Παλαιότητα

Αυξητικός Συντελεστής

Άνω των 26 ετών 1
25-20 έτη 1,05
19-15 έτη 1,10
14-10 έτη 1,15
9-5 έτη 1,20
4-0 έτη 1,25



ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ :ΕΔΩ.


Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο 2011 μέχρι Ιανουάριο 2012,

- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Κυρώσεις σε περίπτωση μη καταβολής. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Μερική καταβολή στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι δυνατή λόγω γνωμοδότησης του ΝΣΚ. Ωστόσο η διακοπή μίας παροχής κοινής ωφέλειας λόγω μη εξόφλησης ενός φόρου κεφαλαίου έχει σοβαρά θέματα νομιμότητας και συνταγματικότητας τα οποία εξετάζουμε και αναμένονται εξελίξεις.

Απαλλαγές

Πρώτα θα πληρώσουν το νέο τέλος για τα ακίνητα και μετά θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από αυτό, όσοι απαλλάσσονται της νέας φορολογίας ή υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές, όπως προβλέπει μεταγενέστερη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Οι πολίτες έχουν περιθώριο το πολύ 40 ημέρες (από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού της ΔΕΗ) για να εξοφλήσουν το ποσό, αλλιώς απειλούνται με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π.Οικονόμου το νέο ειδικό τέλος, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του νέου τέλους έτους 2011.
Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.
Για τον υπολογισμό του νέου τέλους, τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ μέχρι και την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Σε περίπτωση που στη βάση πληροφοριών της ΔΕΗ δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.

Στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμού του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το τέλος υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη.
Το νέο "χαράτσι" ενσωματώνεται διακριτά, μαζί με τον τρόπο υπολογισμού του, στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισπράττεται υποχρεωτικά από αυτούς.
Ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υποκείμενος στο τέλος ή δικαιούχος των εξαιρέσεων είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου.