Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Γιούνκερ: "Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Η έκθεση της Τρόικας θα κρίνει την επιμήκυνση"


Δηλώσεις Σαμαρά-Γιούνκερ από depy6

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, τον χαρακτήρισε "φίλο και της Ελλάδας" και προσωπικά δικό του.

"Ο κ. Γιούνκερ, ένας αληθινός φίλος και προσωπικός και της Ελλάδας, ήρθε στη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους μήνες και ότι τους επόμενους θα αλλάξουν πολλά περισσότερα", είπε ο κ. Σαμαράς.

"Έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε και το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Του μίλησα για τις νέες σοβαρές προσπάθειες να συλλάβουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τη λαθρομετανάστευση", συνέχισε.

"Τόνισα, τη στήριξη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση", είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αλλάξει σελίδα και βαδίζει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης.

"Θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους, για να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Το μόνο που ζητάει αυτή η κυβέρνηση και ο λαός είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερον δυνατόν, γιατί μία οικονομία σε ύφεση και με τεράστια ανεργία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη, όπως είπε, στις τελευταίες εκλογές, ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και το "φως στο τέλος του τούνελ".

"Είμαστε σίγουροι ότι όλοι εκείνοι, εντός και εκτός Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, θα διαψευστούν και θα τους διαψεύσουμε με έργα και όχι λόγια και πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας. Και τότε θα αλλάξει και η ψυχολογία και στον ιδιωτικό τομέα και στις παγκόσμιες αγορές", πρόσθεσε.

Γιούνκερ: "Η Ελλάδα περνάει κρίση αξιοπιστίας"

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι μεγάλη η χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας βρίσκεται βαθιά στην καρδιά του.

"Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την Ευρώπη σήμερα χωρίς να υπολογίζει τον ρόλο της Ελλάδας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας:

"Έχει αποδειχθεί ότι δεν το λέω μόνο, ότι είμαι φίλος της Ελλάδας, αφού πολλές φορές χρειάστηκε να διαψεύσω όσους δεν είχαν φιλική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια τους τελευταίους μήνες και αυτό καταδεικνύει την προσπάθεια και της κυβέρνησης και των πολιτών", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας, ο επεσήμανε, πως "οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση", εκφράζοντας τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον κ. Σαμαρά και τους Έλληνες υπουργούς.

Μάλιστα, μιλώντας όπως είπε ειλικρινά, σημείωσε ότι η χώρα μας πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας και για τον λόγο αυτόν, προτεραιότητες είναι οι Έλληνες να έχουν κατά νου τα βήματα που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα.

Ως πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας, ανάγοντάς την σε προϋπόθεση για την επόμενη εκταμίευση.

Όσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από την έκθεση της Τρόικας, που επιστρέφει στην Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες.

"Πρέπει όμως τα δημοσιονομικά μέτρα να είναι ισχυρά και αξιόπιστα και προσωπικά, μέχρι στιγμής, οι χαμηλόμισθοι΄και χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν υποφέρει πολύ και θα ήταν συμβουλή μου , να μην είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις από αυτές τις ομάδες", είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας:

"Είμαι σθεναρά αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", είπε, δηλώντας απόλυτα αισιόδοξος πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επίπεδο εσόδων, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προϋποθέσεις που όπως είπε, θα φέρουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται για 6η συνεχή μέρα η χώρα με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε Χίο, Καλαμπάκα, Ζάκυνθο και Αυλώνα Μεσσηνίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού το Πυροσβεστικό Σώμα που εκφράζει φόβους για νέες πυρκαγιές και εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πυρκαγιές:

Χίος:

Ακόμα και το τελευταίο κομμάτι πράσινου κινδυνεύει να χάσει το νησί της Χίου που φλέγεται για 6η συνεχόμενη μέρα.

Το κύριο μέτωπο είναι αυτήν ώρα στην περιοχή του Αγίου Μάρκου κοντά στις Καρυές, περιοχή από την οποία ξεκίνησε και η μεγάλη πυρκαγιά.

Η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και κινείται γύρω από το όρος Καλόγερος προς Ανάβατο. Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δύο αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ζάκυνθος:

Σε εξέλιξη βρίσκονται και έξι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, στη θέση Μεσοράχη, στο Κορακονήσι, στις Άνω Βολίμες, στην Έξω Χώρα και τον Υπεράγαθο. Επί τόπου επιχειρούν 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη.

Καλαμπάκα:

Σε πλήρη εξέλιξη και η φωτιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μεγάλη Κερασιά της Καλαμπάκας. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 25 άτομα πεζοπόρο και 1 αεροσκάφος.

Μεσσηνία:

Για τρίτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 21 του μήνα στην περιοχή Αυλώνας της Μεσσηνίας.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Δίνουν αμνηστία για μαύρο χρήμα και αδήλωτα ακίνητα

Το ταμείον είναι μείον και έτσι όπως και στην περίπτωση της περαίωσης το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει αμνηστία σε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απέκρυψαν εισοδήματαΑκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα που “ξέχασαν” να δηλώσουν οι φορολογούμενοι για να μην φορολογηθούν πλέον θα γίνει δυνατό να δηλωθούν σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αμνήστευση επί της ουσίας όσων απέκρυψαν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία καθώς προβλέπεται στη ρύθμιση να μην υπάρχει κανένα πρόστιμο για την απόκρυψη αλλά και ελκυστικός φόρος (μικρός δηλαδή) για όσους αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.

Κίνητρο λένε τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών θα είναι και η απειλή επιβολής πολύ αυστηρών προστίμων σε όσους εντοπιστούν μετά τη ρύθμιση να μην δηλώνουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Spiegel: Η Αθήνα δείχνει αφοσίωση στην λιτότητα

Πολλοί γερμανοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να περικόψει τις δαπάνες. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν ότι η Αθήνα τώρα έχει πραγματοποιήσει το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της ΕΕ, ανέφερε χθες σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel.

Spiegel: Η Αθήνα δείχνει αφοσίωση στην λιτότητα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θέλει να αλλάξει την κουλτούρα της ευνοιοκρατίας στην Ελλάδα

Οταν ο κ.Σαμαράς, επισημαίνει το περιοδικό, μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο ο ρόλος του θα είναι σαφής: ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται στην Γερμανία ως ικέτης, ο οποίος θα ζητήσει περισσότερη οικονομική στήριξη στην «χτυπημένη» από την κρίση χώρα του.

Ακόμη, οι εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας έχει ήδη συναντήσει την αντίσταση μεγάλου μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με μετρήσεις του ΑΕΠ, οι Ελληνες έχουν κάνει εμφανώς τις μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με άλλα κράτη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2010 η Ελλάδα έχει απαντήσει στις πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ με περικοπές δαπανών και αυξήσεις στην φορολογία ισοδύναμες με το 20% του ΑΕΠ, το οποίο αντανακλά το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κατόρθωμα αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμβαίνει σε μία χώρα που βρίσκεται στο μέσον μίας βαθιάς ύφεσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί συνεχίζει να αμφιβάλλει κανείς για την σοβαρότητα των προσπαθειών των Ελλήνων;, διερωτάται το Spiegel.

Από τη μία, τα αποτελέσματα, παρά τις περικοπές, θα εξακολουθούν να αυξάνουν το χρέος της χρέος της χώρας, εάν η οικονομιά δεν αναπτύσσεται. Από την άλλη, αναφορές των μέσων ενημέρωσης για συνταξιούχους - «φαντάσματα» ή γραφειοκρατικό χάος, εξακολοθούν να δημιουργούν την εντύπωση ότι η συνεχιζόμενη φθορά σε άλλες χώρες θα αναιρέσει όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες λιτότητας.

Τερματίζοντας μία παράδοση από ψεύδη
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι θέλει να σπάσει την κακή ελληνική παράδοση των πελατειακών σχέσεων. Το έπραξε ακυρώνοντας μία συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο: τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει το Spiegel, η έκθεση αυτή είχε τον μεγαλύτερο συμβολισμό από οποιαδήποτε άλλη πολιτική εκδήλωση στην Ελλάδα. Εως τώρα, η κυβέρνηση έκανε ένα ετήσιο «προσκύνημα» από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Τα βασικά σημεία ήταν πάντα η ομιλία στα εγκαίνια και η συνέντευξη του πρωθυπουργού την επόεμνη ημέρα. Ηταν πάντα «συγγενής» με την έναρξη της πολιτικής σεζόν της χώρας και έδινε πάντα την δυνατότητα στο προσωπικό του πρωθυπουργού να απολαύσει την διάσημη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.

Αλλα αυτό πλέον ανήκει στο παρελθόν. ο Σαμαράς ακύρωσε αμφότερες την ομιλία και την συνέντευξη Τύπου και θα περιοριστεί απλώς σε μία σύντομη επίσκεψη. Επισήμως, τουλάχιστον, ο Σαμαράς κάνει όλα αυτά, επειδή θέλει να δώσει έμφαση στα κυβερνητικά «σπαρτιατικά» σχέδια αποταμίευσης χρημάτων, από τα οποία δεν προορίζεται ούτε ένα σεντ για διασκέδαση.

(...)
Με συμβολικές κινήσεις όπως αυτή, ο Σαμαρας βεβαίως δεν έχει μειώσει το διοικητικό χάος στην Ελλάδα. Ακόμη, χρειάζεται να αποδείξει ότι δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που αλλάζει συνεχώς απόψεις, όπως συχνά έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ακόμη, πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη αναγνωρίσει το πρόβλημα. Και αυτό είναι ήδη περισσότερο από όσα μπορεί να πει κανείς για τους προκατόχους του, πρόσθεσε το δημοσίευμα

Επί προσθέτως, συγκεκριμένα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό τον Σαμαρά, και πρώτα από όλα το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. που προώθησε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε το Spiegel.

Η κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης

Δύο βήματα μπροστά φαίνεται να κάνει η παγκόσμια οικονομία και ένα ή δύο βήματα πίσω, γεγονός που έχει σχέση κυρίως με την Ευρώπη, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση των Προοπτικών της Παγκόσμιας Οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του 2012 που δημοσιεύει η Deloitte.

Το αποτέλεσμα είναι η πτωτική τάση της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας και η αυξημένη αβεβαιότητα. Και οι δυο αυτοί παράγοντες, με τη σειρά τους, έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. "Σήμερα, βλέπουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Παρατηρούμε νέες πολιτικές σε ορισμένες αγορές, αλλαγή κατεύθυνσης επιτοκίων και νομισμάτων και μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με το παρελθόν", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκδοση της Deloitte.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, η αχτίδα ελπίδας ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε φτάσει σ’ ένα θετικό σημείο καμπής στο πρώτο τρίμηνο του 2012, άρχισε να εξασθενεί καθώς τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής επέστρεψαν δριμύτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, η κρίση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή και πιο βαθειά από ποτέ, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή. Οι λόγοι είναι πολιτικοί, καθώς και οικονομικοί.

Σύμφωνα με την Deloitte, υπάρχουν δυο βεβαιότητες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πρώτον, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ξεπληρώσουν τα χρέη τους (deleverage) και να βάλουν σε τάξη τις δημοσιονομικές τους υποθέσεις επειδή το δημόσιο χρέος έχει φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Δεύτερον, η Ευρωζώνη χρειάζεται ανάπτυξη. Η μείωση των κρατικών δαπανών και, ως εκ τούτου, της συνολικής ζήτησης κατά την περίοδο υψηλής ανεργίας (Ισπανία 24% - Ελλάδα 21,7%) και πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας δεν βοηθάνε την ανάπτυξη.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ στην έκδοση της Deloitte επισημα΄νεται ότι ενώ η κρίση στη Ευρωζώνη έχει αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, δεν αποτελεί το μοναδικό της πρόβλημα. Ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών προβλημάτων αποτελεί συνεχή απειλή για την ανάπτυξη. Σε περίοδο ομαλών συνθηκών, τα προβλήματα αυτά θα περιόριζαν απλώς το ρυθμό της ανάπτυξης. Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, κάνουν την οικονομία πιο ευάλωτη στην ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής επιβράδυνσης και τους ταραγμένους ισολογισμούς των τραπεζών της. Οι αρχές ακολουθούν ένα στενό μονοπάτι που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της ύφεσης, αποφεύγοντας και μια βαθύτερη οικονομική κρίση. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι εν μέρει λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Ευρώπη, καθώς η τελευταία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι με χρονική υστέρηση οι επιπτώσεις της αυστηρής νομισματικής πολιτικής του περασμένου έτους, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πίστωσης, συμπεριλαμβανομένης της πίστωσης που σχετίζεται με τους καταναλωτές και τη στέγαση.

Η βρετανική οικονομική απόδοση σημειώνει πτώση κατά 4,3% συγκριτικά με το 2007. Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιξοότητες που προέρχονται από την Ευρώπη και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία της βρετανικής κυβέρνησης, είναι απίθανο ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν πολύ στο άμεσο μέλλον παρά μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η συμπίεση των δημοσίων δαπανών, η οποία επιδεινώθηκε από τις αυξήσεις των φόρων, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνη που καταγράφηκε στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Αλλά ίσως πιο σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι κατά 5,2% χαμηλότερες σήμερα από ό, τι ήταν στα τέλη του 2007.

Η ιαπωνική οικονομία συνεχίζει να ταλαντεύεται, μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης. Η μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη και την Κίνα, η αναπροσαρμογή δαπανών, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, καθώς και η πιθανότητα μεγάλης αύξησης των φόρων μπορεί να καθυστερήσουν την σταθεροποίηση του κινητήρα ανάπτυξης της χώρας.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ινδία υπήρξε μεγαλύτερη από ό, τι πολλοί αναλυτές περίμεναν. Ο υψηλός πληθωρισμός και η σταθερή υποτίμηση της ρούπια αναστέλλουν μια γρήγορη ανάκαμψη της ινδικής οικονομίας. Επιπλέον, οι εξωτερικές αντιξοότητες και η αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις, επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία στην Ινδία.

Η ρωσική οικονομία σήμερα απολαμβάνει ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό και αύξηση των κρατικών δαπανών για υποδομή. Δυστυχώς αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να επηρεαστούν από την ύφεση στην Ευρώπη, την επιβράδυνση στην Κίνα και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Επιπλέον, τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική αβεβαιότητα υπονομεύουν τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να βλάπτονται μακροπρόθεσμα οι προοπτικές ανάπτυξης.

Τέλος, η Βραζιλία βιώνει μια σημαντική επιβράδυνση καθώς περιορίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα. Η παγκόσμια κατάσταση έχει επίσης οδηγήσει στην αντιστροφή της κατεύθυνσης του νομίσματος της Βραζιλίας δημιουργώντας προβλήματα στη συσσώρευση του κεφαλαίου και τον πληθωρισμό. Η χώρα εξακολουθεί να βιώνει ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, αλλά τα υψηλά επίπεδα χρέους και η αδυναμία πληρωμής τους απειλούν να την επιβραδύνουν. Όμως μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική, μπορεί να καθορίσει το πλαίσιο για την ανάκαμψη το 2013.

Προίκα σε ιδιώτες για 40 χρόνια η Εγνατία Οδός

Για έως και 40 έτη θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή η Εγνατία Οδός, σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων (ΔΕΑΑ), με την οποία μεταβιβάζεται η ομώνυμη εταιρία στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει "Το Βήμα", μαζί με την εταιρία παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ και κάθετοι άξονες του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της χώρας, καθώς, όπως σημειώνεται, "από την χρηματοοικονομική ανάλυση αξιοποίησης προκύπτει ότι είναι αναγκαία η ένταξη" τους στο πακέτο της ιδιωτικοποίησης.

Ειδικότερα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται μαζί με την λειτουργία, συντήρηση κι εκμετάλλευση της Εγνατίας, οι κάθετοι άξονες:

- Ανισόπεδος κόμβος Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας)

- Ανισόπεδος κόμβος Κορομηλιάς

- Ανισόπεδος κόμβος Ιεροπηγής

- Μεθοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής

- Ανισόπεδος κόμβος Λαγκαδά/Σερρών

- Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα

Το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει ακόμη ως προίκα τα δικαιώματα του Δημοσίου για τη λειτουργία, συντήρηση κι εκμετάλλευση του καθέτου άξονα Ανισόπεδος κόμβος Χαλάστρας - Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων.

Επίσης, η διυπουργική επιτροπή εκχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα επιβολής και είσπραξης διοδίων τόσο της Εγνατίας όσο και των καθέτων αξόνων, το δικαίωμα εκμετάλλευσης των υπαρχόντων και μελλοντικών Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και της χρήσης των παρόδιων εκτάσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταβιβαστεί η Εγνατία εν όλω ή εν μέρει με τη σειρά της από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη επενδυτή, με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών, έως και για 40 έτη «έναντι οικονομικού ανταλλάγματος».

Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν "και όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα και κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα και άυλα δικαιώματα" της Εγνατίας Οδού και "κατά περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου, που συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τον αυτοκινητόδρομο, τους κάθετους άξονες, τις παρόδιες εκτάσεις αυτών και τα Δικαιώματα", όπως αναφέρεται στην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια τι θα απογίνουν τα δάνεια της Εγνατίας Οδού, που προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, αφού η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής χρησιμοποιεί έναν νομικό "γρίφο":

"Το Ταμείο δεν υποκαθιστά την εταιρία Εγνατία Οδός ΑΕ και το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σύνολο των υφιστάμενων ή και μελλοντικών συμβάσεων που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν για την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου, των παρόδιων αυτού εκτάσεων και των Καθέτων Αξόνων".

Πάντως, η Εγνατία θα συνεχίσει να εισπράττει τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την ιδιωτικοποίησή της.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, η έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρίας θα πραγματοποιούνταν "το αργότερο έως το τέλους του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους".

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Οκτωβρίου 2011.

Με δάνειο θα καλύψει το ΙΚΑ τις συντάξεις Σεπτεμβρίου



Σε δανεισμό 240 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και από το Ταμείο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ προχωρά το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Πέμπτης, ήδη το ΙΚΑ έχει λάβει το 74% της ετήσιας χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, ενώ ο ΟΓΑ το 79% του ετήσιου ποσού που του αναλογεί.

Το συγκεκριμένο δάνειο έχει διάρκεια λίγων ημερών -από τις 20 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Το αυτό ισχύει και για το δάνειο ύψους 40 εκατ..ευρώ που έλαβε το ΙΚΑ από τον Τομέα ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ ζητώντας αποδέσμευση κεφαλαίων από το κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο για τα δάνεια συνταξιούχων καταβλήθηκαν κεφάλαια ύψους 50.000 έως 500.000 ευρώ σε ασφαλιστικούς φορείς.

Μέρκελ: "Καμία απόφαση στη συνάντηση με τον Σαμαρά"

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και ο βαθμός εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος προανήγγειλε την μη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης.

"Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Παρασκευή στο Βερολίνο. Σύμφωνα δε με την γερμανική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η καγκελάριος επανέλαβε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

"Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, του ότι κάθε εταίρος τηρεί τις υποχρεώσεις του", τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και "βαθύτατα πολιτικά". Επισήμανε δε ότι "αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, είναι η αξιοπιστία".

Θα τα βρουν για την Ελλάδα Μέρκελ-Ολάντ;

Μία συνάντηση καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και την τύχη του αιτήματος επιμήκυνσης του οικονομικού προγράμματος είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό απέναντι στη χώρα μας και θα κληθούν να ξεπεράσουν όλες τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Η στάση των δύο πλευρών όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα φανερώνει για μία ακόμη φορά τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, έναντι της πιο ήπιας γαλλικής προσέγγισης, ωστόσο τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η Γερμανία έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

Από την άλλη πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι θετικός στο να προσφερθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Πάντως χθες υπήρξε μία πρώτη διαφωνία ως προς το πώς θα τοποθετηθούν σήμερα οι δύο ηγέτες. Χθες το AFP έγραφε ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να δοθεί μία συνέντευξη Τύπου, ενώ η Αγγελα Μέρκελ προτιμά να διατηρηθεί χαμηλό προφίλ με τη λύση μίας σύντομης δήλωσης.

Αλλωστε η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα ούτε την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας σχετικά: «Θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)