Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΙΣΑ. Απάντηση σε ανεύθυνα και κακόβουλα δημοσιεύματα που αφορούν τον Ι.Σ.Α.

Με αφορμή το περιεχόμενο ψευδών και κακόβουλων σχολίων που διακινούνται σε διάφορα blogs , μέσω των οποίων επιχειρείται η διαστρέβλωση των απόψεων του Ι.Σ.Α. για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και η συκοφάντηση του συνόλου του ιατρικού κόσμου , θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. Ο Ι.Σ.Α., ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, υποστηρίζει με υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ότι είναι υπέρ της χρήσης των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων, με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους και βεβαίως την διάθεση τους, με διαφανείς πάντα τρόπους, στην χαμηλότερη τιμή. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών για την υγεία των ασθενών φαρμάκων με τον φθηνότερο τρόπο όταν υπάρχουν μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και όχι μόνο με λογιστικά κριτήρια χωρίς τα απαραίτητα εχέγγυα.
2. Ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες ότι ο κίνδυνος για τους ασθενείς δεν «κρύβεται» στην επιλογή μεταξύ πρωτότυπου ή επώνυμου γενόσημου φαρμάκου. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός όταν «απελπισμένες πολιτικές ηγεσίες» σαν τη σημερινή του Υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Λοβέρδο και κάτω από την πίεση που της ασκούν οι δανειστές της χώρας μας, επιχειρούν να προωθήσουν αποκλειστικά το πιο φθηνό φάρμακο, με μοναδικό κριτήριο την τιμή του.
3. Λένε συνειδητά ψέματα όσοι υποστηρίζουν ( μεταξύ αυτών και ο κ. Λοβέρδος ο οποίος μάλιστα ξοδεύει σε διαφημιστικά προγράμματα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει την άποψη του) ότι στην Ελλάδα η χρήση των γενόσημων είναι μόλις 18% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνά το 60%. Η αλήθεια είναι στην Ευρώπη συνυπολογίζονται τα γενόσημα , καθώς και τα μη προστατευόμενα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα. Αν στην Ελλάδα υπολογίσουμε τη χρήση των γενόσημων και μη προστατευόμενων φαρμάκων, το ποσοστό φτάνει το 40%, όταν ο κ. Λοβέρδος θέτει ως στόχο το 30%. Αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζει τι πραγματικά ισχύει;
4. Αντί ο κ. Λοβέρδος να σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων σε πληρωμένες διαφημίσεις , για την προσωπική του προβολή , με το πρόσχημα της χρήσης των γενοσήμων, θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να τα διαθέτει για την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας, για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων πάνω από δύο χρόνια οφειλών στους γιατρούς, για την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών υγείας, για την αγορά αναλώσιμων στα νοσοκομεία, για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών. Δεν έχει δικαίωμα ο κ. Λοβέρδος να σπαταλά τα χρήματα της υγείας, για να κάνει προπαγάνδα.
5. Ο Ι.Σ.Α. διαφωνεί με την πολιτική που ο κ. Λοβέρδος προωθεί, μέσω της οποίας καλείται ο φαρμακοποιός να δίνει υποχρεωτικά το πιο φθηνό φάρμακο και ο γιατρός να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία. Που εφαρμόζεται στον κόσμο αυτή η μέθοδος; Πουθενά φυσικά.
6. Ο Ι.Σ.Α. δεν θέλει να συμβεί στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία ή η Λιθουανία, με λιγότερο προηγμένα συστήματα υγείας. Δεν θέλουμε την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και τον αποκλεισμό ασθενών από το κατάλληλο φάρμακο και θεραπεία. Δεν θέλουμε υγεία δύο ταχυτήτων, δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση στο αποτελεσματικό φάρμακο μόνον οι πλούσιοι. Για μας τους γιατρούς οι ασθενείς δεν είναι ψυχρά νούμερα, είναι άνθρωποι που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα.
7. Για τον Ι.Σ.Α. είναι ντροπή η πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Η πολιτική που προβλέπει την οριζόντια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης , η πολιτική που προβλέπει ότι το 2012 κάθε ασφαλισμένος της χώρας που θα πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές, θα δικαιούται μόλις 23 ευρώ για τα φάρμακα του. Γιατί τόσο έχει κοστολογήσει την υγεία μας ο κ. Λοβέρδος για το 2012.
8. Ο Ι.Σ.Α. εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει τη θέση ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στις δαπάνες, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Ο Ι.Σ.Α. έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την καθυστερημένη εφαρμογή της οποίας στη χώρα μας ασφαλώς και δεν ευθύνονται οι γιατροί, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και νομοθετούν.
9. Ο Ι.Σ.Α. ασφαλώς και καταδικάζει τις ανεύθυνες συμπεριφορές ελάχιστων συναδέλφων μας , που δεν τιμούν τον όρκο τους. Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη «δαιμονοποίηση» του συνόλου του ιατρικού κόσμου, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο κάτω από δύσκολες συνθήκες και με χαμηλές αμοιβές. Ο Ι.Σ.Α. είναι αυτός που ζητά εδώ και χρόνια τον εκσυγχρονισμό του Πειθαρχικού Δικαίου των Ιατρών και η Πολιτεία είναι αυτή που καθυστερεί την προσαρμογή αυτή.
10. Ο Ι.Σ.Α. είναι αυτός που υποστηρίζει ότι κανένα φάρμακο και καμία θεραπεία δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Εμείς αναδείξαμε το ζήτημα πως στην Ελλάδα χορηγούνται ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. με μια απλή επίσκεψη στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα ακόμη και για ένα απλό συνάχι να χορηγείται αντιβίωση χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού
11. Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ξεκάθαρη, είμαστε ΥΠΕΡ της περιστολής της σπατάλης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της υγείας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι ΔΕΝ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.
12. Τέλος, ο Ι.Σ.Α. υποστηρίζει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε για τους ασθενείς και αποτελεσματικά φάρμακα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διενέργεια διαγωνισμών από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων, τη δημιουργία θετικής λίστας φαρμάκων η οποία θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Αυτή την πολιτική έπρεπε να προωθεί το Υπουργείο Υγείας.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Ανταλλακτηρίο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον»

Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, οι εργασίες προετοιμασίας του Ανταλλακτηρίου Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να αρχίσει να υποδέχεται τα πρώτα αγροτικά/ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα τα διαθέτει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΡΔΟΣ στους καταναλωτές της Αθήνας.
Το «Αλληλέγγυον» βρίσκεται στην εύκολα προσβάσιμη - τόσο για τους κατοίκους της Αττικής όσο και για τους αγρότες της περιφέρειας - περιοχή του Κολωνού και συγκεκριμένα πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης και στην διεύθυνση Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου, με συνολικό εμβαδόν χώρου για την πώληση των προϊόντων, 200 τετραγωνικά μέτρα .
Καλούνται οι εθελοντές, οι αγρότες και οι καταναλωτές, να δηλώσουν συμμετοχή - ο καθένας φυσικά από την δική του πλευρά και τη δική του διάθεση και δυνατότητα - στον υπεύθυνο του Ανταλλακτηρίου κ. Γιάννη Γαλανόπουλο, στο τηλέφωνο 6975646728 6975646728.
Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχει οργανωθεί η πρώτη ροή αγροτικών προϊόντων (όπως φασόλια, ρύζια, φακές, μακαρόνια, τσίπουρα, κρασιά, μέλια, αλεύρι κλπ) και τα οποία θα πωλούνται σε τιμές «χωραφιού», στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα οργανώνεται δίκτυο τροφοδοσίας μόνο ελληνικών προϊόντων καθετοποιημένης παραγωγής (100% δηλαδή ελληνικά) αλλά και προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά θα εισαχθούν από ομοειδούς τύπου συνεταιριστικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις του εξωτερικού.



Οι στόχοι του «Αλληλέγγυου» είναι: α) στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς, β) να φθάσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στον καταναλωτή σε τιμές «χωραφιού» γ) να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στην άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των σκουπιδιών που μας ταΐζουν, δ) να γνωρίσουν επιτέλους οι καταναλωτές των αστικών κέντρων τους απλούς αγρότες και τα προϊόντα τους και ε) να κοπεί ο δρόμος για τους «μαυραγορίτες» οι οποίοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», για την περίπτωση που η Ελλάδα, εισέλθει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη.
Οι πολίτες από την πλευρά τους, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και «νταβατζήδες» και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι. Γιατί όπως έλεγε και ο μπαμπα-Γιάννης ο Μακρυγιάννης, «για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς».
Και η ώρα, «ήγγικεν».

Στο δρόμο και το τρίτο πακέτο, πριν καν δοθεί το δεύτερο!

Κρίσιμη και αυτή η εβδομάδα
Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο βοήθειας, πριν καν ξεκινήσει η εκταμίευση του δεύτερου και ενώ το πρώτο έμεινε στη μέση.

Σ’ αυτούς που υποστηρίζουν πως ούτε το δεύτερο πακέτο θα αποδειχθεί αρκετό, φαίνεται ότι έχει προστεθεί και η ίδια η (πάνσοφη) τρόικα.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ», που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρώτη εκδοχή της τελευταίας έκθεσης της τρόικας αναφέρει πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί το 2015.

Την περίοδο, όμως, 2015 – 2020 οι ανάγκες της χώρας για εξωτερικό δανεισμό υπολογίζονται στα 50 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να δοθούν υπό μορφήν τρίτου δανείου, καθώς η Ελλάδα θα συνεχίζει να βλέπει την «πόρτα» των αγορών!

Σύμφωνα με το Σπήγκελ, η συγκεκριμένη παράγραφος αφαιρέθηκε μετά από παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης!

Επιπλέον, δεν αποκλείει και την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, κάτι που περιμένει η ΕΚΤ και που θα επιτρέψει στην Αθήνα να υποχρεώσει όσους ιδιώτες πιστωτές της δυστροπούν να δεχθούν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν.

Αυτό σημαίνει πως θα λήξει άδοξα η «ειδυλλιακή» περίοδος της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, την ώρα που η χώρα έχει ήδη, από την έναρξη του PSI, υποβαθμιστεί και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής στάσης πληρωμών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα χαρακτήρισε μέσω του Bloomberg αρκετά θετικές τις αντιδράσεις των ιδιωτών - επενδυτών για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της ανταλλαγής.

Αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο PSI, με το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα φτάνουν στο ποσό των 75 δις ευρώ και καλύπτουν το 36% του συνολικού ποσού των ομολόγων που θα υποστούν «κούρεμα». Από αυτά τα 50 δις ευρώ, ανήκουν σε τράπεζες και σε ασφαλιστικές εταιρείες και 25 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού δείχνουν νέα υστέρηση, ενώ η κυβέρνηση, με τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ανάβει το πράσινο φως, έχει ήδη μεταθέσει για τον Ιούνιο, δηλαδή για μετά τις εκλογές, την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την είσπραξη των φόρων.

Η ανάγκη για πολιτική σωτηρία, αποδεικνύεται σημαντικότερη από την ανάγκη για διάσωση της χώρας…

«Αφήστε το τευτονικό ρόπαλο»!

Αυστηρές συστάσεις προς το εσωτερικό της χώρας του έκανε στο μεταξύ για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, καλώντας το Βερολίνο να επιδείξει σεμνότητα και προειδοποιώντας για τις συνέπειες από την κακή διαχείριση της ισχύος.

«Όποιος κραδαίνει το τευτονικό ρόπαλο, θα του επιστραφεί ως μπούμερανγκ», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί, αποφεύγοντας παράλληλα να μιλήσει για θέματα σχετικά με την Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην συζήτηση η οποία μπορεί να προκαλέσει νέα σύγχυση στις αγορές.

Μιλώντας στη «Welt am Sonntag», ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει πως ειδικά ο ισχυρός έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται την ισχύ του με ευαισθησία και υπευθυνότητα. Και προσθέτει:

«Στην Ευρώπη εκλαμβάνεται η Γερμανία σήμερα ως χώρα με ιδιαίτερη ισχύ και επιρροή. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια συζήτηση για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση χρέους.
Τώρα θα αποφασιστεί ποια εικόνα της Γερμανίας θα εμπεδωθεί στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την φάση πρέπει εμείς να την διαμορφώσουμε με σοφία».

Όσον αφορά στις προοπτικές της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να συμβάλει στην ανασφάλεια των πολιτών και των αγορών, μιλώντας και πάλι για σπέκουλα:

«Έτσι κι αλλιώς, ήδη ως σήμερα, έχει γίνει πολλή σπέκουλα, ακόμη και από υπεύθυνους φορείς, οι οποίοι, κανονικά, θα έπρεπε να καθησυχάζουν την κατάσταση», λέει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» και προτείνοντας την απευθείας εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εισαγωγή ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα εγκριθεί με δημοψηφίσματα.

Απελευθερώνονται πλήρως όλα τα επαγγέλματα

«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρούσε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι από 2-7-11 έχουν πλέον αρθεί όλοι οι περιορισμοί που είναι αντίθετοι στον ν. 3919/11

Σε τροχιά πλήρους απελευθέρωσης έχουν μπει όλα τα επαγγέλματα, που άνοιξαν με τον νόμο 3919/11, καθώς σύμφωνα με γνωμοδότηση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν παύσει να ισχύουν από τον περασμένο Ιούλιο όλοι οι νομοθετικοί περιορισμοί για τον αριθμό των εισερχομένων σε κάθε κλάδο, τις κατώτατες αμοιβές. τις γεωγραφικές απαγορεύσεις κ.λπ., που προέβλεπε κάθε επάγγελμα.

«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρούσε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι από 2-7-11 (οπότε όφειλαν να έχουν εκδοθεί όλα τα διατάγματα για εξαιρέσεις από το «άνοιγμα» του ν. 3919) έχουν πλέον αρθεί όλοι οι περιορισμοί που είναι αντίθετοι στον ν. 3919.

Και αφού έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία (2-7-11), μέσα στην οποία μπορούσαν να διατηρηθούν μέσω ΠΔ κάποια ειδικά καθεστώτα και εξαιρέσεις (έστω με ηπιότερη μορφή) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει με ΠΔ και η έκδοση ενός τέτοιου ΠΔ δεν είναι νόμιμη.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επαγγέλματα, πλην εκείνων που ρυθμίστηκαν με το ν. 3919/11 (δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων κ.λπ.), έχουν χάσει πλέον το τρένο για να μπορέσουν να «μπλοκάρουν» το άνοιγμά τους ως προς τον αριθμό των εισερχομένων, τα κατώτερα όρια αμοιβών - τιμής υπηρεσιών και διάφορες άλλες απαγορεύσεις που σχετίζονται με την άσκηση επαγγέλματος σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων, τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους, τη δυνατότητα της διοίκησης να αρνείται την άδεια άσκησης επαγγέλματος εφόσον εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχετική ανάγκη κ.λπ.

Αντίθετα, η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εκδώσει ταχύτατα διατάγματα, με τα οποία να ρυθμίζει διάφορα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο άσκησης κάποιων επαγγελμάτων (κάτι που μπορεί να γίνει και με νόμο), για να μην υπάρχει νομοθετικό κενό ή ανασφάλεια δικαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ορκωτών εκτιμητών.

Παράνομο
Το σχέδιο ΠΔ για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την αναδιοργάνωση του ΣΟΕ (Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών) κρίθηκε παράνομο, γιατί δεν μπορούσε πλέον να ασχοληθεί με εξαιρέσεις από περιορισμούς (για τον αριθμό των προσώπων, τις κατώτατες αμοιβές κ.λπ.), αλλά και επειδή μετέθετε ανεπίτρεπτα για αργότερα το «άνοιγμα» (όταν θα εκδιδόταν Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΣΟΕ) και δεν προσαρμοζόταν προς την άρση των περιορισμών που έχει ήδη επέλθει με το ν. 3919/11.

Στη γνωμοδότηση - βόμβα (27/12) του ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την οικονομική - επαγγελματική ελευθερία σε συνδυασμό με το ν. 3919, υπογραμμίζει ότι «μετά την εκπνοή της 4μηνης προθεσμίας (σ.σ.: για την έκδοση ΠΔ μέχρι τις 2-7-11) δεν είναι πλέον ανεκτή από τον νομοθέτη η διατήρηση των περιορισμών που αναφέρονται στον νόμο (άρθρο 2 παρ. 2, περιπτώσεις α' έως ι') και στους οποίους συγκαταλέγονται εκείνοι που αφορούν τον περιορισμένο αριθμό ασκούντων το επάγγελμα και την υποχρεωτική (ελάχιστη) τιμή για τον προϊόν ή την υπηρεσία, για την οποία πρόκειται».

Επομένως -συμπεραίνει το ΣτΕ- «διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν παρόμοιους περιορισμούς σε επαγγελματικές δραστηριότητες, αν και δεν καταργούνται ρητά με το ν. 3919/11, παύουν να ισχύουν βάσει του νόμου αυτού, που αναφέρεται σε όλα τα επαγγέλματα».

Ασκηση επαγγέλματος
Οι ορκωτοί εκτιμητές

Για τους ορκωτούς εκτιμητές το ΣτΕ παρατηρεί ότι επιχειρήθηκε παλαιότερα να προωθηθεί ΠΔ που θα διατηρούσε κατ' εξαίρεση σχετικούς περιορισμούς, αλλά τελικά δεν εκδόθηκε και δεν είναι πλέον δυνατό να εκδοθεί τώρα, αφού έχει εκπνεύσει η αποκλειστική προθεσμία (μέχρι 2-7-11). Ετσι, εξακολουθούν να ισχύουν τα νομοθετήματα που αφορούν το επάγγελμα (ΠΔ 279/79, νόμοι 820/78, 1041/80 κ.λπ.) μόνο, όμως, κατά το μέρος που δεν προβλέπουν περιορισμούς, τους οποίους κατάργησε ο ν. 3919.

Συνεπώς, κατά το ΣτΕ, εξακολουθεί να ισχύει ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος η εγγραφή στο μητρώο κάθε νομικού προσώπου (όπως του ΣΟΕ) που διασφαλίζει την άσκησή του υπό συνθήκες που εγγυώνται την επίτευξη σκοπών δημόσιου συμφέροντος. Δεν ισχύουν, όμως, περιορισμοί αντίθετοι προς τον ν. 3919, όπως ο ορισμός συγκεκριμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εγγραφούν στο νομικό πρόσωπο και να ασκούν το επάγγελμα.

Με το επίμαχο σχέδιο ΠΔ -τονίζει το ΣτΕ- δεν προσαρμόζεται η νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος προς την άρση των περιορισμών πρόσβασης σ' αυτό, η οποία έχει ήδη γίνει με τον ν. 3919.

Επίσης προβλέπεται ανεπίτρεπτα εξουσιοδότηση για ολοκλήρωση των νομοθετικών μεταβολών στο μέλλον, αφού οι εξετάσεις για διορισμό των ενδιαφερομένων θα γίνουν μετά την ισχύ Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, που μπορεί να θεσπιστεί αφού συγκροτηθεί η γενική συνέλευση του σώματος για να συγκληθεί 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του ΠΔ. Συνεπώς το σχέδιο ΠΔ δεν είναι νόμιμο.

Αισιοδοξία και αγωνία για το PSI

Το βράδυ της Πέμπτης εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι κριτήριο για την απόφαση των Βρυξελλών

Ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την ομαλή έκβαση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα. Μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα και έως το βράδυ της Πέμπτης που εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, κορυφώνεται η αγωνία καθώς το αποτέλεσμα θα αποτελέσει κριτήριο για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση είναι συγκρατημένη η αισιοδοξία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος που θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιτεύξιμος είναι το ποσοστό συμμετοχής να κινηθεί μεταξύ 75% και 90%.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από κυβερνητικές πηγές, αυτή την εβδομάδα όλο το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση του PSI χωρίς... απρόοπτα και είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε στη Φρανκφούρτη, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν την ικανοποίησή τους από το κάλεσμα που απηύθυνε το IIF στους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, όμως, η ελληνική πλευρά στέλνει και προειδοποιητικό μήνυμα προς τους ομολογιούχους πως αν η διαδικασία δεν στεφθεί με επιτυχία, οι επόμενες κινήσεις θα είναι «επώδυνες» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου σε συνέντευξη στους «New York Times» εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ποσοστό συμμετοχής αλλά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την... επόμενη ημέρα σε περίπτωση αποτυχίας.

Οπως είπε, είναι νωρίς να υπάρχει αίσθηση για το ποσοστό συμμετοχής στο PSI, ωστόσο προσέθεσε πως είναι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας οι επενδυτές κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν εθελοντικά.

«Είμαστε κοντά στον στόχο για καθολική συμμετοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως αν το PSI δεν προχωρήσει, η επόμενη κίνηση θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς δεν θα υπάρχουν τα κίνητρα του υφιστάμενου προγράμματος.

Ο κ. Χριστοδούλου συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει ισονομία, δηλαδή δεν μπορεί σε έναν επενδυτή να υπάρξει απομείωση 70% και σε άλλον να πληρωθεί στο άρτιο το ομόλογο που κατέχει.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το βράδυ της Πέμπτης κλείνει το βιβλίο προσφορών και θα γνωρίζουμε πόσοι από τους επενδυτές οι οποίοι κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 177 δισ. ευρώ που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Εξ αυτών, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών και των Ταμείων θα είναι καθολική.

Από τις επαφές που έχουν γίνει και με ξένους επενδυτές θεωρείται πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 75%.

Από εκεί και πέρα και ανάλογα με το τελικό ποσοστό, θα αποφασισθεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) οι οποίες καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή στο «κούρεμα» και της μειοψηφίας.

Το ζητούμενο είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους (μαζί με το «κούρεμα» των ομολόγων που διέπονται από βρετανικό και ιαπωνικό δίκαιο) να φθάσει τουλάχιστον στα 100 δισ. ευρώ, για να μην προκύψει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης.

IIF
Στήριξη στο πρόγραμμα

Εκκληση στους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο PSI, απηύθυνε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε το Σάββατο στη Ζυρίχη.

Σε σχετική ανακοίνωση του IIF διατυπώνεται η ισχυρή στήριξη του Ινστιτούτου στην προτεινόμενη λύση, αλλά και η έκκληση προς τα μέλη του να συμμετάσχουν στο PSI, με την υποσημείωση ότι η τελική απόφαση αφορά αποκλειστικά τους ομολογιούχους.

Το IIF τονίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική της ανάκαμψη.

«Κούρεμα» 50% στους εισακτέους ΑΕΙ – ΤΕΙ

Οι πρυτάνεις ζητούν μείωση των φετινών εισακτέων κατά το ήμισυ λόγω μείωσης των κονδυλίων για την Παιδεία.

«Κούρεμα» 50% στους εισακτέους ΑΕΙ – ΤΕΙ

Καμπανάκι κινδύνου για συνέπειες στην ποιότητα σπουδών κρούουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, καθώς τα κονδύλια για τα ΑΕΙ έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι σχολές να μην μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο των εισακτέων.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μίσους φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

Οι πρυτάνεις αναφέρουν στο «ΕΘΝΟΣ» πως έχουν «ψαλιδιστεί» οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα στη διδασκαλία και να μην μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα σπουδών.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000. Ετσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο στην εισήγηση που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει μόλις 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρυσι.

«Ψαλίδι» σε ιατρικές και παιδαγωγικές

Από τις μειώσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε τα αποκαλούμενα «φιλέτα» των σχολών.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προτείνει μείωση και σε περιζήτητα υψηλόβαθμα τμήματα, τα οποία δηλώνουν χιλιάδες υποψήφιοι. Ζητά λοιπόν λιγότερους εισακτέους για τα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.

Σημαντικές θα είναι οι περικοπές που θα γίνουν -εάν «περάσει» η πρόταση του ιδρύματος- και στα λεγόμενα καθηγητικά τμήματα.

Η πρόταση για τη σχολή Μαθηματικών είναι για 180 εισακτέους, όταν πέρυσι το τμήμα είχε απορροφήσει συνολικά 328 άτομα. Το Τμήμα Χημείας ζητεί μόλις 40 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 118.

Για τη σχολή Φυσικής η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να εισαχθούν 130 φοιτητές από 218 το προηγούμενο έτος.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση που προτείνεται και για το πιο περιζήτητο τμήμα πανελλαδικά (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης). Πέρυσι από όλες τις κατηγορίες είχαν απορροφηθεί 283 άτομα και φέτος υπάρχει εισήγηση για 180.

Φυσικά, τα πράγματα στο συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι προσλήψεις δασκάλων γίνεται με το σταγονόμετρο και πλέον ισχύει η σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Στέλνουν τους πολίτες στην εφορία για το χαράτσι

Στη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλες τις εφορίες, προβλέπει οτι ο έφορος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι να αυξηθούν οι δόσεις ή να μειωθεί το τέλος ακινήτων για τους φορολογούμενους που εμφανίζουν οικονομική αδυναμία καταβολής του τέλους.

Νέα εγκύκλιος για το χαράτσι

Στην εγκύκλιο, που στάλθηκε στις εφορίες την Παρασκευή, τονίζεται χαρακτηριστικά οτι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος "ο προιστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά".

Έτσι, αφού περάσουν 120 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή του φόρου ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα μπορεί να αποφασίσει αναλόγως, ωστόσο δεν θα συμβαίνει το ίδιο για όσους έχουν τη δυνατότητα, άλλα δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά κριθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Έρχεται νέος φόρος στα ακίνητα

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε πως το χαράτσι είναι συνταγματικό και έχει έκτακτο χαρακτήρα και συνεπώς θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013, κάνει το ΥΠΟΙΚ να φέρει στη θέση του νέο φόρο για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", μελετάται πρόταση η οποία προβλέπει την ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην κατοχή ακίνητης περιουσίας σε ένα ενιαίο τέλος.

Η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακινήτων σημαίνει επί της ουσίας την κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για το 2012 το ΕΕΤΗΔΕ θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ αλλά δεν θα διακόπτεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν. Απλά η ΔΕΗ θα ενημερώνει το ΥΠΟΙΚ για τους λογαριασμούς πουν δεν εξοφλήθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα διεκδικούν τα οφειλόμενα ποσά από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Έτσι, για το 2011 πληρώθηκε σε δύο δόσεις, για το 2012 θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ σε περίπτωση που δεν καταβληθεί θα καταργηθεί από το 2013 και μετά. Το τέλος μέσω ΔΕΗ αποδίδει περίπου 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα, καθώς και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, αποδίδει περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως και θα καταργηθεί.

Έτσι, οι δύο φόροι θα ενοποιηθούν σε ένα μόνιμο τέλος χωρίς αφορολόγητο όριο για τους οποίους θα εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά τα έσοδα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, με εκείνα που εισπράττονται σήμερα από ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ.

Συνεπώς αν ενοποιηθεί ο ΦΑΠ και το ειδικό τέλος τότε θα σημάνει τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει όριο τα 200.000 ευρώ.

"Η αντικατάστασή τους από τον ενιαίο φόρο θα οδηγήσει είτε στη σημαντική μείωση του αφορολογήτου είτε στην πλήρη κατάργησή τους", αναφέρει το δημοσίευμα.

Καταργούν τις φοροαπαλλαγές για αγροτεμάχια

Μάλιστα, σύντομα αναμένεται και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και γενικά των εκτός σχεδίου εκτάσεων που σήμερα φοροαπαλλάσονται. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν θα τεθεί αφορολόγητο όριο από το νέο φόρο. Έτσι, είτε ο νέος ενιαίος φόρος θα τα συμπεριλάβει είτε θα θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα της εν λόγω κατηγορίας.

Παράλληλα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, καθώς, όπως αναφέρει το μνημόνιο, "μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς".

Εφόσον τελικά αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές, θα παρασύρουν ανοδικά περισσότερους από 20 φόρους και τέλη!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)