Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Δείτε αναλυτικά ποιοι και πως χάνουν 7,951 δισ. από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα

ΤΑ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ
Ακόμη και στις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες βάζουν «χέρι» κυβέρνηση και Τρόικα, με στόχο να εξοικονομήσει 39 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Συνολικά έως σήμερα η συμφωνία των δύο μερών στο πλαίσιο των περικοπών 11,8 δισ. Ευρώ αφορά τα 7,951 δισ. και αναμένονται...
τα μέτρα για τα υπόλοιπα 3,949 δισ. Ευρώ.

Η αναλυτική καταγραφή των περικοπών, όπως την δημοσίευσε σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», αφορά στη διετία 2013 – 2014 αν και ορισμένα από τα μέτρα,όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός παροχών εφάπαξ προηγουμένων ετών θα έχει αναδρομική ισχύ καθώς ήδη συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στα ταμεία, 402 εκατομμύρια Ευρώ.

Συνολικά, από μισθούς θα κοπούν 5,598 δισεκατομμύρια, από περικοπές σε μισθούς 1,333 δισεκατομμύρια και από προνοιακά επιδόματα 1,02 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Στους πίνακες που ακολουθούν τα ποσά είναι σε εκατομμύρια Ευρώ.

Ο ανωτερω κατάλογος όμως δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί περαιτέρω σε ορισμένα επιμέρους σημεία, προκειμένου το συνολικό ύψος των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να φθάσει τελικά τα 9 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το «χάσμα» του 1 δισ. ευρώ που χωρίζει αυτή τη στιγμή την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Τρόικα, όσον αφορά στο τελικό ύψος των μειώσεων σε δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, δεν αποκλείεται να συμφωνηθούν ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν τα εξής:

1) Η κλιμακωτή περικοπή του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης να ξεκινά από ένα όριο χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα! Η κλίμακα των ποσοστών μείωσης, στην οποία έχει καταλήξει μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ως εξής:

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 2%.

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ το μήνα, η μείωση να είναι 5%.

* Σε άθροισμα κύριας και επικουρικής από 2.000,01 ευρώ και πάνω η μείωση να φθάνει το 10%.

Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι η περικοπή του 2% να ξεκινά από άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 600 ή 700 ή 800 ευρώ το μήνα! Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ποσοστά των περικοπών να είναι υψηλότερα από 2%, 5% και 10% ή να προστεθούν κι άλλα κλιμάκια με ακόμη πιο μεγάλες περικοπές, της τάξης του 15% και του 20% σε πιο υψηλά αθροίσματα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

2) Οι περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα να είναι πιο μεγάλες. Οι ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής προβλέπουν «ψαλίδι» 1.020 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

* Τα επιδόματα τρίτου παιδιού, τριτέκνου και πολυτέκνου, καθώς και τα ποσά της ισόβιας πολυτεκνικής σύνταξης προβλέπεται να καταβάλλονται ολόκληρα μόνο σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 για όσους έχουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 για όσους έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

* Τα επιδόματα των αναπήρων προβλέπεται να μειωθούν κατά 14% – 33%.

* Οι συντάξεις των ανασφάλιστων ηλικιωμένων προβλέπεται να περικοπούν κατά 10%-20%.

* Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 64 ή των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.

* Οι εποχιακά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν τα εφάπαξ βοηθήματα των 587 έως 1.175 που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

* Οι άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.

Αυτά που εξετάζονται επιπλέον είναι η θέσπιση ακόμη πιο χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και η εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις επιδομάτων, ώστε σε κάθε δικαιούχο να καταβάλλεται μία μόνο ενίσχυση.

3) Να επιβληθούν νέες περικοπές στις συνολικές αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα (των εργαζομένων σε υπηρεσίες υπουργείων, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.).

Εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων δυσμενέστερων αλλαγών στις ωριμάνσεις και στο ύψος των βασικών μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

4) Να περικοπεί η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400.000.000-450.000.000 ευρώ το χρόνο.

Κατώτατος μισθός

Εν τω μεταξύ, οι νέες επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής της Τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της νομοθέτησης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κλίμακα κατώτατων μισθών που ισχύει σήμερα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κριτήρια τις τριετίες προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων! Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες σημαντικές μειώσεις στους κατώτατους μισθούς κυρίως για τους παλαιούς εργαζόμενους και τους οικογενειάρχες. Επίσης, συζητήθηκε η μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις κατά 50% και η περικοπή του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της περικοπής των εργοδοτικών εισφορών έως και 5%.

Για αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Πλεόνασμα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 στις τρέχουσες συναλλαγές

Πλεόνασμα -για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010- παρουσίασε τον Ιούλιο το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 642 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 880 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 836 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 389 εκατ. ευρώ, καθώς και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και καυσίμων και κατά 305 και 142 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 346 εκατ. ευρώ ή 15,8%, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 43 εκατ. ευρώ ή 3,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 56 εκατ. ευρώ λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 2,8% και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 11,9%, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 35 εκατ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 4,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν πτώση κατά 2,9% και οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 14,8%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθαρές εισπράξεις κατά 56 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 749 εκατ. ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη η οποία, με την σειρά της, οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 573 εκατ. ευρώ) των καθαρών πληρωμών τόκων επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού μετά τη συμμετοχή των ιδιωτών στην περικοπή του δημόσιου χρέους (PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 31 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011, κυρίως επειδή καταγράφηκαν καθαρές μεταβιβαστικές πληρωμές του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ), έναντι καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων τον Ιούλιο του 2011.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 7,4 δισεκ. ευρώ ή 53,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και διαμορφώθηκε σε 6,5 δισεκ. ευρώ.

Φοροδιαφυγή 11,2 δισ. από ελεύθερους επαγγελματίες

Στα 28 δισ. ευρώ ανήλθαν τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία από τους αυτοαπασχολούμενους. «Πρωταθλητές» στην απόκρυψη εισοδημάτων κλάδοι με υψηλή ποσοστιαία εκπροσώπηση στη Βουλή

Οργιο φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες αποκαλύπτει μελέτη από ερευνητές ξένων πανεπιστημίων, που δείχνει ότι τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία το 2009 ανήλθαν σε 28 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα, το Δημόσιο να χάσει 11,2 δισ. ευρώ από φόρους, ποσό που αντιστοιχεί στο νέο πακέτο με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Κατά μέσον όρο το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που εμφανίζουν στην Εφορία, με... πρωταθλητές στην απόκρυψη εισοδήματος τους εκπαιδευτικούς ελεύθερους επαγγελματίες, όπου το πραγματικό τους εισόδημα είναι 2,55 φορές υψηλότερο από το δηλωθέν και δεύτερους τους γιατρούς με 2,45.

Σε απόλυτα ποσά οι γιατροί έκρυψαν από την Εφορία κατά μέσον όρο εισόδημα 29.944 ευρώ και έπονται οι μηχανικοί με 28.625 ευρώ και οι εκπαιδευτικοί και λογιστές με 24.742 ευρώ και 24.573 ευρώ αντίστοιχα. Κατά κλάδο τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής καταγράφονται στις λογιστικές και οικονομικές υπηρεσίες με 78,92% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι νομικές υπηρεσίες με 78,79%.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λάβει τραπεζικό δάνειο καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δαπανούν έως και το 155% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την κ. Μαργαρίτα Τσούτσουρα, επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και τον κ. Νικόλαο Αρταβάνη, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech, τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, π.χ. γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συνδέονται και με την υψηλή ποσοστιαία εκπροσώπησή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, από τη μελέτη προκύπτει ότι τα μη δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα για το 2009 ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με φορολογικό συντελεστή 40%, τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στο 31% του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 (ή στο 48% του 2008), με τις εκτιμήσεις αυτές να είναι εξόχως συντηρητικές.

Διαπιστώνεται ότι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι καθηγητές, οι οικονομολόγοι και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι λογιστές και οι δικηγόροι έχουν τον υψηλότερο λόγο πραγματικού προς δηλωθέν εισόδημα. Για να προσδιορίσουν το αδήλωτο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από μεγάλη τράπεζα που αφορούν τα πάσης φύσεως δάνεια που έδωσε σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, και με δεδομένο ότι οι τράπεζες διαμορφώνουν την πολιτική χορηγήσεων έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους, αλλά εκτιμώντας το πραγματικό τους εισόδημα, εκτίμησαν ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων για να μπορεί να υποστηρίξει το επίπεδο των χορηγούμενων πιστώσεων.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οι ερευνητές προτείνουν στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, σχεδιασμό και επιβολή τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και θέσπιση ετήσιων επαγγελματικών αδειών έναντι χρηματικού τιμήματος το οποίο θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος. Τονίζουν ακόμη ότι η χρήση προσωπικών δεδομένων είναι αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και συνιστούν τη χρήση μέσων όρων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Τα τρικ
Τα τρία «παράθυρα» διαφυγής

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, διαμορφώνουν την τάση για την υψηλή φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα.

Ο πρώτος είναι ότι επαγγέλματα με μεγάλο όγκο «παραστατικών» εσόδων ή δαπανών τείνουν να έχουν χαμηλότερη φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, στο λιανικό εμπόριο η φοροδιαφυγή είναι μικρότερη σε σχέση με τα ιατρικά επαγγέλματα, καθώς ο γιατρός λαμβάνει ελάχιστα παραστατικά για τις αγορές του και μπορεί να μην εκδίδει παραστατικά για την παροχή της υπηρεσίας του.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών αρχών όσον αφορά τις εισπράξεις μετά τη διενέργεια ελέγχων. Ενώ οι ελεγκτικές αρχές έχουν επικεντρωθεί σε επαγγελματικές ομάδες υψηλής φοροδιαφυγής, οι μέσες εισπράξεις από τους ελέγχους είναι αναντίστοιχες με τον πλούτο των ελεγχόμενων. οι εύποροι Με άλλα λόγια, οι εύποροι φοροφυγάδες έχουν τα μέσα να μην πληρώνουν ακόμη και όταν εντοπιστούν από την Εφορία.

Και ο τρίτος αφορά την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής κυρίως σε κλάδους που αντιπροσωπεύονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και διαθέτουν ισχυρές επαγγελματικές ενώσεις.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κ.ά.) με την υψηλή ποσοστιαία εκπροσώπησή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν, το 65% των Ελλήνων βουλευτών το 2009 ήταν γιατροί, μηχανικοί, λογιστές, οικονομολόγοι κ.λπ.

Όλα τα μέτρα που κλείδωσαν – Οι περικοπές σε μισθούς συντάξεις

- Ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ ξαναμετράει το όφελος από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

- Έβγαλαν ως και νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο!

- Τέλος τα δώρα για όλους και κλιμακωτά οι μειώσεις στις συντάξεις

- Άγριες περικοπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματαΤα χαμόγελα τέλος. Ό,τι πίστεψαν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι μπορούν να το περάσουν μάλλον δεν περνάει απ' τους τροϊκανούς. Έτσι την Πέμπτη όλα δείχνουν ότι θα κληθούν να σφραγίσουν το πλέον σκληρό από τα πακέτα που είχε προτείνει το οικονομικό επιτελείο.

Δεν κλείνουν με τίποτε τα 4 δισ. από δαπάνες που υπόσχεται η ελληνική πλευρά. Η τρόικα γυρνάει τα... χαρτιά πίσω και ζητάει να μπει το μαχαίρι στη σάρκα (για λίπος δεν μιλάμε πλέον πλέον).

Ακόμη και αν αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ακόμη και αν κοπούν τα δώρα απ' όλους στο δημόσιο και όλες τις συντάξεις, ακόμη και αν περικοπούν οι συντάξεις τα 4 δισ. που λείπουν απ' το πακέτο δεν βγαίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες ως χθες το βράδυ.

Μάλιστα για αυτό το λόγο ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ μετράει και ξαναμετράει την απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας.Γιατί με τους αρχικούς υπολογισμούς περίμεναν πως θα εξοικονομούνταν πάνω από 1 δις ευρώ το χρόνο και τώρα μιλάνε για κάτω από μισό δις το χρόνο.

Έτσι δεν αποκλείεται να ζητηθεί και νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο οι οποίες μπορεί να είναι ως και 5%.

Όλα είναι ακόμη ανοιχτά. Στις πέντε το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας έχει και νέα συνάντηση με την τρόικα. Μαζί με αυτά που ήδη έχουν κλειδώσει μιλάμε για μια σειρά 20 συνολικά παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα:

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής και κύριας σύνταξης

Μείωση συντάξεων από 1.000 ευρώ και πάνω

Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ

Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών

Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

Μειώσεις στα Ειδικά μισθολόγια

Αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη

Αύξηση αριθμού ετών ασφάλισης για κύρια σύνταξη

Περικοπή ΕΚΑΣ

Πλήρης περικοπή ΕΚΑΣ στους κάτω των 65

Μείωση αναπηρικών επιδομάτων

Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)

Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών

Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων

Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων

Περιορισμός των φοροαπαλλαγών

Σε ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο φαίνεται επίσης ότι ... ζεσταίνεται και πάλι το θέμα της εφεδρείας με ... όποιο όνομα και αν την προφέρουν.

Μόνο... μπόνους το ότι αποφεύχθηκαν, λένε όλοι, οι απολύσεις στο Δημόσιο. Σε όλα τα άλλα η τρόικα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

ΙΚΑ: τι προβλέπει η εγκύκλιος για αυτασφάλιση ανέργων

Όλοι οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που έχουν απολυθεί στο χρονικό διάστημα από 15/07/2010 έως και 31/12/2012, είναι ηλικίας από 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι, μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για αυτασφάλιση, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη.Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της διεύθυνσης ασφαλίσεων του ΙΚΑ, ερμηνεύοντας το άρθρο 66 του ν.3996 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»).

Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών, και έχουν απολυθεί δικαιούνται να προχωρήσουν σε αυτασφάλιση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό :

α) 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και

β) 80%, προκειμένου για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται, οι συνταξιούχοι των άλλων φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου, καθώς και όσοι κατά τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά, τόσο το όριο ηλικίας, όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να λάβουν, πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.

Ολική ανατροπή χθες στο ΧΑ

Ολική ανατροπή σκηνικού εκ νέου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 755,98 μονάδες καταγράφοντας άνοδο +2,86%, παρά το γεγονός ότι
ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και -2,5%. Στο επίκεντρο βρέθηκαν μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 76,11 εκατ. ευρώ.

Οι Ομογενείς της Αυστραλίας κάνουν έρανο για την Χίο

Η νέα βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βικτόρια Τζένιφερ Κανί όχι μόνο κατάγεται από τη Χίο, αλλά είναι γραμμένη στο δημοτολόγιο της Βολισσού, το χωριό του πατέρα της, ως Μιχαηλία Κωνσταντίνου Κακανή. Η Τζένιφερ Κανίς εκλέγεται στην έδρα Μέλμπουρν και όπως δήλωσε «μάτωσε η καρδιά της», από τις πρόσφατες φωτιές που προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στο νησί.

Ο 86χρονος πατέρας της Κωνσταντίνος Κακανής που κατάγεται από τη Βολισσό, υπήρξε κομμωτής των αστέρων του Χόλιγουντ πριν εγκατασταθεί στη Μελβούρνη. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά οι γονείς του και όλα τα αδέλφια του γεννήθηκαν στη Βολισσό της Χίου.

Με πρωτοβουλία της Χιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας θα διεξαχθεί έρανος για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Χίου και όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Παντελής Κολοκυθάς, θα προσκληθεί η Τζ. Κανίς σε παναυστραλιανή σύναξη Χιωτών που θα γίνει στο Gold Coast. Ο κ. Κολοκυθάς είπε ότι ο έρανος που ήδη ξεκίνησε από την Χιακή Αδελφότητα «Αγία Μαρκέλλα» της Νέας Νότιας Ουαλίας, θα επεκταθεί παναυστραλιανά και έχει ανοιχτεί και σχετικός λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου.

«Η Ελλάδα δίκαια απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία»

Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, αναφέρει ο αυστριακής καταγωγής, ιστορικός και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις κατεχόμενες από τη ναζιστική Γερμανία μη σλαβικές χώρες η οποία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Φλάισερ επισημαίνει πως, πέρα από τους 60.000 Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν, δεκάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες εκτελέστηκαν, τουλάχιστον 100.000 πέθαναν από πείνα, ένας στους τρεις Έλληνες υπέφερε από επιδημικές ασθένειες μετά τη γερμανική οπισθοχώρηση, πολλοί ήταν άστεγοι, καθώς είχαν καταστραφεί περί τις 100.000 κατοικίες, ενώ ολόκληρη η οικονομία και οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν στη διάρκεια της κατοχής και η Ελλάδα, από τότε, ποτέ δεν συνήλθε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή χρονική στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς η γερμανική πλευρά διατείνεται πως η Ελλάδα θυμήθηκε ξαφνικά το θέμα επειδή είναι τώρα χρεοκοπημένη, όμως αυτό δεν αληθεύει, διότι το ζήτημα ετίθετο κάθε τόσο, επί δεκαετίες, από την ελληνική πλευρά.

Ο Φλάισερ θεωρεί ουτοπικό ότι η γερμανική πλευρά θα δεχθεί να πληρώσει επανορθώσεις για την Ελλάδα, γιατί αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο. Όπως, επίσης, αναφέρει, η Γερμανία ισχυρίζεται με ευκολία, πως αποζημιώσεις πληρώνουν μόνον οι ηττημένοι ενός πολέμου, «τώρα είμαστε εταίροι και φίλοι», τονίζει όμως, πως «χρέη πληρώνουν και οι φίλοι».

Σε ότι αφορά την επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση του αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο κ. Φλάισερ εκτιμά πως πρόκειται για μια αντίδραση στην πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ωστόσο το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, εφόσον δεν αντιδρά η γερμανική πλευρά.

Ο Αυστριακός ιστορικός καταλήγει πως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μετά το 1990, διακήρυτταν επίσημα πως δεν παραιτούνται από τις απαιτήσεις, τις οποίες θα θέσουν σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή, στιγμή όμως, που ποτέ δεν ήλθε και τώρα είναι φυσικά η πλέον δυσμενής στιγμή για να τεθεί αυτή η ιστορικά και ηθικά θεμελιωμένη αξίωση.

Απέσυραν η τροπολογία για τα σκάφη αναψυχής

Σε απόσυρση της τροπολογίας για τα σκάφη αναψυχής, προέβη στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει υπολογισμός των αποδόσεών της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - κατά τον Κανονισμό της Βουλής - και θα επανακατατεθεί στο μέλλον. Προηγουμένως ωστόσο, είχε συναντήσει την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σημειώνεται επίσης, πως τα master plans των λιμένων της χώρας που περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση, εξακολουθούν να ισχύουν ως νομοθετική πρόταση και δεν αποσύρονται.

Ο φόρος για τα σκάφη αναψυχής, είχε θεσπιστεί πέρσι προκειμένου να μην ξεφεύγουν από την φορολόγηση, σκάφη αναψυχής που δηλώνονταν ως επαγγελματικά. Στις διευκρινίσεις του, ο κος Μουσουρούλης τόνισε πως ο ισχύων φόρος δεν είχε καν πλησιάσει την αναμενόμενη απόδοση, αποφέροντας λίγες μόνον χιλιάδες ευρώ - όπως άλλωστε και οι προηγούμενοι.

«Η απόδοση των προηγούμενων φορολογικών ρυθμίσεων, ήταν μηδαμινή. Όσοι σκέφτηκαν την φορολογία αυτή, απέτυχαν παταγωδώς. Έφυγαν τα σκάφη απ' τη χώρα και πήγαν στην Τουρκία, στο Μαυροβούνιο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κος Μουσουρούλης και συνέχισε:

«Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της χώρας. Εμείς επιμένουμε πως η ρύθμιση είναι σωστή. Αναλαμβάνουν άραγε οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης την ευθύνη - δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος λήγει αυτές τις μέρες και οι ιδιοκτήτες των σκαφών παίρνουν απόφαση πού θα ξεχειμωνιάσουν; Αντίστοιχες αποσύρσεις φόρων έκανε η Ισπανία και το Γιβραλτάρ με τεράστια επιτυχία. Εμείς θεωρούμε πως ένα ενιαίο τέλος πλου και παραμονής, είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε κι άλλες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Είναι προφανές ότι έχουμε μία ακόμη άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, κάτω απ' την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και την πίεση της προχειρότητας, της ανεδαφικότητας και του αλαλούμ που επικρατεί εντός της κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών» απάντησε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Π. Λαφαζάνης.

«Είπατε πως υπήρχε ένας φόρος πολυτελείας απ' τον οποίον μαζεύατε ψυχία. Δεν μας είπατε γιατί δεν εισπραττόταν ο φόρος. Και πώς είναι δυνατόν να μην φεύγουν τα σκάφη αναψυχής, όταν θα εισπράττετε περισσότερα δια του τέλους;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)