Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Modern Greece‏











Ρήγμα Μέρκελ - Σόιμπλε για την Ελλάδα

Διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπ. Οικονομικών για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη καταγράφει δημοσίευμα της κυριακάτικης «Welt». Η Α. Μέρκελ εμφανίστηκε υπέρ της ελληνικής παραμονής στο ευρώ, σε αντίθεση με τον Β. Σόιμπλε που φέρεται πως θεωρεί ότι η «αναξιοπιστία» της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να «τιμωρηθεί» με έξοδο από το κοινό νόμισμα

Τις πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να προχωρήσει σε πράξεις, κλιμάκωσε το Βερολίνο παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή ?σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου... είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά «ρήγμα» στις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Παρότι είναι δεδομένη η άτεγκτη στάση και των δύο ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν οι συμφωνίες με τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε «υπέρ» της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, σε αντίθεση με δηλώσεις της πριν από λίγες εβδομάδες, όταν έλεγε ότι μπορεί να φανταστεί μία Ευρωζώνη χωρίς την Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών όμως φέρεται να έχει ενοχληθεί από την «αναξιοπιστία» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατά τον ίδιο θα πρέπει να «τιμωρηθεί» ακόμη και με έξοδο από το ευρώ.

Η διαφωνία της κ. Μέρκελ με τον υπ' αριθμόν 1 υπουργό της οφείλεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυριακάτικης «Welt»- στην επιρροή που έχουν ασκήσει στην καγκελάριο οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γαλλία, οι οποίες διαφωνούν με μία τόσο επικίνδυνη επιλογή.

Ιδιαίτερα δε για τον Νικολά Σαρκοζί, την προεκλογική εκστρατεία του οποίου έχει αναλάβει προσωπικά η... Ανγκελα Μέρκελ, οι αναταράξεις που θα προκαλούσε τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολέθριες για την ήδη αδύναμη υποψηφιότητά του. Δημοσίως ο κ. Σόιμπλε δεν εκφράζει τη διαφωνία του με την καγκελάριο. Ωστόσο, οι δηλώσεις του είναι ιδιαιτέρως σκληρές, όπως φαίνεται και σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt».

«Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, κατ' αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».

«Στην Αθήνα η μπάλα»
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας». Το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Με δήλωσή του στο «Spiegel» υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στη γερμανική βοήθεια, και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η τρίτη επίσημη προτροπή από τη Γερμανία προς την Αθήνα ήρθε διά στόματος Ρέσλερ. Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος τόνισε: «Υλοποιήστε τώρα τις μεταρρυθμίσεις!», ενώ ερωτηθείς για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είπε ότι «αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων. Η ημέρα J μας τρομάζει ολοένα και λιγότερο».

Την εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία θα συνοδεύεται από πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης («κούρεμα» χρέους και μετά ένα «σχέδιο Μάρσαλ»), πρότεινε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ
Εντονη κριτική στο ΔΝΤ και την ΕΕ, που «εκβιάζουν την Ελλάδα», ασκεί ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Κουρίρ» υποστηρίζει ότι «οι ειδικοί (σ.σ.: του ΔΝΤ και της ΕΕ), οι οποίοι δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν), προτείνουν μέτρα που είναι αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις».

Μέτρα - σοκ στο νέο Μνημόνιο για τα 130 δισ. ευρώ

Μείωση 22% του κατώτατου μισθού, ενώ στους νέους έως 25 ετών η μείωση θα είναι 32%. Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, που θα ανοίξει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις. Μειώσεις αποδοχών 10% κατά μέσον όρο στα ειδικά μισθολόγια. Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση

Πακέτο μέτρων-σοκ περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο, το οποίο καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου εξασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για τις σκληρότερες παρεμβάσεις από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, καθώς στο πακέτο περιλαμβάνονται:

  • Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, στους νέους έως 25 ετών η μείωση θα είναι 32%.
  • Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία.
  • Περικοπές στις συντάξεις επικουρικών και ειδικών ταμείων.
  • Κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες που θα ανοίξει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις.
  • Μειώσεις αποδοχών 10% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από Σεπτέμβριο.
  • Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και απλοποίηση ΦΠΑ (πιθανότατα με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή μεταξύ 19% και 21%) με νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο.
  • Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο Δημόσιο και αν χρειαστεί ακόμη και προσωρινό «πάγωμα».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και δεσμεύεται να εξειδικεύσει μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου πρόσθετα μέτρα 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.

Παράλληλα δεσμεύεται σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πως, αν το οικονομικό πρόγραμμα παρεκκλίνει από τους στόχους του, θα λαμβάνονται άμεσα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή τους.

Σε περίπτωση που το πρόγραμμα τηρηθεί κατά γράμμα εφέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ (περί τα 2,1 δισ. ευρώ), ενώ θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει σε υφεσιακό περιβάλλον. Στο Μνημόνιο διατυπώνεται πρόβλεψη για σωρευτική ύφεση 4% - 5% στη διετία 2012 - 2013. Οσον αφορά στο τρέχον έτος στο πρόγραμμα μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες εξοικονομήσεις δαπανών:

  • Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ
  • Περιορισμός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκ. ευρώ
  • Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ
  • Περικοπή λειτουργικών - καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ
  • Ψαλίδισμα στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και μείωση επιχορηγήσεων κατά 190 εκ. ευρώ
  • Περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση γιατρών κατά 50 εκ. ευρώ
  • Κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων (30 εκ. ευρώ)
  • Περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία με υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις (300 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί παρεμβάσεις απόδοσης 325 εκ. ευρώ.

Επίσης τίθεται νέος στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις: οι συνολικές εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις στο διάστημα Ιούνιος 2011 - Δεκέμβριος 2012 θα φθάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Στήριξη του Ασφαλιστικού

Δημιουργείται «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος», στο οποίο με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα δοθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθούν απώλειές τους από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, την απόφαση για συμμετοχή ή μη στο PSI θα τη λάβουν τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων και των άλλων νομικών προσώπων που έχουν ελληνικά ομόλογα. Με σχετική ρύθμιση θα απαλλάσσονται από κάθε ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη τα μέλη αυτών των διοικητικών συμβουλίων για τις αποφάσεις που θα λάβουν.

Λεηλατημένη Αθήνα και νέο Μνημόνιο

Θλίψη προκαλεί η εικόνα της κατεστραμμένης Αθήνας. Το κέντρο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης κατά την ψήφιση του νέου Μνημονίου, με τις καταστροφές και τις λεηλασίες να είναι εκτεταμένες.

Από τις σφοδρότατες επιθέσεις τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70 πολίτες και 68 αστυνομικοί από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, με τις αρχές να έχουν προχωρήσει σε 67 συλλήψεις και 75 προσαγωγές.

Στη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθείς ομάδες ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Σε 45 ανέρχονται τα κτίρια και καταστήματα που τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ σε άλλα οι γνωστοί - άγνωστοι προκάλεσαν φθορές, αφαιρώντας αντικείμενα και εμπορεύματα.

Οι βανδαλισμοί προσέφεραν ευκαιρία για ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο, με τους κουκουλοφόρους να αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν Πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν αυτά ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι ταραχοποιοί και μερίδα του συγκεντρωμένου πλήθους δεν επέτρεπαν την προσέγγισή τους στα σημεία αυτά.

Αστυνομικές δυνάμεις μάλιστα χρειάστηκε να απεγκλώβισαν πολίτες που βρίσκονταν εντός κτιρίων που είχαν προκληθεί εμπρησμοί.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, επισήμανε ότι αυτά που έζησε η πόλη είναι αντίστοιχα με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008.

"Δυστυχώς ξαναζούμε τα ίδια. Πρέπει, όμως, να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτά που έγιναν δεν θα κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της πόλης", τόνισε.

Όσον αφορά στους καταστηματάρχες, ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και πως "ο δήμος Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι οικονομικά αιμορραγεί, θα στηρίξει όπως μπορεί τους εμπόρους".

Νόμος του κράτους το Μνημόνιο 2

Σε μια δραματική συνεδρίαση, ίσως την πιο κρίσιμη της Μεταπολίτευσης, η Βουλή υπερψήφισε το Μνημόνιο 2 και το PSI με 199 βουλευτές να λένε "ναι" στα σκληρά μέτρα και να εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στην ψηφοφορία στη Βουλή πήραν μέρος 278 βουλευτές. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 199, ενώ καταψήφισαν 74.

Πέντε βουλευτές δήλωσαν "παρών", ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία 22 βουλευτές.

Είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , παρά την κομματική γραμμή, καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν είκοσι βουλευτές της ΝΔ και ένας συνάδελφός τους απείχε.

Δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης δεν απείχαν από την ψηφοφορία όπως αποφάσισε το κόμμα τους, έμειναν στη Βουλή και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αρκετές ήταν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών, του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ενώ ψήφισαν το νομοσχέδιο επί της Αρχής καταψήφισαν το άρθρο 1 που αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά.

Το αποτέλεσμα πάντως θεωρήθηκε "επαρκές" από το Μέγαρο Μαξίμου κα ικανό να πείσει τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, για να πάρει το νέο δάνειο.

Βροχή διαγραφών σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ

Οι διαφοροποίησεις από την κομματική γραμμή προκάλεσε μεγάλη κρίση σε ΠΑΣΟκ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, καθώς οι αρχηγοί τους έθεσεαν εκτός τους διαφωνούντες.

Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος τους 22 βουλευτές που είτε καταψήφισαν το σύνολο του νομοσχεδίου είτε απείχαν από την ψηφοφορία.

Με δική του επιστολή στο κ. Πετσάλνικο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε ότι τίθενται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας οι 20 βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο και ο ένας (Μ. Κεφαλογιάννης) που απουσίαζε από την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Αυγενάκης που ανήκει στο κόμμα της κας Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) απουσίαζε από την ψηφοφορία, ενώ το κόμμα του είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ωστόσο η κα Μπακογιάννη δεν θα τον διαγράψει τελικά.

Τους βουλευτές Μ. Βορίδη και Α Γεωργιάδη που υπερψηφισαν το νομοσχέδιο, έθεσε εκτος κοινοβουλευτικής ομάδος του ΛΑΟΣ ο Πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

Η επόμενη μέρα της ιστορικής αυτής απόφασης, βρίσκει τους πολίτες σαστισμένους και φοβισμένους, αλλά και τα πολιτικά κόμματα βαριά τραυματισμένα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)