Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΟΓΑ :Σύνταξη Γήρατος

1. Σύνταξη Γήρατος Κλάδου Κύριας Ασφάλισης (άρθρο 5 Ν.2458/1997 άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 3232/04, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 53 παρ.6 και το άρθρο 61 παρ. 6 του Ν. 3518/06).

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:

Ο ασφαλισμένος στον Κλάδο, δικαιούται σύνταξη γήρατος, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

- Έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

- Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών για πέντε (5) έτη περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης. Από το έτος 2004, ο χρόνος των πέντε (5) ετών προσαυξάνεται, ανά ημερολογιακό έτος, κατά ένα (1) έτος μέχρι τη συμπλήρωση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης και αντίστοιχης καταβολής εισφορών.

Ο χρόνος καταβολής εισφορών Πρόσθετης Ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί ως χρόνος διανυθείς στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου.

Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από τον Κλάδο, συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ακόμη η ασφάλιση στον Κλάδο μπορεί να παραταθεί, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, και πέραν του 64ου έτους της ηλικίας και μόνο για όσο χρόνο απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα σφαλισμένων για όλη τη διάρκεια του έτους που συμπληρώνει το εξηκοστό τέταρτο (64ο) έτος της ηλικίας του και εξακολουθούν να συντρέχουν, συνεχώς, στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Ειδικά οι μητέρες αναπήρων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση. Εάν όμως έχουν χρόνο ασφάλισης και σε άλλα ημεδαπά ασφαλιστικά ταμεία και θα συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις τις διαδοχικής ασφάλισης ή χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης χωρών μελών της Ε.Ε ή χωρών με τις οποίες ισχύει διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας, απαιτούνται 25 χρόνια ασφάλισης. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί από τον ασφαλισμένο πατέρα αν η ασφαλισμένη μητέρα δεν το ασκήσει ή αυτή έχει αποβιώσει. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού.

Στη χορηγούμενη σύνταξη του Κλάδου προστίθεται και η βασική σύνταξη μειωμένη ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης όπως προβλέπεται από την παρ. 12 του Ν. 2458/97, με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από άλλη πηγή, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων όπως π.χ. πολεμική σύνταξη κ.λ.π.


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ

Από 1.1.2003, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, οι οποίοι θα καθίστανται συνταξιούχοι γήρατος με 15 έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών (συνυπολογιζόμενου και του χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης) θα δικαιούνται και τη βασική σύνταξη γήρατος με τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις (άρθρο 12 του Ν. 2458/97 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 παρ. 1 του Ν. 2972/2001)., εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό1, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ Οι συνταξιούχοι από χώρες της Ε.Ε., του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας μπορούν να έχουν κατάλληλη πληροφόρηση από το κεφάλαιο της ιστοσελίδας με τίτλο ΕΕ/ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

Αν η ασφάλιση στον Κλάδο είναι μικρότερη των 15 ετών, προκειμένου να χορηγηθεί και η βασική σύνταξη, θα πρέπει να αποδεικνύεται 25ετής συστηματική απασχόληση με αγροτικές ή άλλες εργασίες που τα πρόσωπα που τις ασκούν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας.


1αφορά συνταξιούχους αλλοδαπής που λαμβάνουν σύνταξη από φορέα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του Ε.Ο.Χ, της Ελβετίας και των χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας


Ποσό σύνταξης

Τα ποσό της σύνταξης που καταβάλει ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους διαφοροποιείται ανάλογα με τις διατάξεις βάσει των οποίων αυτή χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Κύρια σύνταξη, που χορηγείται κατά τις διατάξεις του Ν.2458/1997 όπως ισχύει σήμερα και του N. 3232/2004 όπως συμπληρώθηκε με το Ν. 3518/2006.

  • Πρόσθετη σύνταξη, που χορηγείται κατά τις διατάξεις του Ν. 1745/1987.

  • Βασική σύνταξη, που χορηγείται κατά τις διατάξεις του Ν. 4169/1961 όπως ισχύει σήμερα και του Ν. 1287/1982.

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Ένας συνταξιούχος μπορεί να δικαιούται σύνταξη που να αποτελείται από τις τέσσερις προηγούμενες κατηγορίες συντάξεων ή και λιγότερες.

Ποσό Κύριας/Πρόσθετης σύνταξης

Η μηνιαία σύνταξη του Κλάδου συνίσταται σε ποσοστό 2% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας, που έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος για κάθε έτος ασφάλισης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο έναρξης της συνταξιοδότησης. Για τον υπολογισμό της σύνταξης, χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των έξι (6) μηνών θεωρείται πλήρες έτος.

Αν ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης τόσο στον Κλάδο Κύριας όσο και στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, στο ποσό της κύριας σύνταξης, υπολογιζόμενο κατά τα ανωτέρω, θα προστεθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής του στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.

Το ποσό της πρόσθετης σύνταξης υπολογίζεται ως εξής:

{Έτη ασφάλισης Χ ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους Χ συντελεστή ασφαλιστικής κλάσης που είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος (0,3 για την Α΄, 0,425 για τη Β΄ και 0,55 για τη Γ΄ Κλάση αντίστοιχα)}.

Το ποσό της καταβλητέας κύριας σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα των δύο αυτών ποσών και στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη πεντάδα λεπτών του ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του Κλάδου δικαιούνται δώρου Χριστουγέννων ίσου προς το ποσό μιας μηνιαίας σύνταξης, δώρου Πάσχα, καθώς και θερινού επιδόματος ίσων προς το ποσό μισής μηνιαίας σύνταξης, εφόσον δεν λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη και από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Στο άρθρο 3, παρ. 12 του ν. 3845/2010 ορίζεται ότι αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας), καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει την μεγαλύτερη σύνταξη

Προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών.

Το ποσό της σύνταξης προσαυξάνεται με επίδομα για τον ή τη μη συνταξιοδοτούμενη σύζυγο από οποιαδήποτε πηγή, περιλαμβανομένου και του Ο.Γ.Α ή τον ή τη μη εργαζόμενη σύζυγο σε άλλη εργασία, πλην της υπαγομένης στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α, που ισούται με ποσοστό 10% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Προσαυξάνεται επίσης με επίδομα τέκνων, που ισούται με ποσοστό επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο παιδί, 12% για το τρίτο και άνω παιδιά, εφόσον είναι άγαμα και ανήλικα και δεν εργάζονται ή είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ ή του Κλάδου. Ειδικά για παιδιά που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις ή ανικανότητα για κάθε εργασία που οφείλεται στις παθήσεις αυτές, απαιτείται να έχει επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας.

Η προσαύξηση αυτή παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας, εφόσον φοιτούν σε ανώτερες η ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Εφόσον ο έτερος των γονέων είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ ή του Κλάδου, η προσαύξηση χορηγείται κατ' επιλογή τους στον ένα των συζύγων.

2. Βασική σύνταξη γήρατος(άρθρο 4 Ν. 4169/1961, όπως ισχύει σήμερα).

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:

Ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ δικαιούται Βασική σύνταξη λόγω γήρατος, αν συντρέχουν αθροιστικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

- Έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

- Έχει απασχοληθεί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα σε αγροτικές ή άλλες εργασίες, που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, εικοσιπέντε (25) τουλάχιστον χρόνια μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.

Εάν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται τη βασική σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον έχει δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνια απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία τα πέντε συνεχή πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας ή πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση (άρθρο 10 Ν. 1140/1981).

- Δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ. Οι συνταξιούχοι από χώρες της Ε.Ε., του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας μπορούν να έχουν κατάλληλη πληροφόρηση από το κεφάλαιο της ιστοσελίδας με τίτλο ΕΕ/ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Από 1-1-2003 και εφεξής δεν θα χορηγείται η Βασική σύνταξη γήρατος στα πρόσωπα τα οποία συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους μετά την 31-12-2002 και τα οποία δεν ασφαλίστηκαν, αν και είχαν την υποχρέωση να ασφαλιστούν, στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών γιατί ασκούσαν επάγγελμα καλυπτόμενο από την ασφάλιση του ΟΓΑ (άρθρο 12, παρ. 4 Ν.2458/1997).

Προσοχή: Κατ' εξαίρεση δικαιούνται πλήρη τη βασική σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ:

α) Από 1.1.2007 αυτοί οι οποίοι αν και συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2002 δεν εγγράφηκαν στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, αλλά έχουν συμπληρώσει μέχρι την 1.1.1998, που άρχισε να λειτουργεί ο Κλάδος, 25 τουλάχιστον χρόνια απασχόλησης με αγροτικές ή άλλες εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, εφ' όσον πληρούνται και οι λοιπές για συνταξιοδότηση προϋποθέσεις.

β) Τα πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, αλλά έχουν αποδεδειγμένα διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος τους πριν την 1.1.1998 και δεν ήταν δυνατό να υπαχθούν στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών ή πρόσωπα που κατά την έναρξη λειτουργίας του Κλάδου ασκούσαν επάγγελμα καλυπτόμενο από την ασφάλιση του ΟΓΑ, αλλά ήταν άνω των 64 ετών και δεν ασφαλίσθηκαν στον Κλάδο ή ακόμη πρόσωπα τα οποία κατά την έναρξη λειτουργίας του Κλάδου ήταν συνταξιούχοι αναπηρίας και η συνταξιοδότησή τους διακόπηκε μετά την συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπήχθησαν στην ασφάλιση του Κλάδου και δεν θα συνταξιοδοτηθούν από αυτόν.

γ) Τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή της μέχρι 31.12.2002 (π.χ. 25ετή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, όσον αφορά στη σύνταξη γήρατος) αλλά υποβάλλουν, για οποιοδήποτε λόγο, την αίτησή τους για συνταξιοδότηση καθυστερημένα, μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

Ποσό σύνταξης

Το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, για το έτος 2010 έχει ως εξής:

- 360,00, ευρώ για συνταξιούχο χωρίς οικογενειακά βάρη,

- 363,32, ευρώ για συνταξιούχο με σύζυγο μη συνταξιούχο, κάτω των 65 ετών και

- 366,63, ευρώ για συνταξιούχο με παιδί κάτω των 18 ετών.

Για τους ασφαλισμένους, που αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από τον Κλάδο από το έτος 2003 και μετά το ποσό της παραπάνω σύνταξης του ΟΓΑ μειώνεται ανάλογα με το έτος έναρξης της συνταξιοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 2 του ν. 2458/1997. Για το έτος 2010 το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης του ΟΓΑ είναι μειωμένο κατά 32%.

Β. Δικαιολογητικά για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (Κύριας και Βασικής).

1. Αίτηση - Δήλωση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ (κατατίθεται στον Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου κατοικίας του αιτούντος-της αιτούσας), στην οποία θα καταγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

2. Φωτοαντίγραφο (επικυρωμένο) και των δύο όψεων του Δελτίου Ταυτότητας του αιτούντος - της αιτούσας, του / της συζύγου και των παιδιών, τα οποία έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών και υποχρεούνται να έχουν ταυτότητα. Για τα παιδιά που δεν υποχρεούνται στην έκδοση Δελτίου Ταυτότητας (ηλικίας κάτω των 14 ετών), απαιτείται αντίγραφο ή απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

3. Βεβαίωση της Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής για την οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος-της αιτούσας, στην οποία πρέπει να αναγράφεται και η χρονολογία τέλεσης του γάμου (ενσωματωμένη στο έντυπο αίτηση-δήλωση για σύνταξη).

4. Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (το έντυπο Ε1) και των αντίστοιχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) για το φόρο εισοδήματος (οι έγγαμοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση), των ετών από το 2003 μέχρι του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης- δήλωσης για σύνταξη.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωσή του θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ, ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.

5. Βεβαίωση του Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α, για την απασχόληση του αιτούντος προσώπου (είναι ενσωματωμένη στο έντυπο αίτηση-δήλωση για σύνταξη).

6. Για την απόδειξη της κατά κύριο επάγγελμα απασχόλησης στην αγροτική οικονομία, μπορούν επίσης να υποβληθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Βεβαίωση Συνεταιριστικής ή Επαγγελματικής Οργάνωσης από την οποία να προκύπτει η παράδοση ή η πώληση αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και η ποσότητα αυτών.

β. Βεβαίωση της Δ/νσης Γεωργίας ή της αρμόδιας Συνεταιριστικής ή Επαγγελματικής Οργάνωσης από την οποία να προκύπτουν οι κάθε είδους αγροτικές επιδοτήσεις που έλαβαν, το ύψος αυτών, καθώς και η ποσότητα των προϊόντων ή ο αριθμός των δέντρων, των στρεμμάτων ή των ζώων για τα οποία επιδοτήθηκαν.

γ. Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει αν υπάρχει εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Ν. 2332/1995 και με ποια ιδιότητα (του αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης).

Οι Μοναχοί και οι Μοναχές, αντί των ανωτέρω δικαιολογητικών με στοιχεία 4,5,6, πρέπει να υποβάλλουν βεβαίωση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής, από την οποία να προκύπτει ότι η Μονή κατέχει αγροτική περιουσία και ο αιτών -η αιτούσα απασχολείται σε αγροτικές εργασίες στα κτήματα της μονής καθώς και το χρονικό διάστημα απασχόλησης.

7. Οι παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων, εκτός των δικαιολογητικών που προαναφέρονται, πρέπει ακόμα να υποβάλλουν κατά περίπτωση:

α. Οι αγρεργάτες:

  • Αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης - ή των φορολογικών δηλώσεων (έντυπο Ε1) που υπέβαλε ο αιτών για τα εισοδήματά του από το έτος έναρξης άσκησης της απασχόλησής του μέχρι και το προηγούμενο έτος απασχόλησής τους καθώς και αντίγραφα των δικαιολογητικών (π.χ. βεβαίωση αποδοχών) που έχει επισυνάψει στη φορολογική δήλωση - φορολογικές δηλώσεις - για την απόδειξη του φορολογητέου εισοδήματός του. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει κρατήσει αντίγραφα των συνημμένων στη φορολογική δήλωση δικαιολογητικών, θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνει την πηγή προέλευσης του εισοδήματος που δήλωσε στη ΔΟΥ.

  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος (ή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων) της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ), για τα δηλωθέντα εισοδήματα του αιτούντος από την έναρξη της άσκησης της απασχόλησής του. Σε περίπτωση που ο αιτών έχει δηλώσει εισοδήματα προερχόμενα από την αγροτική απασχόλησή του αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την αρμόδια ΔΟΥ το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα, αντί του εκκαθαριστικού, θα πρέπει να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος, στην οποία αυτός θα δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της τελευταίας φορολογικής δήλωσής του (έντυπο Ε1) και ότι δεν έχει λάβει ακόμη το σχετικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

β. Οι αλιείς:

- Βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής ή του Αλιευτικού Συλλόγου για το χρόνο απασχόλησής τους στην αλιεία και

- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας αλιείας.

γ. Οι εκμεταλλευτές γεωργικών ή κτηνοτροφικών επιχειρήσεων (πτηνοτρόφοι, ανθοπαραγωγοί, κλπ.):

- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της αρμόδιας ΔΟΥ από την οποία να προκύπτουν τα στοιχεία της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (ημερομηνία έναρξης, αντικείμενο, νομική μορφή, έδρα, κλπ).

- Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο του εταιρικού, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

- Αν πρόκειται για εταιρεία Βεβαίωση του ΟΑΕΕ ότι δεν υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλισή του.

δ. Οι μελισσοκόμοι:

- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των θεωρημένων σελίδων του μελισσοτροφικού βιβλιαρίου.

ε. Οι επαγγελματίες και βιοτέχνες:

- Βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ από την οποία να προκύπτουν τα στοιχεία της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους (ημερομηνία έναρξης, αντικείμενο, νομική μορφή, έδρα κλπ.).

- Βεβαίωση του ΟΑΕΕ ότι δεν υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλισή του.

Αν πρόκειται για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας λειτουργίας καθώς και βεβαίωση του Ο.Α.Ε.Ε αν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλισή του.

- Αν πρόκειται για ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων - δωματίων ή ξενοδοχείου, επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας λειτουργίας καθώς και βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ότι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλισή του.

στ. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι επικαλούνται αγροτική απασχόληση στην αλλοδαπή, βεβαίωση της αρμόδιας Ελληνικής Προξενικής Αρχής, για την απασχόλησή τους στην ξένη χώρα.

ζ. Όσοι παίρνουν πολεμική σύνταξη από το Ελληνικό Δημόσιο ή σύνταξη ειρηνικής περιόδου, που καταβάλλεται σε θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής ή παίρνουν σύνταξη ως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αντίγραφο της πράξης απονομής της σύνταξης ή βεβαίωση του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους για την αιτία συνταξιοδότησής τους ή απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους, εφόσον από αυτό προκύπτει το είδος της σύνταξης.

η. Όσοι παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους ή αντίγραφο της πράξης απονομής της σύνταξης.

θ. Οι αλλοδαποί ή οι ακαθορίστου υπηκοότητας Έλληνες το γένος:

- Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας αλλοδαπών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ιδιότητά τους ως Ελλήνων το γένος ,αλλοδαπής ή ακαθόριστης υπηκοότητας.

- Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής τους που θα πρέπει να είναι σε ισχύ.

- Οι Βορειοηπειρώτες, θα πρέπει να υποβάλλουν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πρώτης και δεύτερης σελίδας του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

ι. Όσοι παίρνουν σύνταξη από το εξωτερικό1, μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ, απόκομμα πρόσφατης επιταγής ή παραστατικό της Τράπεζας, από το οποίο να προκύπτει το ποσό της σύνταξης που τους καταβάλλεται.

ια. Οι έγγαμοι των οποίων ο/η σύζυγος συνταξιοδοτείται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, αντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησης του/της συζύγου ή απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξης.

ιβ. Οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών που έχουν παιδιά:

- μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται και φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού, βεβαίωση της οικείας σχολής ότι είναι σπουδαστές.

Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα εξωτερικού η βεβαίωση πρέπει να είναι θεωρημένη από το Ελληνικό Προξενείο.

- ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, που δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, πρόσφατη γνωμάτευση Κρατικού Νοσοκομείου για την κατάσταση της υγείας τους, η οποία να έχει εκδοθεί εντός του 12/μηνου, που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης- δήλωσης.

ιγ. Οι μητέρες - πατέρες που έχουν παιδιά ανάπηρα σε ποσοστό 67% και άνω και οι ασφαλισμένοι που έχουν σύζυγο ανάπηρο σε ποσοστό 80% και άνω πρόσφατη γνωμάτευση Κρατικού Νοσοκομείου για την πάθησή τους, η οποία να έχει εκδοθεί εντός του 12/μηνου που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης - δήλωσης για σύνταξη.

Εάν το ανάπηρο παιδί παίρνει από τον ΟΓΑ σύνταξη αναπηρίας ή παραπληγικό επίδομα ή αν ο σύζυγος είναι συνταξιούχος του ΟΓΑ λόγω απόλυτης αναπηρίας, δεν απαιτείται γνωμάτευση Κρατικού Νοσοκομείου.

8. Για τη συνταξιοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης απαιτείται επί πλέον:

- Ρητή δήλωση του ασφαλισμένου, ότι επιθυμεί να εφαρμοσθούν για τη συνταξιοδότησή του οι περί διαδοχικής ασφάλισης διατάξεις.

Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναφέρεται σε ποιον ή ποιους ασφαλιστικούς φορείς είχε υπάρξει ασφαλισμένος και ο αριθμός μητρώου ασφάλισής του.

- Αν υπάρχει παράλληλος χρόνος ασφάλισης, σχετική δήλωσή του όπου να αναφέρει ποιος ασφαλιστικός φορέας επιθυμεί να προσμετρήσει το χρόνο αυτό για τη συνταξιοδότησή του.

- Βεβαίωση του άλλου ή άλλων φορέων ασφάλισης (εφόσον αυτή χορηγείται στον ασφαλισμένο), από την οποία θα προκύπτει ενδεικτικά το χρονικό διάστημα ασφάλισης. Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα από το έτος 1988 και μετά, πρέπει να αναφέρονται οι ημέρες ασφάλισης κατ' έτος αναλυτικά. Αν δεν είναι εφικτή η προσκόμιση της βεβαίωσης αυτής από τον ασφαλισμένο, θα ζητείται υπηρεσιακά από τον ασφαλιστικό του φορέα από το αρμόδιο Τμήμα του ΟΓΑ.

Η διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης ισχύει και για όσα από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στη συνέχεια εμπίπτουν στις διατάξεις των ν.3242/2004 & 3448/2006


1 αφορά συνταξιούχους αλλοδαπής που λαμβάνουν σύνταξη από φορέα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του Ε.Ο.Χ, της Ελβετίας και των χωρών με τις οποίες έχει συναφθεί διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας

Συλλαμβάνω τον εαυτό μου να έχει πλημμυρίσει, όχι από αγανάκτηση, αλλά από άσβεστο μίσος…

Σήμερα ξεπούλησα όσα λίγα χρυσαφικά είχαν οι γονείς μου, μεταξύ αυτών τις δύο (2) βέρες τους…
Ο μισθός μου, με τις μειώσεις, δεν αρκεί να συντηρήσω την οικογένειά μου…
Ο μισθός μου αρκεί να περάσω 2 εβδομάδες…
Ο φοιτητής γιος μου άφησε τις σπουδές του στα Ιωάννινα, επέστρεψε στην Αθήνα και θα πηγαίνει -όποτε μπορούμε- να δίνει κάποιο μάθημα…
Η αγανάκτηση έγινε απόγνωση…
Η σκέψη της αυτοκτονίας περνάει στο μυαλό…
Δυστυχώς, τώρα έχω μίσος, άσβεστο μίσος και θέλω να τους δω -όλους όσους ψηφίζουν την εξόντωση της οικογένειάς μου- μέσα σε ένα φέρετρο και να σας φτύνω!
Σας μισώ, σας μισώ, σας μισώ και...
φοβάμαι όταν σας συναντήσω, γιατί δεν υπάρχει ελπίδα να συγκρατήσω το μίσος μου, θέλω να σας κάνω κακό, θέλω να εκδικηθώ για την ανέχεια, την οριστική καταστροφή της οικογένειάς μου!
Γ.Δ.
Από τη "Σίβυλλα"

Περί αποκοπής ομφάλιων λώρων

Την 30ην Σεπτεμβρίου και κατά την διάρκεια αγορεύσεώς του από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εδήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των αποστράτων και των εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. Στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να αναδείξει την μικρότητά του και να αποδείξει ότι κατά την πολύμηνη θητεία του στο Υπουργείο, δεν έχει καταλάβει το παραμικρό για τις σχέσεις που διέπουν τα στελέχη των Ε.Δ. (εξαιρέσει ίσως ολίγων κομματικών εγκαθέτων φίλων του).

Οι σημερινοί απόστρατοι παρέλαβαν τα εν ενεργεία στελέχη ως παιδιά, για να τα μετατρέψουν σε άρτια εκπαιδευμένους πολεμιστές και να τους διδάξουν δια του παραδείγματος τις ηγετικές αρετές και αξίες, καθώς και την στρατιωτική δεοντολογία. Ενώπιον αυτών τα νεώτερα στελέχη ορκίστηκαν να υπερασπίζουν με πίστη και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός των τας σημαίας. Αυτοί τους ενέπνευσαν τα αισθήματα της τιμής και της θυσίας.

Αλοίμονο εάν δεν καλλιεργούντο οι σχέσεις μεταξύ των στελεχών των Ε.Δ., κατά τον ανωτέρω τρόπο. Ο συνήθης προϊστάμενος απαιτεί από τους υφισταμένους του μεγιστοποίηση αποδόσεως της εργασίας των προς αποκόμιση κερδών από την επιχείρηση. Ο Κυβερνήτης ή ο Διοικητής μίας στρατιωτικής μονάδος απαιτείται όπως εμπνεύσει τους υφισταμένους του σε τέτοιο βαθμό ώστε όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους αλλά και να τον ακολουθήσουν με εμπιστοσύνη σε μία πολεμική αναμέτρηση με πιθανότητα να φθάσουν μαζί στην υπέρτατη θυσία.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά τις κοινωνικές συζητήσεις μεταξύ υπερηλίκων αποστράτων να χρησιμοποιείται ο πληθυντικός, ως ένδειξη σεβασμού ακόμη και στον κατά μία τάξη μεγαλύτερο συνάδελφο. Κατά μείζονα λόγο τα εν ενεργεία στελέχη συγκινούνται όταν συναναστρέφονται με τους αποστράτους και τους συμπεριφέρονται με πηγαίο σεβασμό, ως αποτέλεσμα των αρρήκτων δεσμών που καλλιεργεί το ιδιάζον περιβάλλον των Ε.Δ..

Κύριε Υπουργέ

Ενώ θα έπρεπε να μεθοδεύετε τρόπους αξιοποιήσεως των αποστράτων οι οποίοι ιδιωτεύουν σε μικρές σχετικά ηλικίες (κάτω των 60 ετών), ενώ έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά του ελληνικού λαού στην υψηλού επιπέδου μόρφωσή τους (όπως πράττουν όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου), σας απασχολεί ο τρόπος αποκοπής τους από τους εν ενεργεία. Ματαιοπονείτε εάν νομίζετε ότι ομφάλιοι λώροι σαν και αυτούς κόπτονται. Οι δεσμοί αυτοί είναι διαχρονικοί σε αντίθεση με την θητεία σας στο Υπουργείο που είναι προσωρινή. Το μόνο που κατορθώνετε είναι να χάνετε τον σεβασμό των εν ενεργεία υφισταμένων σας που τόσο έχετε ανάγκη. Σας προτείνω να μελετήσετε την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα προς τους αποστράτους (veterans) των αμερικανικών Ε.Δ., την 5η Σεπτεμβρίου 2011, για να αντιληφθείτε ποιά είναι η δέουσα στάση ενός κράτους απέναντί τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ένας πολιτικός ηγέτης κατακτά τις καρδιές των στελεχών των Ε.Δ.

01 – ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 2011

Αντιναύαρχος ε.α.
Β. Μαρτζούκος Π.Ν.

Επίτιμος
Διοικητής της Σ.Ν.Δ

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑ ΤΩΝ

“ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ”

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ

ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΤΗΝ 6ηΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΪ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου συνελθόν εις σύσκεψη την 22 Σεπτεμβρίου 2011, αποφάσισε ομοφώνως για την πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας έξω από το Πεντάγωνο την 6η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. για να διαμαρτυρηθεί για τα παρακάτω τεκταινόμενα στη Χώρα μας:

Για την κακή οικονομική κατάσταση. Η οικονομική ύφεση είναι προϊόν της κακής οικονομικής διαχείρισης από τους εκάστοτε κρατούντες. Το αποτέλεσμα το ζούμε. Η Ελλάδα έχει τεθεί υπό πλήρη οικονομική κατοχή της τρόϊκας και όχι μόνο! Η ανεργία κυριαρχεί. Η αγορά έχει στερέψει. Οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά κλείνουν. Η Παιδεία, το μέλλον της Ελλάδος, χρήζει ιδιαιτέρας φροντίδας.

Η εφαρμογή των μέτρων τουπρώτου Μνημονίου εμείωσε μισθούς και συντάξεις των Ελλήνων από 20 έως 30%.

Με την εφαρμογή των μέτρων τουδευτέρου Μνημονίου η μείωση μισθών, συντάξεων θα φθάσουν μέχρι και 50% και θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους Δημοσίου και ιδιωτικού τομέως και όλους τους συνταξιούχους.

Για την επίλυση της οικονομικής κρίσης η Τρόϊκα και τα ξένα συμφέροντα (κέντρα αποφάσεων) με το δεύτερο Μνημόνιο ζητούν την αξιοποίηση (το ξεπούλημα δηλαδή) της κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Χώρας, των αεροδρομίων, λιμανιών, ΔΕΚΟ, των διοδίων των κρατικών λεωφόρων, Δημοσίων εκτάσεων και άλλα.

Πέραν αυτών η Τρόϊκα και τα ίδια Κέντρα Αποφάσεων, εκμεταλλευόμενα τον οικονομικό μας κατήφορο θα δώσουν, σε βάρος της Ελλάδος, λύσεις για τα εθνικά μας θέματα, όπως Κυπριακό, Σκοπιανό, Αιγαίο, Θράκη κ.α.

Οι υπεύθυνοι κρατούντες, αφού συνέβαλαν, με τους αδέξιους χειρισμούς τους στη κρίση, εκτελούν τις εντολές της Τρόϊκας και του ΔΝΤ. Κατήργησαν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δίδοντας πλεονεκτήματα και δώρο στους ανταγωνιστικούς φορείς. Κατήργησε τα Υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου, δώρο προς Τουρκία και Σκόπια.

Η Κυβέρνηση ενεργεί χωρίς σχέδιο και χωρίς συντονισμό. Ορισμένοι από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς κ.α. δεν γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και ποιο είναι το έργο τους. Άλλα λένε σήμερα, άλλα έλεγαν εχθές και άλλα θα λένε αύριο για το ίδιο θέμα. Οι Αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων – Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση και οι απαξίωσή τους συνεχίζεται.

Οι Απόστρατοι Αξ/κοί, όπως και όλοι οι Έλληνες, έχουν απογοητευθεί από την ζοφερή αυτή κατάσταση της Χώρας μας, διαμαρτύρονται, καταγγέλλουν τους υπαίτιους και ζητούν να κινηθούν οι διαδικασίες για να σταλούν οι υπαίτιοι στη φυλακή. Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει σχετική Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο Σύνδεσμος καλεί τους απόστρατους Αξκούς των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής και τις Ενώσεις και Συνδέσμους Αποστράτων και τα Παραρτήματα τους ανά την Ελληνική Επικράτεια όπως μαζί με τις οικογένειές τους συμμετάσχουν στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας.

Η συμμετοχή τους είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Σταφυλάς Φώτιος

Ταξίαρχος ε.α.

Πανταζόπουλος Δημήτριος

Αυτά να τα λέμε και να τα γράφουμε.


Aπο το ρεπορτάζ του olympia.gr.....

5. Το καθεστώς μνημονίου έχει επιφέρει φθορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αποκαλύπτουμε όμως ότι σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ο Βαρδινογιάννης εφοδίασε τα πλοία του ΠΝ δωρεάν με καύσιμα στέλνοντας μάλιστα αυστηρότατο μήνυμα σε πολιτικό προϊστάμενο που αντιδρούσε. Την απέχθεια μας στους βαρώνους τη γνωρίζετε αλλά η αλήθεια είναι αυτή και είναι προς τιμήν του, όταν κάποια άλλα Ελληνόφωνα σκουλήκια έστελναν πετρέλαιο στους Τούρκους κατα την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.....
olympia

Αρχίζει σήμερα η διάθεση της φοροκάρτας

Αρχίζει από την Δευτέρα η διάθεση της φοροκάρτας για τη συλλογή αποδείξεων,την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την προμηθεύονται χωρίς κόστος απο τις τράπεζες και να τη χρησιμοποιύν στις συναλλαγές τους.

Αρχίζει σήμερα η διάθεση της φοροκάρτας

Εν όψει της έναρξης της προμήθειας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, απαντά στις εξής ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι.

Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία.

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

Τι δεδομένα περιέχει η Κάρτα Αποδείξεων;

Στην Κάρτα Αποδείξεων δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Η Κάρτα Αποδείξεων επιτρέπει κατά την συναλλαγή την εύκολη και γρήγορη καταχώρηση στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη Γ.Γ.Π.Σ. Η διαδικασία εκτελείται μέσω του τερματικού πιστωτικών καρτών (Point of Sales Terminal POS ) της επιχείρησης.

Στη μερίδα αποδείξεων του κάθε φορολογούμενου δεν καταχωρίζονται επιμέρους στοιχεία όπως τα είδη που αγοράστηκαν, κλπ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρίες, ιατρικά κέντρα, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ., μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;

Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεών σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;

Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:

-Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 (χρέωση: 0.011 Eυρώ/sms , τυπολογία: "Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων")

-Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του Υπουργείου Οικονομικών

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.

Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο;

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας "περνάει" την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;

Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/Α.Φ.Μ.) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια Κάρτα, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.

Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;

Η Κάρτα Αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογούμενους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την Κάρτα Αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρησης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση / επιτηδευματία) στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Συσκευής Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS), αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων.

Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι η κάρτα πολίτη;

Όχι, η κάρτα αποδείξεων αφορά μόνο τις αξίες των συναλλαγών που γίνονται από τον κάτοχό της κατά τις αγορές υπηρεσιών ή αγαθών, οι οποίες χρησιμεύουν για την ετήσια υποβολή δήλωσης και την έκπτωση στο φόρο που του αναλογεί.

Πώς βοηθώ με τη χρήση της κάρτας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

Πολλές φορές θα σας έχει τύχει να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, ζητώντας απόδειξη από κάποιον που δεν ήταν πρόθυμος να σας τη δώσει. Η κάρτα συλλογής αποδείξεων σάς λύνει το πρόβλημα αυτό. Στο τέλος της συναλλαγής, μαζί με τα χρήματά σας, δίνετε και την κάρτα συλλογής αποδείξεων. Εκείνος με τον οποίο συναλλάσσεστε θα πρέπει αυτόματα να καταχωρίσει με την κάρτα σας το ποσό της συναλλαγής, ή να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ομολογήσει ότι παράνομα φοροδιαφεύγει, βλάπτοντας τους συμπολίτες του κατά συρροή.

Πώς αλλιώς βοηθά η υιοθέτηση της κάρτας τη φορολογική δικαιοσύνη;

Η διαδεδομένη χρήση της κάρτας αποδείξεων δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ελάχιστα στοιχεία τζίρου μιας επιχείρησης. Η πληροφορία αυτή θα αποτελεί βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων που θα αξιολογούν την ειλικρίνεια των δηλώσεων απόδοσης Φ.Π.Α. και των δηλώσεων φόρου εισοδήματος της επιχείρησης.

Πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι η κάρτα δεν θα έχει (μελλοντικά) και άλλα δεδομένα ευαίσθητα/προσωπικού χαρακτήρα;

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εξετάσει την Κάρτα Αποδείξεων και έχει γνωμοδοτήσει θετικά.

Τεχνικά, η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης άλλων στοιχείων εκτός του μοναδικού 19ψήφιου αριθμού. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται μελλοντικά να εμπεριέχει άλλα δεδομένα.

Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της Κάρτας;

Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων, που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).

Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;

Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:

ο χρόνος της αγοράς,

ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης,

ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής

το συνολικό ποσό της συναλλαγής

Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).

Είναι η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεωτική για τους φορολογούμενους;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι ανώνυμη, δεν είναι υποχρεωτική και έχει σκοπό να διευκολύνει τους φορολογούμενους, απαλλάσσοντάς τους από τη συλλογή και καταμέτρηση αποδείξεων και την υποβολή τους στις αρμόδιες αρχές, για φορολογικούς λόγους.

Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν. Είναι προφανές ότι οι συναλλαγές που δε θα καταχωρηθούν, δε θα υποβληθούν αυτόματα στη φορολογική σας δήλωση.

Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.

Η Κάρτα Αποδείξεων σχετίζεται με τραπεζικά προϊόντα;

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει καμία σχέση με τραπεζικά προϊόντα, επειδή δεν απαιτεί λογαριασμό σε Τράπεζα για την απόκτησή της. Δεν είναι πιστωτική κάρτα ούτε συνδέεται με τέτοια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση λογαριασμών και δεν συνδέεται με κάποιο άλλο τραπεζικό προϊόν.

Η Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε και επιτρέπεται, να καταγράψει τον Α.Φ.Μ. ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα: κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας με τον κάτοχο.

Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;

Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε. Ο πολίτης όμως δεν υποχρεούται πλέον να υπολογίσει το άθροισμα των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί στην Κάρτα Αποδείξεων, για να το υποβάλει κατά τη φορολογική του δήλωση.

Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);

Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά με τις ηλεκτρονικά καταχωρισμένες αποδείξεις μας.

Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;

Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά. Οι αποδείξεις, από τη στιγμή υποβολής τους, είναι συνδεδεμένες με τον Α.Φ.Μ. και όχι με την Κάρτα, ως φυσικό αντικείμενο.

Στα 19 δισ. σωρευτικά τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και εγκρίθηκε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Υπερβαίνει τα 19 δισ. ευρώ το σωρευτικό ύψος των πρόσθετων μέτρων που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2012, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, αλλά και με αστάθμητο παράγοντα την έκταση της ύφεσης, που ενέχει τον κίνδυνο επιβολής και νέων μέτρων.

Το συνολικό ύψος των εισπρακτικών μέτρων του 2012 φτάνει στο ποσό των 13,1 δισ. ευρώ, με το συνυπολογισμό των έκτακτων εισφορών και γενικά των παρεμβάσεων του μεσοπρόθεσμου, που θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος, αλλά και των έκτακτων εισφορών στα ακίνητα που αποφάσισε εσχάτως η κυβέρνηση. Αντίστοιχα οι δαπάνες θα μειωθούν συνολικά κατά 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,85 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων.


Σήμερα στη Βουλή

Στόχος του νέου προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, είναι η μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο του 6,8% του ΑΕΠ ή σε 14,65 δισ. ευρώ με αναθεώρηση των στόχων, λόγω της βαθύτερης ύφεσης.

Το 2011 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει στο 8,5% του ΑΕΠ ή σε 18,69 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 17,1 δισ. ευρώ, ή 7,6% του ΑΕΠ.

Για το 2012, ο πήχης του ελλείμματος διαμορφώνεται στο 6,8% του ΑΕΠ ή σε 14,65 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έσοδα, μείον δαπάνες χωρίς τόκους) υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλλει στην ανακοπή της ανατροφοδότησης του χρέους από τα ελλείμματα και «σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία άλλη δημοσιονομική φάση» και «θωρακίζει τη χώρα, χάρη στις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Κρίσιμος παράγοντας για τα ακριβή μεγέθη του ελλείμματος είναι το ύψος του ΑΕΠ το οποίο, από 225 δισ. ευρώ, που υπολογιζόταν ότι θα διαμορφωθεί φέτος, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, που φτάνει στο 5,5% έναντι εκτίμησης 3,8% και θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στα 220 δισ. ευρώ. Το 2012, υποχωρεί περαιτέρω κάτω από το ποσό των 220 δισ. ευρώ (αντί εκτίμησης 228 δισ. ευρώ), αφού προβλέπεται νέα ύφεση κατά περίπου 2%, αντί ανάκαμψης 0,6%.

Αβεβαιότητες

Στην περίπτωση που καταγραφεί μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ είτε το 2011, είτε το 2012, η κυβέρνηση θα λάβει και νέα διορθωτικά μέτρα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά και την αδυναμία της να πείσει την τρόικα, για το αυτονόητο, ότι ο συνδυασμός μέτρων και ύφεσης δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο η οικονομία είναι αδύνατο να εξέλθει.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι διάχυτη η αβεβαιότητα ακόμα και για την επίτευξη των στόχων για το 2011 η οποία θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και από την προθυμία των φορολογουμένων.

Κρίσιμοι μήνες

Χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ αναφέρει: «Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».

Εσοδα και δαπάνες

Η προσαρμογή που απαιτείται το επόμενο έτος θα στηριχθεί στην αύξηση των εσόδων και στη μείωση των δαπανών. Εκτός των μέτρων που αποφασίστηκαν εντός του Σεπτεμβρίου υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, το 2012 θα εφαρμοστούν και μέτρα που περιέχει το μεσοπρόθεσμο, τα οποία είτε θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2012 είτε θα επαναληφθούν και το επόμενος έτος (έκτακτες εισφορές). Στο πλαίσιο αυτό το σύνολο των επιβαρύνσεων των φορολογουμένων το 2012 θα διαμορφωθεί σε 13,1 δισ. ευρώ.

Η μείωση των δαπανών θα στηριχθεί στη μείωση των μισθών, των συντάξεων, και κοινωνικών δαπανών και σε οφέλη που θα προκύψουν από την κατάργηση δημοσίων φορέων και την εφεδρεία του προσωπικού, με το συνολικό ποσό της εξοικονόμησης να ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως «η δέσμη των πρόσθετων μέτρων που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί για το 2011 και το 2012 είναι συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ». Για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατ. ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά θα γίνει αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής. Υπενθυμίζει επίσης την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, που θα γίνει από 15 Οκτωβρίου 2012.

Οι φόροι και τι θα αποδώσουν

Τα φορολογικά μέτρα στα οποία θα στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός είναι:

- Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η είσπραξη «άλλων εσόδων» θα αποδώσει 3.678 εκατ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά η φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου και καταργούνται εκατοντάδες φοροαπαλλαγές. Ορισμένες θα καταργηθούν από τη χρήση 2011.

- Η έκτακτη εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, από 0,5 έως και 20 ευρώ ανά τ.μ. που θα αποδώσει 2.500 εκατ. ευρώ, το 2012.

- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για ηλικίες 30-65 ετών, θα αποδώσει 1.700 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της παρακράτησης το επόμενο έτος, αλλά και λόγω του αυξημένου φόρου που θα πληρώσουν το 2012, οι φορολογούμενοι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όσοι έχουν εισόδημα 12.000 ευρώ, ενώ φέτος δεν πλήρωσαν φόρο, το 2012 θα πληρώσουν 700 ευρώ. Κατά 700 ευρώ, θα αυξηθεί και ο φόρος για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, που θα επιβληθεί για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, με την προσδοκία να αποδώσει 1.300 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011, το 2012 δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί ολόκληρο το έτος θα αποδώσει 700 εκατ. ευρώ.

- Η εναρμόνιση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012, θα αποδώσει 500 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, εντός του 2012, θα αποδώσει 500 εκατ. ευρώ.

- Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν επιπλέον κατά 315 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους, θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 220 εκατ. ευρώ.

- Το ειδικό τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο αυξάνεται από 300 ευρώ, φέτος σε 400-500 ευρώ το 2012 και θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ.

Τα συναινετικά διαζύγια, από συμβολαιογράφους

ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΓΙΑ ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στην αποδικαστικοποίηση μεγάλης μερίδας υποθέσεων, σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Σειρά υποθέσεων οι οποίες μέχρι σήμερα ανήκαν στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων θα φύγουν από τους δικαστές και θα ανατεθούν στους συμβολαιογράφους. Η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η έκδοση διαταγών πληρωμής,αλλά και η εγγραφή προσημείωσης ακινήτων για τη χορήγηση δανείων θα διεκπεραιώνονται από συμβολαιογράφους, καθώς εκτιμάται ότι η αφαίρεση αντίστοιχης ύλης από τη Δικαιοσύνη θα δώσει ανάσα ζωής στα δικαστήρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το δικαστικό έτος 2009-2010 κατατέθηκαν 224.391 δικόγραφα και εκδόθηκαν 133.400 αποφάσεις. Ο νόμος που έχει θεσπιστεί για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, αλλά και οι νέοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών που προωθούνται, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την άσκηση ένδικων μέσων, εκτιμάται ότι θα αποσυμπιέσουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ηδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου, νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές τομές και τροποποιήσεις στην πολιτική, διοικητική και ποινική δίκη, με την παράλληλη προώθηση ρυθμίσεων για την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Η τρόικα, με βάση το 4ο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, απαιτεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2013 να έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς υποθέσεις -πλην των φορολογικών- σε όλα τα δικαστήρια της χώρας κατά τουλάχιστον 50%. Πάντως, ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι μετείχαν σε συσκέψεις με την τρόικα, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους ως προς την αποτελεσματικότητα των αλλεπάλληλων νομοθετικών μέτρων που ανακοινώνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

Και e-justice

Στη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας με τον κ. Παπαϊωάννου, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, δόθηκε έμφαση στην εκκαθάριση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων (μείωση κατά 15% μέχρι το τέλος του 2011 και 50% μέχρι τον Ιούλιο του 2012), καθώς και στην ψηφιακή Δικαιοσύνη, το λεγόμενο e-justice, που αποτελεί πρώτο πυλώνα προτεραιότητας της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίστηκε ότι, στο πλαίσιο των δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς παρεμβάσεις στον τομέα της μηχανοργάνωσης και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ενώ θετική ήταν η αποτίμηση της διαδικασίας «ταχείας εξυπηρέτησης» (fast lane) για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Ασφυκτικό πρέσινγκ άσκησε η τρόικα ως προς την απελευθέρωση των δικηγορικών αμοιβών, εν αναμονή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στη «μάχη» για το πλήρες άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι οι ετήσιες αποδοχές ενός Ελληνα δικηγόρου με πέντε χρόνια στο επάγγελμα αντιστοιχούν στο μισό των αποδοχών των Ευρωπαίων συναδέλφων του, όπως π.χ. των Γερμανών.*

Τα 7 βήματα για την εργασιακή εφεδρεία

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπάλληλοι που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, και όσοι υπηρετούν σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν εντάσσονται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, η οποία θα αποτελεί προθάλαμο για μετάθεση ή για απόλυση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Η. Μόσιαλος, σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011 τίθενται 30.000 υπάλληλοι, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί τόσο το 2012 αλλά και μέχρι το 2014. Η εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την τρόικα, είπε ο υπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις.

Η ρύθμιση που επιλέχθηκε «δεν απαιτεί (για τη συντριπτική πλειονότητα) καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, που δημοσιονομικά θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ποιες είναι οι διαδικασίες

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επτά βήματα που θα διαρκέσουν από το 2011 μέχρι και το 2014.

* Προβλέπει στο 2011:

1. Ολοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

2. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

3. Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ για όσους εργαζομένους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων. Προφανώς όσοι δεν απορροφηθούν, θα απολυθούν και σύμφωνα με αρμόδιο υπουργό θα αποζημιωθούν με βάση τα ισχύοντα για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

4. Καταργείται το προνομιακό καθεστώς που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης. Οσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή δεν θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση.

5. Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

6. Θα συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και η διαδικασία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό Π.Δ. Για τους υπόλοιπους, θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζομένους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας και με τη λήξη του έτους θα απολυθούν, πιθανότατα με αποζημίωση, όπως στον ιδιωτικό τομέα.

7. Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%.

Θα λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους

Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι χθεσινές αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα παρουσιάστηκαν διάφορες πιθανές λύσεις μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση που η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί σε περίπτωση συμφωνίας της τρόικας».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόταση που διαμορφώθηκε είναι «η ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου» και αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, εντός του 2012.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε εφεδρεία θα λαμβάνουν το 60% των αποδοχών τους για ένα χρόνο, και αν στο διάστημα αυτό δεν έχουν μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία, θα απολύονται, αφού περάσουν από προγράμματα επανακατάρτισης.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η ρύθμιση που επιλέχθηκε «δεν απαιτεί (για τη συντριπτική πλειονότητα) καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, που δημοσιονομικά θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Είναι δε προφανές, ότι οι υπαγόμενοι σε καθεστώς εφεδρείας θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους δραστηριοποιούμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης, οι «έφεδροι» θα υποστούν τεράστια μείωση των αμοιβών τους με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν το 60%, υπολογιστεί στους νέους μειωμένους βασικούς μισθούς που θα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ή δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 1-2 χρόνια και θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία εκτιμώνται σε 18-20.000.

Η συρρίκνωση οργανικών θέσεων της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) και η κατάργηση ή συγχώνευση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αφορά 6-7.000 εργαζομένους.

Νέο σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Ταχύτατα προωθούνται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Αυτό τονίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, κατά τη συνάντησή του με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο υπουργός παρουσίασε, κατά τη συνάντηση, τρεις τομές για την «πολυπόθητη» αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ο κ. Παπαϊωάννου, ύστερα και από το σχετικό διάλογο με τις ηγεσίες των δυο ανωτάτων δικαστηρίων Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας προσανατολίζεται στη «μεταφορά» χρονοβόρας δικαστηριακής ύλης, η οποία «πάει πίσω» τα δικαστήρια, στους συμβολαιογράφους (διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, έκδοση διαταγών πληρωμής και οι προσημειώσεις ακινήτων για τη χορήγηση δανείων κ.λπ.). Ταυτόχρονα, εξετάζεται και το θέμα των σχετικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν πιθανότατα από τους δικηγόρους, δεδομένου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται σύντομα να απελευθερώσει πλήρως τις αμοιβές των δικηγόρων, αλλά και τις δικηγορικές εταιρείες.

Ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε, κατά τη συνάντηση, ότι έχει αναλάβει «ρητή δέσμευση πρωτίστως ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό».

Εργασιακή εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια

Ολοκληρώθηκε η δραματική και μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που εξέτασε το "καυτό" ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας.

Το κριτήριο που προτάσσεται είναι το ηλικιακό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη.

Η εργασιακή εφεδρεία αφορά 28.000 υπαλλήλους και εκτιμάται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Η. Μόσιαλου, η κυβέρνηση προχώρησε στην πιο ήπια εκδοχή, η οποία παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Εφεδρεία σε δύο φάσεις

Η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:

*Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας.

Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

*Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν.

Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.

*Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

*Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

*Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού.

Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

*Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.

Από τις δύο τελευταίες δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6000-7.000 εργαζομένων.

Στα πλαίσια της Β' φάσης του σχεδίου που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2012-2013 προβλέπεται:

*Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%.

Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

Κλείδωσαν μέτρα 6,6 δισ., αλλά η «τρύπα»... τρύπα

Με πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012 κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να αποφευχθεί η απόκλιση του φετινού ελλείμματος κατά 1,59 δισ. ευρώ.

Σαββατοκύριακο συσκέψεων για τους τροϊκανούς Σαββατοκύριακο συσκέψεων για τους τροϊκανούς Το έλλειμμα του 2011 κλείνει εντέλει στο 8,5% και είναι σαφώς πολύ υψηλότερα από τον αρχικό στόχο 7,6% (απόκλιση 0,9%) και τον αναθεωρημένο 7,8% (απόκλιση 0,7%), λόγω της τωρινής πρόβλεψης για ύφεση 5,5% έναντι εκτίμησης 3,8% βάσει του Μεσοπρόθεσμου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, φαίνεται να βρήκαν σημείο συμφωνίας. Ο στόχος του ελλείμματος μπορεί να μην επιτυγχάνεται, αλλά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πακέτο πρόσθετων σκληρών μέτρων 6,6 δισ. ευρώ, το οποίο ενέκρινε χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη, όμως, και ο νέος στόχος του 8,5% είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς, όπως σημειώνεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Επειδή απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011, η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των ίδιων των πολιτών, από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».

Οι στόχοι που θέτει ο νέος προϋπολογισμός είναι έλλειμμα 8,5% ή 18,69 δισ. ευρώ το 2011, με ύφεση 5,5% (ΑΕΠ γύρω στα 217,5 δισ. ευρώ) έναντι αρχικής πρόβλεψης 7,6% ή 17.065 εκατ. ευρώ. Για το 2012 προβλέπει έλλειμμα 6,8% ή 14,65 δισ. ευρώ με ύφεση 2% (ΑΕΠ στα 213 δισ. ευρώ), με αρχική πρόβλεψη 6,5% ή 14.916 εκατ. ευρώ. Το 2012 προσβλέπουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, με στόχο το «θωρακισμό της χώρας».

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνονται τα πρόσθετα μέτρα των 6,6 δισ. ευρώ, που αφορούν:

1 Εξοδο για σχεδόν 30.000 δημοσίους υπαλλήλους από το Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.

2 Αναδρομική από 1.1.2011 μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για το σύνολο των φορολογουμένων προκαλώντας μείωση στα 9.500 ευρώ ακόμη και για νέους μέχρι 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και αναπήρους, ενώ ανάλογες προσαρμογές επέρχονται και στα αφορολόγητα με παιδιά.

Το μέτρο οδηγεί σε φόρο 693.088 φορολογουμένους που είχαν μηδενικό φόρο. Ακόμα και οι έχοντες μηνιαίο εισόδημα 357 ευρώ θα πληρώνουν φόρο. Η επιβάρυνση φόρου φτάνει στα 100-300 ευρώ για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το περσινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 700 ευρώ φόρου. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα υπάρξει παρακράτηση στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

3Μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20% οδηγεί σε μειώσεις αποδοχών ακόμη και 50% ή αυξήσεις 7% για χαμηλόμισθους μέσω του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο προβλέπει και πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

4 Παρακράτηση 280 εκατ. ευρώ που είχαν επιδικαστεί αναδρομικά για τους δικαστικούς λειτουργούς, με την υπόσχεση καταβολής τους μετά το τέλος του προγράμματος.

5 Μεσοσταθμική μείωση 4% στις κύριες συντάξεις, καθώς περικόπτουν 20% το ποσόν της σύνταξης πάνω από 1.200 ευρώ, ενώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών μειώνεται 40% το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ξεκινούν από 15% και ενδεχομένως από ποσά άνω των 150 ευρώ, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Μειώσεις αναμένονται και στα προνοιακά επιδόματα και τις επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

6 Ενιαίο τέλος ακινήτων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν στο προσεχές τετράμηνο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (πλην ανέργων που απαλλάσσονται, ενώ άτομα με αναπηρία άνω του 80% και πολύτεκνοι θα πληρώσουν μειωμένο τέλος).

7 Περικοπή αναδρομικά από 1.1.2011 περίπου 980 φοροαπαλλαγών, σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ ή 1,3 δισ. ευρώ.

8 Εξίσωση στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, που θα ισχύει στις 15 Οκτωβρίου 2012 για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο φέτος αυξάνει στα 60 ευρώ από 21 ευρώ τα 1.000 λίτρα ή κοντά στο 1 ευρώ ανά λίτρο η τιμή λιανικής πώλησης. Ως προς το επίδομα θέρμανσης, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί του χρόνου, καθώς φέτος φαίνεται να περιορίζονται στην ηλεκτρονική συλλογή των τιμολογίων, ώστε να έχουν εικόνα για το πόσα καταναλώνει κάθε χρόνο κάθε νοικοκυριό και δη οι διαμένοντες σε ορεινές περιοχές της χώρας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)