Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προκαταβολή το μισό εφάπαξ σε συνταξιούχους του Δημοσίου

Προκαταβολή έως και μισό εφάπαξ σχεδιάζει να χορηγεί το υπό κατάρρευση Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τους απελπισμένους δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους. Το Ταμείο έχει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Νοεμβρίου 2009 ενώ εκατοντάδες είναι οι δικαιούχοι που απεβίωσαν περιμένοντας την εφάπαξ αποζημίωση.
Ακόμη και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα για τη σωτηρία του ΤΠΔΥ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα αυτά είναι:

Μειώθηκε κατά 15% το εφάπαξ βοήθημα το οποίο χορηγεί στους ασφαλισμένους του που εξήλθαν της υπηρεσίας από 1/1/2010 μέχρι και τις 31/12/2010 ο Τομέας Πρόνοιας του ΤΠΔΥ. Επίσης στους ασφαλισμένους που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από 1/1/2011 και μετά το εφάπαξ από το ΤΠΔΥ μειώνεται σε ποσοστό 20% για όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησής του

Εγινε ένταξη στο ΤΠΔΥ των 65.000 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο. Από 1/7/2011 ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας του ΤΠΔΥ των επί συβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης.

Εγινε παρακράτηση εισφοράς 1% από 1/1/2011 υπέρ του ΤΠΔΥ των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν αποκλείεται και νέα μείωση στο εφάπαξ το 2012. Σημειώνεται ότι από 1/1/2012 θα συγχωνευθούν σε ένα Ταμείο - γίγαντα τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία (των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων) ενώ οι συντάξεις που θα χορηγηθούν θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15%, με τις περικοπές να φθάνουν ακόμη και το 50% σε ορισμένα από αυτά. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατ. ευρώ.

Δάνειο από ΙΚΑ.

Δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές αναζητεί το ΙΚΑ. Η διοίκηση του Ιδρύματος σχεδιάζει να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας πρόταση για εξωτερικό δανεισμό με ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές 3 δισ. ευρώ που ελπίζει ότι θα εισπράξει έως το 2014, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για τις πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών στη διετία 2012-2013. Πάντως, για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας δηλώνει άγνοια.

Το ΙΚΑ, ως γνωστόν, βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Μάλιστα, η κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το 2012 θα είναι μειωμένη στα 2,1 δισ. έναντι των 3,87 δισ. ευρώ που χρειάστηκε να λάβει φέτος το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, αρχίζουν τα προβλήματα

Με 156 «ναι» και 142 «όχι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός την Τετάρτη, ύστερα από έντονες αντιπαραθέσεις, κατηγορίες από την αντιπολίτευση αλλά και κριτική από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με προβλήματα όμως φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα χρονιά καθώς εκκρεμεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και ο νέος εκλογικός νόµος, ενώ όλο και περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ με τις τέσσερις διαγραφές που έχει υποστεί από την αρχή της διακυβέρνησης το 2009 έχει περιοριστεί στους 156 βουλευτές και τα πράγματα δεν δείχνουν ότι θα παραμείνουν στάσιμα. «Αλλα δύο τρία νομοσχέδια-σκούπα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί στο επίπεδο της οριακής πλειοψηφίας», φέρεται να είχε δηλώσει προ ημερών βουλευτής του κυβερνώντος κομματος, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς διαρροές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά έντονες ήταν οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν από βουλευτές της συμπολίτευσης κατά τη συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βάσω Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή». «Ορισμένα 'όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα 'ναι'», ειπε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προχώρησε σε πρόταση βόμβα, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τα όσα επισήμως τονίζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή.

Επίσης, ο βουλευτής της συμπολίτευσης, Θωμάς Ρομπόπουλος, μιλώντας στο tvxs.gr, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να διαγραφώ, θα φύγω μόνος μου», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ξαναψηφίσει νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με την Κοινοβουλευτική ομάδα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Νέα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιµούν ότι δειλά δειλά συγκροτείται ένα υποσύνολο βουλευτών εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πρόθυµο να παρεµβαίνει όπου κρίνει σκόπιµο και επιπλέον να αµφισβητεί εσφαλµένες κυβερνητικές επιλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασµένη Τρίτη η κυβέρνηση απέτρεψε ακόµη δυο-τρεις βουλευτές να ακολουθήσουν τον δρόµο του διαγραφέντα Βαγγέλη Παπαχρήστου, παράλληλα όµως διαπίστωσε ότι μία ομάδα βουλευτών δεν δίστασε να απειλήσει µε καταψήφιση στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονοµικών δεν θα απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 για τη διαγραφή χρεών ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ.

Περισσότεροι από είκοσι βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου , ενώ άλλοι τέσσερις – Φλωρίδης, Σαλαγιάννης, Λιντζέρης, Νασιώκας – είπαν ευθέως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα πώς εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν πάρει πίσω τη συγκεκριµένη ρύθµιση δεν θα ψηφίσουν. Τελικά η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε προσωρινά.

Ο φόβος όμως για νέες απώλειες παραμένει, καθώς για τη νέα χρονιά έχει μετατεθεί η παρουσίαση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στα Νέα, η μετάθεση του σχεδίου νόμου για τη νέα χρονιά ήταν αναγκαία: «αν ανακοινώναµε ότι εγκρίναµε το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων την Τρίτη, την Τετάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα µπορούσαµε να ψηφίσουµε προϋπολογισµό. Ο προϋπολογισµός θα καταψηφιζόταν». Έσπευσε ακόμα να εξηγήσει ότι τα µισά µέλητης Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι δικηγόροι που πλήττονται από τις αλλαγές και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικοί µηχανικοί. Ακόμα, εκκρεμμεί και ο νέος εκλογικός νόµος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει δεσµευτεί ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε µια προσπάθεια αποφόρτισης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, υποσχόµενος ότι σύντοµα – και µάλιστα µέσα στον Ιανουάριο – θα συγκαλέσει την Κ.Ο. προκειµένου να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να µιλήσουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για τη σύγκληση πανελλήνιας συνδιάσκεψης για τον Μάρτιο του 2011. Δεσµεύτηκε μάλιστα προσωπικά να υπάρξει καλύτερη ενηµέρωση και συντονισµός στα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το έλλειµµα που έχει συµβάλει αποφασιστικά στη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών.

Θύμα του Facebook και ο ιδρυτής του

Μεγάλη ήττα για τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερκ η δημοσιοποίηση των προσωπικών του φωτογραφιών λόγω κενού ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου.

Θύμα του Facebook και ο ιδρυτής του

Χθες βγήκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά φωτογραφίες του Ζούκερμπερκ με την κοπέλα του και το τεράστιο σπίτι του που κοστίζει 7 εκατομμύρια δολάρια χωρίς την άδεια του.

Τις φωτογραφίες δημοσιοποίησε ένας web expert ο οποίος ήθελε να αποδείξει το κενό ασφαλείας που υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο και με το οποίο αν κάποιος κάνει πολλά reports σε φωτογραφίες χρηστών του δίνεται η δυνατότητα να έχει πρόσβαση ακόμη και σε φωτογραφίες που είχαν σήμανση «private» και τις έβλεπε μόνο ο χρήστης που τις είχε ανεβάσει.

Εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι αυτό το πρόβλημα είναι προσωρινό λόγω των τελευταίων αλλαγών στις ρυθμίσεις ασφαλείας και ότι δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμη να βλέπουν οι χρήστες τις φωτογραφίες των άλλων. Ωστόσο οι φωτογραφίες από τη «χλιδάτη» ζωή του Ζούκερμπερκ κάνουν το γύρο του διαδικτύου αποδεικνύοντας ότι ούτε ο ίδιος ο ιδρυτής του κατάφερε να προστατευθεί, πόσο μάλλον οι απλοί χρήστες. Στις φωτογραφίες βλέπουμε ιδιωτικές στιγμές του με την κοπέλα του και τους φίλους του αλλά και μια φωτογραφία στην οποία κρατά μια νεκρή κότα η οποία στη συνέχεια έγινε... πανέ. Όλοι τώρα περιμένουν τι θα απαντήσει ο ίδιος...

Φυγαδεύουν τον χρυσό στο εξωτερικό

Η έρευνα του ΣΔΟΕ στα ενεχυροδανειστήρια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, βγάζει μεγάλα «λαβράκια».

Φυγαδεύουν τον χρυσό στο εξωτερικό

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αποδεικνύεται, μεγάλες συναλλαγές γίνονται χωρίς κανένα παραστατικό, μ ε αποτέλεσμα η φορολογητέα ύλη που διαφεύγει να είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και δράσεις κυκλωμάτων που παραπέμπουν αλλού.

Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα το ΣΔΟΕ εντοπίζει περιπτώσεις κατά τις οποίες ομάδες ανθρώπων λιώνουν κοσμήματα και με τον χρυσό που «βγάζουν», κάνουν πλάκες τις οποίες εξάγουν κατόπιν παρανόμως.

Το ίδιο ισχύει και με το ασήμι που «βγάζουν» από την ίδια πηγή.

Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κι άλλων τέτοιων περιπτώσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι σε όλα τα ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούν στη χώρα σημειώνεται παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο, σε ορισμένα έχουν παρατηρηθεί και σημειωθεί παράνομες κινήσεις.

Μάλιστα, σε κάποια περίπτωση ερευνάται και η παρουσία ορισμένων εξωχώριων εταιριών, οι οποίες, συνήθως, δεν αξιοποιούνται για …θεάρεστους σκοπούς.

Πάντως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα συνεχισθούν και στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς κρίνεται ότι ο χώρος έχει πολύ «ζουμί».

Από τη στιγμή που έχει εντοπιστεί ήδη ένα κύκλωμα να λιώνει και να εξάγει χρυσό και ασήμι, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει έδαφος για να δραστηριοποιηθεί κι άλλο ή άλλα.

Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης αναμένεται ότι θα είναι έτοιμοι στο υπουργείο Οικονομικών να τα ανακοινώσουν σύντομα, καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες του έχουν φτάσει ήδη σε αρκετά προχωρημένο σημείο τη δράση τους.

Νέα σχέδια επί χάρτου για Ελληνικό

ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΚΟ Ή ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ ΓΙΑ ΤΑ 6.200 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Λίγο... Μονακό, λίγο πάρκο νεοϋορκέζικου τύπου και λίγο αυτόνομη πόλη «μέσα στην πόλη», σχεδιάζουν οι ιθύνοντες για την αναξιοποίητη έκταση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η υπόθεση της ανάπτυξης των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο και φαίνεται να παίρνει συγκεκριμένη κατεύθυνση έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, διενέξεων και δεκάδων πολεοδομικών μελετών.

Αύριο, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να δημοσιευτεί στον διεθνή Τύπο η πρώτη ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο ανάπτυξης του σημαντικότερου αδόμητου χώρου στην Αττική.

Το διαγωνιστικό πλαίσιο για την ανάδειξη του επενδυτή που θα αναδιαμορφώσει το χώρο έχει πια αποσαφηνιστεί και, στην πρώτη φάση του, θα έχει στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, οι υποψήφιοι επενδυτές -μέσα στους οποίους οι εμπλεκόμενοι φορείς αναμένουν να δουν και το... Κατάρ- θα έχουν μπροστά τους σχεδόν τέσσερις μήνες προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, αφού η πρόσκληση θα παραμείνει «ανοιχτή» μέχρι και τον Μάρτιο.

Το πλάνο

Σύμφωνα με το πλάνο των φορέων (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ και της νεοσυσταθείσης «Ελληνικόν Α.Ε.») την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει η προεπιλογή των ενδιαφερομένων κι έτσι, σε δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα λεπτομερή σχέδιά τους για την αξιοποίηση του χώρου. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ιωάννης Κουκιάδης, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η δεύτερη φάση θα είναι η πρόσκληση υποβολής προσφοράς που θα καταλήξει σε συμφωνία μετόχων. Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά, ο επενδυτής που θα επιλεγεί, θα συμφωνήσει με το Ταμείο και την «Ελληνικό Α.Ε.» για το έργο και τους λοιπούς όρους.

Σημειώνεται ότι τα τρία εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να φτάσει στη Βουλή -μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης- το «master plan», δηλαδή το γενικό πολεοδομικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις του έργου προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Ενα δικό μας Σέντραλ ή Χάιντ Παρκ εφάμιλλο των εμβληματικών πάρκων που υπάρχουν στις μητροπόλεις όλου του κόσμου, αλλά μεγαλύτερης έκτασης, οραματίζεται το υπουργείο. Το «καθαρό» πάρκο προβλέπεται να φτάνει στο 50% της συνολικής έκτασης και στον υπόλοιπο χώρο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα συνδυάζουν «κατοικία, εμπόριο, διασκέδαση, πολιτισμό και φιλοξενία», όπως επισημάνθηκε. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (σ.σ. της εταιρείας που δημιουργήθηκε προ ολίγων μηνών με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση του χώρου του Ελληνικού), που ανέλυσε ο καθηγητής και πρόεδρός της Σπύρος Πολλάλης, στόχος είναι να σχεδιαστεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου, ένας ασφαλής και ζωντανός πόλος της περιοχής, με χρήσεις που θα «τραβήξουν» επισκέπτες ακόμη και από το εξωτερικό. Η υφιστάμενη έκταση του Ελληνικού, τσιμεντοποιημένη στο 65%, είναι διάσπαρτη από αναξιοποίητα κτίρια και δημιουργεί «κενό» στη σύνδεση των όμορων δήμων· εμποδίζει, δε, τη σύνδεση του περιαστικού πρασίνου του Υμηττού με την παραθαλάσσια ζώνη, που είναι μη προσπελάσιμη από το κοινό.

Οι στόχοι για την αξιοποίηση του Ελληνικού συνοψίζονται στους εξής:

* δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου,

* αποκατάσταση διασπασμένου αστικού ιστού,

* ισορροπημένη εκμετάλλευση φυσικών πόρων και αποκατάσταση οικοσυστημάτων, και

* ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας με τη δημιουργία «χώρων μοναδικότητας» στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων.

Το έργο, όπως επισημαίνεται, δεν θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο. Σχεδιάζεται να γίνει με ιδιωτικά χρήματα, από επενδυτές που θα αξιολογηθούν με βάση την οικονομική επιφάνειά τους, την εμπειρία και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα έργα. Το συνολικό κόστος κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ , ενώ θα «απλωθεί» σε 8-10 κατασκευαστικά χρόνια. Οι διαδικασίες αξιοποίησης δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το 2015 (το πλάνο προβλέπει κατασκευαστικό χρόνο από το 2015 έως το 2022), δεδομένου ότι υπάρχουν νομικά και τεχνικά ζητήματα (αντιδικίες και προσφυγές) που πρέπει να λυθούν πριν προχωρήσει το οτιδήποτε.

Η μείωση αφορολογήτου σπρώχνει άλλους 2 εκατ. Ελληνες στη φτώχεια

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΤΩΝ 751 ευρώ
Αλλοι 2 εκατ. Ελληνες, ακόμη και εργαζόμενοι, κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το τυπικό όριο της φτώχειας λόγω των πολιτικών του Μνημονίου.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την Εκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που εδρεύει στη Γενεύη, αναφορικά με τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η ΔΟΕ επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από καταγγελίες της ΓΣΕΕ για «παραβίαση διεθνών συμβάσεων μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Μνημονίου δανεισμού».

Και εργαζόμενος και φτωχός

Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αξίζει να σημειωθεί ότι από τη φτώχεια δεν απειλούνται μόνο οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά και τα ενεργά τμήματα του λαού λόγω της υψηλής φορολόγησης (η οποία -σχεδόν αποκλειστικά- αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η αποστολή της ΔΟΕ στη χώρα μας τεκμηριώνει τα συμπεράσματά της με πραγματικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν, εκτός των άλλων, την απώλεια εισοδήματος, την ανεργία, το πρόβλημα των χρεοκοπιών, την ανισότητα και τη φτώχεια στην Ελλάδα, όπου ως απόρροια της λιτότητας και της ύφεσης περίπου το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο σημερινός κατώτερος μισθός των 751,39 ευρώ (σύμβαση της ΓΣΕΕ) μετά την παρακράτηση φόρων (σ.σ. μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση) κ.ά., πολλούς εργαζομένους «τους οδηγεί στο όριο της φτώχειας».

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 2,2 εκατ. πολίτες βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας προ της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Αδιάφορη η τρόικα για την ανεργία

Επίσης σημειώνεται με έκπληξη ότι στις διαβουλεύσεις (που είχε η αντιπροσωπεία της ΔΟΕ) με την τρόικα «σπανίως τίθενται προς συζήτηση οι στόχοι της απασχόλησης». Μάλιστα, η αποστολή επισημαίνει ότι τα μέλη της ευρωζώνης, της Ε.Ε. και πολλά μέλη του ΔΝΤ έχουν επίσης επικυρώσει διεθνείς συμβάσεις (ΔΣΕ) που αναφέρονται στο θέμα της απασχόλησης.

Εντούτοις, αναφέρεται ότι «οι διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές φαίνεται να αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την επίσημη αυτή δέσμευση για προώθηση της πλήρους, παραγωγικής και ελεύθερα επιλεγμένης απασχόλησης» (στα προγράμματα που εφαρμόζουν στην Ελλάδα).

Στην έκθεση γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των νόμων και των διοικητικών αποφάσεων, οι οποίες επιβάρυναν την οικονομική θέση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ειδική μνεία γίνεται στην επέμβαση του κράτους στη συλλογική αυτονομία και τις προστατευτικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, καθώς η ανασφάλεια διέπει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης ή/και ευέλικτης εργασίας ολοένα και πολλαπλασιάζονται, οι μισθωτοί αντιμετωπίζονται σαν άθυρμα στα χέρια των επιχειρήσεων...

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι με βάση την έκθεση της ΔΟΕ αναμένεται να εκδοθεί απόφαση καταγγελίας της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. *

Σε διπλή μέγκενη οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΖΗΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ 12% Ή 4ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ * ΤΟ PSI ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ -35%

Στις τράπεζες επεκτείνεται τώρα η πλημμυρίδα των μισθολογικών περικοπών, σ' έναν κλάδο που έμεινε σχετικά αλώβητος κατά την τελευταία διετία των ονομαστικών μειώσεων στις αμοιβές. Και αυτό αν εξαιρέσει κανείς το γενικό «πάγωμα» των αποδοχών και τη δραστική μείωση των μισθών έως και 35% στις «κρατικές» Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μετά την Εμπορική και την Εθνική, σειρά χθες είχε η Πειραιώς η οποία ζήτησε μείωση των αποδοχών, μεσοσταθμικά, κατά 12%. Και αυτό με αφορμή τις ζημιές του 9μήνου, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ολόκληρο το PSI -πρόγραμμα ανταλλαγών των ομολόγων- δηλαδή στο 50% των τίτλων.

Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο εργοδοτικός στόχος, η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί, συμπληρωματικά, την εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασία 4 ημερών την εβδομάδα και τη μερική απασχόληση.

Δυσκολότερη συνταξιοδότηση

Στην περίπτωση μερικής απασχόλησης, η οποία είναι στην ευχέρεια του εργοδότη με βάση και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις τη υποδείξει της τρόικας και τις οποίες ασμένως έκανε δεκτές η κυβέρνηση, πέραν των μειωμένων αποδοχών οι εργαζόμενοι χάνουν και 5 ένσημα το μήνα. Αλλά από την άλλη, για τη μερική απασχόληση απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.

Οι εν λόγω περικοπές αφορούν τις «παροχές» της τράπεζας, χωρίς να θίγεται, σε αυτή τη φάση, η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικά, η διοίκηση της Πειραιώς θέτει προς διαπραγμάτευση και την πρόταση για μείωση των αποδοχών κατά 10%, με παράλληλη διασφάλιση της απασχόλησης για μια 3ετία, υπό τον όρο ότι θα υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Εν είδει τελεσιγράφου, δηλαδή.

* Στην Εμπορική Τράπεζα οι Γάλλοι της Gredit Agricole κατήγγειλαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και από τις αρχές του 2012 θα επιδιώξουν μείωση των αποδοχών κατά 10%.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική ήδη ζήτησε περικοπές της τάξης του 20% στο μισθολογικό κόστος, ενώ στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβλήθηκε μείωση έως και 35% με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς σε αυτές τις τράπεζες το Δημόσιο ελέγχει υψηλό ποσοστό μετοχών και διορίζει τις διοικήσεις.

Να σημειωθεί ότι με το PSI το σύνολο των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση. Και καθώς αυτό θα γίνει, με βάσει τις υφιστάμενες εξαγγελίες Βενιζέλου, με κοινές μετοχές, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. με ορισμένους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την Εθνική) κινδυνεύει να περάσει υπό κρατικό έλεγχο. Ουσιαστικά υπό το EFSF - Προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι τραπεζοϋπάλληλοι, ως κρατικοί υπάλληλοι, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ίδια «λογική» των εργαζομένων στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εναλλακτικά οι εργοδότες, στις περιπτώσεις άρνησης των επιχειρησιακών σωματείων να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση μείωσης των αποδοχών, καταφεύγουν στον εκβιασμό της εκ περιτροπής εργασίας, ώστε να επιτύχουν το στόχο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή και το «κούρεμα» των αποδοχών το σύνολο των τραπεζών αναμένεται να εμφανίσει σημαντικές ζημιές φέτος, ενώ η περικοπή των μισθών όχι μόνο δεν θα «διορθώσει» αυτή την εξέλιξη, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των χρεών. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα χρειαστούν πάνω από 40 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. *

Καταργούνται ακόμη 17 εφορίες

Από την 1η Δεκεμβρίου αναστέλλεται η λειτουργία 17 εφοριών στην περιφέρεια, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύει στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, που καταργούνται, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.

Οι οργανικές θέσεις των Δ.Ο.Υ., των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις Δ.Ο.Υ., στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ' ύλην αρμοδιότητα τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών.

Ο Προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της Δ.Ο.Υ. υποδοχής.

Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλεται από την 1η Δεκεμβρίου 2011, η λειτουργία των εξής Δ.Ο.Υ.:

- Γαστούνης του νομού Ηλίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας

- Σοχού και Ζαγκλιβερίου του νομού Θεσσαλονίκης οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Λαγκαδά,

- Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.

- Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων (Α΄- Β΄).

- Παλαμά του νομού Καρδίτσας αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καρδίτσας.

- Άργους Ορεστικού του νομού Καστοριάς οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καστοριάς .

- Σερβίων του νομού Κοζάνης οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κοζάνης.

- Νεμέας του νομού Κορίνθου οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κορίνθου.

- Μελιγαλά του νομού Μεσσηνίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καλαμάτας.

- Αιγινίου του νομού Πιερίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κατερίνης (Α΄- Β΄).

- Σκύδρας του νομού Πέλλας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Εδεσσας.

- Πύλης και Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Τρικάλων.

- Στυλίδας του νομού Φθιώτιδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Λαμίας.

- Λιδωρικίου του νομού Φωκίδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Άμφισσας.

- Κασσάνδρας του νομού Νέων Μουδανιών οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Νέων Μουδανιών

Ελλάδα, Σκόπια και στη μέση "πετιέται" η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ. Θα επιταχύνει τις προσπάθειες της "Μακεδονίας", όπως λέει

Τη πρόθεσή της να ανακινήσει το θέμα πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη του ΝΑΤΟ δείχνει η Τουρκία μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει "ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση", με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της "Μακεδονίας" για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση".

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας έθεσε το θέμα επιτακτικά στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. Δήμας συναντήθηκε στο Βίλνιους και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Πόποσκι, με τον οποίο αντηλλάγησαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών μία μόλις ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν "διπλωματικά ατυχήματα". Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.

Δεν αποκλείεται μία "συμμαχία προθύμων", όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου. Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.

Σημειώνεται ότι ομόφωνα η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ να βρεθεί λύση για το όνομα της χώρας. Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπ. Εξωτερικών την πρώτη δοκιμασία του Σταύρου Δήμα στην ΕΕ.

Σήμερα μάλιστα θα συνεχιστεί η διπλωματική μάχη της Αθήνας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο 95% η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Αισιοδοξία φέρνει η αύξηση στο 95% της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ κι ενώ την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στην Αθήνα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των έργων και ιδίως 100 που έχουν επιλεγεί για όλες τις περιφέρειες. Εργα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν 207.000 θέσεις εργασίας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αισιοδοξία φέρνει η αύξηση στο 95% της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ κι ενώ την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στην Αθήνα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των έργων και ιδίως 100 που έχουν επιλεγεί για όλες τις περιφέρειες. Εργα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν 207.000 θέσεις εργασίας.

Οπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μείωση της εθνικής χρηματοδότησης στο 5%, καθώς αυξάνεται από το 85% στο 95% η κοινοτική. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, έχει και αναδρομική ισχύ από το 2010. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιστραφούν στη χώρα 451 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση των πόρων να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί 1.852 νέα έργα (ποσοστό 94,5%) και έχουν συμβασιοποιηθεί άλλα 768 (ποσοστό 55%).

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «μόνο σε 6 μήνες έχουμε στηρίξει 6.263 επιχειρήσεις με ενισχύσεις ύψους 446 εκατ. ευρώ». Τόνισε ακόμη ότι για τα επενδυτικά σχέδια του παλαιού και του νέου επενδυτικού νόμου δόθηκε φέτος 1 δισ. ευρώ.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έχει ήδη φτάσει στο 27% από 2,7% που ήταν τις χρονιές 2007-2009.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μαζί με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ανακοίνωσαν επίσης την παροχή τεχνικής βοήθειας, ύψους 13 εκατ. ευρώ, για τα επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Υγείας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)