Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τα 6μηνα (πλασματικά) των Στρκών και τα νέα όρια ηλικίας

Οσοι Στρατιωτικοι διαθέτουν εξάμηνα πτητικής υπηρεσίας (πιλότοι Π.Α., ιπτάμενοι Στρατού Ξηράς, Αστυνομίας κλπ.) θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, αρκεί να είχαν τόσα πτητικά εξάμηνα (τα οποία μετρούν ως διπλός συντάξιμος χρόνος) ώστε να φθάνουν τα 24,5 χρόνια συντάξιμης. Αυτός ο κανόνας ανατρέπεται ως εξής(Νομος 4002/2011-8α):
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία φέτος, θεμελιώνουν δικαίωμα εφόσον συμπληρώσουν 21 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε τρία χρόνια) και 27,5 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, θεμελιώνουν με 22 1/2 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετία το 2014, θεμελιώνουν με 24 έτη πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετία από το 2015, θεμελιώνουν με 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.
  • Την ίδια στιγμή, οι ένστολοι που υπηρετούν σε ειδικές δυνάμεις και μονάδες όπως ΕΚΑΜ, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς κλπ. έβγαιναν με 20 χρόνια πραγματική υπηρεσία και 24,5 συντάξιμη. Αυτό αλλάζει ως εξής:
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική υπηρεσία φέτος, θεμελιώνουν με 22 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε 2 χρόνια) και συντάξιμη 27,5 χρόνια.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, φεύγουν με 23 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετία το 2014, φεύγουν με 24ετία πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετία από το 2015 και μετά χρειάζονται 25ετία πραγματικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.

Αντίστοιχες αλλαγές έχουν υποστεί οι ένστολοι και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους. Κλειδί για την κατοχύρωση υψηλής σύνταξης είναι ο χρόνος υπηρεσίας που έχει ο ένστολος πριν από την 1/1/2008.

Οσο περισσότερα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας έχει πριν από το 2008, τόσα περισσότερα χιλιοστά εξασφαλίζει στον υπολογισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνει η σύνταξή του, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το επίδομα ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Ενώ μέχρι 31/12/2007 ο υπολογισμός γίνεται με 800 μόρια, από 1/1/2008 και εξής τα μόρια μειώνονται σταδιακά. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015, η σύνταξή τους υπολογίζεται σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (βασική σύνταξη + αναλογικό ποσό σύνταξης).

Εως 150 ευρώ η επικουρική για αστυνομικούς

Επικουρική σύνταξη 50 - 150 ευρώ κατά μέσο όρο χορηγεί στους αστυνομικούς που προέρχονται από την πρώην Χωροφυλακή και την πρώην Αστυνομία Πόλεων, όπως επίσης και στους πυροσβέστες το ΤΕΑΠΑΣΑ. Οι πρώην χωροφύλακες λαμβάνουν δεύτερη επικουρική από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ενώ οι αστυνομικοί από την πρώην Αστυνομία Πόλεων, και οι πυροσβέστες παίρνουν δεύτερη επικουρική από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Βασικές προϋποθέσεις για να δικαιωθεί κάποιος ένστολος επικουρικής από το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι η εξασφάλιση κύριας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η συμπλήρωση κατ' ελάχιστον 25 ετών ασφάλισης στο Ταμείο. Αν ο ένστολος έχει λιγότερα από 25 χρόνια στο ΤΕΑΠΑΣΑ, θα πρέπει να αναγνωρίσει χρόνο. Το 85,5% των συνταξιούχων από το σώμα της πρώην Χωροφυλακής, το 96% από την πρώην Αστυνομία Πόλεων και το 89,5% των πυροσβεστών λαμβάνουν επικουρική 50 - 150 ευρώ. Για τους υπόλοιπους η επικουρική μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι τα 250 - 300 ευρώ, ανάλογα με τον μισθολογικό βαθμό αποστρατείας και τα χρόνια υπηρεσίας.

Πώς συνταξιοδοτείται το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας

Yπηρεσία

Για τη θεμελίωση δικαιώματος από τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας λαμβάνονται υπόψη η πραγματική υπηρεσία και οι χρόνοι που αναγνωρίζονται από το Δημόσιο ως συντάξιμοι.

Πραγματική υπηρεσία είναι η υπηρεσία που παρέχεται πραγματικά, σε αντίθεση με την πλασματική που θεωρείται συντάξιμη κατά πλάσμα δικαίου.

Ετσι, πραγματική διανυθείσα υπηρεσία θεωρείται ο χρόνος που διανύθηκε αθροιστικά στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, η σχολή (σχολές Σωμάτων Ασφάλειας) και ο χρόνος κατά τον οποίο ασκούνται κανονικά υπηρεσιακά καθήκοντα.

Κατ' εξαίρεση θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας:

Ο χρόνος κάθε κανονικής, εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε έξοδος από το στράτευμα ή μετάθεση σε αργία με απόλυση.

Ο χρόνος της αργίας με πρόσκαιρη παύση εφόσον δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Ο χρόνος της πολεμικής αποστρατείας και πολεμικής διαθεσιμότητας μέχρι την κατάληψη από το όριο ηλικίας.

Επίσης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο διετέλεσαν έξω από την υπηρεσία οι υπηρετούντες γενικά που εξήλθαν από τις τάξεις λόγω σωματικής ανικανότητας και επανήλθαν μετά στην ενεργό υπηρεσία αφού κρίθηκαν ικανοί.

Με τον περιορισμό ωστόσο ότι δεν μπορεί να λογισθεί ως τέτοιος, χρόνος μεγαλύτερος από το μισό της υπηρεσίας που πραγματικά διανύθηκε ούτε από οκτώ έτη στο σύνολο.

Ο χρόνος που υπερβαίνει τα όρια αυτά λογίζεται ως χρόνος πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Πέραν των ως άνω χρόνων, λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο για τις ειδικές κατηγορίες των υπηρετούντων και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης είτε μισθωτών είτε ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά. (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1 Ιανουαρίου 1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν από την ημερομηνία αυτή).

Επιπροσθέτως λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο (μάχιμη πενταετία).

Για να υπολογισθεί όμως ο χρόνος της μάχιμης πενταετίας στον συνολικό συντάξιμο χρόνο των αποχωρούντων θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας.

Τέλος, πλασματική συντάξιμη υπηρεσία λογίζονται και τα 3/35α (ΚΟΝΔΥΛΗ) για εκείνους που έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2011

Από 1ης Ιανουαρίου 2011 έχουν ξεκινήσει αλλαγές στα όρια ηλικίας και στον χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας (ν. 3865/2010). Οι αλλαγές -που υλοποιούνται σε δόσεις- αγγίζουν όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Συγκεκριμένα, για όσους συμπληρώνουν (2012) 24 1/2 έτη υπηρεσίας:

Φέτος απαιτούνται 27 1/2 έτη.

Το 2013 θα απαιτούνται 29 έτη.

Το 2014 θα απαιτούνται 30 1/2 έτη.

Οσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Ετσι και με βάση την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των αλλαγών που θα συμπεριλάβουν όσους δεν θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, τα 40 έτη συνολικής υπηρεσίας που θα απαιτούνται πλέον για συνταξιοδότηση στα 60 θα συνυπολογίζονται αθροιστικά:

Τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις παραγωγικές σχολές, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σπουδαστής έχει τη στρατιωτική ιδιότητα, αμείβεται και καταβάλλει εισφορές.

Μέχρι πέντε πλασματικά χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και για τα οποία ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει τις σχετικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη.

Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Σε περίπτωση που κάποιος αποχωρήσει εκουσίως, ισχύει η υφισταμένη έως σήμερα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η απόληψη και καταβολή της σύνταξης αρχίζει στο 65ο έτος.

Ειδικότερα για τους τρίτεκνους το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

Επιπλέον, όσοι έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

Το ίδιο ισχύει και για όσους από αυτούς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24 1/2 έτη), μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, αφού το δικαίωμά τους ως τρίτεκνων γεννάται από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ετσι, όσοι και όσες (γονείς τριών και άνω τέκνων) συμπληρώνουν την 20ετία:

Φέτος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης για την αποχώρηση (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).

Το 2013 θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης.

Το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Τέλος, με τη συμπλήρωση 15 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και η σύνταξη υπολογίζεται για 35 έτη υπηρεσίας, οι παρακάτω κατηγορίες υπηρετούντων στα Σώματα:

Τυφλοί.

Παραπληγικοί ή τετραπληγικοί.

Πάσχοντες από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση.

Οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, για χορήγηση σύνταξης απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

6ΜΗΝΑ ΠΤΗΤΙΚΑ κλπ

Οσοι ένστολοι διαθέτουν εξάμηνα πτητικής υπηρεσίας (πιλότοι Π.Α., ιπτάμενοι Στρατού Ξηράς, Αστυνομίας κλπ.) θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, αρκεί να είχαν τόσα πτητικά εξάμηνα (τα οποία μετρούν ως διπλός συντάξιμος χρόνος) ώστε να φθάνουν τα 24,5 χρόνια συντάξιμης. Αυτός ο κανόνας ανατρέπεται ως εξής:

  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία φέτος(2012), θεμελιώνουν δικαίωμα εφόσον συμπληρώσουν 21 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε τρία χρόνια) και 27,5 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, θεμελιώνουν με 22 1/2 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετία το 2014, θεμελιώνουν με 24 έτη πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 18ετία από το 2015, θεμελιώνουν με 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.

  • Την ίδια στιγμή, οι ένστολοι που υπηρετούν σε ειδικές δυνάμεις και μονάδες όπως ΕΚΑΜ, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς κλπ. έβγαιναν με 20 χρόνια πραγματική υπηρεσία και 24,5 συντάξιμη. Αυτό αλλάζει ως εξής:
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική υπηρεσία φέτος, θεμελιώνουν με 22 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε 2 χρόνια) και συντάξιμη 27,5 χρόνια.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, φεύγουν με 23 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετία το 2014, φεύγουν με 24ετία πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
  • Οσοι συμπληρώνουν 20ετία από το 2015 και μετά χρειάζονται 25ετία πραγματικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.

Αντίστοιχες αλλαγές έχουν υποστεί οι ένστολοι και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους. Κλειδί για την κατοχύρωση υψηλής σύνταξης είναι ο χρόνος υπηρεσίας που έχει ο ένστολος πριν από την 1/1/2008.

Οσο περισσότερα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας έχει πριν από το 2008, τόσα περισσότερα χιλιοστά εξασφαλίζει στον υπολογισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνει η σύνταξή του, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το επίδομα ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Ενώ μέχρι 31/12/2007 ο υπολογισμός γίνεται με 800 μόρια, από 1/1/2008 και εξής τα μόρια μειώνονται σταδιακά. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015, η σύνταξή τους υπολογίζεται σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (βασική σύνταξη + αναλογικό ποσό σύνταξης).

Ακόμα και το 35% θα αγγίξουν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια


Μειώσεις μισθών ως 35% στα ειδικά μισθολόγια. Θα ισχύσει η αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2012. Δικαστικοί οι μεγάλοι χαμένοι

Ακόμα και το 35% θα αγγίξουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ενώ κλείδωσε και η αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2012 σύμφωνα με την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Οι μειώσεις, σύμφωνα με την "Ημερησία", θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά μειώσεων να επιβάλλονται στους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς.

Όπως γνωστοποίησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές 6% ή 7,5% για όλους τους ένστολους . Αν επιλεγεί το 7,5% τότε θα αυξηθεί το επίδομα επικινδυνότητας.

Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φθάνοντας έως και το 35% για τους υψηλόμισθους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τους καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από το 5% για αποδοχές έως 1.000 ευρώ τον μήνα και θα φθάνουν το 30% για όσους πανεπιστημιακούς λαμβάνουν άνω των 2.500 ευρώ τον μήνα. Κατά μέσο όρο οι απώλειες οριοθετούνται στο 17,5%.

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ οι μισθοί τους θα κοπούν 13% κατά μέσο όρο, ενώ για διπλωμάτες και αρχιερείς οι μειώσεις "κλειδώνουν" πέριξ του 20% .

Όπως γίνεται αντιληπτό τα ποσοστά διαφέρουν ανά κατηγορία ειδικών μισθολογίων. Πρόκειται για ένα σχέδιο περικοπών πολλών ταχυτήτων και αυτό καθώς στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες.

Για παράδειγμα σημειώνεται πως σε στρατό και αστυνομία οι μέσες ετήσιες αποδοχές έχουν "ταβάνι" τα 30.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο δικαστικό σώμα ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ κατ' έτος.

Η τρόικα, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι κάθετη πως αφενός θα πρέπει να επιβληθούν περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια και αφετέρου αυτές να να τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2012 όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο και περιλήφθηκε στο Μνημόνιο το οποίο υπερψηφίστηκε στην Βουλή.

Από εδώ και πέρα δεν βλέπουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά μειώσεων ενόψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.

Προσθέτουν πως επειδή τα ειδικά μισθολόγια αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία" η παραμικρή διαφοροποίηση του ποσοστού μείωσης σε ένα κλάδο επηρεάζει αυτόματα τις περικοπές κάποιου άλλου.

Άλλωστε επειδή για τους ένστολους επελέγη "ήπια μείωση" , τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις άλλες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων. Προσμετράται όμως πως οι ένστολοι θα δεχθούν κι άλλο ένα πλήγμα στις αρχές του 2013.

Στο πακέτο των 11,9 δις ευρώ περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας γεγονός που θα προκαλέσει νέες εισοδηματικές απώλειες. Οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12%

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως και οι 200.000 υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα χάσουν από τον επόμενο χρόνο (όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι)τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.

Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους

Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, "δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας".

Με την πρόταση αυτή να επικρατεί, αναμένεται να συνεδριάσουν αργά το απόγευμα και οι φαρμακοποιοί της Αττικής για να αποφασίσουν αν και έως πότε θα συνεχίσουν να μην δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τι ζήτησε τι υπουργείο από τους φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να πληρώνονται 90 ημέρες μετά την εκτέλεση των συνταγών και όχι 45 που ισχύει σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δίδεται η ανάλογη χρονική πίστωση σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί ήταν "πώς θα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες όταν θα πρέπει να εξοφλούμε άμεσα τις φαρμακαποθήκες";

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαίου. Παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες".

Και πρόσθεσε: "αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί θα παρέμβουμε πιο δραστικά, αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στην διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους".

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους ασφαλισμένους

Εν τω μεταξύ, με Γολγοθά μοιάζει η εβδομάδα που ξεκίνησε για πάνω από 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν φάρμακα και να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, εάν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι φαρμακοποιοί από το περασμένο Σάββατο έχουν σταματήσει εκ νέου να δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους-ασθενείς, ενώ, οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί βρίσκονται από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν, καθώς, καθυστερεί σημαντικά η εξόφλησή τους, ενώ, ο διοικητής του ΕΟΠΠΥ, Γ. Βουδούρης, τόνισε σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις: "δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου'' και είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν για την απομάκρυνσή του.

Συνάντηση με τον Μ. Σαλμά ζητεί ο ΙΣΑ για τον ΕΟΠΠΥ

Ο ΙΣΑ ζήτησε σήμερα επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ως υπεύθυνο για τον ΕΟΠΥΥ και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, στην οποία θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Οργανισμός.

Μέρκελ: "Η Ελλάδα να κάνει τα μαθήματά της"

"Χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους, διότι θέλουμε μια ένωση σταθερότητας και όχι χρέους" δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, βάζοντας τέλος στις δηλώσεις συμπαράστασης προς τη χώρα μας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι "σε μια τέτοια δύσκολη φάση αυτές οι χώρες αξίζουν την αλληλεγγύη μας και να τους ευχηθούμε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες".

Η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Άμπενσμπεργκ, έλαβε αποστάσεις από τους υψηλούς τόνους του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, την CSU, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Απηύθυνε έκκληση για την Ευρώπη και την ενοποίησή της.

"Το γεγονός ότι επί 67 χρόνια δεν είχαμε κανένα πόλεμο δεν είναι αυτονόητο", επεσήμανε η Καγκελάριος και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, αν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται στον ανταγωνισμό με ανερχόμενα κράτη.

"Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, επειδή μόνοι μας δεν θα καταφέρναμε τίποτα", δήλωσε.

Η Μέρκελ έκανε ακόμη λόγο για συμφωνία των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης επί της αρχής.

"Η CDU και η CSU είναι δύο "αδελφά" κόμματα, αλλά κατά καιρούς έχουν διαφορετικές απόψεις, ανέφερε. Όταν πρέπει, όμως, η CDU και η CSU, διατηρούν τη συνοχή τους κι αυτό ανέκαθεν ήταν κάτι καλό για τη Γερμανία", κατέληξε η Καγκελάριος.

Η Ελλάδα ψάχνει το ακριβές ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων

Να προσδιορίσει το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα επιχειρεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών, όπως ενημέρωσε την Βουλή ο αν. υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε απάντησή του στην σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νότη Μαριά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η προσπάθεια ώστε να καταγραφεί το ποσό των πολεμικών επανορθώσεων ξεκίνησε για πρώτη φόρα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μάλιστα ενημέρωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού ενώ θα συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα ασχοληθεί με την αναλυτική καταγραφή του αρχείου. Δεδομένου δε ότι τα στοιχεία για την υπόθεση αυτή δεν είναι συγκεντρωμένα σε ενιαίο αρχείο ή συγκεκριμένο χώρο, δόθηκε εντολή για έλεγχο για πιθανή ύπαρξη αρχειακού υλικού και σε άλλες διευθύνσεις του Λογιστηρίου.

Υπολογίζεται πως μόνο το υλικό που βρίσκεται σε μια από τις διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την 25η, αποτελείται από 17 δερματόδετους τόμους των 2.800 σελίδων ο κάθε ένας.

Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας η εν προκειμένω εκκρεμότητα εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ ως χώρα διατηρούμε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξη της.

Οι πλούσιοι Έλληνες δηλώνουν 26 φορές υψηλότερο ετήσιο εισόδημα από τους φτωχότερους

Σε 13 δήμους της Αττικής και σε δύο της Θεσσαλονίκης κατοικούν οι πιο πλούσιοι Έλληνες, ενώ οι "πληβείοι" διαμένουν σε 44 περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της χώρας.

Μάλιστα, οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 26 φορές υψηλότερο από το μέσο οικογενειακό εισόδημα του συνόλου των φορολογούμενων, το οποίο ήταν 20.202,35 ευρώ.

Ενώ, η διαφορά στο μέσο ετήσιο εισόδημα των πλέον πλούσιων (Παλαιό Ψυχικό) και των φτωχότερων φορολογούμενων (Οργάνη Ροδόπης) είναι 535.981 ευρώ!

Οι τεράστιες αυτές αντιθέσεις προκύπτουν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (5.681.280 φορολογικές δηλώσεις) που υποβλήθηκαν το 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010), και τις οποίες επεξεργάστηκε και ανήρτησε στο διαδίκτυο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο οικονομικός πλούτος της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Ψυχικό, την Εκάλη, το Κολωνάκι, το Κέντρο Αθηνών, το Ρουφ, την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, τη Δροσιά, τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο, την 'Ανω Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη Αττικής, την Πυλαία και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στον αντίποδα, οι φτωχότεροι φορολογούμενοι κατοικούν σε περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, 'Αρτας, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιά, Ροδόπης και Τρικάλων.

Από την επεξεργασία του μέσου ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα των διάφορων περιοχών της χώρας, προκύπτει ότι οι πλέον πλούσιοι φορολογούμενοι είναι 15 οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με Τ.Κ. 15400. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται 2.883 κάτοικοι της Εκάλης (Τ.Κ. 14578), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ. Συνολικά, σε 35 περιοχές της χώρας, το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κυμάνθηκε από 40.000 ευρώ έως 544.600 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες περιοχές με νοικοκυριά πολύ χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ γενικότερα το μέσο ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στις εισοδηματικά αδύναμες περιοχές κυμάνθηκε από 8.600 ευρώ έως 12.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:

* Πλουσιότεροι όλων των Ελλήνων εμφανίζονται να είναι:

-15 φορολογούμενοι στο Παλαιό Ψυχικό (Τ.Κ. 15400), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ.

-2.883 φορολογούμενοι που ζουν στην Εκάλη και δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ.

-1.454 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι (Τ.Κ. 10674), που εμφανίζονται στην Εφορία με μέσο οικογενειακό εισόδημα 77.419 ευρώ.

-3.923 φορολογούμενοι που ζουν σε Ψυχικό- Φιλοθέη και δήλωσαν μέσο οικογενειακό εισόδημα 74.798 ευρώ.

-16 φορολογούμενοι στο Νέο Ψυχικό, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 72.406 ευρώ.

-18 φορολογούμενοι που κατοικούν στην Πυλαία-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με μέσο εισόδημα 68.557 ευρώ.

-10 φορολογούμενοι που κατοικούν στην περιοχή του Ρουφ, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 67.891 ευρώ.

-6.201 φορολογούμενοι στην Κηφισιά (Τ.Κ.14562), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 66.521 ευρώ.

-1.245 φορολογούμενοι στο κέντρο της Αθήνας (Τ.Κ. 10671), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 59.932 ευρώ.

-2.786 κάτοικοι του Διονύσου, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 56.150 ευρώ.

-2.039 φορολογούμενοι στην Αθήνα, στις οδούς Σίνα, Σκουφά, κ.λπ. (Τ.Κ. 10672), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 49.657 ευρώ.

-1.834 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι, στις οδούς Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Πλατεία Δεξαμενής κ.λπ. (Τ.Κ. 10673), με μέσο οικογενειακό εισόδημα 48.426 ευρώ.

* Στον αντίποδα, οι φτωχότεροι πολίτες είναι:

-773 φορολογούμενοι στην Οργάνη Ροδόπης με μέσο οικογενειακό εισόδημα μόλις 8.620 ευρώ.

-87 φορολογούμενοι στην περιοχή Δάφνη Αγίου Όρους, με εισόδημα 8.664 ευρώ.

-553 φορολογούμενοι που κατοικούν στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων (Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί και Μάραθος) και δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 9.573 ευρώ τον χρόνο.

-23 φορολογούμενοι που κατοικούν στο Βασιλικό 'Ανω Πωγωνίου Ιωαννίνων, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 9.959 ευρώ ετησίως.

Τι θα πει ο Στουρνάρας στον Σόιμπλε

''Δώστε μας ευκαιρία ανάπτυξης και σταματήστε τα σενάρια περί δραχμής'' αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας υποργός Οικονομικών από τον Γερμανό ομόλογο του.

Πρώτα ο Γ.Στουρνάρας θα έχει τετ α τετ με τον Γκ. Βεστερβέλε και το μεσημέρι με τον Β. Σόιμπλε.

Τα νέα μέτρα λιτότητας θα είναι στο επίκεντρο με τον Έλληνα υπουργό να προσπαθεί να εξηγήσει το ''βάθος'' της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία.

Όπως διαρρέεται επίσης ο Γ.Στουρνάρας θα ζητήσει από τους δύο κορυφαίους υπουργούς της Μέρκελ να βάλλουν πλάτη ή καλύτερα φίμωτρο σε όσους Γερμανούς πολιτικούς ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)