Αργοπεθαίνει... η επιχειρηματική δραστηριότητα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να είναι περισσότερα σε σχέση με το άνοιγμα νέων εταιρειών.
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία των εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, από το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας. Τα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν τα 2009, 2010, 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Μάλιστα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του διαστήματος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 δείχνουν λιγότερες τις επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν 8.361 νέες εγγραφές και διαγράφηκαν 10.315 επιχειρήσεις. Δηλαδή η διαφορά ήταν -1.954 ή, με πιο απλά λόγια, εκείνοι που έπαυσαν να λειτουργούν τις εταιρείες τους ήταν περισσότεροι κατά 1.954.
Αν εξετάσει κανείς διαχρονικά, και συγκεκριμένα από το 2009, το ισοζύγιο των εγγραφών-διαγραφών, θα διαπιστώσει πως οι επιχειρήσεις που άνοιγαν σε σχέση με εκείνες που έκλειναν μειώνονταν όλο και περισσότερο. Κι αυτό συνδυάζεται με την «υφεσιακή» τροχιά της χώρας, όπως φυσικά και με την αναγκαιότητα της λήψης κάθε χρόνο και περισσότερων μέτρων λιτότητας.
Ετσι, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων, άνοιξαν 7.526 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με εκείνες που έβαλαν «λουκέτο». Το 2010 ο αριθμός περιορίστηκε στις 6.744 και το 2011 κατέβηκε στις 4.423. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα επιμελητήρια της χώρας ήταν περισσότερες κατά 1.954.
Ελλειψη ζήτησης
Η κατάσταση βέβαια, στην αγορά, γίνεται χειρότερη. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει καταναλωτική ζήτηση λόγω των φορολογικών μέτρων, της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Το αποτέλεσμα είναι, αν αναλογιστεί κανείς και τη μηδαμινή τραπεζική χρηματοδότηση, η αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστό, αλλά και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων τους αλλά και του Δημοσίου.
ΕΣΕΕ
5 «κλειδιά» ανάκαμψης της αγοράς
- Πέντε απαιτούμενα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η αγορά θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
- Να κυβερνηθεί η χώρα και να γίνει αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
- Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καθεστώς διάσωσης, όπως οι μεγάλες με το άρθρο 99.
- Να κατευθυνθούν οι ενισχύσεις των τραπεζών προς την αγορά.
- Να εκλογικευτούν οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος, αλλά και να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
- Να «παγώσουν» όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλες τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012.