Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη

"Το στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα εργαζόμενου που φοροδιαφεύγει και μπορεί μεν να δουλεύει πολλές ώρες χωρίς όμως να παράγει, καταρρίπτεται", όπως αναφέρει νέο δημοσίευμα του CNBC.

Η Catherine Boyle, συντάκτης του άρθρου, χαρακτηριστικά καταγράφει: "Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν τη χώρα με τους πολίτες που δουλεύουν λιγότερο σκληρά σε σχέση με τους Βρετανούς, τους Ισπανούς, τους Πολωνούς και τους Τσέχους". Η δημοσιογράφος, προχώρησε μάλιστα σε συνεντεύξεις στη χώρα μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες δίνουν τον τίτλο του πιο τεμπέλη λαού, στους Ιταλούς.

Παρά τα στερεότυπα και τα κλισέ που επικρατούν για την εργατικότητα του Έλληνα, η Catherine Boyle υποστηρίζει ότι οι Έλληνες έχουν τις λιγότερες ημέρες διακοπών στην Ευρώπη, ενώ το ηλικιακό όριο για να βγει κανείς σε σύνταξη, ανεβαίνει στα 61 χρόνια.

Ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος, περνάει κατά μέσο όρο 2.017 ώρες στο γραφείο, που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρωζώνη. Κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που για να αυξήσουν το εισόδημα τους προσπαθούν να εργάζονται περισσότερες ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω ώρες εργασίας δε συνδέονται αναλογικά με τα μεγέθη των μισθών, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί κύρια αιτία και για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Ο μύθος της χαμηλής παραγωγής, έχει να κάνει με τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα ο οποίος μέχρι πρότινος δεν απέδιδε. Το ένα πέμπτο των εργαζομένων απασχολούνται στο δημόσιο. Οι συνάδελφοι τους στον ιδιωτικό τομέα όμως, δεν τους αντιμετωπίζουν και με τον καλύτερο τρόπο, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι παράγουν σαφώς περισσότερο.

Η δημοσιογράφος, κάνει λόγο στη συνέχεια για Έλληνες εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. "Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, εργάζονται έξι μήνες τώρα απλήρωτοι. Παρότι υπέγραψαν νέες συμβάσεις με τις οποίες οι αποδοχές τους μειώνονται κατά 15%, η διοίκηση δεν μπορεί να τους πληρώσει".

Ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης, διευθυντής του νοσοκομείου, λέει στο CNBC: "Οι περισσότεροι εργάζονται γιατί ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Σκέφτονται πως αν σταματήσουν δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά αλλού. Και πέραν αυτού, έχουν δεθεί συναισθηματικά με την εργασία τους".

Το νοσοκομείο οφείλει δεκάδες εκατομμύρια σε προμηθευτές και τράπεζες και με τη σειρά του αναμένει να λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και η Wall Street Journal.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την Ελευθεροτυπία, η οποία σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, "είναι η πιο κοντινή στη Guardian ελληνική εφημερίδα".

Η Κάτια Αντωνιάδη, συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, είπε χαρακτηριστικά: "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γιατί δουλεύουμε σε μια εφημερίδα που ήταν πάντα φιλελεύθερη, μας αρέσει το περιβάλλον και πιστεύουμε στην εφημερίδα μας. Και ναι, σίγουρα, πιστεύουμε πως αν βγούμε εκεί έξω για να αναζητήσουμε άλλη δουλειά, πολύ δύσκολα θα βρούμε γιατί τα ΜΜΕ στην Ελλάδα βρίσκονται σε πραγματική κρίση".

Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας: Πρώτοι σε ώρες δουλειάς οι Έλληνες

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ ανά εβδομάδα (42,2 ώρες), έναντι 35,6 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί, 38 ωρών που εργάζονται οι Γάλλοι και 36,3 ωρών που εργάζονται οι Βρετανοί. Τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα, εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες).

Η έρευνα δείχνει επίσης, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση. Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.

Σημειώνεται, όμως, ότι η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από το δείκτη παραγωγικότητας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2011.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,6% το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η φοροδιαφυγή έχει φτάσει το 20-25% του ΑΕΠ (40 με 50 δισ. τον χρόνο).

Bloomberg: Μήνυση στην ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps

Σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται άμεσα να κατατεθεί μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με σκοπό να την υποχρεώσει να δώσει τα αρχεία με τα παράγωγα προϊόντα (swaps).

Τα παράγωγα προϊόντα (swaps), ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα, για να κρύψει τον δανεισμό της, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

''Η ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα αρχεία, καθώς η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση στην Ευρώπη''.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα εν λόγω έγγραφα, θα μπορούσαν να δείξουν τον ρόλο που έπαιξαν οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέποντας στην Ελλάδα να κρύψει τα ελλείμματά της, μια δεκαετία πριν χρειαστεί η Ελλάδα το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία.

Η αποκάλυψη των στοιχείων ότι για πρώτη φορά τα ζήτησε το Bloomberg News το 2010, θα είχε "τροφοδοτήσει αρνητικές αντιλήψεις για την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το χρέος της", δήλωσε η δικηγόρος της ΕΚΤ, Marta Lopez Torres σε ακρόαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο σήμερα.

"Είναι το ίδιο με την Ισπανία σήμερα" η οποία "δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα", πρόσθεσε. "Οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη αστάθεια. Είναι κάτι που επηρεάζει την οικονομία της Ευρωζώνης".

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Bloomberg News, Timothy Pitt-Payne υποστήριξε ότι "οι αγορές θα αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει διαφάνεια".

Ο Μάθιου Γουίνκλερ, αρχισυντάκτης του Bloomberg News ανέφερε στο δικαστήριο ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να μάθει πώς οι αρχές της ΕΕ επέτρεψαν στην Ελλάδα μια τέτοια κίνηση, που οδήγησε στην τωρινή κρίση.

Σημειώνεται ότι το Bloomberg υπέβαλε μήνυση το Δεκέμβριο του 2010 ζητώντας πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν για χρήση από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. Τα έγγραφα έδειχναν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε swaps για να κρύψει τον δανεισμό της, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου.

Eurostat: Τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας

Η Eurostat, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως τα swaps πρόσθεσαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας, χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες. Από το 2009 ως σήμερα η συνεχής αναθεώρηση των εθνικών στοιχείων της Ελλάδας προκάλεσε μία άνοδο στο κόστος δανεισμού της που την ώθησε στο χείλος της χρεοκοπίας πυροδοτώντας την ευρωπαϊκή περιφερειακή κρίση του χρέους.

Όπως έγραψε ο Τρισέ στην απαντητική προς την αγωγή του Bloomberg επιστολή της 21/10, "οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα δύο έγγραφα θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής".

Ο Τρισέ απέρριψε το αίτημα της αγωγής λέγοντας πως "η αποκάλυψη (των εγγράφων) στις παρούσες συνθήκες των πολύ ευάλωτων αγορών ενέχει τον ουσιαστικό και οξύ κίνδυνο να ενισχύσει την μεταβλητότητα και αστάθειά τους".

Η ΕΚΤ εντόπισε για πρώτη φορά συναλλαγή swap με ασυνήθεις όρους τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση. Σύμφωνα, δε, με το Bloomberg, "είναι εντελώς αδιευκρίνιστο εάν τότε η ΕΚΤ έκανε κάτι για να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω". Διευκρινίζεται πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών και εκτός αγοράς συναλλαγών με swaps από το 2001 ως το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat της 15/11.

Στη μεγαλύτερη συναλλαγή παραγώγων που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, η Ελλάδα δανείστηκε 2,8 δισ. ευρώ από την Goldman Sachs το 2001, μέσω ενός παραγώγου που αντάλλασσε κρατικά ομόλογα σε δολάρια και γεν με ευρώ, χρησιμοποιώντας μια ιστορική ισοτιμία, κίνηση που δημιούργησε υποδηλούμενη μείωση του συνολικού δανεισμού.

Στο "κυνήγι" 500.000 ιδιοκτητών που δεν πλήρωσαν το χαράτσι

Περίπου 500.000 ονόματα έστειλε η ΔΕΗ στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας έως και τις 30 Απριλίου δεν είχαν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στις 30 Απριλίου έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας το τέλος ακινήτων για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Βήμα", ο κ. Ζανιάς έδωσε κατευθύνσεις στους εφοριακούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν χαράτσι και στην περίπτωση που εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει, ότι οι εφορίες του λεκανοπεδίου αύξησαν τα έσοδά τους στο πεντάμηνο κατά 14%, έναντι 9% αύξησης στο τετράμηνο, ενώ κατά 3,7% αυξήθηκαν οι εισπράξεις των τελωνείων.

Εν τω μεταξύ, παράταση μέχρι τις 16 Ιουλίου για να κλείσουν τα μπλοκάκια οι επιτηδευματίες, χωρίς να επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Ζαννιάς τονίζεται ότι η διακοπή μπορεί να γίνει ακόμα και μετά της δήλωσης των φορολογουμένων.

Εφόσον αποδειχθεί η διακοπή επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο, επιστρέφεται το τέλος επιτηδεύματος.

Στις ΔΟΥ η αποπληρωμή του ειδικού τέλους

Σε κάθε περίπτωση πελάτη με χρέος από το ειδικό τέλος, η ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία πίστωσε το λογαριασμό του με αντίστοιχο ποσό της οφειλής του.

Στις περιπτώσεις πελατών όπου οι λογαριασμοί τους περιελάμβαναν καθυστερούμενες οφειλές για το ειδικό τέλος και εξοφλήθηκαν εκπρόθεσμα μετά την 30η Απριλίου 2012, το χρηματικό ποσό που κατεβλήθη και αντιστοιχούσε στην οφειλή του ειδικού τέλους θα τους επιστραφεί, με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, όποιος επιθυμεί να του επιστραφεί το χρηματικό ποσό νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού μπορεί ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ για την είσπραξη.

Η εκτόξευση του Χρηματιστηρίου "δείχνει" το εκλογικό αποτέλεσμα

Ξέφρενο ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να προεξοφλεί ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα προκύψει κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές μας.

Με οδηγό τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, έκλεισε στις 550,10 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο +10,12%, με τον τζίρο στα 81,49 εκατ. ευρώ!

Το ΧΑΑ κινήθηκε κόντρα στις ανησυχίες για επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που προκαλεί η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία, με τις τραπεζικές μετοχές να πραγματοποιούν ένα εκρηκτικό ράλι και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει "άλμα" 23,39%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 12,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 12,20 %.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με άνοδο και τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+23,39), των Τηλεπικοινωνιών (+17,83%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+12,75%).

Ανοδικά κινήθηκαν 116 μετοχές, 25 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Alpha Bank+29,75%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο +28,03%, Ελλάκτωρ +27,49% και Attica Bank+27,36%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Νίκας -11,64%, Κεραμεία Αλλατίνη -11,95%, ΒΙΣ(κο) -10,00% και Medicon -9,94%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουμε μάλλον φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, με την κίνηση της αγοράς προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τις προσδοκίες αναφορικά με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, εκτίμησε ως πολύ πολύ μικρή την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την ώρα πάντως που το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας εκτοξεύτηκε στα ύψη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν στο κόκκινο.

Επέλαση στη Γερμανία από 5000 Έλληνες επιστήμονες

Επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό αναζητούν οι Έλληνες επιστήμονες, ενώ ήδη μόνο στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι από 5.000 ερευνητές.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" με θέμα "Δυνατότητες Ερευνας & Υποτροφίες στη Γερμανία", φοιτητές, απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και ζήτησαν πληροφορίες από Ελληνες ερευνητές για τις δραστηριότητές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στα οποία εργάζονται.

Σε ερώτηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις απαιτήσεις των γερμανικών ερευνητικών κέντρων από το ανθρώπινο δυναμικό τους, οι ομιλητές απάντησαν, ότι η επιστημονική κατάρτιση, η διάθεση για μάθηση και καινοτομία, η ποιότητα του χαρακτήρα, η θετική ενέργεια καθώς και το ομαδικό πνεύμα αποτελούν το εισιτήριο για μια συνεργασία.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και τους Έλληνες φοιτητές να "κυνηγούν" σε μεγάλο βαθμό πια και τα προγράμματα Erasmus Mundus, προκειμένου να βρεθούν μέσω υποτροφιών για σπουδές σε κάποιο ΑΕΙ του εξωτερικού.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τέτοιο αριθμό Ελλήνων φοιτητών που διατηρεί την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις κατάταξης των ευρωπαϊκών και μη χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση της φετινής κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν για υποτροφίες σε κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα (178), σημειώνοντας αύξηση κατά 35,9% σε σχέση με το 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό για τα προγράμματα Erasmus, για τα οποία δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες φοιτητές από τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί νέοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.

Πτώση στην Αθήνα μετά το χθεσινό ράλυ

Με κέρδη διαπραγματεύονται τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,26240.

Στις 10.58 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 546,50 μονάδες με -0,65% και τζίρο στα 14,62 εκ.ευρώ.

Στις 10.53 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 548,18 μονάδες με -0,35% και τζίρο στα 12,00 εκ.ευρώ.

Στις 10.51 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 550,13 μονάδες με +0,01% με τζίρο στα 11,03 εκ.ευρώ.

Στις 10.49 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 552,43 μονάδες με +0,42% και τζίρο στα 9,62 εκ.ευρώ.

Στις 10.43 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 554,80 μονάδες με +0,85% και τζίρο στα 7,76 εκ.ευρώ.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο είναι στο +0,52%, η Φραγκφούρτη στο +0,79% και το Παρίσι στο +0,97%.

Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 2.700 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 589, την Πορτογαλία στις 918, την Ισπανία στις 532 και την Ιταλία στις 451.

Οι επόμενες ... 102 ημέρες της Ελλάδας

- 1ον: Τρόικα: Κάντε κυβέρνηση και επιστρέφουμε

- 2ον: ΔΝΤ: Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης

- 3ον: Τελεσίγραφο της Γερμανίας να γίνουν όλα σε 3 μήνες

Το μήνυμα είναι σαφές από τις Βρυξέλλες, η τρόικα επιστρέφει αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι μπαίνει και η πρώτη προϋπόθεση. Η ίδιος ο σχηματισμός κυβέρνησης δηλαδή, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η δεύτερη. Η δέσμευση της κυβέρνησης αυτής να συνεχίσει το πρόγραμμα ούτως ώστε η τρόικα να ανάψει το φως για τη δόση του δανείου.

Από 'κει και πέρα υπάρχει ένα ακόμη πιο σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν τακτικές επαφές με τα στελέχη της τρόικας, όπως αναφέρει “το Βήμα”. Το μήνυμα είναι πως το περιεχόμενο της επίσκεψης, (αρχικά σε τεχνικό επίπεδο) θα αφορά την αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί η κοινή βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα μορφή του μνημονίου.

Άλλωστε ήταν σαφές και απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή απ' τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ο Τζέρι Ράις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “από την στιγμή που θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί της”.

Πανομοιότυπο το μήνυμα και από τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα που μίλησε και για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά και παράλληλη χαλάρωση των στόχων.

Οι σκληροί ή κακοί της υπόθεσης (όπως προτιμάτε) Γερμανοί, έστειλαν το μήνυμα ότι η διορία που δίνουν στην Ελλάδα είναι τρεις μήνες και κάτι... 10 ημέρες μέσα στις οποίες “για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα. Εάν αυτό δεν εφαρμοστεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε”

Ο Γερμανός αξιωματούχος της Ε.Ε. που είπε τα παραπάνω λόγια, χωρίς όνομα βέβαια, άφησε σαφώς να εννοηθούν δύο πράγματα.

Πρώτον, πως ναι, ακόμη και οι σκληροί ή κακοί Γερμανοί δίνουν περίοδο χάριτος 100 ημερών η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως μια έμμεση παραδοχή πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση και δεύτερον ότι πέρα απ' την περίοδο χάριτος ή τις όποιες αλλαγές οι απαιτήσεις τους πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα.

Εδώ μπαίνει ένα βασικό θέμα για όλους εμάς. Το εξέφρασε άριστα Ευρωπαίος Κεντρικός ότι “κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση”.

Το ίδιο πιστεύουν και οι Έλληνες πολίτες. Πως στις επόμενες 100 ημέρες η Ελλάδα θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να σταματήσει την κατηφορική πορεία το θέμα είναι ποιος κρατάει το τιμόνι.

Πρέπει να ξαναδούμε το ελληνικό μνημόνιο

'Δεν μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε για την Ισπανία εκατό δισεκατομμύρια άνευ όρων και προϋποθέσεων και την ίδια στιγμή να δίνουμε στην Ελλάδα πενήντα δισεκατομμύρια με δυσβάσταχτους όρους που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες''.

Εκατό δις ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες προβλέπει το «ήπιο» μνημόνιο που υπέγραψε η Ισπανία με την Ε.Ε., όχι όμως και με το ΔΝΤ.Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα;

Κάποιοι το πιστεύουν αυτό, όπως ο Ιταλός πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλλα. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προτείνει μία άλλη αντιμετώπιση για το ελληνικό μνημόνιο, αν και αποφεύγει τη λέξη «αναδιαπραγμάτευση».

«Πρέπει να ξαναδούμε το μνημόνιο για την Ελλάδα και να γίνει μία σχετική συζήτηση ανάμεσα στην τρόϊκα και τις ελληνικές αρχές. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία. Δεν μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε για την Ισπανία εκατό δισεκατομμύρια άνευ όρων και προϋποθέσεων και την ίδια στιγμή να δίνουμε στην Ελλάδα πενήντα δισεκατομμύρια με δυσβάσταχτους όρους που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες» επισημαίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι βόρειες χώρες της Ε.Ε. που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της όποιας οικονομικής βοήθειας ήθελαν εξ΄αρχής να αποφύγουν έναν «ανταγωνισμό ευνοϊκών όρων» ανάμεσα στους δικαιούχους και παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη γραμμή. Σήμερα υποστηρίζουν ότι η Ισπανία δεν υφίσταται ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά παίρνει χρήματα με καλύτερους όρους, γιατί απλώς είχε σπεύσει η ίδια να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της, αντί να περιμένει την όποια τρόϊκα να της επιβάλει ακόμα χειρότερα μέτρα. Αυτό πιστεύουν και οι ίδιοι οι Ισπανοί.

Μνημόνιο ή ...γραμμή πίστωσης;

Ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Θάλπα Μπιδεγάιν δεν χρησιμοποιεί καν τη λέξη «μνημόνιο» για τα ισπανικά δάνεια. «Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε χώρα, στην περίπτωση της Ισπανίας δεν μιλάμε καν για πακέτο διάσωσης, σε καμία περίπτωση. Μιλάμε για μία περιορισμένη γραμμή πίστωσης, που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ανακεφαλαιοποιηθεί μέρος του τραπεζικού συστήματος. Στην Ισπανία μόνο το 30% του τραπεζικού συστήματος χρειάζεται ενίσχυση. νομίζω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δηλώνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο Πάμπλο Θάλμπα Μπιδεγάιν θεωρεί ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί καν ολόκληρο το ποσό, ενώ και σύμφωνα με ανεξάρτητες λογιστικές εκθέσεις θα επαρκούσαν εξήντα έως εβδομήντα δισεκατομμύρια για την εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο το κόστος δανεισμού για δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας δεν πέφτει κάτω από το 7% και αναλυτές δηλώνουν σε διεθνή πρακτορεία ότι η χώρα πιθανότατα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής έχει διαφορετική άποψη.

«Η Ισπανία είναι υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που ακολουθεί πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε περάσει ήδη τρία μεγάλα πακέτα μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα».

Περιμένοντας τα ευρωομόλογα

Και στην Ισπανία πάντως οι περικοπές επικεντρώνονται στον δημόσιο τομέα και κυρίως στις περιφερειακές υπηρεσίες, από την πλούσια Καταλονία μέχρι την πτωχή Ανδαλουσία, οι οποίες στο παρελθόν απορροφούσαν κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η προσδοκία για τα ευρωομόλογα που θα απορροφήσουν μέρος του χρέους εμφανίζεται και στην ενδο-ισπανική κόντρα μεταξύ πτωχών και πλουσίων. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ραμόν Τρεμόσα υ Μπαλσέλ από τη Βαρκελώνη προειδοποιεί:

«Τα ευρωομόλογα είναι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση, όχι αυτή που βιώνουμε σήμερα. Είναι λαϊκισμός να υποσχόμαστε ευρωομόλογα στους πολίτες, ωσάν να πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε τον άλλο μήνα. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα και να αγνοούμε ότι η έκδοση ευρωομολόγων προϋποθέτει δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε και με σταυρωμένα χέρια, όταν βλέπουμε ότι κάποιες χώρες χρηματοδοτούνται με μηδενικό κόστος και κάποιες άλλες χώρες οδεύουν προς τη χρεοκοπία» επισημαίνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Πηγή Deutsche Welle

Γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας ο Γ.Α.Π.

Το υποστηρίζει ο λογογράφος του!

Ο κ. Μάκης Ανδρονόπουλος, ήταν ο λογογράφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν φανατικός «εχθρός» του πατέρα του ΓΑΠ το 1989...


Με μία ανοιχτή επιστολή του που έστειλε προς όλους τους «φίλους του ΠΑΣΟΚ», αφενός μεν εξηγεί τους λόγους που του υπαγορεύουν να εγκαταλείψει το κόμμα, αλλά αφετέρου καρφώνει τον πρώην εργοδότη του, υπογραμμίζοντας πως γνώριζε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να γίνουν στη διαχείριση της κρίσης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΜΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Αθήνα 11 Ιουνίου 2012

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

1. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήξερε για την κατάσταση της οικονομίας και αφού ήξερε έπρεπε να έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και συμπεριφορά, ως ΠΑΣΟΚ.

2. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έκανε όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να γίνουν στην διαχείριση της κρίσης.

3. Θεωρώ παραβίαση του Συντάγματος τη μη ψήφιση της πρώτης δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές.

4. Θεωρώ παιδαριώδη όσα οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

5. Θεωρώ οικονομική και πολιτική φούσκα το PSI, το οποίο επέκρινε ο κ. Παπαδήμος πριν κληθεί να το εφαρμόσει, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του πληρώθηκε από Έλληνες.

6. Θεωρώ απαράδεκτο που δεν διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως έγινε με τις τράπεζες.

7. Θεωρώ ανήθικη τη ληστεία των μικροεπενδυτών που είχαν βάλει τα εφάπαξ τους ή τα γεράματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κουρεύτηκαν.

8. Θεωρώ ότι η νέα ηγεσία του κόμματος αποπνέει μια αισθητική παρακμής και αλαζονείας που ακυρώνει τον πραγματισμό του πολιτικού λόγου του προέδρου, ο οποίος παραμένει ένας πολύ συντηρητικός σοσιαλδημοκράτης.

9. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βγάλει το προσωπείο της κεντροδεξιάς και λειτουργεί πια σαν τη μετεμφυλιακή δεξιά, δηλαδή αυτό που είναι.

10. Στο δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά, εγώ απαντώ ΑΡΙΣΤΕΡΑ χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει κανείς. Όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια.

Κι όσοι φωνάζανε τα τελευταία χρόνια, τελικά λειτούργησαν ως πυροσβέστες του λαϊκού αισθήματος. Το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ένα lifestyle, μία με την φρενίτιδα του χρηματιστηρίου όπου κορυφαία στελέχη έβαλαν το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι του ανώτερου καπιταλισμού και οδήγησαν τζιπάρες, και τελευταία με τα γυμναστήρια...

Πεταμένα λεφτά και μεγαλομανίες μικρών ανθρώπων. Είναι κρίμα και ντροπή αυτό που συμβαίνει σε αυτό το μεγάλο λαϊκό Κίνημα.
Συντροφικά, Μάκης Ανδρονόπουλος

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)