Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ… ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο των Εισαγγελέων Διαφθοράς, που συνέταξαν την ποινική δίωξη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Προκλητικό το ΠΑΣΟΚ… - Ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο των Εισαγγελέων Διαφθοράς, που συνέταξαν την ποινική δίωξη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή την ημέρα ολοκλήρωσης των εργασιών της Ολομέλειας!
(upd)Εναντίον της… δικαιοσύνης αναμένεται να προσφύγει το ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της δικογραφίας των Εισαγγελέων Διαφθοράς για το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία καθιστά πιθανή την ποινική δίωξη εναντίον του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας διαμήνυσε πως το ΠΑΣΟΚ θα αξιώσει τον πειθαρχικό έλεγχο των κ.κ. Αντ. Ελεθεριάνο και Π. Παπανδρέου, οι οποίοι  συνυπογράφουν το έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Νωρίτερα, σοβαρές αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας τόσο της Βουλής όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης εγείρουν οι αποκαλύψεις σχετικά με την ποινική δικογραφία για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News», η σχετική δικογραφία, η οποία καθιστά πιθανή την ποινική δίωξη εναντίον του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου, ημέρα όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τρέχουσας Ολομέλειας.
Ωστόσο, σαφείς υπόνοιες εγείρονται από την ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου των αντιεισαγγελέων Πρωτοδικών, καθώς αν και φέρει ημερομηνία 18 Μαρτίου του 2014, το διαβιβαστικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 4 Ιουνίου του 2014! Η ολοκλήρωση των εργασιών της πρότερης Ολομέλειας σηματοδοτεί την παραγραφή των πιθανών αδικημάτων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όπου φυσικά, συμπεριλαμβάνεται και η σχετική υπόθεση.
Σημειώνεται πως το έγγραφο των αντιεισαγγελέων αναφέρει επί λέξει ότι υποβάλλεται η δικογραφία «η οποία σχηματίσθηκε κατόπιν της από 20-12-2013 υποβολής εκ μέρους της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18-12-2013 Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά των συνημμένων εγγράφων, καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε.».

Η ανακοίνωση – απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Το Δεκέμβριο του 2013, μετά από μακρά καθυστέρηση και υπό την πίεση των συνεχών προσκλήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση συζητήθηκε στις 18 .12.2013 στην Ολομέλεια της Βουλής και απορρίφθηκε πανηγυρικά με συντριπτική πλειοψηφία που υπερέβαινε την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης. Όλοι θυμούνται πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αμηχανία του κ. Τσίπρα.
Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα, στις 10.4.2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρύθμιση ( άρθρο 26 ν.4258/2014) που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα έτοιμα προς παραλαβή υποβρύχια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου με το νόμο 3885/2010. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ρητά ότι κατά τα λοιπά ισχύει ο νόμος του 2010. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε και ουσιαστικά (δηλώνοντας παρών) αποδέχθηκε αναδρομικά τη λύση του 2010.
Την επόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντόπουλου - αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της - κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της «από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.
Επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος. Καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση.
Η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση.
Άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι έπρεπε να δώσει συνέχεια στη Βουλή, μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να το κάνει καθώς η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και γνώριζε πολύ καλά τι περιέχεται στα ίδια τα πρακτικά της! Δεν θέλησε όμως ή μάλλον δεν τόλμησε να επανέλθει.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποδέχθηκε τη λύση του 2010 με τη στάση του στον πρόσφατο σχετικό νόμο 4258/2014. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως και με ανάλογη ρύθμιση για τις πυραυλακάτους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Αφού αυτό έχει κάνει επί της ουσίας, γιατί δεν το παραδέχεται με πολιτικό θάρρος;
Αρκετά συνεπώς με τις χυδαιότητες και τις κραυγαλέες αντιφάσεις . Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται και ηττάται κοινοβουλευτικά και πολιτικά .
Ας εγκαταλείψει λοιπόν αυτόν τον άγονο δρόμο και ας ανταποκριθεί πολιτικά απέναντι στις προτάσεις του Ευαγγέλου Βενιζέλου για εθνική ενότητα και στοιχειώδη δημοκρατική συναίνεση.»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Όταν καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάποιοι μας είπαν ότι "εξυπηρετούμε συμφέροντα'' και μας καλούσαν σε… μονομαχία.
Αφού ψήφισαν κατά της διερεύνησης- κάνοντας για άλλη μια φορά το σωματοφύλακα των ποινικώς υπολόγων πολιτικών τους εταίρων και των εαυτών τους, μας καλούσαν «να πάμε στον Εισαγγελέα». Το κάναμε. Θέσαμε υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή. Και με τα δεδομένα αυτά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή!.
Με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου.

Πονοκέφαλο στο ΥΠ.ΟΙΚ. προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει στο οικονομικό επιτελείο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχουν... λάβει την οριστική απόφαση του ΣτΕ και στο πλαίσιο αυτό προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει στο πώς θα αντιμετωπίσουν την «τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιστρέψει τα ποσά που περικόπηκαν από την 1η Αυγούστου του 2012 σε όλους τους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας και ταυτόχρονα να επιστρέψει το ύψος των αποδοχών τους σε εκείνα τα επίπεδα, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα τέτοιου μεγέθους. Μάλιστα, στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει, μόλις έχει την τελική δικαστική απόφαση για τις αποδοχές των στελεχών ΕΔ-ΣΑ.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν και πάλι τις κατηγορίες υπαλλήλων που δικαιώνονται από το ΣτΕ, ώστε να μη διοχετευτεί σε ολόκληρη την κοινωνία το κόστος. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων φέρεται να είναι η επιστροφή επί της ουσίας του κοινωνικού μερίσματος που διατέθηκε από την κυβέρνηση στους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας τον Μάιο. Κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν από αρμόδια στελέχη, τα οποία ανέφεραν ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία σχετική συζήτηση.

Μισθολογική δαπάνη

Πέραν αυτών, από στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προκύπτει ότι η μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 20% από το 2011 έως το 2013, ενώ στο διάστημα 2009-2013 η μισθολογική δαπάνη της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 31%. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Ντόλιου, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση από 19,6 δισ. ευρώ το 2011, υποχώρησε στα 17,4 δισ. ευρώ το 2012 και 15,79 δισ. ευρώ το 2013. Επίσης, για την κεντρική κυβέρνηση η μισθολογική δαπάνη το 2009 ανήλθε σε 18 δισ. ευρώ, το 2010 σε 19,1 δισ. ευρώ, το 2011 σε 15 δισ. ευρώ, το 2012 σε 13,7 δισ. ευρώ και το 2013 σε 12,4 δισ. ευρώ.

Διαθεσιμότητα

Επίσης, με άλλο έγγραφό του προς τη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι το 2014 το Δημόσιο θα εξοικονομήσει από το καθεστώς διαθεσιμότητας και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το ποσό των 164 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εξοικονόμηση για την περίοδο 2013-2018 θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι και στα δύο ποσά περιλαμβάνεται και το κόστος των νέων προσλήψεων (περίπου 8.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και 7.000 εντός του 2015). Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για την περίοδο 2013-2018 θα υπάρξει καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις εξής παρεμβάσεις:

Την ένταξη 25.669 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Την υλοποίηση 15.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση.

Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17/06/2014 – ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ)

Τα σενάρια της δραχμής, τα ευρώ που έγιναν λίρες και τα ιστορικά υψηλά του χρυσού που έκαναν βουτιά


H δραχμοσεναριολογία στην εποχή του 2011 αλλά και του 2012 έσπρωξε αρκετούς "έχοντες" στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδας με σκοπό την προμήθεια χρυσών λιρών που θα τους προστάτευαν από τα επερχόμενα οικονομικά δεινά.
Δύο χρόνια αργότερα η Ελλάδα κατάφερε να σωθεί, ενώ ο χρυσός από τα ιστορικά υψηλά των 1.924 δολαρίων ανά ουγκιά το Σεπτέμβριο του 2011 διαπραγματεύεται σήμερα στα 1.281 δολάρια η ουγκιά.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 της εκτυφλωτικής λάμψης του χρυσού το ημερήσιο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατέγραφε την αξία μιας λίρας στα 310,65 ευρώ στο στάδιο της αγοράς και κατά τη πώληση η τιμή της ήταν τα 374,60 ευρώ που να σημειωθεί ήταν επίπεδα ρεκόρ.
Σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 214,76 ευρώ ( αγορά ) και στα 259,62 ευρώ ( πώληση). Η διεθνής καθοδική πορεία του χρυσού τα δυόμιση τελευταία χρόνια προκαλεί τεράστιες ζημιές στους λάτρεις του χρυσού και στους κατόχους χρυσών λιρών.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας όπως αυτά δημοσιεύονται στο βιβλίο '' Το χρονικό της μεγάλης Κρίσης'' και παρουσίασε πρόσφατα ο απερχόμενος διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Ειδικότερα τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2011 πουλήθηκαν συνολικά 79.162 λίρες και η συνολική τους αξίας διαμορφώθηκε στα 27,7 εκατ ευρώ.
Σήμερα ο ίδιος αριθμός λιρών αξίζει μόλις 16,6 εκατ ευρώ λόγω της βουτιάς της τιμής του χρυσού και της απόκλισης που υπάρχει μεταξύ της τιμής πώλησης και αγοράς. Δηλαδή από το 2011 μέχρι σήμερα οι κάτοχοι λιρών έχασαν το 40% της αρχικής άξιας του κεφαλαίου και η συνολική ζημία ανέρχεται σε 11 εκατ ευρώ.
Ωστόσο υπήρξαν κι αυτοί που έσπευσαν να ξεφορτωθούν τις λίρες που είχαν στην κατοχή τους. Ο συνολικός αριθμός λιρών που πουλήθηκε ήταν 40.742 και η συνολική τους αξίας αποτιμήθηκε σε 11,8 εκατ ευρώ όταν η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 290 ευρώ.
Η χρονιά με τις υψηλότερες πωλήσεις λιρών ήταν το 2010 φθάνοντας τα 180.493 τεμάχια και η καλύτερη χρονιά για τις αγορές λιρών ήταν το 2009 καθώς ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 316.143 τεμάχια.
Όμως στην περίπτωση που οι φοβισμένοι συμπολίτες μας έκαναν τις λίρες μετοχές του ΟΤΕ από το Σεπτέμβριο έως τα τέλη του 2011 θα αγόραζαν 79.162 μετοχές με μέση τιμή κόστους τα 3,5 ευρώ και θα πλήρωναν το ασήμαντο ποσό των 277. 067 ευρώ.
Σήμερα το συνολικό τους κεφάλαιο θα έφθανε τα 938.069 ευρώ. Τα ποσοστιαία κέρδη τους από την αγορά μετοχών του ΟΤΕ ανέρχονται στο 238,5% η σε 661.002 ευρώ.
Σημαντικές υπεραξίες θα αποκόμιζαν ακόμη και στην περίπτωση που η τοποθέτηση γίνονταν σε μετοχές της ΔΕΗ. Την περίοδο Σεπτέμβριος έως το Δεκέμβριο του 2011 η τιμή της από τα 5,75 ευρώ έπεσε στα 3,8 ευρώ. Σήμερα η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στα 11,5 ευρώ.
Το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε 101.575 λίρες και πούλησε 86.889, το 2013 αγόρασε 105.263 και πούλησε 61.019 ευρώ.

The poem "Ithaca" as a cartoon


The Greek Poet Kavafy wrote the poem "Ithaca" , which has become internationally famous. 

The story is about the travels of hero Odysseus who was trying to return with his boat to his island Ithaca after he took part in the ten years Trojan war (see "Homer's Iliad"). According to the story, Odysseus was the one who thought of the Trojan horse as a trick to finally capture the city of Troy.

Poseidon, the God of the sea was pissed of with him, so a sea journey that should have taken no more than one week, took him ten years to complete... (Homer's Odyssey)

Kavafy used the story of Homer's Odyssey as an allegory for Life, that is more about the journey than the destination.

P.S. Homer lived about 900 BC.   
The Trojan War: ? about 1300 BC

=======================================================================
ithaki1.JPG
ithaki2.JPG
ithaki3.JPG
ithaki4.JPG
ithaki5.JPG
ithaki6.JPG
ithaki7.JPG
ithaki8.JPG
ithaki9.JPG
ithaki10.JPG
ithaki11.JPG
ithaki12.JPG
ithaki13.JPG
ithaki14.JPG
=======================================================================


For the Greek scholars: The original poem in Greek:
It is never too late to learn the Greek language: For its originality, authenticity, its vast richness, the subtle meanings, its beauty, for mind expansion. - Up to 100 years ago it was considered inconceivable to ignore a degree of study of the Greek language if you were British, French or German graduate. 
Case in point: Have a look in the handwritten scientific notebook of the well known English physicist and mathematician Isaac Newton (1642- 1727) http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/7 (available in the Internet by Cambridge University): Many of his hand written notes are in perfect ancient Greek! 
- The origins of 20% of the English words have roots from the Greek. 75% of the words in Sciences come from Greek.
- A German philosopher said that "If the Gods used a language, it would be Greek"

ΙΘΑΚΗ
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
                                              ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)