Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ελληνικές εκλογές

Αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και ανακοίνωσε την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου, τα ξένα ηλεκτρονικά μέσα έσπευσαν να μεταδώσουν την είδηση.

Έτσι, έκτακτη επικαιρότητα “έδωσε” το CNN International, ενώ από την ιστοσελίδα τoυ Reuters διαβάζουμε ότι «αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική μάχη μετά την κρίση χρέους που ξεκίνησε το τέλος του 2009, παρασύροντας την χώρα στην χειρότερη ύφεση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φέρνοντας στα ύψη την ανεργία αλλά και ταρακουνώντας το ευρώ».

Στο δημοσίευμα βέβαια του ειδησεογραφικού πρακτορείου δε θα μπορούσε να λείψει και αναφορά στην σημερινή σύλληψη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου: «Η τηλεόραση παρουσίασε εικόνες από αστυνομικούς με πολιτικά να οδηγούν τον Ακη Τσοχατζόπουλο 72 ετών, από τη πολυτελή νεοκλασική του έπαυλη στους πρόποδες της Ακρόπολη, της οποίας η αγορά βρίσκεται υπό διερεύνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian όπου στην ηλεκτρονική της μορφή κάνει λόγο για τη σημερινή ανακοίνωση των εκλογών αναφέροντας και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δε δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα με αποτέλεσμα όπως γράφει η Ελένα Σμιθ από την Αθήνα, «να αυξάνεται ο φόβος ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει».

Από την επίσης πολύπαθη Ισπανία και την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας El Pais η δημοσιογράφος Μαρία Αντόνια Σάντσες Βαγέχο, γράφει για τις επικείμενες εκλογές του Μάιου και συνοδεύει το κείμενο της με χαρακτηριστική φωτογραφία μιας κυρίας με καρότσι για τη λαϊκή, να προσπερνά έναν κάδο απορριμμάτων που γράφει «ψήφος εδώ». Και η Ισπανίδα δημοσιογράφος κάνει λόγο για μη αυτοδυναμία για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα αναφερόμενη μάλιστα στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα την περασμένη Κυριακή.

Με μια πιο απαισιόδοξη ματιά η ιστοσελίδα της ιταλικής Repubblica με αφορμή την 6η Μαϊου φιλοξενεί άρθρο της Μπάρμπαρα Σπινέλι η οποία κάνει λόγο για «ακραία δυστυχία κι αδυναμία που σκεπάζουν την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες χτυπημένες από τα μέτρα και την ύφεση οδηγούν στην απόγνωση». Η Ιταλίδα δημοσιογράφος συνεχίζει λέγοντας «χωρίς εργασία, χωρίς τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις, ο άνθρωπος μετατρέπεται σε έναν παράνομο μετανάστη στην ίδια του τη χώρα».

Μικρή ανάκαμψη για το ευρώ

Περιορισμένη ανάκαμψη καταγράψει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά από μία εβδομάδα συνεχούς υποχώρησης. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3134 δολάρια από το επίπεδο των 1,309 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3131 δολάρια.

Στην ενίσχυση του ευρώ συμβάλλει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ισπανικών ομολόγων. Θετική ήταν επίσης η αντίδραση της αγοράς στην επισήμανση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeure, ο οποίος ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα, αν χρειαστεί, θα παρέμβει και πάλι στην δευτερογενή αγορά ομολόγων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά της Ισπανίας.

Ευνοϊκά για το ευρώ ήταν επίσης και τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων στην Ιταλία, η χώρα διέθεσε τίτλους αξίας 11 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τον στόχο που είχε θέσει.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή αξίας 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 21,69% από 22,15% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,79%) να υποχωρήσει στο 19,90% από 20,50% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,38% από 1,39%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχωρούσε στο 1,24%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,02% από 1,06%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,68% από 0,76%, ενώ ο μήνας κινείτο στο 0,36% από 0,41%.

Yποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος

O γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε στο Real FM ότι στις ερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ.

Yποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος
Η υποψηφιότητα θα είναι στο υπόλοιπο Αττικής.
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/127584/ypopsifios-me-to-syriza-o-alexis-mitropoylos

Λιγότεροι κατά 53.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι

Το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Λιγότεροι κατά 53.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι


Τους 712.076 φτάνουν όσοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ.


Από αυτούς, 636.188 είναι μόνιμο τακτικό προσωπικό. Σε σύγκριση με την απογραφή, που έγινε το καλοκαίρι του 2010 το προσωπικό εμφανίζεται μειωμένο κατά 60.000 υπαλλήλους.

Τότε είχαν μετρηθεί σε 768.039, αριθμός που σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν μικρότερος του πραγματικού. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ήταν τουλάχιστον 780.000 υπάλληλοι, καθώς αρκετοί είτε δεν είχαν απογραφεί, είτε είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία.

Το 2010 είχαν αποχωρήσει 53.000 εργαζόμενοι από το στενό δημόσιο τομέα και προσελήφθησαν περί τους 22.000, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημ. Ρέππα. Το 2011 αποχώρησαν περί τους 40.000 και οι προσλήψεις ήταν λιγότερες των 10.000.

Σημειώνεται ότι στο στόχο για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015, δεν προσμετρούνται οι 53.000, που αποχώρησαν κατά το 2010, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.

Η τρόικα έχει ζητήσει απολύσεις, αλλά όχι τυφλές και πάντα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, σημείωσε ο υπουργός.

Ο Δημ. Ρέππας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και θεωρεί ότι το Μητρώο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μέσω του οποίου το δημόσιο έχει στη διάθεσ

Δεν μειώνονται 13ος - 14ος μισθός και αποζημιώσεις

Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα, άρα δεν είναι ανοιχτό, και δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε θέμα μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων, ή μείωσης του χρόνου αδείας, όπως διαβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας.

Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα, άρα δεν είναι ανοιχτό, και δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ούτε θέμα μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων, ή μείωσης του χρόνου αδείας, όπως διαβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε αναφορές επί του θέματος που έγιναν από βουλευτές, κατέληξε λέγοντας πως "είναι σαφές πως αυτά τα ζητήματα δεν είναι ανοιχτά προς συζήτηση".

Οι συντάξεις
Αναφερόμενος δε σε ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων ο υπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί "εφόσον βαδίσουμε σταθερά και εφόσον διασφαλίσουμε τα έσοδα και εφόσον η συνολική προσπάθεια φέρει τη χώρα σε ανάπτυξη".

Στην ομιλία του, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο και αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζητούμενο.

Kοντά σε συμφωνία για τις τράπεζες

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν η πράξη να «πάει» και για μετά τις 20 Απριλίου, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές στο «τραπέζι» μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τρόικας, Τράπεζας της Ελλάδος, υπουργείου Οικονομικών και φυσικά των τραπεζών

Μετά το Πάσχα θα εκδοθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ενώ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν η πράξη να «πάει» και για μετά τις 20 Απριλίου, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορές στο «τραπέζι» και θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πέντε εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά οι τράπεζες.

Σήμερα -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ, που είναι και η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα της εγγύησης των νέων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες από το EFSF, ώστε να καλύψουν μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Εγγύηση από EFSF
Υπάρχει δηλαδή στα «σκαριά» σχέδιο ώστε το EFSF να εγγυηθεί για τα νέα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες, αφού με τον τρόπο αυτόν μπορεί να μειωθεί η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν κατά 8 δισ. ευρώ.

Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα κρατικοποιηθούν και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι θα συμμετάσχουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, η πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα ρυθμίζει τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης θα εκδοθεί πριν από τις εκλογές. Και φυσικά θα πρέπει ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος για να προχωρήσει, να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας. Ωστόσο, προς το παρόν το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο.

Σημειώνουμε ακόμα ότι οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει οι αποτιμητικές ζημίες -που προέρχονται δηλαδή από την BlackRock ύψους 7 με 8 δισ. ευρώ, και από την κατάρρευση των τιμών των νέων ομολόγων καθώς διαπραγματεύονται στο 20% της αξίας τους- να μην ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές, αλλά με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων.

Νέα παράταση
Ισολογισμοί για το 2011

Σε περίπτωση που οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης γνωστοποιηθούν μετά την 20ή Απριλίου, θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση στις τράπεζες για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους για τη χρήση 2011, διαφορετικά θα εμφανιστούν ως «μη βιώσιμες».

Καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι, με τα όσα ισχύουν σήμερα, η 20ή Απριλίου.

Επίσης αναμένεται η αξιολόγηση των τραπεζών από την ΤτΕ σε υγιείς και μη υγιείς και με βάση την κατάταξή τους, θα κεφαλαιοποιηθούν είτε από το ΤΧΣ είτε θα μπουν σε διαδικασία εξορθολογισμού και συγχωνεύσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα «τρέξει» πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών, ούτως ώστε, εάν χρειαστεί, να απορροφήσουν τα υγιή «κομμάτια» των μη βιώσιμων τραπεζών.

«Το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»

Η Ευρώπη χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα, που πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Με σαφώς επικριτική διάθεση έναντι των Ευρωπαίων ταγών της Ελλάδας, η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί και εντοπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μέτρα της άγριας λιτότητας.

«Το μαρτύριο είναι ορατό παντού. Δεν μπορείς να φας το μεσημεριανό σου σε ένα καφέ, χωρίς οι ζητιάνοι να συρρέουν γύρω σου, οι άστεγοι να μαζεύονται σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου...» παρατηρεί ο αρθογράφος, μην ξεχνώντας να κάνει αναφορά και στην αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα.

Όλα αυτά, η εφημερίδα τα αποδίδει στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, για να καταλήξει: «Τι χρωστάμε στον ελληνικό λαό; Συμπόνια, αλληλεγγύη και υποστήριξη και μία συγγνώμη επίσης, εάν κάνουμε εκστρατείες υπέρ του ευρώ. Ακριβώς στο κατώφλι μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία».

Εξαίρεση Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ και το... χρήμα

Τη δυνατότητα σε Ταμεία, τομείς και κλάδους υγείας να εξαιρούνται από την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ, κατέθεσε με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε Ταμείου, τομέα ή κλάδου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012 και προϋπόθεση για να εξαιρεθούν από την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης. Κάτι που σημαίνει ότι τα Ταμεία, οι τομείς ή οι κλάδοι που θα προχωρήσουν σ' αυτή την κίνηση, δεν θα έχουν στη συνέχεια οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς επεσήμανε:«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: "Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής" με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνου να αντιτείνει: "Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του Λιμενάρχη".

Επανέρχεται η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της Τρόικας, για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση της Μ. Τρίτης ο υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται η δυνατότητα έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το πρωί της Μ. Τετάρτης, καθώς η Βουλή ολοκλήρωσε τις εργασίες της την Μ. Τρίτη.

Οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είχαν κατατεθεί ως άρθρα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και αποσύρθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να συνεχισθεί η συζήτηση με την τρόικα.

Μεταξύ αυτών προέβλεπαν ότι τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους μέχρι 2.000 ευρώ δεν μπορούν να κατασχεθούν για χρέη προς τις τράπεζες και στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων εντάσσονταν και έμποροι και επαγγελματίες μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.

"Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω το σώμα ότι πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης των συνεργατών μου με το τεχνικό κλιμάκιο Του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπήρξε θετική εξέλιξη για τις ρυθμίσεις που έχουμε εισηγηθεί", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουτρουμάνης.

"Τραγική ειρωνεία που δεν προλάβαμε να κατατεθεί και να ψηφιστεί. Μέχρι αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Τράπεζα της Ελλάδος και φαίνεται ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή. Επειδή όμως κλείνει η Βουλή, έχω ενημερώσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα ρύθμισης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου", πρόσθεσε.

Ακριβότερα προϊόντα μόνο για τους Έλληνες

Ο οικονομικός εισαγγελέας Νικ. Παντελής παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί εάν διαπράττεται το αδίκημα της αισχροκέρδειας ή όχι από τους υπεύθυνους της αλυσίδας καταστημάτων LIDL Hellas.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε στην κ. Ράικου την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τελέσεως ή μη εγκλημάτων αισχροκέρδειας από τους υπεύθυνους της εκπτωτικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων LIDL HELLAS.

Ο κ. Παντελής στην παραγγελία του, αναφέρεται στα όσα κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, για το ότι η επίμαχη αλυσίδα καταστημάτων φέρεται να "πωλεί στην Ελλάδα 51 από τα 70 προϊόντα που διακινούνται αποκλειστικά από την ίδια, σε τιμές υψηλότερες από τις τιμές στις οποίες τα ίδια προϊόντα πωλούνται στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Βουλγαρία".

Παράλληλα, ο κ. Παντελής επισημαίνει στην παραγγελία του ότι "επειδή η φύση της προκαταρκτικής αυτής εξέτασης, απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και έρευνα, ειδικότερα, δε συλλογή και σύγκριση πολλών και διαφορετικών στοιχείων, όπως το κόστος κτήσεως, μεταφοράς, αποθήκευσης και συντήρησης κάθε προϊόντος σε πέντε διαφορετικές χώρες, καθώς επίσης τις διαφορετικές φορολογικές επιβαρύνσεις και συνθήκες αγοράς σε κάθε χώρα χωριστά, η πιο πάνω εξέταση ενδείκνυται να ανατεθεί στην Οικονομική Αστυνομία".

Η Οικονομική Αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Παντελή έχει κατ' εξοχήν επιχειρησιακό χαρακτήρα και κύρια αποστολή της είναι η διεξαγωγή εξειδικευμένων ερευνών σε σχέση με το οικονομικό έγκλημα και για το λόγο αυτό διαθέτει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την επιτυχή διεξαγωγή και περαίωση, μιας τέτοιου είδους έρευνας.

Πως ο Βενιζέλος εξαφανίζει επιδόματα. Άλλο ψήφισαν και άλλο συμφώνησαν

Μετά τη ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή τροποποίησαν και ανέβασαν τις περικοπές. Διαβάστε ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο

Για λαθροχειρία του Ε. Βενιζέλου κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό του ο "Ελεύθερος Τύπος", στο οποίο αποκαλύπτει πως παραποίησαν παράγραφο του Μνημονίου μετά τη ψήφισή του και ανέβασαν τις περικοπές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και αρχικά είχε αποφασιστεί οι κοινωνικές δαπάνες να περικοπούν κατά 2 δισ. ευρώ τη τριετία 2013-2015, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου 2 που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Τελικά, όμως αναφέρει, σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ και της ΕΕ οι κοινωνικές δαπάνες θα περικοπούν κατά 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

"Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει περιληφθεί στο ν. 4046/2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μία «αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ που θα ληφθούν την τριετία 2013-2015»", τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αν προσέξει κανείς την ίδια παράγραφο του αγγλικού κειμένου του νέου ΜΟΧΠ, το οποίο έχει προσαρτηθεί στις πρόσφατα δημοσιοποιηθείσες εκθέσεις αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο της παραγράφου έχει τροποποιηθεί σημαντικά εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή!

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για περικοπές κοινωνικών δαπανών όχι 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ την τριετία 2013-2015, όπως αναφέρει το ψηφισθέν από τη Βουλή κείμενο, αλλά για περικοπές κοινωνικών δαπανών 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί λοιπόν στη Τρόικα ότι οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων δεν θα είναι 2 δισ. ευρώ σε μία τριετία αλλά 3 δισ. ευρώ σε μια διετία!

"Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό των περικοπών σε επιδόματα και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο συμφωνήθηκε εκ των υστέρων μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας, θα είναι υψηλότερο κατά 50% από αυτό που ψήφισε η Βουλή της χώρας μας και θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε 2 αντί σε 3 χρόνια που ψήφισε η Βουλή!".

Σχέδιο σοκ για τις περικοπές των κοινωνικών παροχών

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως το σχέδιο περικοπών κοινωνικών παροχών που επιθυμεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό το ΔΝΤ είναι σκληρό καθώς προβλέπει κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών που καταβάλλονται προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο "επίδομα φτώχειας".

"Αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, τότε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι, γονείς φοιτητών σπουδαζόντων μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων θα χάσουν οριστικά τα επιδόματα που λαμβάνουν από την 1η-1-2013", καταλήγει, ενώ σημειώνει πως "τα επιδόματά τους (ΕΚΑΣ, τριτεκνικά, πολυτεκνικά, αναπηρικά, ανεργίας, φοιτητικά κ.λπ.) θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», το οποίο θα καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να το εισπράττουν μόνο όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή όσοι έχουν ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ή 6.000 ευρώ".

Αναλυτικά τα επιδόματα που μπαίνουν στο στόχαστρο

* Τριτέκτων-πολυτέκτων: α) επίδομα τρίτου παιδιού, 177 ευρώ το μήνα, μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους ηλικίας, β) επίδομα πολυτέκνου, 44 ευρώ το μήνα για καθένα παιδί μέχρι να συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας. Για όσους έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ.

*Ανεργίας: κυμαίνεται από 180-432 ευρώ το μήνα

*Αναπήρων: Κυμαίνονται από 362 έως 771 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας

*ΕΚΑΣ: Κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα και χορηγείται σε συνταξιούχους που έχουν εισπράξει το 2010 συνολικά ποσά συντάξεων, μισθών, ημερομισθίων και λοιπών επιδομάτων μέχρι 9.200 ευρώ.

*Φοιτητικό επίδομα: Ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το χρόνο εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Και ο κλήρος πέφτει...στην επόμενη κυβέρνηση

Από αυτήν την εκ των υστέρων τροποποίηση της παραγράφου του ΜΟΧΠ , η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να περικόψει 1,66 δισ. ευρώ περισσότερες κοινωνικές δαπάνες από αυτές που προβλέπει το ψηφισθέν Μνημόνιο! Κι αυτό διότι η μέση ετήσια περικοπή που υποχρεούται να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, εξαιτίας της "λαθροχειρίας" Βενιζέλου-Τρόικας, αυξάνεται πλέον κατά 833,33 εκατ. ευρώ (!), από 666,67 εκατ. ευρώ (2 δισ. ευρώ η συνολική απαιτούμενη προσαρμογή διά 3 έτη προσαρμογής = 666,67 εκατ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος) σε 1,5 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ η απαιτούμενη προσαρμογή διά 2 έτη προσαρμογής = 1,5 δισ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος)!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)