Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

«Κούρεμα» καταθέσεων στους οφειλέτες του Δημοσίου!

Την πιο άγρια εισπρακτική επίθεση στους Έλληνες φορολογούμενους από την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου μεθοδεύει η τρόικα, την ώρα που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν «γονατίσει» από την υπερφορολόγηση των δραματικά μειωμένων εισοδημάτων τους. Στις άμεσες μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης εντάχθηκε ήδη και θα πρέπει να εφαρμοσθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου μια πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα, διαδικασία «κουρέματος» των καταθέσεων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ενώ έρχεται και δρακόντεια αλλαγή της νομοθεσίας για τους μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίοι θα πηγαίνουν φυλακή, ακόμη και αν πληρώνουν όλους τους φόρους και...
τα πρόστιμα που καταλογίζονται εις βάρος τους.
Από τις εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομίας, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρούν απίθανο η κυβέρνηση να πετύχει τους εξωπραγματικούς εισπρακτικούς στόχους του μνημονίου για το 2013 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην επίτευξη των συνολικών δημοσιονομικών στόχων της χρονιάς, με συνέπεια να κινδυνεύει και πάλι να πέσει «στα βράχια» το ελληνικό πρόγραμμα. Δύο είναι τα στοιχεία που σηματοδοτούν την επερχόμενη αποτυχία στην είσπραξη εσόδων:
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι τεράστιες καθυστερήσεις σε πολλά φοροεισπρακτικά μέτωπα (φόροι εισοδήματος και περιουσίας) περιόρισαν τα συνολικά έσοδα στα επίπεδα των 21 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πέφτει στην κυβέρνηση (και στα φορολογικά υποζύγια) ένα δυσβάστακτο βάρος για το δεύτερο εξάμηνο, όπου θα πρέπει να εισπραχθούν περισσότερα από 28 δισ. ευρώ, για να υλοποιηθεί ομαλά ο προϋπολογισμός. Η τρόικα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για αυτή την υπερβολική συγκέντρωση φορολογικών βαρών μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ όλοι οι αναλυτές που προσεγγίζουν ορθολογικά το πρόβλημα, πέρα από ωραιοποιήσεις και τεχνητή αισιοδοξία, συμφωνούν ότι θα είναι αδύνατο να πληρωθεί αυτό το τεράστιο ποσό από τα εξαντλημένα, πλέον, υποζύγια της φορολογίας.
Ακόμη πιο ανησυχητικά, σε αυτό το πλαίσιο, είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς επιβεβαιώνουν την εξάντληση της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο σωρεύθηκαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ πρόσθετων καθυστερούμενων οφειλών, οι οποίες συνολικά ανήλθαν στα 59,8 δισ. ευρώ και αυξάνονται με ρυθμό 2 δισ. ευρώ το τρίμηνο. Σύσσωμη η κοινωνία αδυνατεί να πληρώσει έγκαιρα: περισσότερα από δύο εκατομμύρια είναι τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που κατά μέσο όρο πλησιάζουν τα 11.000 ευρώ για κάθε οφειλέτη, ενώ σχεδόν 168.000 εταιρείες χρωστούν η καθεμιά περισσότερα από 226.000 ευρώ κατά μέσο όρο! Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ έφθασαν τα 13,3 δισ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την οικονομική εξάντληση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Μεσότιτλος: Πιο βαθιά το μαχαίρι
Ενώ κάθε καλόπιστος παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι η συνταγή της υπερφορολόγησης των ίδιων συνεπών φορολογουμένων έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά της, και ενώ η ελληνική κοινωνία απαιτεί κάποιου είδους Σεισάχθεια για να αποφύγει την τέλεια καταστροφή, η τρόικα απαιτεί να μπει ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι στους λαιμούς όσων χρωστούν στην εφορία:
Στο νέο μνημόνιο ορίζεται με σαφήνεια η υποχρέωση της κυβέρνησης, προκειμένου «να διασφαλισθεί η άμεση συλλογή των φόρων», να «εισαγάγει τη δυνατότητα άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν οφειλές σε καθυστέρηση».
Η κατάσχεση καταθέσεων για οφειλές στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι, βεβαίως, κάτι νέο, αφού ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται σχετικές διατάξεις. Όμως, αυτό που φαίνεται πλέον να απαιτεί η τρόικα είναι να εφαρμοσθεί μια ακόμη πιο ευέλικτη, σχεδόν αυτόματη διαδικασία χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται.
Αυτό συνδυάζεται με άλλη μία δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το μνημόνιο, δηλαδή με την πλήρη λειτουργία, επίσης ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, του νέου ηλεκτρονικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, που δημιούργησαν οι τράπεζες, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο μητρώο, όπου έχουν πρόσβαση μόνο ειδικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών, καταχωρούνται όλοι οι υφιστάμενοι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορολογουμένων και τα τρέχοντα υπόλοιπά τους. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, που πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τεχνικά αδύνατο να γίνει πλήρως λειτουργικό ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να εφαρμοσθούν και οι προβλεπόμενες στο νέο μνημόνιο διαδικασίες άμεσης χρέωσης λογαριασμών, αμέσως μόλις διαπιστώνεται η καθυστέρηση καταβολής μιας οφειλής στο Δημόσιο.
Μεσότιτλος: Ανησυχούν οι τραπεζίτες
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες αντιμετωπίζουν με δέος αυτές τις διαδικασίες, εκτιμώντας ότι αποτελούν άλλο ένα αντικίνητρο στη διακράτηση καταθέσεων από τους  πολίτες στις ελληνικές τράπεζες. «Είναι σαν να λες σε εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να κρατούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τις καθημερινές συναλλαγές. Σε όσους χρωστούν, ή φοβούνται ότι θα βρεθούν να χρωστούν στο μέλλον στην εφορία το ίδιο το κράτος θα στείλει το μήνυμα να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες», λένε τραπεζικά στελέχη.
Σε μεγάλο βαθμό, βέβαια, η διατήρηση καταθέσεων είναι υποχρεωτική, αφού όλες οι πληρωμές μισθών και συντάξεων γίνονται πλέον μόνο μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ και όλες οι σημαντικές συναλλαγές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων περνούν υποχρεωτικά μέσα από τραπεζικά συστήματα πληρωμών. Αυτά τα μέτρα υποχρεώνουν τους περισσότερους πολίτες και επιχειρηματίες να διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζες, γι’ αυτό και η τρόικα θεωρεί ως πρόσφορο μέτρο άμεσης είσπραξης οφειλών την απευθείας χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών.
Μεσότιτλος: Ακόμη και αν πληρώσεις... πηγαίνεις φυλακή!
Για να γίνει ακόμη πιο «σφιχτό» το πλαίσιο ελέγχου της φοροδιαφυγής, η τρόικα απαίτησε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε να τροποποιήσει και τη νομοθεσία που διέπει την ποινική δίωξη φοροφυγάδων.
Ειδικότερα, εισάγεται ως μνημονιακή υποχρέωση η αλλαγή της νομοθεσίας, κατά τρόπον ώστε να παραπέμπονται και σε ποινικές δίκες, όπου θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης, όλοι όσοι έχουν υποπέσει σε μεγάλη φοροδιαφυγή, ακόμη και αν πληρώνουν όλους τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που καταλογίζονται εις βάρος τους. Το μέτρο αυτό φαίνεται δίκαιο και εύλογο, αλλά δεν λείπουν οι φόβοι για το πώς ακριβώς θα εφαρμοσθεί στην πράξη, κυρίως δηλαδή για το αν θα εφαρμοσθεί δίκαια προς όλους τους πραγματικά μεγάλους φοροφυγάδες, ή αν απλώς θα καταλήξει σε ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» για εντυπωσιασμό, με τους καλά «δικτυωμένους» μεγάλους φοροφυγάδες να μένουν και πάλι εκτός στόχου.
Επιπλέον, το νέο μνημόνιο δεσμεύει το υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρά σε ειδικές ρυθμίσεις οφειλών, για τους φορολογούμενους στους οποίους θα επιβληθούν στο μέλλον πρόσθετοι φόροι από ελέγχους, αλλά να τις ρυθμίζει μόνο με βάση το ισχύον, μόνιμο πλαίσιο για δωδεκάμηνους διακανονισμούς, ή για τις «ρυθμίσεις τελευταίας ευκαιρίας».
Δια... ροπάλου  απαγορεύονται, επίσης, οποιεσδήποτε νέες ρυθμίσεις φορολογικής αμνηστίας. Αυτό, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται στο κείμενο του μνημονίου, αποκλείει ακόμη και την αλλαγή των όρων για τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» για τις οφειλές στο Δημόσιο, παρόλο που ήδη διαπιστώνεται ότι είναι εντελώς άστοχοι και άσχετοι με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί ήδη η διαδικασία ρύθμισης παλαιών οφειλών σε πολλές δόσεις.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα φετινά χάλια, με τις συνεχείς παρατάσεις και αναβολές στη διαδικασία είσπραξης φόρων εισοδήματος και περιουσίας. Όχι μόνο αποκλείονται παρατάσεις, αλλά το υπουργείο δεσμεύεται να ορίσει εκ των προτέρων, για το 2014, όλο το χρονοδιάγραμμα είσπραξης φόρων, χωρίς υπάρχουν περιθώρια τροποποιήσεων.
Ένθετο:  370.000 μικρομεσαίοι με το πιστόλι της κατάσχεσης στον κρόταφο
Ως σχέδιο μαζικής εξόντωσης  της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την εισπρακτική διαδικασία που ενεργοποιήθηκε, με εντολές της τρόικας, κατά των 370.000 επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν σήμερα οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας, άρχισε με το... καλημέρα να στέλνει στους οφειλέτες τα λεγόμενα στην αγορά «προκατασχετήρια», δηλαδή έντυπα που αναφέρουν το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών, προειδοποιώντας ότι, εάν ο επιχειρηματίας δεν προσέλθει για να τις εξοφλήσει, ή να τις ρυθμίσει, θα ενεργοποιηθούν εις βάρος τους οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Οι... επιθετικές αυτές εισπρακτικές ενέργειες γίνονται στη χειρότερη φάση κλιμάκωσης της κρίσης, όπου το ελληνικό εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν βιώσιμες, έχουν «στεγνώσει» εντελώς από ρευστότητα, καθώς η ύφεση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, η κατανάλωση δεν «σηκώνει κεφάλι» και οι επιχειρηματίες εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια αντοχής τους, για να παραμείνουν ενεργοί. Σε αυτές τις συνθήκες, περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ χρωστούν εισφορές, αλλά, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να τις ρυθμίσουν, αφού η λεγόμενη «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» είναι εξωπραγματικά αυστηρή.
Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ για την εισπρακτική επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι από το ταμείο τους, αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις για την τύχη τους έχουν ληφθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο: η τρόικα φαίνεται ότι επιδιώκει ένα... αιματηρό ξεκαθάρισμα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να απομείνουν ελάχιστοι στην αγορά και οι υπόλοιποι να συρθούν στις ατέλειωτες ουρές των ανέργων, ώστε να πιεσθούν ακόμη περισσότερο οι αμοιβές της μισθωτής εργασίας και να επιταχυνθεί το πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης.

Έκανε στην τράπεζα, αυτό που κάνουν οι τράπεζες σε όλους μας!

kleistes-i-ellhnikes-trapezes-triti-kai-tetarti-diadidoun-po-germanoi-blloggers
Ο Dimitri Agarkov, 42 ετών ρωσικής καταγωγής κατάφερε να νικήσει τις τράπεζες στο ίδιο τους το «παιχνίδι».
Δυσαρεστημένος από τους όρους της σύμβασης μιας προσφοράς για πιστωτική κάρτα που έλαβε από το τραπεζικό ίδρυμα Tinkoff Credit, ο Άγκαρκοβ τους άλλαξε & τους έστειλε πίσω υπογεγραμμένους από την πλευρά του για τελική έγκριση από την τράπεζα.
Η τράπεζα ενέκρινε τη σύμβαση χωρίς να διαβάσει τα ψιλά γράμματα (σας θυμίζει κάτι;;) συμφωνώντας έτσι σε επιτόκιο 0%, απεριόριστη πίστωση χωρίς αμοιβές για τη τράπεζα καθώς και μια ρήτρα πως η τράπεζα θα καταβάλλει τεράστια αποζημίωση σε περίπτωση αλλαγής ή ακύρωσης της σύμβασης.
Ο Αγκαρκοβ χρησιμοποίησε την πιστωτική για 2 χρόνια αλλά στη συνέχεια η τράπεζα την ακύρωσε και προχώρησε και σε μήνυση με αξίωση 1.363$. Η τράπεζα ισχυρίστηκε πως της οφείλονται τόκοι, τέλη καθώς και προσαυξήσεις υπερημερίας. Το δικαστήριο όμως είχε άλλη άποψη & έκρινε πως με βάση τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης ο Άγκαρκοβ χρωστά μόνο 575$ τα οποία και μπορεί να εξοφλήσει όποτε εκείνος θέλει (τα χρήματα δηλαδή που είχε χρεώσει στην κάρτα την περίοδο χρήσης της ΑΤΟΚΑ!).
Με το δεδικασμένο λοιπόν, ο πελάτης προχώρησε σε μήνυση κατά της τράπεζας διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 727.000$ για μη τήρηση συμβολαίου.

Ο απολογισμός της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ

Αλληλέγγυος, φιλόφρων αλλά ρεαλιστής και συναινετικός με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάπως έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιπρόσθετα, εμφανίσθηκε αντίθετος με την εφαρμοζόμενη πολιτική της λιτότητας. Άλλωστε, αυτή η τοποθέτηση, που φυσικά είχε αποδέκτη τη Γερμανίδα καγκελάριο, ήταν το κύριο σημείο της επίσκεψης Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, προέβαλε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ταυτόχρονα την υφιστάμενη αστάθεια και τη συγκρουσιακή κατάσταση, που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδίωξε να παρουσιάσει την Ελλάδα αφενός ως την κατάλληλη χώρα σε περιφερειακό επίπεδο για επενδύσεις, αφετέρου ως τη χώρα «κλειδί» που θα μπορούσε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, να
πείσει ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί από σημαντικός εταίρος σε στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά τώρα που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις γείτονες χώρες. Βέβαια, στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίσθηκε περισσότερο ρεαλιστής, καθώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό ποσοστό ανεργίας (μάλλον είχε ενημερωθεί για το νέο ρεκόρ ανεργίας 27,6% του Μαΐου 2013), στα απροσπέλαστα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και στην άνοδο των αριστερών και δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων, ως αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας. Ας δούμε όμως τι προέκυψε από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον οικονομικό τομέα, ο απολογισμός είναι μάλλον θετικός, καθώς πέρα από την υπόσχεση για κάποιου είδους βοήθεια, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε το επιθυμητό για την ελληνική κυβέρνηση μήνυμα κατά της γερμανικής έμπνευσης συνεχιζόμενης λιτότητας, που αφενός λειτούργησε αρνητικά στην ανάπτυξη, αφετέρου συρρίκνωσε με γοργούς ρυθμούς τον αριθμό θέσεων εργασίας. Εδώ γεννάται ένα ερώτημα: «Περίπου ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές, τι αναμένει ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Γερμανία με αυτή την τοποθέτηση;». Σίγουρα, στην παρούσα φάση, αυτή η τοποθέτηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως θετική για την Άνγκελα Μέρκελ. Θετικές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, με σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους. Ωστόσο, η πρακτική τους σημασία θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αμερικανική πλευρά σαφώς υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όσο απομακρύνεται το σενάριο του Greekexit -αν πράγματι απομακρύνεται- τόσο περισσότερο επωφελείται η αμερικανική οικονομία και όχι μόνο. Για παράδειγμα, βελτιώνεται η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, γεγονός που λειτουργεί θετικά αφενός στη μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφετέρου στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προς τη γηραιά ήπειρο.
Στον ενεργειακό τομέα, παρότι η ελληνική πλευρά είχε να επιδείξει τόσο την πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που ως ένα βαθμό βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και δημιουργεί κάποια προβλήματα στο ρωσικό μονοπώλιο, όσο και την πρόσφατη ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, εντούτοις, πέρα από τα εύσημα δεν αποκόμισε κάτι «χειροπιαστό». Πρώτον, διότι, σε συνέντευξή του την προηγούμενη ημέρα (8 Αυγούστου), ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για την επίλυση του Κυπριακού (για την επανένωση της νήσου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας), αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Στο σχετικά πρόσφατο άρθρο «Το αζέρικο φυσικό αέριο και τα ερωτήματα για τον TAP» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 28 Ιουνίου 2013), είχαμε εκτιμήσει ότι, μεσομακροπρόθεσμα, ο ΤΑΡ μπορεί να επιφέρει αρνητικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην εκμετάλλευση των ισραηλινών, των κυπριακών και των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου (Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης). Συγκεκριμένα, λόγω της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, το σενάριο του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός αγωγού Ανατολικής Μεσογείου–Κρήτης–Ηγουμενίτσας–Ιταλίας, που σαφώς προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα, ολοένα συγκεντρώνει και λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης. Δεύτερον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενθάρρυνε την αξιοποίηση των πιθανών ελληνικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, αλλά τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, που θα ενισχύει και θα διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε για άλλη μια φορά ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι θέμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Άγκυρα. Το θετικό στον τομέα της ενέργειας είναι η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού περί «τεράστιων αποθεμάτων στην ευρύτερη περιοχή». Αυτή η δήλωση ίσως σχετίζεται και με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμολογικών ερευνών, που πριν από περίπου ένα εξάμηνο πραγματοποίησε το Nordic Explorer στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Πολύ πιθανόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός να γνωρίζει τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και σύντομα –ίσως το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- να προβεί σε σχετικές δηλώσεις, που πέρα από το πολυπόθητο πιθανό(;) πρωτογενές πλεόνασμα και τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, θα του επιτρέψουν να δικαιολογήσει και κρατήσει ζωντανό το “success story”.
Αναφορικά με τα τεκταινόμενα σε περιφερειακό επίπεδο και τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της Ελλάδας, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι κύριοι μοχλοί υποστήριξης των αμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν το Ισραήλ και η Τουρκία. Αυτές οι χώρες συνιστούν τους στρατηγικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και στην παρούσα φάση, που ο Ερντογάν «παραπαίει» αντιμετωπίζοντας μείζονες προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο (συνεχιζόμενες εσωτερικές αναταραχές, κουρδικό, πολιτική φθορά), στον τομέα της οικονομίας (επιβράδυνση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ανησυχία επενδυτών λόγω κλίματος ανασφάλειας), αλλά και αναφορικά με την εσωτερική και περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας (συνεχιζόμενη συριακή κρίση, διάτρητα συρο-τουρκικά σύνορα και συγκέντρωση τρομοκρατικών στοιχείων). Με την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελληνική κυβέρνηση απλά επαναπροσδιόρισε το ρόλο της ως χώρα μέλους του ΝΑΤΟ, αν και σήμερα η Συμμαχία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποστολής και χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, επαναβεβαιώθηκαν οι ελληνο-αμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις συνεργασίας, κυρίως με τη διάθεση μόνιμων και προσωρινών αεροναυτικών βάσεων (όταν το απαιτείται επιχειρησιακά), τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των κοινών ασύμμετρων απειλών, τη στρατιωτική συνεργασία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κτλ.
Τα σημαντικά οφέλη από την εν λόγω επίσκεψη θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε περισσότερο ως κομματικά ή μάλλον κυβερνητικά, παρά ως εθνικά. Εννοώντας, ότι από τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα η δικομματική κυβέρνηση αποκόμισε αίγλη και «ψήφο εμπιστοσύνης», όπως αναφέρουν άλλωστε και αρκετά ΜΜΕ, γεγονός που θα παρατείνει ως ένα βαθμό την επιβίωσή της. Αν βέβαια μετά τις γερμανικές εκλογές εισακουσθεί, έστω ως ένα βαθμό, το μήνυμα Ομπάμα περί αναγκαιότητας του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας, τότε θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της εν λόγω επίσκεψης ως «χειροπιαστό». Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer. Αν παρεμπιπτόντως είναι τόσο αισιόδοξα, όπως πολλοί «ειδικοί» έχουν επανειλημμένα δηλώσει, τότε μήπως η πολυπόθητη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνδεθεί με την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Άρθρο του GeoStrategy στην εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Σύνταξη για γυναίκες στα 50 και 55


Συντάξεις με ευνοϊκές διατάξεις κατοχυρώνουν οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 σε ταμεία μισθωτών, δηλαδή στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών καθώς και στα ταμεία των επιστημόνων, που ανήκουν στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών).
Πάνω από 650.000 ασφαλισμένες ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία και μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικίες 50 και 55 ετών, κατοχυρώνοντας μάλιστα τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης των ετών 2010, 2011 και 2012, είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με αναγνώριση πλασματικών ετών.

Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση:


Με sms θα μοιράσουν τα επιδόματα


Με sms θα μοιράσουν τα επιδόματα
Ειδοποίηση μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο (αν το έχουν αναγράψει στη φορολογική τους δήλωση) θα λαμβάνουν από το τέλος Αυγούστου οι γονείς με ένα, δύο, τρία και τέσσερα παιδιά για να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν από το επίδομα τέκνων, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν έχουν υποβάλει μαζί ή και μετά τη δήλωσή τους στην εφορία το ειδικό έντυπο Α21!
Στα αζήτητα από το επίδομα τέκνων είναι αυτή τη στιγμή 692 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 755 εκατ. ευρώ που προβλέφθηκαν φέτος έχουν πληρωθεί μόλις τα 63 εκατ. ευρώ (8.2% του συνολικού εγκριθέντος ποσού)!
Η διαδικασία ειδοποίησης των δικαιούχων μέσω SMS θα εφαρμοστεί, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος" με τη λήξη των προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε στη συνέχεια και όσο θα προχωρά η εκκαθάριση των δηλώσεων να ειδοποιούνται για να υποβάλουν το ειδικό έντυπο Α21 φορολογούμενοι οι οποίοι μπορεί να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν το εντυπο για να πάρουν το επίδομα που δικαιούνται.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τι πληρώνουμε για τη ΔΕΗ;

Τι πληρώνω για τη ΔΕΗ;
Στο λογαριασμό της ΔΕΗ δεν πληρώνουμε την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε αλλά και κάποιες άλλες χρεώσεις, που όμως η ΔΕΗ οφείλει να συνεισπράττει και να αποδίδει σε τρίτους.
Έτσι, πέρα από την κατανάλωση ρεύματος που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, στους λογαριασμούς περιλαμβάνονται και «χρεώσεις υπέρ τρίτων», οι οποίες υποχρεωτικά εισπράττονται από τη ΔΕΗ με βάση σχετικούς νόμους.
Αναλυτικά οι χρεώσεις στον παρακάτω πίνακα.

(Πατήστε τη φωτογραφία για μεγέθυνση):

Δεν μπορεί να είναι τόσο τέλεια η φύση.. Κι όμως! 1. Magnify Image Τούνελ της αγάπης, Ουκρανία 2. Magnify Image Χωράφια με τουλίπες, Ολλανδία 3. Magnify Image Αλυκές Uyuni, Βολιβία 4. Magnify Image Hitachi Seaside Park, Ιαπωνία 5. Magnify Image Mendenhall Ice Caves, Juneau, Αλάσκα Πηγή: www.lifo.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)