Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και τις ιατρικές επισκέψεις

Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι εκτός από τα φάρμακα, αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Προσθέτει ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Να στηρίξουμε όλοι μαζί, σημειώνει, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας και να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης.

«Όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία "εθελοντική βάση". Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες δουλεύουν πάνω από 2.000 ώρες το χρόνο

Οι Έλληνες όχι μόνο δουλεύουν, αλλά εργάζονται μάλιστα περισσότερο από όλους τους ομολόγους τους σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 2.017 ώρες το χρόνο.

Την παγκόσμια πρωτιά πάντως, την κρατάνε οι Νοτιοκορεάτες, ενώ οι Ολλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.377 ώρες το χρόνο, το λιγότερο δηλαδή, σε όλη την Ευρώπη.

Στη δεύτερη θέση των λιγότερο εργαζομένων βρίσκονται οι Γερμανοί, με 1.408 ώρες το χρόνο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι Ολλανδία και Γερμανία είναι από τις πιο παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη κάτι που έχει να κάνει με την τεχνογνωσία που έχουν να επιδείξουν οι χώρες αυτές, αλλά και με τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς.

Τα στοιχεία που καταρρίπτουν τον μύθο του "τεμπέλη Έλληνα":

Περισσότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ελλάδα, 2.Ουγγαρία, 3. Πολωνία, 4. Εσθονία, 5. Τουρκία, 6. Τσέχικη Δημοκρατία, 7. Ιταλία, 8.Σλοβακία, 9. Πορτογαλία, 10.Ισλανδία

Λιγότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ολλανδία, 2.Γερμανία, 3.Νορβηγία, 4.Γαλλία, 5.Δανία, 6.Ιρλανδία, 7.Βέλγιο, 8.Αυστρία, 9.Λουξεμβούργο, 10.Σουηδία

Οι περισσότερο παραγωγικές χώρες:

1.Νορβηγία, 2.Λουξεμβούργο, 3.Ιρλανδία, 4.Ολλανδία, 5.Βέλγιο, 6.Γαλλία, 7.Γερμανία, 8.Δανία,9.Σουηδία, 10.Αυστρία

Οι λιγότερο παραγωγικές χώρες:

1.Πολωνία, 2.Ουγγαρία, 3.Εσθονία, 4.Τουρκία, 5.Τσέχικη Δημοκρατία, 6.Πορτογαλία, 7.Ελλάδα, 8.Σλοβακική Δημοκρατία, 9.Σλοβενία, 10.Ισλανδία

«Μαχαίρι» σε μισθούς υπουργών και δαπάνες μισθωμάτων

Περισσότερα από 400.000 ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές στους μισθούς του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου που περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, ενώ από τις μειώσεις στα μισθώματα που καταβάλλονται για να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι μειώσεις υπουργικών μισθών, όσο και η δραστική περιστολή των κονδυλίων για μισθώματα αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά η οποία άμεσα καταφθάνει στην βουλή για να θεσμοθετηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται από 1.9.2012, η καταβολή των μηνιαίων εξόδων παράστασης του πρωθυπουργού (1.872 ευρω), του Προέδρου της Βουλής και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (1.404 ευρώ) και των μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών (936 ευρώ για όσους έχουν κοινοβουλευτική ιδιότητα και 579 ευρώ για εξωκοινοβουλευτικούς. Από τις παραπάνω περικοπές εξοικονομούνται ετησίως 415.600 ευρώ (138.500 ευρώ για το 2012).

Επιπροσθέτως, με τα άρθρα 10 – 13 καταργούνται τρείς θέσεις ειδικών Γραμματέων με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ετησίως 600.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις μειώσεις μισθωμάτων προβλέπεται από 1.10.2012 μείωση κατά 10% για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα 1.000 ευρώ και έως 25% για μισθώματα που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα προέλθει «ετήσια εξοικονόμηση από την μείωση μισθωμάτων που καταβάλλουν το δημόσιο και οι λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα για τημίσθωση των ακινήτων στα οποία στεγάζουν τις υπηρεσίες του εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ποσό των 15.000.000 ευρώ».

«Φτάνει πια με τις δηλώσεις κατά της Ελλάδας»

Εντονη διαμάχη εντός και εκτός της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις στελέχους του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς και οι δηλώσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι όσοι μιλούν για την Ελλάδα θα πρέπει να «ζυγίζουν τα λόγια τους». «Φτάνει πια με τις βλαπτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας» διαμηνύει προς τους Χριστιανοκοινωνιστές ο Γερμανο-ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

«Φτάνει πια με τις βλαπτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας» τονίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), αναφερόμενος κυρίως στις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός του 2013, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, το επιχειρηματικό και οικονομικό κόστος στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Γερμανίας και Ελλάδας είναι τεράστιο, λόγω του κλίματος αστάθειας που καλλιεργείται με δηλώσεις υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στην επιστολή παρατίθενται ακόμη επιχειρήματα για την πρόοδο που έχει σημειώσει ήδη η Ελλάδα.

«Η κ. Μέρκελ, μέσα από μια αξιόλογη προσπάθεια, έχει συμφωνήσει σε μια κοινή γλώσσα με τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Ολάντ και στη συνέχεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά. Το ότι τώρα ο κ. Ντόμπριντ αντικρούει την καγκελάριο τόσο αδιάντροπα, αυτό είναι θέμα που πρέπει να διευθετηθεί εντός των κομμάτων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης» αναφέρεται στην επιστολή, ενώ αποδίδεται στη CSU ψηφοθηρική σκοπιμότητα. «Θέλετε να γίνει η Ελλάδα το κακό παράδειγμα ώστε να σας δει ο Γερμανός ψηφοφόρος ως εναλλακτική λύση στο ντουέτο SPD και Πρασίνων» σημειώνεται.

Οι κ.κ. Χατζημαρκάκης και Κοτσαμπόπουλος συμφωνούν μάλιστα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε ό,τι αφορά την υπονόμευση των επενδυτικών ενεργειών με δηλώσεις υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. «Με την πολιτική που ακολουθείτε προξενείτε μέγιστη ζημιά. Τα συνεχιζόμενα πισώπλατα μαχαιρώματα της CSU σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάκαμψη της χώρας. Κανένας επενδυτής δεν θα επιλέξει την Ελλάδα, όταν οι ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού συνεχώς ομιλούν για επιστροφή στη δραχμή. Με αυτή την κοντόφθαλμη προεκλογική επικοινωνιακή εκστρατεία θέτετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη και συγχρόνως βλάπτετε καίρια συμφέροντα της Γερμανίας, γεγονός που μάλλον διόλου σας ενδιαφέρει» αναφέρεται.

Στην επιστολή αναλύεται η οικονομική ύφεση που βιώνει η Ελλάδα για πέμπτη συνεχή χρονιά και γίνεται λόγος για «Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι σπρώχνουν σήμερα έναν Ευρωπαίο εταίρο σε συνθήκες Βαϊμάρης», ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών της Ευρώπης σε εξοικονόμηση πόρων. Επισημαίνεται δε πόσο έχει επωφεληθεί η ίδια η Γερμανία από την κρίση στην Ευρωζώνη.

Βερολίνο: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάμπερτ απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελλάδα, τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και κατά τη χθεσινή συνέντευξή της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε «στην ευρωπαϊκή ευθύνη που έχουμε όλοι, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και το συνέδεσε αυτό με το αίτημα ο καθένας να ζυγίζει τα λόγια του».

Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν το πράττουν στην ίδια βάση και αυτή η βάση είναι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν». Πρόσθεσε: «Όποιος το περιμένει αυτό από εμάς, πρέπει και εκείνος από την πλευρά του να εκπληρώσει την προσδοκία και να επιτρέψει τα λόγια να τα ακολουθήσουν πράξεις».

«Μεγαλύτερο σεβασμό για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση» ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Η εποχή που οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με επιφύλαξη, πρέπει να ξεπεραστεί. Θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το πνεύμα του λαϊκισμού και της επανεθνικοποίησης. Δεν θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ευρώπη να πάρει τον λάθος δρόμο», τόνισε ο κ. Βεστερβέλε, μιλώντας σήμερα στην έναρξη της ετήσιας Διάσκεψης των Γερμανών Πρέσβεων. «Αν η Ευρώπη μακροπρόθεσμα δεν πάει καλά, δεν πάει καλά μακροπρόθεσμα ούτε η Γερμανία» σημείωσε.

Στελέχη, πάντως, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Αγκελα Μέρκελ έθεσαν στη συζήτηση και ζήτημα γεωπολιτικών κινδύνων στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σηματοδοτώντας έτσι μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από μέρους του Βερολίνου, παρά τη σκληρή ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

O Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στην Μπούντεσταγκ, δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο, πέραν των καθαυτό χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαστάσεων» του προβλήματος, ανέφερε.
«Απλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μάιστερ, υπογραμμίζοντας την εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όπως επίσης και με ακόμη εύθραυστες περιοχές των Βαλκανίων.
Οι δηλώσεις του Μάιστερ απηχούν αυτές άλλου ενός εξέχοντος στελέχους της CDU, του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το Σαββατοκύριακο ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές, ανεπιθύμητες συνέπειες στη νότια Ευρώπη.
Η έξοδος θα προκαλούσε «αστάθεια σε μια χώρα-μέλος του NATO. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει με δισεκατομμύρια την Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο», υποστήριξε ο Λάσετ. «Εδώ κρίνονται πολλά περισσότερα από απλώς το ερώτημα εάν η Ελλάδα εκπληρώνει ή όχι τα κριτήρια» του μνημονίου για τον δανεισμό της, πρόσθεσε.
Τόσο ο Λάσετ όσο και ο Μάιστερ επέμειναν ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτο χρόνο, οφείλει να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.
Ωστόσο οι τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ενδεχομένως αποδειχτεί πιο ευέλικτο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν κατορθώσει έγκαιρα να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, εκτιμά το Reuters

Aντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη έκθεση

Πιάνουν δουλειά οι υπηρεσιακοί παράγοντες και στις 5 Σεπτεμβρίου δίνουν τη σκυτάλη στους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ, Μ. Μορς. Αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα. Τρία σενάρια με τα επικρατέστερα συμπεράσματα παρουσίασε χθες το Reuters

Σε μια κρίσιμη... εξεταστική περίοδο εισέρχεται η ελληνική οικονομία, καθώς αύριο ξεκινούν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η διαπραγματευτική μάχη θα «κορυφωθεί» στις 5 Σεπτεμβρίου με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες της Κομισιόν και άλλων κοινοτικών παραγόντων, είναι η ολοκλήρωση της έκθεσης των «τροϊκανών» -στην οποία παραπέμπουν όλο και συχνότερα τις τελευταίες μέρες Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι και θεωρείται «κλειδί» των εξελίξεων- το αργότερο μέχρι το τακτικό Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, δηλαδή δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται να ληφθούν νέες καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τη χώρα μας.

Xρονοδιάγραμμα
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει την τελική φάση της αναθεώρησης του προγράμματος» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο Κόνορ, συμπληρώνοντας: «Πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από αυτό. Θα πρέπει να περιμένετε ότι για την αποστολή θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορώ να σας πω εάν θα είναι τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που καταγράφεται».

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ, υποστήριξε εξάλλου ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου. Απέδωσε δε αυτήν την καθυστέρηση στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούν να εφαρμοστούν το νωρίτερο εντός του Σεπτεμβρίου» ανέφερε σχετικά.

Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση θα καθορίσει το πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που καλείται να λάβει η ηγεσία της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την παροχή ή όχι μιας νέας «διευκόλυνσης» προς την Αθήνα. Θα αποτυπώσει δε το εύρος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Στο μεταξύ, τρία σενάρια για την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα παρουσίασε χθες το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να χρειαστεί είτε νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είτε νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Αναφέρει επίσης ότι οι «τροϊκανοί» διαφωνούν με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων για την ακριβή απόκλιση της χώρας από τους στόχους, ενώ κάνει λόγο για πρόσθετες περικοπές ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να γίνουν στις δαπάνες για να επανέλθει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο.

Τρία σενάρια
Οπως υποστηρίζει το Reuters, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα λέει η έκθεση αυτή:

  • Σενάριο 1ο: Η τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός προγράμματος, αλλά μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά με περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και μέτρα αύξησης των εσόδων.
  • Σενάριο 2ο: Η τρόικα λέει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος να πετύχει τους στόχους της και πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη στήριξή της.
  • Σενάριο 3ο: Η τρόικα αποφαίνεται ότι η Ελλάδα είναι εντελώς εκτός προγράμματος, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της, και χρειάζεται νέα, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους για να μη χρεοκοπήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες θα χρειαστεί να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, δηλαδή να γίνει το λεγόμενο κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα. Παράλληλα, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων.

Που θα “κάτσουν” οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια - Ποια επιδόματα κόβονται

Το πικρό ποτήρι των περικοπών δεν θα αποφύγουν οι κατηγορίες των υπαγομένων σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται να εφαρμόσει κλιμακωτές μειώσεις σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωμάτες, αρχιερείς, καθηγητές Ανωτάτων Σχολών και γιατρούς του ΕΣΥ

Σε μοντέλο κλιμακωτών μειώσεων για τα ειδικά μισθολόγια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με αυτό, το ποσοστό μείωσης στις αποδοχές των ενστόλων (στρατιωτικοί αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) είναι 6%, ενώ για δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς θα φθάνει το 20%.

Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο, στην περιοχή του 10%, φαίνεται πως «κλειδώνουν» οι περικοπές για τους καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σε όλα αυτά βέβαια πρέπει πρώτα να μπει η “υπογραφή” των τριών αρχηγών (διαβάστε εδώ) που θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις λύνοντας τον γόρδιο δεσμό.

Μαχαίρι στα επιδόματα

Συνολικά υπάρχουν 13 επιδόματα τα οποία λαμβάνουν όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια και τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο για μείωση ή και για πλήρη κατάργηση.
Για τους ένστολους είναι το επίδομα ειδικής απασχόλησης από 143 ως και 371 ευρώ το μήνα.
Για τους δικαστικούς το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων από 400 ως και 800 ευρώ, αλλά και η πάγια αποζημίωση από 644 ως και 769 ευρώ το μήνα.
Στο στόχαστρο μπαίνει επίσης το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης για τους δικαστικούς και το οποίο κυμαίνεται στα 420 ευρώ.
Για το διδακτικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο το ειδικό ερευνητικό επίδομα από 135 ευρώ ως 315 ευρ΄'ω στα ΤΕΙ και από 252 ως 340 ευρώ στα ΑΕΙ, το το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας στα ΑΕΙ από 352 ως 569 ευρώ και το επίδομα βιβλιοθήκης από 142 ως 427 ευρώ.
Οι γιατροί του ΕΣΥ θα χάσουν μεγάλο μέρος ή ολοκληρωτικά χρήματα από την πάγια αποζημίωση που κυμαίνεται από 149 ως και 274 ευρώ το μήνα, αλλά και από το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης που είναι από 284 ως και 360 ευρώ το μήνα.
Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν ( 145 ευρώ το μήνα), όπως και το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς και ανέρχεται στα 219 ευρώ το μήνα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)