Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη σοκ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μπορεί η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τις θηριωδίες που διέπραξαν στην Ελλάδα, την περίοδο της κατοχής να είναι πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, ωστόσο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποί του δεν έχουν τον ίδιο... ζήλο.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ "δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών", όπως είχε πει.

Κανείς δεν ασχολήθηκε...

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων:

"Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό" ανέφερε ο υπουργός.

Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο, όπως ανέφερε, απ' τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως "θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία".

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, "αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών".

"Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε" πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Οργή βουλευτών για την αδράνεια δεκαετιών

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, κοινή υπήρξε η καταδίκη της αμέλειας που επέδειξε επί δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο.

Ομόφωνη υπήρξε η υιοθέτηση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την τεκμηρίωση και προώθηση των ελληνικών αξιώσεων, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα "την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος".

Καταγράφεται επίσης και η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), "να επανασυσταθεί το γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, που έκλεισε το 1952".

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.

Δήμας: "Θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις"

"Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό, φιλία και εμπιστοσύνη. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας" υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αφού υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τον πόλεμο, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν συνοδοιπόροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Συνεχίζοντας, έθιξε και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι "ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική".

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ "είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, υπογραμμίζοντας πρώτον ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερον ότι το Δικαστήριο τόνισε πως το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Τέλος, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Τέλος τα δώρα; - Το δώρο του Πάσχα θα είναι το τελευταίο;

Τα μέτρα του Ιουνίου δεν θα περιλαμβάνουν μόνο φορολογία, οι μειώσεις των δαπανών θα φέρουν και μισθολογικές μειώσεις. Οι πιέσεις της τρόικας είναι ασφυκτικές.Πλέον ασκούνται πιέσεις για νέες μειώσεις μισθών στα επίπεδα μάλιστα αυτών που ήδη έγιναν και καλά καλά ακόμη δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

Οι πιέσεις αφορούν και πάλι στον ιδιωτικό τομέα που μόλις και μετά βίας γλίτωσε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας το καλοκαίρι.

Όπως φάνηκε και από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα στη... ζυγαριά οι τροϊκανοί βάζουν είτε μισθούς 400 ευρώ, μια μείωση δηλαδή της τάξης του 15 με 20% επιπλέον ,είτε την κατάργηση των δώρων.

Όπως και την προηγούμενη φορά (πρόσφατα) ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος. Είτε θα χαθούν δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός, είτε θα χαθούν πολλοί περισσότεροι από τις μειώσεις κάθε μήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελευθερος Τύπος” μάλιστα και όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΔΝΤ ήδη έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση πως εαν δεν υπάρξουν άμεσες θετικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις ως 22% που επιβλήθηκαν θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και πάλι στους μισθούς.

Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε πως ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος την προηγούμενη φορά είχε πει πως οι μειώσεις μπορούν και να επιβληθούν μονομερώς από την κυβέρνηση και χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Δημόσιο: μόνο μειώσεις ως το 2014 – Μπόνους ως και 1 μισθό από το 2015

- Με ποιο τρόπο κάποιοι θα πληρώνονται μισό ή έναν επιπλέον μισθό

- Ποιος θα βάζει τα κριτήρια στο “ατομικό συμβόλαιο” κάθε υπαλλήλου

- Ποια κριτήρια οδηγούν ακόμη και σε... απόλυσηΌλα... ξαναλλάζουν στο Δημόσιο. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Πρώτα απ' όλα και βάσει του νέου Μνημονίου που προβλέπει απολύσεις αλλά κυρίως μείωση των δαπανών παγώνουν όλα όσα προβλέπονται για μπόνους και αυξήσεις ή προαγωγές.

Οι πρώτες αυξήσεις δεν θα έρθουν πριν περάσουν ακόμη δύο χρόνια, πριν το 2014 δηλαδή, ενώ τα προβλεπόμενα μπόνους ή πριμ στους μισθούς δεν θα αρχίσουν να καταβάλονται πριν το 2015.

Πως θα πετυχαίνει κάποιος υπάλληλος αύξηση στο μισθό του μέσω αυτών των πριμ;

Τρεις είναι οι τρόποι.

Πρώτα απ' όλα προβλέπεται μηνιαία καταβολή μπόνους 15% επί του μισθού για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπηρεσίες δημοσιονομικού χαρακτήρα που πιάνουν τους στόχους.

Παράλληλα και στις υπηρεσίες όπου οι στόχοι καλύπτονται στο 90% οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν πριμ ίσο με το 1/2 του μισθού τους μια φορά το χρόνο.

Στις υπηρεσίες όπου οι στόχοι καλύπτονται σε ποσοστό πάνω από 90% το μπόνους θα είναι ίσο με έναν μισθό τον χρόνο.

Όλα αυτά βάσει το λεγόμενου ατομικού συμβολαίου απόδοσης του υπαλλήλου:

Το "συμβόλαιο απόδοσης" που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενο του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Κριτήρια Αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία στο εξής καλούνται "δείκτες":

α. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων,

β. Ο χρόνος εκτέλεσης,

γ. Η κανονικότητα του ρυθμού εκτέλεσης των καθηκόντων,

δ. Η ορθολογική διαχείριση των παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων και

ε. Οι ειδικοί δείκτες μέτρησης του παραγόμενου έργου

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων κλπ, λαμβάνονται υπόψη:

- Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού

- Ηγετική ικανότητα

- Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

- Ικανότητα εκπροσώπησης της υπηρεσίας

- Γνώση Αντικειμένου

- Πρωτοβουλία

- Ικανότητα λήψης αποφάσεων

- Διαχείριση Προβλημάτων

- Επικοινωνία

Με κατασχέσεις μισθού-σύνταξης απειλούν τους οφειλέτες

Με την προθεσμία που είχε δοθεί για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο να εκπνέει αύριο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παράταση λίγων ημερών καθώς δόθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Λογιστές, φοροτεχνικοί, αλλά και φορολογούμενοι κρίνουν αναγκαία την εν λόγω παράταση, τουλάχιστον έως το Πάσχα, αφενός μεν για να αποφευχθεί συμφόρηση στις εφορίες τις δύο τελευταίες ημέρες και νέα ταλαιπωρία των υπόχρεων, αφετέρου για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε και το Δημόσιο να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο χρέη, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να έχει μπει στα δημόσια ταμεία έως το τέλος Ιουνίου.

Από τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν τα εξής:

* Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν 260 άτομα, τα οποία χρωστούν συνολικά 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Από 10 έως 25 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με συνολικό χρέος 2,89 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Από 25 έως 50 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν 64 άτομα, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 2,22 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Από 50 έως 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 15 άτομα, με το συνολικό χρέος 916,23 εκατομμύρια ευρώ.

* Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν 15 φορολογούμενοι ο καθένας, ενώ μόνο ένας εκ των οφειλετών χρωστά 952 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα 15 άτομα οφείλουν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Θα κατάσχουν εισοδήματα και συντάξεις

Η ανάγκη να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" των εσόδων και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στο να αυξήσει την "πίεση" προς τους φορολογούμενους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να κατάσχεται το 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.

Εάν από την άλλη πλευρά το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομείναν ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Οι διαφορές εντόκων και ομολόγων

ΕΝΤΟΚΑ γραμμάτια είναι ένα χρεόγραφο που εκδίδει το κράτος για να δανεισθεί βραχυπρόθεσμα.

Εχει μέγιστη διάρκεια μέχρι 12 μήνες. Αντίθετα, τα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ξεκινώντας από τα 2 χρόνια και φθάνοντας 30 στην περίπτωση της Ελλάδος. Αλλες χώρες, π.χ. Γαλλία, έχουν εκδώσει ακόμη και 50ετή ομόλογα στο παρελθόν. Τα έντοκα γραμμάτια δεν πληρώνουν τοκομερίδιο στον κάτοχό τους όπως τα ομόλογα.

*Αντίθετα, η απόδοση του επενδυτή προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της ονομαστικής τιμής του εντόκου στη λήξη. Αν π.χ. ένα 12μηνο έντοκο γραμμάτιο αγορασθεί σήμερα στα 950 ευρώ, ο επενδυτής θα λάβει 1.000 ευρώ στη λήξη, με αποτέλεσμα η ετήσια απόδοση να ανέλθει σε 5% προ φόρων. Οι κάτοικοι Ελλάδος υπόκειται σε φόρο 10%.

*Στην περίπτωση ενός παραδοσιακού 5ετούς κρατικού ομολόγου με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ που πληρώνει σταθερό κουπόνι 4% ετησίως και αγοράσθηκε σήμερα στα 1.000 ευρώ, ο επενδυτής θα εισπράττει 40 ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια, συν 1.000 ευρώ στη λήξη.

Σ' αυτή την απλή περίπτωση, η απόδοση μέχρι τη λήξη του ομολόγου για κάποιον που το κρατά μέχρι τη λήξη του διαμορφώνεται σε 4% προ φόρων. Οι κάτοικοι Ελλάδος υπόκειται σε φόρο 10% επί του κουπονιού.

Την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε από το "κούρεμα" στα ομόλογα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία είχε επενδύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι "ο νόμος 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/Α’) με σαφήνεια προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, "με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμιακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων (άρθρο 15, παρά. 11, εδάφιο ζ)".

Με βάση αυτά ρωτά τον Λουκά Παπαδήμο:

* Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας θυσίασε τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο κατά το χρονικό διάστημα που, είτε το "κούρεμα" των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου είχε αποφασιστεί είτε, ακόμη χειρότερα, βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση;

* Για ποιο λόγο ρευστά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία εξαιρέθηκαν από το "κούρεμα" μαζί με τέσσερις σειρές διεθνών ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο;

* Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στα ΝΠΔΔ;

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)