Πενήντα χιλιάδες τουριστικές κρατήσεις
χάνονται κάθε μέρα από το εξωτερικό και ογδόντα εκατομμύρια ευρώ θα
χάνουν κάθε εβδομάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά το «έμφραγμα» στην
οικονομία από το κλείσιμο των τραπεζών και την ανακοίνωση της διεξαγωγής
του δημοψηφίσματος.
Ο
πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας
Ανδρεάδης, αποκάλυψε ότι κάθε μέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των
ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών
εξελίξεων. Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίες στιγμής αποτελούν το
20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον
ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν
οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας. Παράλληλα, αυξάνεται μέρα
με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να
καταγράφεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό
τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενιστεί.
Την ίδια ώρα
ανακόπτεται η θετική πορεία των εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του
Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο
οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 7% και οι εισαγωγές κατά 28%.
Ελλείψεις, αναμένονται να εμφανιστούν αρχικά σε μηχανήματα και
ανταλλακτικά και στη συνέχεια σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα
και τυροκομικά προϊόντα.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η συσπείρωση στο «γαλάζιο στρατόπεδο» με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής. Όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν πλέον κοινή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και δίνουν τον δικό τους αγώνα υπέρ του «Ναι» με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συνεχείς εμφανίσεις στα ΜΜΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση σήμερα και να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή στο ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο Κώστας Καραμανλής είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το τελευταίο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό καθώς εκτιμά πως χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να ακυρωθεί το δημοψήφισμα έστω και την ύστατη στιγμή. Το προηγούμενο Σάββατο δηλαδή, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «άφρονες επιλογές».
Ο Αντώνης Σαμαράςπου έχει βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει ακόμα και τώρα να «κοροϊδεύει» τον ελληνικό λαό και πως ο ίδιος ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών. «Αληθινή υπερηφάνεια είναι ο δρόμος στην Ευρώπη. Και η αποδοκιμασία μιας αδίστακτης κυβέρνησης, που κορόιδεψε τους πάντες και τώρα θέλει να διχάσει την κοινωνία μας».
Παράλληλα στις μεγάλες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις υπέρ του «Ναι», ενώ έκανε και την εμφάνιση του και το πρώτο τηλεοπτικό σποτ. Την Παρασκευή θα γίνει στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ.
Υπέρ του «Ναι» τάχθηκε με δήλωση του και ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Καλούμαστε να επιλέξουμε με γνώμονα την προοπτική της χώρας μας μέσα σ' ένα περιβάλλον ασφάλειας, που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα ανοίγει δρόμους ευημερίας και προόδου για τον λαό και το έθνος. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο μέσα στην Ευρώπη».
Με γραπτή του δήλωση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκηςκάλεσε τους πολίτες να δώσουν θετική ψήφο στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και το ευρώ. «Το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, είναι νομικά άκυρο. Αφορά ένα ασαφές ερώτημα που δεν ήταν ούτως ή άλλως η τελική πρόταση και σήμερα δεν υπάρχει καν στο τραπέζι. Στη μάχη αυτή θα κριθεί κυριολεκτικά η τύχη της Ελλάδος και το μέλλον των παιδιών μας. Νυν υπέρ πάντων αγών».
«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της
ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
Ερωτηθείς για το αν όντως η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικήαπειλή για την αμερικανική οικονομία, όπως είχε πει στο μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε: «Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική. Κι αυτό ίσχυε και το 2010-2011 κι εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Κι έχουμε εδώ και καιρό αναφέρει ότι η ανησυχία μας είναι ότι πιθανή αποτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους πιστωτές της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη έκθεση από την ευρωπαϊκή οικονομία στην αμερικανική. Προφανώς υπάρχει μία σημαντική εμπορική σχέση και έχουμε ήδη δει κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης είχε αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μας με έναν τρόπο που δεν ήταν θετικός για την οικονομία των ΗΠΑ».
Ο κ. Έρνεστ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι
είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μια πορεία
οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους εντός της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον
διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να
ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν
στην επίλυση της κατάστασης».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ανησυχεί ο πρόεδρος Ομπάμα για το ενδεχόμενο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ να υπάρξουν γεωπολιτικές συνέπειες, ειδικά αν η Ρωσία επιδιώξει να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε: «Τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας, όσο και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη πάρα πολύ. Όσον
αφορά στη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, προφανώς η Ελλάδα είναι
ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι
είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αλλά νομίζω ότι, όπως είπα και την
περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα
πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών με όχι πολύ ισχυρές οικονομίες. Γι’ αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης».
Τέλος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής τόνισε ότι «το
δημοψήφισμα είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι
πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά και πάλι,
έχουμε ήδη κάνει αρκετά σαφές αυτό που νομίζουμε: ότι το αποτέλεσμα θα
πρέπει να είναι αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι».