Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τέλος τα μηδενικά τέλη... Αυξήσεις έως 200 ευρώ στα τέλη κυκλοφορίας

Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας μόνο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα οχήματά τους εκπέμπουν κάτω από 80 γρ./CO2, αυξήσεις από 100 έως και 200 ευρώ στα «ακριβά» αυτοκίνητα και ένα Plan B που προβλέπει έσοδα πάνω από 1 δις. ευρώ και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο.
Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην «Αγορά» : «Δεν είναι δυνατό να πληρώνει κάποιος ιδιοκτήτης ενός παλιού και μικρού σε κυβισμό οχήματος Τέλη Κυκλοφορίας 135 ευρώ και κάποιος άλλος που έχει δαπανήσει πάνω από 20.000 ευρώ για την απόκτηση ενός καινούριου οχήματος να καταβάλλει τα ίδια ή λιγότερα χρήματα για Τέλη Κυκλοφορίας».
Ωστόσο την Κυριακή ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης μιλώντας στον Realfm ξεκαθάρισε πως θα αυξηθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και αξίας ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από διάφορα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε τη μικρή μείωση των Τελών Κυκλοφορίας σε πολύ μικρά και φθηνά αυτοκίνητα αλλά και σε εκείνα με μεγάλου κυβισμού αλλά με ελάχιστη εμπορική αξία.
'Οσον αφορά στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποια είναι αυτά, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας και θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.
Η αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας στα καινούρια και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα αναμένεται να επηρεάσει περίπου 55.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ωστόσο το τοπίο παραμένει «θολό» σχετικά με τρόπο εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης το έχει ακόμη στην κατοχή του από καινούριο ενώ σε περίπτωση που έχει πουληθεί η αξία του οχήματος μπορεί να έχει μειωθεί έως και 80% από την αρχική αξία απόκτησης.
Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος τα Τέλη Κυκλοφορίας για ίδια αυτοκίνητα να είναι διαφορετικά καθώς το σύστημα θα ανιχνεύει διαφορετικές αξίες από τις φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα το ένα που το έχει στην κατοχή του ο πρώτος ιδιοκτήτης από καινούριο θα έχει πολύ υψηλότερη αξία από το αντίστοιχο που έχει πουληθεί ως μεταχειρισμένο στον επόμενο ιδιοκτήτη του και θα έχει καταγραφεί στο σύστημα πολύ χαμηλότερη αξία.
Επίσης η επανασύνδεση του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με τον κυβισμό ανατρέπει τα δεδομένα στα καινούρια αυτοκίνητα των οποίων τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 και όχι με τον κυβισμό...


Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας
Τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας αφορούν οχήματα που εκπέμπουν από 99 γρ./CO2 και κάτω. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το όριο των Μηδενικών Τελών θα μειωθεί στα 80 γρ./CO2  που αφορά σε ελάχιστα αυτοκίνητα.
Στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουμε επίσης αλλαγές καθώς δεν θα εξαιρεθούν από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας εξαιτίας του υψηλού κόστους απόκτησης.
Το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων με ρύπους από 81 γρ./CO2 έως και 99 γρ./Co2 αναμένεται να κυμανθεί στα 50-60 ευρώ και αφορά περίπου 55.000 κατόχους. Τα έσοδα που εκτιμά το ΥΠΟΙΚ ότι θα αντλήσει ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Για τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο «στόχαστρο» όσα κοστίζουν πάνω από 20.000-25.000 ευρώ τα οποία θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 150 ευρώ.

Τα «ακριβά» 1.600άρια και 1.800άρια
Ο όρος «ακριβά» αυτοκίνητα ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί από το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» στο στόχαστρο έχουν εισέλθει τα αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής πάνω από 20-25.000 ευρώ αλλά και τα οχήματα με κινητήρες από 1.600 έως 1.800 κ.εκ.
Στην πρώτη περίπτωση των «ακριβών» αυτοκινήτων αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις μεταξύ 100 έως 200 ευρώ και θα αφορά οχήματα με αξία απόκτησης από 20.000 ευρώ και άνω. Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1 Νοεμβρίου 2010 και υπολογίζονται σε περίπου 20.000 αυτοκίνητα.
Βέβαια κανείς δεν έχει λάβει υπόψιν του πως θα υπολογιστούν τα Τέλη Κυκλοφορίας στα «ακριβά» αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί ως μεταχειρισμένα και η αξία τους από τις 25.000 ευρώ έχει πέσει στις 10.000 ευρώ…
Παράλληλα εξαιτίας του μικρού αριθμού κυκλοφορούντων «ακριβών» αυτοκινήτων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας στα παλαιότερα αυτοκίνητα χωρητικότητας 1.600 και 1.800 κ.εκ. που τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα.
Η αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας εξετάζεται επίσης εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής διαφοράς που καταγράφεται μεταξύ 1,6-1,8 λίτρου με τα οχήματα 2.000 κ.εκ. αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων που ανέρχεται σε περίπου 1,1 εκατ. ΙΧ.
Ειδικότερα τα Τέλη στα 1600άρια ανέρχονται σε 265 ευρώ, στα 1800άρια 300 ευρώ και στα δίλιτρα 660 ευρώ (επιπλέον του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» τα ΙΧ με κινητήρες 1.600 κ.εκ. εξετάζεται να αυξηθούν κοντά στα 350 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα Τέλη Κυκλοφορίας για τα ΙΧ με κινητήρες 1.800 κ.εκ. υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στα 450 ευρώ.

Το «Plan B» έκτακτης ανάγκης με έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ
‘Ετοιμο έχει το οικονομικό επιτελείο ένα Plan B σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσω του οποίου εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει έσοδα πάνω από 1 δις. ευρώ!
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» το Plan B περιλαμβάνει 9 μέτρα που μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή και αφορούν:
Τέλος Δακτυλίου – Περιβαλλοντικό Τέλος: Το Τέλος Δακτυλίου ή Περιβαλλοντικό Τέλος μπορεί να αποφέρει άμεσα 100 εκατ. ευρώ ετησίως και θα καταβάλλεται εφάπαξ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την πρώτη παραδοχή το Τέλος Δακτυλίου θα επιβάλλεται σε όλους όσους επιθυμούν να κινούνται στον μικρό Δακτύλιο με κόστος από 20 έως 70 ευρώ για τα ΙΧ και από 150 έως 350 ευρώ για τα φορτηγά.
Η δεύτερη παραδοχή που αφορά στο Περιβαλλοντικό Τέλος έχει να κάνει με την παλαιότητα αλλά και το καύσιμο του οχήματος (πετρέλαιο) με εκτιμώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ επίσης.
Τέλος Ταξινόμησης - Απόσυρση: Το Τέλος Ταξινόμησης υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με βάση την εργοστασιακή αξία του οχήματος. Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνουν την σύνδεση του Τέλους Ταξινόμησης με την Αξία Λιανικής προ φόρων. Τα έσοδα από το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης υπολογίζονται σε 30 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης στις 20 Δεκεμβρίου θα αυξήσει περαιτέρω τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης.
Ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας: Πάνω από 920.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κυκλοφορούν τα οχήματά τους χωρίς να έχουν καταβάλλει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας δημιουργώντας έλλειμμα στα έσοδα από 150 έως και 368 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να συνδέσει τις οφειλές των ανεξόφλητων Τελών Κυκλοφορίας με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.
Φοροδιαφυγή συνεργεία: Πάνω από 250 εκατ. ευρώ εκτιμά πως ανέρχεται η φοροδιαφυγή από τα παράνομα συνεργεία που έχουν «στηθεί» σε γκαράζ σπιτιών, πυλωτές, μέχρι και βενζινάδικα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η πάταξη του φαινομένου με την συνδρομή βεβαίως των νόμιμων ιδιοκτητών συνεργείων…
Φοροδιαφυγή στα Κέντρα Ανακύκλωσης: Τεράστια είναι και η φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί στα Κέντρα Ανακύκλωσης Οχημάτων τα οποία έχουν «μετατραπεί» σε «πολυκαταστήματα» μεταχειρισμένων ανταλλακτικών! Μάλιστα στελέχη από την αγορά αυτοκινήτων αναφέρουν στην «Αγορά» πως: «Τα κέντρα Ανακύκλωσης Οχημάτων έχουν μετατραπεί σε πολυκαταστήματα μεταχειρισμένων ανταλλακτικών και για το μόνο εξάρτημα που κόβεται απόδειξη είναι μόνο ο κινητήρας που θα αποκτήσει κάποιος ενδιαφερόμενος καθώς να προσκομίσει την απόδειξη αγοράς στο υπουργείο Μεταφορών ώστε να δηλώσει την αλλαγή του κινητήρα. Από κει και πέρα πόρτες, προφυλακτήρες, ελαστικά και ότι άλλο υπάρχει στα παλιά οχήματα πωλείται χωρίς απόδειξη! Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα Κέντρα Ανακύκλωσης δίνουν εκατοντάδες ευρώ σε ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων για να προμηθευτούν «φθηνό» εμπόρευμα»…
Η φοροδιαφυγή από την πώληση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών χωρίς απόδειξη από τα Κέντρα Ανακύκλωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ:  Είναι επιβεβαιωμένο πως πολλοί έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να μην καταβάλλουν τον ΦΠΑ στα οχήματα που εισάγουν κατά τον εκτελωνισμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιβάλλει σε όλους τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων την καταβολή του ΦΠΑ στην Ελλάδα και όταν προσκομίζονται τα επίσημα έγγραφα από το άλλο κράτος-μέλος που εξάγεται το όχημα ότι πραγματικά έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ εκεί τότε θα επιστρέφεται το ποσό του ΦΠΑ που έχει καταβληθεί στην Ελλάδα στον εισαγωγέα του οχήματος.
Τα εκτιμώμενα έσοδα υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ από την εν λόγω ρύθμιση.
Τέλος Ακινησίας: Οι πάνω από 600.000 κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο. Για να σταματήσει η αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας το ΥΠΟΙκ εξετάζει την επιβολή Τέλους Ακινησίας που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 έως και 70 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Το συγκεκριμένο Τέλος είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με το περίφημο «Περιουσιολόγιο»…
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «Αγορά»

Γνωμοδότηση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Αντισυνταγματικό και το τρίτο Μνημόνιο!

ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.              
Τμήμα Συνταξιοδοτικών Θεμάτων                                                                    3-11-2015
 
Αντισυνταγματικό και το τρίτο Μνημόνιο!
Γνωμοδότηση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Αντισυνταγματικές και οι ρυθμίσεις για :
– την κατάργηση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων,
– την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στις πρόωρες συντάξεις και
– τη στέρηση της κατώτατης σύνταξης από αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%

Με πρόσφατη Γνωμοδότηση η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4η Ειδική Ολομέλεια της 15-10-2015) έκρινε ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου (ν. 4337/2015) του τρίτου Μνημονίου. Όπως είναι γνωστό, με τις Γνωμοδοτήσεις της 2ης και 3ης Ειδικής Ολομέλειας (12-8-2015) είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015).
Ειδικότερα, με τη νεώτερη Γνωμοδότησή του, το Ε.Σ. :
α)έκρινε ότι υπάρχει ζήτημα με την κατάργηση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων είχαν θεμελιώσει τέτοια έως 31-12-2012 και δεν είχαν συμπληρώσει έως 18-8-2015 τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για καταβολή της σύνταξης.
Στο θέμα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο διατήρησε την προηγούμενη έντονη επιφύλαξη που είχε διατυπώσει, κατά τη συζήτηση του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015), στη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Ολομέλειας της 12-8-2015 (σελ. 14).
Όπως επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Για την αποφυγή οποιουδήποτε ερμηνευτικού ζητήματος που τυχόν προκύψει κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής, επιβάλλεται να γίνει ρητώς μνεία σε αυτή την κατηγορία των προσώπων που καταλαμβάνεται από το ρυθμιστικό της πεδίο» (σελ. 12 Γνωμοδότησης).
β)έκρινε ως αντισυνταγματική την εξαίρεση (αποκλεισμό) από την καταβολή της κατώτατης σύνταξης όσων αναπήρων λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας και έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 Συντ.) και τέλος
γ)έκρινε ως αντισυνταγματική την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% («extra penalty») σε όσους/όσες επιλέγουν πρόωρη σύνταξη μεταξύ 56ου και 60ού έτους, αφού «περιορίζει έτι περαιτέρω το ποσό της σύνταξης που τα πρόσωπα αυτά δικαιούνται να λάβουν από το Δημόσιο» (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 και άρθρου 25 παρ.1 Συντ.).
Έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο κατά το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.3) να παρέχει Γνωμοδότηση οσάκις συζητείται νομοσχέδιο με διατάξεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου, έχει μέχρι τώρα διατυπώσει επιφυλάξεις λανθασμένης ερμηνείας αλλά και παραβίασης του Συντάγματος για το σύνολο σχεδόν των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων του τρίτου Μνημονίου (κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, στέρηση της κατώτατης σύνταξης από συνταξιούχους κάτω των 67 ετών, αναδρομική αναπροσαρμογή σύνταξης με έμφαση στους στρατιωτικούς κ.ά.)!
Επομένως, μετά τις περσινές αποφάσεις του ΣτΕ και του Ε.Σ. που έκριναν ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές των συντάξεων που επέφερε το δεύτερο Μνημόνιο (ν. 4046/2012 και 4093/2012), -για τις οποίες η κυβέρνηση αναζητά ματαίως σήμερα «ισοδύναμα», αντί να τις εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως-,  ένας νέος κύκλος δικαστικής ακύρωσης αρχίζει με την Ελληνική Δικαιοσύνη να υψώνει ανάστημα εθνικής υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας απέναντι στις κοινωνιοκτόνες σκληρές επιλογές δανειστών και κυβέρνησης.-
http://enypekk.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)