Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Που πήγαν τα 200 δις ευρώ;...

Γράφει ο Δευκαλίωνας

Στον χθεσινό Δευκαλίωνα γράφτηκε μία μεγάλη αλήθεια. Χρεώθηκε ο Ελληνικός Λαός με περίπου 350 δις ευρώ για να σωθεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ήτοι καταθέσεις περίπου 150 δις ευρώ. Αντίλογος μπορεί να υπάρξει, να είναι μεγάλος και με πάμπολλα επιχειρήματα. Όμως η αλήθεια είναι αυτή που λένε οι αριθμοί. Δόθηκαν στις τράπεζες υπό την μορφή μετρητών, ομολόγων και εγγυήσεων περίπου 350 δις ευρώ από τα τέλη του 2008 έως σήμερα. Τελικό αποτέλεσμα...
έχουν διασωθεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στο οποίο είναι κατατεθειμένα αυτήν την εποχή περίπου 150 δις ευρώ.
Το επιχείρημα αυτό, πρώτα ο κ. Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εκ των υστέρων ο κ. Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το εξέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων χωρίς να πάρουν επί της ουσίας καμιά απάντηση. Είναι φανερό που το πάνε οι δύο κατ’ εξοχήν ηγέτες του εγχώριου αντιμνημονιακού κινήματος. Από τα περίπου 350 δις ευρώ που δαπανήθηκαν για την σωτηρία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έως τα διασωθέντα περίπου 150 δις ευρώ των καταθέσεων, περισσεύουν περίπου 200 δις ευρώ!
Που ξοδεύτηκαν αυτά τα περίπου 200 δις ευρώ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια.  Εκεί θα πατήσουν οι δύο αντιμνημονιακοί ηγέτες και θα ρωτήσουν την κυβέρνηση. Αυτά τα περίπου 200 δις ευρώ μήπως έφταναν για την σοβαρή και αξιόπιστη αντιμετώπιση του χρέους, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας; Γιατί τελικά δεν δόθηκαν εκεί που έπρεπε, δηλαδή για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης;
Κατανοεί η στήλη το παράδοξο του επιχειρήματος. Όμως είναι έτσι ακριβώς. Δόθηκαν στις τράπεζες 350 δις ευρώ και διασώθηκαν 150 δις καταθέσεις. Και το ερώτημα τίθεται καθημερινά και πιο οδυνηρό: Που πήγαν τα 200 δις ευρώ; 
Από  Σίβυλλα

Ζήτω η Τραπεζική Δημοκρατία!
Γράφει ο Δευκαλίωνας
Επαναλαμβάνοντας την θέση της στήλης ότι εάν η κυβέρνηση γνώριζε από πριν ότι η συγχώνευση μεταξύ ΕΘΝΙΚΗΣ και EuroBank οδηγούνταν σε αποτυχία, τότε και σε συνδυασμό με τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο προκύπτει μείζον πολιτικό πρόβλημα τουλάχιστον για τον υπουργό οικονομικών.  Ένα ακόμα πρόβλημα στα τόσα που έχουν προστεθεί στην πλάτη του υπουργείου οικονομικών (υποθέσεις Τ+3 και Τ+10, υπόθεση CDS, υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ).
Πρόβλημα που θα πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιες δικαστικές και πολιτικές αρχές. Εμείς μέχρι εκεί μπορούμε να το πάμε χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την ζωή και την ευτυχία της οικογένειας μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων. Και δεν είναι υπερβολή τα παραπάνω. Διαβάστε το αυριανό 15νθήμερο πολιτικό περιοδικό Hot-Doc και θα μας δικαιολογήσετε απόλυτα.
Εμείς απλά θα επισημάνουμε τα εξής: Θα γίνει η κατά τον νόμο έρευνα για να διαπιστωθεί πόσα από αυτά που αναφέρει το περιοδικό είναι αλήθεια και πόσα ψέματα. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Χωρίς να θεωρήσουν λοιπόν οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ότι παύουμε να υπηρετούμε την αλήθεια και γινόμαστε ριψάσπιδες και επισημαίνοντας ότι μείωσαν την σύνταξη των γερόντων κατά μερικά 50αρικα ευρώ προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζες. Διάσωση που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα περίπου 350 δις ευρώ. Διάσωση που είχε σαν στόχο να περισώσει καταθέσεις το πολύ 160 δις ευρώ. Δηλαδή έστειλαν τον Ελληνικό Λαό στην ανέχεια ξοδεύοντας περίπου 350 δις ευρώ για να σώσουν 150 δις ευρώ καταθέσεις!
Αναφωνούμε: Ζήτω η Τραπεζική Δημοκρατία!
Από Σίβυλλα

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στα 2,5 δις ευρω κινείται η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεια σύμφωνα με τα στοιχεια της ΠΟΠΟΚΠ(Πανελ.Ομοσπονδια Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικης Πολιτικής).

Κατά την ΠΟΠΟΚΠ η ύφεση, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας η αδήλωτη εργασία έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε εφιαλτική κατάσταση.
Το πρώτο 2μηνο του έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ.Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δις και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δις χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος από αστοχίες υπολογισμών.

ΙΚΑ

Στον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό φορέα η κατάσταση είναι δραματική.
Κάθε μήνα ο Οργανισμός κάνει έναν αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει τις συντάξεις του μήνα. Το πρώτο 2μηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.

Οι απώλειες του Ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36% με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δις.

Με τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δις το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δις και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δις.

Το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.



ΟΑΕΕ

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένους το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δις από 3 δις το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δις.

Να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 στο Ταμείο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δις από 3,5 δις που ήταν το 2009.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ € με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρόβλημα στον προϋπολογισμό του Ταμείου δημιουργεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013 ποσού 150 εκατ ή 600 συνολικά 2013-2014.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο Οργανισμός σε 350.000 συνταξιούχους.

Επίσης συμφωνα με τα στοιχεια της ΠΟΠΟΚΠ:

--Τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μετά από την διαδικασία του κουρέματος έχασαν το 53,50% δηλ 11,92 δις ευρω.Αν λάβουμε υπόψη μας τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων (κουρεμένων ομολόγων) λήξεως 2023-2042 οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξεως του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας.

----Ο χρόνος αναμονης για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση(πανω από ένα ταμείο) φθάνει και τα 2 έτη.
http://elgeorgakis.blogspot.gr/

Πως θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη

Του Ηλία Π. Γεωργάκη
Οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών αφορούν όσους κατοχυρώνουν ή θεμελιώνουν με την εξαγορά πλασματικών ετών τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1η/1/2011 και μετά, με βασική προϋπόθεση να έχουν τη χρονιά αυτή τουλάχιστον 12 έτη (ή 3.600 μέρες) ασφάλισης (κανονικής ή και προαιρετικής) και να ανήκουν σε κατηγορία ασφαλισμένων για τους οποίους έχουν αυξηθεί είτε τα όρια ηλικίας είτε τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010. Σε αυτήν την κατηγόρια ανήκει η πλειονότητα όσων πρωτοκόλλησαν ένσημα μέχρι 1992. Σημειώνεται ότι:
  • Mε τα πλασματικά χρόνια το κόστος εξαγοράς είναι χαμηλότερο από την κανονική ασφάλιση.
  • Η προσθήκη πλασματικών ετών στην πραγματική ασφάλιση ανεβάζει σημαντικά το τελικό ποσό σύνταξης.
  • Όλοι όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι) μπορούν να αποφύγουν στην πράξη την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αντί του 67ου έτους, να αποχωρήσουν για παράδειγμα είτε στα 65 είτε στα 60 είτε στα 58 είτε στα 56 είτε στα 55, δηλαδή έως 12 χρόνια νωρίτερα από τα 67 και με πλήρη σύνταξη.
  • Η εξαγορά πλασματικού χρόνου, αν γίνει «τοις μετρητοίς», έχει έκπτωση 15%. Μπορεί να γίνει όμως και με δόσεις, τόσες όσοι και οι μήνες που αναγνωρίζονται! Έτσι το κόστος περιορίζεται σημαντικά και πλέον η εξαγορά πλασματικού χρόνου λειτουργεί ως ένα είδος επένδυσης για μεγαλύτερη σύνταξη.
Διευκρινίζεται οτι το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να υφίσταται για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1-1-2011 και εφεξής. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε πριν είτε μετά το έτος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του οποίου επιθυμούν να κατοχυρώσουν οι ασφαλισμένοι. Στην πράξη έρχεται μια έξτρα διευκόλυνση στην εξαγορά πλασματικών ετών, καθώς ένας ασφαλισμένος μπορεί να κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του 2011 ακόμη και μετά το 2013. Έτσι από την 1/1/2011 µ μπορούν να αναγνωρίσουν:
  • 4 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.
  • 5 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.
  • 6 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.
  • 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.
Μετά και την προσθήκη της εξαγοράς πλασµατικών για τους γονείς και στον ιδιωτικό τοµέα, τα πλασµατικά χρόνια είναι τα εξής:
  1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Ο στρατός υπολογίζεται µε βάση τον τελευταίο µισθό (20%), ενώ για όσους θεµελιώνουν από το 2011 έως και το 2014 παρέχεται έκπτωση 30%. Πέραν αυτής της χρονολογίας, το κόστος περιορίζεται στο 50%.
  2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
  3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.
  4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες.
  5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι 2 έτη.
  6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου ινστιτούτου επαγγελµατικής κατάρτισης ή διπλώµατος σχολής ξεναγών, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου µετά την συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε µέσες τεχνικές και επαγγελµατικές σχολές ή σε µονάδες της δευτεροβάθµιας τεχνικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης από την έναρξη ισχύος του ν. 576/1977 και µετά ή στο ενιαίο πολυκλαδικό λύκειο, ο οποίος είναι ίσος µε τον κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσηµο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής.
  7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το δηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.
  8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE (Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας) χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ηµέρες).
  9. O χρόνος απεργίας.
  10. O πλασµατικός χρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία). Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). Δηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς.
Πηγή: elgeorgakis.blogspot.gr

Εισφορές Τ.Σ.Α.Υ.



. ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Τ.Σ.Α.Υ.)

Α. ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΩΣ 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι)
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΑΓΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛ/ΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦ/ΜΕΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Κλάδος Σύνταξης
Ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ άνω των 5 ετών
 
------------
139,39
------------
13,33
Κλάδος Σύνταξης
Ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ έως 5 έτη
------------
83,60
------------
13,33
Κλάδος ασθένειας
Έμμισθοι με δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος
Σύνολο ακαθάριστων αποδοχών
------------
5,00
4,30
Κλάδος ασθένειας
Έμμισθοι άνευ δικαιώματος άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος
Σύνολο ακαθάριστων αποδοχών
------------
2,15
4,30
Κλάδος Πρόνοιας
Σύνολο ασφαλισμένων
------------
2,93
------------
------------
Στέγη υγ/κών
Σύνολο ασφαλισμένων
------------
0,88
------------
------------
 
Παρατηρήσεις:
  • 1.Η εισφορά εργοδότη για τον κλάδο σύνταξης (13,33%) υπολογίζεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών.
  • 2. Το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών (βασικός, επιδόματα, υπερωρίες, εφημερίες, ποσοστά θέσεων κλπ) για τις περιπτώσεις εισφοράς των ασφαλισμένων στον Κλάδο Σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκάστοτε μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. Σε ό,τι αφορά τις εισφορές των εργοδοτών, για μεν τις περιπτώσεις ασφαλισμένων άνευ δικαιώματος άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, το 13,33% υπολογίζεται μέχρι το εκάστοτε ανώτατο όριο του ΙΚΑ, ενώ για τους υγειονομικούς που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση υπολογίζεται στον εκάστοτε βασικό μισθό πρώτου μισθολογικού κλιμακίου (καταληκτικού κατηγορίας ΠΕ).
  • 3. Για τις εργοδοτικές εισφορές του Κλάδου Ασθενείας (4,30%), το σύνολο των υπολογιζόμενων ακαθάριστων αποδοχών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εκάστοτε μέσο μηνιαίου Α.Ε.Π. ενώ για όσους υγειονομικούς απαγορεύεται η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος οι αποδοχές υπολογίζονται μέχρι το εκάστοτε ανώτατο όριο του ΙΚΑ όχι όμως σε αποδοχές κατώτερες του Α.Ε.Π.
  • 4. Οι πάγιες μηνιαίες εισφορές για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν διενεργούνται στα Δώρα Εορτών καθώς και στο Επίδομα Αδείας.
  • 5. Η ασφάλιση στον κλάδο Πρόνοιας όλων των υγειονομικών είναι υποχρεωτική.
Β. ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ 01/01/1993 (νέοι ασφαλισμένοι)
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΑΓΙΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛ/ΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦ/ΜΕΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Κλάδος Σύνταξης
Ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ άνω των 5 ετών
Πάσης φύσεως αποδοχές
 
------------
 
6,67
 
13,33
Κλάδος Σύνταξης
Ασφαλισμένοι στο ΤΣΑΥ έως 5 έτη
Πάσης φύσεως αποδοχές
 
------------
 
4,00
 
13,33
Κλάδος ασθένειας
Σύνολο ασφαλισμένων
Πάσης φύσεως αποδοχές
 
------------
 
2,55
 
5,10
Κλάδος Πρόνοιας
Σύνολο ασφαλισμένων
Πάσης φύσεως αποδοχές
 
------------
 
4,00
 
------------
Στέγη υγ/κών
Σύνολο ασφαλισμένων
------------
0,88
------------
------------
 
Παρατηρήσεις:
  • 1. Στις πάσης φύσεως αποδοχές όλων των ανωτέρω περιπτώσεων περιλαμβάνονται τα Δώρα Εορτών καθώς και το Επίδομα Αδείας, ενώ δεν υπολογίζονται τυχόν έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, ασθενείας ή θανάτου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 22 του Ν. 2084/92.
  • 2. Η ασφάλιση στον κλάδο Πρόνοιας όλων των υγειονομικών είναι υποχρεωτική.
  • 3. Επισημαίνεται ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά Κλάδου Σύνταξης για τους υγειονομικούς που απασχολούν.
 
Γ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΣΑΥ
 
1. Για υπαλλήλους ασφαλισμένους έως 31/12/1992
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
ΤΣΑΥ Σύνταξης
Βασικός Μισθός
6,67
ΤΣΑΥ Ασθένειας
Σύνολο Αποδοχών πλην Κινήτρου Απόδοσης
2,55
 
 

2. Για υπαλλήλους ασφαλισμένους από 01/01/1993
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
ΤΣΑΥ Σύνταξης
Σύνολο Αποδοχών πλην Κινήτρου Απόδοσης
6,67
ΤΣΑΥ Ασθένειας
Σύνολο Αποδοχών πλην Κινήτρου Απόδοσης
2,55
 
Παρατηρήσεις: Για τις περιπτώσεις 1 και 2, η εισφορά του εργοδότη ανέρχεται στο 4% επί του Βασικού Μισθού.
 
3. Για Μηχανολόγους  Μηχανικούς
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
ΤΣΑΥ Σύνταξης
Βασικός Μισθός
6,67
4,00
 
4. Για Δικηγόρους (πάγιας αντιμισθίας)
 
ΕΙΔΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
ΤΣΑΥ Σύνταξης
Βασικός Μισθός
6,67
4,00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ποιοι και πως μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη

 Με βάση τον νόμο 4093/2012 επήλθαν μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.ΣΑ.Υ., Τομέας Ασφάλισης Νομικών) για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από 1/1/2013. Ωστόσο για όσους συμπληρώνουν 20 χρόνια ασφάλισης μέχρι 31.12.2012 δεν θα επέλθει καμία αλλαγή.
Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από τους ανωτέρω Τομείς (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τομέας Ασφάλισης Νομικών), με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει την 20ετία μέχρι 31.12.2012 επέρχονται αλλαγές με σημαντικότερη, την αύξηση των ορίων ηλικίας. Συγκεκριμένα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Παράδειγμα:
Ασφαλισμένος του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, ο οποίος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΑΕΕ, μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 18 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και το 65° έτος της ηλικίας του.
Όσον αφορά στη λήψη μειωμένης σύνταξης, πληροί και ως προς το όριο ηλικίας και ως προς το χρόνο ασφάλισης τις σχετικές προϋποθέσεις μέχρι 31/12/2012 για τη λήψη μειωμένης σύνταξης (τουλάχιστον 16 έτη ασφάλισης και 65 ετών μέχρι 31/12/2012), και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη και μετά την 1/1/2013, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Αντίθετα, για τη λήψη πλήρους σύνταξης δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών μέχρι 31/12/2012), καθώς δεν συμπληρώνει μέχρι 31/12/2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, και ως εκ τούτου προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Συνταξιοδότηση και από τους δύο φορείς
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν.3996/2011, οι γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τη λήψη δεύτερης σύνταξης από το Ε.Τ.Α.Α. (65° ή 67° έτος της ηλικίας και τουλάχιστον 20 ή 16 έτη ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη) δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης ταυτόχρονα και στους δύο φορείς ή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα ή το Δημόσιο.
Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από το Ε.Τ.Α.Α. εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. που πρόκειται να λάβουν μία σύνταξη. Ως εκ τούτου ως προς τις απαιτούμενες για συνταξιοδότηση προϋποθέσεις, στις περιπτώσεις ταυτόχρονης ή εντός εξαμήνου συνταξιοδότησης, έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην αριθ. Φ.80000/ οικ.26985/ 852/21.11.2012 εγκύκλιο μας (ΑΔΑ : Β4ΣΞΛ-ΩΘΑ)
Παράδειγμα:
Ιατρός του Ε.Σ.Υ. είναι παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το Τ.Σ.Α.Υ. Μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Α.Υ. και το 59° έτος της ηλικίας του, οπότε και κατοχυρώνει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί από το Τ.ΣΑ.Υ. και μετά την 1/1/2013 με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (δηλαδή θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2014).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω είναι η αίτηση για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο να υποβληθεί ταυτόχρονα με την αίτηση για σύνταξη από το Τ.Σ.Α.Υ., ή σε περίπτωση που προηγηθεί η αίτηση για σύνταξη από το Δημόσιο, η αίτηση στο Τ.Σ. Α. Υ. να υποβληθεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από το Δημόσιο (στο συγκεκριμένο παράδειγμα εάν η αίτηση για σύνταξη από το Δημόσιο υποβληθεί την 1/3/2014, η αίτηση στο Τ.Σ. Α. Υ. θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31/8/2014).
Συνταξιοδότηση από τον πρώτο φορέα
Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 18 του ν.3232/2004, δόθηκε η δυνατότητα στους έμμισθους ασφαλισμένους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ. και στους δικαστικούς υπαλλήλους, έμμισθους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από τους ανωτέρω Τομείς, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όσους πρόκειται να λάβουν μία σύνταξη, και στις περιπτώσεις που η αίτηση συνταξιοδότησης υποβληθεί μετά την παρέλευση εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα ή το Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της σύνταξης από το Ε.Τ.Α.Α. καταβάλλεται μειωμένο κατά 3% για κάθε έτος της ηλικίας που λείπει από το επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Η ανωτέρω ρύθμιση εξακολουθεί να εφαρμόζεται και μετά την 1/1/2013.
Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό της μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το 65° έτος της ηλικίας για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2012. Στις περιπτώσεις που η συνταξιοδότηση θα γίνει βάσει των προϋποθέσεων που ισχύουν από 1/1/2013 και εφεξής, για τον υπολογισμό της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το 67° έτος της ηλικίας, το οποίο από την ημερομηνία αυτή αποτελεί το γενικό όριο για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος σύμφωνα με το ν.4093/2012.
Παράδειγμα: Μηχανικός, παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο το 2010, όμως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί συγχρόνως ή εντός εξαμήνου και από το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., οπότε και κατοχυρώνει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας του (δηλαδή το 2014). Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη θα καταβληθεί μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το 65°.
Παράδειγμα: Μηχανικός, παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο το 2011, όμως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί συγχρόνως ή εντός εξαμήνου και από το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. μετά την 1/1/2013, οπότε προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 ετών. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη θα καταβληθεί μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το 67°.

Υπολογισμός ποσού σύνταξης διαδοχικής ασφάλισης – Διάφορες περιπτώσεις

Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης εξαρτάται από την φύση της εργασίας του ασφαλισμένου (μισθωτός ή αυτοτελώς απασχολούμενος), τον οργανισμό στον οποίο ασφαλίσθηκε και την χρονική περίοδο ασφάλισης σε κάθε οργανισμό, καθορίζεται δε μετά από αλληλογραφία των Οργανισμών και δεν είναι ίδιος για όλους τους ασφαλισμένους.
Έτσι σε μια κατηγορία ασφαλισμένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 1405/83, όπου το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία του απονέμοντα οργανισμού και ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης θεωρείται χρόνος αυτού και σε μία άλλη κατηγορία ασφαλισμένων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/04, όπου ο απονέμων οργανισμός υπολογίζει τόσο το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισής του όσο και το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στους συμμετέχοντες οργανισμούς.
Το άθροισμα των τμηματικών συντάξεων αποτελεί το συνολικό ποσό της σύνταξης, που καταβάλλεται στο δικαιούχο από τον απονέμοντα οργανισμό. Ειδικά για το ΙΚΑ το άθροισμα των τμηματικών συντάξεων επανεντάσσεται σε μία ασφαλιστική κλάση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 1469/84 ώστε να παρακολουθείται μηχανογραφικά από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να χορηγούνται όλες οι αυξήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Επισημαίνουμε ότι ο συμμετέχων οργανισμός επιβαρύνεται με την δαπάνη συνταξιοδότησης, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από την νομοθεσία του και καταβάλλεται στον ασφαλισμένο το ποσό σύνταξης που του αναλογεί και γίνεται η απόδοση της σχετικής επιβάρυνσης ή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.4 του Ν. 3232/04 η τμηματική σύνταξη του συμμετέχοντα καταβάλλεται ταυτόχρονα με αυτή του απονέμοντα, μειωμένη όμως κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 2084/92.
1.Οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 1405/83 εφαρμόζονται στους ασφαλισμένους οι οποίοι μέχρι 31/12/78 είχαν υπαχθεί διαδοχικά στην ασφάλιση δύο ή περισσοτέρων ομοειδών Οργανισμών (δηλαδή ή Οργανισμών που ασφαλίζουν μισθωτούς π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ ή Οργανισμών που ασφαλίζουν αυτοτελώς απασχολούμενους π.χ. Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Α. Τομέας Ασφάλισης Νομικών) ανεξάρτητα αν και σε ποιόν Οργανισμό ασφαλίστηκαν μετά την 31/12/78 καθώς και στους ασφαλισμένους οι οποίοι μέχρι 31-12-1978 είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση Οργανισμού που ασφαλίζει μισθωτούς και στην συνέχεια ασφαλίστηκαν διαδοχικά για πρώτη φορά από 1/1/79 έως 23/12/97 από φορέα ασφάλισης μισθωτών σε άλλο φορέα ασφάλισης μισθωτών, παρέμειναν όμως απασχολούμενοι στον ίδιο εργοδότη.
2.Οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3232/04 και του άρθρου 11 του Ν. 1405/83 εφαρμόζονται στους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί διαδοχικά από την ασφάλιση φορέα που ασφαλίζει μισθωτούς σε ασφάλιση φορέα που ασφαλίζει αυτοτελώς απασχολούμενους και αντίστροφα (π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΕΒΕ) και στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν διαδοχικά για πρώτη φορά από 1/1/1979 και μετά, σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης, καθώς και στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν πριν από την 1-1-1979 σε φορέα ασφάλισης μισθωτών και υπήχθησαν διαδοχικά για πρώτη φορά από 24-12-97 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 2556/97) και εφ’εξής σε άλλον φορέα μισθωτών έστω και αν παρέμειναν απασχολούμενοι στον ίδιο εργοδότη.
Σημείωση: Τα προαναφερόμενα για την διαδοχική ασφάλιση έχουν εφαρμογή για τη χορήγηση σύνταξης και από τους Οργανισμούς Επικουρικής Ασφάλισης με τη διαφορά ότι κατά τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1405/83 του άρθρου 15 του Ν. 1902/90 και του άρθρου 69 του Ν. 2084/92, όπου ο κάθε οργανισμός υπολογίζει τη συμμετοχή του στη δαπάνη συνταξιοδότησης, με βάση τον χρόνο ασφάλισής του και χορηγείται στους ασφαλισμένους το άθροισμα των συμμετοχών των οργανισμών, ειδικά για το ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) το άθροισμα των συμμετοχών των οργανισμών επανεντάσσεται σε μία ασφ/κή κλάση του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ), ώστε να παρακολουθείται από το ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) μηχανογραφικά και να χορηγούνται όλες οι αυξήσεις του ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ).
πηγή: ΙΚΑ

Είμαι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διορίσθηκα στο Δημόσιο το 1984, αλλά ασφαλίσθηκα για πρώτη φορά το 1982. Ισχύει ότι οι εκπαιδευτικοί που ασφα­λίστηκαν πριν από το 1983 συνταξιοδοτούνται με 35ετία άνευ ορίου ηλικίας;

Βάσει του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 3075/02, η καταβολή σύ­νταξης στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι διορισμένοι πριν από το 1983, συμπληρώνουν 30 έτη και αποχωρούν για οποιον­δήποτε λόγο, αρχίζει στο 55ο έτος. Οι διορισθέντες μετά την 1.1.1983 με τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι άνδρες οι έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο και οι οποίοι θεμελιώνουν 25ετία μετά την 1.1.1998 δικαιούνται σύνταξης αν έχουν συμπληρώσει το 60 ½ όριο ηλικίας ή τα 32 ½ έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 1 εξάμηνο μέχρι το 65ο έτος, όπως και τα 32 ½ ανά εξάμηνο μέχρι το 35ο ανεξαρτή­τως ορίου ηλικίας. Οι έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή χρειάζονται 5 χρόνια για τη συνταξιο­δότησή τους, βάσει της νομολογίας, δεν θίγονται.

Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης στους αυτοαπασχολούμενους(ΟΑΕΕ)

ΤΣΑΥ. Η σύνταξη αποτελείται από ένα βασικό ποσό που αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο και αντιστοιχεί σε 25 έτη ασφάλισης και από τις προσαυξήσεις στο ποσό αυτό, με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Σήμερα το βασικό ποσό ανέρχεται στα 797,59 ευρώ. Επί του ποσού αυτού για κάθε έτος ασφάλισης άνω των 25 προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης κατά 6,43% και μέχρι τα 39 έτη ασφάλισης. Παράλληλα για όσους είναι «μονοσυνταξιούχοι» και δεν δικαιούνται σύνταξη από άλλο Ταμείο, το ποσό προσαυξάνεται επιπλέον κατά 50%.
Ταμείο Νομικών. Από το Ταμείο συνταξιοδοτούνται ασφαλισμένοι άμισθοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και έμμισθοι (υπάλληλοι υπ. Δικαιοσύνης, προσωπικό ΣΕ και δικαστηρίων κ.λπ.).
Για την πρώτη κατηγορία, των άμισθων, το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με βάση ένα κατώτερο ποσό που αντιστοιχεί σε 24 έτη ασφάλισης και είναι σήμερα 591,60 ευρώ. Για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισης και μέχρι το 30ό προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης κατά 1/50. Για τα έτη από το 31ο μέχρι το 40ό η προσαύξηση είναι 2/50 για κάθε έτος. Ετσι με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.232,50 ευρώ.
Για την κατηγορία των έμμισθων υπάρχει επίσης ένα κατώτερο όριο που αντιστοιχεί σε 29 έτη ασφάλισης και που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 300,44 ευρώ. Οι προσαυξήσεις στη συνέχεια είναι 1/50 για το 30ό έτος ασφάλισης και 2/50 για κάθε έτος επιπλέον και μέχρι το 40ό. Ανώτερη σύνταξη για τη κατηγορία αυτή είναι τα 518,00 ευρώ.
ΤΣΜΕΔΕ. Το καταβαλλόμενο ποσό αποτελείται από την κύρια σύνταξη και την ειδική προσαύξηση. Το ποσό της κύριας σύνταξης για 35 έτη είναι 891,58 ευρώ. Για κάθε έτος ασφάλισης και μέχρι τα 35, υπολογίζεται 1/35 του παραπάνω ποσού.
Η ειδική προσαύξηση υπολογίζεται με τον τύπο:
Σ = 1,33 Χ Β Χ (40 - Δ) /40
Οπου:
Σ: είναι το ποσό της προσαύξησης
Β: το ποσό της κύριας σύνταξης (891,58 ευρώ για 35 έτη)
Δ: είναι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο μετά την υπαγωγή στην κύρια ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.
Για όσους έχουν λάβει σύνταξη από άλλο φορέα (π.χ. το Δημόσιο) και χορηγείται δεύτερη σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος με 35 έτη ασφάλισης και στο 65ο με χρόνο λιγότερο από την 35ετία. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη χορηγείται μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος που υπολείπεται του 65ου έτους.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας στον ΟΓΑ
Αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας στον ΟΓΑ. Οπως επισημαίνει το Ταμείο, όσοι έχουν γεννηθεί το 1948 δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή το 2015.
Κατά συνέπεια, η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λήγει με τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας. Οσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ - γεννηθέντες το 1948- έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά του δεύτερου εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί νέα ειδοποίηση καταβολής εισφοράς τον Φεβρουάριο.
Ολοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, διότι από τον Ιανουάριο 2013 τα Βιβλιάρια Υγείας όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι δεν θα είναι σε ισχύ.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας στο 67ο έτος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Προϋποθέσεις για την «έξοδο» γονέων με ανάπηρα τέκνα
Για τους γονείς αναπήρων τέκνων που υπάγονται στο ΕΤΑΑ ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Το τέκνο πρέπει: να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
2. Ο έτερος γονέας πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα:
  • Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή οκτώ έτη πραγματικής ασφάλισης σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης ή/και το Δημόσιο.
Σημειώνεται πως οι 600 ημέρες ή τα δύο έτη πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
  • Να εργάζεται.
  • Να μη λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.
  • Να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό φορέα του ότι δεν έχει ασκήσει, ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις αυτής της διάταξης.
Σημειώνεται πως ο πατέρας ανάπηρου παιδιού μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη μητέρα, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα θα δηλώσει εγγράφως ότι δεν θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
Σύζυγοι
Στους ασφαλισμένους που έχουν σύζυγο ανάπηρο χορηγείται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Το ανάπηρο άτομο (έτερος σύζυγος) θα πρέπει να φέρει ποσοστό αναπηρίας 80%.
  • Το ανάπηρο άτομο θα πρέπει να μην εργάζεται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης του συζύγου, χωρίς να ενδιαφέρει αν συνταξιοδοτείται.
  • Ο γάμος να μην έχει λυθεί και να έχει διάρκεια τουλάχιστον δέκα ετών πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

7 απαντήσεις - φωτιά για τους στρατιωτικούς στο άρθρο - πρόκληση "γαλάζιου" στελέχους

στρατιωτικοι
Δύο ανθυπολοχαγοί ένας από την Μακεδονία κι ένας από την Ήπειρο, απαντούν μ΄ένα άρθρο κεραυνό στον δικηγόρο και κομματικό στέλεχος της ΝΔ Γρηγόρη Δασταυρίδη, για όσα έγραψε στην εφημερίδα Ελευθερία.

Διαβάστε την απάντησή τους σημείο προς σημείο, σ΄ όσα απίθανα υποστήριξε ο κ.Δασταυρίδης,χωρίς μέχρι στιγμής τουλάχιστον να έχει αποδοκιμαστεί από το κόμμα του.

Το άρθρο:

Αφορμή μου για το άρθρο αυτό αποτέλεσε ένα κείμενο του δικηγόρου Δασταυρίδη Γρηγορίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Και για όσους δεν γνωρίζουν θα πω ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα διαβάζεται σε όλη τη Θεσσαλία και είναι πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της περιφέρειας. ( πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Ο συγκεκριμένος κύριος λοιπόν κάνει μια άνευ λόγου επίθεση σε όλους τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, και μάλιστα χρησιμοποιεί και επιχειρήματα για να μας πείσει για ποιούς λόγους δεν θα έπρεπε οι στρατιωτικοί να διαμαρτύρονται για τις μειώσεις που υφίστανται. Θεωρεί και αυτός ότι οι στρατιωτικοί ανήκουν στη κατηγορία των προνομιούχων λειτουργώνπου απολαμβάνουν σωρεία παροχών από το Ελληνικό κράτος. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να αντικρούσω έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του κυρίου Δασταυρίδη με επιχειρήματα.

Γράφει λοιπόν απευθυνόμενος σε όλους τους στρατιωτικούς:
 
«σε έναν αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού θα έγραφα «ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ» η πατρίδα:
 
1. «σε σπούδασε δωρεάν  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


H τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν. Κανένας δεν πληρώνει δίδακτρα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας μας. Μήπως εσείς που τελειώσατε τη νομική πληρώνατε για τις σπουδές σας; Προφανώς όχι. Άρα κάνετε λάθος. Στη περίπτωση που με τη λέξη δωρεάν αναφέρεστε στη στέγαση και στη διατροφή εντός των στρατιωτικών σχολών, θα σας απαντήσω το εξής: Όλοι οι μαθητές στρατιωτικών σχολών είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν στις εγκαταστάσεις της σχολής που φοιτούν και να εκτελούν 24ωρες υπηρεσίες (το πρόγραμμα μίας Στρατιωτικής Σχολής δεν είναι 8ωρο ούτε εφαρμόζετε το 5νθήμερο) και έτσι να ενοικιάζουν σπίτια διότι ως γνωστό τα πολιτικά ρούχα εντός στρατιωτικών σχολών απαγορεύονται, άρα κάπου θα πρέπει να αλλάζει τη στολή του ο μαθητής για να απολαμβάνει τις λιγοστές και ολιγόωρες εξόδους του. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ σκληρές και σίγουρα δεν συγκρίνονται με τη φοιτητική ζωή που περνάνε όλοι οι επιτυχόντες στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο για τη διατροφή αυτή πραγματικά είναι δωρεάν, όπως δωρεάν υποθέτω ήταν και η διατροφή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας ή η διατροφή σας στις φοιτητικές λέσχες. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι όταν εσείς τελειώσατε «δωρεάν» τη νομική (στη χώρα μας) είχατε το δικαίωμα να εργαστείτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου σαν δικηγόρος. Ο στρατιωτικός είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην υπηρεσία από 9 εως 12 χρόνια (αναλόγως τη σχολή) σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σαν έξοδα σπουδών.
 
 
2. «σε αντάμοιβε με μισθό καλύτερο και παχυλότερο από ομολόγους σου των γειτονικών και ενίων ευρωπαϊκών χωρών»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προφανώς αναφέρεστε στους μισθούς των στρατιωτικών των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ . Σας ενημερώνω λοιπόν ότι κανένας Έλληνας εργαζόμενος δεν αμείβεται με χρήματα λιγότερα από τους αντίστοιχους εργαζόμενους των χωρών αυτών (όπως άλλωστε κι εσείς). Πραγματικά δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα υπήρχε άποψη που θα έλεγε ότι ο μισθός μου θα έπρεπε να κυμαίνονταν στα 150 ευρώ. Μα με αυτούς τους μισθούς δεν μπορείς να επιβιώσεις στη χώρα μας. Όσο για τους μισθούς των Στρατιωτικών των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών σας ενημερώνω ότι είναι πολλαπλάσιοι των δικών μας.



3. «σου παρείχε πλειστάκις και δωρεάν διακοπές»




ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα Κ.Α.Α.Υ. είναι στρατόπεδα δίπλα σε θάλασσα που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες σε καιρό πολέμου (αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών πολέμου). Τον καιρό της ειρήνης λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να μείνουμε για περίπου 12 μέρες με ένα σχετικά μικρό τίμημα για ενοίκιο τόσο ώστε να μην επιβαρύνουμε καθόλου την υπηρεσία αλλά και να συντηρούνται οι εγκαταστάσεις. Βέβαια δεν διαλέγουμε εμείς την περίοδο που θα πάμε , και σίγουρα πληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα (διατροφή ,ποτά, διασκέδαση). Υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επαρκούν για όλο το στρατιωτικό προσωπικό. Και λογικά ένα μόνο μέρος των «τυχερών» καταφέρνουν να κάνουν διακοπές (σχεδόν μία φορά τα τέσσερα χρόνια) και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γιατί το μεγάλο μέρος των «τυχερών» παραθερίζει τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Θα σας υπενθυμίσω ότι όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες δικαιούνται εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού σε περιοχές, ξενοδοχεία και ημερομηνίες της αρεσκείας τους με πολύ πιο συμφέρουσες τιμές και χρόνο παρά χρόνο.

4. «διέθετε λέσχες για φαγητό και διασκέδαση, σχεδόν δωρεάν για εσένα και την οικογένειά σου»


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι λέσχες δεν είναι ιδρύματα όπου ταΐζουν δωρεάν τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Οι τιμές βέβαια είναι φθηνές (τιμή αγοράς συν ένα μικρό κέρδος) αλλά κανένας μας δεν επιλέγει να τρώει κάθε μέρα σε ταβέρνα. Είναι ακριβό και προφανώς όχι και τόσο υγιεινό. Με τα χρήματα που χρειάζεται ένας στρατιωτικός για να φάει στη λέσχη, μία νοικοκυρά θα μπορούσε να μαγειρέψει για όλη την οικογένεια. Αφού είστε κάτοικος Λάρισας σταθείτε ένα μεσημέρι έξω από την Λέσχη (στη κεντρική πλατεία) και μετρήστε πόσοι στρατιωτικοί θα εισέλθουν για μεσημεριανό φαγητό. Μετά συγκρίνετε τον αριθμό αυτό με τους υπηρετούντες στην περιοχή σας και θα καταλάβετε πόσο λάθος έχετε κάνει. Θα υπενθυμίσω ότι η στρατιωτική λέσχη είναι ένα κτίριο όπου εξυπηρετεί όλη την κοινωνία κάθε περιοχής. Στις λέσχες έχουν δικαίωμα σίτισης φοιτητές , καθηγητές στελέχη της Ε.Α. κ.α. Κάθε μήνα παρακρατείται ένα ποσό από τον μισθό των στελεχών του ΣΞ για τις λέσχες.


5. «διέθετε ενίοτε σε πολλούς από εσάς και διαμερίσματα για δωρεάν διαμονή μετά της οικογενείας σας».


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσο για τα Σ.Ο.Α. (στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών) που προφανώς αναφέρεστε θα σας παραπέμψω στην μελέτη του πολύ καλού φίλου και συναδέλφου προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας κυρίου Νατσιούλα Ηλία που δημοσιεύτηκε στο site της ΕΣΠΕΘ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τα υπάρχοντα διαμερίσματα επαρκούν για τη στέγαση μόνο του 5% των στελεχών. Δηλαδή στα 35 χρόνια υπηρεσίας θα στεγαστώ για 2 χρόνια (πόσα έχω πληρώσει τα 32 χρόνια σε ενοίκια όπου μετακινούμαι ανά 3 χρόνια μη έχοντας δικαίωμα να αγοράσω δικό μου σπίτι ). Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις που μετακινούν το προσωπικό τους κάθε τόσο, υποχρεωτικά τους εξασφαλίζουν κατοικία ( πληρώνουν ξενοδοχείο ή ενοίκιο σπιτιού). Εγώ προσωπικά διαμένω σε ένα διαμέρισμα 100 τμ στην Κοζάνη 10ετίας και πληρώνω 280 ευρώ, σε ένα ανάλογο διαμέρισμα στα ΣΟΑ θα πλήρωνα 124 ευρώ.(Στρατιωτικός Κανονισμός 300-6)
Πού είναι η δωρεάν διαμονή ;


6. «διέθετε και καταστήματα για να ψωνίζετε πολύ πιο φτηνά για όλα τα αναγκαία σας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτά τα καταστήματα όπως τα ονομάζετε εσείς , στρατιωτικά πρατήρια όπως τα ονομάζουμε εμείς εξυπηρετούν τις Μονάδες κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο εμάς. Οι τιμές είναι ίδιες και ίσως πιο ψηλές σε σχέση με τα πολυκαταστήματα που έχετε στην περιοχή σας .Για αυτό και είναι ελάχιστοι οι στρατιωτικοί που τα επισκέπτονται. Αν νομίζετε ότι δεν λέω την αλήθεια πηγαίνετε μια φορά μαζί με έναν στρατιωτικό και συγκρίνετε τις τιμές.



7. «σας παρείχε γενναιόδωρα σύνταξη, ακόμα και σε συναδέλφους σας ηλικίας 50 ετών περίπου»
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί. Οι στρατιωτικοί ξεκινούν να εργάζονται από την ηλικία των 18 ετών. Στα 35 χρόνια εργασίας έχουν συμπληρώσει 10500 ένσημα και άλλα 17 χρόνια σε απλήρωτες υπερωρίες. Αλήθεια γνωρίζετε πολλούς που να έχουν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό ενσήμων;
Θα σας ενημερώσω επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης του ΙΚΑ είναι τα 53 χρόνια (όχι τα ανώτατα όρια ηλικίας). Και όσο για τον μύθο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα σας ενημερώσω ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν αυτό το δικαίωμα απλά κανείς δεν έκανε χρήση. Μπορείτε να καταλάβετε το λόγο; Διότι δεν είναι λογικό να εγκαταλείπεις την εργασία σου όταν βρίσκεσαι στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια και αυξάνεις με τη παραμονή σου κατά πολύ τόσο την σύνταξη σου όσο και το εφάπαξ. Μόνο κάποιοι στρατιωτικοί έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος διότι οι συνθήκες εργασίας και ζωής είναι πολύ ψυχοφθόρες τόσο για τον στρατιωτικό όσο και για την οικογένειά του. Όσο για το «γενναιόδωρη σύνταξη» θα σας ενημερώσω ότι το ύψος της βρισκόταν στη βάση της κλίμακας σε σχέση με τις συντάξεις των δημοσίων αλλά και ιδιωτικών υπαλλήλων με επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών.
 
Κύριε Δασταυρίδη
Σας ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το κείμενό μας . Δεν αποτελεί μια προσωπική άποψη βυθισμένη σε ένα βούρκο γεμάτο ψέματα αλλά την πραγματικότητα όπως την βίωσαν οι απόστρατοι και την βιώνουν οι εν ενεργεία Έλληνες Στρατιωτικοί.
 
                    Πετκίδης Θεόδωρος                   Γκαβαρδίνας Βασίλειος

               
              Πρόεδρος προσωρινού Δ.Σ.           Μέλος προσωρινού Δ.Σ.
                          Ε.Σ.Πε.Δ.Μ.  Α                                  Ε.Σ.Πε.Ηπ.

ΕΞΗ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ..

          Του Γιώργου Λιβέρη
Οι επιμελώς οργανωμένες τελευταία επιθέσεις ξυλοφορτώματος αθλητικών (και όχι μόνο) Δημοσιογράφων φθάσανε αισίως στη μισή ντουζίνα και από αυτές οι 3 στο Καραϊσκάκη. Εν τούτοις οι διοικήσεις των επαγγελματιών Δημοσιογράφων, συνδικαλιστικές ή άλλης μορφής, αντιδρούν υποτονικά, ή κατ' άλλους, δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
          Προσπαθούν να μας πείσουν οι αρμόδιοι, ότι ενεργοποιούνται, με επιχειρήματα όμως σαθρά. Όπως η τουριστική επαφή με τον Μώραλη ή τα 15' (λεπτά) δημοσιογραφικής  στάσης που κανένας σχεδόν δεν είχε τη φιλοτιμία να τηρήσει. Ασφαλώς βρισκόμαστε σε μια άθλια και σκοτεινή σήραγγα.
          Είναι τα γεγονότα που μας κάνουν να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας, προς κάθε κατεύθυνση, όταν βλέπουμε μια κλειστή  κάστα ανθρώπων να κατορθώνει να απλώνει τα πλοκάμια της και στον κόσμο των ΜΜΕ. Αυτό καθώς όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε οργανωμένες ενέργειες που δεν διαφέρουν από τις τρομοκρατικές, με μια σημαντική διαφορά: Εκείνες είναι τυφλές ενώ οι «δικές μας» έχουν καθοριστικά ακριβείς στόχους.
          Τελικά πρέπει να φθάσουμε σε φόνο Δημοσιογράφων για να αφυπνιστούν όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τα καθήκοντά τους και τις ευθύνες τους.
          
Η ενεργοποίηση του ΠΣΑΤ αποτελεί πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την ποδοσφαιρική μας εξαχρείωση. Αποτελεί καίριο μέλημα προς τα μέλη του, αλλά και τους ιστορικούς Δημοσιογράφους δημιουργούς του, οι οποίοι εδώ και 60 χρόνια οραματίσθηκαν την αναβάθμιση της αθλητικής Δημοσιογραφίας. Όπως ήταν οι Αθανάσιος Σέμπος, Πάνος Μακρίδης, Τόλης Γαρουφαλής, Ανδρέας Σακαλής, Χρήστος Σβολόπουλος, Γιάννης Βανδώρος, Παύλος Κριναίος, Νίκος Καπιτσόγλου κ.λ.π. όπως βέβαια και οι μετέπειτα: Πέτρος Λινάρδος, Μίμης Παπαναγιώτου, Ηλ. Σπορίδης, Βαγγέλης Φουντουκίδης, Θόδωρος Νικολαΐδης, Γιώργος Παντούρης, Γιάννης Διακογιάννης και άλλοι.
          Εάν το Συμβούλιο του ΠΣΑΤ επιθυμεί να ανταποκρίνεται στην ιστορική διαδρομή που χάραξαν εκείνοι στην Αθλητική Δημοσιογραφία πρέπει να δείξει σθεναρή στάση, ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας να θέσει τις παραιτήσεις του στον περί άλλα τυρβάζοντα Υπουργό.


ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ! Να μπει πάλι στον South Stream ζήτησε η κυβέρνηση - "Θα το σκεφθούμε" απαντά η Μόσχα


"Γέφυρες" προς την Ρωσία ρίχνει πάλι η Αθήνα προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί από την συμμετοχή της στον South Stream εν όψει πιθανών αρνητικών εξελίξεων και στο σχέδιο του ΤΑΡ.
Τέσσερα χρόνια μετά το "πάγωμα" του μεγαλύτερου ενεργειακού project της χώρας κατ'υπόδειξην των ΗΠΑ, βασικά, o South Stream αποτυπώνεται σε επίσημο κείμενο ως σχέδιο υπό υλοποίηση (!) και μάλιστα με πρωτοβουλία της Αθήνας, όπως αυτό αναφέρεται σε σχετικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε σήμερα κατά την διάρκεια της 8ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας!
Η 8η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Τεχνολογική και Επιστημονική Συνεργασία πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, στις 12 Απριλίου 2013. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Δ. Κούρκουλας και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Maxim Yurievich Sokolov.
Με τον τελευταίο συναντήθηκε και ο υπουργός εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε δηλώσεις γα την ιστορία (!), τον ... τουρισμό (!) προφανώς για να μην κακοκαρδίσει την Ουάσιγκτον.
Ας δούμε το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στο κείμενο του πρωτοκόλλου που αφορά την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Να πούμε ότι αναφέρεται και ο ρόλος της ΑΟ "Prometheus Gaz" ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος της Gazprom στην Ελλάδα:
Ιδού το σχετικό απόσπασμα:
"1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου - κλάδου Χαλκίδας και του σταθμού συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία, ο οποίος υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία της ΟΑΟ "Stroytransgaz" και ΑΟ "Prometheus Gaz".
Οι εγκαταστάσεις έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.
Οι δυο πλευρές προτείνουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να συνεχίσουν την εξέταση δυνατών τροποποιήσεων της Συμφωνίας Λειτουργίας του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου.
Αγωγός φυσικού αερίου South Stream
Οι δύο πλευρές επισήμαναν, εκ νέου, τη σημασία του σχεδίου «South Stream» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και της περαιτέρω διαφοροποίησης των διόδων διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.
Η Κοινή Ελληνο-Ρωσική Εταιρεία «South Stream Greece», που ιδρύθηκε σε εκτέλεση της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας του 2008, λειτουργεί για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του σχεδίου.
Η Ελληνική πλευρά απηύθυνε αίτημα στη Ρωσική ζητώντας να πληροφορηθεί τη θέση της Ρωσικής πλευράς ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νότιου κλάδου του έργου".
Η φράση αυτή είναι η φράση-"κλειδί" με την οποία η Αθήνα επιχειρεί να επανεισέλθει στον σχεδιασμό του αγωγού, αφού βέβαια σημειώνεται (σα να μην πάγωσαν ποτέ το project οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά...) ότι "η ελληνορωσική εταιρεία λειτουργεί για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του σχεδίου".
Γίνεται αναφορά και στον πετρελαιαγωτό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με κοινή γραμμή κατά της Βουλγαρίας και αυτό αξίζει επίσης να σημειωθεί:
"Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Η Ρωσική και η Ελληνική πλευρά υποστηρίζουν την υλοποίηση του έργου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» σύμφωνα με τη Συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη συνεργασία στην κατασκευή και την εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» της 15ης Μαρτίου 2007 και τόνισαν ότι η διαδικασία που επιχειρεί η Βουλγαρία για την αποχώρηση από τη Διακρατική Συμφωνία μονομερώς δεν αντιστοιχεί στους όρους αποχώρησης, που προσδιορίζονται από τη Συμφωνία, ούτε στο Διεθνές Δίκαιο που αφορά στις Διεθνείς Συνθήκες".
Σε δηλώσεις του μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ.Κούρκουλας μίλησε για "επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων"...
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: "Για εμάς η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή που πραγματοποιείται σημαίνει την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Ρωσία ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς. (...) Επίσης θέλω να σημειώσω την ήδη υπάρχουσα πολύ σημαντική, στρατηγικής σημασίας, θα έλεγα, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Συζητήθηκαν εκτενώς πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα.
Στο πρωτόκολλο που υπογράψαμε με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας διατυπώνονται οι κοινές μας θέσεις και για τα θέματα συνεργασίας στην ενέργεια, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, για την απόφασή μας να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία σε σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.

Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ της προοπτικής υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική στάση από την τρίτη χώρα".
Από την πλευρά του ο Ρώσος Αξιωματούχος δεν παρέλειψε να ρίξει "φαρμακερά βέλη" για την εξέλιξη, με ευθύνη της Αθήνας των ελληνορωσικών σχέσεων, μιλώντας για "συγκυρίες τυρβώδους περιδίνησης":
M. SOKOLOV: "Επιτρέψτε μου να επισημάνω ιδιαίτερα την πρόθεσή μας, την πολιτική βούλησή μας για μακροχρόνια συνεργασία. Όταν τίθενται τέτοιου τύπου μακροχρόνιες περίοδοι στρατηγικής και συνεργασίας, αυτό επιτρέπει την αποδοτική συνεργασία ακόμα και σε συγκυρίες τυρβώδους περιδίνησης λόγω κρισιακών φαινομένων. Εμείς έχουμε ακριβώς τέτοιου τύπου στρατηγική συνεργασία".
Τι σημαίνουn τα παραπάνω: Η κυβέρνηση φοβάται μην μείνει 100% εκτός παιχνιδιού μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς ο ΤΑΡ δεν είναι ακθόλου βέβαιο ότι θα προκριθεί από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Έπειτα, το όλο ζήτημα συνδέεται και με τον διαγωνισμό ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Eίναι βέβαιο ότι αν κερδηθεί από μία εκ των ρωσικών εταιρειών, ο South Stream θα αποκτήσει διακλάδωση εντός Ελλάδος. Είναι πολύ δύσκολο να αναστηθεί το project μεταφοράς φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία μέσω Ελλάδας, αλλά από ποτέ δεν μπορεί κανείς να ξέρει.
Άλλωστε ποιος περίμενε την ανάσταση του ρωσικού σχεδίου του τρίτου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Λευκορωσίας- Πολωνίας; Κι όμως φαίνεται ότι θα γίνει πράξη...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)