Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Χαριστική βολή στην αγορά

Ο εξωφρενικός λογαριασμός που στέλνει φέτος η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αφαιρεί και τα τελευταία υπολείμματα ρευστότητας.




Τη χαριστική βολή ετοιμάζεται να δώσει εντός του 2014 το υπουργείο Οικονομικών στην αγορά. Το όπλο θα κρατά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τη μορφή των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα φέρει για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων.

Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στην Εφορία μερικά χιλιάρικα φόρο παραπάνω σε σχέση με το 2013. Πρόκειται για αυτούς που δεν έχουν ήδη αποβιώσει επαγγελματικά, λόγω της κρίσης, και πασχίζουν να παραμείνουν ζωντανοί μέσα σε ένα καθεστώς στο οποίο η ρευστότητα ολοένα και συρρικνώνεται, καθώς οι συνεχείς επιδρομές της Εφορίας στην αγορά και στους φορολογουμένους τούς έχουν αφαιρέσει πολύτιμες ανάσες.

Όσοι έκαναν κάποια στιγμή το λάθος στη ζωή τους να ξεκινήσουν ένα ελευθέριο επάγγελμα ή μια επιχείρηση δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι τους περιμένει το καλοκαίρι, οπότε και θα λάβουν το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013. Η αύξηση του φόρου σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 100% και είναι απορίας άξιον πού θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθεί αυτή η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση. Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει σύνθημά του το, όσο βεβαιώνεις φόρους, όλο και κάτι θα μείνει για το δημόσιο ταμείο. Να δούμε, όμως, στο τέλος τι θα μείνει όρθιο στην αγορά.

Ήδη είναι προφανές ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που μπορούν ακόμη και πληρώνουν καταφεύγουν στο κομπόδεμά τους, σηκώνοντας χρήματα από τις καταθέσεις τους. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι φορολογούμενοι σήκωσαν από τις καταθέσεις τους ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, κυρίως για να εξοφλήσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι η πληρωμή «χαρατσιών» και φόρων.

Οι αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2013 και θα εμφανιστούν με... αριθμούς στα φετινά εκκαθαριστικά των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων είναι:

Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 26% για το σύνολο των κερδών τους. Αυτό συνοδεύεται και από κατάργηση της φορολόγησης των μισών κερδών τους ως επιχειρηματικής αμοιβής, η οποία φορολογούνταν με βάση την κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων και είχε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των Ανώνυμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης από το 20% στο 26% για τα κέρδη τους που δεν διανέμονται, αλλά διακρατούνται για την πραγματοποίηση επενδύσεων ή την τόνωση της ρευστότητας τους, καθώς και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 25% στο 10%. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή είναι περιορισμένης σημασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που διανέμουν κέρδη στους μετόχους τους είναι πολύ λίγες, λόγω της κρίσης που έχει ισοπεδώσει τη ζήτηση στην αγορά.

Η επιβολή φορολόγησης από το πρώτο ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται πλέον με συντελεστή 26% για το τμήμα έως 50.000 ευρώ και για το υπερβάλλον ο συντελεστής που επιβάλλεται διαμορφώνεται στο 33%. Η αλλαγή αυτή προκαλεί σημαντική επιβάρυνση σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ελάφρυνση σε όσους δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλες επιβαρύνσεις επιφέρουν οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογία, αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα διπλανά παραδείγματα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ. Από αυτά, οι επαγγελματικές του δαπάνες είναι 30%, δηλαδή το καθαρό εισόδημα του είναι 7.000 ευρώ. Με βάση το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012 και αποτυπώθηκε στα εκκαθαριστικά του 2013, του βεβαιώθηκε συνολικός φόρος εισοδήματος 200 ευρώ. Σε αυτό προστέθηκε προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 1 10 ευρώ, καθώς και τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός που κλήθηκε να πληρώσει με το εκκαθαριστικό του 2013 ήταν 960 ευρώ.

Ας δούμε τώρα τι θα πληρώσει με το φετινό εκκαθαριστικό. Ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (26% των 7.000 ευρώ). Θα του βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 1.001 ευρώ, ενώ θα κληθεί να πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός για το 2014 ανέρχεται στα 3.471 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση του συνολικού φορολογικού λογαριασμού κατά 261,5%! Μένει να δούμε ποιος θα πληρώσει αυτήν την αύξηση του φορολογικού λογαριασμού, η οποία θα αποτυπωθεί αμέσως στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών που αυξάνονται συνεχώς και έχουν ξεπεράσει πλέον τα 63 δισ. ευρώ.
Ας δούμε και ένα παράδειγμα με μια μεγάλη επιχείρηση Α.Ε., η οποία, όπως κάνουν και οι περισσότερες, δεν προχωρά σε διανομή των κερδών της, προσπαθώντας να διατηρήσει τη ρευστότητά της σε ικανοποιητικά επίπεδα και να επιβιώσει.

Ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση Α.Ε. ή ΕΠΕ έχει ετήσια κέρδη ύψους 100.000 ευρώ και δεν προχώρησε στη διανομή μερίσματος. Για τη χρήση του 201 2 πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους 20%, δηλαδή φόρο 20.000 ευρώ. Για τη χρήση του 2013 που θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του 2014, η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με φόρο 26.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση, ωστόσο, που προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, τότε θα έχει όφελος σε σχέση με το 2013, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μειώθηκε από το 25% στο 10%. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι ελάχιστες επιχειρήσεις προχωρούν μέσα στην κρίση στη διανομή μερίσματος, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους σε υψηλό επίπεδο.

Επιστροφές τέλος
Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα θύματα της νέας φορολογικής επιδρομής που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι και το 2013 έπαιρναν επιστροφή φόρου, που με το εκκαθαριστικό του 2014 θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Από τα εισοδήματα του 2013 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχασαν τις φοροαπαλλαγές που είχαν για μια σειρά δαπανών τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού, των τόκων για την εξυπηρέτηση δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία, των ασφαλίστρων υγείας και σύνταξης κ.ά. Επίσης, έπεσε μεγάλο ψαλίδι στη φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες του φορολογουμένου για ιατρικά έξοδα, θα πρέπει το σύνολό τους να ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του. Μόνο τότε δίνεται έκπτωση 10% επί του συνόλου των ιατρικών εξόδων.

Οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι, λόγω αυτών των δαπανών, λάμβαναν κάθε χρόνο με την εκκαθάριση της δήλωσης και ένα ποσό επιστροφής φόρου με το οποίο κάλυπταν «τρύπες» στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Ας δούμε και ένα δεύτερο παράδειγμα ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος δηλώνει καθαρά κέρδη ύψους 30.000 ευρώ. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012 και αποτυπώθηκε στο εκκαθαριστικό του 2013, ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας κλήθηκε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 5.320 ευρώ, του βεβαιώθηκε προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 2.926 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ. Το συνολικό ποσό που κλήθηκε να πληρώσει ήταν 9.496 ευρώ.

Ας δούμε τι θα κληθεί να πληρώσει για το ίδιο εισόδημα το 2013 με το εκκαθαριστικό του 2014. Ο φόρος εισοδήματος που θα του βεβαιωθεί ανέρχεται στα 7.800 ευρώ. Θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους ύψους 55%, δηλαδή άλλα 4.290 ευρώ. Θα κληθεί να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης άλλα 600 ευρώ (εμπίπτει στον συντελεστή 3%, που εφαρμόζεται για το εισόδημα που κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ). Ο συνολικός λογαριασμός του 2014 ανέρχεται σε 13.340 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση 40,4%!

Επιχειρήσεις
Από τα δόντια της εισπρακτικής επιδρομής του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά δεν γλυτώνουν ούτε οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αυτές που πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανές μέσα στην κρίση και να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζομένους τους. Ας δούμε τι θα πάθει μια Ομόρρυθμη Εταιρεία με δύο εταίρους, που έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ.

Για τη χρήση του 2012 το κέρδος της επιχείρησης μοιράζεται και κατά 50% φορολογείται στο επίπεδο της επιχείρησης, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζεται μεταξύ των εταίρων της ως επιχειρηματική αμοιβή και φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Από τα 20.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ φορολογούνται στο επίπεδο της επιχείρησης με συντελεστή 20%, δηλαδή προκύπτει φόρος 2.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μοιράζονται εξίσου μεταξύ των δύο ομόρρυθμων εταίρων, δηλαδή καθένας θα φορολογηθεί για 5.000 ευρώ. Αν δεν έχουν άλλα εισοδήματα ως φυσικά πρόσωπα και με δεδομένο ότι το αφορολόγητο όριο ήταν 5.000 ευρώ το 2012, δεν προκύπτει φόρος για τους εταίρους. Έτσι, ο φορολογικός λογαριασμός της Ο.Ε. ήταν το 2013 συνολικού ύψους 2.000 ευρώ.

Το 2014 το εκκαθαριστικό που θα λάβει η ίδια επιχείρηση θα είναι πολύ πιο βαρύ. Πιο συγκεκριμένα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 5.200 ευρώ, καθώς το σύνολο των κερδών της επιχείρησης θα φορολογηθεί με συντελεστή 26%. Πρόκειται για μια αύξηση 3.200 ευρώ ή 130% στον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει η συγκεκριμένη μικρομεσαία επιχείρηση.

Ας δούμε και ένα παράδειγμα με μια μεγάλη επιχείρηση Α.Ε., η οποία, όπως κάνουν και οι περισσότερες, δεν προχωρά σε διανομή των κερδών της, προσπαθώντας να διατηρήσει τη ρευστότητά της σε ικανοποιητικά επίπεδα και να επιβιώσει.

Ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση Α.Ε. ή ΕΠΕ έχει ετήσια κέρδη ύψους 100.000 ευρώ και δεν προχώρησε στη διανομή μερίσματος. Για τη χρήση του 201 2 πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους 20%, δηλαδή φόρο 20.000 ευρώ. Για τη χρήση του 2013 που θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του 2014, η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με φόρο 26.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση, ωστόσο, που προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, τότε θα έχει όφελος σε σχέση με το 2013, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μειώθηκε από το 25% στο 10%. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι ελάχιστες επιχειρήσεις προχωρούν μέσα στην κρίση στη διανομή μερίσματος, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους σε υψηλό επίπεδο.

Επιστροφές τέλος
Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα θύματα της νέας φορολογικής επιδρομής που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι και το 2013 έπαιρναν επιστροφή φόρου, που με το εκκαθαριστικό του 2014 θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Από τα εισοδήματα του 2013 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχασαν τις φοροαπαλλαγές που είχαν για μια σειρά δαπανών τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού, των τόκων για την εξυπηρέτηση δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία, των ασφαλίστρων υγείας και σύνταξης κ.ά. Επίσης, έπεσε μεγάλο ψαλίδι στη φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες του φορολογουμένου για ιατρικά έξοδα, θα πρέπει το σύνολό τους να ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του. Μόνο τότε δίνεται έκπτωση 10% επί του συνόλου των ιατρικών εξόδων.

Οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι, λόγω αυτών των δαπανών, λάμβαναν κάθε χρόνο με την εκκαθάριση της δήλωσης και ένα ποσό επιστροφής φόρου με το οποίο κάλυπταν «τρύπες» στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Το τέλος του Ερντογάν; Το βίντεο που τον καίει

Το τέλος του Ερντογάν; Το βίντεο που τον καίει   - Στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
- Ηχητικά ντοκουμέντα "καίνε" τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
- Τριγμοί στην τουρκική ηγεσία καθώς πλέον ο Ερντογάν εμπλέκεται άμεσα
- Η αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον γιό του, Μπιλάλ δεν έχει επιβεβαιωθεί
- Φέρεται να του ζητά να "εξαφανίσει" 1 δισ. δολάρια
- "Είναι κατασκευασμένη" ισχυρίζεται ο Ερντογάν και απειλεί με αγωγές
- Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητάει η αντιπολίτευση

Η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την εξουσία. "Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση", δήλωσε ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
"Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως", τόνισε ο Κοτς.

Η τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε μετά την προβολή στο YouTube μιας καταγεγραμμένης τηλεφωνικής συνομιλίας που παρουσιάζεται ως συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του πρωτότοκου γιού του Μπιλάλ, στην οποία οι δύο άνδρες αναφέρουν τους τρόπους για να εξαφανίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ο Ερντογάν ζητεί από τον γιό του να συγκεντρώσει τα άλλα μέλη της οικογένειας για να εξαφανίσουν αμέσως πολλά εκατομμύρια ευρώ και δολάρια που είναι κρυμμένα σε κατοικίες οικείων προσώπων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κατάρα η τρόικα - Δεν λειτοούργησε σωστά - Έσωσε μεν χώρες από την χρεοκοπία αλλά λειτούργησε με αδιαφάνεια

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κατάρα η τρόικα - Δεν λειτοούργησε σωστά - Έσωσε μεν χώρες από την χρεοκοπία αλλά λειτούργησε με αδιαφάνεια
Να αναλάβει περισσότερες ευθύνες το Eurogroup ζητεί το ευρωκοινοβούλιο
- Η τρόικα έθεσε σε κίνδυνο και την λογοδοσία με την δράση της
- Τι αναφέρει το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου
Ανάληψη ευθυνών από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, για την αποδοχή των εντολών της τρόικας, ζητεί με ψήφισμα της η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναγνωρίζοντας ως αναγκαία λύση για τη διάσωση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, την παρέμβαση της τρόικας, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου -με ψήφισμά της, που ενέκρινε με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές- ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοήθησε τέσσερις χώρες της ΕΕ να εξέλθουν από την κρίση και να αποφύγουν τα χειρότερα. Ο τρόπος, όμως, λειτουργίας της εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Στη σχετική έκθεση για τις δραστηριότητες της τρόικας, που συνέταξαν οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός, Χριστιανοδημοκράτης) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκος (Γάλλος, Σοσιαλιστής), παρέχονται πολλές ενδείξεις για τους τομείς που παρουσιάζουν αδυναμίες και γι' αυτούς που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Ο τρόπος, όμως, λειτουργίας της εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

Οι δυο ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας. Θεωρούν, ωστόσο, λυπηρό το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον "αποδιοπομπαίο τράγο" των δυσμενών επιπτώσεων της τρόικας, παρόλο που οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για την αποδοχή των ενεργειών της τρόικας.

Τα πορίσματα της έκθεσης επικεντρώνονται, κυρίως, στα εσωτερικά προβλήματα της τρόικας, όπου υπογραμμίζεται: «Τα τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα της τρόικας είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στην απουσία του κατάλληλου ελέγχου και της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας στο σύνολό της».
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα εθνικά Κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα και «όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων, που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών».

Πρέπει, να θεσπιστούν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση του κατάλληλου δημοκρατικού ελέγχου των εκάστοτε μέτρων, συμπεραίνει η έκθεση.
Τα εθνικά Κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα και «όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων, που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών
Ασκείται ακόμη κριτική στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του Eurogroup, καθώς απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Το Eurogroup καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διάσωσης, καθώς αυτό λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή και τους όρους παροχής της βοήθειας.

Η έκθεση τάσσεται υπέρ της θέσπισης σαφών, διαφανών και δεσμευτικών κανόνων που θα διέπουν τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης των θεσμικών οργάνων της τρόικας, καθώς και την κατανομή των καθηκόντων τους. Μια βελτιωμένη στρατηγική επικοινωνίας αποτελεί, επίσης, σημαντική προτεραιότητα.

Τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα «σχέδιο Β», σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βασίστηκαν σε λανθασμένες υποθέσεις. Τα μνημόνια συμφωνίας που στηρίζουν όλα τα προγράμματα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές και όχι να θυσιάζονται, όπως συμβαίνει συχνά. Επιπλέον, η κάθε χώρα που υπάγεται σε πρόγραμμα θα πρέπει να επωφελείται από μια «ομάδα δράσης για την ανάπτυξη», προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού θα συνοδεύονται από μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διασφαλίζεται η απαραίτητη λογοδοσία και υπευθυνότητα.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



YP_ANAPTYXISΠέφτουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά η ακρίβεια παραμένει στην Ελλάδα, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100

Επανέφεραν στα κρυφά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους


Ανέρχεται σε 150 ευρώ - Το σχετικό ΦΕΚ, με υπογραφή Σταϊκούρα, δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου - Για την επαναχορήγησή του θα πρέπει κάθε υπουργείο να υποβάλει αίτημα

Στην αθόρυβη επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προχώρησε η κυβέρνηση με τη δημοσίευση... σε ΦΕΚ με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου της σχετικής διάταξης νόμου.
Η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφορά τη χορήγηση 150 ευρώ ανά μήνα για σχεδόν όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα η διάταξη αφορά στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ), τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους υπαλλήλους της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, του γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και τους μόνιμους αγροτικούς γιατρούς, τους υπαλλήλους της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, τους υπαλλήλους των περιφερειών, της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, τους υπαλλήλους και, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, τους θρησκευτικούς λειτουργούς των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3, του άρθρου 63, του ν.3801/2009 (Α' 163) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Για να ενεργοποιηθεί η χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει οι φορείς στους οποίους υπάγονται οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτημα στο κατά περίπτωση εποπτεύων υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλλει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή, εκτιμώντας και την απαιτούμενη δαπάνη.

23ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο στο 251 ΓΝΑ (24/2/2014)


Την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε το 23ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο, στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ).
Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν θέματα Αεροπορικής Ιατρικής και τρέχοντα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με κεντρική θεματολογία τα νοσήματα του εγκεφάλου.
Η τράπεζα Αεροπορικής Ιατρικής είχε θέμα "Εγκατάλειψη μαχητικού αεροσκάφους. Από την απόφαση στη διάσωση".
Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ομιλητές ήταν ιατρικό προσωπικό του 251ΓΝΑ καθώς και επιστήμονες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και νοσηλευτικά ιδρύματα.
Πρόγραμμα 23ου Πολυθεματικού Ιατρικού Συμποσίου
Δείτε εδώ βίντεο από το 23ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο


ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ 
 




tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)