Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ηθικόν ακμαιότατον και ταμείον άδειο...

Κλίμα πτώχευσης επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων, επιβαρυνόμενο καθημερινά όχι μόνο από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και από το... γεγονός ότι έρχονται στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Τα χρέη προς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και λοιπές σχετικές υπηρεσίες έχουν διογκωθεί, οι διοικητές των μονάδων δεν έχουν καθόλου χρήματα ούτε για να επισκευάσουν ό,τι χαλάει, το επίσημο κονδύλι για την ενδιαίτηση σε κάποια επιτελεία έχει τελειώσει και τρώνε τα... έτοιμα, όσο δε για ανταλλακτικά και πυρομαχικά, ούτε λόγος να γίνεται.

Την ίδια ώρα, καθώς δεν έχουν γίνει επισήμως οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία για τη μείωση στους μισθούς, αλλά και για το θέμα των νέων ρυθμίσεων στις συντάξεις, οι αξιωματικοί βαδίζουν, όπως λένε οι ίδιοι, στο άγνωστο, με κακή ψυχολογία και ηθικό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ενώ πριν από ένα χρόνο ο κάθε αξιωματικός προσπαθούσε να κρύψει την κατάσταση που επικρατούσε στη μονάδα και να την αντιμετωπίσει με διάφορες αλχημείες, πλέον όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια αδυνατώντας να διαχειριστούν την κατάσταση.

Στο ερώτημα «γιατί», η απάντηση που παίρνει κάποιος σχεδόν από το σύνολο των ερωτηθέντων είναι ότι «μειώθηκε πάρα πολύ ο προϋπολογισμός των επιτελείων με κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς όμως πρώτα να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί πραγματικά το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση του προϋπολογισμού που έγινε επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου. Ο υπουργός εμφάνισε μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και των εξοπλιστικών προμηθειών. Στην πραγματικότητα όμως πέρασε το πρόβλημα στα επιτελεία λέγοντάς τους ότι μειώνονται τα χρήματα που έχουν για λειτουργικά έξοδα και τα επιτελεία με τη σειρά τους το πέρασαν στις ΔΕΚΟ, καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Δηλαδή η μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε χρέος των ΔΕΚΟ. Το ίδιο έγινε και με τα εξοπλιστικά όπου σταμάτησαν οι πληρωμές των δόσεων για τις αγορές που είχαν γίνει, με συνέπεια τη μη παραλαβή των νέων συστημάτων. Το ποσό των δόσεων η πολιτική ηγεσία το ανακοίνωσε ως μείωση των εξοπλισμών.

Ιδιαίτερα στο θέμα των εξοπλιστικών, ενώ και η πολιτική ηγεσία έχει ανακοινώσει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η προμήθεια ανταλλακτικών, καθώς πολλά από τα συστήματά μας έχουν βγει εκτός επιχειρησιακής ικανότητας, η κυβέρνηση στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να πάρει μια μικρή ποσότητα πυρομαχικών για τα νέα άρματα από το στοκ των ολλανδικών Ε.Δ. και ένα «σύστημα υποβοήθησης κατεύθυνσης βομβών παλαιού τύπου» από το Ισραήλ. Η συγκεκριμένη προμήθεια σχολιάστηκε έντονα, καθώς δεν θεωρείται πρώτης προτεραιότητας προμήθεια, ούτε καν στη δέκατη θέση. Οπως έλεγαν αξιωματικοί, αν η κυβέρνηση ήθελε να πάρει κάτι από το Ισραήλ, με τα 100 εκατομμύρια μπορούσαν να αγοραστούν πράγματα αναγκαία.

Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι αξιωματικοί έλεγαν ότι γίνονται προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία και έχουν αποτελέσματα, οι αγορές να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, μάλιστα, ανέφεραν την προμήθεια πυρομαχικών που έγινε από την Ολλανδία με μισό κόστος από τη γερμανική προσφορά.

Συνάντηση αποφοίτων Οικονομικού ΝΟΕ ΑΠΘ τάξης 1983

Τα "παιδιά" μεγαλώσανε, αλλά δεν ξεχάστηκαν...
Σε επανένωση (reunion επί το ...ελληνικότερον), καλούνται οι απόφοιτοι του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. της τάξης 1983, αυτοί που εισήχθησαν το 1983 δηλαδή, ή πιό απλά "η τάξη του Ραγκούση", αφού διάσημο μέλος της "τάξης '83" είναι ο σημερινός Υπουργός, ο οποίος...
είναι επίσης καλεσμένος. Η τάξη εκείνη έβγαλε λαμπρούς επιστήμονες (μάλλον ελέω Τσακλάγκανου και Ράπτη) οι οποίοι κατέχουν σήμερα σημαντικές θέσεις.
Καλεσμένοι είναι επίσης και καθηγητές της εποχής (ο Δημήτρης Μάρδας π.χ.)

Περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές στο http://www.facebook.com/groups/213560315370401/

No more heroes any more....








Μαγειρεύουν εσωτερική χρεοκοπία, αλλά η Βουλή στον κόσμο της

Επιστροφή σεναρίων τρόμου
Δεν είχαν προλάβει καν να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα (τρίτα κατά σειρά μέσα σε ένα μήνα και ακόμη δεν έχει εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος) και αμέσως άρχισαν να διακινούνται νέα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας.

Τα «σενάρια» φαίνεται ότι διοχετεύθηκαν από τον ίδιο των υπουργό των Οικονομικών κατά τη συζήτηση στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ (όχι τυχαία δύο προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες κυκλοφόρησαν χθες με τον ίδιο τίτλο περί τριών σεναρίων), για να τα μαζέψει την επομένη (χθες) ο πρωθυπουργός.

Την ώρα που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι απολύτως ορατή, ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε χθες στο γνωστό μοτίβο περί ανάγκης να «κλειδώσει» η συμφωνία της 21ης Ιουλίου…

Βέβαια, δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε ένα είδος διάκρισης μεταξύ «ασύντακτης χρεοκοπίας» και της «συντεταγμένης» μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στο μεταξύ, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι παρά τα σκληρά μέτρα, το «κούρεμα» θα φθάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, οπότε θα μιλούμε για εσωτερική χρεοκοπία και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να ζει μόνο με όσα η ίδια ως κράτος κερδίζει ή αποκομίζει και δεν θα λαμβάνει δάνεια από πουθενά αλλού – χωρίς όμως να έχει εξέλθει από το ευρώ.

Αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να το σερβίρει όσο το δυνατόν καλύτερα, να προετοιμάσει το έδαφος όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ουδείς συμφωνεί με το ακολουθούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Γερμανός οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, δήλωσε ξεκάθαρα: «Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας. Η τρόικα θα έπρεπε να αξιολογεί την Ελλάδα με βάση τις μεταρρυθμίσεις και όχι με βάση τους στόχους διόρθωσης του ελλείμματος, διότι σε εποχές ύφεσης όλοι οι στόχοι για συρρίκνωση του ελλείμματος συνιστούν ψευδαίσθηση», προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό που κυριαρχεί στη λογική της τρόικας είναι η «ιδέα της τιμωρίας».

Παράλληλα, πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που μιλούν για χρεοκοπία εντός του ευρώ και φαίνεται πως αυτό το σενάριο δρομολογείται αυτή τη στιγμή.

Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Όπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο του G20, «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου».

Εν ολίγοις, η ΕΕ αποφάσισε κάτι στις 21 Ιουλίου και τώρα δηλώνει πρόθυμη να το αναιρέσει.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό κοινοβούλιο διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Τσώνης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια, με αφορμή τον χαρακτηρισμό του τελευταίου «γομάρια», ανταλλάσσοντας ακατανόμαστες ύβρεις.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κουβάλησε στο βήμα της Ολομελείας λεξικό, προκειμένου να ανακοινώσει την ερμηνεία της λέξης «γομάρια», ζητώντας παράλληλα να αποσταλούν επιστολές διαμαρτυρίας σε όσους δημοσιογράφους ασκούν κριτική στο κοινοβούλιο, μιλώντας για προνόμια και συντεχνία και χώρο ξεπλύματος χρήματος.

Η Βουλή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να καταδείξει ότι τα βουλευτικά προνόμια έχουν περικοπεί.

Και γενικά, επικρατεί μεγάλη νευρικότητα, που εμφανίζει μια απογοητευτική εικόνα – που εν πολλοίς αποδεικνύει γιατί φτάσαμε ως εδώ…

Θηλιά οι δόσεις για χιλιάδες νοικοκυριά

Αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα τη στιγμή που το μηνιαίο εισόδημά τους ροκανίζεται έως και κατά 40%, ενώ έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο και τα επιτόκια

Σφίγγει απελπιστικά η θηλιά για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που όχι μόνο αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα, αλλά με λιγότερο πλέον εισόδημα που θα έχουν λόγω των νέων μέτρων θα πρέπει να εξυπηρετήσουν και... υψηλότερες δόσεις για τα δάνεια και τις πιστωτικές τους κάρτες εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια τους τελευταίους μήνες.

Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με συνολικό μηνιαίο μισθό 3.400 ευρώ, ένα ακίνητο σε μεσοαστική περιοχή και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών για τα οποία πληρώνει δόσεις δανείων, βλέπει ότι από τα μέτρα της τελευταίας διετίας το διαθέσιμο εισόδημά του ροκανίζεται κατά... 1.400 περίπου ευρώ τον μήνα!

Το ποσό ισούται με το 41% των δύο μισθών μηνιαίως ή με το σύνολο σχεδόν των... δόσεων που μέχρι σήμερα έδινε το ζευγάρι στις τράπεζες για να εξυπηρετήσει τα δάνεια. Διότι, όπως και χιλιάδες άλλοι μισθωτοί, οι συγκεκριμένοι αγόρασαν με δάνειο το σπίτι και το αυτοκίνητό τους, για...
την εξυπηρέτηση των οποίων κατέβαλλαν κάθε μήνα δόσεις 1.111 ευρώ. Εδιναν δηλαδή στις τράπεζες κάθε μήνα το ένα τρίτο σχεδόν του μισθού τους ή τους απέμεναν διαθέσιμα για να ζήσουν 2.290 ευρώ, με άλλα λόγια τα έφερναν πέρα. Τώρα, μετά και τις αυξήσεις των επιτοκίων των τελευταίων μηνών, οι δόσεις τους προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 50 ευρώ τον μήνα, από τα 1.111 ευρώ, στα 1.161 ευρώ.

Μαθηματικά, δεν τα φέρνει πλέον βόλτα... Συμπέρασμα: το ζευγάρι αυτό, με απλά μαθηματικά και χωρίς υπερβολές, δεν μπορεί να τα φέρει πλέον βόλτα. Επιμερίζοντας σε μηνιαία βάση τον φορολογαριασμό και τις μισθολογικές περικοπές, προκύπτει ότι από το διαθέσιμο εισόδημα των 3.400 ευρώ, το ζευγάρι πρέπει να αφαιρεί κάθε μήνα 1.400 ευρώ για φορομέτρα και μισθολογικές περικοπές, συν άλλα 1.161 ευρώ για δόσεις, άρα του απομένουν για να ζήσει το απίστευτο ποσό των... 843 ευρώ ή 421 ευρώ κατ' άτομο μηνιαίως! Εκ των πραγμάτων είτε θα αναγκαστεί να έρθει σε διακανονισμό με τις τράπεζες είτε να μην πληρώσει κάποιους από τους νέους φόρους. Και να σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των μισθών του το κατατάσσει πάνω από τον μέσο όρο.

Πώς έφτασε σε αυτή τη δεινή θέση; Καταρχήν, πέρυσι τα επιδόματα που έπαιρναν οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι περικόπηκαν κατά 12%. Εχασαν 156 ευρώ τον μήνα. Πέρυσι, επίσης, μειώθηκαν στο μισό τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, με πλαφόν τα 1.000 ευρώ. Απώλεσαν άλλα 167 ευρώ τον μήνα.

Φέτος το υπουργείο Οικονομικών τους ζητά να πληρώσουν σε μηνιαία βάση 57 ευρώ ως έκτακτη εισφορά εισοδήματος, 50 ευρώ ως εισφορά ανεργίας, 67 ευρώ ως τέλος ακινήτων, ενώ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν (τον μήνα πάντα) άλλα 117 ευρώ. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου, βάσει του οποίου αν ο μισθός του άνδρα περικοπεί κατά 25% και της συζύγου κατά 20%, θα «γράψουν» και οι δύο μηνιαίες απώλειες 780 ευρώ. Το άθροισμα όλων των παραπάνω μας κάνει 1.396 ευρώ τον μήνα.

Mια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κόμμα σοσιαλιστικό...



Δεν χρειαζόταν καν η ανακοίνωση των νέων μέτρων-σοκ που αποφάσισε η κυβέρνηση πριν από μερικές μέρες, για να απογοητευθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Οι αντιδράσεις παλαιών στελεχών της Αριστερής πτέρυγας του Κινήματος, αλλά κυρίως των απλών πολιτών που του έδωσαν την ψήφο τους τον Οκτώβρη του 2009, ενώπιον της νεοφιλελεύθερης «μετάλλαξης» του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τις ιδεολογικές του καταβολές, έχουν γίνει συνήθεια. Οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, των αρχών της δεκαετίας του '80, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου είναι χαώδεις, με τα ιστορικά ντοκουμέντα να το μαρτυρούν.

Το μήνυμα περί ανεξαρτησίας και άρνησης «ξεπουλήματος στην ΕΟΚ» απετέλεσε «λάβαρο» του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας, μία στάση που τελικά άλλαξε στην πορεία, με την Ελλάδα να μπαίνει στην ΕΟΚ και αρκετά χρόνια αργότερα στην ευρωζώνη. Σήμερα, η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους αποτελεί μακρινό, πλέον, όνειρο, αφού η τρόικα, που εκπροσωπεί τους εξωτερικούς μας δανειστές, ήρθε και θα μείνει. Ανεξαρτησία υπάρχει μάλλον μόνο στον τρόπο επιβολής των επιταγών της τρόικας και όχι στις ίδιες τις αποφάσεις, ενώ η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, δυστυχώς, αποτελεί πραγματικότητα. Οι συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας στα υπουργεία και η πρόσφατη Ομάδα Κρούσης, δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες.
Επόμενο «καυτό» ζήτημα αυτό των μισθών και των συντάξεων. Οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, όπως αποτυπώνονται και στις αφίσες, ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και υλοποιήθηκαν τότε, ως ένα βαθμό. Τώρα, όμως οι εποχές έχουν αλλάξει όπως και οι πολιτικές. Από 55 εως 300% αναμένεται να είναι η αύξηση των φόρων σε μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, με τα ποσά να έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» αρκετές φορές από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα. Προώθηση ατομικών συμβάσεων εργασίας, πτώση του ποσού του βασικού μισθού, εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο (με το 60% του μισθού) είναι μερικά από τα μέτρα που προβλέπει η συνταγή της τρόικας και της κυβέρνησης. Όσο για το μεγαλύτερο εισόδημα; Πλέον περικόπτεται από όλο και πιο χαμηλό αφορολόγητο όριο, έκακτες εισφορές, χαράτσι στα ακίνητα, ακροβότερα τέλη κυκλοφορίας, ακριβότερα καύσιμα μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά την απασχόληση και ιδιαίτερα αυτή των νέων, τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι απλά απογοητευτικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει το ποσοστό της στο 18,5%! Οι νέοι ψάχνουν διεξόδους προς το εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα πτυχία τους. Η ύφεση στην αγορά διατηρεί την επιδημία λουκέτων σε μικρομεσαίες (και όχι μόνο) επιχειρήσεις. Ξένες εταιρείες αποχαιρετούν την Ελλάδα, με τους ανέργους να αυξάνονται συνεχώς, τις πολιτικές ανάπτυξης να αναζητώνται και τον κορεσμό των ειδικοτήτων στην ήδη περιορισμένη ελληνική να δημιουργούν αδιέξοδο.
Η γραφειοκρατία αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν άλυτο γρίφο για τις ελληνικές κυβερνήσεις και φυσικά, μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί. Αντιθέτως, προκαλεί τροχοπέδη για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, παρά την ίδρυση και τη λειτουργία των ΚΕΠ, οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο είναι «βουτηγμένες» σε στίβες χαρτιών και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να πηγαίνουν με τους ρυθμούς της συμπαθούς χελώνας της αφίσας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το μήνυμα της δεύτερης αφίσας (δεξιά) το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει «με στοργή τους Έλληνες», αλλά βλέποντας τα χέρια στη φωτιά, μας έρχονται μελλοντικές εικόνες, για τον φετινό χειμώνα, κατά τον οποίον οι πολίτες μάλλον θα στραφούν προς παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης, αφού με την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, το κόστος θέρμανσης των κατοικιών θα αυξηθεί κατά 50%, επιβαρύνοντας τα ήδη «στριμωγμένα» νοικοκυριά.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2009 (αλλά και επί διακυβέρνησης Σημίτη) έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ διακήρυξε και απέδειξε εμπράκτως ότι είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης και την προώθηση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, βλέπουμε τα αντίθετα αποτελέσματα αφού υπό την απειλή της στάσης πληρωμών των ξένων δανειστών μας που μας «στηρίζουν», η μεσαία τάξη δέχεται θανάσιμα χτυπήματα, το κοινωνικό κράτος θυσιάζεται στο βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της θεραπείας-σοκ που επιβάλλονται στην οικονομία από τα γνωστά κέντρα -πραγματικής- εξουσίας. Η αποδοκιμασία, επί κυβερνήσεων ΝΔ, για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων, έχει δώσει τη θέση της σε ένα πραγματικό ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, ακινήτων και υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτη διαφορά του παλαιού ΠΑΣΟΚ και του νέου είναι ότι όταν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου επικράτησε στις εκλογές του 1981, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, με μεγάλο κομμάτι του να αποτελείται από ψηφοφόρους αριστερών κομμάτων. Σήμερα; Υπουργοί και βουλευτές δεν τολμούν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αφού το γιουχάισμα και οι αποδοκιμασίες παραμονεύουν.

Εξάλλου, αν μία παράταξη, από τις επιταγές του Τζον Μέιναρντ Κέινς καταλήγει να εφαρμόζει αυτές του Μίλτον Φρίντμαν, τότε κάτι δεν πάει καλά με την πορεία που έχει χαράξει...

Η επόμενη ημέρα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

(κλικ για μεγέθυνση)

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγες – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που θα αποτελούν το πλεονάζον προσωπικό, η ένταξη στους πίνακες του ΑΣΕΠ και...
το δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της βαθμολογικής κατάταξης.

Το νυκτερινο κεντρο της ''παραγγελιας''...

(1973)


.Ο Ν.Κοεμτζης κατα την διαρκεια της...δικης του απευθυνει ερωτηση σε μαρτυρα...

Ένας ηγέτης ξαναντύνεται στα «πράσινα»

Όταν ένας παίκτης είναι ηγέτης και έχει μάθει στη ζωή του να κατακτά τίτλους και να κερδίζει συνέχεια, δεν μπορεί παρά να αγωνίζεται σε μία ομάδα η οποία έχει τις ίδιες… συνήθειες. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γι' αυτό και ήταν τελικά θέμα... χρόνου να ντυθεί και πάλι στα χρώματα του Παναθηναϊκού.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον περιμένει πώς και πώς στις προπονήσεις του συλλόγου, προκειμένου να βοηθήσει με τις ικανότητές και την εμπειρία του. Το δήλωσε, άλλωστε, κατά την αναχώρηση του Παναθηναϊκού από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Μόσχα. Μιας και μιλάμε όμως για αεροδρόμια…

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λιθουανός σταρ θα ντυθεί στα «πράσινα», καθώς το καλοκαίρι του 2007, περίπου 2.500 φίλαθλοι του «τριφυλλιού» βρέθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να υποδεχτούν τον «Σάρας», δείχνοντας από την αρχή την αδυναμία τους στον Λιθουανό, ο οποίος αποτέλεσε μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές στο ελληνικό μπάσκετ.

Στα τρία χρόνια που φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος, ο Γιασικεβίτσιους πανηγύρισε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας. Εκείνο όμως που σίγουρα θα θυμούνται οι φίλοι του Παναθηναϊκού είναι οι εμφανίσεις του κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό (κυρίως στον ημιτελικό του Βερολίνου).

Το καλοκαίρι του 2010, όταν και αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε στη Λιέτουβας Ρίτας και στην συνέχεια στη Φενέρμπαχτσε - Ούλκερ. Ένα χρόνο μετά ο «Σάρας»… προβάρει και πάλι τα πράσινα.

Η μεταγραφή του Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκός ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές της ιστορίας του. Μεταγραφή ουσίας και εντυπώσεων. Κι αν η ουσία εξαντλούνταν στις μπασκετικές ικανότητες του «Σάρας», με τις εντυπώσεις δεν ήταν τόσα απλά τα πράγματα. Πέρα από την αύρα του σούπερσταρ που έφερνε ο Λιθουανός στο ΟΑΚΑ, ταυτόχρονα η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό αποτελούσε μια επικοινωνιακή ήττα μεγατόνων για τον «αιώνιο» αντίπαλο. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της περιόδου καταδεικνύουν του λόγου το αληθές, αφού βιάστηκαν να τον ντύσουν στα «ερυθρόλευκα».

Ο Γιασικεβίτσιους την πρώτη χρονιά ξεκίνησε νωθρά. Στους τελικούς, όμως, απέδειξε ότι μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει. Την επόμενη χρονιά πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό στα κρίσιμα παιχνίδια, ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας στο Final-4 του Βερολίνου και ξαναδιακρίθηκε στους τελικούς των play off, όπου κατέκτησε ακόμα ένα «triple crown».

Την επόμενη σεζόν, ο τραυματισμός του, τον κράτησε αρκετούς μήνες εκτός παρκέ και η επιστροφή του κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Στους τελικούς, όμως, έδειξε και πάλι δείγματα της τεράστιας μπασκετικής του αξίας.

Τακτικά, «κόλλησε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον Μάικ Μπατίστ, αφού είναι ο «βασιλιάς» του «πικ εν ρολ». Πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος σκοράρει από κάθε απόσταση, ενώ παράλληλα μπορεί να πραγματοποιήσει και την πιο απίθανη ασίστ. Έρχεται στο «τριφύλλι» με στόχο να κατακτήσει και πάλι όλους τους τίτλους και να κλείσει την καριέρα του σε μια ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε.





===========================================================

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Αντωνιάδης
http://www.onsports.gr

Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 20-30%
Σαρωτικές είναι οι περικοπές στο εφάπαξ που έρχονται από την 1η Νοεμβρίου. Αφορούν και όσους έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν πρόλαβαν να το εισπράξουν. Ονειρα ζωής γίνονται εφιάλτης.

Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ

Φωτιά είναι οι περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν το 30%. Οι περικοπές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μειώσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα το βοήθημα.

Πρόκειται για περίπου 42.000 δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους στη ΔΕΗ, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα ελλειμματικά Ταμεία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών ενδεικτικά αναφέρεται πως με βάση τις νέες ρυθμίσεις:

  • Η μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 20%. Με δεδομένο πως κατά μέσο όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ.
  • Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 90.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία -τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα- μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά περικοπής από 20% έως 30% (που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα ποσοστά). Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μαζική φυγή στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνει έλλειμμα 4 δισ. (στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί η αρχική μείωση του 10%).

Το ποσοστό της μείωσης αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους της Επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα
Το ποσοστό της μείωσης αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους της Επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα

Μάλιστα στη μελέτη αναφέρεται πως ακόμα και αν υπάρξει νέα μείωση 10% (κάτι που θα γίνει με τα νέα μέτρα) και αυξηθεί κατά μία μονάδα η εισφορά, το Ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 2,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη ζεστού χρήματος στον ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ να αγγίζει τους 22 μήνες.

Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 με 600 εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα και αυτήν τη στιγμή δίνεται το εφάπαξ σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Νοέμβριο του 2009.

Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ

Εγκύκλιος για την ειδική εισφορά
Την ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας -η οποία ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου- καλούνται να πληρώσουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν από την εργασία τους. Μάλιστα θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό έγγραφο -της κατάθεσης του ποσού στο Ταμείο Πρόνοιας- προκειμένου να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα.

Σε εγκύκλιο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως "μετά την 1η Ιανουαρίου έχουν ανακύψει περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι έπαψαν να είναι μισθοδοτούμενοι, λόγω εξόδου εκ της υπηρεσίας, με συνέπεια να μην υφίστανται αποδοχές για την παρακράτηση της εισφοράς".

Ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων

Εφιάλτης το όνειρο για το εφάπαξ
Ποιοι χάνουν τα περισσότερα

Από 1.814,84 έως 11.933 ευρώ θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την περικοπή του εφάπαξ κατά 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και είναι στην τεχνολογική ή την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη:

1. Ο χρόνος ασφάλισης. Είναι τα έτη που υπηρέτησε ο υπάλληλος ως μόνιμος και κατέβαλε νόμιμα εισφορές. Επίσης τα διαστήματα που αναγνωρίζονται ως χρόνος ασφάλισης από το Ταμείο (π.χ. εκτάκτου) καταβάλλοντας εισφορές.

2. Ο μισθός ασφάλισης. Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας, τυχόν υπάρχουσα ΑΤΑ και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και άδειας) που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της ημερομηνίας εξόδου από την υπηρεσία, επί των οποίων παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου διά του αριθμού 70. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία εξόδου είναι η 20ή Ιουνίου 2011 η πενταετία αρχίζει από την 20ή Ιουνίου 2006.

Σημειώνεται πως το μηνιαίο εφάπαξ υπολογίζεται ως εξής:

  • Για τα πρώτα 73 ευρώ του μισθού ασφάλισης αντιστοιχεί εφάπαξ 2.025 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του μισθού ασφάλισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 12.
  • Το άθροισμα των παραπάνω ποσών προσαυξάνεται κατά 216,63% και το τελικό άθροισμα διαιρείται διά 420 (420 μήνες = 35 χρόνια).
  • Το δικαιούμενο εφάπαξ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε το μηνιαίο εφάπαξ με τους μήνες ασφάλισης.

Από 1ης Νοεμβρίου η μείωση
Ηλεκτροσόκ για τους συνταξιούχους στη ΔΕΗ

Μέχρι και 43.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν από το εφάπαξ τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μετά το νέο τσεκούρι 30% που επιβάλλει το άρτι εξαγγελθέν πακέτο μέτρων.

Το ποσοστό της μείωσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η του ερχόμενου Νοέμβρη και αναμένεται να επιβαρύνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις από συνταξιοδοτημένους υπάλληλους της επιχείρησης, που δεν θα έχουν εισπράξει μέχρι τότε το βοήθημα.

Πληροφορίες από μέλη ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (όπου υπάγεται το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ) αναφέρουν πως η περικοπή ενδέχεται να είναι κλιμακωτή με "ταβάνι" το 30%, ανάλογα με το προσδοκώμενο ποσό του βοηθήματος, αν και αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Δεδομένου ότι το ΤΕΑΠΑΠ - ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010, εκτιμάται πως η ρύθμιση θα πλήξει περίπου 1.300 άτομα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει το βοήθημα.

Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε το Ταμείο κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ.

Με το "κούρεμα" του 30%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει γύρω στα 59.000 - 60.000, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ, ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η δικαίωση κύριας σύνταξης, ενώ ο τρόπος υπολογισμού παραμένει διαφορετικός για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Για τους παλαιούς, όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν πριν από την 1η/1/1993, το εφάπαξ ισούται με το γινόμενο των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης (με πλαφόν τα 4.819 ευρώ) επί τον αριθμό των ετών πραγματικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ (με πλαφόν τα 30 έτη).

Για τους νέους ασφαλισμένους το εφάπαξ αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών) επί τα έτη ασφάλισης.

Αναθεώρηση των αποφάσεων του Ιουλίου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι όροι να προσαρμοστούν με βάση την έκθεση της τρόικας

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για μένα επιλογή, οι ζημιές θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν και θα οδηγούσαν σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο. Ανγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι οι όροι για το δεύτερο πακέτο διάσωσης ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν με βάση την τελευταία έκθεση της τρόικας, η οποία όταν θα δημοσιευθεί θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα δεδομένα.

«Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις», προσέθεσε, κάνοντας λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.

Παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να της καταβληθεί η επόμενη δόση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν, δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τα επόμενα βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση των τραπεζών τους στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι θέμα της ΕΚΤ αλλά των χωρών μελών.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο της Ε.Ε. που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, αναφέρει ότι η επαναγορά ελληνικού χρέους, που προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές στο σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αναφέρεται επίσης ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αλλο εμπιστευτικό έγγραφο της Ε.Ε. αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM από τον Ιούλιο του 2012, ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, λέγοντας ότι οι χώρες μέλη εργάζονται αδιάκοπα για την εξεύρεση λύσης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπιστεί τελικά η κρίση.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε από τη Γερμανία ότι τα προβλήματα του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει ό,τι της έχει ζητηθεί. «Μία ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για μένα επιλογή, οι ζημιές θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν σε μία τέτοια περίπτωση. Μία πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, απάντησε στην πρόταση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, για ευρωομόλογο των έξι χωρών της Ευρωζώνης με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στα κοινά ευρωομόλογα και υπογραμμίζοντας ότι το παραπάνω σχέδιο θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε ανευθυνότητα.

Σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, η κα Ρέντινγκ, πρότεινε τη συγχώνευση των αγορών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που βαθμολογούνται με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά με ισχυρή ρευστότητα και υψηλή φερεγγυότητα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο και για συνδυασμό αγοράς κρατικών ομολόγων, τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από το EFSF.

«Προσωπικά διερωτώμαι εάν θα ήταν πιθανός ένας συνδυασμός αγοράς κρατικού χρέους από ΕΚΤ και ΕFSF», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ σε χθεσινή της ομιλία στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος - αποτελώντας το πρώτο μέλος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης που απευθύνει τέτοιου είδους προειδοποίηση - συμπληρώνοντας ότι οι πόροι του EFSF θα πρέπει να αυξηθούν σε άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Τέλος, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ότι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές.

Δηλώσεις από Μόσχα

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέκρινε έντονα χθες τις χώρες της Ε.Ε. που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις με την αστυνομία, όμως εάν η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με απλωμένο το χέρι», δήλωσε.

Μήνυμα ενότητας προς τις αγορές από το G20

Μήνυμα ενότητας προς τις αγορές απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20), με τη δέσμευση για αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την αποφυγή επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές αγορές, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Εν μέσω πιέσεων από τους επενδυτές για αποφασιστική και συντονισμένη δράση, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να «καλμάρουν» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Δεσμευόμαστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και χρηματοοικονομικών αγορών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του G20, στο πλαίσιο των συνεδρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εστίασε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για κατάρρευση της ζήτησης εάν ΗΠΑ και Ευρωζώνη δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσουν την οικονομία τους.

Σε μια ένδειξη ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του EFSF, στο ανακοινωθέν του G20 αναφέρεται ότι «οι χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ θα εφαρμόσουν μέτρα για τη διεύρυνση του EFSF» μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, τον Οκτώβριο.

Χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεύρυνση του EFSF, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, χρησιμοποίησε τον όρο «μόχλευση» σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην αύξηση των πόρων του EFSF μέσω μόχλευσης, προσφέροντας στο Ταμείο περισσότερα «εργαλεία» και μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια για την προστασία της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αξιωματούχοι του G20 επικαλέσθηκαν τα «τρωτά» σημεία του χρηματοοικονομικού συστήματος και αυξημένους κινδύνους -λόγω της κρίσης χρέους- ως βασικούς παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Στο ανακοινωθέν δεσμεύονται ότι θα διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πρόσβασή τους σε ρευστότητα.

Ο ρόλος των χωρών BRICS

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής τους στα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να έχουν περισσότερα «πυρομαχικά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η δέσμευση των λεγόμενων χωρών BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική- απογοήτευσε εκείνους που προσδοκούσαν άμεση οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Σταρτσάκ, δήλωσε ότι παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας να επενδύσει στο EFSF, η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν πρέπει να είναι καταναγκαστική. «Η αρχική ανάπτυξη του EFSF θα πρέπει να προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους», διευκρίνισε ο κ. Σταρτσάκ. Αξιωματούχοι από Κίνα και Ιαπωνία άφησαν να εννοηθεί ότι η υποστήριξή τους προς την Ευρώπη θα έχει όρια και ότι η περιοχή θα πρέπει να βρει λύση στην κρίση χρέους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιούν Αζούμι, τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται «λευκή επιταγή» η πρόθεση της χώρας για αγορές ομολόγων του EFSF. O υποδιοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Γι Γκαγκ, υπογράμμισε ότι «η πραγματική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Οι χώρες BRIC ζήτησαν από τις ανεπτυγμένες χώρες να υιοθετήσουν «υπεύθυνη» πολιτική για την αποφυγή της υπερβάλλουσας ρευστότητας, που αποτελεί «αγκάθι» για χώρες όπως η Βραζιλία.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)