 ευρώ.

Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013.


«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων και τις νέες περικοπές (5% - 20%) που θα γίνουν από την 1/1/2013 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Ι. Βρούτσης πραγματοποιεί από το πρωί σύσκεψη για «την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο» μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. Βασικός «πυλώνας» θα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που θα λειτουργήσει ως «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων», κατά τα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μαζί με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Με βάση τον νέο νόμο, τα Ταμεία θα κληθούν να τροφοδοτήσουν την ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία των συνταξιούχων και των πληρωμών με διπλό στόχο:
Πρώτον, να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις και μερίσματα από κάθε πηγή. Εφόσον τα ποσά αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα υποστούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κατά 5% από τα 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ (χωρίς να πέφτει η σύνταξη κάτω από τα 1.000,01 ευρώ), 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (χωρίς να μειώνεται κάτω από τα 1.425,01 ευρώ) 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (με όριο τα 1.800,01 ευρώ) και 20% από 3.000.01 ευρώ και πάνω (με όριο ασφαλείας τα 2.550, 01 ευρώ).
Δεύτερον, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς και η ταυτοποίηση στοιχείων προσώπων και αλληλοενημερώσεων μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΓΓΠΣ. Θα ελεγχθεί αν δηλώνονται όλες οι συντάξεις, αν τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν τις δικαιούνται ή όχι, οι διπλοσυνταξιούχοι κ.ά.
Με την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης των δικαιούχων (με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ) το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να γίνουν άμεσα (με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που στερούν τα Ταμεία με 500 εκατ..
Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013
1 Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2 έτη τα όρια συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 με βάση το ν. Λοβέρδου και του Δημοσίου.
2 Μειώνονται από 5% - 20% οι συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
3 Καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).
4 Μειώνονται έως 83% τα εφάπαξ.
5 Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.
6 Αυξάνεται το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα 5.543 ευρώ.
7 Καταργούνται οι συντάξεις των συνδικαλιστών (εξαιρούνται μόνο όσοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη).
8 Καθιερώνεται το 67ο έτος ως όριο ηλικίας και μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια και η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για 20 έτη για την καταβολή σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
9 Ελέγχονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή για την καταβολή της σύνταξης (720 ευρώ) στις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του Δημοσίου.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών


Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος θα είναι έτοιμος έως το τέλος Νοεμβρίου όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σημειώνοντας ότι «θα στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα». Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα προστατευόμενα παιδιά και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει στις περισσότερες φοροαπαλλαγές από τα εισοδήματα του 2013.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Αναλυτικά, το σχέδιο με τις φορολογικές αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει:
1) Νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Ειδικότερα, το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών
Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και θα προκαλεί εμμέσως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.
Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών
2) Καθιέρωση μίνι φορολογικής κλίμακας με δυο συντελεστές 26% και 33% στα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%.
Το αφορολόγητο όριο καταργείται και γι' αυτούς τους φορολογούμενους. Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.
3) Επιβολή κλιμακωτού αυτοτελούς φόρου 13% έως 16,5% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείες θα φορολογούνται πλέον ως επιτηδευματίες βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων, δηλαδή δεν θα δικαιούνται κανενός αφορολογήτου ορίου.
Τα καθαρά εισοδήματά τους θα προκύπτουν με αφαίρεση των λειτουργικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογούνται με συντελεστή 13% μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ και με συντελεστή 16,5% πάνω από το όριο των 50.000 ευρώ.
4) Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.
Εξαιτίας της κατάργησής τους θα προκύψει ετήσια αύξηση φόρου έως και 200 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα παιδί, 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο παιδιά, 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνο και 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνο με 4 παιδιά.
5) Κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών. Θα πάψουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας αφαιρείται το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

FT: ΕΕ- ΔΝΤ ωθούν την Ελλάδα στην πτώχευση!


Αγκάθι η αποπληρωμή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποδέχονται μία ακόμη «επικίνδυνη καθυστέρηση» στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για το πως θα περιορίσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος.

Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων, τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η ΕΚΤ ανθίσταται στην χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία».

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά, πρώτον, με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, δεύτερον, με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και, τρίτον, με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, αναφέρουν αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022.

Αν οι διαπραγματευτές αναγκασθούν να αποδεχθούν τη θέση του ΔΝΤ, σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει πιθανόν να καταγράψουν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται πολιτικά εκρηκτικό και έχει απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης που φοβούνται αρνητικές αντιδράσεις στα εθνικά κοινοβούλιά τους.

Ένας άλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σταδιακά προς τη θέση του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της από ότι σχεδίαζαν αρχικά.

«Θα υπάρξει η ανάγκη μέτρων που θα μειώνουν σημαντικά το χρέος. Όλοι βάζουν εδώ κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο διαπραγματευτής.

Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι τα μέτρα μείωσης του χρέους θα μπορούσαν να περιορισθούν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης - από τις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαίες μονάδες) στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) - και στην απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ - που εκτιμώνται από 12 έως 15 δισ. ευρώ - από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές τους.

Αποδείξεις για έκπτωση φόρου και το 2013


Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
Ανακρούει πρύμναν το οικονομικό επιτελείο, διατηρώντας το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων. Και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις, τις οποίες θα φυλάσσουν στο σπίτι τους. Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων δεν θα συνδέεται από το 2013 με το αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι αυτό καταργείται, αλλά για να εξασφαλισθεί η έκπτωση των 1.950 ευρώ από τον τελικό φόρο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα βαίνει μειούμενη όσο το εισόδημα αυξάνεται. Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται. Οι ζητούμενες αποδείξεις από το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος όπως και το προηγούμενο έτος.

Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ. Οσοι δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει (δηλαδή το 25% του εισοδήματος). Οσοι δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης (δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ) θα πληρώσουν επίσης πέναλτι 10% επί της διαφοράς εφόσον δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες και το επιπλέον ποσό θα συμπεριλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε να διατηρηθεί το μέτρο των αποδείξεων δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Στο μεταξύ, το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μήνα στη Βουλή, το οποίο θα προβλέπει:

- Θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με τρία φορολογικά κλιμάκια χωρίς αφορολόγητο όριο.

- Το πρώτο κλιμάκιο θα εκτείνεται μέχρι τις 26.000 ευρώ και συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα φορολογεί εισοδήματα από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ, με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

- Στη θέση του αφορολογήτου ορίου που καταργείται θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 40.000 - 43.000 ευρώ.

- Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.

- Κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)