Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΥΨΩΜΑ 731

Στο ύψωμα 731 γράφτηκε η πιό λαμπρή σελίδα της περιόδου 40-41,η περίφημη εαρινή επίθεση,που άλλαξε κυριολεκτικά τον ρουν της ιστορίας.Ο ήρωας Δημήτρης Κασλάς,επικεφαλής του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων,υπερασπίστηκε με γενναιότητα το ύψωμα 731,όπου συνετρίβησαν οι πάνοπλες Μεραρχίες του Μουσολίνι και κρίθηκε ουσιαστικά ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος.Η περίφημη Εαρινή επίθεση, που διήρκησε επί μακρόν,από τις 9 έως τις 25 Μαρτίου του 1941,καταγράφηκε στην νεότερη ιστορία ως “νέες Θερμοπύλες”,έχει δε γραφεί και Θούριος,εις ανάμνηση της εν λόγω “τιτανομαχίας”.“Η μεγάλη επίθεση έγινε στις 9 Μαρτίου του 1941. Το ΙΙ Τάγμα του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων,κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη μεραρχία πάνω στο ύψωμα 731.Έχει καταγραφεί ιστορικά η κρισιμότητα και η σημασία αυτής της μάχης,την οποία παρακολουθούσε μάλιστα ο ίδιος ο Μουσολίνι από το αντίπαλο στρατόπεδο”.
Οι Έλληνες “χρησιμοποιούσαν όλμους και πολεμοφόδια που έπαιρναν από τους Ιταλούς,πολεμώντας με θάρρος.Οι πέντε πρώτες μέρες,ήταν οι κρισιμότερες και ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα,οι Ιταλοί επιτίθονταν κατά κύματα αλλά οι δικοί μας,παρά το ανηλεές σφυροκόπημα,τους αντιμετώπισαν με θάρρος.Δεν περιγράφονται οι στιγμές εποποιίας που γράφτηκαν στο ύψωμα 731 “φανταστείτε ότι ένα τάγμα αντιμετώπισε με γενναιότητα την Μεραρχία Πούλιε,καθώς και δεκάδες αεροπλάνα και πολυβόλα,χωρίς να καμφθεί το ηθικό των Ελλήνων,οι οποίοιπροκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στον εχθρό”.Το ύψωμα 731 βρίσκεται 20 χιλιόμετρα πάνω από την Κλεισούρα,στο κέντρο της διάταξης του ελληνικού στρατού που μάχονταν “υπέρ πίστεως και πατρίδος” για την προάσπιση των ελληνικών ιδεωδών και θεωρούνταν σημείο κλειδί από τους Ιταλούς,προκειμένου να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος.Το ΙΙ Τάγμα παρέμεινε ακλόνητο στη θέση του,πιστό στην εντολή “επί των θέσεών σας θα αμυνθείτε μέχρις εσχάτων,η Πατρίς,η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσετε ψηλά την τιμήν των όπλων”.Οι στρατιώτες ονόμασαν το ιστορικό πλέον ύψωμα 731 “Γολγοθά”,διότι ενώ ήταν σκεπασμένο με δέντρα,μετά το τέλος της πολεμικής αναμέτρησης,άλλαξε η μορφολογία του και το ύψος του μειώθηκε κατά 5 μέτρα.
Όπως έχει γραφεί,μάλιστα, στην ιστορία,σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν ρίφθησαν τόσα πυρομαχικά,όσα στο ύψωμα 731.Μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ιταλοί στο συγκεκριμένο σημείο,ο Χίτλερ πήρε την απόφαση να επιτεθεί στην Ελλάδα.Το σχέδιο των Ιταλών να “σπάσουν” την άμυνα των μαχητών του υψώματος 731 δεν υλοποιήθηκε ποτέ,διότι “άπαντες λαβόντες μέρος εις τας επιχειρήσεις του Αλβανικού Μετώπου επιδείξαντο ηρωισμόν, αυτοθυσίαν,συμβάλοντες ούτω στην επιτυχή έκβασιν τούτων”. Ο Δαβίδ,πρόταξε τα στήθη στον Γολιάθ κι όπως γνωρίζουμε από αφηγήσεις αγωνιστών “400 πυροβόλα έβαλλαν πάνω στο ύψωμα, που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε κι άλλαξε έκτοτε μορφολογία”.Ο Μουσολίνι βρίσκονταν απέναντι σε απόσταση 6 χιλιομέτρων περίπου και
παρακολουθούσε την εξέλιξη της πολεμικής αναμέτρησης στο συγκεκριμένο σημείο,που
θεωρούνταν νευραλγικής σημασίας από τους Ιταλούς,προκειμένου να “σπάσουν” την ελληνική
άμυνα και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ,γιατί η ανδρεία του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά,στον καιρό του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έχει αποτυπωθεί στην γραπτή διαταγή που εξέδωσε ο ίδιος στις 9 το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941.“Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων.Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Εμψυχώσατε άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των.Τότε μόνο θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας,οταν αποθανώμεν άπαντες επί των θέσεών μας”.Το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο ύψωμα 731 με πρωτοβουλία Βορειοηπειρωτών,αποτελεί έκφραση τιμής στους ήρωεςτου Ελληνοϊταλικού Πολέμου,οι οποίοι κατάθεσαν τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας.Μεταξύ των ιστορικών τοπωνυμίων που καταγράφονται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,είναι,σημειωτέον,το 731,το ύψωμα που πέρασε στην ιστορία,για να θυμίζει πάντα στους μεταγενέστερους τις μάχες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία μας.Η επίθεση των Ιταλών ξεκίνησε στις εξήμισι το πρωί,9 του Μάρτη του 1941.Πενήντα ιταλικές οβίδες πέσανε μαζεμένες πάνω στις γυμνές καστανιές.Εκατό χιλιάδες βλήματα σ’ όλο το μέτωπο.Ήταν η αρχή της “Εαρινής Επίθεσης” του Μουσολίνι.Το ύψωμα 731 είχε περάσει στο χώρο του θρύλου.Δεν υπήρχαν πια καστανιές ν’ ανθίσουν την άνοιξη που ερχόταν.Το αίμα είχε ποτίσει βαθιά τη γη.Στην πλαγιά του,η ιταλική μεραρχία Πούλιε είχε εξοντοθεί μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.Τα πτώματα των Ιταλών χρησίμευαν για προπύργιο του ρημαγμένου λόφου.Το ύψωμα 731 έγινε το σύμβολο της ελληνικής αντοχής στα μανιασμένα κύματα της εαρινής επίθεσης του Μουσολίνι, που ξεκίνησε στις 9 του Μάρτη και έσβησε στις 25 του ίδιου μήνα.Εκεί όπου από τις 9 Μαρτίου 1941 μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού,η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί,έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς.Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.Φθάνοντας στο ύψωμα και βλέποντας απέναντι τα σκληροτράχηλα βουνά,τοκατεστραμμένο οχυρό,τις τρύπες που σχηματίστηκαν από τις οβίδες των Ιταλών (ο λόφος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς υποχώρησε 5 μέτρα) και τα αυτοσχέδια οχυρά των Ελλήνων στρατιωτών που τα έφτιαξαν σκάβοντας το έδαφος (αλεποφωλιές), μένεις άφωνος.“Εδώ ήταν ένα σημείο που είχε καθορίσει το Ιταλικό Επιτελείο ως κομβικό σημείο για την εξέλιξη του πολέμου.Παρουσία του Μουσολίνι στις 9 Μαρτίου άρχισε μία από τις μεγαλύτερες μάχες.Οι Ιταλοί άρχισαν να βομβαρδίζουν με 400 πολυβόλα και 200 αεροπλάνα.Οι Έλληνες έφτιαξαν τις λεγόμενες φωλιές της αλεπούς,όπου προφυλάσσονταν από τα θραύσματα των οβίδων.Αργότερα άρχισε η επίθεση του Ιταλικού Πεζικού,με τους Ιταλούς να πιστεύουν ότι δεν έιχε μείνει ζωντανός κανείς Έλληνας στρατιώτης.Με το που οι Ιταλοί ανέβηκαν στο ύψωμα 731,οι Έλληνες ξεπεταχτήκανε από τα αναχώματα και τους απωθήσανε αμέσως.Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 13-14 Μαρτίου,με καθημερινές φοβερές μάχες.
Αυτή είναι η ιστορία και είναι πάρα πολύ συγκινητικό να ξέρεις ότι στο ύψωμα 731 σκοτωθήκανε και δώσανε τη ζωή τους τόσα άτομα για να μπορέσουμε εμείς να ζούμε καλύτερα”.

Είμαι Έλληνας, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, λέει ο Σχορτσανίτης

Δεν έχω πραγματικά να σχολιάσω τίποτα, πέρα από το ότι είμαι από 12 χρονών στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας», απάντησε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ηλία Παναγιώταρου της Χρυσής Αυγής.
 Κάποιοι είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι ο Σχορτσανίτης «θα εκραγεί» όταν αποφασίσει να απαντήσει στον χρυσαυγίτη βουλευτή.
 Ίσως όμως λόγω και της μεγάλης νίκης του Παναθηναϊκού επί της Ολύμπια Λουμπλιάνα στην Σλοβενία, ο μπασκετμπολίστας αντιμετώπισε... χαλαρά τους ισχυρισμούς του Ηλία Παναγιώταρου.
 Με την φράση «είμαι από 12 χρονών στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας», ο Σχορτσανίτης υπενθυμίζει όσα έχει προσφέρει στις εθνικές ομάδες μπάσκετ και, εμμέσως, εκφράζει το παράπονό του για τα ρατσιστικά σχόλια και τη δημόσια αμφισβήτηση ότι είναι Έλληνας...
 Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος είχε ισχυριστεί ότι ο «Big Σόφο» δε θεωρείται Έλληνας σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής.
  «Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Έλληνας. Δεν είναι Έλληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Έλληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Έλληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα».

Y.Γ. Ο Παναγιώταρος όταν δει μπροστά του τον Σχορτσανίτη, θα θυμηθεί το ανέκδοτο με τον λαγό και την αρκούδα!

Mειώνεται το επίδομα και τα δώρα στους ανέργους

Περιορίζεται ο χρόνος που θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι το έχουν εισπράξει ξανά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τα αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013.

Τα αυστηρά κριτήρια αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά τους εποχικά απασχολούμενους και οι πρώτοι που θα έρθουν αντιμέτωποι με τις μειώσεις θα είναι εκείνοι που θα λάβουν το επίδομα ανεργίας το Φθινόπωρο του 2013.

Με τη νέα ρύθμιση, προκειμένου να υπολογιστεί η διάρκεια της επιδότησης, οι μέρες που έχει λάβει κάποιος το επίδομα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θα αφαιρούνται από το προβλεπόμενο πλαφόν των 450 ημερών για την τετραετία. Έτσι για να εισπράξει κάποιος το ανώτατο επίδομα των 300 ημερών θα πρέπει να μην έχει επιδοτηθεί για περισσότερο από 150 ημέρες ανεργίας από το 2009. Εάν έχει τελικά περισσότερες από 150 ημέρες λάβει το επίδομα τότε θα εισπράξει όσα απομένουν μέχρι να φτάσει το όριο των 450 ημερών.

Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400 και επομένως κάποιος θα εισπράξει το ανώτατο επίδομα των 300 ημερών μόνο εάν δεν επιδοτηθεί για περισσότερες από 100 ημέρες την τελευταία τετραετία.

Παράδειγμα 1ο

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας). Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013. Έστω ότι διαπιστώσαμε ότι του χορηγήθηκαν 50 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 400 ημερών επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (δηλαδή την επιδότηση που θα είχε εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα).

Παράδειγμα 2ο

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013. Έστω ότι διαπιστώσαμε ότι του χορηγήθηκαν 450 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 0 (μηδέν) ημερών επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.

Παράδειγμα 3ο για τα επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου 2014

Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 18.1.2014 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 12μηνης επιδότησης (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Στη συνέχεια ελέγχουμε πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 18.1.2010 – 17.1.2014. Έστω ότι διαπιστώσαμε ότι του χορηγήθηκαν 210 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 400 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 190 ημερών επιδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 190 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για τα 300 που θα είχαν εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Αλλαγές και στον υπολογισμό των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων

Η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ προβλέπει αλλαγές και στον υπολογισμό των δώρων ου Πάσχα και των Χριστουγέννων που μειώνονται από 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης σε 3. Οι ασφαλισμένοι για να πάρουν ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να είναι επιδοτούμενοι από την 1η Μαΐου έως την 31 Δεκεμβρίου ενώ στο παρελθόν αρκούσε η ύπαρξη διαστήματος τετράμηνης επιδότησης μετά την 1 Μαΐου για να λάβουν ως δώρο ένα μήνα επιδότησης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση κανένας ασφαλισμένος δεν θα λάβει περισσότερα από 25 ημερήσια επιδόματα ως οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων.

Παραδείγματα:

• Για διάστημα τακτικής επιδότησης ανεργίας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 5 Απριλίου, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού του Δώρου Πάσχα ο ασφαλισμένος θα εισέπραττε 12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, με την ως άνω νομοθετική ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Πάσχα 9 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

• Για ενδεικτικό διάστημα επιδότησης από την 25 Ιανουαρίου έως την 30 Μαρτίου ο επιδοτούμενος άεργος θα λάβει 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ως δώρο Πάσχα, επειδή το δικαίωμα του είναι 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε ολόκληρο μήνα επιδότησης.

• Με το ίδιο σκεπτικό, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, θα λάβει 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ως δώρο Πάσχα, ασφαλισμένος με διάστημα επιδότησης έστω από την 25 Φεβρουαρίου μέχρι και την 30 Απριλίου.

Ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων για το 2012 θα γίνει ως εξής:

Επειδή η έναρξη της σχετικής ρύθμισης είναι η 1-7-2012 και συνεπώς το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο διάστημα επιδότησης από 1-5-2012 έως την 30-6-2012, θα υπολογιστεί βάσει του παλαιού καθεστώτος, δηλαδή 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ως δώρο για κάθε πλήρη μήνα επιδότησης. Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα διαστήματος επιδότησης από 1 Μαΐου έως την 26 Δεκεμβρίου, ειδικά για το έτος 2012 και μόνο, ο ασφαλισμένος θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας επειδή για το διάστημα που αφορά στον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 θα δικαιούται 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε πλήρη μήνα επιδότησης. Στην περίπτωση δε, όπου κάποιες ημέρες του μήνα επιδότησης ειδικά του έτους 2012, εμπίπτουν μέσα στον μήνα Ιούνιο και κάποιες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να συμπληρωθεί ο μήνας επιδότησης εμπίπτουν στο διάστημα μετά την 1 Ιουλίου του 2012, ο υπολογισμός για τον μήνα αυτό θα γίνει με βάση το νέο καθεστώς υπολογισμού.

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Την πρόσληψη 41 εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02 και ΠΕ04.04, ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου για τα σχολεία Γενικής Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Οι προσλήψεις γίνονται για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν ως αναπληρωτές με προηγούμενη υπουργική απόφαση και δεν προσήλθαν να αναλάβουν υπηρεσία.
Οι προσλαμβανόμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012.

Guardian: Φόβος και βδελυγμία στην Αθήνα - Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς

Σε μία Ελλάδα που μαστίζεται από την λιτότητα, η νεοναζιστική παράταξη Χρυσή Αυγή κερδίζει έδαφος. Οι βουλευτές της χαιρετούν φασιστικά, ενώ στους δρόμους τάγματα εφόδου με μαύρες μπλούζες χτυπούν μετανάστες. Μάλιστα, τυγχάνει να έχουν ένθερμους οπαδούς ακόμη και εντός της αστυνομίας, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Στο άρθρο της με τίτλο «Φόβος και βδελυγμία στην Αθήνα: Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς» η εφημερίδα επισημαίνει την άνοδο του κόμματος κυρίως ανάμεσα σε στρώματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση.
Οπως επισημαίνει η συντάκρια του άρθρου η Χρυσή Αυγή είναι πολλά πράγματα: ένα κίνημα, μία υποκουλτούρα, τάγματα εφόδου ή ένα δίκτυο ανάμεσα στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.
Την ώρα που κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα - με την ανεργία να φτάνει το 25% και 54% αυτή των νέων-, το 1/3 των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας έκλεισαν, και η εμπιστοσύνη στα δύο μεγάλα κόμματα χάθηκε... Σκηνές βίας εκτυλίσσονται γύρω από τη Βουλή και στην Αθήνα υπάρχει μία οσμή φόβου, όπως και μία ανάλογη οσμή κατάθλιψης.
Στις εκλογές του Ιουνίου, συνεχίζει το άρθρο, πολλοί ήταν εκείνοι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, σε ένδειξη τιμωρίας για τα μεγάλα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση. «Μόνο τα παιδιά με τα μαύρα πουκάμισα δεν φοβάμαι», λέει στην συντάκτρια μια γυναίκα και η μητέρα της συμπληρώνει (αρκετά μεγάλη για να θυμάται την απριλιανή χούντα) «δεν γνωρίζω άλλους που να μοιράζουν φαγητό»
Σκόπιμα, αμείλικτα η Χρυσή Αυγή εγκαθίσταται στα κενά που έχουν μείνει ανοιχτά από το ακρωτηριασμένο ελληνικό κράτος. Η στρατηγική του κόμματος είναι ένας συνδυασμός σαγήνης και εκβιασμού, «η εκμετάλλευση της ανάγκης που υποστηρίζεται από την απειλή της βίας». Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται φαγητό, αίμα και δουλειές μόνο για Έλληνες, έχει γυμναστήρια που δεν δέχονται ξένους, αλλά «η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι η παροχή "ασφάλειας" με τη συμπαιγνία των Αρχών».
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Μαστρογιάννης, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, την περιγράφει ως «εγκληματική οργάνωση».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Κυριαζίδης, ιδρυτής της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων, την αποκαλεί «πολιτική παραφυάδα». «Από το παρελθόν μου στην αστυνομία, γνωρίζω πολύ καλά από πού προέρχονται αυτοί οι άνθρωπο», αναφέρει
Η δικηγόρος, Ιωάννα Κούρτοβικ, ανέφερε ότι «ενώ είναι δύσκολο να μετρήσει κανένας πόσο βαθιά είναι η διείσδυση στην αστυνομία» καταγράφονται πολλές καταγγελίες «συνεργασίας» Χρυσαυγιτών με αστυνομικούς, μιλώντας ανοιχτά για κάλυψη από τις Αρχές.
«Μέσα από ένα φονικό κοκτέιλ πρόθεσης, ανικανότητας και αδράνειας, η πολιτεία άφησε μία βίαιη, αντιδημοκρατική δύναμη να ελέγξει την επιβολή του νόμου», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Απίστευτο χάος με τις τιμές των φαρμάκων!

Απίστευτο χάος με τις τιμές των φαρμάκων!
Οι φαρμακευτικές εταιρίες διέκοψαν από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου τις πωλήσεις εκατοντάδων φαρμάκων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», τα ράφια στα φαρμακεία αδειάζουν και ο ΕΟΦ έντρομος, απαγορεύει τις εξαγωγές για να μην έχουμε νεκρούς από τις ελλείψεις φαρμάκων ζωτικής σημασίας.
Από την άλλη πλευρά, οι Τροϊκανοί εξωθούν την κατάσταση στα άκρα, επιμένοντας στη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία.
Η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών και των ανθρώπων που κάθε τόσο αλλάζουν σε συνδυασμό πάντα με την ασφυκτική πίεση του χρόνου, είχε ως αποτέλεσμα ένα ατελείωτο γαϊτανάκι από υπουργικές αποφάσεις και δελτία τιμών, που καθένα έβγαινε για να διορθώσει το προηγούμενο εισάγοντας νέα λάθη που έπρεπε με τη σειρά τους να διορθωθούν...
Φτάσαμε, λοιπόν να έχουμε ένα δελτίο με εκατοντάδες λάθη στις τιμές, λάθη στους χρόνους λήξης της πατέντας φαρμάκων που κυκλοφορούν και επανεμφάνιση άλλων που έχουν αποσυρθεί πριν από πολλά χρόνια...
Τραγικά και συνάμα ευτράπελα!
Πολλές εταιρίες, λοιπόν, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις φαρμάκων των οποίων οι τιμές μειώθηκαν κάτω από το μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης, όπως ορίζει ο νόμος για τις τιμές της χώρας μας.
Φαρμακευτικές εταιρίες και υπάλληλοι του ΕΟΦ βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να εξομαλυνθεί (στο μέτρο του δυνατού) η αγορά που έχει βυθιστεί σε μία χωρίς προηγούμενο, κρίση.
Κάποιος όμως οφείλει να δώσει ένα τέλος σε αυτό το μπάχαλο που επικρατεί στον τομέα της Υγείας.
Κάποιοι άνθρωποι βασίζουν τη ζωή τους σε συγκεκριμένα φάρμακα. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία μπορεί να αποβεί μοιραία!

Επένδυση 4,5 δισ. στην αρχαία Αθήνα

Στην παρουσίαση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου για την αξιοποίηση των μνημείων με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών στη χώρα μας προχώρησε αμερικανική εταιρεία
Με περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας να προέρχεται από τον τουρισμό, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στον κλάδο αυτό κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Και αν η χώρα μας έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα «δώρα» που της πρόσφερε απλόχερα ο Θεός, δηλαδή τον ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχει? πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του αρχαιολογικού-πολιτισμικού τουρισμού.
Αίσθηση προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες η παρουσίαση, στο road show που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, ενός σχεδίου εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού Ralph Appelbaum Associates, το οποίο αφορά την αξιοποίηση των αρχαίων της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία μιας ευρύτερης περιοχής προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας που εκτείνεται από την Ακρόπολη και φθάνει μέχρι και το Λαύριο.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου «παίζει» μεταξύ 1,46 δισ. και 4,38 δισ. ευρώ με κεφάλαια που θα προέλθουν κυρίως από ξένα funds ενώ τα οφέλη για τη χώρα μας «μεταφράζονται» σε έσοδα από 2,08 δισ. έως 6,12 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020 και στη δημιουργία 5.840-17.180 νέων θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο που θα επιλεχθεί.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με οικονομετρικό μοντέλο που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Appelbaum- η επέκταση της διαμονής των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή της Αθήνας κατά μία ημέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 320 εκατοννύρια ευρώ ετησίως και στη δημιουργία περίπου 7.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ η αύξηση της διαμονής κατά τρεις ημέρες θα ανέβαζε τα αντίστοιχα νούμερα σε 960 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και περίπου 21.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο τουριστικός κλάδος θα αποκόμιζε επιπλέον έσοδα της τάξης των 213-640 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με το έργο αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού από τη Ralph Appelbaum Associates -τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον σχεδιασμό μουσείων- και αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου και ανεκμετάλλευτου πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, «η χώρα μας θα πρέπει να κάνει χρήση των σύγχρονων και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών προκειμένου να κάνει τις επισκέψεις των τουριστών πιο πλούσιες σε περιεχόμενο και μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια».
Σε τρεις άξονες
Βασικοί στόχοι είναι η παραμονή των επισκεπτών στη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες (one more night) -και κατ' επέκταση η αύξηση των εσόδων μέσω παροχής ευχάριστων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών? καθώς και η προσέλκυση των Ελλήνων της Διασποράς αλλά και των απανταχού φιλελλήνων «αιχμαλωτίζοντας» τη?φαντασία και την καρδιά τους.
Το σχέδιο Appelbaum για την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης κινείται σε τρεις άξονες:
1 Να επιτρέπεται στους τουρίστες να ξεκινούν επισκέψεις τους (όπως συνέβαινε στην κλασική εποχή) από τις αρχικές πύλες της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.
2 Να «ειπωθεί» η ιστορία της γέννησης της δημοκρατίας, του δράματος και της φιλοσοφίας μέσα στην «κλασική πόλη», όπου γεννήθηκαν αυτά τα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού.
3 Να αντιμετωπιστούν οι τουρίστες ως «πελάτες»: να παρέχονται βασικές υπηρεσίες που θα κάνουν την κάθε επίσκεψη πιο ευχάριστη.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Στα βήματα των αρχαίων Αθηναίων
Με στόχο την αύξηση του χρόνου παραμονής των ξένων τουριστών στην Αθήνα, το σχέδιο της Appelbaum προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης επισκέψιμης περιοχής και πιο συγκεκριμένα τη διαδρομή προς την Ακρόπολη η οποία θα διασχίζει την Παναθηναϊκή Οδό.
Ο κυριότερος δρόμος της Αρχαίας Αθήνας, ξεκινούσε από το Δίπυλο στην περιοχή του Κεραμεικού, εν συνεχεία διέσχιζε διαγωνίως την Αγορά, με τελική κατάληξη τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως όπου έφθανε περίπου μέχρι την είσοδο του ναού της Αθηνάς (Παρθενών). Αυτή ήταν η πορεία των μεγάλων πομπών κατά την κορύφωση των Παναθηναίων, απ' όπου η οδός πήρε το όνομά της.
Παράλληλα, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες των αρχαίων, η αμερικανική εταιρεία προτείνει να γίνουν κάποια έργα κατά μήκος αυτής της διαδρομής, τα οποία θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Τέλος, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην Ψηφιακή Κληρονομιά, δηλαδή να παρέχονται υπηρεσίες μέσω κινητής τηλεφωνίας που θα σχετίζονται με την άμεση πληροφόρηση σε σχέση με το κάθε αξιοθέατο, την έκδοση εισιτηρίων, τη μετάφραση, το φιλικό προς τα παιδιά περιεχόμενο, τη σύνδεση με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) κ.ά.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Mε οδηγό τις νέες τεχνολογίες
Σύμφωνα με το σχέδιο της Appelbaum, οι επισκέπτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν την παραδοσιακή διαδρομή προς την Ακρόπολη, κατά μήκος της οδού των Παναθηναίων, όπως απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Στο σχέδιο προτείνεται ακόμη να προστεθούν τρεις σημαντικοί προορισμοί:
  • Ακαδημία Πλάτωνος: ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μέρη στον κόσμο, αλλά ελάχιστα αξιοποιήσιμο.
  • Πεδία μαχών για τη δημοκρατία, όπως είναι π.χ. ο Μαραθώνας, όπου θα αναλύονται οι ιστορικές μάχες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας.
  • Μεταλλεία Λαυρίου: Προτείνεται να προστεθεί η ιστορία του πλούτου του ασημιού, το οποίο ενδυνάμωσε την αθηναϊκή δημοκρατία χρηματοδοτώντας τον στόλο της πόλης.
Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να γίνει η κορυφαία χώρα στον κόσμο στον τομέα της Ψηφιακής Κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες στην κινητή τηλεφωνία. Μπορούν, δηλαδή, να παρέχονται μεταξύ άλλων υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμεση πληροφόρηση σε σχέση με το κάθε αξιοθέατο, την έκδοση εισιτηρίων, τη μετάφραση, το φιλικό προς τα παιδιά περιεχόμενο, τη σύνδεση με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει βασικά μέσω δύο εταιρειών. Ενας Δημόσιος Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας ή ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα των ΗΠΑ θα έχει ως βασικό στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (πλην Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης) περιλαμβανόμενης και της χρηματοδότησης μέσω του TIF (Tax Increment Financing), ενός «εργαλείου» χρηματοδότησης δημοσίων έργων της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως από δήμους και κοινότητες. Με το «εργαλείο» αυτό χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις υπό μορφή δανείου με βάση την αύξηση της φορολόγησης της υπεραξίας που δημιουργείται από τη συγκεκριμένη παρέμβαση. Μέσω του TIF, οι «επενδύσεις» θα αναγνωρίζονται ως προπληρωμές μελλοντικών φόρων από τις επισκέψεις τουριστών στην Ελλάδα, με βάση ένα 30ετές μηνιαίο χρονοδιάγραμμα αποσβέσεων.
Παράλληλα, ένα ελληνικό κρατικό ίδρυμα Κοινής Ωφέλειας (με προτεινόμενη ονομασία το «Αθήνα 508 π.Χ.»), θα αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ενωσ,η αλλά και από πηγές χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους με βάση το πρότυπο που ακολούθησαν με επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν η «Αθήνα 2004» και το «Αττικό Μετρό». Θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου, του οποίου και θα είναι ο ιδιοκτήτης εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Και οι δύο εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για την επιλογή των εξειδικευμένων εταιρειών που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Πρωτοπόρος στον σχεδιασμό μουσειακών χώρων
Η εταιρεία Appelbaum, η οποία ιδρύθηκε το 1978, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον σχεδιασμό μουσείων (με γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Πεκίνο), έχοντας ολοκληρώσει περισσότερα από 500 έργα σε 30 χώρες.
Στη Νέα Υόρκη, από τα έργα της εταιρείας ξεχωρίζουν το Liberty Science Center, το πλανητάριο Hayden και μεγάλα τμήματα του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Στην Ουάσιγκτον, σχεδίασε το κέντρο επισκεπτών του Καπιτώλιου και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και στο Λιτλ Ροκ την προεδρική βιβλιοθήκη του Μπιλ Κλίντον. Από τα υπόλοιπα, αξιόλογα έργα είναι το Μουσείο Πορτογαλικής Γλώσσας, το Εθνικό Μουσείο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου και το Μουσείο Ειδήσεων και Δημοσιογραφίας στην Πενσιλβάνια.
Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεχωρίζουν ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο στο Βερολίνο (Humboldt-Forum), το Μουσείο Smithsonian για την αφρο-αμερικανική ιστορία και τον πολιτισμό στην Ουάσιγκτον, το νεότερο εθνικό μουσείο στον Καναδά και τα δύο μεγαλύτερα νέα μουσεία στη Ρωσία.

Σόιμπλε: Αμφιβάλλω αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Διατηρεί το αυστηρό του ύφος προς την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζοντας ότι η χώρα οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες και πως η τύχη της στην ευρωζώνη «δεν έχει αποφασισθεί ακόμη».
«Επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως έχει να κάνει πολλά ακόμη. Αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF με τίτλο «Ο Αγώνας για το Ευρώ» και το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί στις 30 Οκτωβρίου.
«Υπάρχουν αμφιβολίες έως σήμερα ως προς το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν στο μέλλον», πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Στρατιωτικός σε Παπούλια: Με τι τσίπα θα μας κοιτάξεις στα μάτια;

Επιλοχίας του Ελληνικού Στρατού που αύριο θα παρελάσει στην Θεσσαλονίκη απέστειλε μια συγκλονιστική επιστολή η οποία δείχνει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο Onalert μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων.
Ο επιλοχίας απευθύνεται προς τον Πρώτο Πολίτη της χώρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του μεταφέρει τις σκέψεις που θα έχει ο ίδιος και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ,όταν αύριο θα περάσουν από μπροστά του.
«Καλημέρα σας. Είμαι Επιλοχίας και είμαι ένας από αυτούς που θα παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη την 28 Οκτωβρίου. Τελευταία διαβάζω κάποια μέτρα της πολιτείας τα οποία περιορίζουν τους συμπολίτες μας σε συγκεκριμένο χώρο να δουν την παρέλαση καθώς επίσης διαβάζω ότι η εξέδρα που θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι απομονωμένη από τον κόσμο και απλησίαστη (κάτι που θυμίζει εγωιστή μονάρχη νομίζω και όχι πρόεδρο Δημοκρατίας).
Όσοι θα παρελάσουμε θα παρελάσουμε για την τιμή των προγόνων μας και για τον απλό κόσμο.
Όχι για τους κυρίους στην εξέδρα...
Τελευταία ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα περικοπών των μισθών μας. Εγώ κοιτώντας τον Πρόεδρο στην εξέδρα της παρελάσεως όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου θα είναι σαν να βλέπω έναν πατέρα που παρόλο που κακοποιεί τα παιδιά του βγαίνει έξω στην παιδική χαρά και τα καμαρώνει, παρόλο που όταν γυρίσουν σπίτι θα τα χτυπήσει. Έτσι και εμείς. Μας φτάνει τον μισθό σε επίπεδα εξαθλίωσης και μετά θα ανέβει σε μία εξέδρα να μας καμαρώσει και το χειρότερο θέλει να έχουμε και ηθικό . Ηθικό από τι;
Ηθικό από το ότι σκεφτόμαστε τα χρέη μας;
Ηθικό από το ότι στερούμαστε βασικά είδη διατροφής οικογενειακά προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των παιδιών μας;
Προσωπικά είμαι περίεργος το τι σκέψεις θα περνούν από το μυαλό του Προέδρου όταν τα τμήματα θα παρελάσουν μπροστά του.
Με τι τσίπα θα μας κοιτάξει στα μάτια; Παρόλα αυτά έχοντας διαφορετικό μισθό και έχοντας διαφορετική ζωή δεν πρόκειται να μας καταλάβει. Θα παρελάσει μπροστά του ένας «θίασος» όχι ένας στρατός. Θα δείχνουμε ηθικό το οποίο δεν υπάρχει και αυτός θα έχει την ψευδαίσθηση σαν πρόεδρος ότι με όσα έχει συμβάλλει (υπογράφοντας) περνάει μπροστά του ένας στρατός με ηθικό (μέρος της παράστασης και αυτό). Λυπάμαι ειλικρινά κύριε πρόεδρε που είσθε και εσείς μέτοχος της εξαθλίωσης μας.»
Μία επιστολή – κατάθεση ψυχής από τον Έλληνα στρατιωτικό...

“ΟΧΙ” των Ελλήνων της Γερμανίας στη Χρυσή Αυγή

Με δραματικές εκκλήσεις, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Έλληνες της τρίτης γενιάς μεταναστών στρέφονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα.
Με μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της κίνηση, η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας καταδικάζει σε δήλωση της “απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απ΄ όπου κι αν προέρχονται”, εννοώντας σαφώς τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα.
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, απαντά τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Εκκλησία να πάρει θέση σε ένα κατ΄ εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο:
“Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να σιωπήσει η Εκκλησία, δηλαδή όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Όταν υπάρχει αυτή η κρίση στην Ελλάδα, αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε πορεία ζωής. Να δούμε γιατί; Πού θέλουμε να πάμε; Και όχι να αφήσουμε αυτές τις ακραίες καταστάσεις στην πατρίδα. Και επειδή όλοι οι άνθρωποι μας εδώ στην Γερμανία ανησυχούν απ΄ ότι ξέρω από τα πολλά τηλεφωνήματα που κάθε μέρα δέχομαι, γι’ αυτό αυτή η δήλωση. Εύχομαι να μην κάνω άλλη δήλωση, διότι θα είναι πολύ χειρότερη.”
Σε ανάλογο πνεύμα είναι και η δήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) που γίνεται στα πλαίσια του μηνύματος για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
“Το ΟΧΙ των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία είναι φέτος ηχηρότερο από άλλοτε”, έτσι ξεκινά το μήνυμα που αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα.
Η ΟΕΚ προειδοποιεί ότι η λιτότητα οδηγεί στην εξαθλίωση και ότι αυτή με τη σειρά της οδηγεί “απεγνωσμένους ενάντια στους μετανάστες” και ότι “έτσι ξανάρχεται ο φασισμός στην Ελλάδα με εγχώριες στολές πένθους.”
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Δημητρίου: “Ως μετανάστες στη Γερμανία έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι σημαίνει περιθωριοποίηση, τι σημαίνει ρατσισμός. Αυτό το φαινόμενο δεν θέλαμε και δεν θέλουμε ποτέ να το ζήσει κανείς. Και πολύ περισσότερο αυτό το φαινόμενο να εμφανισθεί στη χώρα μας, όπως γίνεται αυτές τις μέρες, όπου μετανάστες γίνονται θύματα αυτόκλητων ενεργειών από νεοναζί και ακροδεξιά στοιχεία.”
“Το δικό μας ΟΧΙ”
Με πρωτοβουλία Ελλήνων του Αμβούργου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρωταγωνιστής ταινιών του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, Αδάμ Βουσδούκος, προετοιμάστηκε μια ακόμη έκκληση. Ο τίτλος της ενόψει της εθνικής γιορτής είναι “Το δικό μας ΟΧΙ” και στρέφεται ρητά κατά της Χρυσής Αυγής.
Οι υπογράφοντες παρουσιάζονται ως απόγονοι των γκασταρμπάιτερ οι οποίοι γνωρίζουν από προσωπικές εμπειρίες τι σημαίνει ρατσισμός και βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών. “Γι΄ αυτό", όπως γράφουν, "μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει να βλέπουμε να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στην Ελλάδα.”
Το μέλος της πρωτοβουλίας, ο μουσικός Χαράλαμπος Γανωτής, για τον στόχο της έκκλησής τους: “Θέλουμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που αντιδρούν και αποτρέπουν βίαιες επιθέσεις κατά των συμπολιτών τους. Νομίζουμε ότι φτάσαμε σε ένα μεταίχμιο, σε ένα σκαλοπάτι το οποίο δεν πάει απλώς ένα βήμα προς τα κάτω, αλλά καταλήγει σε έναν γκρεμό. Κατά την άποψη μας, δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική κοινωνία να συζητάμε τα αυτονόητα. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να διώκονται, να ξυλοκοπούνται, να δολοφονούνται λόγω της καταγωγής τους, και αυτό πολλές φορές μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.”
Ας σημειωθεί ότι τα θέματα Χρυσή Αυγή, ξενοφοβία και ρατσισμός στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τα γερμανικά ΜΜΕ.
Για μια χώρα όπως η Γερμανία, με το γνωστό παρελθόν, το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση για αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται επακριβώς για το τι συμβαίνει στην χώρα και ότι από θέση αρχής η Γερμανία καταδικάζει τέτοια φαινόμενα όπου και να παρουσιάζονται.
Πηγή Deutsche Welle

Σε εξέλιξη από τις 11.00 υπουργικό για την εκταμίευση της δόσης

-Δύσκολα θα υπάρξει και αυτή την εβδομάδα συμφωνία για το πακέτο των μέτρων
- Τι ρόλο παίζουν στο ελληνικό ζήτημα οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ
- Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την παράταση χρόνου στην Ελλάδα
- Δεδομένη η επιμήκυνση, ανοιχτό το πόσο θα κοστίσει
- Στη γραμμή ΔΗΜΑΡ ο Βενιζέλος για συλλογική σύμβαση και επίδομα γάμου
Παιχνίδι καθυστέρησης απ΄ ότι φαίνεται είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται ούτε αυτή την εβδομάδα να υπάρξει κατάληξη στο πακέτο μέτρων καθώς όλα τα βλέμματα από το Βερολίνο μέχρι τη Λισαβόνα και από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα είναι πλέον στραμμένα στις αμερικάνικες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Τα εργασιακά είναι η αφορμή αυτής της εσκεμμένης(;) καθυστέρησης καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν επί της ουσίας ότι το ελληνικό «υφεσιακό» πρόγραμμα προσαρμογής από μόνο του δεν βγαίνει και αναζητείται συνολική λύση.
Υπάρχει όμως και αντίλογος, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.
Το ίδιο λεγόταν βέβαια από το Ιούνιο ωστόσο με την μέθοδο της έκδοσης εντόκων γραμματίων το πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις αντιμετωπιζόταν και απ’ ότι φαίνεται κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί μέχρι εταίροι, δανειστές και ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια οριστική και ολοκληρωμένη λύση για τη χώρα μας, ενδεχομένως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέχρι στιγμής συμφωνία με την τρόικα δεν υπάρχει, οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά πλέον, αλλά αυτό λέγεται από τον Ιούνιο, και οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις τελικές αποφάσεις είναι:
- Η 8η Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
- H 12η Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί επίσης έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και αν όλα έχουν εξελιχθούν ομαλά θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις
Με βάση αυτόν σχεδιασμό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, μέχρι τέλος της εβδομάδας να ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα και μέχρι 11/11 και ο Προϋπολογισμός, ώστε στις 12/11 στο Eurogroup να καταθέσουμε ολοκληρωμένο τον ελληνικό φάκελο μαζί με την έκθεση της τρόικας.
Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα ότι είναι δεδομένη η επιμήκυνση για 2 χρόνια, ωστόσο παραμένει ανοιχτή η χρηματοδότηση της, (κατ’ εκτίμηση ύψους 20-30 δις. περίπου), ενώ το μείζον θέμα όπως τονίζουν από το ΔΝΤ είναι ότι παρά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που καλείται να πάρει η Αθήνα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη.
Το θέμα βιωσιμότητας του χρέους θέτει διαρκώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά θέτει και αυτός με τη σειρά του ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και το επίδομα γάμου σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αυστηρές απαιτήσεις της τρόικας, ίσως όμως η τακτική του να εντάσσεται και στο πλαίσιο της «εσκεμμένης καθυστέρησης»… μέχρι να βρεθεί τελική λύση από τους εταίρους.
Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε μπροστά μας όλη την εικόνα καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια του παζλ… Δεν λείπουν δε και προσεγγίσεις που λένε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάθει τίποτα καθώς βρίσκεται υπό την υψηλή προστασία του Βερολίνου και όχι μόνο, οπότε ας δούμε τι θα γίνει και στην Εσπερία καθώς πολλά θα κριθούν από το ποιος θα επικρατήσει στην σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση Ομπαμα-Ρόμνεϊ.

Έκθεση της Ειδικής Οικονομικής Επιθεώρησης, που Διενεργήθηκε στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Α.ΚΙ.Σ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)