Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Βουλή: Κατάθεση νομοσχεδίων για ΑΕΔΑΚ

Εναρμόνιση στο κοινοτικό δίκαιο αποτελεί το σχέδιο νόμου για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) που κατατέθηκε απόψε προς ψήφιση στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται οι δυνατότητες των ΑΕΔΑΚ, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ απλουστεύεται η διαδικασία κοινοποίησης της πρόθεσης των ΟΣΕΚΑ να διαθέτουν τα μερίδιά τους σε άλλο κράτος μέλος.

Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται η διαδικασία σύστασης στην Ελλάδα Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρίας (ΕΣΕτ).

Εκτός από το νομοσχέδιο για τις ΟΣΕΚΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».

Άκαρπη η συνάντηση Α. Λυκουρέντζου - φαρμακοποιών

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία αύριο και επ’ αόριστο διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι φαρμακοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν από τις δεσμεύσεις του υπουργού, για καταβολή των χρεών του μηνός Αυγούστου και το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου καταβολή των οφειλών του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά το θέμα του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) 5% από 1ης Ιανουαρίου 2012, η συζήτηση δεν απέφερε αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ήταν αμετακίνητος.

Οι φαρμακοποιοί εξερχόμενοι από τη συνάντηση, που κράτησε δύο ώρες, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν το ποσό από τον Οργανισμό. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος τους ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο διάλογος συνεχίζεται.

Αύριο, πάντως, οι φαρμακοποιοί στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας και το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ζητεί το ΔΝΤ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που αναζητεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κ. Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αποψινό Eurogroup, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ και δέσμευση για περαιτέρω μείωση στο τέλος, όρος που δεν γίνεται δεκτός από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός από το πρωί είναι σε συνεχείς συσκέψεις και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Εύαγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι σήμερα θα βγει απόφαση από το Eurogroup.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του Πρωθυπουργού στο Eurogroup, που δημοσιεύτηκαν από ιστότοπους στην Ελλάδα και αναδημοσιεύτηκαν από ορισμένα διεθνή Μέσα. «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει» τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Θάνου κατά Τέντε για την περικοπή των μισθών των απεργούντων δικαστών

Ευθείες βολές κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, με αφορμή την εντολή του για περικοπή μισθών δικαστών και εισαγγελέων που απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές τους, εξαπολύει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), κυρία Βασιλική Θάνουμ σε σχετική ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα, η κυρία Θάνου, «δείχνοντας» προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επισημαίνει πως η σχετική εντολή του κ. Τέντε για περικοπή των μισθών των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αντί να οδηγήσει σε καταστολή και εκτόνωση, οδήγησε σε περαιτέρω ένταση, αφού δύο ημέρες μετά και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων και μάλιστα με την ίδια μορφή, δηλαδή τα μέλη της να κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου τους στις 3:00 μ.μ.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΔΕ τονίζει πως η διάταξη που προβλέπει το μέτρο της περικοπής μισθού «δεν είναι συμβατή προς το Σύνταγμα, κυρίως, ως προς ορισμένα τμήματα αυτής». 
Ακόμη, όπως λέει, «ουδόλως συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης η απευθείας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, με κριτήρια ιδιαίτερης αυστηρότητας και τυπικισμού, ως προς την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων».
Μάλιστα, η κυρία Θάνου αναφέρεται και στην πρόσφατη ενέργεια του κ. Τέντε να κινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής διαδικασίας κατά των δύο εισαγγελέων. 
Ο μεν πρώτος, ο κ. Γ. Πενταγιώτης, εισαγγελέας Χανιών, εξέφρασε τις αντιμνημονιακές του απόψεις με επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, η δε δεύτερη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας Βικτωρία Μαρσιώνη, επικρότησε τα όσα ανέφερε ο συνάδελφός της στην σχετική επιστολή του. 
Όπως όμως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΔΕ λίγο καιρό νωρίτερα, στις 17-9-2012, «άλλος εισαγγελέας είχε δημοσιεύσει άρθρο του και μάλιστα όχι σε blog περιορισμένης επισκεψιμότητας, αλλά σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (ΤΑ ΝΕΑ), στο οποίο, ο συντάκτης του εκφραζόταν, με τρόπο απαράδεκτο, απαξιωτικό και προσβλητικό, σε βάρος της προσωπικότητας των συναδέλφων του μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, αποκαλούντες αυτούς ως «ασχημονούντες Κλαζομένιους»».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΔΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της:  «Η εκτόνωση της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από όλους, καθώς και συνεργασία και στήριξη των Δικαστικών Ενώσεων από τα θεσμικά Όργανα της Δικαιοσύνης, και κυρίως από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τον Εισαγγελέα του ΑΠ, ώστε να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση, η οποία, επιτέλους, πρέπει να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα και τη συνεισφορά του Δικαστικού Λειτουργήματος τόσο στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη και να επιδείξει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό που αρμόζει προς την ισότιμη με εκείνη Δικαστική εξουσία. Η υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, που επέρχεται, πέραν των άλλων και με την μεγάλη μείωση των αποδοχών των Δικαστών, είναι ζήτημα πρωτίστως θεσμικό, διότι θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους».

Στρατιωτική αντιπροσωπεία της Τουρκίας επισκέπτεται το ΓΕΕΘΑ

Στρατιωτική αντιπροσωπεία της Τουρκίας επισκέπτεται το ΓΕΕΘΑ από σήμερα έως τις 29 Νοεμβρίου, με σκοπό τη συζήτηση του προγράμματος δραστηριοτήτων για το 2013, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα ξεναγηθεί σε αρχαιολογικούς χώρους και στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Πάντως η άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας συνοδεύθηκε και από την πτήση ενός τουρκικού ελικοπτέρου στο κεντρικό Αιγαίο που δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσεως.
Καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκε σε μία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή.
Το ελικόπτερο αναγνωρίσθηκε από ελληνικό μαχητικό.

Στη Βουλή η δικογραφία για το Μνημόνιο

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη, επί μηνύσεων που είχαν κατατεθεί κατά μελών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο ένταξης της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει πως στο ΔΝΤ υπήρχε η πεποίθηση πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής ανάταξης, που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από την τρόικα, ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί.
Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει ονόματα υπουργών για εκείνη την περίοδο, αλλά αναφέρει πως η δικογραφία φτάνει στη Βουλή ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης της χώρας κατά το χρόνο ένταξης της στο αποκληθέν και πρώτο μνημόνιο.

Δραματικές οι στιγμές στο Eurogroup

- Ανοιχτό το ΔΝΤ για επιμήκυνση κατά 2 χρόνια του στόχου της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
- Πηγή του Eurogroup στο Γερμανικό Πρακτορείο: "Αργά και σταθερά η πρόοδος"
- Ανοιχτή γραμμή Σαμαρά με τις Βρυξέλλες και ενημερώνει άμεσα Βενιζέλο και Κουβέλη
- Ο κ. Στουρνάρας προσερχόμενος δήλωσε πως η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και τώρα είναι η σειρά των δανειστών
- Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς Λαγκάρντ και Σόιμπλε: "Δεν θα μου εξαντλήσετε την υπομονή"

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που αναζητεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι εάν θα αποταμιευτεί η δόση ή όχι, αλλά το γεγονός πως το ΔΝΤ συνδέουν την αποταμίευση με μία ολοκληρωτική λύση και στο θέμα του χρέους. Και εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο αγκάθι.
Όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, οι δανειστές μας τα έχουν βάλει όλα στο τραπέζι και πάλι από την αρχή και σε μηδενική βάση, με κάθε υπουργό να έχει κυριολεκτικά το κομπιούτερ μπροστά του, προκειμένου να υπολογίσει ο καθένας το κόστος για τη χώρα του από τις προτάσεις του ΔΝΤ και στις οποίες αντιδρά το Βερολίνο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κ. Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε και στους δύο "δεν θα μου εξαντλήσετε την υπομονή".
Μάλιστα, πολλά διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως στο τραπέζι του Eurogroup έχουν ξανατεθεί όλα ξανά από την αρχή, κάτι που δεν αποτελεί ιδιαίτερη αισιόδοξη προοπτική για την εξεύρεση λύσης.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αποψινό Eurogroup, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.
Οι πηγές εκτιμούσαν επίσης ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.
Στον αντίποδα όμως η Γερμανία αναφέρει πως η απομείωση του χρέους είναι παράνομη και πως ένα κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο που δόθηκε στην Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.
Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται κάθε στιγμή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν συνεχεία σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ενημερώνει τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Κουβέλη. Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου διάψευσε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει μήνυμα προς το Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει».

Ξεπάγωσαν οι μισθολογικές προαγωγές,

  Δείτε την ερμηνευτική εγκύκλιο

  Σύμφωνα με το παρακάτω  απόσπασμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΟ&Ο/ΓΛΚ, επιτέλους ξεπαγώνουν οι μισθολογικές προαγωγές, δίνοντας έτσι έστω και μια ισχνή οικονομική ανάσα στο άγριο χειμαζόμενο ένστολο προσωπικό. 





mis8ologikes proagoges_xronoepidoma0001

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

20 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (A.MHTΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Για εργασιακά:
1.Τι σημαίνει για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τους
συνδικαλιστές, η θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου
μισθού;
Αποτελεί σφετερισμό της κύριας λειτουργίας της ΕΓΣΣΕ. Ακυρώνει κομβικό-υπαρκτικό ρόλο της ΓΣΕΕ. Όλο το κύρος της θεμελιωνόταν μέχρι τώρα στο δικαίωμα της κατ’έτος (συνήθως) διαπραγμάτευσης της τιμής της μισθωτής εργασίας (μηχανισμός διατίμησης της
εργατικής δύναμης). Με την υποβάθμιση του συλλογικού πολιτισμού, η κυβέρνηση
στοχεύει στην επιστροφή σε προδημοκρατικές-προσυνδικαλιστικές εποχές (
area without unions). Ο απόλυτος έλεγχος του μηχανισμού διαμόρφωσης της εργατικής δύναμης από το κράτος εξασθενίζει τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας σύναψης ΣΣΕ. Στοχεύει στην φτηνότερη και πιο εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη.
2.Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να αμείβουν τους εργαζομένους τους με βάση τον κατώτατο μηχανισμό και ποιες σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ; Απαιτείται η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης;
Με την ερμηνευτική εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε όσους από εμάς προειδοποιούσαμε ότι στόχος των δανειστών-κυβέρνησης είναι οι μισθοί ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων και κλάδων. Με τη λήξη της μετενέργειας τον Φεβρουάριο και τον καθορισμό του κατώτατου από την κυβέρνηση με νόμο (μέχρι 1-4-2013), όλοι οι μισθοί θα μειωθούν. Το πρώτο στάδιο είναι να «πέσουν» όλοι στο επίπεδο του κατώτατου, του βασικού του κλάδου κ.λπ..
Στο δεύτερο στάδιο ΟΛΟΙ θα «πέσουν» στα επίπεδα του νομοθετημένου κατώτατου. Οι
τριετίες «παγωμένες» για τους παλιούς και μέχρι τρεις για τους νέους. Το επίδομα γάμου μισό ή κομμένο για όλους. Η ρήτρα «συγκρίσιμης ευθυγράμμισης» με τις ανταγωνίστριες (ομότιμες) χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο οδηγός του ιδιωτικού μισθολογίου στο μέλλον.
3.Θα θέλαμε να μας δώσετε χαρακτηριστικά παραδείγματα για την μεταβολή των μισθών εργαζόμενου, που δεν θα αμείβεται με την ΕΓΣΣΕ, αλλά με τον κατώτατο μηχανισμό;
Η αποδέσμευση των επιχειρήσεων από τη δεσμευτικότητα ισχύος και επέκτασης των ΣΣΕ θα οδηγήσει σε ατομοκεντρικές συμπεριφορές και φυγή από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ήδη πολλοί εργοδότες εγκαταλείπουν τις οργανώσεις τους για να μην δεσμεύονται. Ο νόμος
πλέον τους δίνει τη δυνατότητα να δίνουν μόνο τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, παρακάμπτοντας την ΕΓΣΣΕ.Οδηγούμαστε σε απόλυτη κατάρρευση των ιδιωτικών μισθών κάθε είδους. Σε 1-2 χρόνια ο νομοθετημένος κατώτατος θα κυριαρχεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα
(εσωτερική υποτίμηση μέσω γενικής αποσάρθρωσης των μισθών).
4.Τι αλλάζει με το επίδομα γάμου; Ποιοι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλλουν και για ποιους είναι στην διακριτική τους «ευχέρεια»;
Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο (από 12-11-2012). Ο στόχος του Μνημονίου είναι η γενίκευση του κατώτατου με τριετίες που όμως «παγώνουν» μέχρι το ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%! Αλλά και μετά θα χορηγούνται μέχρι τρεις,
ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας. Δεν προβλέπονται τα επιδόματα γάμου-τέκνων, ούτε
ανθυγιεινό, ούτε σπουδών. Οδηγούμαστε σε σύστημα καθαρού βασικού μισθού, χωρίς
προσαυξήσεις (επιδόματα) με βάση χρονοεπιδόματα, οικογενειακή κατάσταση,
σπουδές.
5.Ποιες είναι οι αλλαγές στις αποζημιώσεις; Πότε λαμβάνει κανείς τη μισή αποζημίωση;Ποια είναι η μέγιστη αποζημίωση που μπορεί να λάβει κάποιος νεοεισερχόμενος;
Ακυρώνεται συνολικά ο ν.2112/1920 του Ελευθ. Βενιζέλου. Μειώνεται περαιτέρω ο χρόνος προειδοποίησης (από 1-4 μήνες) και επομένως το ποσό της αποζημίωσης. Όλοι θα απολύουν με προειδοποίηση, με μισή αποζημίωση και με τα μισά μόνο χρόνια εργασίας! Μετά τον 16ο χρόνο θα λαμβάνουν τη μισή σχεδόν αποζημίωση για τα επιπλέον
χρόνια. Όσοι δεν έχουν σήμερα 16 χρόνια εργασίας και οι πρωτοεισερχόμενοι μετά
την 12-11-2012, δεν αποζημιώνονται όταν απολυθούν για το μετά το 17ο
έτος χρόνια. Αλλά και όσοι έχουν 16 χρόνια, όσο χρόνο και αν εργαστούν μετά την
12-11-2012, δεν θα ληφθεί υπόψη για το ύψος της αποζημίωσης. Οδηγούμαστε σε
λίγα χρόνια σε κατάργηση του θεσμού.
6.Τι γίνεται με κάποιον που εργάζεται σε μια εταιρεία 20 χρόνια; Ποια θα είναι η
αποζημίωση που δικαιούται;
Αν απολυθεί χωρίς προειδοποίηση, πράγμα σπάνιο, θα λάβει 12 πλήρεις μισθούς για τα 16 χρόνια και 4 επιπλέον μισθούς για τα 4 επόμενα, εφόσον ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Αν προειδοποιηθεί, θα λάβει για τα 16 χρόνια αποζημίωση ίση με 6
μισθούς και 4 μισθούς για τα 4 επόμενα χρόνια (ήτοι 10 μισθούς), για μισθό όμως
μέχρι 2.000 ευρώ. Αν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, το επιπλέον ποσό δεν θα υπολογίζεται.
Στοχεύουν στην απομείωση της αποζημίωσης και την εξαΰλωσή της στους 1-2 μισθούς
για όλους, ανεξαρτήτως υπηρεσίας μέχρι την κατάργησή της.
7.Πότε μπορεί να λάβει κανείς χρονοεπίδομα; Πώς αναγνωρίζονται τριετίες στο νέο μηχανισμό;
Το χρονοεπίδομα-τριετίες είναι η μόνη προσαύξηση που αναγνωρίζεται. «Παγώνουν» όμως για τον χρόνο μετά την 14-2-2012 (ΠΥΣ 6/2012, ν. 4046/2012). Ο σημαντικότερος μηχανισμός αύξησης του ιδιωτικού μισθού αδρανοποιείται μέχρις η ανεργία φτάσει κάτω από 10%. Μετά όμως, όπως προελέχθη, θα καταβάλλεται χρονοεπίδομα μόνο για εννέα έτη (3
τριετίες) το πολύ. Ακυρώνεται έτσι πλήρως ο βασικός μηχανισμός αύξησης των μισθών.
8.Τι αλλάζει με την αμοιβή των υπερωριών;
Χαλαρώνουν οι υποχρεώσεις αναγγελίας-γνωστοποίησης για το ωράριο-υπερωρίες. Αυξάνονται οι υπερωρίες έως 2 ημερησίως και μέχρι 120 κατ’έτος. Τώρα μπορούν να αναγγέλλονται και μετά την πραγματοποίησή τους! Έτσι γίνονται φτηνότερες, αφού οι μη αναγγελλόμενες (σήμερα παράνομες) αμείβονται διπλάσια (80% αντί 40%).
9.Τι προβλέπει το νέο καθεστώς απασχόλησης εργαζομένων σε καταστήματα με συνεχές ωράριο λειτουργίας (40ωρο, εξαήμερο);
Καταργείται το πενθήμερο και 40ωρο (προσωρινά) για τα καταστήματα (άρθρο 42 παρ. 4 ν. 1892/1990). Επιτρέπεται με ΣΣΕ να καθορίζεται το εβδομαδιαίο ωράριο διαφορετικά. Η διάταξη αυτή είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει η δυνατότητα για καθορισμό 6ωρου-48ωρου,
χωρίς επιπλέον αμοιβή!! Υποκρύπτονται πολλοί κίνδυνοι για τη συνολική ζωή των
μισθωτών στον ταλαιπωρημένο κλάδο του εμπορίου.
10.Ποιο είναι το νέο καθεστώς στις ετήσιες άδειες των μισθωτών;
Τώρα θα μπορεί ο εργοδότης, με την επίκληση κάποιας ανάγκης, να την «σπάει»
μονομερώς σε δύο μέρη, χωρίς έγκριση του υπουργείου Εργασίας. Όπως επίσης
μπορεί να «σπάει» και την ετήσια άδεια σε περισσότερα μέρη. Στην περίπτωση αυτή
«συνεννοείται» με τον μισθωτό, αλλά χωρίς έγκριση από το υπουργείο Εργασίας.
Και όμως! Το σπουδαίο αυτό εργατικό δικαίωμα είχε θεσπιστεί για την ομαλή
αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Η νέα ρύθμιση προσφέρεται για καταχρηστική
άσκηση από τους εργοδότες.
Για ασφαλιστικό:
1.Πως θα γίνει η περικοπή των συντάξεων; Ποιες είναι οι μειώσεις ανάλογα με το ποσό της σύνταξης;
Από 1-1-2013 οι συντάξεις (συναθροίζονται κύριες και επικουρικές) από 1.000-1.500 ευρώ θα μειωθούν κατά 5%, από 1.500-2.000 ευρώ κατά 10%, από 2.000-3.000 ευρώ και άνω κατά 15% και από 3.000 και άνω κατά 20%.
Για τον προσδιορισμό του ποσοστού μείωσης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης την 31.12.2012,μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011, καθώς και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1
του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012. Η παρακράτηση θα γίνει σε τρεις
δόσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο (καταβολή της 31-1-2013).
2.Οι περικοπές στο εφάπαξ θα υπερβούν τελικά το 35%;
Σύμφωνα με τον ν. 4093/2012, στους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται ποσοστιαία ανάλογα με τον φορέα-τομέα πρόνοιας, όπως οι οικείοι πίνακες ορίζουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ελάχιστη μείωση 2,21% (ΤΑΠΙΤ) και τη μέγιστη 83% (Τομέας
Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ). Το όριο του 35% καταργήθηκε. Οι
μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Το 2014 θα είναι το έτος οριστικής κατάργησής
του.
3.Τι αλλάζει στο καθεστώς των οικογενειακών επιδομάτων;
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται, σε συνδυασμό με τον αριθμό των παιδιών και -για πρώτη φορά- με τον αριθμό των γονέων (υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις
μονογενεϊκές οικογένειες) είναι αρκετά χαμηλά. Πολλοί θα είναι αυτοί που είτε
δεν θα λάβουν το νέο επίδομα για τα τέκνα που προστατεύουν, είτε θα είναι
αρκετά χαμηλότερο από τα ισχύοντα μετά και την επικείμενη κατάργηση του
αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά. Στο νέο Μνημόνιο, αναγράφονται αναλυτικά οι
διάφοροι συντελεστές, με τους οποίους διαιρούμε το ετήσιο εισόδημα, για να
διαπιστωθεί η ένταξη στα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του δικαιούμενου
επιδόματος.
4.Πότε θα λαμβάνει κανείς το ΕΚΑΣ και την σύνταξη για απόρους;
Η ΠΝΠ επιβαρύνει τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που από το 2014 θα καταβάλλεται
στο 65ο έτος της ηλικίας τους αντί του 64ου. Η σύνταξη του «ανασφαλίστου υπερήλικα» ανεβαίνει στο 67ο έτος. Οι μισοί και πλέον δικαιούχοι και των δύο κατηγοριών θα αποκλειστούν.
5.Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για ποιους ασφαλισμένους;
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνουν κατά
δύο έτη από 1-1-2013. Η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (ν. 3863/2010), θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή, τα όρια ηλικίας και τα έτη
ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), η αντίστοιχη αύξηση ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης και η  άμεση ισχύς των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης από 1-1-2013 αντί από 1-1-2015, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων στα όρια
συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το
όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62
έτη.
Από 1-1-2013, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται
για όλους είτε στο 62ο με 40 έτη ασφάλισης, είτε στο 67ο έτος της
ηλικίας τους με 15 και πάνω έτη ασφάλισης. Εξαιρούνται οι μητέρες και οι χήροι
πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν
ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (ν.4024/2011) και όσοι θεμελιώνουν
δικαίωμα έως 31-12-2012.
 
6.Τι ισχύει για όσους συμπληρώνουν 40 έτη απασχόλησης;
Από 1-1-2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια πλήρους-πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίες και το 62ο έτος της ηλικίας. Επίσης, από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Όσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012, θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η διατύπωση της ρύθμισης φαίνεται ότι αποκλείει, ή θα αποκλείσει στο μέλλον, τα πλασματικά χρόνια.
7.Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει ειδικές κατηγορίες
εργαζομένων, όπως ΒΑΕ, μητέρες ανηλίκων;
Όσες μητέρες ανηλίκων θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1-1-2013, δεν προβλέπεται καμία ευνοϊκή ρύθμιση και η έξοδος γίνεται σε ηλικία 67 ετών. Για όσους γονείς
ανηλίκων θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31-12-2012, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης
παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.
Ειδικότερα για τις μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31-12-2010, το όριο ηλικίας είναι τα 50 έτη. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές
ρυθμίσεις, με το όριο ηλικίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος
συμπλήρωσης της 25ετίας. Πέρυσι το όριο είχε διαμορφωθεί στο 52ο έτος και φέτος
έφτασε το 55ο έτος.
8.Οι ασφαλισμένοι (-ες) που έχουν κατοχυρώσει με προηγούμενους νόμους τις ημέρες ασφάλισης αλλά όχι το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θίγονται; Θα μας δώσετε μερικά παραδείγματα;
Όπως προαναφέραμε, η αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 θα γίνει άπαξ το 2013. Οι χαμένοι του νέου μέτρου θα είναι όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και άλλες κατηγορίες. Πάντως, θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31-12-2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύναται να ασκηθούν οποτεδήποτε.
Τα θύματα του μέτρου θα είναι κυρίως:
-οι ασφαλισμένοι πριν το 1983, αφού για τον ιδιωτικό τομέα μαζί με 35ετία απαιτούνται 60 έτη ηλικίας (αντί για 58), στους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται για την 35ετία το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62, για τις γυναίκες η 15ετία από τα 60 αυξάνεται στα 62.
-οι ασφαλισμένοι  μετά το 1983, αφού στον ιδιωτικό τομέα η 35ετία στα 58, γίνεται 35ετία στα 60 και στους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία στα 60 αυξάνεται στα 62. Για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η 35ετία από τα 58 έτη αυξάνεται στα 60 και για τις
μητέρες ανηλίκων με 25ετία το όριο ηλικίας από τα 55 αυξάνεται στα 57.
-οι ασφαλισμένοι μετά το 1993 το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη αυξάνεται στο 62ο και από τα 65 με 15ετία, τώρα απαιτούνται 67 έτη ηλικίας.
-οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 60 στα 62 έτη.
-οι αγρότες, για τους οποίους αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67.
Παραδείγματα:
Α) Μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με ανήλικο που θα συμπλήρωνε την 1-1-2013 τα 5.500 ένσημα, θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών (από 60 ετών που ισχύει φέτος) και μειωμένη στα 60 (55 από φέτος). Με την προσθήκη 2 ετών θα έχει το δικαίωμα στα 67 την πλήρη και στα 62 για μειωμένη. 
Β)Γυναίκα δημόσια υπάλληλος με 3 παιδιά και 25 έτη ασφάλισης, το 2013 θα εισέπραττε τη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών (από 55 ετών που ισχύει έως και φέτος με 23 έτη ασφάλισης). Με την προσθήκη δύο ετών θα χρειάζεται να συμπληρώσει το 67ο.
9.Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας;
Με το νέο Μνημόνιο δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις ισχύουσες με τον ν.3863/2010. Ουσιαστικά διατηρείται το υπάρχον καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, επεκτείνεται όμως και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου και από το Δημόσιο. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ετών έγγαμης συμβίωσης, προκειμένου ο επιζών των συζύγων να δικαιωθεί σύνταξης. Καμία αλλαγή δεν γίνεται για συντάξεις που έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν σε επιζώντες συζύγους, όταν ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου επήλθε πριν τις 15-7-2010 και δεν προβλέπεται κανένα ηλικιακό όριο. Στην περίπτωση όμως που ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη χηρείας, καταβάλλεται πλήρης η σύνταξη για 3 χρόνια και μειώνεται στη συνέχεια κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο επιζών λαμβάνει σύνταξη και από δικό του δικαίωμα, η μείωση γίνεται τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική. Oι προϋποθέσεις είναι πλέον ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα Ταμεία.
10.Ποιοι εξαιρούνται από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης;
Εξαιρούνται οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί, οι βαριά και οι πλήρως ανάπηροι, καθώς και όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό δύο άκρων. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που καταβαλλόταν στα πρόσωπα της περ. δ' της υποπαρ. Β.3. του ν. 3863/2010, επιμερίζεται σε
δωδεκάμηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα προσαυξάνει τη μηνιαία
σύνταξή τους.
Real News 25/11/2012

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)