Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Παρατείνεται η ισχύς των κωδικών του TaxisNet

Παράταση δόθηκε στην ισχύ των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012, μέχρι και την 30η Απριλίου 2013.
Η παράταση δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, διατηρούνται σε ισχύ και με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.

Προίκα 27,5 δισ. για τις τράπεζες

Κεφάλαια ύψους 27,5 δισ. ευρώ χρειάζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- προκειμένου να είναι κεφαλαιακά «θωρακισμένες» για να μπορέσουν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι αφού ολοκληρωθούν η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών και θα ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η BlackRock
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της BlackRock, συνολικά οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων και των 4) χρειάζονται κεφάλαια ύψους 40,5 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια:
Το Βασικό Σενάριο, σύμφωνα με τις παραδοχές του Μνημονίου και με στόχο να έχουν Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio ? CT1 ratio) το 9% το 2012 και το 10% το 2013 και το 2014-2015.
Το Δυσμενές Σενάριο, σύμφωνα με τις παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, και με στόχο Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 7% για όλη την περίοδο 2012-2014.
Για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών η ΤτΕ έλαβε υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:
  1. Το PSI+, τις ζημίες από αυτό και τις προβλέψεις που έχει αναλάβει κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
  2. Την έκθεση της BlackRock για τις επισφάλειες, πρόσθετες προβλέψεις κ.λπ. για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.
  3. Δάνεια θυγατρικών στο εξωτερικό, κάλυψη αυτών, προβλέψεις, ζημίες κ.λπ.
  4. Δάνεια σε εταιρείες κρατικού ενδιαφέροντος (state related) ή δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI+. Σημειώνουμε ότι τα δάνεια προς το Δημόσιο και οι θυγατρικές του εξωτερικού είχαν εξαιρεθεί από τη μελέτη της BlackRock, γι' αυτό τα συμπεριέλαβε η ΤτΕ στη μελέτη της.
  5. Εκτιμώμενη κερδοφορία βάσει των business plans που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες. Από το σύνολο αυτών των 5 πυλώνων προκύπτουν οι ανάγκες σε κεφάλαια κάθε πιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, ώστε από τον επόμενο χρόνο τα βασικά, κύρια εποπτικά κεφάλαια (Core Tier 1) να ανέρχονται σε 10% του σταθμισμένου ενεργητικού έναντι 9% φέτος και να διατηρηθούν τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάταξη των ελληνικών τραπεζών επαρκούν.
Ειδικότερα, οι ανάγκες για τις 4 συστημικές τράπεζες είναι οι ακόλουθες: Για την Εθνική απαιτούνται κεφάλαια 9,7 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται τα 500 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» ΑΤΕ), για τη Eurobank 5,8 δισ. ευρώ και για την Alpha 4,6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες τα έχουν λάβει με την προκαταβολή και με τις επιστολές δέσμευσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο ΤΧΣ έχουν καταβληθεί τα 39 δισ. ευρώ και αναμένεται να λάβει τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο 2013.
«Μαξιλάρι»
Ας σημειωθεί ότι από τα 50 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. θα αποτελέσουν «μαξιλάρι» ασφαλείας για κάλυψη ακραίων αναγκών, ενώ τα 27,5 δισ. είναι οι ανάγκες των «4». Τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ αφορούν το κόστος εξυγίανσης σε τράπεζες όπως η ΑΤΕ, η παλιά Ασπίς (νυν Τbank), η Proton και οι συνεταιριστικές Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου, αλλά και το μελλοντικό κόστος εξυγίανσης τραπεζών, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (3,74 δισ. ευρώ), και την ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών τραπεζών, τις οποίες δεν θα καταφέρουν να στηρίξουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί τους.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ
Σε 3 φάσεις η ανακεφα-λαιοποίηση
Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα γίνει σε τρεις φάσεις.
  1. Μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση (bridge recapitalisation) από το ΤΧΣ. Είναι η προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Η προκαταβολή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.
  2. Εκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων (CoCos) έως το τέλος Ιανουαρίου 2013. Τα ποσά θα καθοριστούν από τις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
  3. Ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου 2013, στις οποίες το ΤΧΣ θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή κάλυψης

Δημοσκόπηση ALCO: Απογοητευμένοι 7 στους 10 Έλληνες

Απαξίωση της πολιτικού συστήματος, της Βουλής και των ΜΜΕ 
Απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι παρουσιάζονται οι Έλληνες σε έρευνα της ALCO.
Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΝΕΤ, το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 18% σε σωστή, ενώ το 63% δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.
Οι Έλληνες φαίνεται πως κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι, καθώς το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη προσωπικής αισιοδοξίας, καθώς μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους ίδιους.
Η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη θεωρήθηκαν από τους πολίτες οι κυρίαρχες αξίες, ενώ ακολουθεί, η δικαιοσύνη και η πατρίδα.
Τέλος, στο «βαρόμετρο» σε σχέση με τους θεσμούς υπάρχει μία καθολική εμπιστοσύνη στο θεσμό της οικογένειας, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζει και η εκκλησία.
Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, της Βουλής, του συνδικαλισμού, των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης.

Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό την Πρωτοχρονιά

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) την Πρωτοχρονιά, καθώς οι εργαζόμενοι στη Σταθερή Συγκοινωνία (ΣΤΑΣΥ) αποφάσισαν αργία για την πρώτη μέρα του νέου έτους.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην, χωρίς εξαιρέσεις, ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών κάνει λόγο για ισοπεδωτική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης και σημειώνει ότι η παροχή συγκοινωνιακού έργου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σε καθεστώς όπως αυτό του δημόσιου τομέα.

Απλήρωτοι όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ – Όργιο με ρεμούλες στην πλάτη ανέργων

Άκρως ελληνικό το φαινόμενο. Το περιβόητο πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων μέσω ΜΚΟ που άρχισε να τρέχει τον περασμένο Μάιο και μάλιστα με χρήματα που δεν πληρώνει ο ελληνικός λαός ουσιαστικά απειλείται να τιναχτεί στον αέρα καθώς επικράτησε και πάλι η ρεμούλα.Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι πολλές ΜΚΟ που στήθηκαν σε μια νύχτα με μόνο σκοπό την είσπραξη της προμήθειας του 5% που προβλεπόταν, τώρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα χιλιάδες από τους περίπου 56.000 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν να είναι απλήρωτοι για μήνες και να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” από τα 188 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν από το πρόγραμμα έχουν εκταμιευτεί μόλις τα 30 με 40 εκατομμύρια καθώς προκύπτει πρόβλημα με τις ΜΚΟ.
Ούτε φορολογική ενημερότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές οι οργανώσεις και έτσι τα χρήματα δεν μπορούν να απορροφηθούν. Αν και οι προσλήψεις στους δήμους έγιναν, χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν ότι βρήκαν έστω και για κάποιους μήνες δουλειά, τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να πληρωθούν.
Τι δείχνουν όλα αυτά;
Ότι απλά για ακόμη μια φορά στήθηκε ένα σύστημα ώστε κάποιοι να εισπράξουν προμήθεια στην πλάτη ανέργων.
Με βάση το νόμο οι ΜΚΟ μέσω των οποίων θα γινόταν οι προσλήψεις σε 1.300 έργα θα έπαιρναν προμήθεια 5% του ποσού των 188 εκατομμυρίων.
Έτσι κάποιες ΜΚΟ ... φύτρωσαν μόνο για τον λόγο αυτό. Κάποιοι πούλησαν ... αέρα για ελπίδα στους ανέργους με μόνο σκοπό το χρήμα.
Πλέον είναι άγνωστο εαν και πότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να “κόψει” τις επιταγές από τη στιγμή που οι ΜΚΟ δεν έχουν φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα ακόμη και τα απαραίτητα παραστατικά δαπανών.

Δεν δίνουν παράταση για τα τέλη – Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία

Δεν υπάρχει απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων το υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.Αρκετός κόσμος ζητάει παράταση για κοινωνικούς λόγους προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πληρωμή των τελών είπε ο κ.Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι εάν είναι να δοθεί παράταση θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, τονίζοντας όμως, μιλώντας στο Mega ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.
Επισήμανε ότι μόλις το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλυτώσουν τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Σημειώνεται ότι πριν ακόμη ανοίξουν οι τράπεζες, σήμερα σε πολλά υποκαταστήματα σχηματίζονται ήδη ουρές. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου οι ουρές συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στα υποκαταστήματα τραπεζών, που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο.
"Συνωστισμός", όμως, παρατηρήθηκε και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το interntet banking και phone banking. Ειδικότερα, η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικα κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ξεπερνώντας σε μερικές περιπτώσεις και τα 30 λεπτά περίπου.
Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας, από την αρχή του χρόνου, όσοι δεν έχουν πληρώσει θα κληθούν να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.

Κρατήσεις Συντάξεων Δημοσίου Τομέα


Οι συντάξεις του Δημοσίου, υποβάλλονται στις ακόλουθες κρατήσεις και μειώσεις :
Α. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ)
Η Ε.Α.Σ παρακρατείται μηνιαία από την σύνταξη του Δημοσίου, υπολογίζεται στο συνολικό ποσό αυτής και καθορίζεται ως εξής :
     - Για συντάξεις από 1.400,01 € έως 1.700,00€, ποσοστό 3%
     - Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.000,00€, ποσοστό 6%
     - Για συντάξεις από 2.000,01 € έως 2.300,00€, ποσοστό 7%
     - Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.600,00€, ποσοστό 9%
     - Για συντάξεις από 2.600,01 € έως 2.900,00€, ποσοστό 10%
     - Για συντάξεις από 2.900,01 € έως 3.200,00€, ποσοστό 12%
     - Για συντάξεις από 3.200,01 € έως 3.500,00€, ποσοστό 13%
     - Για συντάξεις από 3.500,01 € και άνω, ποσοστό 14%
Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά της μηνιαίας βασικής σύνταξης, του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.
Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της Ε.Α.Σ δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων τετρακοσίων ευρώ (1.400,00 €). (παράδειγμα α)
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί η Ε.Α.Σ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μίας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσό σύνταξη.
Από την ανωτέρω κράτηση της Ε.Α.Σ εξαιρούνται :
o όσοι εξ΄ιδίου δικαιώματος, που έπαθαν εξαιτίας της υπηρεσίας, λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας της παρ.5 αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007) (παραπληγίες)
    - όσοι εξ΄ιδίου δικαιώματος, αξιωματικοί και οπλίτες συνταξιοδοτούνται γιατί έπαθαν παραπληγία με ορθοκυστικές διαταραχές
    - όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας
όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν πολεμική σύνταξη
    - όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη παθόντων στην Υπηρεσία
    - όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
    - όσοι λαμβάνουν το μεγάλο επίδομα ανικανότητας του αρ.1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)

Β. Επιπλέον εισφορά του αρ.2 παρ.14 εδ.α Ν.4002/2011
Η ανωτέρω μηνιαία εισφορά παρακρατείται μόνο από όσους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, αφού πρώτα αφαιρεθεί η κράτηση του Ε.Α.Σ, ως εξής :
     - για συντάξεις από 1.700,01€ έως 2.300,00 € ποσοστό 6%
     - για συντάξεις από 2,300,01€ έως 2.900,00 € ποσοστό 8%
     - για συντάξεις από 2.900,01€ και άνω ποσοστό 10%
Εξαιρούνται της ανωτέρω κράτησης :

     - όσοι στρατιωτικοί συνταξιούχοι αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας
     - όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
     - όσοι λαμβάνουν με την σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)
Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων επτακοσίων ευρώ (1.700,00 €).
Η παραπάνω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από την συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί η επιπλέον εισφορά λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μίας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσό σύνταξη.

Γ. Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του αριθ.1 του Ν.4024/2011
Το ποσό της σύνταξης που προκύπτει μετά την αφαίρεση ανωτέρω κρατήσεων, υπόκεινται σε μείωση ως εξής :
α) για όσους ΔΕΝ έχουν συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας τους ( γεννημένοι από 1-12-1956 και εφεξής), μειώνεται κατά 40% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000,00 €. Η μείωση αυτή διακόπτεται από την πρώτη του επομένου μήνα από εκείνο κατά τον οποίο συμπληρώνει το 55 έτος
β) για όσους έχουν συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας τους (γεννημένοι έως 30-11-1956), μειώνεται κατά 20% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200,00 €.
Εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης :
       - όσοι λαμβάνουν με την σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του αρ.54 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συνταξιούχων (Π.Δ 169/2007)
       - όσοι πολεμικοί συνταξιούχοι λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας των άρθρ. 100 έως 104 του Κώδικα Πολεμικών Συνταξιούχων (Π.Δ 168/2007)
       - όσοι συνταξιούχοι (από ίδιο δικαίωμα ή και μεταβίβαση) έχουν παιδί ή ανάπηρο σύζυγο με ποσοστό 80% και άνω
       - όσοι εξ΄ ιδίου δικαιώματος και οι οικογένειές τους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες από τρομοκράτες (Ν.1897/90 και 1977/91)
       - όσοι συνταξιούχοι, γενικά, είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω.
Ειδικά εξαιρούνται από την μείωση της περίπτωσης (a) όσοι στρατιωτικοί συνταξιούχοι αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία καθώς και όσοι εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με την συμπλήρωση τουλάχιστον (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο, η κατά περίπτωση μείωση διενεργείται επί της κάθε σύνταξης χωριστά.
Στις περιπτώσεις που στην σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η μείωση θα διενεργηθεί επί του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης σε κάθε δικαιούχο χωριστά.
Όταν η αναπηρία δεν προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, απαιτείται σχετική γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου στην υπηρεσία συντάξεων.

Δ. Μείωση σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ.1 του Ν.4051/2012
Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση των προηγούμενων κρατήσεων, και υπερβαίνει τα 1.300,00 €, υπόκεινται σε μείωση κατά 12%.
Οι εξαιρέσεις από την μείωση του παρόντος νόμου ταυτίζονται με της προηγούμενης μείωσης του Ν.4024/2011.
Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης επί του οποίου θα υπολογιστεί η μείωση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό της μείωσης που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.
Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μίας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η μείωση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσό σύνταξη.
Σε περίπτωση όπου, η αναπηρία δεν προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, απαιτείται σχετική γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου στην υπηρεσία συντάξεων.

Ε. Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη και φόρο
Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τις μειώσεις των νόμων 4024/2011 και 4051/2012 υπόκεινται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη (όπου απαιτείται) και στον φόρο που προκύπτει σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1ο Παράδειγμα
Συνταξιούχος εξ΄ιδίου δικαιώματος με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών που λαμβάνει βασική σύνταξη 1.380,00 € και επίδομα εξομάλυνσης 46,00 €
Κράτηση Ε.Α.Σ
Συνολικό ποσό σύνταξης 1.380,00 + 46,00 = 1.426,00 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ 3% (1.426,00 Χ 3% = 42,78) Ποσό κράτησης Ε.Α.Σ 42,78 €
1.426,00 – 42,78,00 = 1.383,22 €
Επειδή το ποσό μετά την κράτηση Ε.Α.Σ δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 €, η παρακράτηση θα περιοριστεί στο ποσό των 26,00 €.
Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Επειδή ο συνταξιούχος είναι μεγαλύτερος από 60 ετών, δεν υπόκεινται στην επιπλέον εισφορά του Ν.4002/2011.
Μείωση Ν.4024/2011
1.426,00 – 26,00 = 1.400,00 € (από την συνολική σύνταξη αφαιρείται η κράτηση Ε.Α.Σ)
1.400,00 – 1200,00 = 200,00 Χ 20% = 40,00 €
Η μείωση θα είναι 40,00 €
Μείωση Ν.4051/2012
1.400,00 – 40,00 = 1.360,00 1.360,00 - 1.300,00 = 60,00 Χ 12% = 7,2 €
Η μείωση θα είναι 7,2 €
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου : 1.380,00 + 46,00 – 40,00 – 7,2 = 1.378,80 €

2ο Παράδειγμα
Συνταξιούχος εξ΄ιδίου δικαιώματος, ηλικίας 54 ετών που λαμβάνει βασική σύνταξη 2.320,00 € και επίδομα εξομάλυνσης 25,00 €
Κράτηση Ε.Α.Σ
Συνολικό ποσό σύνταξης 2.320,00 + 25,00 = 2.345,00 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ : 9 % (2.345,00 Χ 9% = 211,05)
Ποσό κράτησης Ε.Α.Σ 211,05 €
Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Το ποσό της συνολικής σύνταξης που απομένει είναι : 2.345,00 – 211,05 = 2.133,95 €
Ποσοστό επιπλέον εισφοράς 6% (2.133,95 Χ 6% = 128,04 €)
Η κράτηση της επιπλέον εισφοράς είναι 128,04 €
Μείωση Ν.4024/2011
2.133,95 – 128,04 = 2.005,91 €
2.005,91 – 1.000,00 = 1.005,91 Χ 40% = 402,36 €
Η μείωση θα είναι 402,36 €
Μείωση Ν.4051/2012
2.005,91 – 402,36 = 1.603,55 €
1.603,55 – 1.300,00 = 303,55 Χ 12% = 36,43 €
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου : 2.320,00 + 25,00 – 402,36 – 36,43 = 1.906,21 €

3ο Παράδειγμα
Συνταξιούχος 59 ετών, του οποίου η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 70%. Το ποσό της πλήρους σύνταξης είναι 4.500,00 € αλλά το ποσό που καταβάλλεται μετά την περικοπή είναι 1.350,00€.
Κράτηση Ε.Α.Σ
Ο υπολογισμός της Ε.Α.Σ γίνεται επί του καταβαλλόμενου ποσού των 1.350,00 €.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα παρακρατηθεί Ε.Α.Σ, δεδομένου ότι το καταβαλλόμενο ποσό είναι μικρότερο των 1.400,00 €.
Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Η καταβαλλόμενη σύνταξη είναι μικρότερη από 1.700,00 € , και παρόλο που ο συνταξιούχος είναι μικρότερος από 60 ετών , δεν θα παρακρατηθεί ούτε η επιπλέον κράτηση του Ν.4002/2011.
Μείωση Ν.4024/2011
1.350,00 – 1.200,00 = 150,00 Χ 20% = 30,00 €
Η μείωση θα είναι 30,00 €
Μείωση Ν.4051/2012
1.350,00 – 30,00 = 1.320,00 €
1.320,00 -1.300,00 = 20,00 Χ 12% = 2,40 €
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου 1.350,00 – 30,00 – 2,40 = 2,40 = 1.317,60 €
Συντάξεις μελών οικογένειας

4ο Παράδειγμα
Σύνταξη λόγω θανάτου, ποσού μεταβίβασης 2.400,00 € (με επίδομα εξομάλυνσης 46,00€) , στην οποία συμμετέχουν η χήρα σύζυγος 63 ετών και 1 τέκνο 17 ετών. Το μερίδιο σύνταξης για κάθε συνδικαιούχο είναι ½.
Κράτηση Ε.Α.Σ
Υπενθυμίζουμε ότι, στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί η Ε.Α.Σ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.
Συνολικό ποσό μεταβιβαζόμενης σύνταξης 2.400,00 + 46,00 = 2.446,00 €
Καταβαλλόμενο μερίδιο χήρας 2.446,00 Χ ½ = 1.223,00 €
Καταβαλλόμενο μερίδιο τέκνου 2.446,00 Χ ½ = 1.223,00 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ : 9 % (2.446,00 Χ 9% = 220,14€)
Η συνολική κράτηση Ε.Α.Σ για την μεταβιβαζόμενη σύνταξη είναι 220,14 € όπου επιμερίζεται ανάλογα σε κάθε συνδικαιούχο ως εξής :
Παρακράτηση στην χήρα 220,14 Χ ½ = 110,07 €
Παρακράτηση στο τέκνο 220,14 Χ ½ = 110,07 €
Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Συνολικό ποσό μεταβιβαζόμενης σύνταξης που απομένει : 2.446,00 – 110,07 – 110,07 = 2.225,86 €
Η χήρα είναι μεγαλύτερη από 60 ετών, συνεπώς δεν υπόκεινται στην επιπλέον εισφορά του Ν.4002/2011.
Το τέκνο είναι μικρότερο από 60 ετών, η σύνταξη μεταβίβασης είναι μεγαλύτερη από 1.700 € άρα η επιπλέον κράτηση του Ν.4002/2011 είναι :
Ποσοστό επιπλέον κράτησης : 6%
Καταβαλλόμενο μερίδιο σύνταξης στο τέκνο 1.223,00 – 110,07 = 1.112,93 €
1.112,93 Χ 6% = 66,78 € η κράτηση της επιπλέον εισφοράς του Ν.4002/2011
Μείωση Ν.4024/2011
Υπενθυμίζουμε ότι, στις περιπτώσεις που στην σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η μείωση θα διενεργηθεί επί του καταβαλλόμενου ποσού σύνταξης σε κάθε δικαιούχο χωριστά.
Καταβαλλόμενο μερίδιο χήρας : 1.223,00 – 110,07 = 1.112,93 €
Στην περίπτωση αυτή δεν θα γίνει μείωση του Ν.4024/2011, δεδομένου ότι το καταβαλλόμενο ποσό είναι μικρότερο των 1.200,00 €.
Καταβαλλόμενο μερίδιο τέκνου : 1.223,00 – 110,07 – 66,78 = 1.046,15 €
1.046,15 – 1.000,00 = 46,15 Χ 40% = 18,46 €
Η μείωση για το τέκνο θα είναι 18,46 €
Καταβαλλόμενο μερίδιο χήρας : 1.223,00 – 110,07 = 1.112,93 €
Καταβαλλόμενο μερίδιο τέκνου : 1.223,00 – 110,07 – 66,78 – 18,46 = 1.027,69 €

Μείωση Ν.4051/2012
Υπενθυμίζουμε ότι, στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης επί του οποίου θα υπολογιστεί η μείωση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό της μείωσης που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.
Το συνολικό ποσό μεταβιβαζόμενης σύνταξης που απομένει είναι : 2.400,00 + 46,00 – 110,07 – 110,07 - 66,78 – 18,46 = 2.140,62 € και 2.140,62 – 1.300,00 = 840,62 Χ 12% = 100,87 €
Η συνολική μείωση για την μεταβιβαζόμενη σύνταξη είναι 100,87 € όπου επιμερίζεται ανάλογα σε κάθε συνδικαιούχο ως εξής :
Παρακράτηση στην χήρα 100,87 Χ 1.112,93 / 2.140,62 = 52,44 €
Παρακράτηση στο τέκνο 100,87 Χ 1.027,69 / 2.140,62 = 48,43 €
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου :
Για την χήρα : 1.223,00 – 52,44 = 1.170,56 €
Για το τέκνο : 1.223,00 – 18,46 – 48,43 = 1.156,11 €
Διπλοσυνταξιούχοι με προσωπική σύνταξη και σύνταξη χηρείας

5ο Παράδειγμα

Χήρα συνταξιούχος 75 ετών που λαμβάνει προσωπική σύνταξη ποσού 1.150,00 € και σύνταξη χηρείας μειωμένη κατά 75% ποσού 350,00 €
Κράτηση Ε.Α.Σ
Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει μία εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και μία εκ μεταβιβάσεως εκ των οποίων η μία καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, ο υπολογισμός της Ε.Α.Σ θα γίνει επί του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων.
1.150,00 + 350,00 = 1.500,00 €
Ποσοστό εισφοράς Ε.Α.Σ 3% (1.500,00 Χ 3% = 45,00 €)
Το ανωτέρω ποσό θα παρακρατηθεί από την μεγαλύτερη σύνταξη των 1.150,00 € οπότε θα λαμβάνει :
Προσωπική σύνταξη 1.150,00 – 45,00 = 1.105,00 €
Μειωμένη σύνταξη μεταβίβασης 350,00 €

Επιπλέον κράτηση Ν.4002/2011
Η χήρα είναι μεγαλύτερη των 60 ετών, άρα δεν υπόκεινται στην κράτηση αυτή.
Μείωση Ν.4024/2011
Προσωπική σύνταξη μικρότερη των 1.200,00 € . Δεν υπόκειται σε μείωση.
Σύνταξη μεταβίβαση, μικρότερη των 1.200,00 €. Δεν υπόκειται σε μείωση.
Μείωση Ν.4051/2012
Προσωπική σύνταξη που απομένει : 1.105,00 €
Σύνταξη μεταβίβασης : 350,00 €
Το άθροισμα των δύο (2) συντάξεων είναι : 1.105,00 + 350,00 = 1.455,00 €
1.455,00 - 1.300,00 = 155,00 Χ 12% = 18,60 €
Η παρούσα μείωση θα κρατηθεί από την μεγαλύτερη σύνταξη των 1.105,00 €
Ακαθάριστο ποσό σύνταξης, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της υγειονομικής περίθαλψης και του φόρου:
Προσωπική σύνταξη 1.150,00- 18,60 = 1.131,40 €
Σύνταξη μεταβίβασης 350,00

Νομοθεσία Συνταξιοδοτικού Δημοσίου τομέα

Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών ΣυντάξεωνΚώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων
Κώδικας Πολεμικών ΣυντάξεωνΚώδικας Πολεμικών Συντάξεων
Κώδικας Συντάξεων Προσωπικού ΣιδηροδρόμωνΚώδικας Συντάξεων Προσωπικού Σιδηροδρόμων
Νόμος 3865/2010 Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του ΔημοσίουΝόμος 3865/2010 Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου
Νόμος 4002/2011 Τροποποίηση της Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας του ΔημοσίουΝόμος 4002/2011 Τροποποίηση της Συνταξιοδοτικής Νομοθεσίας του Δημοσίου
Νόμος 4024/2011 Συνταξιοδοτικές ΡυθμίσειςΝόμος 4024/2011 Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις

Μεταβίβαση Σύνταξης θανόντος (Δημόσιο)

Δικαιούχα πρόσωπα

Τα δικαιούχα πρόσωπα από τη μεταβίβαση σύνταξης είναι:
Για τους θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους πριν την 1/1/1993
Ο επιζών σύζυγος και τα ορφανά παιδιά του υπό προϋποθέσεις (διάρκεια έγγαμης συμβίωσης, ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας του θανόντος, συνθήκες θανάτου και ανηλικότητα-σπουδές ή ανικανότητα για εργασία των τέκνων).
Η πατρική οικογένεια υπό προϋποθέσεις (απορία, ηλικία, συντήρηση από τον θανόντα) ή και χωρίς αυτές σε περίπτωση που ο θάνατος επέλθει σε υπηρεσία που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.
Για τους θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993
Ο επιζών σύζυγος, εφόσον συντρέχουν πλην άλλων εισοδηματικά κριτήρια και ανικανότητα για εργασία κατά ποσοστό 67% τουλάχιστον.
Τα ορφανά παιδιά του υπό προϋποθέσεις (αγαμίας, ανηλικότητας, σπουδών, ανικανότητας για εργασία).
Η αρμόδια διεύθυνση στην οποία πρέπει απευθείας να απευθυνθούν οι δικαιούχοι είναι η Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.
Στην περίπτωση που πρέπει να χορηγηθεί σύνταξη σε χήρα στρατιωτικού ο οποίος τελούσε σε πολεμική διαθεσιμότητα τότε η δικαιούχος πρέπει να απευθυνθεί την Διεύθυνση Οικονομικού του ΥΕΘΑ προκειμένου για στρατιωτικούς και στη Διεύθυνση Οικονομικού του οικείου Αρχηγείου προκειμένου για τα Σώματα Ασφαλείας.
Τέλος στην περίπτωση θανόντος στην υπηρεσία, η αρμόδια διεύθυνση που πρέπει να απευθυνθούν οι δικαιούχοι είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούσε ο υπάλληλος. Μετά τον προέλεγχό τους διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ/νση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.
Ποσοστό σύνταξης
Τα δικαιούχα πρόσωπα δικαιούνται ένα ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλονταν ή θα καταβάλλονταν στον θανόντα.
Για θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους πριν την 1/1/1993
Ο επιζών σύζυγος χωρίς παιδιά ή εφόσον συμμετέχουν στη σύνταξη έως και δύο παιδιά δικαιούται τα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στον θανόντα σύζυγο. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 για κάθε παιδί πέραν του 2ου που συμμετέχει στη σύνταξη, μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη του θανόντος συζύγου
Όταν δεν υπάρχει επιζών σύζυγος και υπάρχουν ένα ή και δύο παιδιά η σύνταξη που δικαιούνται ανέρχεται στα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στον θανόντα σύζυγο. Το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 για κάθε παιδί που συμμετέχει στη σύνταξη πέραν του 2ου,μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη.
Η πατρική οικογένεια δικαιούται τα 3/10 της σύνταξης του θανόντος ή τα 5/10, εφόσον δεν υπάρχει προστάτης της οικογένειας.
Για θανόντες συνταξιούχους, ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993
Ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 50% της σύνταξης του θανόντος.
Κάθε παιδί δικαιούται το 25% της σύνταξης του θανόντος, εκτός αν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, οπότε δικαιούται το 50%.
Ειδικό ποσοστό σύνταξης
Ειδικά για τον υπολογισμό της σύνταξης της χήρας συζύγου και των παιδιών των προσώπων που τους προκλήθηκε ανικανότητα ή φονεύθηκαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο, το ποσοστό της σύνταξης της χήρας συζύγου ορίζεται στα 7/10 της σύνταξης που απονέμεται ή έχει απονεμηθεί στο σύζυγο που πέθανε, εφόσον δε συμμετέχουν παιδιά. Για κάθε παιδί το ανωτέρω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 1/10 μέχρι να συμπληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη του συζύγου που πέθανε.
Ειδικές Διατάξεις
Η σύνταξη που χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο με βάση τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, περιορίζεται ως ακολούθως:
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:
1% για τα έτη που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ του
10ου και του 20ού έτους.
2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
5% για τα έτη από το 36ο και άνω.
Εάν στη σύνταξη του επιζώντος συζύγου συμμετέχουν ανάπηρα ή ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται επιμερίζεται στα τέκνα σε ίσα μέρη.
Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν έχουν εφαρμογή για τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα των οποίων το δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού.

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας στο Δημόσιο

Χρόνος Προσόντος Διορισμού Γιατρών Ε.Σ.Υ. Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και Κ.Υ.
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: 
Όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-1997. 

ΧΡΟΝΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ: 
Ο χρόνος που απαιτήθηκε ως προσόν για το διορισμό τους σε θέση Γιατρού Ε.Σ.Υ., είτε απαιτείται η αναγνώρισή του με εξαγορά είτε όχι, λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
(Βασικός Μισθός + Ε.Χ.Υ. + 140,80) x 6,67% x μήνες αναγνώρισης. 

ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
  • οποτεδήποτε όταν ο/η Γιατρός Ε.Σ.Υ. είναι εν ενεργεία ή
  • κατά την συνταξιοδότηση ή και
  • μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας) 
ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους  (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην 43η Διεύθυνση Τμήμα Α΄).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :

Για εν ενεργεία Γιατρό Ε.Σ.Υ.:
1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσής του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του ακριβή χρονικά διαστήματα).
2. Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τούτου από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
3. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του Γιατρού Ε.Σ.Υ. στην Υπηρεσία μας, προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγορά του 6,67%.
4. Απλή υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και  αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
5. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
6. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) . 
7. Βεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος.
8. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
9. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών 

Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας από την αποχώρησή του από την
υπηρεσία ):
1. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
 2.Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία Γιατρούς Ε.Σ.Υ.).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ;
Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του Γιατρού Ε.Σ.Υ. (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία Γιατρό Ε.Σ.Υ.) .
Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η συμπληρωματική εισφορά  εξαγοράς που βαρύνει τον Γιατρό Ε.Σ.Υ. ή τον συνταξιούχο .  

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
  • ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής πράξης) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
  • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
    Δικηγορικής Υπηρεσίας
    (Άρθρο 3 παρ. 1 Ν.3660/2008 – ΦΕΚ 78 Α΄/7-5-2008 )

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 
    Η δικηγορική προϋπηρεσία μέχρι τριών ετών των δικαστικών λειτουργών παράλληλα με την ασφάλισή τους στο Ταμείο Νομικών. Για την συμπλήρωση της τριετίας αυτής συμπεριλαμβάνεται και αφαιρείται ο τυχόν χρόνος προσόντος διορισμού ο οποίος λογίζεται ως συντάξιμος με τις περί προσόντος διορισμού διατάξεις .
    Δικηγορική προϋπηρεσία μικρότερη των έξι μηνών καθώς και προϋπηρεσία ασκούμενου δικηγόρου δεν αναγνωρίζεται.

    ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: 
    • Δικαστικούς λειτουργούς. 
    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 
    • Να υπηρετούσαν κατά την 7-5-2008 (ημεροχρονολογία δημοσίευσης του Ν.3865/2010), να έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν συμπληρώσει 20ετή δικαστική υπηρεσία .
     ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ: 
    Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ; 
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων (Δ/νση 42η-Τμήμα Α΄), μετά την υποβολή σχετικής αίτησης.
    Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον/στην ενδιαφερόμενο/η και στην Υπηρεσία του/της δικαστικού λειτουργού (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία δικαστικό) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση .
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον/την δικαστικό λειτουργό ή τον/την συνταξιούχο.  

     ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
     (Βασικός Μισθός + Χρον/μα +Επίδομα)* x 6.67% x μήνες    
    * Οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    • οποτεδήποτε όταν ο/η δικαστικός λειτουργός είναι εν  ενεργεία ή
    • κατά την συνταξιοδότηση ή και
    • μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας –βλ. Προθεσμίες) 
    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
    • ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής πράξης) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες, όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη. 
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    ·         Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση και Τμήμα).

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
     Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :

     Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσής του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του ακριβή χρονικά διαστήματα).
     2. Πιστοποιητικό του οικείου δικηγορικού συλλόγου από την οποία θα προκύπτει η υπηρεσία του ως δικηγόρου.
    3. Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του , από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
    4. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του δικαστικού λειτουργού στην Υπηρεσία μας προκειμένου βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγορά του 6,67%.
     4. Απλή υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και  αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    5. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
    6. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .

    Γονικής Άδειας
    (για πολιτικούς υπαλλήλους)
     ΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΑ:                                             
    Όσες έλαβαν άδεια ανατροφής παιδιού με βάση τις εκάστοτε  ισχύουσες διοικητικές διατάξεις (η γονική άδεια ανατροφής παιδιού αναφέρεται για πρώτη φορά στην συνταξιοδοτική νομοθεσία με το Ν.2084/1992).
          
    ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ; 
    ΝΑΙ, ο αναγνωριζόμενος με τις διατάξεις αυτές χρόνος λαμβάνεται υπόψη και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος .

    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
    Α. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια). 
    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει). 
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.

    B.Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ,  ΕΠ/ΤΕΙ, ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ κλπ) .   
        (Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες.

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
    Για τις μη υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
    Για τις υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    • οποτεδήποτε όταν η υπάλληλος είναι εν ενεργεία ή
    • κατά την συνταξιοδότηση ή και
    • μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας) 
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ  Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;           
    • Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση & Τμήμα). 
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :

    Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1.Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας της. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης  του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσης του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, οι τυχόν προϋπηρεσίες της οι διοικητικές πράξεις/αποφάσεις χορήγησης της εν λόγω άδειας και η διάρκειά της (που τελικά έκανε χρήση η υπάλληλος) .
    2.Απόφαση χορήγησης της γονικής άδειας (επικυρωμένα αντίγραφα).
    3.Βεβαίωση αποδοχών που καταβάλλονταν κατά μήνα υποβολής της αίτησης της στην Υπηρεσία μας   (για τις μη υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο, αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών,  να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
        Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    4.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
    5.Απλή υπεύθυνη δήλωση της ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    6. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων).
    7. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
    Επιπλέον των προαναφερόμενων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
    8. Βεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος.
    9. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
    10. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών.

     Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ):
     Τα δικαιολογητικά 2,4 (αν δεν έχει υποβληθεί κατά την συνταξιοδότηση) και 5.

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον /στην ενδιαφερόμενο/η και στην Υπηρεσία του/της υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση.
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει την υπάλληλο/συνταξιούχο.
     
    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
    • ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσες οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
    Χρόνου Σπουδών
                            
    (Άρθρο 17 παρ. 1 Ν.3865/2010 
     Σχετ. η Εγκύκλιος  αρ.πρωτ. 13725/0092/26-1-2011)(για πολιτικούς υπαλλήλους/λειτουργούς)

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 
    Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση του βασικού πτυχίου (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΜΕΣ)

    ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: 
    Όσες/Όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την  1-1-2011.

    ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 
    Η συμπλήρωση 12ετούς υπηρεσίας (όχι κατ’ ανάγκη  δημόσια υπηρεσία).
    Επομένως στην υπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται, προκειμένου για τους άνδρες και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με ή χωρίς εξαγορά κατά περίπτωση), όχι όμως και ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, για την αναγνώριση του οποίου, απαραίτητη προϋπόθεση  είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

    ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ: 
    Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

     ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
    Α. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά(μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια).
    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει) 
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.

    B.Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί ,μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ,  ΕΠ/ΤΕΙ ,ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ κλπ).   
        (Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: 
    Για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
    Για τους υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης ,όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    • οποτεδήποτε όταν ο/η υπάλληλος είναι εν  ενεργεία ή
    • κατά την συνταξιοδότηση ή και
    • μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας) 
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ; 
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση.
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο ή τον συνταξιούχο 

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
    • ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες, όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    ·         Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κ. (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση και Τμήμα)

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :
    Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, της ανακοίνωσής του, της ορκωμοσίας και της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα) .
    2.Βεβαίωση για  το  χρόνο ασφάλισης που έχει  τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού    φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο  από  όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1-1-1983) ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που δεν έχει χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα.
    3. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης (από …….. έως …….). 
    4.Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου στην Υπηρεσία μας (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να  καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς  του 6,67%.
      Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    5.Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει   σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    6.Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
    7.Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .

    Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
    8. Bεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος .
    9. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο .
    10. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών

     Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ) :
    1. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτουν τα απαιτούμενα έτη φοίτησης για τη λήψη του βασικού πτυχίου αλλά και το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησης (από …….. έως …….).
    2.Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους).


    Χρόνου Παιδιών
    (Άρθρο 6 παρ. 12 Ν. 3865/2010
     Σχετ. η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ αρ.πρωτ. 13725/0092/26-1-2011)
    (για πολιτικούς υπαλλήλους/λειτουργούς)

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 
    1 έτος για το πρώτο παιδί
    2 έτη για το δεύτερο παιδί
    2 έτη για το τρίτο παιδί

    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ : 
    Κατ’ ανώτατο όριο μπορούν να αναγνωρισθούν μέχρι 5 έτη

    ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ; 
    • Όσες/Όσους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή χρόνου ασφάλισης), μέχρι 31-12-2010.
    • Χρήση του σχετικού δικαιώματος (εφόσον υφίσταται) μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς.
    • Αν ο/η υπάλληλος έχει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, ο ανωτέρω χρόνος αναγνωρίζεται σε ένα μόνο φορέα κατ’ επιλογή.

    ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 
    • Συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας (στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ με οιαδήποτε σχέση εργασίας συμπεριλαμβανομένων και ανάλογων υπηρεσιών σε αντίστοιχους φορείς χωρών-μελών της ΕΕ)

    ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ: 
    Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
    Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με συνυπολογισμό και του αναγνωριζόμενου χρόνου, μέχρι 31-12-2010, ο χρόνος που τελικά θα αναγνωρισθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει με συνυπολογισμό και της λοιπής συντάξιμης υπηρεσίας, το χρόνο που απαιτείται για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Παράδειγμα: Γυναίκα υπάλληλος με δύο παιδιά που έχει την 31-12-2010 συνολική συντάξιμη υπηρεσία από έτη 24-08-00 (άρα δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι την εν λόγω ημεροχρονολογία) δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει τρία έτη χρόνο παιδιών αλλά μόνο τέσσερις μήνες (έτη 00-04-00), όσο δηλαδή της χρειάζεται για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25ετίας) μέχρι 31-12-2010 .  

    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
    A. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια).

    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει). 
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.

    B. Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί  λειτουργοί ,μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ, ΕΠ/ΤΕΙ, ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ κλπ) .   
        (Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
    Για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011 (όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
    Για τους υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης ,όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
      
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    • Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση και Τμήμα ). 
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :
    Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, της ανακοίνωσής του, της ορκωμοσίας και της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του (ακριβή χρονικά διαστήματα) .
    2.Βεβαίωση για  το  χρόνο ασφάλισης που έχει  τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού    φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο  από  όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1-1-1983) ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που δεν έχει χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα.
    3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.                              
    4.Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου στην Υπηρεσία μας (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να  καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς  του 6,67%.
      Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    5.Απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει   σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    6.Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
    7.Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .

    Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
    8. Bεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος .
    9. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο .
    10. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών

     Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ) :
    1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.                                
    2.Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους).

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ; 
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση από τις αποδοχές .
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος ,η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο ή τον συνταξιούχο. 

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
    • ΕΦΑΠΑΞ, εντός εύλογου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την  κοινοποίηση) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
    Ιδιωτικού Τομέα
    (Άρθρο 1 Ν.1405/1983)(για πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς)

    ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ:Όσους έχουν προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ (και σε ανάλογη υπηρεσία χώρας-μέλους της Ε.Ε) πριν την 1-1-1983 .
    ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ;ΟΧΙ, ο αναγνωριζόμενος με τις διατάξεις αυτές χρόνος – λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης αφού ο/η υπάλληλος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με την υπόλοιπη υπηρεσία του/της.
    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ:A. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια).
    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:(Βασικός Μισθός + 140,80) x 7% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει).
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:(Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 7% x μήνες.
    B. Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ, ΕΠ/ΤΕΙ ,ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί κλπ).(Συντάξιμες αποδοχές) x 7% x μήνες
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:Για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
    Για τους υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;· οποτεδήποτε όταν ο/η υπάλληλος είναι εν ενεργεία ή· κατά την συνταξιοδότηση ή και· μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας)
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Γ.Λ.Κ. (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση & Τμήμα).
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :
    Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1.Πιστοποιητικό (πρωτότυπο) του οικείου ασφαλιστικού φορέα (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) του άρθρου 1 του Ν.1405/1983 από το οποίο θα πρέπει να προκύπτουν:α) Η υπηρεσία ή η επιχείρηση στην οποία είχε απασχοληθεί ο υπάλληλος.β) Η χρονολογία και η διάρκεια της απασχόλησης του.γ) Ο ακριβής χρόνος ασφάλισης αναλυτικά σε έτη, μήνες, ημέρες, ή σε ημερομίσθια.δ) Τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την ασφάλιση του στον κλάδο συντάξεων (εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου).ε) Αν έγινε ανάληψη των εισφορών ή αν χορηγήθηκε εφάπαξ παροχή αντί για σύνταξη.Tο πιστοποιητικό αυτό (και όχι βεβαίωση ασφάλισης) είναι ειδικό, εκδίδεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο σκοπό και παρατηρείται ότι απαιτείται σημαντικός χρόνος για την έκδοσή του.
    2. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσης του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του.
    Προκειμένου για στρατιωτικούς υποβάλλεται φύλλο μητρώου
    3. Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τούτου από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
    4. Βεβαίωση αποδοχών που καταβάλλονταν κατά μήνα υποβολής της αίτησης του στην Υπηρεσία μας (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της συμπληρωματικής εισφοράς του 7%.Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    5. Απλή υπεύθυνη δήλωση του ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    6. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων).
    7. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .
    Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
    8. Bεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος .
    9. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο .
    10. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών.
    -Για ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ (που θέλουν ν’ αναγνωρίσουν μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης στο κλαδικό τους Ταμείο):Το πιστοποιητικό Νο 1εκδίδεται από το ΤΣΜΕΔΕ.Ο αναγνωριζόμενος χρόνος εκπίπτει από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ .
    -Για γιατρούς γενικά (που θέλουν να αναγνωρίσουν μη παράλληλο χρόνο ασφάλισης στο κλαδικό τους Ταμείο) :
    Το πιστοποιητικό Νο 1 εκδίδεται από το ΤΣΑΥ.
    Ο αναγνωριζόμενος χρόνος εκπίπτει από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΣΑΥ.
    Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ) :
    1. Πιστοποιητικό του οικείου ασφαλιστικού φορέα Ν.1405/83 (πρωτότυπο).2. Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους).
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ;
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον /στην ενδιαφερόμενο/η και στην Υπηρεσία του/της υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο).Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος, η συμπληρωματική εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον/την υπάλληλο/συνταξιούχο.
    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ:
    · ΕΦΑΠΑΞ ,εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής πράξης) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή· ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσες οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.

    Στρατιωτικής Θητείας
    (Άρθρο 20 παρ. 4 Ν.2084/1992)
    (για πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς)

    ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ:Όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-1997.
    ΧΡΟΝΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ/ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ:Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας είτε απαιτείται αναγνώρισή του με εξαγορά είτε όχι, λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ:A. Για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια).
    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:(Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει)
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:(Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.
    B.Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ/ΑΕΙ, ΕΠ/ΤΕΙ, ερευνητές, γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί κλπ) .(Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:Για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά). Για τους υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;· οποτεδήποτε όταν ο/η υπάλληλος είναι εν ενεργεία ή
    κατά την συνταξιοδότηση ή και
    · μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας)
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;Στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση και Τμήμα ).
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :
    Για εν ενεργεία υπάλληλο:1. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας του. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσής του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες του ακριβή χρονικά διαστήματα).
    Προκειμένου για στρατιωτικούς γενικά υποβάλλεται φύλλο μητρώου.
    2. Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τούτου από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
    3. Βεβαίωση αποδοχών του μήνα υποβολής της αίτησης του υπαλλήλου/στρατιωτικού στην Υπηρεσία μας (για τους μη υπαγόμενους σε ειδικό μισθολόγιο αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγορά του 6,67%.
    Στις περιπτώσεις επί συμβάσει υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    4. Απλή υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    5. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας.
    6. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) .
    Επιπλέον των προαναφερόμενων δικαιολογητικών οι γιατροί ΕΣΥ υποβάλλουν :
    7. Βεβαίωση ειδικότητας από την οποία να προκύπτουν τα χρονικά διαστήματα που λήφθηκαν υπόψη για την απόκτησή της και πόσος ήταν ο απαιτούμενος τότε χρόνος.
    8. Βεβαίωση προσόντος διορισμού και βεβαίωση εγγραφής στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
    9. Πιστοποιητικά προϋπηρεσιών.
    Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας από την αποχώρησή του από την υπηρεσία ) :
    1.Πιστοποιητικό Στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄) ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τούτου από το ευρισκόμενο στον υπηρεσιακό του φάκελο.
    2.Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους / στρατιωτικούς).
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ;Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στην Υπηρεσία του υπαλλήλου/στρατιωτικού(εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο ή στρατιωτικό).
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η συμπληρωματική εισφορά εξαγοράς που βαρύνει τον υπάλληλο/στρατιωτικό ή τον συνταξιούχο .
    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ:· ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής πράξης) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    · ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.
    Πρακτικής Άσκησης κατά την Διάρκεια της Φοίτησης στις Σχολές Μαιών και Αδελφών Νοσοκόμων
    (Άρθρο 12 του Π.Δ. 169/2007)

    ΠΟΙΕΣ ΑΦΟΡΑ:                                             
    Όσες το πτυχίο τους χρησίμευσε ως προσόν διορισμού τους και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01/01/1998 και μέχρι 31-12-2010 .
    Για όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πριν την 01/01/1998 ο χρόνος της πρακτικής άσκησης λογίζεται συντάξιμος χωρίς την υποχρέωση καταβολή εισφοράς εξαγοράς (δεν απαιτείται αναγνώριση) .
          

    ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ; 
    ΟΧΙ, ο αναγνωριζόμενος με τις διατάξεις αυτές χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για την προσαύξηση της σύνταξης αφού η υπάλληλος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με την υπόλοιπη υπηρεσία της.

    ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: 
    A. Για μαίες και αδελφές νοσοκόμες γενικά (μη υπαγόμενες στα ειδικά μισθολόγια).

    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί η υπάλληλος να αναγνωρίσει) 
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
         (Βασικός Μισθός + 140,80 + Επιδ. Θέσης) x 6,67% x μήνες.

    B.Για υπαλλήλους/λειτουργούς υπαγόμενες στα ειδικά μισθολόγια (π.χ. για μέλη ΕΠ/ΤΕΙ) .   
        (Συντάξιμες αποδοχές) x 6,67% x μήνες


    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: 
    Για τις μη υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο οι μισθολογικές παροχές του Βασικού Μισθού και του επιδόματος θέσης είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης και μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου του Ν.4024/2011, εκείνες της 31-10-2011(όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά).
    Για τις υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο οι συντάξιμες αποδοχές είναι εκείνες του χρόνου υποβολής της αίτησης ,όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά ) .

    ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ; 
    • οποτεδήποτε όταν η υπάλληλος είναι εν ενεργεία ή
    • κατά την συνταξιοδότηση ή και
    • μετά την συνταξιοδότηση (εντός 5ετίας) 
    ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ/ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ  Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ;           
    • ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Γ.Λ.ΚΡΑΤΟΥΣ (Η σχετική αίτηση απευθύνεται στην αρμόδια κατά περίπτωση Διεύθυνση & Τμήμα)  
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 
    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω :

    Για εν ενεργεία υπάλληλο:
    1.Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων ή Μαιών από το οποίο να προκύπτει το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησής της .
    2.Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών από το οποίο να προκύπτουν το έτος γέννησης και η διάρκεια της πραγματικής υπηρεσίας της. Επίσης θα πρέπει ν’ αναγράφονται οι ημερομηνίες δημοσίευσης του διορισμού στο ΦΕΚ, ανακοίνωσης του, ορκωμοσίας και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και οι τυχόν προϋπηρεσίες της.
    3.Βεβαίωση αποδοχών που καταβάλλονταν κατά μήνα υποβολής της αίτησης της στην Υπηρεσία μας(για τις μη υπαγόμενες σε ειδικό μισθολόγιο ,αποδοχές της 31-10-2011), προκειμένου, βάσει αυτών, να καθοριστεί το ποσό της εισφοράς εξαγοράς του 6,67%.
        Στις περιπτώσεις επί σύμβαση υπαλλήλων (υπαχθέντες στο ΝΔ 874/1971) ν’ αναγράφεται ο κλάδος και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα κατατασσόταν κατά την 31-10-2011 αν ήταν μόνιμος υπάλληλος.
    5.Απλή υπεύθυνη δήλωση της ότι δεν χρησιμοποίησε ούτε θα χρησιμοποιήσει τον ίδιο χρόνο για να πάρει σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, καθώς και αν επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή του ποσού της εισφοράς.
    6.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
    7. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων).
    8. Γνωστοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

    Για συνταξιούχο (εντός 5ετούς προθεσμίας ):
     1. Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων ή Μαιών από το οποίο να προκύπτει το ακριβές χρονικό διάστημα φοίτησής της.
     2. Υπεύθυνη δήλωση (όπως και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους).

    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ; 
    Με αναγνωριστική πράξη, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντάξεων. Η πράξη αυτή μετά την εκτέλεσή της κοινοποιείται στον /στην ενδιαφερόμενο/η και στην Υπηρεσία του/της υπαλλήλου (εφόσον πρόκειται για εν ενεργεία υπάλληλο) για να αρχίσει η σχετική παρακράτηση.
    Στην εν λόγω αναγνωριστική πράξη αναφέρεται ο αναγνωριζόμενος χρόνος και η εισφορά εξαγοράς που βαρύνει την υπάλληλο/συνταξιούχο. 
     
    ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ: 
    • ΕΦΑΠΑΞ, εντός ευλόγου χρόνου (μέσα σ’ ένα μήνα από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής πράξης) οπότε παρέχεται έκπτωση 10% ή
    • ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (τόσες όσες οι μήνες που αναγνωρίζονται) από τις αποδοχές ή από τη σύνταξη.




tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)