Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας

                                                                                                                                                                                               Του Γεωργίου Τσακίρη*
            Στο φύλλο του Φεβ. 2013 της εφημερίδας “Εθνική Ηχώ” σε άρθρο του ο Αντγος ε.α. κ. Κρασσάς έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι εμείς φταίμε για την σημερινή κατάσταση των ε.ε. και ε.α. στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έχει απόλυτο δίκαιο. Η ανοχή μας όταν ήμασταν ε.ε., αλλά και τώρα δεν έχει όρια. Όταν βλέπει αυτός που κρατάει το μαχαίρι και κόβει την πίτα, ότι σε έχει δεδομένο, σίγουρο και εξασφαλισμένο, γιατί να σου δώσει.
            Θα τολμούσα να πω ότι φταίμε και για τη σημερινή κατάσταση των ΕΔ. Όταν μας ζητούσαν περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμων και πυρομαχικών πάντα λέγαμε ναι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν εξηγούσαμε ότι ο περιορισμός έχει όρια.  Όταν μας ζητούσαν να μειώσουμε τη θητεία, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, λέγαμε πως γίνεται.  Σε πολλές περιπτώσεις μετά από μελέτη, που πάντα έβγαζε αποτέλεσμα ότι ο περιορισμός είναι προς όφελος της Πατρίδας και σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβλημένος. Μήπως περιμέναμε ο μη τεχνοκράτης σε θέματα ΕΔ υπουργός να κατανοήσει την αδυναμία εκπαίδευσης του προσωπικού και συντήρησης των μέσων, μετά από τόσους περιορισμούς;
Σε κάποιες περιπτώσεις η ανοχή και η κατανόηση προς τις ακραίες απόψεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αγγίζει τα όρια του μη παραπέρα. Μήπως υπερβάλω;
            Μήπως η πρόσφατη κατάργηση, χωρίς μέτρο, Σχηματισμών δεν αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας; Ακόμη και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι ο εξ ανατολών “σύμμαχος” έχει ατελείωτες δυνάμεις που αρχίζουν από τα σύνορα και φθάνουν στα βάθη της Ανατολίας. Τις πρώτες επιθέσεις θα τις αντιμετωπίσεις, τις ατελείωτες εφεδρείες πως θα τις αντιμετωπίσεις, αν δεν έχεις επαρκείς εφεδρικούς Σχηματισμούς και Μονάδες σε βάθος;
            Δεν ενσπείρω φοβίες, αλλά προβληματισμούς προς όλους μας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Έλληνας Αξιωματικός, Υπαξιωματικός και Στρατιώτης-Ναύτης-Σμηνίτης θα πολεμήσει και θα θυσιασθεί για την Πατρίδα . Είναι όμως αυτό το σωστό, ο πόλεμος;  Μήπως θα ήταν πιο σωστό να υπάρχει η δύναμη αποτροπής, που είναι οι άριστα εκπαιδευμένες και με υψηλό ηθικό ΕΔ;
            Οι αποφάσεις αυτές φθάνουν στα όρια της παράνοιας, ενώ εμείς απαθείς και μισοπεινασμένοι παρακολουθούμε το ξήλωμα των ΕΔ και τον ευτελισμό των στελεχών. Φθάνει πια.
            Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα επιτέλους να κάνουμε κάτι για την αιμοραγούσα Πατρίδα, μέσα στους όρους και στους κανόνες του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
            Οι θεσμικοί φορείς των αποστράτων έκαναν το καθήκον τους, προέβησαν σε όλες τις δυνατές ενέργειες(διαδηλώσεις, υπομνήματα, παραστάσεις σε υπουργούς, ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό) προκειμένου να αλλάξουν την άποψη των κυβερνώντων. Αποτέλεσμα μηδέν. Μήπως η επόμενη κίνηση είναι να δείξουμε ότι έχουμε αποτελεσματικότερα μέτρα; Μήπως πρέπει να τους δείξουμε ότι η ψήφος μας δεν είναι δεδομένη και σίγουρη γι' αυτούς που την καρπωνόντουσαν επί δεκαετίες; Μήπως ήρθε η ώρα τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ να στραφούν σε πολιτική εκπροσώπηση; Το κόμμα υπάρχει, είναι εδώ παρόν. Μήπως πρέπει εμείς αγαπητοί συνάδελφοι με τις οικογένειές μας, μέσα από τις τάξεις του, να δώσουμε τον αγώνα μας;  Μήπως είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο;
            Έφτασε η ώρα να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Να θυμηθούμε την εποχή που ο Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Πλαστήρας το 1951 ήταν αρχηγοί των τριών ισχυρότερων κομμάτων. Η απόφαση είναι δική μας. Οι συνάδελφοί μας άνοιξαν το δρόμο, τόλμησαν, έλαβαν το ρίσκο και μας περιμένουν με ανοιχτή αγκαλιά, γιατί είναι αίμα από το αίμα μας.        
            Ωστόσο δεν έφτιαξαν ένα συντεχνιακό κόμμα. Δε το δημιούργησαν για να ικανοποιήσουν τα οικονομικά αιτήματα των στελεχών, που είναι στο περιθώριο τιμωρημένοι - καθημαγμένοι. Όμως γνωρίζω πολύ καλά, ότι θα πολεμήσουν μέσα και έξω από τη Βουλή για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΕΔ και των ΣΑ και την αξιοπρέπεια των στελεχών τους. Έχουν στόχο να το κάνουν και θα το κάνουν, γιατί είναι προσφορά προς την ματωμένη Πατρίδα. Γιατί οι άριστα εκπαιδευμένες, με υψηλό ηθικό, ισχυρές, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύναμη αποτροπής της αρπακτικής βουλιμίας των συμμάχων κακόβουλων γειτόνων. Είναι δύναμη ασφάλειας της Χώρας, που όντας ασφαλής μπορεί να προχωρήσει στην αναπτυξιακή της πορεία και να φέρει τις πολύτιμες επενδύσεις από το εξωτερικό.          
            Ας πάμε όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη μεμψιμοιρίες και γκρίνιες  να τους ενισχύσουμε με ικανά στελέχη από όλη την κοινωνία, που θα ηγηθούν, που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο, που είναι το όραμα όλων, μια περήφανη Πατρίδα με χαμογελαστούς Έλληνες.


*Ο Τσακίρης Γεώργιος είναι αξιωματικός ε.α.
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της
Επιτροπής Δεοντολογίας του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας,
με πτυχίο στο χρηματοασφαλιστικό marketing και master στη
διάρθρωση και διαχείριση χαρτοφυλακίων, στέλεχος σε διεθνή όμιλο.

Από 11 σε 18 δις εκτοξεύθηκαν τα έσοδα - Οι Γερμανοί τουρίστες ξανάρχονται - Οι Αυστριακοί μας ξαναγάπησαν και οι Πολωνοί μας ξανά ερωτεύτηκαν!

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις στελεχών της αγοράς για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2013 καθώς καταγράφονται ήδη σημαντικές αυξήσεις τόσο σε παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης όσο και σε νέες αγορές από ολόκληρο τον κόσμο.



Ηδη στη Γερμανία καταγράφεται αύξηση 10%, στην Αυστρία η αύξηση κυμαίνεται στο 33%, ενώ από την Πολωνία οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί κατά 39%, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Παράλληλα στη Βρετανία οι κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν αυξηθεί περαιτέρω, ενώ ανοδική τροχιά καταγράφουν και οι κρατήσεις από Ρωσία, ΗΠΑ και Καναδά. Ωστόσο, παρά τις καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στελέχη της αγοράς διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τις τελικές του επιδόσεις και τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική με άμεσες μειώσεις στα Τέλη Αεροδρομίου, τον ΦΠΑ στην εστίαση, στους φόρους ακτοπλοϊας, ενώ παράλληλα οι ξενοδόχοι να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Αύξηση 10% καταγράφουν οι κρατήσεις από την Γερμανία προς την Ελλάδα για την τουριστική περίοδο του 2013 σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού τουριστικού ομίλου Alltours τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στη Deutsche Welle. Μάλιστα θεαματική είναι η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις για Ρόδο, που υπερβαίνει το 25%, αλλά και για την Κρήτη που κινείται στο 15%. Ο πρόεδρος του γερμανικού τουριστικού ομίλου σημειώνει επίσης ότι έχουν αυξηθεί και οι λεγόμενες «ατομικές κρατήσεις» προς τις Κυκλάδες, τη Σάμο και τη Θάσο.

Ενθουσιασμός στην Αυστρία για την Ελλάδα

Αύξηση των κρατήσεων για ταξιδιωτικά πακέτα προς την Ελλάδα κατά 35% καταγράφει ο αυστριακός όμιλος Verke-hrsbüro Group-Ruefa. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή τoυ τουριστικού ομίλου, Μάρτιν Μπαχλέχνερ, σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον για τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η αύξηση των κρατήσεων είναι ελπιδοφόρα, καθώς έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2012. Μάλιστα ο κ. Μπαχλέχνερ στην DW είχε χαρακτηρίσει το 2013 «χρονιά της Ελλάδας» στον τουρισμό.

Πολωνία

Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται και οι κρατήσεις για την Ελλάδα από την Πολωνία και σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Πολωνών Tour Oper-ators καταγράφεται αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Στο σύνολο πάντως των κρατήσεων η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση καταλαμβάνοντας το 15,3% του συνόλου των επισκεπτών.

Βρετανία

Περαιτέρω αυξημένες εκτιμούν πως θα είναι και οι κρατήσεις Βρετανών τουριστών για την Ελλάδα τη φετινή τουριστική σαιζόν. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων της Βρετανία κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των προορισμών που αποτελούν σταθερή και κακή αξία. Σύμφωνα με τους Βρετανούς Tour Operators η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Ρόδος θα συγκεντρώσουν την προτίμηση των περισσότερων Βρετανών, ενώ ζήτηση έχουν και νέοι προορισμοί όπως η Κάλυμνος και η Πελοπόννησος.

Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2013 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο.

Μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένονται στην Ελλάδα περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες και ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών αναμένεται να έρθει από τη Ρωσία ωστόσο, τη χώρα μας θα προτιμήσουν τουρίστες και από άλλες χώρες όπως από τη Γερμανία αν και τα τελευταία χρόνια δεν είναι από τις πρώτες επιλογές τους.

Ο κ. Ρέτσος τόνισε επίσης ότι ο τουριστικός κλάδος και κυρίως ο ξενοδοχειακός έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Τέλος σημειώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υπερφορολόγηση γι' αυτό και ζητάει άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 23% σε 13%,

Παλεύουν να γίνουν ανταγωνιστικοί και οι επιχειρηματίες Τουρισμού

Τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής εταιρείας-εργαλείου αποτελεσματικής προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ανακοίνωσαν από κοινού χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), παρουσιάζοντας τον νέο φορέα «Marketing Greece A.E.».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων της τουριστικής αγοράς, αν η εταιρεία σημειώσει επιτυχία και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες τότε αναμένεται αύξηση στα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό 3,5 δισ. ευρώ το 2017, με αποτέλεσμα τα έμμεσα έσοδα να ανέλθουν σε επιπλέον 7-8 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα 11 δισ. που αναμένεται να εισπραχθούν φέτος θα φτάσουν τα 18 δισ. ευρώ.

Το 37% της ανάπτυξης
O πρόεδρος του ΣΕΤΕ αλλά και της Marketing Greece Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά την ομιλία του ανάφερε:

«Στην επόμενη δεκαετία ο τουρισμός θα συμβάλλει κατά 37% στην ανάπτυξη και θα αποτελεί τον βασικό μοχλό της οικονομίας. Από 18 δισ. ευρώ (εκτίμηση για το 2017) τα έσοδα μπορούν να ανέλθουν στα 49 δισ. ευρώ το 2021, ενώ το 42% των μελλοντικών νέων θέσεων εργασίας (περίπου 520.000 θέσεις) θα προέρχεται από τον τουρισμό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χάνει μερίδιο από τις βασικές αγορές και ειδικά στην τετραετία 2007-2010 χάθηκαν περίπου 500.000 Γερμανοί τουρίστες, 150.000 Βρετανοί και περίπου 100.000 Γάλλοι επισκέπτες. Κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο, η Marketing Greece έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να «ξαναχτίσει» το brand name «Ελλάδα».

Η Ελλάδα έχανε ως τώρα σε ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό

Η Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Brand Index βρέθηκε το 2011 στην 27η θέση, ενώ πέρσι έπεσε κάτω από την 30ή θέση.

Οσον αφορά στις αφίξεις, η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση παγκοσμίως, ενώ στις εισπράξεις καταλαμβάνει τη 19η θέση. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα το 2011 βρέθηκε στην 29η θέση, ενώ το 2012 έπεσε στην 32η θέση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2021, που κάνουν λόγο για έσοδα 49 δισ. ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα στους παραπάνω δείκτες να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού αφορά στην έντονη εποχικότητα σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα το 54% των τουριστών να επισκέπτεται τη χώρα μας στο τρίτο τρίμηνο και το 26% στο δεύτερο τρίμηνο.



Δύο Έλληνες οι καλύτεροι πιλότοι του ΝΑΤΟ

Εξαιρετικά τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας (Tactical Leadership Programme).

Ο Σμηναγός Θεοχάρης Κατσαρός και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Σιάνος της Πολεμικής Αεροπορίας αναδείχθηκαν οι καλύτεροι πιλότοι στο ΝΑΤΟ. Ο Επισμηναγός Μαρίνος Μπογατίνης που είναι εκπαιδευτής στο πρόγραμμα ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής.

Δείτε τι είπαν οι δύο πιλότοι, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ
real.gr-ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ από realmedialive

Έκοψαν... κατά λάθος 170 εκατ.€ στους Στρατιωτικούς !!!!!

Αν και τα ποσά είναι ακόμα μεγαλυτερα !!!!
Εφάρμοσαν προκαταβολικά εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των απόστρατων στρατιωτικών τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπονται να ισχύσουν από το 2014 με το νέο ειδικό μισθολόγιο το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2012.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έβαλε τόσο βαθιά το «μαχαίρι» στο ειδικό μισθολόγιο που άγγιξε... κόκαλο. Εκοψε τις αποδοχές των εν ενεργεία κατά 50-60 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ ότι προβλεπόταν για το 2013 και τις συντάξεις κατά 110 εκατομμύρια ευρώ πάνω απ’ ότι ήθελε το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το τρέχον έτος.
Οι περικοπές στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με το νέο ειδικό μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 δεν ήταν 78 εκατ. ευρώ, όπως είχαν αποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα και αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά μεγαλύτερες κατά 50-60 εκατ. ευρώ.
Και το ερώτημα είναι, η τεράστια αυτή αδικία που στέρησε από τους στρατιωτικούς (επιπλέον) ένα ικανοποιητικό μηνιαίο ποσό οφείλεται σε λανθασμένους υπολογισμούς ή επρόκειτο για μια προσπάθεια να εισπραχθεί προκαταβολικά μεγαλύτερο ποσό από τα ειδικά μισθολόγια για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα. Κι αυτό γιατί προβλέπονται επιπλέον μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών από το 2014 κατά 82 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το δημόσιο εισπράττει ήδη από τον Αύγουστο του 2012, που ισχύει το νέο ειδικό μισθολόγιο, 50-60 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο έγινε και με τις συντάξεις των αποστράτων. Αντί να περικοπεί από τις συντάξεις το ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ (το σωστό είναι 66 εκατομμύρια)  που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2013, οι απόστρατοι υπέστησαν μειώσεις που συνολικά φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ (217 εκατομ. για την ακρίβεια). Όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων το ποσό που προβλέπεται για το 2014 είναι 162 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το κράτος δήμευσε 110 εκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις των αποστράτων. Σύμφωνα με όσα γράφει το δημοσίευμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αναρωτήθηκα τι μπορεί να προσφέρει ένα ακόμα βιβλίο μέσα στα τα δεκάδες που εκδίδονται καθημερινά. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι οι «Σπαρτιάτες, oι σκλάβοι του πολέμου», του Χαρίτωνα Γιωτάκη σε εκδόσεις Χριστάκη, είναι ένα βιβλίο έκπληξη από κάθε άποψη που αναφέρεται σε μία από τις ομορφότερες και ενδοξότερες περιόδους όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας (520–480 π.Χ.).

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο, απαιτητικό και λογοτεχνικώς μεστό βιβλίο. Το οπισθόφυλλο και ο πρόλογος είναι απόλυτα κατατοπιστικά.
Τα κεφάλαια δεν ονοματίζονται, απλά διαχωρίζονται κατά ιστορική φάση. Στις πρώτες σελίδες οι παραπομπές είναι πολλές, όμως απαραίτητες και διαφωτιστικές ώστε ο
αναγνώστης να παραμείνει στην εξέλιξη χωρίς γνωστικά κενά.

Παρουσιάζεται ένας κόσμος άγνωστος, διαφορετικός από κάθε άλλον ενδεχόμενα και
ακατάληπτος για την αυστηρότητα και τις εμμονές του στις παραδόσεις και την τήρηση του Νόμου. Σταδιακά, «κυλώντας» ανάμεσα στις σελίδες, ζούμε τα ιδιότυπα κοινωνικά στοιχεία της Σπαρτιατικής πολιτείας, ιδιαίτερα αυστηρά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Επικρατεί η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, η απόλυτη υπακοή στον Νόμο -ό,τι κι αν αυτός πρόσταζε- με τα ιδιότυπα στοιχεία του που έκαναν την Σπάρτη να φαντάζει ως τοπίο τρόμου τόσο σ’ εκείνη την εποχή όσο και σε άλλες, μεταγενέστερες και εξαιρετικά βίαιες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας.

Είναι απολύτως εμφανής η ασφυκτική πίεση που βίωναν καθημερινά οι πολίτες αυτής
της σκληρής κοινωνίας, καθώς και η ιδιότυπη ψυχολογική εξάρτηση η οποία ηγεμόνευε τις υπάρξεις τους. Οι «σκλάβοι» του τίτλου αντιπροσωπεύουν πλήρως τη δέσμευση και τον πραγματικό προορισμό του κάθε Σπαρτιάτη από τη στιγμή που γεννιόταν.

Διαφαίνεται καθαρά η συγκέντρωση από την πλευρά του συγγραφέα ιστορικών
στοιχείων μέσα από συγγράμματα, διατριβές, μελέτες και εκτιμήσεις συγχρόνων ερευνητών,που θα αποτελέσουν τον κορμό για τη σύνθεση του «καμβά» του έργου.

Παρόλα αυτά, δεν παραβλέπουμε ότι είναι μυθιστόρημα και όχι ιστορική μελέτη. Με
το όραμα του λογοτέχνη, ο συγγραφέας έπλασε τα πρόσωπα, δόμησε την πλοκή και τα
έδεσε με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, με την ευχέρεια που του επιτρέπει η χρήση της συγγραφικής αδείας.

Ο συγγραφέας οδηγεί τους αναγνώστες του σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο,
δημιουργώντας τους έναν κατακλυσμό συναισθημάτων μέσα από την νοερή μετάβαση στον καθημερινό βίο της Σπάρτης, κατά τη διάρκεια αυτής της πολυτάραχης χρονικής περιόδου.
Δεν λείπουν βέβαια οι βίαιες σκηνές, που τολμούν όμως να απεικονίσουν ωμά το πνεύμα και τα έθιμα της εποχής.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο συγγραφέας υπηρέτησε
πλήρως τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό, και μάλιστα ως Έφεδρος Αξιωματικός
των Ειδικών Δυνάμεων, γεγονός το οποίο, ενδεχομένως, να επηρέασε θετικά την
συναισθηματική ποιότητα του συγγράμματος.

Η βαθιά, κοπιώδης και πολύχρονη μελέτη του συγγραφέα, ειδικά των αρχαίων
κειμένων από το πρωτότυπο, από μόνη της κάνει το μυθιστόρημά του να επικρατεί σε κάθε σύγκριση με ξένους συγγραφείς οι οποίοι μελετούν τα ίδια κείμενα με απόδοση στη γλώσσα τους, συγγράφουν σε αυτήν, με αποτέλεσμα πάλι να αλλάζει εκ νέου η γλώσσα κατά τη μετάφραση στην ελληνική έκδοση. Κάθε σχόλιο πλέον είναι περιττό.

Η χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι εντυπωσιακή. Ο λόγος του μυθιστορήματος
στρωτός, από πεπαιδευμένο λογοτέχνη απεικονίζει την εποχή με τη μεγαλύτερη δυνατή
ιστορική ορθότητα. Η ροή των γεγονότων συνεχόμενη, κρατά το ενδιαφέρον του
αναγνώστη αμείωτο. Η συγκινησιακή φόρτιση μέσα από την απρόσμενη εναλλαγή των
διαδραματιζόμενων περιστατικών και οι απρόβλεπτες εξελίξεις αναπόφευκτες. Οι σκηνές μάχης κόβουν την ανάσα.

Ειδικές οδηγίες μελέτης δεν υπάρχουν για ένα μυθιστόρημα. Συνιστάται η απόλυτη
ψυχική παράδοση του αναγνώστη στη ροή της πλοκής του κειμένου ....

Γ.Σιδερής

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ε.Τ.)


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)