Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν απάντησε στις εκκλήσεις για βοήθεια, η ANEK Lines επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό - «Όποιος ακολούθησε τις οδηγίες που δώσαμε για την εκκένωση του πλοίου, σώθηκε», δήλωσε ο Τζακομάτζι.  
Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα
Τη στιγμή οι ιταλικές αρχές περιμένουν να λάβουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα της ναυτικής τραγωδίας από τον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού» του «Norman Atlantic», ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζακομάτζι, δίνει τη δική του εκδοχή γύρω από το δραματικό περιστατικό.



Εκτός από τις εξηγήσεις που έδωσε για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και τη διαδικασία εκκένωσης, ο 62χρονος καπετάνιος επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική εταιρία ANEK Lines.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera που επικαλείται δηλώσεις του, ο Τζακομάτζι ισχυρίζεται όχι μόνο ότι η Ελλάδα δεν απάντησε στην έκκλησή του για βοήθεια, αλλά και ότι «η ευθύνη από τη μία είναι ναυτική και από την άλλη εμπορική».

Αναφερόμενος στην ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία δήλωσε πως ενδέχεται η ANEK Lines να επέτρεψε να ανέβουν στο πλοίο περισσότεροι επιβάτες και οχήματα από το επιτρεπτό, τα οποία μάλιστα δεν αναφέρονταν στα απαραίτητα έγγραφα του πλοίου, παρότι από τις έως τώρα έρευνες δεν προκύπτει ότι το πλοίο ταξίδευε με υπεράριθμους επιβαίνοντες.

Την ίδια ώρα, και αφού είπε ότι οι φλόγες έφτασαν ακόμα και στη δική του καμπίνα και έκαψε τα ναυτικά έγγραφα, εξήγησε πως το Norman Atlantic είχε τέσσερις σωστικές λέμβους, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει 150 ανθρώπους, επομένως, θεωρητικά όλοι οι επιβαίνοντες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

«Αλλά όταν η υψηλή θερμοκρασία έσπασε τα φινιστρίνια, οι φλόγες βγήκαν από τη μία πλευρά και εξαιτίας του σφοδρού ανέμου δύο από τις λέμβους καταστράφηκαν», επισήμανε ο Τζακομάτζι.

Για τις δύο που απέμειναν ο πλοίαρχος έδωσε την εντολή να ετοιμαστούν, αλλά διευκρίνισε πως ποτέ δεν έδωσε εντολή για να κατέβουν στη θάλασσα.

Πριν δοθεί αυτή η εντολή έπρεπε να είναι βέβαιο πως όλοι οι επιβαίνοντες φορούσαν τα σωσίβιά τους και ότι το πλήρωμα θα είχε ορίσει ποιος θα ανέβαινε στις σωστικές λέμβους ακολουθώντας την απαιτούμενη διαδικασία: πρώτα τα παιδιά, μετά οι γυναίκες, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και στο τέλος οι άνδρες.

Η εντολή, λοιπόν, του Τζακομάτζι ήταν να ετοιμαστούν οι λέμβοι και να διανεμηθούν τα σωσίβια πριν αυτές πέσουν στη θάλασσα.

Ωστόσο, η ομάδα που είχε αναλάβει την διανομή των σωσιβίων βρισκόταν στο κατάστρωμα 5, το οποίο όμως εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας είχε θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν επέτρεπε την διεξαγωγή της διαδικασίας. Επομένως, ο κόσμος έπρεπε να μεταβεί στο κατάστρωμα 6 και εκεί να δοθούν τα σωσίβια.

«Ενώ μοιράζονταν τα σωσίβια στο κατάστρωμα 6 κάποιος κατέβασε τη σωστική λέμβο δίχως να έχω δώσει εντολή», δήλωσε ο πλοίαρχος.

Την ίδια στιγμή, το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει πως όποιος ανέλαβε να κατεβάσει την λέμβο χρησιμοποίησε το σύστημα χειροκίνητα, με αποτέλεσμα η λέμβος με τουλάχιστον 50 άτομα να πέσει απότομα στη θάλασσα.

Μάλιστα, ο Τζακομάτζι διευκρίνισε ότι σε εκείνη τη λέμβο υπήρχαν τουλάχιστον τρία μέλη του πληρώματος, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.
«Ο πλοίαρχος σε μία τέτοια κατάσταση δε μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία αυτή γιατί πρέπει να ασχοληθεί με τη σταθερότητα του πλοίου», πρόσθεσε ο 62χρονος Ιταλός και συμπλήρωσε ότι έκανε το καθήκον του.

«Έκανα το καθήκον μου, δεν είμαι ήρωας. Με έχει πληγώσει το γεγονός ότι υπάρχουν θύματα. Αυτό που συνέβη είναι τραγωδία. Αλλά όποιος ακολούθησε τις οδηγίες που δώσαμε, όποιος άκουσε τις οδηγίες για την εκκένωση του πλοίου, σώθηκε. Δυστυχώς εκείνες τις στιγμές, ο πανικός μπορεί να σε σπρώξει σε πράξεις που δεν ελέγχεις», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, περιέγραψε και τα τελευταία λεπτά στο πλοίο, αφότου όλοι οι επιβαίνοντες είχαν αποβιβαστεί, λέγοντας: «Δεν ήθελα να εγκαταλείψω το πλοίο. Όταν αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, παρέμεινα με κάποιους αξιωματικούς του Λιμενικού και επέμεινα να κατευθύνω το πλοίο στο λιμάνι, αλλά το Norman Atlantic ήταν ακυβέρνητο και στο τέλος ενέδωσα στην επιμονή των αξιωματικών. Έπρεπε να εγκαταλείψουμε το πλοίο. Πρόκειται για μία σκληρή απόφαση για έναν καπετάνιο».

Wall Street Journal: Η χαμένη δεκαετία της ευρωζώνης και η Ελλάδα

Η νέα χρονιά φέρνει την ευρωζώνη πιο κοντά σε μια χαμένη δεκαετία, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, υπογραμμίζοντας ότι η βραδεία ανάπτυξη, ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός, σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει υψηλό. 
Wall Street Journal: Η χαμένη δεκαετία της ευρωζώνης και η Ελλάδα

Η νέα χρονιά φέρνει την ευρωζώνη πιο κοντά σε μια χαμένη δεκαετία, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, υπογραμμίζοντας ότι η βραδεία ανάπτυξη, ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός, σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει υψηλό.

Δεδομένου ότι η ζώνη του ευρώ εισέρχεται στο όγδοο έτος οικονομικής επιβράδυνσης η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως μόνο οι υπέρμετρα αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα βρει την προσεχή διετία το δρόμο για το «μονοπάτι» της ταχύτερης ανάπτυξης.
Όπως τονίζει, η χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός καθυστερούν τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στη ζώνη του ευρώ, συντηρώντας την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε μια περίοδο που τα εισοδήματά είναι στάσιμα σε ονομαστικούς όρους.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως το 2015 ξεκινά «και πάλι» με πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα, όπου στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, που μπορεί να πλήξουν περαιτέρω την παραπαίουσα εμπιστοσύνη και να μεταδώσουν την πολιτική κρίση σε άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης.
Όπως σημειώνει, ενώ η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε κάποτε, καθώς μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε περιορισμένη επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τράπεζες της περιοχής, καθώς μόλις το 16% του δημόσιου χρέους της χώρας είναι στα χέρια ιδιωτών, ωστόσο μια «πραγματική πολιτική κρίση» θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ.
Στη βάση αυτή προσθέτει πως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες με υψηλά χρέη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τα κόμματα της αριστεράς κερδίζουν έδαφος, ενώ σε χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, κερδίζουν έδαφος τα αντιευρωπαϊκά και αντι-μεταναστευτικά κόμματα της δεξιάς.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι πολιτικές μεταβολές είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τη μεταρρυθμιστική διάθεση για βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και αγαθών.

«Αυξήσεις» σε μισθούς και μειώσεις σε συντάξεις έφερε το 2015

Με «αυξήσεις» στους ονομαστικούς μισθούς που ξεκινούν από 123 ευρώ για το βασικό μισθό και φτάνουν τα 1700 ευρώ το χρόνο για εισοδήματα 100.000 ευρώ και μειώσεις στις συντάξεις μπήκε το 2015 με βάση τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι και το τέλος του 2014.
Αύξηση από 40 έως 500 ευρώ
Οι αυξήσεις στους μισθούς έρχονται «δια της τεθλασμένης».
Ένα μέρος της αύξησης από 40 για το βασικό μισθός (8530 σε ετήσιο εισόδημα) έως και 500 ευρώ το χρόνο για ετήσιες αμοιβές 100.000 ευρώ, θα προέλθει από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα ισχύσουν για φέτος και για τους 14 μισθούς ενώ πέρσι η μείωση ίσχυσε από την 1η Ιουλίου Από την συνολική μείωση το 2,9% θα επωφεληθούν οι εργοδότες και το 1% οι εργαζόμενοι .

Φοροελάφρυνση από 83 έως 1.200 ευρώ
Ένα δεύτερο μέρος προέρχεται από την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης  Με βάση το νόμο του 2012 το συγκεκριμένο χαράτσι στους μισθούς θα έπρεπε να καταργηθεί από 1/1/2015 . Ελλείψει άλλων μέτρων όμως ,νομοθετήθηκε το Οκτώβριο η παράταση του μέχρι και το 2016 με μείωση 30% .
Έτσι λοιπόν σε σχέση με αυτά που πληρώσαμε το 2014 όσοι αμείβονται με το βασικό μισθό θα έχουν ένα ετήσιο όφελος περίπου 83 ευρώ ενώ τα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια των 100000 ευρώ το χρόνο θα έχουν μια ελάφρυνση που θα φτάνει τα 1200 ευρώ .
¨Όλα αυτά βέβαια χωρίς να είναι εύκολο να υπολογιστεί πόση από την αύξηση αυτή θα «απορροφηθεί» από την αυξημένη παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014.
Από χθες η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα υπολογίζεται ως εξής:
1 Για καθαρό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7 (από 1%) σε ολόκληρο το ποσό.
2 Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% (από 2%) επί ολόκληρου του ποσού.
3 Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 2,10% (από 3%) επί ολόκληρου του ποσού.
4 Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,8% (από 4%) επί ολόκληρου του ποσού.
5 Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, των μελών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% (από 5%) επί ολόκληρου του ποσού.

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις
Παρά τα σχετικά κέρδη στους μισθούς οι συντάξεις θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται. Από χθες άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, και υιοθετείται μικτό σύστημα. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

Το νέο σύστημα θα σπάει την τελική σύνταξη σε τρία μέρη:
1. Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Σύμφωνα με το νόμο, αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα.
Έτσι, για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη με βάση της καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
2. Αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2011 και μετά. Η αναλογία θα βγαίνει με συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης που ξεκινά από 0,8% και φτάνει στο 1,5%.
3. Αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τόσο όσα τα έτη που μεσολαβούν από το 2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα πάρει τα 8/35 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή 82,2 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)