Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

To Aσφαλιστικό μέσα από τις απορίες σας

ΕΛΑΣ-Ε.Δ.-STAGE-ΜΤΠΥ

«Θα ήθελα να μάθω τι προβλέπει η νομοθεσία για την άδεια ανατροφής τέκνων, καθώς και για το θέμα του μειωμένου ωραρίου εργασίας. Επίσης, αν ισχύει ή αν θα ισχύσει για την ΕΛ.ΑΣ».

Σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα, «ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση τού κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου. Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου ή η άδεια του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα. Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη». Στις μητέρες αστυνομικούς που έχουν τέκνα ηλικίας κάτω των 6 ετών παρέχεται η διευκόλυνση της άδειας δύο ετών άνευ αποδοχών με εξαίρεση τους τρεις μήνες μετ’ αποδοχών, άδεια που χορηγείται στην περίπτωση τρίτου παιδιού και άνω. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που έχουν δεχτεί την επέκταση της ανωτέρω ρύθμισης που αφορά τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και στην περίπτωση της ΕΛ.ΑΣ. στο μέτρο που αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Στο άρ. 10 παρ. 10 του Π.Δ. 27/1986 (όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 310/2001) επεκτείνεται η πρόβλεψη του άρθρου 53 του ν. 2683/1999 και στις γυναίκες αστυνομικούς, «“10. Στο γυναικείο αστυνομικό προσωπικό χορηγείται επίσης η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Ν.2683/1999 “Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και άλλες διατάξεις” (Α’-19), άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού. Η μητέρα αστυνομικός, εφόσον επιλέξει τη λήψη της άδειας αυτής, δεν μπορεί να τη διακόψει και να ζητήσει την υπαγωγή της στο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου και αντιστρόφως. Η ίδια άδεια δεν διακόπτεται και στις περιπτώσεις εισαγωγής σε νοσοκομείο, λήψης αναρρωτικής ή άλλης άδειας, θέσης σε διαθεσιμότητα ή έκτισης ποινής αργίας με απόλυση ή πρόσκαιρη παύση. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τους άνδρες αστυνομικούς, όταν αυτοί έχουν την επιμέλεια τέκνου λόγω θανάτου της μητέρας ή ύστερα από δικαστική απόφαση“.

••• Η παρ.10 προστέθηκε με το άρθρο 2 Π.Δ. 310/2001,ΦΕΚ Α 209/21.9.2001, το δε τελευταίο εδάφιο αυτής προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ.1 Π.Δ. 13/2007,ΦΕΚ Α 9/19.1.2007».

«Η σύζυγός μου γέννησε τον Αύγουστο. Είναι δημόσιος υπάλληλος. Εγώ ανήκω στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι εφικτό να μάθω τι δικαιούμαι από άδειες και επιδόματα;».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 3528/2007 και ιδίως του άρθρου 60 παρ. 3 εδ. α, «αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου». Ειδικώς ως προς το μειωμένο ωράριο ή την άδεια ανατροφής ισχύει η παρ. 1 της ίδιας ως άνω διάταξης που ορίζει ότι «η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 58 του παρόντος άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών». Κατά δε το άρθρο 58 παρ. 2, «στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές, συνολικής διάρκειας έως δύο (2) ετών, ύστερα από αίτησή τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους». Αναφορικά με το ζήτημα των επιδομάτων ισχύει το άρθρο 11 του ν. 3205/2003, το οποίο ορίζει ότι «1. Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, χορηγείται μηνιαία Οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:

α. Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς ή με ενήλικα τέκνα, τριάντα πέντε (35) ευρώ.

β. Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή προσαυξάνεται κατά δεκαοκτώ (18) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα, κατά σαράντα επτά (47) ευρώ για καθένα από το τρίτο και τέταρτο και κατά εβδομήντα τρία (73) ευρώ για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω». Δηλαδή, η οικογενειακή παροχή αποτελείται από ένα βασικό ποσό το οποίο στη συνέχεια προσαυξάνεται ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών της οικογένειας. Η κατά το ανωτέρω προσαύξηση δικαιολογείται µόνο για τέκνα προερχόµενα από γάµο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαµα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικογενειακής παροχής καθώς και οποιαδήποτε µεταβολή στον αριθµό των τέκνων που προσαυξάνουν την παροχή αυτή γίνονται µε υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου που υποβάλλεται στον εκκαθαριστή των αποδοχών του.

«Είμαι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και ανήκω σε ειδική κατηγορία (αλεξιπτωτιστής-βατραχάνθρωπος). Με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο κατοχύρωνα δικαίωμα πλήρους συντάξεως ύστερα από 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας εφόσον είχα συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 εξαμήνων. Με το νέο νόμο υποχρεούμαι να υπηρετήσω άλλα 5 χρόνια εφόσον δεν συμπληρώνω 20ετία μέχρι το τέλος του 2010; Υπάγομαι ή όχι στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με την οποία όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2011 θα υπηρετήσουν +1,5 χρόνο, το 2012 + 3χρόνια κ.λπ. (άρα, θα έπρεπε έτσι να υπηρετήσω συνολικά 21,5 έτη). Από το Γενικό Λογιστήριο, η απάντηση που έχει δοθεί είναι ότι αυτό ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία το 2011 και το 2012. Ισχύει τελικά αυτό;».

Σύμφωνα με την ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Αυτά ως περιουσιακά δικαιώματα δεν θίγονται, εάν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην υπηρεσία και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς τυχόν αλλαγές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (θεμελίωση δικαιώματος και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης) ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης. Για όσους λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχιοι κ.λπ.) θα απαιτούνται είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, οπότε και θα αναγνωρίζονται επιπλέον τουλάχιστον δεκαπέντε έτη ως συντάξιμα και άρα θα υπερκαλύπτεται η προϋπόθεση των σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Δεν υπάγονται οι κατηγορίες αυτές στη μεταβατική περίοδο για την ήπια αύξηση των ετών υπηρεσίας, δηλ. 2011 + 1,5 χρόνος κ.λπ.

«Είμαι τρίτεκνος Αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός Ξηράς). Η σύζυγός μου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για εμένα δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανήλικα και το τελευταίο εξ αυτών ενός έτους;».

Κατά το άρθρο 60 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3584/2007) και ιδίως κατά το εδ. β της παρ. 3: «Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιες, ολικώς ή μερικώς, διευκολύνσεις, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2, κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2». Συνεπώς και στο μέτρο που γίνεται ήδη χρήση των διευκολύνσεων από τον ένα γονέα, δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη αντίστοιχη χρήση από τον άλλο γονέα.

«Είμαι στρατιωτικός και πατέρας παιδιού ανίκανου προς εργασία. Πότε δικαιούμαι να βγω στη σύνταξη και ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λαμβάνω;».

Ο πατέρας ανάπηρου τέκνου ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Να έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.

Β. Να έχει παιδί ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 67% αναπηρίας και άνω.

Γ. Να έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του.

Επισημαίνεται ότι η μητέρα ανάπηρου τέκνου μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, με την πρόσθετη προϋπόθεση ο πατέρας να δηλώσει εγγράφως ότι δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Η σύνταξη που καταβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι πλήρης, δηλαδή η αντιστοιχούσα στα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί.

Πόσα χρόνια πρέπει να έχω στο Μετοχικό Ταμείο για να πάρω το μέρισμα που δίνει;

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) είναι το ταμείο που χορηγεί το μέρισμα στον υπάλληλο μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία και καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Ο κανόνας είναι ότι ο μέτοχος (υπάλληλος) θεμελιώνει δικαίωμα για μέρισμα, εάν απομακρυνθεί από την υπηρεσία του και έχει τουλάχιστον 20 έτη συμμετοχής στο ΜΤΠΥ. Λιγότερα έτη συμμετοχής απαιτούνται εάν ο υπάλληλος δικαιωθεί σύνταξης λόγω σωματικής ή διανοητικής αναπηρίας, λόγω ορίου ηλικίας, 35ετίας ή κατάργησης της θέσης.

Έχω εργαστεί σε πρόγραμμα stage. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μου χρησιμεύσει ασφαλιστικά σε κάτι;

Ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως έτσι τουλάχιστον τυπικώς ορίζονται τα προγράμματα stage, αποτελεί χρόνο μαθητείας, ο οποίος, σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, μέχρι ένα (1) έτος μπορεί να εξαγοραστεί και προσμετρηθεί τόσο για τη θεμελίωση όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Βέβαια, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, ως προϋποθέσεις τίθενται ο ασφαλισμένος να θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης.

Ι.Κ.Α.

Είμαι άνδρας 57 ετών. Είμαι ασφαλισμένος από το 1981 στο ΙΚΑ στον ιδιωτικό τομέα. Έχω 7.500 ένσημα. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη; Αυτός ο νόμος για τα 5.500 ένσημα εάν έχεις ανήλικο παιδί ισχύει για τους άνδρες; Εάν δεν ισχύει αυτός ο νόμος για τους άνδρες, τότε πότε μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη;

Η διάταξη για τα 5.500 ένσημα αφορά μόνο τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, ασφαλισμένες πριν από το έτος 1993 και όχι και τους πατέρες με ανήλικα τέκνα. Οπότε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, έχοντας συνολικά 7.500 ένσημα, μπορεί να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του. Στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ξέρετε, πώς γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΙΚΑ. Δηλαδή, εννοώ, μας ενδιαφέρει η τελευταία πενταετία και τι εννοούμε όταν λέμε τελευταία πενταετία; Εγώ θα καταθέσω για σύνταξη σε ένα μήνα. Η τελευταία πενταετία μου είναι 2007-2011;

Μας ενδιαφέρει η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, που προηγείται του έτους εκείνου, εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση. Δηλ. η δική σας τελευταία δεκαετία, εφόσον καταθέσετε την αίτησή σας για συνταξιοδότηση σε ένα μήνα, είναι 2001-2010.

Σε αυτή τη δεκαετία αναζητούμε τα καλύτερα πέντε έτη, από άποψη ετήσιων αποδοχών, τα οποία δεν απαιτείται να είναι συνεχόμενα. Αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής κλάσης, στην οποία ανήκετε και επομένως για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξής σας.

Ο χρόνος που ήμουν ασθενής και έπαιρνα επίδομα από το ΙΚΑ μετράει για τη σύνταξή μου;

Ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας ανήκει στους νέους χρόνους που μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010.

Μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 300 ημέρες, δηλαδή ένα έτος, ανεξάρτητα από το χρόνο που επήλθε η ασθένεια. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλ. όχι και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Οι προϋποθέσεις όμως είναι ο ασφαλισμένος να θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης.

Παράδειγμα: Άνδρας ασφαλισμένος πριν από το έτος 1993, ο οποίος έχει 9.700 ημέρες ασφάλισης και χρειάζεται ακόμη 300 ημέρες για να συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης, εάν κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου είχε ένα χρόνο που ήταν ασθενής και επιδοτούνταν για την ασθένειά του, μπορεί να ζητήσει την προσμέτρηση του χρόνου αυτού για τη θεμελίωση των 10.000 ημερών ασφάλισης, χωρίς να χρειαστεί να τον εξαγοράσει.

Γεννήθηκα το έτος 1958. Έχω 8 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο εργάστηκα πριν από το διορισμό μου στο Δημόσιο, που έγινε τον Απρίλιο του 1986. Έχω ένα ανήλικο παιδί. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη; Να σας πω ακόμη ότι τα χρόνια αυτά του ΙΚΑ τα έχω εξαγοράσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι έχω και στρατιωτική θητεία που δεν την έχω εξαγοράσει.

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, οι οποίοι ασφαλίστηκαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας παραθέτει, ο εν λόγω υπάλληλος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, οπότε στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και επομένως ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Ωστόσο, ο υπάλληλος εδώ μας λέει ότι εξαγόρασε τα 8 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα τα χρόνια αυτά να μη συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, παρά μόνο για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής του.

Επομένως, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μέχρι 31/12/2010 έχει συνολική συντάξιμη υπηρεσία (ΙΚΑ + Δημόσιο) 32 έτη και 8 μήνες περίπου, εκ των οποίων 24 έτη και 8 μήνες περίπου είναι πραγματική δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την κατηγορία ασφαλισμένων στην οποία ανήκει, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη, τα οποία ο ανωτέρω υπάλληλος δεν συμπλήρωσε έως 31/12/2010 και επομένως δεν θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης. Ως εκ τούτου καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 και ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ως προς τα όρια ηλικίας.

Παρά ταύτα το γεγονός του τούτο στην περίπτωσή του είναι ευνοϊκό, καθώς δύναται πλέον να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων και να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανηλίκου τέκνου, με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, τα οποία συμπλήρωσε ήδη τον Απρίλιο του έτους 2011 και εφόσον συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του, το οποίο επίσης έχει ήδη συμπληρώσει, καθώς γεννήθηκε το έτος 1958.

Συνεπώς, ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί άμεσα να προβεί σε συνταξιοδότηση. Να σημειώσω ότι δεν τον συμφέρει να προβεί σε εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής του θητείας, διότι ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή τη συμπλήρωση της 25ετίας, και σε μία τέτοια περίπτωση η θεμελίωση θα επέλθει πριν από την 1η­/1/2011, χρόνος κατά τον οποίο μόνο η μητέρα ανηλίκου τέκνου μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και όχι και ο πατέρας. Η δυνατότητα για συνταξιοδότηση του πατέρα ανηλίκου τέκνου δόθηκε με τον Ν. 3865/2010. Νωρίτερα ίσχυε μόνο εάν ο πατέρας ήταν χήρος ή διαζευγμένος και έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου με δικαστική απόφαση.

Είμαι μητέρα ανηλίκου τέκνου, η οποία ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στο ΙΚΑ το 1990. Πόσα ένσημα χρειάζομαι για να συνταξιοδοτηθώ και τι ηλικία πρέπει να έχω;

Η μητέρα καταρχήν θα πρέπει να συγκεντρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης. Αν συγκέντρωσε 5.500 ημέρες ασφάλισης έως 31/12/2010, τότε μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50. Αν συγκεντρώσει τις παραπάνω ημέρες το 2011, τότε παίρνει πλήρη σύνταξη στα 57 και μειωμένη στα 52, εάν τις συγκεντρώσει το 2012, θα λάβει πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55, και τέλος εάν τις συγκεντρώσει από 1/1/2013 και μετά, μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας της και μειωμένη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης να συντρέχει και η ανηλικότητα του τέκνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Είμαι γεννημένος 14.11.1951 και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος από 8.12.1979. Έχω αναγνωρίσει με εξαγορά βάσει του Ν. 1405/1983 προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα 5 χρόνια 10 μήνες 24 ημέρες και στρατιωτική θητεία 2 χρόνια 6 μήνες και 1 ημέρα. Αυτά όλα τα εξαγόρασα για την κύρια ασφάλιση και όχι για τα ταμεία. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα και πότε θα μου καταβληθεί η σύνταξη; Υποχρεούμαι να εξαγοράσω τον παραπάνω χρόνο ασφάλισης και στα ταμεία; Μπορεί να υπολογισθεί περίπου το ποσό της σύνταξης;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί έως 31/12/1982 και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/1998.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται κατ’ αρχάς η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας την 8η/12/2004. Επειδή όμως έχει εξαγοράσει και τη στρατιωτική του θητεία, 2 χρόνια 6 μήνες και 1 ημέρα, θα υπολογιστεί για τη θεμελίωση της 25ετίας και ο χρόνος αυτός. Επομένως, ο εν λόγω υπάλληλος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλ. συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας (συνυπολογιζομένου και του χρόνου της στρατιωτικής θητείας) την 7η/6/2002.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, κατ’ αρχάς ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 διότι έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Περαιτέρω, με βάση τις ισχύουσες για την περίπτωσή του νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

α) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 62,5 έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του (μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται του αντιστοίχου ορίου ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης),

β) να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 34,5 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Στην εξεταζόμενη περίπτωση, ο υπάλληλος έχει συνολικά 39 έτη και 8 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας (Δημόσιο-Στρατός-ΙΚΑ), εκ των οποίων τα 25 έτη είναι πραγματική δημόσια υπηρεσία, οπότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα του καταβληθεί αμέσως, δηλ. δεν τελεί υπό κάποια άλλη προϋπόθεση.

Να σημειώσουμε ότι ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα για τους διορισθέντες έως 31/12/1982 προσμετράται μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για την προσαύξηση της σύνταξης. Κατ’ εξαίρεση ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση, εάν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας του και 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος αυτός.

Περαιτέρω, οι χρόνοι τους οποίους εξαγόρασε ο συγκεκριμένος υπάλληλος (στρατιωτικής θητείας + ιδιωτικού τομέα) λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον υπολογισμό του ποσού της βασικής σύνταξης. Προκειμένου οι χρόνοι αυτοί να προσμετρηθούν και στο ποσό των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να αναγνωριστούν ξανά χωριστά και για τα επικουρικά ταμεία. Βεβαίως, η εξαγορά του χρόνου και για τα επικουρικά ταμεία είναι σε κάθε περίπτωση προαιρετική και όχι υποχρεωτική.

Ως προς τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, εκτός του ότι είναι απαραίτητα ορισμένα στοιχεία εκ μέρους σας (όπως εκκαθαριστικό μισθοδοσίας), εύλογα θεωρώ ότι δεν είναι δυνατό από τη συγκεκριμένη στήλη της εφημερίδας να κάνουμε και υπολογισμούς ποσών συντάξεων.

Είμαι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δικαιούται κάποιος εφάπαξ βοήθημα από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και επίσης εάν εξαγοράσω το χρόνο που έχω στο ΙΚΑ και στο Μετοχικό Ταμείο, πόσο θα πληρώσω;

Ως προς το α’ ερώτημα οι ασφαλισμένοι, που δικαιώθηκαν σύνταξης από το Δημόσιο, εφόσον είχαν χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τουλάχιστον 150 μηνών, δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα.

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης:

α) λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας στην υπηρεσία και ένεκα αυτής, οπότε απαιτούνται 50 μήνες ασφάλισης στο ΤΠΔΥ,

β) λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, οπότε απαιτούνται 100 μήνες ασφάλισης στο ΤΠΔΥ και

γ) λόγω κατάργησης θέσης ή ορίου ηλικίας, οπότε απαιτούνται 120 μήνες ασφάλισης στο ΤΠΔΥ.

Σε επόμενο φύλλο και εξαιτίας των πολλών ερωτημάτων που έχω δεχθεί γι’ αυτό το θέμα, θα παρουσιάσω και τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, ώστε ο κάθε αναγνώστης να μπορεί να το υπολογίσει και μόνος του.

Ως προς το β’ ερώτημα, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αναγνωρίζεται κάθε πολιτική ή στρατιωτική υπηρεσία του μετόχου (δηλ. του ασφαλισμένου), που κρίνεται συντάξιμη για τη συνταξιοδότησή του από το Δημόσιο.

Η αναγνώριση γίνεται κατόπιν αιτήσεως και για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται καταβάλλεται εισφορά 4% επί του βασικού μισθού, που λαμβάνει ο μέτοχος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης, δηλ. ισχύει και εφαρμόζεται ο εξής τύπος:

Βασικός Μισθός (κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης) Χ 4% Χ μήνες που αναγνωρίζουμε.

Τέλος, η βασική γενική προϋπόθεση για τη θεμελίωση ατομικού δικαιώματος στο μέρισμα είναι ο μέτοχος να έχει τουλάχιστον 20 έτη συμμετοχής στο ΜΤΠΥ.

Να σημειώσω ακόμη ότι το ΜΤΠΥ χορηγεί ετησίως 14 μερίσματα και όχι 12 όπως το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και ότι το μέρισμα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και όχι κάθε μήνα.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου για τα παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι δύο γονείς ή μόνο ο ένας.

Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου για τα παιδιά, όπως αυτό προβλέπεται στην παρ. 12 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010 μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς, αφού ο νόμος δεν προβλέπει αντίθετο περιορισμό. Να σημειώσω δε ότι αυτή η ερμηνεία επιβάλλεται με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Είμαι πατέρας, ηλικίας 49 ετών, με ανήλικο παιδί και θέλω να βγω στη σύνταξη. Συμπληρώνω 25ετία στο Δημόσιο με βάση το ΦΕΚ 19/12/2011 και την έκθεση εμφανίσεως-ανάληψης καθηκόντων 13/1/2012. Ποια ημερομηνία θα υπολογιστεί για την 25ετία του ΦΕΚ ή της ανάληψης και πότε πρέπει να υποβάλω τα δικαιολογητικά και να αποχωρήσω από την υπηρεσία;

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης της πράξης διορισμού στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ανάληψη υπηρεσίας έγινε μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού. Διαφορετικά, αφετηρία θα είναι η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Με βάση τα δεδομένα που θέτει ο εν λόγω υπάλληλος στο ερώτημά του, ως αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων θα ληφθεί στην περίπτωσή του η ημερομηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισμού του και επομένως θα συμπληρώσει 25ετία τη 19η/12/2011.

Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010, ο πατέρας ανηλίκου τέκνου, εφόσον συμπληρώσει 25ετία εντός του έτους 2011, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του, αρκεί η ανηλικότητα του παιδιού να συντρέχει κατά το χρόνο συμπλήρωσης της 25ετίας.

Αφότου συμπληρώσει ο συγκεκριμένος υπάλληλος το 52ο έτος της ηλικίας του, δύναται να υποβάλει παραίτηση από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης. Εάν μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης παραίτησης ο υπάλληλος επανέλθει με δεύτερη αίτηση, εμμένοντας στην παραίτησή του, αυτή γίνεται αυτοδικαίως αποδεκτή και λύεται η υπαλληλική σχέση από την ημέρα υποβολής της δεύτερης αίτησης.

Είμαι άνδρας 56 ετών. Διορίστηκα στο Δημόσιο 17/3/1979 και έχω σήμερα 32 χρόνια υπηρεσίας. Έχω αναγνωρίσει στο Δημόσιο 2 έτη. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη, πότε θα μου καταβληθεί η σύνταξη και θα είναι πλήρης ή μειωμένη;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί έως 31/12/1982.

Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συνολική συντάξιμη υπηρεσία 32 ετών, οπότε σε κάθε περίπτωση έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θίγεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010.

Περαιτέρω, επειδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο πριν από την 1η/1/1983, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα καταρχήν προσμετράται, εφόσον εξαγοραστεί, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Κατ’ εξαίρεση, ο ανωτέρω χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης εάν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας του και έχει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος αυτός, πραγματικά δεδομένα που όντως συντρέχουν στην περίπτωση που εξετάζουμε.

Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα που θέτει ο συγκεκριμένος υπάλληλος στο ερώτημά του, συμπλήρωσε 25ετία στις 17/3/2004 και ως εκ τούτου έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

α) Να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 63,5ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, περίπτωση όμως κατά την οποία η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας.

β) Να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Περαιτέρω, όπως έχουμε αναφέρει και πάλι, όλες οι συντάξεις είναι πλήρεις αλλά αναλογικές των ετών υπηρεσίας. Συνεπώς, σαφώς και θα λάβει πλήρη σύνταξη, ανάλογη πάντα των ετών υπηρεσίας του. Για μειωμένη σύνταξη μιλάμε μόνον όταν ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί κάποιος και νωρίτερα από το νομοθετικά προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Στην εξεταζόμενη περίπτωση, ο υπάλληλος είναι αρκετά νέος και προφανώς τον συμφέρει να συνταξιοδοτηθεί σε ένα χρόνο, που θα συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και επιπλέον δεν θα απαιτείται όριο ηλικίας.

Εφόσον προβεί στις ανωτέρω ενέργειες, θα θεμελιώσει 25ετία το 2011 και με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία του όποτε εκείνος επιθυμεί, δηλ. θα «κλειδώσει» ένα χαμηλό και ευνοϊκό για εκείνον όριο ηλικίας.

Περαιτέρω, θεμελιώνοντας πλέον συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011 και όχι μέχρι 31/12/2010, δύναται να αναγνωρίσει και όποιον από τους πλασματικούς χρόνους προβλέπει ο Ν. 3865/2010, εφόσον φυσικά φέρει και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Στο σημείο όμως αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν τον συμφέρει να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο τέκνων, ο οποίος συνυπολογίζεται μεν για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενεργώντας όμως αναδρομικά και επομένως οδηγώντας στη συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010. Διότι με αυτό τον τρόπο στερείται και πάλι τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της ευνοϊκής διατάξεως για τον πατέρα ανηλίκου τέκνου, η οποία δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν μέχρι 31/12/2010. Τα αυτά ισχύουν και για το χρόνο στρατιωτικής θητείας. Επομένως, μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τα 4 χρόνια σπουδών, καθώς σε κάθε περίπτωση έχει 12 έτη υπηρεσίας και ο χρόνος αυτός σε καμία περίπτωση δεν φέρει τη θεμελίωση πριν από την 1η/1/2011. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε και το ποσοστό εξαγοράς είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε με δόσεις.

Γεννήθηκα στις 17/2/1957 και έχω διοριστεί στο Δημόσιο ΥΕΘΑ στις 21/4/1986. Στις 31/12/2010 συμπλήρωσα πραγματικά χρόνια ασφάλισης 24 έτη, 8 μήνες και 10 ημέρες. Έχω αναγνωρίσει και πληρώσει προϋπηρεσία στο ΙΚΑ 2 έτη, 6 μήνες και 5 ημέρες. Στις 21/4/2011 συμπληρώνω χρόνια συντάξιμα (μαζί με τα αναγνωρισθέντα) 27 έτη, 6 μήνες και 5 ημέρες. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού 2 ετών. Η ηλικία μου στις 17/2/2011 θα είναι 54 ετών. Θα ήθελα να πληροφορηθώ: Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη; Επηρεάζομαι από τις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νόμου; Τι σύνταξη θα πάρω, πλήρη ή μειωμένη;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη υπάλληλος έως την 31η/12/2010 συμπλήρωσε 24 έτη, 8 μήνες και 10 ημέρες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Επιπλέον, μας αναφέρει ότι έχει αναγνωρίσει και πληρώσει προϋπηρεσία στο ΙΚΑ 2 έτη, 6 μήνες και 5 ημέρες. Ωστόσο, έχω αναφέρει και στο παρελθόν ότι, για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο για πρώτη φορά από 1/1/1983 και μετά ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά. Στην εξεταζόμενη περίπτωση όμως η υπάλληλος προέβη σε εξαγορά του χρόνου ασφάλισής της στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα ο χρόνος αυτός να προσμετράται μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για την προσαύξηση της σύνταξης και μόνον.

Επομένως η συγκεκριμένη υπάλληλος θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλ. 25ετία τον Απρίλιο του έτους 2011, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010), έχοντας και ανήλικο παιδί, με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας να προβεί άμεσα σε συνταξιοδότηση. Η εν λόγω υπάλληλος έχει ήδη συμπληρώσει το προαπαιτούμενο όριο ηλικίας και συνεπώς από το Μάιο του έτους 2011, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί. Επισημαίνω ότι η σύνταξη που θα πάρει σε αυτή την περίπτωση θα είναι πλήρης αλλά ανάλογη των ετών υπηρεσίας της.

Αξίζει να σημειώσω, προς γνώση και ενημέρωσή της, ότι δεν συμφέρει τη συγκεκριμένη υπάλληλο να ζητήσει ακύρωση της αναγνωριστικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλε, ώστε ο χρόνος ασφάλισής της στο ΙΚΑ να συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος με εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, συμπληρώνει 25ετία τον Οκτώβριο του έτους 2008, χρόνο κατά τον οποίο μάλλον δεν είχε παιδί (δεν μας αναφέρεται η ημερομηνία γέννησης του παιδιού). Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πλέον θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί μόνο με τις γενικές διατάξεις, δηλ. με 25 έτη υπηρεσίας και το 60ό έτος για πλήρη ή το 55ο για πρόωρη ή με 35 έτη υπηρεσίας και το 58ο έτος της ηλικίας της ή με 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, λύσεις που δεν τη συμφέρουν τόσο όσο η συνταξιοδότησή της με βάση τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του Ν. 3865/2010 και ως εκ τούτου, όσο και να παραμείνει στην υπηρεσία της, δεν αλλάζει κάτι ως προς τα όρια ηλικίας ή τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τουλάχιστον, σύμφωνα με τα ισχύοντα έως τώρα δεδομένα. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι η μείωση κατά 1% για κάθε έτος του ποσοστού αναπλήρωσης ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης για τα έτη από 1/1/2008 και μετά, ρύθμιση η οποία όμως ίσχυε προ του Ν. 3865/2010.

Επιπλέον, να υπογραμμίσω ότι η ανηλικότητα του παιδιού πρέπει να συντρέχει κατά τη συμπλήρωση της 15ετίας και όχι και κατά το χρόνο αποχώρησης από την υπηρεσία. Δηλαδή η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει και μετά την 7η/9/2012, ημεροχρονολογία ενηλικίωσης του παιδιού της, χωρίς καμία μεταβολή στα όσα προαναφέρθηκαν ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής της και τα όρια ηλικίας της.

Είμαι δημόσια υπάλληλος, διορίστηκα το έτος 1979 και γεννήθηκα το έτος 1953. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί έως 31/12/1982.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη υπάλληλος συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας το έτος 2004, οπότε και θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης. Επομένως δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010.

Οι δυνατότητες που έχει είναι να προβεί σε συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της (πλήρη) ή του 55ου (πρόωρη) είτε χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.

Είμαι γυναίκα δημόσιος υπάλληλος και θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί η σύνταξή μου. Θα πάω με βάση το νέο ασφαλιστικό ή όχι; Ισχύει για μένα η τελευταία πενταετία;

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν αλλάζει τίποτε ούτε ως προς τα όρια ηλικίας ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Επομένως, εφόσον εσείς αναφέρετε ότι έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτετε στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010.

Περαιτέρω, η μηνιαία σύνταξη υπολογίζεται σε τόσα τριακοστά πέμπτα του μηνιαίου συντάξιμου μισθού ή σε τόσα χιλιοστά του μισθού ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου που φέρει ο υπάλληλος κατά το χρόνο εξόδου του από την υπηρεσία όσα τα χρόνια της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας του. Ως συντάξιμος μισθός θεωρείται: α) για συντάξιμη υπηρεσία, η οποία παρέχεται μέχρι 31/12/2007, το ποσοστό 80% του Β.Μ. ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου που έφερε ο υπάλληλος κατά την έξοδό του από την υπηρεσία + 140,80 € και β) για συντάξιμη υπηρεσία η οποία παρέχεται από την 1/1/2008 και μετά, για τον προσδιορισμό των συνολικών αποδοχών εφαρμόζεται ο ακόλουθος τύπος:

Σύνολο μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών* κατά την τελευταία πενταετία ÷ αριθμός μηνών υπηρεσίας κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

Ειδικά όμως για όσους αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012 θα εφαρμοστεί ο εξής τύπος:

Σύνολο μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών* από 1/1/2008 έως την αποχώρηση του υπαλλήλου ÷ αριθμός μηνών υπηρεσίας κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

(*Εξαιρούνται του υπολογισμού δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας).

Στην υποπερίπτωση (β) το ποσοστό αναπλήρωσης από 80% μειώνεται 1% ετησίως, μέχρις ότου και εντός μίας δεκαετίας, δηλαδή το έτος 2017, το ποσοστό προσδιοριστεί στο 70%.

Η ανωτέρω σταδιακή διαμόρφωση παρατίθεται αναλυτικώς:

Έτη Ποσοστό Ποσοστό Χρόνια Στρογγυλοποίηση αναπλήρωσης σε χιλιοστά υπηρεσίας χιλιοστών

2008 79% 790:35 22,571 23

2009 78% 780:35 22,285 22

2010 77% 770:35 22,00 22

2011 76% 760:35 21,714 22

2012 75% 750:35 21,428 21

2013 74% 740:35 21,142 21

2014 73% 730:35 20,857 21

2015 72% 720:35 20,571 21

2016 71% 710:35 20,285 20

2017 70% 700:35 20 20

Κατόπιν των ανωτέρω, το ποσό της σύνταξης συνίσταται στο άθροισμα αφενός του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος μέχρι 31/12/2007 και το οποίο προκύπτει από τον εξής τύπο: Βασικός μισθός + 140,80 € x 80% x έτη υπηρεσίας ÷ 35, αφετέρου του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από 1/1/2008 έως και το έτος συνταξιοδότησής του και το οποίο προκύπτει από τον εξής τύπο: Συνολικές αποδοχές (όπως προσδιορίστηκαν ανωτέρω) x ποσοστό αναπλήρωσης, που ισχύει κατά το έτος της συνταξιοδότησης x έτη υπηρεσίας (από 1/1/2008 έως το έτος συνταξιοδότησης) ÷ 35.

Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1966 και διορίστηκα στο Δημόσιο μόνιμος υπάλληλος ΔΕ το Μάιο του 1989. Υπηρέτησα στο στρατό 28 μήνες ως έφεδρος αξιωματικός. Δεν σπούδασα κάτι, είμαι απόφοιτος Λυκείου. Έχω και 100 ένσημα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 1985. Έχω δύο κόρες, μία 15 ετών και μία 9 ετών. Πότε κατοχυρώνω δικαίωμα σύνταξης και τι επιλογές έχω;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως τις 31/12/2010 μόλις συμπλήρωσε πλέον των 21 ετών υπηρεσίας, οπότε δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες καταλαμβάνουν όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Επομένως, καταρχήν δύναται να κάνει χρήση των νέων διατάξεων του Ν. 3865/2010 περί συνταξιοδότησής του ως πατέρας ανηλίκων τέκνων, καθώς η δυνατότητα αυτή δίνεται στους πατέρες, μόνον εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά, όπως ο εν λόγω υπάλληλος.

Εφόσον κάνει χρήση του ανωτέρω δικαιώματός του για συνταξιοδότηση, οι δυνατότητες που έχει είναι οι ακόλουθες: α) Εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2011, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του, β) εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2012, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του και γ) εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας από 1η/1/2013 και μετά, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Επειδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν έχει καν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του, θα πρέπει, προκειμένου να «κλειδώσει» μικρότερο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, να προβεί είτε εντός του 2011 είτε εντός του 2012 σε αναγνώριση κάποιου εκ των χρόνων που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αναγνωρίσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας ή τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά, όχι απαραίτητα ολόκληρο αλλά όσο του υπολείπεται για τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Υπενθυμίζω ότι η κλιμάκωση του χρόνου αυτού, τον οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, είναι μέχρι 4 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μέχρι 5 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 6 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και μέχρι 7 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2014 και μετά.

Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά εξαιρείται των ανωτέρω περιορισμών, όπως αυτό ρητώς διευκρινίστηκε και στην πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το δε ποσοστό της εξαγοράς είναι για όλες τις περιπτώσεις: (Βασικός Μισθός που κατέχει ο υπάλληλος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης + 140,80 €) Χ 6,67% Χ μήνες που αναγνωρίζονται και η αίτηση για την αναγνώριση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.

Εάν τώρα δεν κάνει χρήση του δικαιώματός του να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανηλίκων τέκνων αλλά ακολουθήσει τις γενικές διατάξεις, τότε θα θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, τα οποία, εφόσον δεν προβεί σε αναγνώριση χρόνων, τα συμπληρώνει εντός του 2014, γεγονός που του δίνει καταρχήν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του (πλήρη σύνταξη) ή του 60ού έτους της ηλικίας του (μειωμένη σύνταξη). Επίσης, η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας εντός του 2014, του δίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση συνολικά 39 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας του.

Εφόσον όμως προβεί σε αναγνώριση χρόνων και συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας: α) το 2011: τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 61ου έτους για πλήρη σύνταξη ή του 56ου έτους για πρόωρη ή με τη συμπλήρωση συνολικά 36 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και β) το 2012: τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 63ου έτους για πλήρη σύνταξη ή του 58ου έτους για πρόωρη ή με τη συμπλήρωση συνολικά 37 ετών υπηρεσίας και του 59ου έτους της ηλικίας του.

Συγκεκριμένα, προς διευκρίνιση των ανωτέρω, στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, η ερμηνεία που δόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την πρόσφατη εγκύκλιο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της 2ετούς μεταβατικής περιόδου (2011 και 2012), μειώνεται το ισχύον μέχρι 31/12/2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών από το 65ο στο 61ο έτος για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2011, στο 63ο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012 και ορίζεται εκ νέου το 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το έτος 2013 και μετά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υπάλληλος έχει μόλις συμπληρώσει το 44ο έτος της ηλικίας του, κρίνεται καλύτερο να «κλειδώσει» ένα μικρότερο όριο ηλικίας (είτε το 52ο είτε το 55ο), προβαίνοντας σε αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τη συμπλήρωση της 25ετίας και κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως πατέρας ανηλίκων τέκνων, αλλά σαφώς ο ίδιος θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να λάβει την τελική απόφαση.

Κάποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010. Τα συντάξιμα έτη του θα αυξηθούν κατά τέσσερα (4) έτη λόγω σπουδών ή κατά τρία (3) έτη λόγω δύο (2) τέκνων; Χρειάζεται να πληρωθούν εισφορές για την αναγνώριση των ετών αυτών;

Με τον Ν. 3865/2010 δόθηκε το δικαίωμα αναγνώρισης τόσο του χρόνου σπουδών όσο και του πλασματικού χρόνου για τα τέκνα, υπό προϋποθέσεις και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ότι, το δικαίωμα αυτό δεν θα έχουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, παρά μόνον όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά.

Για όσους φέρουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις η αναγνώριση των προαναφερθέντων χρόνων γίνεται πάντα με εξαγορά, το ποσοστό της οποίας ορίζεται σε 6,67% επί του βασικού μισθού που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε. Τα απαιτούμενα δε δικαιολογητικά, σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι τα κάτωθι, τα οποία και παραθέτω προς πληροφόρηση των αναγνωστών της εφημερίδας:

α) Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών,

β) Βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο από όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1η/1/1983),

γ) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (αφορά μόνο την αίτηση για αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών),

δ) Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα (από … έως…) / (αφορά μόνο την αίτηση για αναγνώριση ετών σπουδών),

ε) Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών (του μήνα υποβολής της αίτησης),

στ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας και

ζ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνετε:

- ότι το χρόνο του οποίου ζητάτε την αναγνώριση δεν τον χρησιμοποιήσατε ούτε θα τον χρησιμοποιήσετε για να πάρετε σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.

- τον τρόπο εξόφλησης της εισφοράς (εφάπαξ ή με δόσεις).

Με το Ν. 3865/2010 δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου σπουδών. Εγώ σπούδασα και πήρα το πτυχίο μου παράλληλα με την εργασία μου. Μπορώ να αναγνωρίσω αυτόν το χρόνο σπουδών ή το γεγονός ότι ήταν παράλληλα με την εργασία μου δημιουργεί πρόβλημα;

Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εφαρμογή των διατάξεων και του άρθρου 17 του Ν. 3865/2010, χρόνος σπουδών που συμπίπτει με χρόνο εργασίας/ασφάλισης δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως συντάξιμος. Δηλαδή ο υπάλληλος που απέκτησε το πτυχίο του κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας ή της εργασίας του με ασφάλιση, μπορεί να αναγνωρίσει μόνο εκείνον το χρόνο από τις σπουδές του που δεν συμπίπτει με το χρόνο εργασίας/ασφάλισής του.

Έχω προσληφθεί το έτος 1979. Τη θητεία μου στο στρατό θέλω να την εξαγοράσω, καθότι υποχρεούμαι, εφόσον θέλω να συνυπολογισθεί ως συντάξιμος χρόνος. Έχω όμως και 3 μήνες θητεία ως επιστράτευση. Μπορώ και αυτή να την εξαγοράσω και σύμφωνα με ποιον νόμο;

Ο ανωτέρω υπάλληλος εφόσον προσλήφθηκε το έτος 1979, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/1998 και μετά, οπότε ορθά αναφέρει ότι προκειμένου να συνυπολογισθεί ο χρόνος της στρατιωτικής του θητείας ως συντάξιμος, θα πρέπει να τον εξαγοράσει.

Ως προς το χρόνο της επιστράτευσης, σαφώς και αποτελεί χρόνο στρατιωτικής θητείας και επομένως εξαγοράζεται σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις που εξαγοράζεται γενικώς ο χρόνος του στρατού.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της εξαγοράς είναι (βασικός μισθός που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά + 140,80 €) Χ 6,67% Χ μήνες της στρατιωτικής θητείας που ζητούμε την αναγνώριση. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Είμαι γυναίκα εκπαιδευτικός, η οποία γεννήθηκα το έτος 1965, προσλήφθηκα στο Δημόσιο στις 10/2/1990 και έχω ένα ανήλικο παιδί 15 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Ως μητέρα ανηλίκου τέκνου απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος 25 έτη υπηρεσίας, τα οποία όμως δεν συμπληρώνει έως 31/12/2010, οπότε καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, εάν η 25ετία συμπληρώνεται το έτος 2011, απαιτείται το 52ο έτος της ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης, εάν η 25ετία συμπληρώνεται το έτος 2012, απαιτείται το 55ο έτος της ηλικίας και τέλος εάν η 25ετία συμπληρώνεται από την 1η/1/2013 και μετά, απαιτείται το 65ο έτος της ηλικίας. Επιπλέον σε όλες τις περιπτώσεις, κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας, πρέπει να υπάρχει ανήλικο τέκνο.

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια γυναίκα εκπαιδευτικός αναφέρει στο ιστορικό του ερωτήματός της, έως 31/12/2010 είχε 20 έτη και 8,5 μήνες περίπου πραγματική δημόσια υπηρεσία. Προκειμένου να συμπληρώσει την 25ετία εντός του έτους 2011, ο νόμος τής δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου που θα συνυπολογιστεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της.

Η κλιμάκωση του χρόνου αυτού είναι μέχρι 4 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μέχρι 5 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 6 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και μέχρι 7 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2014 και μετά.

Συνεπώς η συγκεκριμένη υπάλληλος καταρχήν δύναται να αναγνωρίσει τα 3 έτη και 3,5 μήνες που θα της λείπουν, καθώς στις 31/12/2011 θα έχει συνολικά 21 έτη και 8,5 μήνες περίπου. προκειμένου να συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2011 και έτσι να «κλειδώσει» ως όριο ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξής της το 52ο έτος της ηλικίας της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010, μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί και σε 2 έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο παιδί. Δηλαδή στη δική μας περίπτωση, η γυναίκα εκπαιδευτικός μπορεί να αναγνωρίσει 1 έτος για το ανήλικο παιδί της. Ως προϋπόθεση τίθεται ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία, προϋπόθεση που εν προκειμένω συντρέχει.

Επιπροσθέτως, πέραν του πλασματικού χρόνου τέκνου και ακριβώς επειδή θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2011, η συγκεκριμένη υπάλληλος μπορεί να αναγνωρίσει και τμήμα του χρόνου σπουδών της (άρθρο 17 του Ν. 3865/2010), ώστε να συμπληρώσει το χρόνο που απαιτείται για την 25ετία. Στην περίπτωση του χρόνου σπουδών, απαιτείται αποφοίτηση και η συμπλήρωση 12 ετών υπηρεσίας, προϋποθέσεις που συντρέχουν στην περίπτωση που εξετάζουμε.

Και στις δύο περιπτώσεις αναγνώρισης τόσο του πλασματικού χρόνου τέκνου και του χρόνου σπουδών, η υπάλληλος θα πρέπει να καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές που αντιστοιχούν στο 6,67% επί του Βασικού Μισθού (που θα κατέχει η υπάλληλος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Περαιτέρω, για να μπορέσει η υπάλληλος να εισπράξει αμέσως τη σύνταξή της, θα πρέπει κατά το χρόνο συμπλήρωσης της 25ετίας, το 2011, να έχει συμπληρώσει και το 52ο έτος της ηλικίας της. Διαφορετικά, όπως στην περίπτωσή μας, «κλειδώνει» το 52ο έτος της ηλικίας της, το οποίο αποτελεί όριο ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης και όχι προϋπόθεση θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και, όταν το συμπληρώσει, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

Γεννήθηκα στις 28/4/1968 και έχω ανήλικο παιδί πέντε (5) ετών. Είμαι καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 1/10/1993. Στις 31/12/2011 θα έχω 5.200 ένσημα. Μπορώ να αναγνωρίσω μέρος του χρόνου των σπουδών μου μέχρι να συμπληρώσω τα 5.500 ένσημα; Αν ναι, πόσο θα χρειαστεί να πληρώσω;

Σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, ο ασφαλισμένος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ’ αποκλειστικότητα από 1/1/2011 και εφεξής και έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης, δύναται να αναγνωρίσει τους πλασματικούς χρόνους που προβλέπονται στο ανωτέρω άρθρο, μεταξύ των οποίων και το χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Η αναγνώριση θα γίνεται στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για 25 ημέρες κατά μήνα και 300 κατά έτος. Για την αναγνώριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση η απόκτηση του πτυχίου, ενώ ο χρόνος των σπουδών λαμβάνεται υπόψη και για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Συνεπώς η εν λόγω εκπαιδευτικός δύναται να αναγνωρίσει 800 ημέρες από τις σπουδές της, ώστε να συμπληρώσει τα 6.000 ένσημα που απαιτούνται, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, ως μητέρα ανηλίκου τέκνου ασφαλισμένη από 1η/1/1993 και μετά, γεγονός που θα της δώσει το δικαίωμα να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της και σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της.

Η αναγνώριση γίνεται με καταβολή εισφορών οι οποίες υπολογίζονται για κάθε μήνα με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, επί του ποσοστού 20% για το φορέα κύριας ασφάλισης. Τέλος, το αντίστοιχο ποσοστό αναγνώρισης για το ΕΤΕΑΜ είναι 6%.

Να σημειωθεί ότι εάν το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 15%.

Είμαι εκπαιδευτικός (δάσκαλος). Γεννήθηκα την 7η-3-1962. Έχω ανήλικο τέκνο που γεννήθηκε το έτος 2003. Διορίσθηκα με διορισμό μόνιμου υπαλλήλου στις 2/9/1986. Υπηρέτησα στο στρατό 26 μήνες, τους οποίους έχω αναγνωρίσει και πληρώσει. Επίσης έχω υπηρετήσει ως αναπληρωτής δάσκαλος 10 μήνες και 10 ημέρες. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μου είπαν ότι προκειμένου να τύχω της ευεργετικής διάταξης περί συνταξιοδότησης στα 52 έτη με ανήλικο τέκνο, θα πρέπει να ζητήσω ανάκληση της αναγνώρισης του στρατού (θα μου επιστραφούν τα χρήματα) και να μην υπολογίσω το χρονικό διάστημα του αναπληρωτή, έτσι ώστε να συμπληρώσω την 25ετία μέσα στο 2011. Και στη συνέχεια να ζητήσω την αναγνώριση 4 πλασματικών ετών (σπουδές, παιδί, στρατός). Είναι όντως έτσι; Πώς πρέπει να ενεργήσω;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών οι οποίοι ασφαλίστηκαν από 1η/1/1983 έως 31/12/1992.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας παραθέτει, ο εν λόγω υπάλληλος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, οπότε στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και επομένως ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Περαιτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μέχρι 31/12/2010 έχει συνολική συντάξιμη υπηρεσία (ΙΚΑ που είχε ως αναπληρωτής + Δημόσιο + στρατιωτική υπηρεσία την οποία έχει αναγνωρίσει) περίπου 27 έτη και 4 μήνες. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την κατηγορία ασφαλισμένων στην οποία ανήκει, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη, τα οποία ο ανωτέρω υπάλληλος έχει συμπληρώσει και επομένως έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Ως εκ τούτου δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 και οι δυνατότητες που έχει είναι να συνταξιοδοτηθεί είτε με 25 έτη υπηρεσίας και το 65ο έτος της ηλικίας του με πλήρη σύνταξη ή το 60ό έτος με πρόωρη (μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του προβλεπομένου ορίου ηλικίας) είτε με 35 έτη υπηρεσίας και το 58ο έτος της ηλικίας του είτε με 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Αν τώρα επιθυμεί να τύχει εφαρμογής στην περίπτωσή του η ευνοϊκή για εκείνον διάταξη του Ν. 3865/2010, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πατέρα ανηλίκου τέκνου, ο οποίος θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης εντός του 2011, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του, λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη, ανάλογη πάντα των ετών υπηρεσίας του, θα πρέπει αφενός να ανακαλέσει την αίτηση για αναγνώριση του στρατού και αφετέρου να μη ζητήσει το συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος που εργάστηκε ως αναπληρωτής. Χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι η αίτηση της ανάκλησης υποβάλλεται και πάλι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και βεβαίως επιστρέφονται και τα χρήματα που κατέβαλε για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.

Είμαι καθηγητής και διορίστηκα στις 23 Αυγούστου του 1996. Έχω επίσης αναγνωρισμένη προϋπηρεσία 5 ετών, 4 μηνών και 29 ημερών ως αναπληρωτής από το 1985. Έχω ήδη εξαγοράσει και τη στρατιωτική μου υπηρεσία συνολικά 26 μήνες. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα για συνταξιοδότηση; Με ποιες προϋποθέσεις; Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ; Τα χρόνια της προϋπηρεσίας μου ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Απ’ ό,τι ξέρω, το ΙΚΑ υπολογίζει τον ένα (1) χρόνο για 300 ημερομίσθια. Σύμφωνα με τα βιβλιάρια του ΙΚΑ, έχω 1.788 ημερομίσθια που, αν τα διαιρέσουμε με το 300, μας δίνουν 5 χρόνια, 11 μήνες και 13 ημέρες. Τελικά πώς θα υπολογισθεί η προϋπηρεσία μου; Έτσι όπως την υπολογίζει το ΙΚΑ ή έτσι όπως την υπολόγισε το Δημόσιο;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Και αυτό διότι, παρότι διορίστηκε στο Δημόσιο το έτος 1996, έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά σε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης από το έτος 1985, οπότε ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ. Για το λόγο αυτόν ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία ασφαλισμένων από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και η ασφαλιστική του περίπτωση ρυθμίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία 22 έτη, 5 μήνες και 21 ημέρες, εκ των οποίων 14 έτη, 4 μήνες και 8 ημέρες στο Δημόσιο, 5 έτη, 11 μήνες και 13 ημέρες στο ΙΚΑ και 2 έτη και 2 μήνες στρατό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ένας (1) χρόνος αντιστοιχεί σε 300 ημερομίσθια και ο ένας (1) μήνας σε 25 ημερομίσθια. Οπότε οι 1.788 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ αντιστοιχούν σε 5 χρόνια, 11 μήνες και 13 ημέρες.

Περαιτέρω, επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και συνυπολογίζεται και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος (εφαρμογή διαδοχικής ασφάλισης).

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, ο εκπαιδευτικός δεν θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Επειδή δεν μας δίνονται στοιχεία για την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του καθηγητή (ποια είναι η ηλικία του, εάν είναι έγγαμος, εάν έχει παιδιά), θα αναφέρω τις δυνατότητες που έχει με βάση τις γενικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός του ερωτήματός μας έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

α) Εάν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2011 (με αναγνώριση κάποιων από τους προβλεπόμενους χρόνους π.χ. σπουδών), να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του ή να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 36 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του.

β) Εάν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2012 (με αναγνώριση κάποιων από τους προβλεπόμενους χρόνους π.χ. σπουδών), να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του ή να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 37 ετών υπηρεσίας και του 59ου έτους της ηλικίας του.

γ) Συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2013, να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του ή να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 38 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας του.

Είμαι γυναίκα εκπαιδευτικός και γεννήθηκα στις 4/8/1959. Είμαι διαζευγμένη και μητέρα ενός κοριτσιού που γεννήθηκε στις 7/9/1994 (ενηλικιώνεται στις 7/9/2012). Διορίστηκα στις 24/9/1982 έχοντας αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στο Δημόσιο 1 έτος, 3 μήνες και 2 ημέρες. Πότε με συμφέρει να βγω στη σύνταξη;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί έως 31/12/1982.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, τα οποία η συγκεκριμένη υπάλληλος συμπλήρωσε το έτος 1996, κατά το οποίο ήταν μητέρα ανηλίκου παιδιού.

Συνεπώς, το έτος 1996 θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με 24 έτη υπηρεσίας και χωρίς όριο ηλικίας. Η εν λόγω εκπαιδευτικός έχει ήδη συνολική υπηρεσία πλέον των 29 ετών και 6 μηνών και επομένως, εφόσον το επιθυμεί μπορεί να προβεί άμεσα σε συνταξιοδότηση, λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη αλλά πάντοτε ανάλογη των ετών υπηρεσίας της.

Είμαι εκπαιδευτικός-καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γεννήθηκα στις 11-10-1960. Είμαι παντρεμένος με δύο παιδιά, 24 και 19 ετών. Ημερομηνία διορισμού 6-9-1986, χωρίς άλλη προϋπηρεσία. Υπηρέτησα στο στρατό 28 μήνες αλλά δεν έχω εξαγοράσει τη θητεία. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη, σε ποια ηλικία και ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία 24 έτη και 4 μήνες περίπου, καθώς δεν έχει άλλη προϋπηρεσία πριν από το διορισμό του. Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, ο εκπαιδευτικός δεν θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Επομένως, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, ο εκπαιδευτικός, συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2011, μπορεί να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του (μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας του) ή να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 36 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του.

Περαιτέρω, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του 2011 του δίνει το δικαίωμα να προβεί και σε εξαγορά κάποιου εκ των νέων πλασματικών χρόνων (π.χ. σπουδών). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων οδηγεί σε αναδρομική θεμελίωση, δηλ. πριν από την 1η/1/2011. Υπενθυμίζω ότι κατά τη διετία 2011-2012, στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών και σύμφωνα με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του ΓΛΚ, ισχύουν και για τους άνδρες υπαλλήλους τα ίδια όρια ηλικίας που ισχύουν και για τις γυναίκες. Διαφορετικά, εάν επιθυμεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2010, αναγνωρίζοντας το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, τότε δύναται:

α) Να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του (μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του).

β) Να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του,

γ) Να συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 37 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ) και

δ) να αποχωρήσει με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας όταν θα έχει και το 60ό έτος τη ηλικίας του (Ν. 3075/2002).

Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να σταθμίσει ο εκπαιδευτικός τι τον ενδιαφέρει περισσότερο (π.χ. να συνταξιοδοτηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα) και να αποφασίσει, καθώς απέχει αρκετά από τη συμπλήρωση των προβλεπομένων ορίων ηλικίας.

Διορίστηκα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια φιλόλογος ΠΕ2 στις 3/9/1990. Γεννήθηκα στις 20/3/1963. Έχω τρία παιδιά (γέννηση ενός υιού στις 26/3/1993 και δύο υιών την 7/1/2005). Έχω προϋπηρεσία ως αναπληρώτρια από 12/10/1988 μέχρι 1/7/1989 και από 2/10/1989 μέχρι 31/7/1990. Το χρονικό διάστημα από 1/9/2001 μέχρι 30/6/2003 έλαβα άδεια άνευ αποδοχών εξωτερικού για οικογενειακούς λόγους (σύζυγος στρατιωτικός). Παρακαλώ γνωρίστε μου:

α. Αν έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2010. Αν όχι, πότε θεμελιώνω;

β. Τι πρέπει να κάνω για να αναγνωρίσω το χρονικό διάστημα πριν από το διορισμό μου και ποιος φορέας είναι αρμόδιος να το αναγνωρίσει;

γ. Τι πρέπει να κάνω για να αναγνωρίσω, εάν αναγνωρίζεται, το χρονικό διάστημα της αδείας άνευ αποδοχών για σκοπούς συνταξιοδότησης και ποιος φορέας είναι αρμόδιος να το αναγνωρίσει;

δ. Αν μπορώ να ζητήσω αναγνώριση για σύνταξη και άλλης περιόδου (π.χ. σπουδές, ανατροφή παιδιού κλπ.) και από ποιον φορέα.

ε. Αξίζουν τον κόπο και τα χρήματα οι παραπάνω αναγνωρίσεις;

στ. Πώς θα μάθω το ποσό της σύνταξης και του εφάπαξ που θα λάβω εάν παραιτηθώ μέσα στο 2011;

α. Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη υπάλληλος έως την 31η/12/2010 συμπλήρωσε 21 έτη και 10 μήνες περίπου υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που υπηρέτησε στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δηλ. ως αναπληρώτρια. Από το χρόνο αυτό θα πρέπει να αφαιρέσουμε το 1 έτος και 7 μήνες, που πήρε άδεια άνευ αποδοχών για οικογενειακούς λόγους, αφού σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 και 5 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), μόνον ένας (1) μήνας ανά ημερολογιακό έτος, στην περίπτωση του χρόνου αδείας χωρίς αποδοχές, αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και επομένως συντάξιμο χρόνο. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός έως 31/12/2010 έχει συμπληρώσει 20 έτη και 3 μήνες περίπου συντάξιμης υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις, όπως αυτές ίσχυαν πριν από τον Ν. 3865/2010, ως προς την κατηγορία σφαλισμένων 1983-1992, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μητέρων με τρία (3) τέκνα απαιτούνται 20 έτη υπηρεσίας, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί στο Δημόσιο να έχουν συμπληρωθεί πέντε (5) τουλάχιστον έτη μονίμου υπαλλήλου. Με τη συμπλήρωση λοιπόν 20 ετών υπηρεσίας, η μητέρα τριών τέκνων θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (ΑΟΗ).

Συνεπώς, στην εξεταζόμενη περίπτωση η εκπαιδευτικός, έχοντας συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2010 20 έτη και 3 μήνες περίπου υπηρεσίας, έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης (καθώς εντός του έτους 2010 είχε τρία παιδιά), δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις και μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε.

Θα πρέπει βέβαια να λάβει υπόψη της ότι σε περίπτωση άμεσης συνταξιοδότησής της η σύνταξη που θα πάρει δεν θα είναι υψηλή, καθώς η σύνταξη είναι πάντοτε ανάλογη των ετών υπηρεσίας.

β. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εν λόγω εκπαιδευτικός εργάστηκε ως αναπληρώτρια δεν χρειάζεται να εξαγοραστεί, αφού συνυπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, δεδομένου ότι διορίστηκε στο Δημόσιο για πρώτη φορά από 1/1/1983 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση και προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, εάν θα έπρεπε να εξαγοραστεί, αρμόδιος φορέας ως προς τη βασική σύνταξη είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο και υποβάλλεται η σχετική αίτηση αναγνώρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση για να προσμετρηθεί ο ίδιος χρόνος και για τα επικουρικά ταμεία, θα πρέπει να εξαγοραστεί και για εκείνα χωριστά, οπότε υποβάλλεται και η αντίστοιχη αίτηση.

γ. Όπως αναφέραμε και ανωτέρω, δεν προβλέπεται δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου αδείας άνευ αποδοχών για οικογενειακούς λόγους, αλλά μόνον ένας μήνας ανά ημερολογιακό έτος θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας και συνυπολογίζεται στη σύνταξη, δηλ. τη θεμελίωση και την προσαύξηση του ποσού αυτής.

δ. Στην περίπτωση της εκπαιδευτικού που εξετάζουμε, η τελευταία δεν δύναται σαφώς να προβεί σε αναγνώριση χρόνου σπουδών ή σε αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις κοινή προϋπόθεση είναι ο/η ασφαλισμένος/η να μην έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010.

Μπορεί μόνο να προβεί σε αναγνώριση χρόνου αδείας άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου ηλικίας μέχρι 6 ετών καθώς και να προσμετρηθεί στη θεμελίωση και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής της ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας μέχρι μία πενταετία, εφόσον βέβαια έχει λάβει τέτοια άδεια.

Η αναγνώριση του χρόνου αδείας άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου γίνεται με εξαγορά, το ποσοστό της οποίας ορίζεται σε 6,67% επί του βασικού μισθού που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης + 140.80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε και όχι απαραίτητα εντός του έτους 2011, σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ε. Στην ερώτηση εάν αξίζουν οι ανωτέρω αναγνωρίσεις, θεωρώ ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση αξίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω εκπαιδευτικός σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί άμεσα και με την έννοια ότι οιαδήποτε αύξηση του συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας της είναι θετική, καθώς η ίδια δεν έχει πολλά χρόνια υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση εξαρτάται από τις δικές της επιθυμίες και ανάγκες. Να σημειωθεί ότι δύναται να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε με δόσεις, οπότε το σχετικό ποσό θα της παρακρατείται από τη μισθοδοσία της.

στ. Για το ποσό της σύνταξης και του εφάπαξ θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Είναι αδύνατο να δοθεί μία τέτοια απάντηση από τη συγκεκριμένη στήλη. Σε κάθε περίπτωση για κάθε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου κατ’ ιδίαν.

Είμαι εκπαιδευτικός στο Δημόσιο, 54 ετών, διορίστηκα το 1986 και στο τέλος του 2010 συμπλήρωσα 24 έτη και 1 μήνα υπηρεσίας. Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε ή όχι τις επιλογές που νομίζω ότι έχω και να προσθέσετε αν κάτι μου διαφεύγει: 1) Να αναγνωρίσω κάποια στιγμή τη στρατιωτική μου θητεία (22 μήνες) ή μέρος αυτής ώστε θεμελιώνοντας δικαίωμα 25ετίας το 2010 να μπορώ ως εκπαιδευτικός να συνταξιοδοτηθώ με την ειδική διάταξη του Ν. 3075 σε ηλικία 60 ετών και 30 έτη υπηρεσίας χωρίς πέναλτι αλλά με 30/35 της σύνταξης. 2) Να μην αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία οπότε μη θεμελιώνοντας 25ετία το 2010 να συνταξιοδοτηθώ με τις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού που αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, αφού από το 2011 καταργείται η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς.

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός, ο οποίος διορίστηκε το έτος 1986, έχει πράγματι καταρχήν τη δυνατότητα, εφόσον προβεί σε αναγνώριση μέρους ή του συνόλου της στρατιωτικής του θητείας και συμπληρώσει 25 έτη μέχρι 31/12/2010, να αποχωρήσει με 30 έτη υπηρεσίας και τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, βάσει της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3075/2002π διάταξης που δυστυχώς καταργήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011.

Εάν δεν αναγνωρίσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας και επομένως δεν θεμελιώσει 25ετία μέχρι 31/12/2010, τότε υποχρεωτικώς θα εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010.

Σύμφωνα με αυτές και με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας το έτος 2011, μπορεί να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 61ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του (σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας των 61 ετών) ή να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση συνολικά 36 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του. Περαιτέρω, εφόσον θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης εντός του 2011 μπορεί να προβεί και σε αναγνώριση χρόνου σπουδών ή πλασματικού χρόνου για τα τέκνα ή άλλων χρόνων που προβλέπονται στο Ν. 3865/2010.

Οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται και για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης και για την προσαύξηση του ποσού αυτής. Το δε ποσοστό της εξαγοράς είναι για όλες τις περιπτώσεις: (Βασικός Μισθός που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης + 140,80 €) Χ 6,67% Χ μήνες που αναγνωρίζονται και η σχετική αίτηση για την αναγνώριση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την αναγνώριση/προσμέτρηση ετών σπουδών ή πλασματικού χρόνου τέκνων σε καμία περίπτωση δεν ανατρέχει πριν από την 1η/1/2011.

Είμαι δάσκαλος και γεννήθηκα 9/6/1965. Διορίστηκα στο Δημόσιο 31/8/1988. Υπηρέτησα στο στρατό 25 μήνες. Έχω δύο παιδιά που γεννήθηκαν το 2000 και το 2003. Αν κάνω χρήση του δικαιώματος να βγω στη σύνταξη με ανήλικο παιδί πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και εάν δεν κάνω χρήση αυτού του δικαιώματος πότε με συμφέρει να βγω στη σύνταξη;

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως τις 31/12/2010 συμπληρώνει μόλις πλέον των 22 ετών υπηρεσίας, οπότε δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες καταλαμβάνουν όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Επομένως, καταρχήν δύναται να κάνει χρήση των νέων διατάξεων του Ν. 3865/2010 περί συνταξιοδότησής του ως πατέρα ανηλίκων τέκνων, καθώς η δυνατότητα αυτή δίνεται στους πατέρες μόνον εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά, όπως ο εν λόγω εκπαιδευτικός.

Εφόσον κάνει χρήση του ανωτέρω δικαιώματός του για συνταξιοδότηση, οι δυνατότητες που έχει είναι οι ακόλουθες: α) Εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2011, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του. β) Εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2012, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του. γ) Εφόσον συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας από 1η/1/2013 και μετά, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός συμπληρώνει 25 χρόνια πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας εντός του έτους 2013, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Προκειμένου λοιπόν να «κλειδώσει» μικρότερο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα πρέπει να προβεί είτε εντός του 2011 είτε εντός του 2012 σε αναγνώριση κάποιου εκ των χρόνων που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος.

Υπενθυμίζω ότι η κλιμάκωση του χρόνου αυτού τον οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος είναι μέχρι 4 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μέχρι 5 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 6 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και μέχρι 7 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2014 και μετά.

Οι χρόνοι δε που μπορεί να αναγνωρίσει είναι ο χρόνος των σπουδών, των τέκνων και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Υπενθυμίζω ότι οι χρόνοι αυτοί συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης. Το δε ποσοστό της εξαγοράς είναι για όλες τις περιπτώσεις: (Βασικός Μισθός που κατέχει ο υπάλληλος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης + 140,80 €) Χ 6,67% Χ μήνες που αναγνωρίζονται. Εάν τώρα δεν κάνει χρήση του δικαιώματός του να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανηλίκων τέκνων αλλά ακολουθήσει τις γενικές διατάξεις, τότε θα θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, τα οποία, εφόσον δεν προβεί σε αναγνώριση χρόνων, τα συμπληρώνει εντός του 2013, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του (πλήρης σύνταξη) ή του 60ού έτους της ηλικίας του (μειωμένη σύνταξη). Επίσης, η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας εντός του 2013 του δίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 38 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας του. Εφόσον όμως προβεί σε αναγνώριση χρόνων και συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας: α) το 2011, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση συνολικά 36 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και β) το 2012, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση συνολικά 37 ετών υπηρεσίας και του 59ου έτους της ηλικίας του. Οι δύο αυτές ως άνω δυνατότητες συντρέχουν πάντοτε παράλληλα με τη δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και πρόωρης συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του (σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας των 65 ετών).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εκπαιδευτικός έχει μόλις συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του, κρίνεται καλύτερο να «κλειδώσει» ένα μικρότερο όριο ηλικίας (είτε το 52ο είτε το 55ο), προβαίνοντας σε αναγνώριση πλασματικού χρόνου και κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως πατέρα ανηλίκων τέκνων, αλλά σαφώς ο ίδιος θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να λάβει την τελική απόφαση.

Είμαι εκπαιδευτικός γεννημένος 31/7/1963. Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1987 αλλά ξεκίνησα σαν αναπληρωτής τον 9/1985. Συμπληρώνω 25 έτη υπηρεσίας στις 2/2/2011 (μέχρι 31/12/2010 θα έχω συνολική πραγματική συντάξιμη υπηρεσία 24 έτη και 11 μήνες), μαζί με του αναπληρωτή και χωρίς το στρατό (έχω υπηρετήσει 22 μήνες τους οποίους δεν έχω αναγνωρίσει). Έχω κάνει χρήση δύο ετών εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές. Έχω δύο ανήλικα παιδιά (γεννημένα το 1996 και το 2004), ένα εκ των οποίων έχει 80% αναπηρία. α) Έχω κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;β) Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με βάση το καινούργιο ασφαλιστικό του Δημοσίου; γ) Συμφέρει να αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία;

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

α) Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας αναφέρει ότι συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας στις 2/2/2011, οπότε δεν έχει θεμελιώσει ακόμη δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν καταλαμβάνουν μόνον όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Εάν ήθελε να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναγνώριση τουλάχιστον τόσου χρόνου από τη στρατιωτική του θητεία όσου υπολείπεται για τη συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας. Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, προσμετράται πάντοτε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με τη διαφορά ότι, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοραστεί.

β) Οι δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός για άμεση συνταξιοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει συμπληρώσει το 47ο έτος της ηλικίας του και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης εντός του έτους 2011, είναι οι ακόλουθες:

i) Εφόσον έχει παιδί με αναπηρία 80%, ο Ν. 3865/2010 του δίνει τη δυνατότητα με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας του να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανίκανου τέκνου. Αυτή η δυνατότητα έως τώρα δινόταν μόνο στις μητέρες ανίκανων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Πλέον την ίδια δυνατότητα έχει και ο πατέρας ανίκανου τέκνου, εφόσον θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά, υπό την προϋπόθεση το τέκνο να έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ως επιπρόσθετη προϋπόθεση έχει τεθεί να είναι ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.

ii) Εάν δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της αναπηρίας του παιδιού του, δύναται με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 52ου έτους της ηλικίας του, ως πατέρας ανήλικων τέκνων, εφόσον την 25ετία τη συμπληρώνει εντός του έτους 2011.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν κάνει χρήση των ανωτέρω δύο δυνατοτήτων (τις οποίες θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν θα είχε, σύμφωνα με το νόμο, εάν είχε θεμελιώσει την 25ετία μέχρι 31/12/2010), έχει τη δυνατότητα, με βάση τις γενικές διατάξεις να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή του 60ού έτους με πρόωρη συνταξιοδότηση. Από την άλλη, εάν θεμελίωνε 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3075/2002 (διάταξη που καταργείται από 1/1/2011) και να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας του.

γ) Περαιτέρω, για να κρίνει το κατά πόσο τον συμφέρει να αναγνωρίσει τους 22 μήνες της στρατιωτικής του θητείας, θα πρέπει να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής.

Καταρχήν θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας το ποσοστό είναι:

6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Όμως σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας προσαυξάνει το ποσό της σύνταξης, οπότε εάν ο υπάλληλος δύναται να καταβάλει το σχετικό κόστος, μπορεί να αναγνωρίσει τους μήνες του στρατού και έτσι να αυξήσει τη συνολική συντάξιμη υπηρεσία του και το αντίστοιχο ποσό της σύνταξής του.

Είμαι εκπαιδευτικός 47 χρονών, διορισμένος το 1989. Στις 31/12/2010 συμπληρώνω 22 χρόνια υπηρεσίας. Για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 (25ετία) με συμφέρει να εξαγοράσω 3 πλασματικά χρόνια, 1 του στρατού και 2 από τα έτη σπουδών μου; Έχω ανήλικο παιδί στις 31/12/2010, που ενηλικιώνεται μέσα στο 2011, στις 9/4/2011. Με αυτές τις προϋποθέσεις πότε θα μπορέσω να πάρω σύνταξη και σε ποια ηλικία; Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

α) Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας αναφέρει ότι στις 31/12/2010 συμπληρώνει 22 έτη υπηρεσίας, οπότε δεν έχει θεμελιώσει ακόμη δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνον όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Για να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, υπολείπονται τρία χρόνια. Καταρχήν, σαφώς δύναται να αναγνωρίσει τον ένα χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, ο οποίος προσμετράται πάντοτε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με τη διαφορά ότι, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοραστεί. Όμως η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου των σπουδών παρέχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010, μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά. Οπότε, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός δεν μπορεί έως 31/12/2010 να συμπληρώσει τα 25 έτη υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.

β) Μπορεί όμως να αναγνωρίσει τα 3 χρόνια που αναφέρει στο ερώτημά του εντός του έτους 2011, και σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 52ου έτους της ηλικίας του, ως πατέρας ανήλικου τέκνου, εφόσον το παιδί του ενηλικιώνεται στις 9/4/2011.

Επισημαίνω όμως και πάλι ότι, για να έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» το 52ο έτος της ηλικίας του ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα πρέπει να υποβάλει τα σχετικά αιτήματα για αναγνώριση εντός του 2011 και πριν από την ενηλικίωση του παιδιού του.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, η ενηλικίωση των τέκνων θεωρείται ότι γίνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο τα τέκνα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και όχι την ημεροχρονολογία κατά την οποία το τέκνο συμπληρώνει τα 18 έτη από την ημερομηνία γέννησής του.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν κάνει χρήση της ανωτέρω δυνατότητας (την οποία θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν θα είχε, σύμφωνα με το νόμο, εάν είχε θεμελιώσει την 25ετία μέχρι 31/12/2010), δύναται, με βάση τις γενικές διατάξεις, συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας το έτος 2013 να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή του 60ου έτους με πρόωρη συνταξιοδότηση. Αν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του έτους 2012, τότε απαιτείται η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του (εάν, επί παραδείγματι, έχοντας 23 χρόνια υπηρεσίας 31/12/2011, αποφασίσει το 2012 να εξαγοράσει μόνο 2 χρόνια).

Από την άλλη, εάν θεμελίωνε 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3075/2002 (διάταξη που καταργείται από 1/1/2011) και να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας και του 60ου έτους της ηλικίας του. Λύση όμως η οποία λόγω της ηλικίας του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού (είναι μόνο 47 ετών) δεν τον συμφέρει.

γ) Περαιτέρω, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τόσο για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας όσο και για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Τέλος, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 4 χρόνια και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 5 χρόνια.

Ο σύζυγός μου είναι δάσκαλος, γεννήθηκε στις 1/3/1961, τελείωσε Παιδαγωγική Ακαδημία και έκανε εξομοίωση του πτυχίου του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε στις 5/12/1983 στο Δημόσιο. Έχει υπηρετήσει στο στρατό 24 μήνες (δεν έχει αναγνωρίσει τη στρατιωτική του θητεία). Έχει δύο παιδιά, δίδυμα, 17 ετών. Έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Έχει το απαιτούμενο όριο ηλικίας να συνταξιοδοτηθεί; Εμπίπτει στις νέες διατάξεις;

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως τις 31/12/2010 συμπληρώνει πλέον των 27 ετών υπηρεσίας, οπότε έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες καταλαμβάνουν μόνον όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Οι δυνατότητες που έχει για συνταξιοδότηση είναι οι ακόλουθες: α) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του (σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας των 65 ετών), γ) να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και δ) να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ).

Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συμπληρώσει μόλις το 49ο έτος της ηλικίας του και όπως προείπαμε έχει πλέον των 27 ετών υπηρεσίας, η καλύτερη λύση για εκείνον είναι να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας, τα οποία συμπληρώνει σε 8 έτη, οπότε θα είναι ακριβώς και 58 ετών.

Λαμβάνοντας δε υπόψη αυτό, δεν κρίνεται απαραίτητη και η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, για την οποία υπενθυμίζω ότι το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Τέλος, σημειώνω ότι δεν δύναται να κάνει χρήση των νέων διατάξεων του Ν. 3865/2010 περί συνταξιοδότησής του ως πατέρας ανηλίκων τέκνων, καθώς η δυνατότητα αυτή δίνεται στους πατέρες, μόνον εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά και όχι σε όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως ο εν λόγω εκπαιδευτικός.

Είμαι δασκάλα, γεννηθείσα στις 7/7/1963. Τελείωσα Παιδαγωγική Ακαδημία. Έκανα εξομοίωση του πτυχίου μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκα το 1990 στο Δημόσιο. Έχω δουλέψει ως αναπληρώτρια σε δημόσιο σχολείο το 1989 για 9 μήνες. Έχω δύο παιδιά, δίδυμα, 17 ετών. Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Έχω το απαιτούμενο όριο ηλικίας να συνταξιοδοτηθώ; Εμπίπτω στις νέες διατάξεις;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών, διορισθεισών από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει συνολικά έως 31/12/2010 20 έτη υπηρεσίας και 9 μήνες, οπότε δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες καταλαμβάνουν όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Εφόσον έχει συμπληρώσει μόλις το 47ο έτος της ηλικίας της και έχει ανήλικα τέκνα, τα οποία ενηλικιώνονται το έτος 2011, η πιο συμφέρουσα λύση για αυτή είναι να συμπληρώσει 25 συνολικά συντάξιμα έτη εντός του έτους 2011, αναγνωρίζοντας τα 4 έτη που της λείπουν, ώστε θεμελιώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011, να «κλειδώσει» το 52ο έτος της ηλικίας της και να μπορεί, όταν το συμπληρώσει, να συνταξιοδοτηθεί, ως μητέρα ανήλικων τέκνων.

Υπενθυμίζω ότι όσον αφορά τις διατάξεις γονέων ανηλίκων τέκνων, εάν η 25ετία συμπληρωθεί εντός του έτους 2012, ο γονέας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του και εάν η 25ετία συμπληρωθεί εντός του έτους 2013 και μετά, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση όμως κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας θα πρέπει να συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, η ενηλικίωση των τέκνων θεωρείται ότι γίνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους, κατά το οποίο τα τέκνα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και όχι την ημεροχρονολογία, κατά την οποία το τέκνο συμπληρώνει τα 18 έτη από την ημερομηνία γέννησής του.

Εάν δεν ακολουθήσει τα ανωτέρω και δεν προβεί σε εξαγορά ετών (σπουδών, τέκνων κ.λπ.), τότε θα συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη το έτος 2014 ή το έτος 2015, οπότε θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πλέον μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας της. Άλλως εφόσον συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2014, δύναται να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 39 συνολικά συνταξίμων ετών και του 60ου έτους της ηλικίας της ή εάν συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2015, δύναται να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 40 συνολικά συνταξίμων ετών και του 60ου έτους της ηλικίας της. Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι η καλύτερη λύση γι’ αυτή, προκειμένου να μη συνταξιοδοτηθεί σε μεγάλη ηλικία, είναι η συμπλήρωση της 25ετίας, με εξαγορά ετών, εντός του έτους 2011. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση αποτελεί προσωπική επιλογή, κατόπιν σταθμίσεως των δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟ + Ι.Κ.Α. ή ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

Είμαι τελωνειακός υπάλληλος, διορισθείς στις 28/3/1980 και έχω αυτή τη στιγμή το 3ο μισθολογικό κλιμάκιο. Υπηρέτησα 28 μήνες στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός. Κάποια στιγμή πληρώσαμε για αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας αλλά τώρα λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε πάλι. Επίσης έχω 577 ένσημα ΙΚΑ εκ των οποίων τα 105 είναι βαρέα. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Θέλω να σας ρωτήσω: α) Μπορώ να βγω τώρα στη σύνταξη; β) Με συμφέρει τώρα ή είναι καλύτερα ύστερα από 5 χρόνια; γ) Με συμφέρει να αναγνωρίσω το ΙΚΑ και πόσο θα μου στοιχίσει; δ) Επίσης συμφέρει η αναγνώριση του στρατού και πόσα λεφτά κοστίζει;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, διορισθέντων έως 31/12/1982. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας στις 28/3/2005, οπότε έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας το έτος 2005, έχει τις εξής δυνατότητες: α) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του (η σύνταξη όμως τότε θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 65 ετών) και γ) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

α) Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο υπάλληλος στο ερώτημά του, είναι 56 ετών και έχει συμπληρώσει 30 έτη υπηρεσίας και σχεδόν 9 μήνες στο Δημόσιο. Περαιτέρω, έχει 28 μήνες στρατό, τους οποίους δεν είναι σαφές εάν έχει αναγνωρίσει. Εάν πλήρωσε για την αναγνώριση της στρατιωτικής του θητείας δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσει. Η αναγνώριση γίνεται μία φορά. Επίσης έχει σχεδόν 2 χρόνια ΙΚΑ.

Με βάση τις δυνατότητες που αναφέραμε ανωτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί τώρα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον το 60ό έτος της ηλικίας του –και αυτή η λύση είναι και η καλύτερη στην περίπτωσή του, διότι χρειάζεται ακόμη 4 χρόνια για να συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του–, άλλως να συμπληρώσει 35 συνολικά συντάξιμα έτη και να αποχωρήσει. Ήδη ο υπάλληλος έχει 30 έτη και 9 μήνες. Επιπλέον, εάν έχει αναγνωρίσει το στρατό, έχει ήδη συνολικά 33 έτη και 1 μήνα. Οπότε παραμένοντας δύο ακόμη έτη στην υπηρεσία του, μπορεί εν συνεχεία να αποχωρήσει, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

β) Περαιτέρω, επειδή ο υπάλληλος διορίστηκε μέχρι 31/12/1982, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του, εφόσον εξαγοραστεί με το σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης. Ο τρόπος υπολογισμού της εξαγοράς είναι 7% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος, κατά το μήνα υποβολής της αίτησης) Χ τους μήνες που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο υπάλληλος. Επομένως, εάν ο υπάλληλος θέλει να προσμετρηθεί στο συντάξιμο χρόνο του ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ, θα πρέπει να τον εξαγοράσει.

Κατά τον ίδιο τρόπο, επειδή συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοράσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας (εάν δεν το έχει ήδη κάνει), προκειμένου να προσμετρηθεί στα λοιπά συντάξιμα έτη. Για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας το ποσοστό είναι 6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

γ) Ως προς το πόσο τον συμφέρει να αναγνωρίσει τους ανωτέρω χρόνους είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Θα πρέπει να σταθμίσει τα ποσά που θα δώσει για την αναγνώριση του κάθε χρόνου, το όφελος που θα έχει στη σύνταξή του από την αναγνώριση αυτή και το πόσο σύντομα επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, ώστε να μπορέσει να λάβει την καλύτερη απόφαση για τον ίδιο.

Ημερομηνία γέννησης: 1958 (Το 2011 κλείνω τα 53 έτη). Ιδιωτική υπηρεσία: (Διαδοχική ασφάλεια) 4 έτη. Δημόσια υπηρεσία την 31η/12/2010: 19,5 έτη. Σύνολο 23,5 έτη για θεμελίωση. Στρατιωτική υπηρεσία: 2 έτη και 4 μήνες. Η αίτηση για αναγνώριση έγινε το 2010 χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης, το 2010; Έχω ανήλικο παιδί μέχρι το 2012. Συμφέρει να ανακαλέσω την αίτηση για αναγνώριση στρατού; Αν την ανακαλέσω, κλειδώνω το δικαίωμα συνταξιοδότησης για όποτε θέλω;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών οι οποίοι ασφαλίστηκαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας παραθέτει, ο εν λόγω υπάλληλος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, οπότε στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και επομένως ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Περαιτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μέχρι 31/12/2010 έχει συνολική συντάξιμη υπηρεσία (ΙΚΑ + Δημόσιο) 23 έτη και 6 μήνες. Επειδή όμως έχει καταθέσει και αίτηση για την αναγνώριση της στρατιωτικής του υπηρεσίας, διάρκειας 2 ετών και 4 μηνών, η οποία ενεργεί αναδρομικά ως προς τη θεμελίωση, έχει τελικώς συνολική συντάξιμη υπηρεσία έως 31/12/2010 25 έτη και 9 μήνες. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την κατηγορία ασφαλισμένων στην οποία ανήκει, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη, τα οποία ο ανωτέρω υπάλληλος έχει συμπληρώσει και επομένως έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Ως εκ τούτου δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 και οι δυνατότητες που έχει είναι να συνταξιοδοτηθεί είτε με 25 έτη υπηρεσίας και το 65ο έτος της ηλικίας του με πλήρη σύνταξη ή το 60ό έτος με πρόωρη (μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας) είτε με 35 έτη υπηρεσίας και το 58ο έτος της ηλικίας του είτε με 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ).

Αν τώρα επιθυμεί να τύχει εφαρμογής στην περίπτωσή του η ευνοϊκή για εκείνον διάταξη του Ν. 3865/2010, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πατέρα ανηλίκου τέκνου, ο οποίος θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης εντός του 2011, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του, λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη, ανάλογη πάντα των ετών υπηρεσίας του, θα πρέπει να ανακαλέσει την αίτηση για αναγνώριση στρατού, την οποία υπέβαλε το 2010 για το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας, ζητώντας μόνο την αναγνώριση 6 μηνών στρατιωτικής θητείας.

Και τούτο διότι μέχρι 31/12/2011 ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα έχει συνολική συντάξιμη υπηρεσία 24 ετών και 6 μηνών και επομένως θα υπολείπονται 6 μήνες για τη συμπλήρωση 25ετίας, τους οποίους θα πρέπει να εξαγοράσει. Εφόσον προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, θα θεμελιώσει 25ετία το 2011 και έχοντας συμπληρώσει και το 52ο έτος της ηλικίας του, «κλειδώνει» το προαναφερθέν όριο ηλικίας και μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία του όποτε εκείνος επιθυμεί. Συνεπώς θα έλεγα ότι είναι ένας συμφέρων τρόπος διαχείρισης της ασφαλιστικής του περίπτωσης.

Γεννήθηκα το έτος 1950. Μετατάχθηκα στο Δημόσιο το έτος 1984, έχω 5 χρόνια ΙΚΑ και έχω αναγνωρίσει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλαιών ασφαλισμένων από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Εφόσον διορίστηκε στο Δημόσιο για πρώτη φορά από 1/1/1983 και μετά, ο χρόνος ασφάλισής του στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και προσμετράται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας, τα οποία ο εν λόγω υπάλληλος έχει συμπληρώσει και επομένως έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Οι δυνατότητες που έχει είναι: α) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, γ) να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και δ) να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 37 ετών υπηρεσίας.

Θεωρώ, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συνολική προϋπηρεσία 33 συντάξιμα έτη και έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση για εκείνον είναι να συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και να αποχωρήσει εν συνεχεία από την υπηρεσία του.

Θα ήθελα να μάθω πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορώ και εγώ να βγω στη σύνταξη. Γεννήθηκα στις 16/8/1956 (σήμερα 54 ετών). Από το 1978 έως το 1984 έχω στον ιδιωτικό τομέα 984 βαρέα ένσημα ΙΚΑ, δηλ. 3 χρόνια, 3 μήνες και 13 ημέρες. Από 1/11/1984 έως 1/11/2001, ένσημα ΙΚΑ στον ΕΟΜΜΕΧ, δηλ. 17 χρόνια. Από 1/11/2001 με μετάταξη στο Δημόσιο μέχρι σήμερα (31/12/2010), δηλ. 9 χρόνια και 2 μήνες. Συνολικά δηλ. έως 31/12/2010 (με διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ + Δημόσιο) 29 χρόνια, 5 μήνες και 13 ημέρες. Επίσης έχω υπηρετήσει στρατιωτική θητεία 22 μήνες.

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Και αυτό διότι, παρότι η μετάταξή του στο Δημόσιο έλαβε χώρα το έτος 2001, έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά σε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης πριν από την 1η/1/1993, ασφαλιζόμενος στο ΙΚΑ. Για το λόγο αυτόν ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία ασφαλισμένων από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και η ασφαλιστική του περίπτωση ρυθμίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία 29 έτη, 5 μήνες και 9 ημέρες, εκ των οποίων 9 έτη και 2 μήνες στο Δημόσιο, 17 χρόνια στο ΙΚΑ (ΕΟΜΜΕΧ) και 3 χρόνια, 3 μήνες και 9 ημέρες ΙΚΑ (ιδιωτικός τομέας).

Περαιτέρω, επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και συνυπολογίζεται και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος (εφαρμογή διαδοχικής ασφάλισης).

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Περαιτέρω, επειδή δεν μας δίνονται στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση του εν λόγω υπαλλήλου (εάν είναι έγγαμος, εάν έχει παιδιά), θα αναφέρω τις δυνατότητες που έχει με βάση τις γενικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του ερωτήματός μας έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλ. 25ετία από τον 7ο του έτους 2006, δύναται:

α) Να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του.

β) Να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και

γ) να συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 37 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι 54 ετών και ότι μπορεί να αναγνωρίσει και το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες εισφορές, τον εξυπηρετεί καλύτερα η λύση της αποχώρησης με 35 συνολικά συντάξιμα έτη και το 58ο έτος της ηλικίας του. Και τούτο διότι, εξαγοράζοντας το χρόνο του στρατού του, θα έχει συνολικά 31 έτη, 3 μήνες και 9 ημέρες. Οπότε σε τέσσερα (4) έτη, συμπληρώνοντας το 58ο έτος της ηλικίας του, θα έχει συμπληρώσει και 35 έτη υπηρεσίας και θα μπορεί να αποχωρήσει άμεσα από την υπηρεσία του.

Γεννήθηκα το έτος 1956, είμαι έγγαμος και έχω δύο ενήλικα τέκνα. Έχω προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα συνολικά οκτώ (8) χρόνια και στο Δημόσιο έως σήμερα περίπου δεκαεννιά (19) χρόνια. Επίσης έχω δύο (2) χρόνια στρατιωτικής θητείας, τα οποία δεν έχω αναγνωρίσει. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ; Με συμφέρει να εξαγοράσω και άλλα χρόνια, πότε μπορώ να το κάνω αυτό και με ποιον τρόπο;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συντάξιμη υπηρεσία περίπου 18 έτη και 8 μήνες στο Δημόσιο και 8 χρόνια στο ΙΚΑ (ιδιωτικός τομέας), δηλαδή συνολικά 26 έτη και 8 μήνες.

Περαιτέρω, επειδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο από την 1η/1/1983 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και συνυπολογίζεται και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος (εφαρμογή διαδοχικής ασφάλισης).

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Περαιτέρω, ο υπάλληλος του ερωτήματός μας, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλ. 25ετία από τον 4ο του έτους 2009, δύναται:

α) Να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή σε πρόωρη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του.

β) Να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του και

γ) να συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 37 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι μόλις 55 ετών, συμφερότερη είναι μάλλον η αποχώρησή του με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του, το οποίο προφανώς θα έχει συμπληρωθεί ήδη έως τότε, απ’ ό,τι η πρόωρη συνταξιοδότησή του, με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, καθώς το ποσό της σύνταξής του θα είναι σε μία τέτοια περίπτωση αρκετά μειωμένο.

Σαφώς δε και δύναται να αναγνωρίσει και το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, ώστε να συμπληρωθεί νωρίτερα και η 35ετία, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του βασικού μισθού που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται και υπάρχει η δυνατότητα τόσο εφάπαξ καταβολής, με έκπτωση 15%, όσο και σε τόσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες της στρατιωτικής θητείας που εξαγοράζονται.

Ο θείος μου είναι δημόσιος υπάλληλος, εργάζεται στο υπουργείο Υγείας και γεννήθηκε το 1965. Για πρώτη φορά ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ το 1987 και έχει περίπου 1.570 ένσημα. Έπειτα για 15 μήνες εργάστηκε στο Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και έπειτα διορίστηκε στο Δημόσιο το Νοέμβριο του 1994 και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει και ένα ανήλικο παιδί τριών ετών. Έχει στρατιωτική θητεία 24 μηνών την οποία δεν έχει αναγνωρίσει. Πότε κατοχυρώνει δικαίωμα σύνταξης και τι επιλογές έχει; Τον συμφέρει να την αναγνωρίσει;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για τη θεμελίωση λοιπόν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία (ΙΚΑ + Δημόσιο) 22 έτη, 6 μήνες και 20 ημέρες περίπου.

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Επομένως, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως πατέρας ανηλίκου τέκνου θα πρέπει εντός του έτους 2011 να συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας και έτσι με τη συμπλήρωση και του 52ου έτους της ηλικίας του, θα μπορεί άμεσα να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση, ανάλογη πάντοτε των ετών υπηρεσίας του.

Συνεπώς, εφόσον έως 31/12/2011 ο εν λόγω υπάλληλος θα έχει περίπου 23 έτη, 6 μήνες και 20 ημέρες, θα πρέπει να προβεί στην εξαγορά 1,5 έτους (π.χ. στρατιωτικής θητείας), ώστε να «κλειδώσει» το 52ο έτος της ηλικίας του, το οποίο είναι συγκριτικά το μικρότερο δυνατό, με το οποίο δύναται να αποχωρήσει, καθώς είναι μόνο 45 ετών.

Υπενθυμίζω ότι εάν η 25ετία συμπληρώνεται το έτος 2012, το απαιτούμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση ως πατέρας ανηλίκου τέκνου είναι το 55ο και, εάν η 25ετία συμπληρώνεται από 1/1/2013 και μετά, είναι το 65ο έτος

Γεννήθηκα στις 13/1/1962, είμαι έγγαμη με τρία (3) παιδιά (1ο παιδί 23/1/1991, 2ο παιδί 5/3/1996 και 3ο παιδί 3/12/2003). Ασφάλεια ΙΚΑ από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 1984 έως Μάιο ή Ιούνιο 1985. Περίπου 150 ένσημα έχω συγκεντρώσει από μία σχολική χρονιά που εργάστηκα ως καθηγήτρια σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Διορίστηκα στις 21/10/1991 ως Δ.Ε. διοικητικός υπάλληλος. Έκανα μετάταξη στην κατηγορία Π.Ε. Διοικητικού την 29η/5/2003. Είμαι διευθύντρια διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών στο δήμο από τον Ιούλιο του έτους 2006. Θα ήθελα να μου απαντήσετε πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ.

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως μητέρας με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, ώστε να δύναται να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (ΑΟΗ). Στα 20 έτη συνυπολογίζεται και ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί στο Δημόσιο να έχουν συμπληρωθεί πέντε (5) τουλάχιστον έτη μονίμου υπαλλήλου. Η συγκεκριμένη υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία (Δημόσιο + ΙΚΑ) 20 έτη και 2 μήνες περίπου, εκ των οποίων 19 έτη, 2 μήνες και 10 ημέρες στο Δημόσιο και 1 έτος και 1 μήνα στο ΙΚΑ. Επομένως, θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Δηλαδή μπορεί άμεσα να προβεί σε συνταξιοδότηση χωρίς να μας ενδιαφέρει η ηλικία της αφού έχει συνολικά 20 συντάξιμα έτη και επιπλέον έχει 5ετή υπηρεσία ως μόνιμη υπάλληλος. Ωστόσο επειδή η συγκεκριμένη υπάλληλος θεμελιώνει οριακά θα πρέπει να καταμετρήσει με ακρίβεια τα ένσημά της στο ΙΚΑ διότι εάν τελικώς είναι λιγότερα και δεν συμπληρώνει την 20ετία έως 31/12/2010, τότε με βάση τις διατάξεις του Ν. 3865/2010 απαιτούνται πλέον για το έτος 2011 21 έτη υπηρεσίας και το 52ο έτος της ηλικίας της, το οποίο δεν έχει συμπληρώσει.

Γυναίκα υπάλληλος διορίστηκα στο Δημόσιο το έτος 15/5/1995. Πριν από το διορισμό μου ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ επί επτά συνεχόμενα χρόνια. Είμαι μητέρα τριών τέκνων, 11 ετών, 8 ετών και 5 ετών. Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων γυναικών, που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και όχι στην κατηγορία των νέων ασφαλισμένων (από 1η/1/1993 και μετά) και αυτό γιατί ασφαλίστηκε για πρώτη φορά σε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης πριν από την 1η/1/1993, αφού αναφέρει ότι έχει προϋπηρεσία 7 ετών στο ΙΚΑ.

Περαιτέρω, για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο για πρώτη φορά από την 1η/1/1983 και μετά, ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά. Επομένως, στην περίπτωσή μας, για τη συγκεκριμένη υπάλληλο ισχύει η διαδοχική ασφάλιση και ο χρόνος ασφάλισής της στο ΙΚΑ θα συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης, χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε 15 έτη και 7,5 μήνες στο Δημόσιο και 7 έτη στο ΙΚΑ, δηλ. συνολικά είχε 22 έτη και 7,5 μήνες. Επιπρόσθετα, είναι μητέρα τριών τέκνων. Το έτος 2008, που συμπλήρωσε την 20ετία, είχε τρία τέκνα, οπότε θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε χωρίς όριο ηλικίας. Δηλαδή δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις και επομένως δεν επηρεάζεται ούτε από τα νέα όρια ηλικίας ούτε από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξής της

Άνδρας δημόσιος υπάλληλος, 57 ετών, χρονολογία διορισμού 15/1/1979, στρατός 28 μήνες, τους οποίους έχω εξαγοράσει, ΙΚΑ 2 χρόνια, τα οποία έχω πληρώσει, μπορώ να συνταξιοδοτηθώ άμεσα;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, διορισθέντων έως 31/12/1982, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1η/1/1998, με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

Ειδικότερα ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης την 15η/1/2001, ημεροχρονολογία κατά την οποία συμπλήρωσε 25 έτη στα οποία υπολογίζεται και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας με εξαγορά.

Εφόσον έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο για τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3865/2010. Και αυτό διότι, τόσο στην παρ. 7 του μόνου άρθρου του Ν. 3847/2010 όσο και στην παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010, προβλέπεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010 διατάξεις που αφορούν τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Επομένως, στην περίπτωσή μας, με βάση τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ο εν λόγω υπάλληλος έχει τις ακόλουθες δυνατότητες: α) να προβεί σε συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, περίπτωση όμως κατά την οποία η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται του αντιστοίχου ορίου ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης, δηλ. του 62ου έτους και γ) να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 34 ετών υπηρεσίας.

Επειδή η υπό (γ) περίπτωση είναι και η πιο συμφέρουσα, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν ο υπάλληλος έχει συνολικά 34 συντάξιμα έτη. Καταρχήν, εφόσον διορίστηκε στις 15/1/1979, συμπληρώνει έως 30/6/2011: 32 έτη και 5,5 μήνες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τους 28 μήνες του στρατού (δηλ. 2 έτη και 4 μήνες), για τους οποίους ορθά προέβη σε εξαγορά, διότι συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, ο υπάλληλος συγκεντρώνει πλέον των 34 συνολικά συντάξιμων ετών.

Συνεπώς, συνοψίζοντας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, έχοντας συμπληρώσει συνολικά πλέον των 34 συνταξίμων, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

Γεννήθηκα στις 20/8/1968 και έχω τέσσερα (4) παιδιά, εκ των οποίων μία κόρη ενήλικη (21 ετών) και τρεις κόρες ανήλικες (δίδυμες 11 ετών και μία 9 ετών). Ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 23/10/1991 έως 30/8/2006 ως εργαζόμενη σε ιδιωτική εταιρεία. Από 1/9/2006 έως και σήμερα διορίστηκα στο Δημόσιο και εργάζομαι ως μόνιμη καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα για συνταξιοδότηση με το παλαιό σύστημα λόγω πολυτεκνίας ή τριτεκνίας; Αν ναι, από ποιο ασφαλιστικό φορέα δικαιούμαι σύνταξη; Τα παιδιά καλύπτουν κάποιο χρόνο στην καταμέτρηση χρόνου εργασίας; Τι ισχύει για εμένα σήμερα;

Η ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Και αυτό διότι, παρότι διορίστηκε στο Δημόσιο το έτος 2006, έχει ασφαλιστεί για πρώτη φορά σε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης από το έτος 1991, οπότε ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ. Για το λόγο αυτόν η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία ασφαλισμένων από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και η ασφαλιστική της περίπτωση ρυθμίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως μητέρας με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά απαιτείται καταρχήν η συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, ώστε να δύναται να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (ΑΟΗ). Στα 20 έτη συνυπολογίζεται και ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί στο Δημόσιο να έχουν συμπληρωθεί πέντε (5) τουλάχιστον έτη μονίμου υπαλλήλου.

Η συγκεκριμένος υπάλληλος έως 31/12/2010 είχε συνολική συντάξιμη υπηρεσία (Δημόσιο + ΙΚΑ) 19 έτη και 2 μήνες περίπου, και χωρίς να έχει συμπληρώσει υπηρεσία 5 ετών στο Δημόσιο.

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, η εν λόγω εκπαιδευτικός δεν θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και ως εκ τούτου καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 ως προς τα όρια ηλικίας, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Επομένως, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, η εκπαιδευτικός, συμπληρώνοντας 21 έτη υπηρεσίας εντός του 2011, μπορεί να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας της ως μητέρα με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, με δεδομένο ότι την 1η/9/2011 συμπληρώνει 5ετία στο Δημόσιο και έτσι θα συνυπολογιστεί και ο χρόνος ασφάλισής της στον ιδιωτικό τομέα και αφού βεβαίως αναγνωρίσει και τόσο πλασματικό χρόνο όσο της υπολείπεται για τη συμπλήρωση των 21 ετών.

Διότι βασικός της στόχος προφανώς είναι να «κλειδώσει» ένα όσο το δυνατόν μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς δεν έχει ακόμη συμπληρώσει ούτε το 43ο έτος της ηλικίας της.

Περαιτέρω, με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση, ο φορέας που θα της απονείμει τη σύνταξη είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ δεν μπορεί να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο παιδιών, προκειμένου να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξής της διότι δεν έχει 15ετή υπηρεσία μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου (το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγορά).

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ + ΕΠΙΖΩΝ ΣΥΖΥΓΟΣ

Έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ισχύει για εμένα κάποια ειδική ρύθμιση ή υπάγομαι στις γενικές διατάξεις. Διορίστηκα στο Δημόσιο στις 15/5/1984 και είμαι άγαμη.

Καταρχήν, η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία γυναικών που διορίστηκαν στο Δημόσιο από 1/1/1983 έως 31/12/1992, οπότε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος απαιτούνται καταρχήν 25 έτη υπηρεσίας, τα οποία εν προκειμένω έχουν συμπληρωθεί. Συνεπώς δεν καταλαμβάνεται από τις νέες ρυθμίσεις του Ν. 3865/2010.

Πέραν των γενικών διατάξεων που ισχύουν για την ανωτέρω κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών και βάσει των οποίων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν: α) με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας τους, β) με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας τους (η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας των 60 ετών), γ) με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας και δ) με τη συμπλήρωση 37 ετών υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, οι υπάλληλοι που έχουν υποστεί μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, όπως είναι οι νεφροί, ανήκουν σε ειδική κατηγορία ασφαλισμένων, η οποία ρυθμίζεται από το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 3513/2006.

Βάσει αυτών των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου, εφόσον για τη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τότε η εν λόγω υπάλληλος έχοντας συμπληρώσει 15ετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν τα πρόσωπα αυτά είναι το 80% του βασικού μισθού, που κατέχουν κατά το χρόνο εξόδου τους από την υπηρεσία. Επιπλέον, δικαιούνται επίδομα ποσοστού 40% επί του μηνιαίου βασικού μισθού του λοχαγού, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά.

Σημειώνω ότι τα 15 έτη υπηρεσίας για τους διορισμένους μέχρι 31/12/1982 πρέπει να είναι έτη δημόσιας υπηρεσίας, ενώ για τους διορισμένους από 1/1/1983 και μετά, συμπεριλαμβάνουν και το χρόνο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης 5 ετών δημόσιας υπηρεσίας.

Έχω γεννηθεί το έτος 1966 και υπηρετώ στο Δημόσιο. Είμαι χήρα, μητέρα ενός ανηλίκου τέκνου 6 ετών. Από 10/1/2009, ημερομηνία θανάτου του συζύγου μου, λαμβάνω ποσοστό σύνταξης 250 € από τον ΟΓΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το γεγονός αυτό επηρεάζει την προϋπηρεσία μου στο Δημόσιο.

Στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος είναι εν ενεργεία υπάλληλος έχει τις ακόλουθες δυνατότητες ως προς τη σύνταξη χηρείας:

α) Να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και να λάβει τη σύνταξη του θανόντος, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη από το μισθό του.

β) Να περιμένει να συνταξιοδοτηθεί από την υπηρεσία του και να λάβει τη μεγαλύτερη σύνταξη και ποσοστό 25% της δεύτερης σύνταξης.

γ) Να εξακολουθήσει να εργάζεται και να παίρνει μαζί με το μισθό του και ποσοστό 30% της σύνταξης χηρείας. Όμως στην περίπτωση αυτή, για όσο χρόνο λαμβάνει το ανωτέρω ποσοστό της σύνταξης χηρείας, ο χρόνος υπηρεσίας του επιζώντος συζύγου δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος, παρότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, ο χρόνος υπηρεσίας της υπαλλήλου από 10/1/2009 δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως εάν η εν λόγω υπάλληλος δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και καταλαμβάνεται από τις νέες ρυθμίσεις του Ν. 3865/2010.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)