Πρώτος τον λόγο πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, τον χαρακτήρισε "φίλο και της Ελλάδας" και προσωπικά δικό του.
"Ο κ. Γιούνκερ, ένας αληθινός φίλος και προσωπικός και της Ελλάδας, ήρθε στη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους μήνες και ότι τους επόμενους θα αλλάξουν πολλά περισσότερα", είπε ο κ. Σαμαράς.
"Έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε και το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Του μίλησα για τις νέες σοβαρές προσπάθειες να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τη λαθρομετανάστευση", συνέχισε.
"Τόνισα, τη στήριξη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση", είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αλλάξει σελίδα και βαδίζει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης.
"Θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους, για να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Το μόνο που ζητάει αυτή η κυβέρνηση και ο λαός είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερον δυνατόν, γιατί μία οικονομία σε ύφεση και με τεράστια ανεργία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Ακόμη, όπως είπε, στις τελευταίες εκλογές, ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και το "φως στο τέλος του τούνελ".
"Είμαστε σίγουροι ότι όλοι εκείνοι, εντός και εκτός Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, θα διαψευστούν και θα τους διαψεύσουμε με έργα και όχι λόγια και πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας. Και τότε θα αλλάξει και η ψυχολογία και στον ιδιωτικό τομέα και στις παγκόσμιες αγορές", πρόσθεσε.
Γιούνκερ: "Η Ελλάδα περνάει κρίση αξιοπιστίας"
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι μεγάλη η χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας βρίσκεται βαθιά στην καρδιά του.
"Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την Ευρώπη σήμερα χωρίς να υπολογίζει τον ρόλο της Ελλάδας", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας:
"Έχει αποδειχθεί ότι δεν το λέω μόνο, ότι είμαι φίλος της Ελλάδας, αφού πολλές φορές χρειάστηκε να διαψεύσω όσους δεν είχαν φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια τους τελευταίους μήνες και αυτό καταδεικνύει την προσπάθεια και της κυβέρνησης και των πολιτών", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας, ο επεσήμανε, πως "οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση", εκφράζοντας τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον κ. Σαμαρά και τους Έλληνες υπουργούς.
Μάλιστα, μιλώντας όπως είπε ειλικρινά, σημείωσε ότι η χώρα μας πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας και για τον λόγο αυτόν, προτεραιότητες είναι οι Έλληνες να έχουν κατά νου τα βήματα που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα.
Ως πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας, ανάγοντάς την σε προϋπόθεση για την επόμενη εκταμίευση.
Όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από την έκθεση της Τρόικας, που επιστρέφει στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες.
"Πρέπει όμως τα δημοσιονομικά μέτρα να είναι ισχυρά και αξιόπιστα και προσωπικά, μέχρι στιγμής, οι χαμηλόμισθοι΄και χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν υποφέρει πολύ και θα ήταν συμβουλή μου , να μην είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις από αυτές τις ομάδες", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας:
"Είμαι σθεναρά αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", είπε, δηλώντας απόλυτα αισιόδοξος πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επίπεδο εσόδων, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προϋποθέσεις που όπως είπε, θα φέρουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.