Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΥΡΚΑΙΩΝ

ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔYΝΑΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΠΑΝΙ !
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ video ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟ-ΠΥΡΚΑΪΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ !
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΝΤΑΡΙ ΜΗΚΟΥΣ 3,00m ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΝΕΡΟ 1,5lit, ΧΥΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ.
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΜΜΕΝΟΥ ΣΚΕΥΟΥΣ, ΑΤΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ.
Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΛΑΔΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΠΥΡΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΥΨΟΣ 11 m ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, Η ΠΥΡΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ.
ΕΠΙΣΗΣ : ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΖΑΧΑΡΗ ή ΑΛΕΥΡΙ ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΛΑΔΙ. ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΥΟ ΡΑΒΔΩΝ ΔΥΝΑΜΙΤΗ!

FED και το τραπεζικό σύστημα‏

Eνα καταπληκτικό τριαντάλεπτο καρτούν που μας δείχνει με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο την απάτη πίσω από το τραπεζικό σύστημα. Δείτε οπωσδήποτε το τέλος της ταινίας (στο δεύτερο μέρος), όπου τίμησαν…δεόντως εμάς τους Έλληνες, αν και με έναν αρκετά αμερικάνικο τρόπο.

H Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (National Geographic)

Watch live streaming video from hellasorthodoxy at livestream.com

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"

Watch live streaming video from hellasorthodoxy at livestream.com

(mini) ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Τι σημαίνει ότι θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Θεμελιώνω σημαίνει ότι κατοχυρώνω δικαίωμα για σύνταξη, αφού συμπληρώσω τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης που προβλέπονται από το ταμείο μου ή και το όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται.

Εφόσον θεμελιώσω δικαίωμα, μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης που ισχύουν κατά το χρόνο θεμελίωσης.Με ποιες προϋποθέσεις θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ;
Στο ΙΚΑ έχουμε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στις οποίες πρέπει να αναφερθούμε αναλυτικά:





Ειδικότερα, για όσους έχουν ασφάλιση σε Ταμείο Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, κλπ) και συνταξιοδοτούνται από άλλο ταμείο Μισθωτών ή ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών ή το Δημόσιο, η σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι καλύτερη και συμφέρει η παραμονή στην εργασία για συνταξιοδότηση από 1/1/2011 και μετά.

Πώς αναγνωρίζονται οι χρόνοι ασφάλισης (πλασματικοί ή μη ) για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, αναγνωρίζονται όλοι οι χρόνοι ασφάλισης που προβλέπει το παλιό καθεστώς (στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών, εκπαιδευτική άδεια, κλπ). Η αναγνώριση αυτή γίνεται όταν πρόκειται για εξαγορά με βάση τα ισχύοντα σήμερα.

Αντίθετα, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά η αναγνώριση γίνεται με βάση τα όσα προβλέπονται στον νέο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν τα νέα ποσά για την αναγνώριση όπως για παράδειγμα για τη στρατιωτική θητεία, την ανεργία κλπ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να αναγνωρίσουν για το 2011, 4 χρόνια, το 2012, 5 χρόνια, το 2013, 6 χρόνια και από 1/1/2014 και μετά 7 χρόνια από τα προβλεπόμενα στον νέο νόμο ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τα λεγόμενα πλασματικά χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για προσαύξηση της σύνταξης;

Όλα τα χρόνια που αναγνωρίζονται είτε με εξαγορά, είτε χωρίς εξαγορά συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται κατά κανόνα οι χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται με εξαγορά και όχι οι χρόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Πότε υπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος;

Για τους ασφαλισμένους στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 ημέρες στα ΒΑΕ. Για την κατηγορία αυτή αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και όχι, μόνο, για προσαύξηση της σύνταξης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας.

Για τους Δημοσίους υπαλλήλους ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού και έχω συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης όμως δεν έχω την ηλικία για να πάρω σύνταξη. Όταν θα έχω το όριο ηλικίας το παιδί μου θα έχει ενηλικιωθεί. Θα μπορέσω να πάρω σύνταξη;

Εφόσον κατά τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης το παιδί ήταν ανήλικο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τη συνταξιοδότηση σας. Το δικαίωμα σας είναι θεμελιωμένο και μπορείτε όταν συμπληρώσετε το όριο ηλικίας να πάρετε τη σύνταξη σας.

Η αυτασφάλιση υπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος;
Η αυτασφάλιση ή προαιρετική λεγόμενη ασφάλιση υπολογίζεται πλέον με το νέο νόμο σε όλες τις περιπτώσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και όπως είναι αυτονόητο για την προσαύξηση της σύνταξης.

Μπορώ να είμαι ασφαλισμένος σε δύο ταμεία παράλληλα και αν ναι, μπορώ να πάρω σύνταξη και από τα δύο ταμεία;

Για τους εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, σε οποιοδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση και σε δεύτερο ταμείο, εφόσον έχουν διπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία προβλέπεται ασφάλιση και διαφορετικά ταμεία.

Ο ασφαλισμένος σε δύο ή και περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, δικαιούνται σύνταξη από κάθε ταμείο, εφόσον συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης σε κάθε ένα από αυτά (15 έτη το λιγότερο) και φυσικά το όριο ηλικίας που προβλέπεται.

Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά αναγνωρίζεται και από τον πατέρα ή μονο από την μητέρα;
Ο πλασματικός χρόνος που είναι μέχρι 5 χρόνια (1 για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και 2 για το τρίτο) αναγνωρίζεται και από τον πατέρα, εφόσον υπάρξει δήλωση από την μητέρα ότι δεν θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Έχω συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης και μαζί με το χρόνο στρατιωτικής θητείας συμπληρώνω το 2010 περισσότερες από 10.500 ημέρες ασφάλισης. Σήμερα είμαι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;
Δεν αλλάζει τίποτα για σας με το νέο ασφαλιστικό νόμο. Μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας σας, αφού μέχρι το τέλος του 2010 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης μαζί με το χρόνο στρατιωτικής θητείας που μπορείτε να αναγνωρίσετε οποτεδήποτε.

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 10.000 ημέρες ασφάλισης. Σήμερα είμαι 55 ετών και μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη. Τι με συμφέρει να κάνω; Τι αλλάζει για μένα με το νέο ασφαλιστικό νόμο;

Τίποτα, δεν αλλάζει για σας με το νέο νόμο. Μπορείτε να πάρετε και σήμερα μειωμένη σύνταξη. Σας συμφέρει όμως να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας για να πάρετε πλήρη σύνταξη.

Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και έχω συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Είμαι σήμερα 58 ετών και επρόκειτο να πάρω σύνταξη σε δύο χρόνια που συμπλήρωνα το 60ο έτος της ηλικίας μου. Τι αλλάζει για μένα με το νέο ασφαλιστικό νόμο;

Δεν αλλάζει τίποτα για σας. Μπορείτε σε δύο χρόνια να πάρετε τη σύνταξή σας χωρίς να χάσετε απολύτως τίποτα σε σχέση με το ποσό.

Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και έχω συμπληρώσει 32 χρόνια ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη με τα νέα δεδομένα;

Εφόσον, συνεχίσετε την ασφάλιση σας συμπληρώνετε το 2013 , 35 έτη ασφάλισης, οπότε απαιτούνται 38 χρόνια ασφάλισης και το 60ο έτος της ηλικίας (που δεν αλλάζει) για να θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης. Θα περιμένετε λοιπόν, να συμπληρώσετε το 60ο έτος για να πάρετε σύνταξη και τα 3 επιπλέον χρόνια μπορείτε να τα συμπληρώσετε με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού και έχω συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Σήμερα είμαι 46 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
Επειδή έχετε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και παιδί ανήλικο, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να πάρετε μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών και πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.

Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού αλλά δεν έχω συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης. Αυτές τις ημέρες ασφάλισης τις συμπληρώνω μαζί με τους πλασματικούς χρόνους που θα αναγνωρίσω το 2012, οπότε θα συνεχίσω να έχω παιδί ανήλικο. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Εφόσον, το 2012 συμπληρώνετε τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, θεμελιώνεται δικαίωμα για να πάρετε σύνταξη όταν θα συμπληρώσετε το 55ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη ή το 60ο έτος της ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους πριν το 1983 που συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών) που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ;
Για τις κατηγορίες αυτές δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς συνταξιοδότησης εφόσον έχουν συμπληρωθεί 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010. Αυτά είναι τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για θεμελίωση του δικαιώματος και η σύνταξη χορηγείται με 35 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη στο ΙΚΑ;

Οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 στο ΙΚΑ, δεν έχουν ουσιαστικά καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Η πρόβλεψη για 2% για κάθε έτος ασφάλισης από 1/1/2013 και μετά, ισχύει ούτως ή άλλως στο ΙΚΑ αφού για τα 35 έτη ασφάλισης προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 70% επί του συντάξιμου μισθού.

Για όσους όμως θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού
Για τον εργαζόμενο που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτείται το έτος αυτό, η σύνταξη του θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών. Το πρώτο ποσό είναι εκείνο που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2010 και το δεύτερο ποσό εκείνο που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης που συμπληρώθηκε από 1/1/2011 και μετά.

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη για κάθε περίοδο;

α. Το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Όταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτή που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους.

β. Το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1/1/2011 και μετά, υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Παράδειγμα

Εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΙΚΑ συμπληρώνει το 2015 το 65ο έτος της ηλικίας. Υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης την 1/7/2015 και έχει συμπληρώσει 9.001 ημέρες ασφάλισης. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές των 5 καλύτερων ετών μέχρι 31/12/2014 είναι 1.600 ευρώ και οι μέσες συντάξιμες αποδοχές για το διάστημα μετά την 1/1/2011, επίσης 1.600 ευρώ (περίπτωση μίας φυσιολογικής μισθολογικής εξέλιξης).

α. Το ποσό της σύνταξης για το σύνολο των ετών ασφάλισης με το παλιό καθεστώς είναι 926 ευρώ.

β. Το ποσό της σύνταξης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης με το νέο καθεστώς είναι 945 ευρώ.

Οπότε με βάση τα παραπάνω ποσά και επειδή οι ημέρες ασφάλισης είναι 7.651 μέχρι 31/12/2010 και 1.350 από 1/112011 και μετά θα έχουμε αντίστοιχα:

α. το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2010

που θα είναι 926 x 7651 = 787 ευρώ

β. το ποσό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 και

μετά που θα είναι 945 x 1351 = 142 ευρώ

Επομένως συνολική σύνταξη : 787 + 142 =929 ευρώ


Με ποιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν ασφαλισθεί σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ,Τραπεζών) από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992;
Για την συνταξιοδότηση των παραπάνω εργαζομένων διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες:

1. ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ υπαχθέντες στην ασφάλιση 1.1.1983-31.12.1992 με 35 έτη ασφάλισης (πλήρης σύνταξη = χωρίς μείωση)



Κατά το μεταβατικό διάστημα 2011-2014, ο/η ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξης με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 Η.Ε.

Παράδειγμα: έστω ασφαλισμένος που το έτος 2012 είναι 58 ετών και έχει 35 έτη ασφάλισης. ? θα πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που απαιτούνται το 2012 (έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης), ήτοι όταν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης και το 59ο έτος της ηλικίας.

Αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη αυτή , ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα έπρεπε να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας.

2. ΓΥΝΑΙΚΕΣ -υπαχθείσες στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992 που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010)



Β. Πλήρης σύνταξη = χωρίς penalty (υπαγωγή στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992 που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010)



Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 15 του ίδιου άρθρου, κατά το μεταβατικό διάστημα σταδιακής αύξησης του ορίου ηλικίας της παραγράφου αυτής ,ήτοι κατά τα έτη 2011-2014, οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξης στο όριο ηλικίας όπως διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου , κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ορίου ηλικίας για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Παράδειγμα: έστω ασφαλισμένη που το έτος 2013 συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας της κατοχυρώνει ως όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης το όριο ηλικίας που απαιτείται το 2013 για πλήρη συνταξιοδότηση , ήτοι το 63ο .

Αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη αυτή, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα δικαιούτο πλήρη σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας της.


3. ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ - υπαχθείσες στην ασφάλιση 1.1.1983-31.12.1992



Παράδειγμα: μητέρα που το 2012 συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας, είναι 52 ετών και έχει ανήλικο παιδί θα πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται το 2012, δηλαδή όταν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

Αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη αυτή , η συγκεκριμένη μητέρα θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας .



4. ΓΥΝΑΙΚΕΣ με 3 (τουλάχιστον) παιδιά - ΑΝΔΡΕΣ με 3 (τουλάχιστον) παιδιά που είναι χήροι ή διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση

(ασφαλισμένοι -ασφαλισμένες μέχρι 31.12.1992) ΕΤΟΣ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ


Με ποιες προϋποθέσεις θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ;

Στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Ταμείο Εμπόρων), το δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και του 65ου έτους της ηλικίας και των 40 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας.

Αναλυτικά η θεμελίωση του δικαιώματος και για την μεταβατική περίοδο από το 2010 μέχρι το 2015 θα είναι ως εξής :

Άνδρες - γυναίκες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ

ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

"Ασφαλιστικές/Συνταξιοδοτικές" Ερωταπαντήσεις...

54ΧΡΟΝΗ

Απορία για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης μητέρας ανηλίκου με διαδοχική ασφάλιση Είμαι μητέρα ανηλίκου, 54 χρόνων και 8 μηνών, με διαδοχική ασφάλιση. Ενσημα από την Αγγλία 710 από το 1978-79. ΤΕΒΕ 6.250. ΙΚΑ 355. Αυτασφάλιση ΙΚΑ μέχρι τώρα 600. Θα ήθελα να μάθω αν στον νόμο 3863/2010 που λέει «... συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί ...», το «σωρευτικά» περιλαμβάνει διαδοχική ασφάλιση.

Εχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι 5.500 ημέρες μπορούν να είναι ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα αλλά και χώρα της ΕΕ ή με διμερή σύμβαση. Για να συνταξιοδοτηθείτε, όμως, από το ΙΚΑ χρειάζεται να συμπληρώσετε στον φορέα τουλάχιστον 1.500 ημέρες ασφάλισης.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟ 1997
Νηπιαγωγός με ανήλικο παιδί

Γεννήθηκα στις 15/2/1962. Είμαι νηπιαγωγός 4ετούς φοίτησης.

1) Εχω ένσημα ΙΚΑ από 1/9/1980 έως 30/6/1995. Σύνολο 1.074.

2) Εργάστηκα ως αναπληρώτρια από 1/9/1995 έως 30/6/1997, ένσημα 460.

3) Προσλήφθηκα στο Δημόσιο στις 2/9/1997.

4) Εχω ένα παιδί που γεννήθηκε στις 4/2/1994.

Θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρα ανήλικου;

Χρειάζεται η συμπλήρωση 25ετίας για να θεμελιώσετε το σχετικό δικαίωμα. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον χρόνο σπουδών και τον χρόνο του παιδιού, ο οποίος όμως για να προσμετρηθεί ως θεμελιωτικός θα πρέπει να έχετε 15 έτη δημόσια υπηρεσία. Θα συμπληρώσετε τις προϋποθέσεις το 2012 και θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 55.

ΠΑΤΕΡΑΣ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ
Στον ΟΤΕ από το 1984

Ονομάζομαι Πατσάης Αντώνιος, έχω γεννηθεί στις 9/11/1958 και έχω προσληφθεί στον OTE στις 3/6/1984. Είμαι τρίτεκνος, με ανήλικο τέκνο 12 χρόνων. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πότε; Ισχύει το προνόμιο και στους άντρες;

Δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος παρά μόνο στην περίπτωση που έχετε την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση και είστε διαζευγμένος ή χήρος. Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 έτη στα 58.

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
Εκπαιδευτικός από το 1990

Είμαι εκπαιδευτικός. Γεννήθηκα το 1964. Διορίστηκα 03-09-1990. Προϋπηρεσία 2 έτη, 3 μήνες, 12 ημέρες ως αναπληρωτής. Στρατιωτικό 20 μήνες, όχι αναγνωρισμένο. Εχω τρία παιδιά ανήλικα. Πότε μπορώ να πάρω στη σύνταξη; Γιάννουλας Γεώργιος

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος στα 52. Είναι πολύ νωρίς για υπολογισμό των ποσών σύνταξης.

ΜΗΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
43χρονη για εξαγορά

Είμαι μητέρα ανήλικου παιδιού, 43 ετών και με 14 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και στο ΤΑΝΠΥ. Τα ένσημά μου είναι 4.124 ημερομίσθια. Αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη. Εχω 4 χρόνια σπουδών σε ΑΕΙ, 1 έτος επιδοτούμενης ανεργίας, καθώς και 3 χρόνια σε πρόγραμμα Stage του ΟΑΕΔ.

Οι ερωτήσεις μου είναι:

Τι πρέπει να εξαγοράσω με τον πιο οικονομικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσω να πάρω μειωμένη σύνταξη στα 52; Τι πρέπει να κάνω για να κρατήσω το δικαίωμα σύνταξης τώρα που το παιδί μου είναι ανήλικο; Τι θα γίνει με το επικουρικό ταμείο μου;

Ελένη

Θα πρέπει οπωσδήποτε με εξαγορές να φτάσετε τις 5.500 ημέρες ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτόν μπορείτε το 2011 να χρησιμοποιήσετε τα 4 έτη σπουδών, αλλά θα χρειαστείτε σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνετε να αναγνωρίσετε ακόμη ένα έτος το 2012 (επιδοτούμενη ανεργία, ίσως, που είναι δωρεάν). Το κόστος είναι 165 ευρώ για κάθε μήνα που εξαγοράζετε. Εάν συμπληρώσετε τα 5.500 το 2012 θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 55 με μειωμένη και στα 60 με πλήρη. Οι εξαγορές θα πρέπει να γίνουν στο επικουρικό εφόσον πρόκειται για άλλο Ταμείο από το ΕΤΕΑΜ. Στο ΕΤΕΑΜ αρκούν 4.500 ημέρες.

53ΧΡΟΝΟΣ
Στον ΟΑΕΕ από το 1979

Εχω γεννηθεί στις 31-12-1958, είμαι ασφαλισμένος στο ΤΑΕ-ΟΑΕΕ από τον Φεβρουάριο του 1979. Κατά τη διάρκεια της ασφάλισής μου υπηρέτησα 28 μήνες στον στρατό και απέκτησα πτυχίο ανωτάτης σχολής, καταβάλλοντας ανελλιπώς τις εισφορές μου. Παρακαλώ ενημερώστε με για το χρονοδιάγραμμα της σύνταξής μου.

Εχετε 31 έτη ασφάλισης. Πρέπει να εξαγοράσετε τα έτη του στρατού κι έτσι θα φτάσετε τα 35 έτη ασφάλισης το 2013. Θα μπορείτε επομένως να συνταξιοδοτηθείτε στα 60 με συνολικά 38 έτη ασφάλισης.

Με 9.900 ένσημα στο ΙΚΑ

Είμαι γεννημένος το 1953, έχω ΙΚΑ από το 1969 μέχρι το 1991, έπειτα από έναν χρόνο επιδοτούμενη ανεργία, στη συνέχεια ύστερα από πέντε χρόνια μη επιδοτούμενη ανεργία και μετά ασφάλεια στο ΙΚΑ μέχρι σήμερα. Σύνολο σήμερα 9.900 ένσημα δίχως την επιδοτούμενη ανεργία. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Πρέπει να συμπληρώσετε εντός του 2011 10.500 ημέρες ασφάλισης, χρησιμοποιώντας αν θέλετε και τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας. Εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό, θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 58 με 10.800 ημέρες.

Στον ΟΑΕΕ για εξαγορά θητείας

Ονομάζομαι Κανάκης Αχιλλέας, με έτος γέννησης 15/06/1953 (58 ετών). Εχω ένσημα ΙΚΑ δύο χιλιάδες εφτακόσια είκοσι πέντε (2.725) και 28 χρόνια και 4 μήνες ΟΑΕΕ (συνεχίζω και είμαι ασφαλισμένος). Εχω υπηρετήσει 28 μήνες στον στρατό, έχω φοιτήσει 2 χρόνια σε δημόσια Τεχνική Σχολή και έχω τρία παιδιά γεννημένα τα ακόλουθα έτη: 1982, 1988, 1993 (είναι αναγνωρίσιμη η ανατροφή των παιδιών εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε από τη σύζυγό μου). Πότε κατοχυρώνω δικαίωμα σύνταξης; Πείτε μου αν με συμφέρει ή αν μπορώ να εξαγοράσω τα έτη του στρατού ή να αναγνωρίσω τα 2 έτη της Σχολής;

Μπορείτε να εξαγοράσετε τα έτη της στρατιωτικής θητείας. Η επιβάρυνση θα είναι στην κατηγορία που ασφαλίζεστε σήμερα. Πριν από τα 60 δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε, παρά μόνο εάν αλλάξετε φορέα και πάτε στο ΙΚΑ.

Δάσκαλος με ανήλικο παιδί

Είμαι δάσκαλος γεννημένος στις 29/8/1963. Διορίστηκα στις 21/8/1987. Εχω πραγματική υπηρεσία έως σήμερα 23 έτη, 5 μήνες, 23 ημέρες. Είμαι απόφοιτος παιδαγωγικής ακαδημίας (2 έτη σπουδών), υπηρέτησα 28 μήνες στον στρατό ως έφεδρος αξιωματικός, είμαι πατέρας 2 τέκνων (1 ενήλικο 21 ετών και 1 ανήλικο 15 ετών). Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε αν σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία μπορώ να συνταξιοδοτηθώ στα 52 με πλήρη σύνταξη και αν ναι τι ενέργειες πρέπει να κάνω ώστε να θεμελιώσω το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 52.

Εφόσον δεν έχετε ακόμη συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μπορείτε με εξαγορά του χρόνου σπουδών και του χρόνου της θητείας να θεμελιώσετε το σχετικό δικαίωμα εντός του έτους και να συνταξιοδοτηθείτε στα 52.

Τρίτεκνος πατέρας στο Δημόσιο

Εχω γεννηθεί στις 25/9/1960 και έχω τρία παιδιά. Το μικρότερο είναι 12 χρόνων. Εργάστηκα από τον Νοέμβριο του 1975 μέχρι το 1988 με ασφάλεια ΙΚΑ, ένσημα 3.090, εκ των οποίων 1.700 μετάλλου. Από τον Δεκέμβριο του 1988 εργάζομαι στο Δημόσιο (ΝΠΔΔ) μέχρι και σήμερα, μισθολογικό κλιμάκιο ΔΕ 07, βασικός μισθός 1.206,00 ευρώ.

1) Πότε βγαίνω σε σύνταξη; 2) Τα 1.700 ένσημα μετάλλου μπορώ να τα αναγνωρίσω σε κάποιο Ταμείο του Δημοσίου (ΜΤΠΥ - ΤΕΑΔΥ - ΤΠΔΥ); 3) Μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά χρόνια; 4) Εχω έναν χρόνο στρατού, να τον αναγνωρίσω;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος σε ηλικία 52 ετών. Δεν μπορείτε να εξαγοράσετε χρόνους, παρά μόνο τη στρατιωτική θητεία σας. Τα ένσημα του μετάλλου θα υπολογιστούν διαδοχικά στο ΤΕΑΔΥ. Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλους χρόνους ώστε να φύγετε με 37 έτη χωρίς όριο. Το ποσό της σύνταξής σας θα είναι περίπου 1.100 ευρώ.

Κατώτατο όριο για μειωμένη

Εάν υπάρχει κατώτερο ποσό στη χορήγηση μειωμένης σύνταξης μητέρας με ανήλικο στο ΙΚΑ με 5.500 ένσημα συμπληρωμένα το 2010 αν συνταξιοδοτηθεί στα 50 της (και ποιο είναι;).

Το κατώτατο όριο της σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ, 484 ευρώ.

Μητέρα δύο παιδιών με 6.107 ένσημα

Εχω γεννηθεί στις 21/9/1953 (σήμερα 57+ ετών). Εχω 2 παιδιά. Εχω ένσημα 6.107 και συνεχίζω να εργάζομαι. -Με συμφέρει να εξαγοράσω χρόνο ανατροφής παιδιών; Επικουρική ασφάλιση 3.500. -Μπορώ να εξαγοράσω τα υπόλοιπα; Πόσο στοιχίζουν; -Ποτέ μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη;

Αθηνά Κορρέ

Εάν στη συμπλήρωση των 5.500 ημερών είχατε ανήλικο τέκνο, τότε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ήδη με πλήρη σύνταξη. Εάν όχι, τότε μπορείτε να φύγετε με μειωμένη αμέσως κατά 15% περίπου. Πλήρη στα 60. Για το επικουρικό πρέπει να φτάσετε με εξαγορά τα 4.500.

Με ένσημα από το 1985

Εχω γεννηθεί τον Μάρτη του 1952. Εχω ανοίξει καρτέλα στο ΙΚΑ από το 1977 και άρχισαν να μου βάζουν ένσημα από το 1985. Σήμερα έχω 6.100 ένσημα. Επίσης έχω έναν χρόνο ένσημα ΤΕΒΕ. Για να πάρω αμέσως σύνταξη τι με συμφέρει να κάνω;

Εάν είστε γυναίκα μπορείτε να βγείτε αμέσως με μειωμένη, εφόσον έχετε 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία 5ετία. Πλήρη στα 60. Εάν είστε άνδρας πρέπει να συμπληρώσετε το 60ό σας έτος και να έχετε ξανά 100 ένσημα ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια για να βγείτε με μειωμένη. Πλήρη στα 65.

Χήρος με ανήλικο παιδί

Είμαι ασφαλισμένος από τον Σεπτέμβριο του 1985 στο TEBE-OAEE, απόφοιτος πανεπιστημίου και έχω υπηρετήσει δύο χρόνια τη στρατιωτική μου θητεία. Είμαι γεννημένος στις 18/6/1960, χήρος και με ανήλικο τέκνο 7 ετών. Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν και πότε δικαιούμαι σύνταξη και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω ώστε να συνταξιοδοτηθώ.

Στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς ανηλίκων, παρά μόνον οι γενικές. Ετσι θα πρέπει να συμπληρώσετε εκ πρώτης όψεως 40 έτη και το 60ό έτος της ηλικίας σας για να συνταξιοδοτηθείτε. Μπορείτε να αναγνωρίσετε έως το 2014 σπουδές και στρατό.

Εξαγορά ετών από το ΤΣΜΕΔΕ

Τι ισχύει - θα ισχύσει για την εξαγορά πλασματικών χρόνων στο ΤΣΜΕΔΕ; Είμαι πατέρας τριών ανήλικων τέκνων, 49 ετών, με 21 χρόνια στο ΤΣΜΕΔΕ. Υπάρχουν ιδιαίτερες εγκύκλιοι για πρόωρη σύνταξη σε αυτό το Ταμείο, ή ακολουθεί δικό του, ανεξάρτητο δρόμο χωρίς κοινά με τα άλλα Ταμεία (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λπ.);

Μιχάλης Σ.

Στο ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχουν οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν ιδιαίτερα στο Δημόσιο για τρίτεκνους, γονείς ανηλίκων κ.λπ. Για να συνταξιοδοτηθείτε θα χρειαστείτε 40 έτη ασφάλισης για τα 60, άλλως στα 65.

Με ένσημα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Ονομάζομαι Παρασκευή και είμαι μητέρα δύο ενήλικων παιδιών, με ηλικίες 24 και 33 ετών.

Εχω γεννηθεί στις 11 Μαΐου του 1956 και έχω εργαστεί με ασφάλιση στο ΙΚΑ από τις 01/10/1970 έως τις 31/08/1978 με σύνολο ενσήμων 1.720. Την 01/08/1992 έκανα έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας με ασφάλιση στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και συνεχίζω μέχρι και σήμερα, πληρώνοντας κανονικά τις εισφορές μου και χωρίς διακοπή. Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη.

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών από τον ΟΑΕΕ. Δεν υφίστανται διατάξεις για μειωμένη στον Φορέα.

Δημοτικός υπάλληλος με ανήλικα παιδιά

Είμαι υπάλληλος σε δήμο, διορισμένος το 1988, πραγματική υπηρεσία (με το στρατιωτικό 18 μήνες υπολογισμένο) 22 έτη και 5 μήνες. Εχω γεννηθεί το 1966, είμαι πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (2004 και 2008), με φοίτηση 4 χρόνια σε πανεπιστήμιο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, πότε μπορώ να θεμελιώσω δικαίωμα σύνταξης και πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Θεμελιώνετε δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετίας. Μπορείτε για τον σκοπό αυτόν να εξαγοράσετε έως 4 έτη από σπουδές και στρατό. Εάν εξαγοράσετε τους 18 μήνες της θητείας μπορείτε να αναγνωρίσετε ακόμη 30. Θα μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 52 ετών ως πατέρας ανηλίκου.

Με 5.300 ένσημα για εξαγορά

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και εργάζομαι από το 1985, είμαι 47 ετών και η κόρη μου ενηλικιώθηκε 15/5/2008, οπότε είχα ένσημα 5.300. Ερωτώ εάν κάνοντας χρήση του δικαιώματος να αναγνωρίσω πλασματικά χρόνια τοκετού και ανεργίας μπορώ να βγω με μειωμένη σύνταξη στα 52, ή διαφορετικά πότε;

Χατζηχαραλάμπους Αργυρώ

Εάν ο χρόνος ασφάλισής σας με επιδοτούμενη κύηση και λοχεία και ανεργία εντός της 10ετίας έφτανε τη στιγμή της ενηλικίωσης στα 5.500 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 50 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη. Εάν όχι, τότε με τις γενικές διατάξεις.

Ταχυδρομικός με ένσημα ΙΚΑ

Εργάζομαι στο Δημόσιο (ΕΛΤΑ) από το 1981, μόνιμος, και τα έτη 1979 και 1980 πάλι στα ΕΛΤΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επίσης έχω και έναν χρόνο ασφάλειας στο ΙΚΑ. Πότε μπορώ να αποχωρήσω;

Στρατό έκανα δύο χρόνια. Μπορώ να τα εξαγοράσω τώρα και πόσα χρόνια δικαιούται κάποιος να εξαγοράσει, ένα ή δύο;

Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Μπορείτε να εξαγοράσετε από τη στρατιωτική σας θητεία όλους τους μήνες που υπηρετήσατε.

Διοικητικός σε θεραπευτήριο

Εχω προσληφθεί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου (ΝΠΔΔ) στις 8/5/1989, όπου δουλεύω μέχρι σήμερα σε θέση ΔΕ Διοικητικού.

Εχω δύο παιδιά ανήλικα με ημερομηνία γέννησης 3/7/2008. Είμαι ασφαλισμένος στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς ΙΚΑ (Ν. 3163/55). Εχω περίπου 1.000 ένσημα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και 28 μήνες στρατό. Γεννήθηκα το 1962. Πότε μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη και πότε πλήρη;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη στα 60 και πλήρη στα 65 ή με 35 έτη στα 58 ή με 37 χωρίς όριο ηλικίας. Εάν συμπληρώσετε 25ετία το 2011 θα μπορείτε να φύγετε στα 52 με το καθεστώς των γονέων ανηλίκων.

Με 8.500 ένσημα στο ΙΚΑ

Εχω γεννηθεί 25 Μαΐου 1961 και έχω τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι ανήλικο. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα με ένσημα στο ΙΚΑ από το 1980. Μέχρι στιγμής έχω 8.500 ένσημα και ο μισθός μου κυμαίνεται στα 1.450 ευρώ μεικτά. Εάν σταματήσω να εργάζομαι στις 25 Μαΐου 2011, οπότε και γίνομαι 50 ετών:

-Εχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης;

-Ποιο το ποσό που θα λαμβάνω από το ΙΚΑ και ποιο από το επικουρικό;

-Ποια θα είναι η συνολική μείωση, υπό το ενδεχόμενο μειωμένης σύνταξης;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Μαρία Κ., Καματερό

Εχετε θεμελιώσει, πράγματι, δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου. Το πόσο της σύνταξής σας, κύριας και επικουρικής, θα είναι 950 ευρώ περίπου η πλήρης και 635 περίπου η μειωμένη στα 50. Η μείωση είναι 0,5% επί του πλήρους ποσού για κάθε μήνα πριν από τα 55.

Στον Δήμο Τήνου με 27 έτη υπηρεσίας

Είμαι 50 ετών. Εργάζομαι στον Δήμο Τήνου. Εχω πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι ανήλικο. Στις 27/6/2011 συμπληρώνω 27 έτη υπηρεσίας. Σήμερα οι ακαθάριστες αποδοχές μου είναι 1.682,12 τον μήνα. Στον στρατό έχω υπηρετήσει έναν χρόνο και δεν τον έχω εξαγοράσει. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη; Αν θα πρέπει να αναγνωρίσω πλασματικά χρόνια παιδιών, ποιο θα είναι το κόστος;

Κ. Καντάνης

Μπορείτε σε ηλικία 52 ετών να συνταξιοδοτηθείτε ως πολύτεκνος πατέρας. Το ποσό της σύνταξής σας μαζί με τα Ταμεία θα είναι περίπου 1.475 ευρώ, και θα είναι πλήρης, χωρίς μείωση.

Μητέρα ανηλίκου με 6.150 ένσημα

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από τον Μάρτιο του 1988. Εχω περίπου 6.150 ένσημα, έχω γεννηθεί αρχές του 1965 και έχω 2 ανήλικα παιδιά γεννημένα το 2001 και το 2006 αντίστοιχα. Ποτέ μπορώ να πάρω κανονική σύνταξη και ποτέ μειωμένη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη στα 50 και πλήρη στα 55.

Δάσκαλος με 21 χρόνια υπηρεσίας

Είμαι δάσκαλος γεννημένος στις 9/8/60. Διορίστηκα το 1990 και έχω συνολική υπηρεσία μέχρι σήμερα 21 έτη και 3 μήνες μαζί με την προϋπηρεσία αναπληρωτή 9 μήνες και 11 ημέρες από το 1989. Επίσης, έχω περίπου 800 ένσημα ΙΚΑ από το 1979 εργαζόμενος στον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος) ως ταμίας μέχρι το 1989. Υπηρέτησα στον στρατό 21 μήνες, από τον Απρίλη 1986 μέχρι τον Γενάρη 1989, και σπούδασα στην Παιδαγωγική Ακαδημία το διάστημα 1984-1986. Είμαι παντρεμένος χωρίς παιδιά με σύζυγο με αναπηρία 67% από τη Νομαρχία Νότιας Αθήνας. Μπορώ να υπαχθώ στην κατηγορία 25 έτη και 50 ετών ή εκπαιδευτικός πριν από το 1983 με 30 έτη και 55 ετών; Επίσης έκανα αίτηση για αναγνώριση θητείας στις 6/3/2009. Μπλαζακης Σπύρος

Θα πρέπει να αναγνωρίσετε χρόνο ασφάλισης για να συμπληρώσετε 25ετία (σπουδές + στρατός). Κατόπιν το νωρίτερο που θα μπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε θα είναι με 25 έτη χωρίς όριο, εφόσον έχετε σύζυγο με 80% αναπηρία, όχι 67%. Σε κάθε άλλη περίπτωση με 36 έτη στα 58.

Στο Δημόσιο με ένσημα ιδιωτικού

Εργάστηκα αρχικά στον ιδιωτικό τομέα με ασφάλιση ΙΚΑ από 1/1/73 μέχρι 29/8/96, συμπληρώνοντας 3.705 ένσημα-ημερομίσθια (12 χρόνια, 4 μήνες και 5 ημέρες), από τα οποία τα 1.103 (3 χρόνια, 8 μήνες, 3 ημέρες) έχουν γίνει σε ΝΠΔΔ. Από 30/8/96 μέχρι σήμερα εργάζομαι στο Δημόσιο. Γεννήθηκα 10/4/1954 και λέγομαι Κοσμίδου Ευγενία.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 60 με πλήρη σύνταξη ή στα 55 με μειωμένη (4,5% / χρόνος πριν από τα 60).

Τρίτεκνη μητέρα σε Δήμο

Γεννήθηκα στις 13/1/1962

Εγγαμη με τρία παιδιά:

1ο παιδί 23/1/1991

2ο παιδί 5/3/1996

3ο παιδί 3/12/2003

Ασφάλεια ΙΚΑ από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο 1984 έως Μάιο ή Ιούνιο 1985. Περίπου 150 ένσημα έχω συγκεντρώσει από μια σχολική χρονιά που εργάστηκα ως καθηγήτρια σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Διορίστηκα στις 21/10/1991 ως ΔΕ διοικητικός υπάλληλος. Εκανα μετάταξη στη κατηγορία ΠΕ Διοικητικού την 29η Μαΐου 2003. Είμαι διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών στον δήμο από τον Ιούλιο του 2006. Θα ήθελα να μου απαντήσετε πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ.

1. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ το 2010 τον Δεκέμβρη; Θεμελιώνω δικαίωμα;

2. Αν δεν θεμελιώνω δικαίωμα το 2010, θεμελιώνω το 2011 και έχω όριο ηλικίας;

3. Τέλος, πείτε μου τι με συμφέρει και πότε είναι το συντομότερο που μπορώ να φύγω με σύνταξη.

Θεμελιώνετε δικαίωμα ως τρίτεκνη το 2011 και θα μπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε στα 52 με 21 τουλάχιστον έτη. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 5 έτη από τα τέκνα και 4 από σπουδές (σύνολο 9). Το κόστος είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών!

Δημοτικός υπάλληλος με βαρέα ένσημα

Ονομάζομαι Ντινώρης Νικόλαος. Είμαι 52 ετών και μόνιμος δημοτικός υπάλληλος. Εχω δύο ανήλικα παιδιά. Από 1/2/1981 μέχρι 30/11/1990 έχω 1.500 ένσημα βαρέα. Από 1/12/1990 μέχρι σήμερα είμαι με ασφάλιση βαρέα και ανθυγιεινά. Τι αναγνώριση πλασματικών ετών, αν χρειαστεί, να κάνω; Εχω εκτελέσει στρατιωτική θητεία 24 μήνες. Εχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης; Σε ποια ηλικία δικαιούμαι πλήρης σύνταξη;

Εχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με το καθεστώς των ΒΑΕ για τους ΟΤΑ. Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με τη συμπλήρωση του 58ου έτους σας.

Δημόσιος υπάλληλος για εξαγορά

Είμαι δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με 2 ανήλικα παιδιά, διορισμένος στο Δημόσιο το 1993 αρχικά με ασφάλιση ΙΚΑ και από το 2000 με ασφάλιση Δημοσίου. Βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του υπ. Οικονομικών μπορώ εξαγοράζοντας φέτος 7 πλασματικά χρόνια (4 σπουδών + 3 παιδιών) και θεμελιώνοντας με αυτόν τον τρόπο 25ετία να βγω στη σύνταξη στα 52 μου (είμαι 47 ετών) ως πατέρας ανηλίκων;

Μένει να διευκρινιστεί για τους νέους ασφαλισμένους εάν θα έχετε αυτήν τη δυνατότητα. Εκ πρώτης, φυσικά και μπορείτε.

Στο Δημόσιο από το 1986

Είμαι μόνιμος υπάλληλος στο Δημόσιο από 18/4/1986, πατέρας 2 παιδιών και γεννήθηκα το 1960. Στο τέλος του 2010 είχα συμπληρώσει 24 χρόνια και 8 μήνες. Τον Νοέμβριο του 2010 έκανα αίτηση για αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής θητείας. Θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με εικοσιπενταετία. Και, δεύτερον, ποτέ και με ποσά έτη συνταξιοδοτούμαι;

Eχετε θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθείτε με 35 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών ή με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας.

Υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο

Εχω γεννηθεί την 1η/8/1959 χωρίς τέκνα. Εργάζομαι από την 1η/11/1979 υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και επικουρική στο ΤΑΝΜΠΥ. Εχω ταμείο ανεργίας το έτος 2000-2001 και από το 2001 εργάζομαι κανονικά στη ίδια εργασία. Εχω 2 χρόνια φοίτηση 1977-1979 σε ιδιωτική σχολή. Πότε μπορώ να θεμελιώσω δικαίωμα σύνταξης. Πώς θα γίνει αυτό και σε ποια ηλικία μπορώ να βγω σε σύνταξη;

Εφόσον συμπληρώσετε 10.000 ημέρες ασφάλισης με εξαγορές άμεσα θα θεμελιώσετε δικαίωμα για τα 58 έτη πλήρη και για τα 56 μειωμένη.

Με ένσημα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ

Η μητέρα μου είναι 59 ετών, έτος γέννησης 1952. Από το 1973 έως το 1984 έχει 3.500 ένσημα στο ΙΚΑ όχι βαρέα και από το 2002 μέχρι το τέλος του 2009 ένσημα στο ΤΕΒΕ. Πότε μπορεί να υποβάλει τα χαρτιά της για μειωμένη σύνταξη;

Δεν μπορεί καθώς χρειάζεται να συμπληρώσει 4.500 ημέρες. Να αναγνωρίσει πλασματικά έτη.

Νηπιαγωγός με ανήλικα παιδιά

Μητέρα με δύο παιδιά. Είμαι εκπαιδευτικός γεννημένη το 1965. Διορίστηκα στο Δημόσιο τον Αύγουστο του 1996. Προϋπηρεσία ως αναπληρώτρια 6Ε 3Μ και 25Μ. Μέχρι τις 31/12/11 θα έχω συνολική υπηρεσία 21 έτη, 8 μήνες και 2 ημέρες. Είμαι απόφοιτος Σχολής Νηπιαγωγών (2 έτη) και έχω πτυχίο εξομοίωσης πανεπιστημιακού Τμήματος Νηπιαγωγών (2 έτη). Εχω επίσης 9 μηνών ένσημα στο ΙΚΑ από ιδιωτική επιχείρηση. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν το 1997 και το 2000 (ανήλικα). Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, δικαιούμαι πλήρης σύνταξη στα 52 μου χρόνια;

Θα χρειαστεί να εξαγοράσετε τον απαραίτητο χρόνο έως τα 25 έτη από σπουδές ή πλασματικό τέκνων. Ετσι θεμελιώνετε δικαίωμα για να συνταξιοοδτηθείτε σε ηλικία 52 ετών.

Ιδιωτικός υπάλληλος με 9.253 ένσημα

Ονομάζομαι Αντώνης και είμαι ιδιωτικός υπάλληλος (ημερομηνία γέννησης 13/10/1960) με ειδικότητα πρακτικού μηχανικού Α' σε εργοστάσιο και ασφαλισμένος από το 1977 (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Εχω συμπληρώσει μέχρι σήμερα 9.253 ένσημα και έχω 22 μήνες στρατιωτική θητεία. Από το 2003 και έπειτα έχω βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα (2.300 τα βαρέα ένσημα). Θα ήθελα να μάθω τι θα γίνει με τα ένσημα από τη στρατιωτική μου θητεία (αν πρέπει και αν μπορώ να τα εξαγοράσω) και πότε θα μπορώ να πάρω σύνταξη. Να σημειώσω ότι εξακολουθώ να έχω τη δουλειά μου με πλήρες ωράριο.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη στρατιωτική σας θητεία. Χρειάζεται, όμως, να φτάσετε 10.500 ημέρες με εξαγορές το 2011, ώστε να μπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε με 10.800 στα 58. Να αναγνωρίσετε τον χρόνο σπουδών σας.

Στο ΙΚΑ με 11.000 ένσημα

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1971. Γεννήθηκα τον Μάιο του 1956. Τον προσεχή Μάιο του 2011 κλείνω τα 55 μου χρόνια και θα έχω στο ΙΚΑ 11.000 ένσημα μεικτά. Πότε μπορώ να βγω σε πλήρη σύνταξη; Θα έχω κάποιο όφελος με την εξαγορά πλασματικού χρόνου (παιδιών, στρατιωτικής θητείας);

Δημήτριος Κ., Βόλος

Στα 58 θα μπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε. Δεν μπορείτε νωρίτερα.

Πρώτη ασφάλιση το 1976

Aσφαλισμένη σε ΙΚΑ και TEBE

Είμαι γεννημένη στις 6/7/1957. Πρωτοασφαλίστηκα στο ΙΚΑ το 1976. Εχω 1.000 ένσημα στο ΙΚΑ. Μετά ασφαλίστηκα ξανά το 1990 στο ΤΕΒΕ για 4 χρόνια. Διέκοψα και ασφαλίστηκα ξανά στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ με βαρέα ένσημα και συμπλήρωσα 2.730 μέχρι τις 31/12/2010 και συνεχίζω με αυτά. Χρειάζεται να αναγνωρίσω 2 πλασματικά χρόνια σπουδών σε μέση ιδιωτική σχολή; Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Χρειάζεστε 3.600 βαρέα ένσημα για να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε θα μπορείτε να φύγετε με μειωμένη στα 57 και πλήρη στα 62.

Τρίτεκνος για εξαγορά πλασματικών

Είμαι γεννημένος στις 4/7/1956, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από 1/1/1980. Συνεχίζω να εργάζομαι. Είμαι τρίτεκνος με χρονολογία γέννησης τέκνων 1981 - 1982 - 1985. Τον Ιανουάριο του 2011 έκανα εξαγορά στρατού 750 ημερών. Εχω βεβαίωση σπουδών φοίτησης σε μέση ιδιωτική σχολή υποχρεωτικής φοίτησης (1975-1976 και 1976-1977) χωρίς απόκτηση πτυχίου ΣΒΙΕ.

Εχω τα εξής ερωτήματα:

Ποια και πόσα χρόνια πλασματικά μπορώ να εξαγοράσω; Πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης; Τέλος, πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

Πάνος Πανόπουλος

Μπορείτε να εξαγοράσετε έως 4 έτη από σπουδές, τέκνα, στρατό. Οικονομικά συμφέρουν σπουδές, στρατός. Εάν συμπληρώσετε φέτος με εξαγορές 10.500, θα θεμελιώσετε για το 58 έτος με 10.800 ένσημα. Στα 58 θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε εφόσον θεμελιώσετε ως ανωτέρω.

Στο Δημόσιο με ανήλικο παιδί

Με βαρέα ένσημα

Είμαι γεννημένος στις 10/2/1965 και από 1/11/1979 έως 21/12/1999 εργάστηκα σε ιδιωτική εταιρεία (ΛΑΡΚΟ) με βαρέα ένσημα. Από 1/1/1984 έως 31/12/1985 εκπλήρωσα τη στρατιωτική θητεία μου. Από 1/1/2000 εργάζομαι (έπειτα από μετάταξη) στο Δημόσιο. Εχω συνολικά 31 χρόνια εργασίας στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ). Δεν έχω αναγνωρίσει τη στρατιωτική θητεία μου. Το 2010 απέκτησα ένα παιδί. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: 1. Εχω κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης; 2. Μπορώ να κάνω χρήση της διάταξης περί ανήλικου παιδιού; 3. Με συμφέρει να κάνω αναγνώριση της στρατιωτικής μου θητείας; Δημήτρης Π.

Για να θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης, αφού είστε ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, χρειάζεται να πραγματοποιήσετε 10.500 ημέρες. Εάν τις φτάσετε με εξαγορά 1.200 ημερών θα θεμελιώσετε δικαίωμα για τα 58. Με τα ΒΑΕ που έχετε μπορείτε να βγείτε στα 60. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καθεστώς των πατέρων ανηλίκων, ενώ συμφέρει σε κάθε περίπτωση η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.

Μητέρα ανηλίκων σε ΙΚΑ - ΤΑΕ

Η γυναίκα μου είναι 45 χρόνων, έχει 10 χρόνια ΙΚΑ και 18 χρόνια Ταμείο Εμπόρων. Εχουμε και 2 παιδιά ανήλικα, 15 και 13,5 χρόνων. Πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη; Τα πρώτα ένσημα στο ΙΚΑ είναι 1/9/83 και από 2/2/94 είναι στο Ταμείο Εμπόρων.

Λάμπρος Αναγνώστου από Πειραιά

Στα 50 με μειωμένη και στα 55 με πλήρη, εφόσον πριν από την αίτηση για 300 ημέρες ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και αλλάξει τον φορέα της από τον ΟΑΕΕ.

Δημόσιος υπάλληλος με 25ετία

Είμαι διορισμένος στο Δημόσιο στις 20-8-1987. Γεννήθηκα στις 28-6-1959. Στις 28-6-2011 συμπληρώνω τα 52 έτη. Εχω ανήλικο παιδί. Βασικός μισθός 1.275 ευρώ. Αναγνώρισα ως συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο από 23-4-1981 έως 20-8-1987 (1.333 ημέρες) (4 έτη, 5 μήνες και 8 ημέρες) και πλήρωσα τις αντίστοιχες εισφορές 380.138 δραχμές. Δεν έχω αναγνωρίσει τα χρόνια του στρατού, 24 μήνες. Θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν έχω τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της παρ.2.βα του άρθρου 6 του Ν. 3865/10 και τι σύνταξη θα πάρω. Εάν όχι, πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

Εφόσον έχετε συμπληρώσει 25ετία την 1-1-2011 δεν μπορείτε να κάνετε χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους πατέρες ανηλίκων. Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 έτη ασφάλισης στα 58 ή με 37 χωρίς όριο ηλικίας.

Μαθηματικός με ένσημα ΤΑΕ

Γεννήθηκα στις 6 Απριλίου 1958. Σπούδασα στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1976 έως το 1980. Αυτό το σημειώνω γιατί ασφαλίστηκα στο Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ) από τον Φεβρουάριο του 1979. Υπηρέτησα στον στρατό από τον Φεβρουάριο του 1981 έως τον Δεκέμβριο του 1982. Διορίστηκα στο Δημόσιο ως καθηγητής Λυκείου το 1994, με ΦΕΚ Διορισμού 159/05-09-1994, αναγνώρισα εκπαιδευτική προϋπηρεσία 9 μήνες και 19 μέρες, γι' αυτό αλλάζω μισθολογικό κλιμάκιο στις 16 Δεκεμβρίου στα ζυγά χρόνια. Μπορείτε να μου πείτε πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης;

Ατματζίδης Φώτιος

Εάν έχετε ΤΑΕ μέχρι το 1994 έχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών ή με 35 στα 58 ή με 37 χωρίς όριο ηλικίας.

Ασφάλιση ΤΑΔΚΥ για εξαγορά

Είμαι 46 ετών. Εχω 2 ανήλικα παιδιά, 13 και 10 χρόνων. Στρατιωτική θητεία 20 μήνες. Εχω 467 ένσημα ΙΚΑ, από τα οποία 177 βαρέα, ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) 2.703, ΤΑΔΚΥ 3.300 βαρέα. Συνεχίζω να είμαι ασφαλισμένος στο ΤΑΔΚΥ βαρέα μέχρι να συνταξιοδοτηθώ. Πόσα ένσημα και πότε μπορώ να τα εξαγοράσω και πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Μπορείτε να εξαγοράσετε 3 έτη από τα τέκνα, που όμως για να προσμετρηθούν θα πρέπει να συμπληρώσετε 15ετή δημόσια υπηρεσία και τον στρατό. Εάν φτάσετε 25ετία ασφάλισης θα θεμελιώσετε για τα 52. Αλλιώς εάν συνεχίσετε έτσι θα θεμελιώσετε με τα ΒΑΕ στα 58.

Παράλληλη ασφάλιση

Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και έχω παράλληλη ασφάλιση 3 ετών στο ΝΑΤ και 7 ετών στη Ρουμανία. Με το νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται κάτι για αυτά τα χρονιά ή πάνε χαμένα;

Τα χρόνια που είστε παράλληλα ασφαλισμένος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, παρά μόνον εφόσον πρόκειται για 2η ασφάλιση στο ΙΚΑ, οπότε και προσαυξάνουν την ασφαλιστική κλάση, στην οποία εντάσσεστε.

Με ένσημα ΙΚΑ για μειωμένη

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ πριν από το 1993. Θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης το 2014 με 10.500 ένσημα (με εξαγορά πλασματικού χρόνου) και συμπληρώνω 11.700 ένσημα το 2017 με όριο ηλικίας τα 60 έτη για πλήρη σύνταξη στο ΙΚΑ. Το 2017 θα είμαι 54 ετών. Μπορώ να πάρω μειωμένη σύνταξη στα 55 αντί για πλήρη στα 60;

Η μειωμένη σύνταξη για τους άντρες ασφαλισμένους καταβάλλεται από το 60ό έτος και μετά. Το νωρίτερο που μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε είναι τα 60.

Με 10.000 ένσημα το 2013

Γεννηθείς το 1962, θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης το 2013 με 10.000 ένσημα ΙΚΑ, ανωτάτη κλίμακα και αναγνώριση 7 ετών πλασματικού χρόνου, με μειωμένη σύνταξη στα 60. Τι με συμφέρει, όσον άφορα το ποσό της σύνταξης, από τα δύο; α) Να καταθέσω τα χαρτιά μου το 2013 έχοντας εξασφαλίσει την καλύτερη πενταετία ΙΚΑ και να περιμένω το όριο ηλικίας στα 60 για μειωμένη; β) Να συνεχίσω να δουλεύω μετά το 2013 με τη μικρότερη δυνατή ασφάλιση και μισθό μέχρι το 2017, οπότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης με όριο ηλικίας στα 60 για πλήρη σύνταξη;

Η συμφερότερη επιλογή είναι η πλήρης στα 60 με 12.000 ημέρες ασφάλισης. Η επιλογή της μειωμένης δεν είναι τόσο ικανοποιητική οικονομικά, μια και η μείωση θα υπολογιστεί με βάση το 64ο έτος της ηλικίας και θα φτάνει το 24%.

Ενσημα ΝΑΤ-ΙΚΑ, ιδιωτικός υπάλληλος

Είμαι 48 ετών και μέχρι 31/12/2010 είχα συνολικά 26 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, δηλαδή 7.800 ένσημα, εκ των οποίων 1.100 στο ΝΑΤ και 6.700 στο ΙΚΑ στην ανώτατη κατηγορία, τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρονιά. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης στο ΙΚΑ, ποτέ βγαίνω στη σύνταξη και με ποσά μαζί με το επικουρικό; Επίσης, συμφέρει η αναγνώριση θητείας και άλλων πληρωτέων πλασματικών ετών;

Θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε από το ΙΚΑ στα 60 με 12.000 ημέρες ασφάλισης. Θα μπορείτε να εξαγοράσετε 2.100 ημέρες από θητεία, σπουδές (αν υπάρχουν), τέκνα και ανεργία, γλιτώνοντας έτσι εργασία 7 ετών. Τα ποσά είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστούν.

Πολύτεκνος στο ΙΚΑ

Γεννηθείς στις 6/9/68, διορισμένος στο ΙΚΑ (ΦΕΚ: 19/1/1996). Εχω 484 ημ. ασφ. στον ιδιωτικό τομέα για το διάστημα 2/94-9/95 (ασφ/ση ΙΚΑ). Εχω 4 παιδιά γεννημένα από το 1998 έως το 2004. Εκανα πρακτική για το ΤΕΙ, που τελείωσα, το διάστημα 10/91-5/92 με ασφ/ση στον κλάδο ασθένειας. Στρατιωτική θητεία: 12 μήνες. Θεωρούμαι παλαιός ασφ/νος, αν και έχω μόνο κλάδο ασθένειας πριν από το 1993;

2) Εχω τη δυνατότητα να θεμελιώσω έως το τέλος του 2011 συνταξ/κό δικαίωμα με δημ/κές διατάξεις ως πατέρας 3 παιδιών στα 52 έτη με 21 χρόνια. Παντελής

Θεωρείστε παλιός ασφαλισμένος και κατά συνέπεια θα συνταξιοδοτηθείτε με τις διατάξεις για τους πριν το 1993. Θα πρέπει να συμπληρώσετε εντός του 2011 με εξαγορές 21 έτη ασφάλισης για να μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως λέτε, 5 έτη από τα τέκνα και τον στρατό.

Εκπαιδευτικός με τρία παιδιά

Είμαι εκπαιδευτικός γεννημένος το 1961 και έχω τρία παιδιά 13, 11 και 5 ετών. Πρώτη ημέρα ασφάλισης (ως αναπληρωτής) η 30ή Σεπτεμβρίου 1983 και μόνιμος διορισμός στις 29/8/1984. Στις 8/12/2010 συμπλήρωσα 27 έτη στο Δημόσιο και πήρα το μισθολογικό κλιμάκιο 4. Μπορώ να φύγω φέτος το καλοκαίρι; Αν ναι, με τι ποσό σύνταξης; Πότε και πώς μπορώ να φύγω με πλήρη σύνταξη;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος με πλήρη σύνταξη. Το ποσό μαζί με τα Ταμεία θα είναι περίπου 1.550 €. Σε 2 έτη, αφού θα έχετε ανέβει και κλιμάκιο, θα είναι περίπου 1.700 €.

Ιδιωτικός υπάλληλος για εξαγορά

Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος, ετών 54, ένα ενήλικο παιδί (ημερομηνία γέννησης 23.03.1983) και ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 01.07.1986. Στις 31.12.2010 συμπλήρωσα 24,5 έτη συνεχούς ασφάλισης στο ΙΚΑ.

1) Πότε θεμελιώνω δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με εξαγορά 4 ετών σπουδών;

2) Υπάρχει προθεσμία για την κατάθεση αίτησης εξαγοράς;

3) Εάν δεν πραγματοποιηθεί η εξαγορά πλασματικών ετών, πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης πλήρους ή μερικής;

Με τη συμπλήρωση του 55ου σας έτους, θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 56 με μειωμένη και στα 61 με πλήρη, εφόσον αυτό γίνει το 2011. Εάν το 55ο το συμπληρώσετε το 2012, θα χρειαστεί να φτάσετε τα 57 για μειωμένη και τα 62 για πλήρη. Η εξαγορά για θεμελίωση δεν επαρκεί, καθώς θα φτάσετε περί τα 9.000 ένσημα.

Υπάλληλος ΔΕΚΟ με ανάπηρο παιδί

Είμαι 50 χρονών και είμαι υπάλληλος ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ), απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου με 13 χρόνια υπηρεσία και ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Εχω ένα παιδί 27 ετών με 80% αναπηρία. Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη και αν μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά χρονιά με δύο ενήλικα παιδιά.

Για να συνταξιοδοτηθείτε ως μητέρα ανάπηρου τέκνου χρειάζονται 5.500 και το 55° σας έτος συμπληρωμένο ή 7.500 ημέρες ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Στο Δημόσιο με 25ετία

Πατέρας Ανηλίκου

Ονομάζομαι Καρατατής Αθανάσιος. Από τον Μάιο του 1986 είμαι υπάλληλος στο Δημόσιο, ετών 57 με ανήλικο (έτος γεν. 1998), κλείνω το 2011 τα 25 έτη υπηρεσίας. Εχω όμως και 300 ένσημα στο ΙΚΑ μεικτά σε ιδιωτική επιχείρηση που δούλευα. Ερώτηση: Μπορώ να μη χρησιμοποιήσω τους χρόνους στο ΙΚΑ ώστε να πάρω σύνταξη με ανήλικο; Ή μήπως μετρούν αυτοδίκαια, οπότε ξεπερνώ το 2011 τα 25 χρόνια υπηρεσίας και δεν μπορώ να πάρω σύνταξη με το ανήλικο;

Μπορείτε να ζητήσετε να μην προσμετρηθεί ο χρόνος του ΙΚΑ κι έτσι να συνταξιοδοτηθείτε ως πατέρας ανήλικου, αφού θα θεμελιώσετε δικαίωμα το 2011.

Στο ΤΕΒΕ από το 1976

Γεννήθηκα στις 14/03/1951. Ασφαλίστηκα στο ΤΕΒΕ τον 10ο του 1976 έως σήμερα. Εχω και 342 ένσημα του ΙΚΑ. Εχω 2 παιδιά, το ένα γεννημένο το 1985 και το άλλο το 1989. Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε εάν μπορώ να βγω σε σύνταξη και τι ποσό περίπου θα πάρω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Γεωργία Καρούντζου.

Εφόσον είχατε συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης πριν από την 31-12-2010 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε άμεσα αφού έχετε και το 60ό έτος της ηλικίας. Το ποσό της σύνταξης είναι συνάρτηση των εισφορών που έχετε καταβάλει.

Τρίτεκνος με 25ετία

Γεννήθηκα 1/8/1959. Διορίστηκα 24/1/1984 στο ΙΚΑ και έχω 3 παιδιά. Εχω 290 ένσημα και 24 μήνες στρατό τα οποία δεν έχω αναγνωρίσει. Σεπτέμβριος 1976 - Ιούνιος `79, τρία χρόνια επαγγελματική σχολή. Εχω μπερδευτεί και δεν ξέρω σε ποια περίπτωση υπάγομαι; Το 2010 είχα ήδη 25 χρόνια και μπορώ να φύγω με 35ετία στα 58 ή το 2011 σαν τριτεκνος και 52 χρονών κατοχυρώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Αν ισχύει το δεύτερο, πρέπει να φύγω φέτος ή μπορώ και αργότερα;

Θεμελιώνετε ως τρίτεκνος και μπορείτε να φύγετε όποτε επιθυμείτε με πλήρη σύνταξη από το 52ο και μετά.

Με 25 χρόνια ένσημα στο ΙΚΑ

Θα ήθελα να μάθω πότε βγαίνω σε σύνταξη. Είμαι 55 ετών (8/5/56) και έχω 25 χρόνια ένσημα στο ΙΚΑ (ιδιωτικός τομέας).

Σας ευχαριστώ

Νικόλαος Γρίβας

Στα 60 με μειωμένη και τα 65 με πλήρη.

Στον ΟΑΕΕ με βαρέα ανθυγιεινά

Λέγομαι Ιπποκράτης. Γεννήθηκα στις 9-10-1955. Εχω ένσημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από τον 10/1971 έως 7/1997. Από αυτά τα 3.234 είναι βαρέα και ανθυγιεινά. Από τον 10/1998 έως και σήμερα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Στο ΤΕΒΕ έχω και παράλληλα με το ΙΚΑ από 10/86 έως 1/89. Εχω και στρατό 28 μήνες που μπορώ να εξαγοράσω αν χρειάζεται. Από ποιον φορέα παίρνω γρηγορότερα σύνταξη και πώς;

Από τον ΟΑΕΕ μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 65 με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε, αλλά και από το ΙΚΑ στα 65 μπορείτε.

Με ασφάλιση ΤΣΑ από το `84

Εχω γεννηθεί το 1955. Στο ΙΚΑ έχω 1.440 ένσημα από το 1975 έως το 1984. Από το 1984 έως και σήμερα είμαι στο ΤΣΑ, μετέπειτα ΟΑΕΕ. Επίσης έχω 27 μήνες στρατό. Πείτε μου πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη και τι με συμφέρει να κάνω, αφού το 2015 θα είμαι 60 χρόνων και θα έχω 31 χρόνια στον ΟΑΕΕ.

Παπαχρήστος Γ.

Θα πρέπει εντός του 2011 να συμπληρώσετε με εξαγορές 35 έτη ασφάλισης (ΙΚΑ + ΟΑΕΕ + πλασματικά). Ετσι θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 60 με 36 έτη συνολικά. Εάν φτάσετε τα 35 το 2015, θα απαιτούνται 40 έτη και το 60ό.

Διαδοχική σε ΝΑΤ - ΤΕΒΕ - ΙΚΑ

Είμαι 54 ετών, γεννήθηκα στις 10/11/1957. Εχω δύο παιδιά. Εχω διαδοχική ασφάλιση ΝΑΤ, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ.

ΝΑΤ 1.227 γκαζάδικο

ΤΕΒΕ 975

ΙΚΑ 7.721, τα 6.710 βαρέα

Στρατός 800, 28 μήνες φαντάρος

Σύνολο 10.723

Στα βαρέα του ΙΚΑ προστίθενται του ΝΑΤ; Τι να κάνω για να συνταξιοδοτηθώ με πρόωρη;

Δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα από τα 58. Εχετε θεμελιωμένο το σχετικό δικαίωμα.

Εποχικός σε ξενοδοχείο

Α. Ξενοδοχοϋπάλληλος εποχικός το μεγαλύτερο διάστημα (όχι βαρέα + ανθυγιεινά). Γεννηθείς 25/2/1959 - έκλεισα τα 52 στις 25/2/2011. Ενσημα μόνο ΙΚΑ από το 1977 συν Αγγλία 3 έτη και 4 μήνες - τα αναγνώρισα. Χωρισμένος με ανήλικο πριν συμπληρώσω τα 55 στις 25/2/2015. Την επιμέλεια την έχει η μητέρα, που ξαναπαντρεύτηκε. Εχει κι άλλο παιδί από τον γάμο, αλλά ήταν πάντα άνεργη (δεν θα κάνει χρήση εξαγοράς παιδιών).

Β. 1. Ενσημα στις 25.2.2015 (55 ετών) θα έχω 6.967.

2. Αγγλία 3 έτη και 4 μήνες, 1.000

3. Στρατός εξαγορά, 700 στα 58

4. ΟΑΕΔ επιδοτούμενη ανεργία, έχω 174

Σύνολο 8.841

Γ. Από το 1977 μέχρι το 2015 είναι 38 ημερολογιακά έτη. Εχω μόνο 8.841 ένσημα. Μπορώ να εξαγοράσω κενό χρόνο μεταξύ εργασιακών περιόδων;

Δ. Με το ανήλικο τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς να έχω επιμέλεια);

Στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης οι πατέρες ανηλίκων με ειδικό καθεστώς. Θα πρέπει το 2012 με εξαγορά 1.500 ημερών (στρατό + σπουδές + κενά + παιδί) να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες, για να μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 59 με συνολικά 11.100 ένσημα. Δεν υπάρχει στο ΙΚΑ κατηγορία «πριν από το 1983».

Πατέρας δύο παιδιών με τρία Tαμεία

Είμαι 54 ετών. Εχω: 2 έτη και 2 μήνες ΝΑΤ. 7 έτη και 9 μήνες ΤΕΒΕ. 21 έτη και 7 μήνες ΙΚΑ. Eίμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.

Χατζηδάκης Νικόλαος

Θα χρειαστεί να εξαγοράσετε 4 πλασματικά έτη ώστε να συμπληρώσετε το 2011, 10.500 ημέρες ασφάλισης και να μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 10.800 ένσημα συνολικά στα 58.

Iδιωτικός υπάλληλος σε ΙΚΑ και ΤΑΤΤΑ

Είμαι γεννημένος 12/3/1952. Εργάζομαι από το 1977 έως το 1984 στο ΙΚΑ και από το 1984 ως τεχνικός Τύπου έως σήμερα. Εχω 9.200 ένσημα (1.500 ΙΚΑ και 2.036 ΤΑΙΣΥΤ + 6.000 ΤΑΤΤΑ), στο οποίο είμαι ασφαλισμένος έως σήμερα, απ' όπου θα συνταξιοδοτηθώ. Πότε βγαίνω στη σύνταξη; Μπορώ να βγω στη σύνταξη (35ετία ή 37ετία) επειδή είμαι ασφαλισμένος πριν από το 1983 ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας; Κάνοντας χρήση πλασματικών χρόνων (3 χρόνια για τα 2 παιδιά που έχω + 1 χρόνο Ταμείο Ανεργίας).

Θα συνταξιοδοτηθείτε από το ΤΑΤΤΑ, που είναι ο τελευταίος φορέας. Πράγματι για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εξακολουθεί να ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

63ΧΡΟΝΗ
Με ένσημα ΟΓΑ-ΙΚΑ

Από ΟΓΑ 7.200 ένσημα. Από ΙΚΑ 743 ένσημα. Είμαι γυναίκα. Γεννήθηκα 17-1-1948. Μπήκα στα 63 χρόνια. Εχω από ΙΚΑ 1967 = 30 ημ.

1968 = 331 ημ.

1969 = 119 ημ.

1982 = 185 ημ.

1985 = 78 ημ.

743 ένσημα

ΟΓΑ. Από 1988 έως σήμερα 7.200 ένσημα. Μπορώ να πάρω μειωμένη ή κανονική σύνταξη;

Δεν μπορείτε μειωμένη. Από τον ΟΓΑ θα συνταξιοδοτηθείτε στα 65.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Γονέας με 7.200 ένσημα

Εχω γεννηθεί το 1960. Εχω δύο παιδιά γεννημένα το 1981 και το 1982. Οταν τα παιδιά μου ήταν ανήλικα είχα 5.200 ένσημα. Σήμερα συνεχίζω να εργάζομαι και τα ένσημά μου είναι 7.200. Επίσης, ήμουν στο Ταμείο Ανεργίας δύο χρόνια. Πείτε μου αν μπορώ να θεμελιώσω δικαίωμα σύνταξης με ανήλικο, αν αναγνωρίσω κάποια χρόνια και εν πάση περιπτώσει πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη. Μ. Φ.

Εφόσον δεν είχατε ανήλικο τέκνο κατά τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης, δεν έχετε θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα. Εκ πρώτης, καθώς φαίνεται, θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 60 με μειωμένη και τα 65 με πλήρη.

35ΕΤΙΑ
Υπάλληλος στον ΟΣΕ

Είμαι υπάλληλος στον ΟΣΕ, από το 1984. Πρωτοασφαλίστηκα στο ΙΚΑ Γενάρη του 1981 εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Εχω γεννηθεί το 1954. Ποτε μπορώ να βγω στη σύνταξη και με ποιες προϋποθέσεις (εάν χρειασθεί εξαγορά στρατού ή χρόνου σπουδών).

Με 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας καθώς ανήκετε στους πριν από το 1983 ασφαλισμένους. Εχετε θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα. Πέραν του στρατού δεν μπορείτε να κάνετε χρήση πλασματικών.

Εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Είμαι εκπαιδευτικός, έγγαμος, χωρίς παιδιά. Γεννήθηκα το 1958. Εργάστηκα ως αναπληρωτής στη δημόσια εκπαίδευση για πρώτη φορά από 5/10/1981 μέχρι 21/12/1981 και από 15/1/1982 μέχρι 1/6/1982. Στη συνέχεια εργάστηκα για 3 έτη, 11 μήνες, 9 ημέρες στην ιδιωτική εκπαίδευση (από 22/9/1982 έως 1/9/1986) και απολύθηκα λόγω κατάργησης του σχολείου. Από 12/9/1986 μέχρι 30/6/1987 εργάστηκα αναπληρωτής στη δημόσια εκπαίδευση. Στρατιωτική θητεία: 1 έτος, 4 μήνες, 19 ημέρες. Διορίστηκα μόνιμος ΦΕΚ διορισμού 30/8/ 1989 (όχι με τον Ν. 1600). Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Εχετε ήδη θεμελιώσει δικαίωμα αφού έχετε συμπληρωμένα 25 έτη ασφάλισης. Ανήκετε στους πριν από το 1983 προσληφθέντες. Για να προσμετρήσετε τον χρόνο του ΙΚΑ θα πρέπει να τον εξαγοράσετε. Εφόσον πραγματοποιηθεί η εξαγορά, αλλά και εκείνη του στρατού θα μπορείτε να φύγετε με τουλάχιστον 30 έτη και το 55° έτος της ηλικίας σας συμπληρωμένο.

21 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Δημόσιος υπάλληλος με ανήλικο παιδί

Ονομάζομαι Ζ. Μαρία και είμαι 44 χρόνων. Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1990. Φέτος κλείνω 21 χρόνια υπηρεσίας. Εχω δύο παιδιά. Ο μικρός είναι 10 ετών. Μπορώ να βγω στα 55 με πλήρη σύνταξη, αν κατοχυρώσω δικαίωμα του χρόνου το 2012; Μπορώ δηλαδή να εξαγοράσω τον χρόνο των παιδιών, τρία χρόνια; Η ερώτησή μου είναι: μπορώ να εξαγοράσω και κάποιον χρόνο ανεργίας ή αναρρωτικής;

Μπορείτε να εξαγοράσετε τρία χρόνια για τα παιδιά και εφόσον υπάρχει κάποιο κενό εργασίας, αφού είχατε πρωτοασφαλιστεί ή σπουδές. Εάν δεν έχετε τέτοιο χρόνο, θα φτάσετε τα 25 έτη το 2012 και θα θεμελιώσετε δικαίωμα για συνταξιοδότηση στα 52.

55 ΧΡΟΝΙΑ
Μητέρα με 5.250 ένσημα

Είμαι 55 ετών, σταμάτησα να εργάζομαι από το 1991 με 2 ανήλικα παιδιά. Το σύνολο των ενσήμων που έχω είναι 5.250 + 1 χρόνο ταμείο ανεργίας. Τηρώ τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση;

Θα πρέπει να αναγνωρίσετε πλασματικά έτη, ώστε να φτάσετε τις 5.500 ημέρες. Θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 57.

22 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δάσκαλος με τέσσερα παιδιά

Ονομάζομαι Κυρίτσης Γεώργιος και είμαι 43 ετών. Είμαι δάσκαλος με προϋπηρεσία, στις 31.12.10, 7,5 έτη. Πριν διοριστώ είχα 10,5 έτη ΤΑΕ, 2 έτη ΤΕΒΕ και 2 έτη ΙΚΑ, σύνολο 22 έτη. Ασφαλίστηκα το 1984 για πρώτη φορά, έχω 4 παιδιά. Πότε θα συνταξιοδοτηθώ με το νέο νομοσχέδιο; Από ποιον φορέα;

Θα συνταξιοδοτηθείτε από το Δημόσιο σε ηλικία 52 ετών ως τρίτεκνος.

ΑΠΟ ΤΟ `81
Μόνιμος στον Δήμο Ρόδου

Είμαι διοικητικός υπάλληλος στον Δήμο Ρόδου. Είχα προσληφθεί με σύμβαση στις 6-3-1981 ως εργάτης, με ένσημα ΙΚΑ και επικουρική ΤΕΑΜ και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Από 18-10-1985 έγινα μόνιμος διοικητικός υπάλληλος. Αυτήν τη στιγμή έχω α' βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο 3, με βασικό μισθό 1.343 ευρώ. Στις 6-3-2012 θα πάρω το 2ο μισθολ. κλιμάκιο. Εχω αναγνωρίσει και εξαγοράσει ως συντάξιμο τον χρόνο υπηρεσίας που δούλευα στον δήμο και ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, καθώς και τη στρατιωτική θητεία: έτη 2, μήνες 4, ήμερες 14. Εχω γεννηθεί στις 4-9-1956 και έχω τέσσερα παιδιά με το τελευταίο ανήλικο. 1) Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με τρία παιδιά φέτος; Κασιώτης Νικόλαος, Ρόδος

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος. Ο χρόνος του ΙΚΑ χρειάζεται να εξαγοραστεί και δεν υπολογίζεται με τη διαδοχική ασφάλιση. Συμφέρει η παραμονή μέχρι να πάρετε το 2ο Μ.Κ.

56ΧΡΟΝΟΣ
Στο ΙΚΑ από το 1969

Εχω κύρια ασφάλιση Ν. 3163/55 ΙΚΑ, Δημόσιο - ΝΠΔΔ του ΙΚΑ (ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ, το οποίο διατηρώ έως σήμερα). Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, από τον 06/1969, καταμετρημένες έως τον 06/2010 10.723 ημέρες ασφάλισης.

Αναγνώρισα ως συντάξιμη τη στρατιωτική θητεία 28 μήνες. Γεννήθηκα στις 28/03/1955. Προσλήφθηκα στις 21/06/1978, διορίσθηκα, μονιμοποιήθηκα στις 15.07.1985, έχω βασικό μισθό 1.412 ευρώ. Τον 09/2011 συμπληρώνω 11.100 ένσημα, με επιπλέον 840 η στρατιωτική θητεία.

Ευστράτιος Κεμελης

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις 11.100 ημέρες ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, καθώς το καθεστώς αυτό καταργήθηκε από 1/1/2011. Μόνο με τις δημοσιοϋπαλληλικές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έξοδο με 37ετία.

Μητέρα με παιδί ΑΜΕΑ

Είμαι μητέρα δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα είναι ανάπηρο. Εχω 6.800 ένσημα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω πλασματικά χρόνια και να τα κάνω 7.500, ώστε να βγω σήμερα σε σύνταξη;

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κάτι που να υποδεικνύει το αντίθετο. Να προχωρήσετε με την εξαγορά.

Δημοτική υπάλληλος με 27 έτη υπηρεσίας

Είμαι δημοτική υπάλληλος διορισμένη από το 1984 (19/10/1984) (26,5 χρόνια υπηρεσίας) και γεννημένη το 1950 (4/9/1950). Είμαι μητέρα 3 ενήλικων παιδιών. Αυτήν τη στιγμή έχω το 5ο ΜΚ και τον 10ο του 2011 μπαίνω στο 4ο ΜΚ. Μπορώ να αναγνωρίσω κάποια πλασματικά χρόνια (έχω πάρει μόνο μείωση ωραρίου για το τελευταίο μου παιδί για έναν χρόνο το 1984); Μπορώ να αναγνωρίσω πλασματικά χρόνια (μέχρι 5) για τα 3 μου παιδιά; Τι με συμφέρει να κάνω; Να βγω με 27 χρόνια ή να μείνω άλλα 5 μέχρι τα 65 μου;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε όποτε θέλετε. Δεν μπορείτε να εξαγοράσετε πλασματικά έτη, καθώς έχετε θεμελιώσει δικαίωμα.

Με 10.025 ένσημα στο ΙΚΑ

Τι με συμφέρει; Γεννήθηκα στις 3/1/1956 και εργάζομαι ανελλιπώς από τις 22/1/1975 στην ίδια εταιρεία με ένσημα ΙΚΑ. Μοναδικό διάστημα απουσίας -λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων - από 19/5/1976 μέχρι 30/10/1978. Την 31η/12/2010 έχω 10.025 ένσημα. Πότε και πώς μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Εφόσον συμπληρώσετε με εξαγορές το 2011 10.500 ημέρες θα μπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 58 ετών συνολικά με 10.800 ένσημα.

Ασφαλισμένος από 1965 σε ΙΚΑ - ΤΣΑ

Είμαι γεννημένος στις 13/7/1951. Είμαι ασφαλισμένος από το 1965. Πρώτος ασφαλιστικός φορέας το ΙΚΑ. Μετά ασφαλίστηκα στο ΤΣΑ και συνεχίζω έως σήμερα εδώ και 15 χρόνια. Εχω συγκεντρώσει ένσημα μέχρι τις 31/12/2010 από ΙΚΑ + ΤΣΑ συνολικά 8.905. Εάν κάνω χρήση 24 μήνες του στρατού, πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη; Επίσης είναι καλό να ανεβάσω την κλίμακα στην ανώτερη κατηγορία του ΟΑΕΕ πληρώνοντας περισσότερα χρήματα για καλύτερη σύνταξη;

Κώστας Παπαδόπουλος

Για να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα από τον ΟΑΕΕ θα πρέπει φέτος να συμπληρώσετε συνολικά 35 έτη, ώστε να μπορείτε να αποσυρθείτε με 36 και το 60ό σας έτος. Αλλως θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το 65ο.

Δημόσιος υπάλληλος μητέρα 2 παιδιών

Θα ήθελα να ρωτήσω το ποτέ βγαίνει σε σύνταξη η γυναίκα μου που εργάζεται στο Δημόσιο μέχρι σήμερα.

Ονομάζεται Σταματία Α.

Εχει γεννηθεί 16.9.1961, διορίσθηκε στο Δημόσιο τον Ιούνιο 1989, έχουμε δύο παιδιά με ημερομ. γέννησης το ένα 18.1.1988 και το άλλο 26.6.91.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε εφόσον συμπληρώσετε 25ετία σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη και 61 με πλήρη.

Με 8.260 βαρέα και ανθυγιεινά

Είμαι 52 ετών, έχω 8.260 ένσημα στο ΙΚΑ από 2.3.1982 έως 31.12.2010. Ολα βαρέα. Εχω 2 χρόνια στρατό, 2 παιδιά, 1 χρόνο ταμείο ανεργίας. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ το συντομότερο, με πλήρη και πότε με μειωμένη; Ποια και πόσα πλασματικά χρόνια μπορώ να αναγνωρίσω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης με εξαγορές ώστε να θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης. Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί το 2012 θα μπορείτε να φύγετε σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη.

Με ένσημα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Είμαι 58 ετών γεννημένη 25/11/1952. Από τον Ιούνιο του 1974 έως τον Ιούνιο του 1987 ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Από 15/10/78 έως 31/12/78 είχα άδεια μητρότητας. Από τον Ιούλιο του 1987 έως 31/12/2002 ήμουν ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ (Ταμείο Εμπόρων). Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να με ενημερώσετε το ποτέ μπορώ να βγω στη σύνταξη και από ποιο ταμείο. Δεν είμαι πτυχιούχος ΑΕΙ και έχω ένα παιδί γεννημένο το 1978.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε από τον ΟΑΕΕ σε ηλικία 65 ετών.

Φυσικός με ανήλικο παιδί

Γεννήθηκα στις 8/2/1957. Εγγαμος. Αριθμός ανήλικων τέκνων (1), είμαι Φυσικός (ΠΕ). Ετη σπουδών (4), που δεν αναγνώρισα τίποτε έως σήμερα. Ετη στρατιωτικής θητείας (2), που δεν αναγνώρισα τίποτε έως σήμερα. Ως επαγγελματίας φροντιστηρίων πλήρωσα ΤΕΒΕ από 20-02-1987 μέχρι 10-08-1991. Είμαι διορισμένος στο Δημόσιο ως καθηγητής από 03-09-1991 μέχρι σήμερα. Σήμερα έχω το ΜΚ (8).

Αγγελος Αγγελίδης

Εφόσον συμπληρώνετε 25 έτη ασφάλισης με αναγνωρίσεις το 2011 μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως πατέρας ανηλίκου άμεσα, αφού έχετε και το 52° έτος της ηλικίας σας. Η σύνταξη καταβάλλεται άμεσα. Συμφέρει όμως η παραμονή καθώς το ποσό της σύνταξής σας διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στα 945 € η κύρια (Δημόσιο + ΟΑΕΕ). Εφάπαξ σήμερα 30.000 € περίπου.

Στο ΙΚΑ με προϋπηρεσία

Εχω γεννηθεί την 1-3-1954, είμαι 57 ετών, ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ το 1967 και έχω 3.424 ένσημα περίπου 11 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1987 ως δημοτικός υπάλληλος με ασφάλεια ΤΥΔΚΥ 24 χρόνια. Εχω ένα ανήλικο παιδί και δεν έχω αναγνωρίσει τον στρατό 28 μήνες. Παρακαλώ απαντήστε μου πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη, με ποιες προϋποθέσεις και αν με συμφέρει να παραμείνω. ΤΔ, Αίγιο

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 έτη ασφάλισης συνολικά σε ηλικία 58 ετών. Συμφέρει η παραμονή για μεγαλύτερη σύνταξη.

Μητέρα εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ

Υπάλληλος ΕΥΔΑΠ. Μητέρα ενός τέκνου 7 ετών. ΙΚΑ από 1993. Ενσημα 5.000 έως 31/12/2010. Γεννηθείσα το 1970. Α) Μπορώ να εξαγοράσω έτη σπουδών (ΤΕΙ); Κι αν ναι, πότε πρέπει να το κάνω; Β) Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε θα πρέπει άμεσα να εξαγοράσετε τον χρόνο σπουδών κι έτσι να συμπληρώσετε 6.000 ημέρες ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό θα θεμελιώσετε δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθείτε στα 50 με μειωμένη και τα 55 με πλήρη σύνταξη.

Ανεργος με 5.640 ένσημα

Λέγομαι Ριαβόγλου Γεώργιος και είμαι 62 ετών, γεννημένος το 1949. Επιασα δουλειά το 1964. Εχω 5.640 ένσημα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Είμαι άνεργος 6 χρόνια. Πότε δικαιούμαι να βγω στη σύνταξη;

Επειδή δεν έχετε 100 ένσημα ανά έτος τα τελευταία 5 χρόνια δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη. Θα συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη στα 65.

Δημόσιος υπάλληλος με τρία παιδιά

Είμαι δημόσιος υπάλληλος (Ν.Π.Δ.Δ.) από τον Φεβρουάριο του 1998. Από το 1989 έως και το 1998 ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (σύνολο ενσήμων = 1.334). Τώρα έχω τρία ανήλικα τέκνα και 13 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο. Θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Αν όχι, μπορώ να εξαγοράσω κάποια από τα κάτωθι για να το επιτύχω;

α) Στρατιωτική θητεία 20 μηνών,

β) Πλασματική πενταετία της τριτεκνίας,

γ) Σπουδές στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλ. δημόσιο Ι.Ε.Κ. διετούς φοιτήσεως,

δ) 4 μήνες άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών,

Κατερινόπουλος Χριστόφορος

Μπορείτε να κάνετε τις εξαγορές που αναφέρετε (4 έτη συνολικά από στρατό + σπουδές και 5 από τα παιδιά). Ετσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τρίτεκνος για τα 52 σας.

Με διαδοχική ασφάλιση 36 χρόνια

Είμαι 57 ετών και 2 μηνών. Εχω 1.200 ένσημα ΙΚΑ από το 1971 και 4 χρόνια ΤΣΑ μέχρι το 1984. Από 20/2/1984 είμαι στο Δημόσιο, 2 χρόνια αορίστου και στη συνέχεια μόνιμος υπάλληλος. Εχω και 28 μήνες στρατιωτικό, δηλαδή σύνολο διαδοχικής ασφάλισης 36 χρόνια περίπου. Οι 28 μήνες του στρατού μετράνε για τη μετάθεση της ημερομηνίας πρόσληψής μου προ του 1983;

Μάτιος Χρήστος

Δεν μπορείτε να θεωρηθείτε στους πριν από το 1983 προσληφθέντες. Θα έπρεπε να έχετε απασχοληθεί πριν από το `83 με οιονδήποτε τρόπο στο Δημόσιο για να ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορείτε όμως να συνταξιοδοτηθείτε στα 58 με 35 συνολικά έτη ασφάλισης.

Εκπαιδευτικός για αναγνώριση θητείας

Ονομάζομαι Αλέξης Χρήστου και είμαι εκπαιδευτικός, έχω διορισθεί στις 21-08-1987 και έχω στρατιωτική θητεία 28 μηνών ως έφεδρος αξιωματικός, την οποία δεν έχω αναγνωρίσει ακόμη. Το ερώτημα μου: με την ισχύουσα νομοθεσία πότε θεμελιώνω συναξιοδοτικό δικαίωμα και πώς; Α.Χ.

Χρειάζεται με αναγνώριση σπουδών ή θητείας να συμπληρώσετε 25 έτη ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό θα θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 52 εάν είστε πατέρας ανηλίκου ή τα 58 με 36 συνολικά έτη ασφάλισης αν δεν είστε πατέρας.

Υπάλληλος στο ΙΚΑ από το `85

Είμαι υπάλληλος ΙΚΑ, ετών 52, με σύμβαση αορίστου χρόνου από 2-4-1985 και διορισμό από 17-10-1988. Ημερομίσθια ΙΚΑ 1-5-1981 έως 1-4-1985: 307. Στρατός: 22 μήνες. Εγγαμος με 4 ανήλικα παιδιά (Ε.Γ. 1999, 2000, 2004 και 2006). Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ φέτος; Απόστολος Γιώτας

Με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος. Οχι όμως με τις κοινές.

Mε ένσημα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ

Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και αν μπορώ να εξαγοράσω και πόσα ένσημα. Είμαι 60 ετών και έχω στον ΟΑΕΕ 4.650 ένσημα από το 1974 έως το 1990 και στο ΙΚΑ 3.986 από το 1991 έως το 2008. Συνολικά 8.636. Από το 2008 έως και σήμερα είμαι άνεργος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Βαγγέλης Παναγιώτου

Εάν από κενά εργασίας αναγνωρίσετε 1.200 ένσημα το 2011 και 200 το 2012 φτάνετε 10.000 και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη στα 63.

Δημοτική υπάλληλος από το 1987

Διορίστηκα 1/1/1987 ως δημοτική υπάλληλος. Το 1986 και το 1985 υπήρξα ασφαλισμένη του ΙΚΑ. Εχω τρία παιδία ενήλικα. Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και τι πρέπει να κάνω;

Εχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, για να συνταξιοδοτηθείτε ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον θα έχετε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι 31-12-2010.

Με 10.800 ένσημα στο ΙΚΑ

Ονομάζομαι Ζαχαριάδης Παύλος, έχω γεννηθεί στις 8/10/1956. Εως τις 31/12/2010, είχα 10.800 ένσημα στο ΙΚΑ και 192 μέρες ανεργίας στον ΟΑΕΔ, αλλά μέχρι το 1998. Συνεχίζω να εργάζομαι και θα ήθελα να μου πείτε πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε όταν θα φτάσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Μπορεί βέβαια να επανισχύσει το καθεστώς για τα 11.100 χωρίς όριο ηλικίας, αλλά είναι κάτι που θα προσδιοριστεί αργότερα.

Σε δήμο με βαρέα ένσημα

Είμαι δημοτικός υπάλληλος, γεννημένος το 1960, και εργάζομαι στη συγκομιδή, αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων και υπάγομαι στο βαρύ και ανθυγιεινό. Εχω προσληφθεί τον Οκτώβριο του 1990, δηλαδή 20 χρόνια υπηρεσίας και 32 μήνες θαλάσσια υπηρεσία. Παρακαλώ θα ήθελα να μου απαντήσετε πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και με ποιες προϋποθέσεις.

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε ανήκετε στο καθεστώς των ΒΑΕ και εφόσον έχετε τουλάχιστον 15 έτη στο καθεστώς και 12 συναπτά στην ειδικότητα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 58 ετών.

Σε σχολείο από το 1985

Είμαι εκπαιδευτικός, γεννημένος το 1954, και διορισμένος από τις 3.9.1985. Πριν από τον διορισμό μου εργάστηκα σε φροντιστήριο και έχω αναγνωρίσει 28 μήνες από το ΙΚΑ και έχω πληρώσει σύμφωνα με τον νόμο περί διαδοχικής ασφάλισης. Εχω 2 ενήλικα παιδιά από τον πρώτο μου γάμο και ένα ανήλικο από τον δεύτερο. Τι συμβαίνει με την περίπτωσή μου; (Γιάννης Φλεμ.)

Εφόσον είχατε συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης πριν από τις 31-12-2010, δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως πατέρας ανηλίκου και κατά συνέπεια μπορείτε να φύγετε είτε με 30 έτη σε ηλικία 60 ετών ή με 35 στα 58 ή με 37 χωρίς όριο ηλικίας.

Υπάλληλος Περιφέρειας για εξαγορά

Με 25ετία

Είμαι υπάλληλος Περιφέρειας. Γεννήθηκα στις 10/1/1960. Εχω ανήλικο παιδί (ημερ. γεν. 24/8/1993). Υπηρετώ στο Δημόσιο από 26/9/1986. Εχω στρατιωτική θητεία 21 μηνών.

Ι. Δικαιούμαι σύνταξη στις 10/1/2012 (που θα είμαι 52) μια και στις 26/9/2011 έχω 25ετία (χωρίς τον στρατό) και το παιδί είναι ανήλικο; Είναι σωστό ότι το παιδί θεωρείται ανήλικο έως 31/12/2011; ΙΙ. Στη συνέχεια μπορώ να αναγνωρίσω τον Στρατό (21 μήνες) και 27 μήνες από σπουδές (δηλαδή σύνολο 4 έτη); ΙΙΙ. Αν στα προηγούμενα η απάντηση είναι θετική, δικαιούμαι σύνταξη Γενικού Διευθυντή;

Οι παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Ομως μην αναγνωρίσετε τον στρατό, πριν από το 2014. Η σύνταξη που θα πάρετε θα είναι του γεν. διευθυντή.

Στο Δημόσιο για πλασματικά

Παρακαλώ να με ενημερώσετε πόσα πλασματικά χρόνια πρέπει να αναγνωρίσω για να θεμελιώσω την 25ετία, λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι: α) Εχω διορισθεί στο Δημόσιο στις 16/12/1991 ως πτυχιούχος ΤΕΙ. β) Εχω δύο (2) ανήλικα παιδιά (γεννηθέντα το ένα 26/1/1995 και το άλλο 27/2/1997) και είμαι σαράντα έξι (46) ετών. Και σε τι ηλικία θα συνταξιοδοτηθώ;

Θα πρέπει να εξαγοράσετε 3 έτη σπουδών και 3 από τα παιδιά προς 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών σας ανά μήνα. Θα θεμελιώσετε με αυτόν τον τρόπο δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθείτε στα 52.

Ανεργος με βαρέα - ανθυγιεινά

Είμαι 52 χρόνων (15/8/1959), ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1974. Μέχρι 31/12/2010 έχω 8.500 ένσημα, εκ των οποίων 5.500 είναι βαρέα ανθυγιεινά. Εχω 22 μήνες θητεία, δύο χρόνια επιδοτούμενης ανεργίας και έχω ένα παιδί (γεννήθηκε 7/9/1991), που σπουδάζει. Από 27/12/2010 είμαι άνεργος.

Κοντογιώργος Εμμανουήλ

Εχετε θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθείτε με το καθεστώς των ΒΑΕ στα 60. Για να μπορέσετε να βγείτε νωρίτερα, θα πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα ΒΑΕ.

Νοσηλεύτρια με δύο παιδιά

Εχω γεννηθεί στις 26/5/1961. Από 1/1/1988 έως 6/12/2004 δούλευα στον ιδιωτικό τομέα και έχω 4.398 ένσημα, από τα οποία 4.115 είναι βαρέα. Από 7/12/2004 και μέχρι σήμερα εργάζομαι στο Δημόσιο (νοσηλεύτρια ΠΕ). Είμαι μητέρα 2 παιδιών, 19 και 11 ετών. Πότε μπορώ να πάρω πλήρη σύνταξη; Γιαννάτου Ντόρη

Θα πρέπει να εξαγοράσετε 5 έτη (2 σπουδές + 3 παιδιά) για να μπορέσετε να θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης για τα 52 ως μητέρα ανηλίκου.

Σε Δήμο με βαρέα ένσημα

Γεννήθηκα στις 19/2/1956, έχω δύο ενήλικα παιδιά. Πρώτη ασφάλιση το 1970 έως το 1977, 130 ένσημα βαρέα οικοδομικά. Ενδιάμεσα έχω ΝΑΤ 570 ημέρες, συν στρατό - 14 μήνες. Από 12/5/1989 έως 31/12/1988 με σύμβαση στον Δήμο Χανίων με ΙΚΑ Βαρέα Οικοδομικά. Το 1989 μονιμοποιήθηκα και εργάζομαι έως και σήμερα. Στις 4/4/2009 με τον νόμο 3660/2008 εντάχτηκα στα βαρέα με αναδρομική ισχύ από 4/4/1999. Υπάρχει νόμος που ανά επτά έτη έχεις ένα πλασματικό; Πώς μπορώ να φύγω εάν είναι δυνατόν «αύριο» και πώς; Ή πότε μπορώ; Νικολακάκης Ελευθέριος

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 58 ετών εφόσον έχετε τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 συναπτά σε ειδικότητα ΒΑΕ.

Τρίτεκνη στο Δημόσιο

Διορίστηκα στο Δημόσιο 11-3-1993. Στις 13-3-2011 συμπληρώνω 18 χρόνια. Εχω 3 ανήλικα παιδιά. Εχω τελειώσει ΤΕΙ Νοσηλευτικής. Είμαι 41 χρονών. Πότε μπορώ να φύγω με πλήρη σύνταξη και πώς; Τι με συμφέρει να αναγνωρίσω; Μούρτου Μαρία από Ιωάννινα

Θα πρέπει να συμπληρώσετε εντός του 2011 21 έτη με εξαγορά πλασματικών ώστε να συνταξιοδοτηθείτε στα 52 ως τρίτεκνη.

Καθηγητής με ανήλικα παιδιά

Διορίστηκα αναπληρωτής το 1989. Στις 13-1-2011 έκλεισα 20 χρόνια υπηρεσίας. Εχω 3 ανήλικα παιδιά είμαι 46 χρονών. Πότε μπορώ να φύγω με πλήρη σύνταξη και πώς; Τι με συμφέρει να αναγνωρίσω; Καραγιώργος Γεώργιος από Ιωάννινα

Εχετε ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθείτε. Στα 52 ως τρίτεκνος. Συμφέρει να αναγνωρίσετε όλα τα πλασματικά που μπορείτε.

Στο ΤΕΒΕ για αναγνώριση

Στις 15/5/11 συμπληρώνω τα 60 και είμαι ομόρρυθμο μέλος βάσει εταιρικού από 1/1/1977. Ομως επειδή είμαι γυναίκα το ΤΕΒΕ με ασφάλισε 1/3/83, γιατί ήμουν στην επιχείρηση με τον άνδρα μου. Ζητώ να μου πείτε εκτός της πενταετίας προεγγραφής που μπορώ να αναγνωρίσω, αν μπορώ να αναγνωρίσω τα πλασματικά χρόνια (τριετία) για τα δύο μου παιδιά.

Μπορείτε το 2011 να αναγνωρίσετε έως 4 έτη και από τις δύο κατηγορίες που αναφέρατε, όχι περισσότερα. Το 2012, 5.

Με 16,5 έτη ασφάλισης

Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ σήμερα, με 3,5 χρόνια συνολικά ένσημα ΙΚΑ από περιοδική εργασία και ασφαλισμένη από 1/1/1999 έως σήμερα συνεχόμενα σε υπηρεσία δημόσιου φορέα με ΙΚΑ, σύνολο ΙΚΑ το 2011 16,5 έτη ασφάλισης, ηλικίας 36 ετών, με δύο ανήλικα τέκνα, δικαιούται να θεμελιώσει σύνταξη το 2011 -και όποτε συμπληρώσει τα όρια ηλικίας για πρόωρη ή κανονική για να τη λάβει- με 18,5 χρόνια ένσημα ΙΚΑ, εφόσον αναγνωρίσει 3 χρόνια πλασματικά των 2 ανήλικων τέκνων ως μητέρα ανηλίκων.

Εάν αναγνωρίσετε τα 3 πλασματικά, πράγματι θα θεμελιώσετε δικαίωμα για μειωμένη στα 52 και πλήρη στα 57 αφού φτάσετε 5.500 ένσημα εντός του 2011.

Με 22 χρόνια βαρέα ένσημα

Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ από 1/8/1986 έως 31/8/1987. Συνολικά 1 χρόνο και έναν μήνα. Από 1/11/1988 έως 15/1/1989. Σύνολο 3,5 μήνες. Μετά το 1989 άνοιξα κομμωτήριο, για έναν χρόνο δεν κολλούσα ένσημα, δεν ήταν υποχρεωτικό, άρχισα να κολλάω το 1990 μέχρι και σήμερα, περίπου 22 χρόνια βαρέα - κομμωτικής. Εχω δύο ανήλικα παιδιά, ένα 11 χρόνων και ένα 8 χρόνων και είμαι 42. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης, πότε μπορώ να βγω πρόωρα και πότε με πλήρη σύνταξη;

Εχετε θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα. Θα συνταξιοδοτηθείτε στα 50 με μειωμένη ή τα 55 με πλήρη.

Τραπεζικός για πλασματικά

Ονομάζομαι Σανιδάς Μιχάλης. Είμαι τραπεζικός υπάλληλος από 15/10/1979 έως σήμερα, πατέρας δύο παιδιών ενήλικων και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Επίσης έχω στρατιωτική θητεία 28 μήνες. Μπορώ να κάνω χρήση της αναγνώρισης για τα πλασματικά χρόνια των παιδιών μου, διότι δεν θα κάνει χρήση η σύζυγος, και εάν αναγνωριστούν τα χρόνια αυτά πρέπει να πληρωθούν ή είναι δωρεάν; Με βάση τα παραπάνω πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στα 58 με 10.800 ημέρες εφόσον συμπληρώσετε εντός του 2011 10.500. Μπορείτε και οι δύο γονείς να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο με πρόσφατη διάταξη. Είναι 165 ευρώ/μήνα.

Από το 1989
Σε ΟΤΑ με τρία παιδιά

Εχω διοριστεί 15/06/1989 σε κοινότητα και σήμερα υπάλληλος δήμου. Είμαι πατέρας τριών τέκνων και έχω την επιμέλεια των παιδιών. Εχω προϋπηρεσία από 01/01/1985 ΙΚΑ μέχρι 15/06/1989. Μπορώ να πάρω σύνταξη σήμερα και αν με συμφέρει.

Εάν είστε και 52 ετών μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ως τρίτεκνος. Συμφέρει η παραμονή.

10.800 ένσημα
Εξαγορά θητείας

Ονομάζομαι Μπέλης Ευάγγελος έχω γεννηθεί 17/02/1955. Εχω ένσημα 10.100 από τα οποία τα 6.200 είναι βαρέα μέχρι 31/12/2010. Αν αγοράσω και του στρατού φτάνω τα 10.800. Παρακαλώ πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και αν έχω θεμελιώσει.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σε ηλικία 58 ετών με 10.800 εφόσον συμπληρώσετε το 2011, 10.500 ημέρες

Δομημένα κρατικά ομόλογα:ένα παραμύθι για νοήμονες

Του Γιώργου Σταμάτη
καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο





Κάποιοι γνω
ρίζουν τις Νήσους Μπαικάν. Στο κράτος τους, όπως και σε πολλά άλλα κράτη,π.χ στο κράτος της Ελλάδας, δεν αρκούν τα φορολογικά και άλλα τακτικά του έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του. Έτσι, «αναγκάζεται» να δανείζεται. Πώς; Μεταξύ άλλων εκδίδοντας ομόλογα. Τι είναι ένα ομόλογο; Είναι ένα καλοτυπωμένο περίτεχνο χαρτί στο οποίο είναι αναγεγραμμένα η ονομαστική αξία, π.χ 100 αχιβάδες (η αχιβάδα είναι η νομισματική μονάδα των Νήσων Μπαικάν), η ημερομηνία έκδοσης,π.χ 01.01.2007, η ημερομηνία λήξης, π.χ 01.01.2019 (οπότε πρόκειται για δωδεκαετούς διάρκειας ομόλογο), και το επιτόκιο, π.χ 5% ανά έτος, του ομολόγου. Έστω ότι κάποιος πληρώνει την ημέρα έκδοσης αυτού του ομολόγου 100 αχιβάδες και αγοράζει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 αχιβάδων. Στα χέρια του αυτό το ομόλογο είναι μια ομολογία οφειλής του κράτους των Νήσων Μπαικάν. «Ομολογεί» το εν λόγω κράτος στον κάτοχο αυτού του ομολόγου ότι για δώδεκα συναπτά έτη, αρχής γενομένης από το έτος 2007, θα του πληρώνει 5% της ονομαστικής αξίας αυτού του ομολόγου, δηλαδή 5 αχιβάδες, και ότι την 01.01.2019 θα του πληρώσει την ονομαστική αξία του ομολόγου, δηλαδή 100 αχιβάδες. Φανταστείτε αυτό το ομόλογο σαν ένα χαρτί αποτελούμενο από ένα στέλεχος («ταλόν») και από 12 κουπόνια («κούπονς»), δηλαδή κάτι σαν «γραμματόσημα», γύρω γύρω απ’ αυτό το στέλεχος. Στο τέλος κάθε έτους ο κάτοχος του αποκόπτει ένα «γραματόσημο», αυτό του παρελθόντος έτους, και το προσκομίζει στο κράτος ή σε μια από τις υποδειχθείσες από το κράτος τράπεζες και παίρνει τις 5 αχιβάδες τόκους αυτού του έτους. Κι αυτό επαναλαμβάνεται για 12 έτη. Μετά το πέρας και του 12ου έτους, δηλαδή την 01.01.2019, προσκομίζει και το στέλεχος και παίρνει 100 αχιβάδες. Την έκδοση και τη διάθεση των ομολόγων του στο κοινό δεν τη διεκπεραιώνει όμως το ίδιο το κράτος, αλλά τις αναθέτει σε μια τράπεζα ή σε μια ομάδα τραπεζών, αντί αντιστοίχου αμοιβής, δηλαδή αντιστοίχου προμήθειας. Η ανάδοχος τράπεζα πωλεί το ομόλογο στο κοινό στην ονομαστική του αξία, δηλαδή στο λεγόμενο άρτιο.
Το παραπάνω ομόλογο είναι ένα ομόλογο σταθερού επιτοκίου, επειδή το επιτόκιο παραμένει σταθερό και ίσο με 5% ανά έτος και για τα 12 χρόνια της διάρκειας του.
Κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας π.χ 100 είναι ένας ανώνυμος τίτλος. Δύναται λοιπόν να μεταβιβαστεί. Έτσι λοιπόν το εν λόγω ομόλογο των 100 αγοραπωλείται στην αγορά και μάλιστα σε τιμή ίση, μεγαλύτερη ή μικρότερη των 100. Η τιμή του δηλαδή μεταβάλλεται. Γιατί και πώς μεταβάλλεται; Μεταβάλλεται συνεπεία των αναμενόμενων μεταβολών του επιτοκίου της αγοράς. Αν κάτοχοι του ομολόγου αναμένουν σημαντική άνοδο του επιτοκίου της αγοράς πάνω από το 5% ανά έτος που τους αποδίδει το ομόλογο τους, τότε λογικό είναι να θέλουν να πουλήσουν τα ομόλογα τους και να τοποθετήσουν τα χρήματα που θα πάρουν σε τοποθεσίες που αποδίδουν όχι 5% αλλά, αν αυτό είναι το αναμενόμενο επιτόκο της αγοράς, 7%. Αν πολλοί από αυτούς βγουν να πουλήσουν τα ομόλογα τους, η τιμή τους θα πέσει κάτω από το 100. Αλλά και κάτω από το 100, π.χ στα 99, θα πουλήσουν, διότι το 7% επί των 99 είναι προφανώς περισσότερα χρήματα ανά έτος απ’ ότι είναι το 5% επί του 100 που παίρνουν τώρα. Το αντίστροφο θα συμβεί αν η ίδια η αγορά αναμένει μείωση του επιτοκίου της αγοράς. Τότε πολλοί θα ζητούν για ευνόητους λόγους να αγοράσουν το εν λόγω ομόλογο με συνέπεια η τιμή του να ανέλθει πάνω από το 100.
Ακόμη λοιπόν κι αυτά τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου είναι προφανώς ένα αντικείμενο συναλλαγής για τζόγο. Όχι φυσικά για τον οποιονδήποτε, αλλά μόνο για όσους έχους τις αναγκαίες γνώσεις για τις τεχνικές της συναλλαγής και εκτιμούν σωστά την εξέλιξη του επιτοκίου της αγοράς. Μπορείς λοιπόν ακόμη και μ’αυτά να «παίξεις», δηλαδή αγοραπωλώντας τα να κερδίσεις. Αυτό το γνωρίζει το κράτος των Νήσων Μπαικάν. Και «στολίζει» καταλλήλως τα ομόλογα που εκδίδει με σκοπό να αυξήσει τη ζήτηση τους, με σκοπό δηλαδή να τα αγοράζουν όχι μόνον απλώς αυτοί που θέλουν να τοποθετήσουν εντόκως και με ασφάλεια τα χρήματα ή ακόμη κι εκείνοι που θέλουν να τζογάρουν με κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου, αλλά κυρίως αυτοί που θέλουν να τζογάρουν ή να στήσουν «νόμιμες» κερδοφόρες κομπίνες. Λέει λοιπόν: Εγώ δάνεια θέλω (με καλούς βέβαια για μένα όρους), με τα ομόλογα που εκδίδω. Ό,τι είναι να παίρνω με τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου τα παίρνω (εκτός κι αν, πράγμα που δεν επιθυμώ και για πολλούς λόγους δεν μπορώ να κάνω, αυξήσω σημαντικά το επιτόκιο που δίνω). Ποιοι τα αγοράζουν αυτά. Το ευρύ κοινό που θέλει να τοποθετήσει εντόκως και με ασφάλεια τα χρήματα του και κάποιοι τζογαδόροι. Αυτή η αγορά είναι λίγο-πολύ κορεσμένη. Εγώ όμως χρειάζομαι ακόμη σχετικά φθηνά δάνεια. Γιατί λοιπόν να μην εκδώσω και ομόλογα που απευθύνονται σε μια άλλη αγορά; Αποκλειστικά σε τζογαδόρους, αλλά κυρίως (όπως θα δούμε στη συνέχεια) σε κομπιναδόρους-κερδοσκόπους. Τι με νοιάζει ποιοι θα τα αγοράσουν; Εγώ δανεικό χρήμα χρειάζομαι. Το είπε και το έκανε. Και άρχισε να εκδίδει και τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα. Τι είναι αυτά;
Έστω λοιπόν ένα τέτοιο δομημένο ομόλογο δωδεκαετούς διάρκειας. Αυτό είναι δομημένο συνήθως ως εξής: ας πούμε, τα δύο πρώτα χρόνια έχει σταθερή απόδοση π.χ 7% ανά έτος και τα επόμενα 10 χρόνια η ετήσια απόδοση του κυμαίνεται- εξαρτώμενη καθ’ορισμένο τρόπο από την εξέλιξη ορισμένων επιτοκίων της διεθνούς αγοράς- κατά τρόπο ο οποίος είναι μυστηριώδης για τους αδαείς και του οποίου οι ειδικοί μπορούν να εκτιμήσουν μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ετήσια απόδοση του ομολόγου. Προφανώς τα ομόλογα αυτά είναι ακόμη και για τους ειδήμονες, μια τοποθέτηση εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.
Πότε εκδίδονται τέτοια δομημένα ομόλογα; Όταν η αγορά των ομολόγων σταθερού επιτοκίου που απευθύνονται στο ευρύ κοινό είναι κορεσμένη, αλλά το κράτος έχει δανειακές ανάγκες και θέλει να πλασάρει και άλλα ομόλογα στην αγορά. Σε ποιους να τα πλασάρει, αφού η αγορά του ευρέως κοινού αλλά και αυτών που τζογάρουν με ομόλογα σταθερού επιτοκίου είναι ήδη κορεσμένη; Μα μόνον σε τζογαδόρους ή σε κομπιναδόρους- κυρίως στους δεύτερους. Αυτοί θα τα αγοράσουν τότε μόνον, όταν έχουν προηγουμένως βρει και εξασφαλίσει τα θύματα, δηλαδή τους τελικούς αγοραστές στους οποίους θα τα πουλήσουν επικερδώς. Μα θα μου πείτε: Πού να βρουν θύματα τα οποία έχουν να διαθέσουν τα αντιστοίχως μεγάλα ποσά; Πράγματι, δύσκολη η δουλειά. Το ευρύ κοινό, ως υποψήφιο θύμα, αποκλείεται. Πρώτον, λόγω της διασποράς του, δεύτερον, λόγω της ως εκ τούτου χρονοβόρας διαδικασίας θυματοποίησης του και τρίτον –ας μην ξεχνάμε- πρόκειται για απάτη και καλό είναι αυτή να μην εκτεθεί δημοσίως στον κίνδυνο αποκάλυψης της. Δύσκολη δουλειά. Αλλά εδώ έρχεται αρωγός το κράτος των Νήσων Μπαικάν. Γιατί; Μα για να κάνει τη δουλειά του, να βρει δηλαδή τα δανεικά που χρειάζεται. Και τι κάνει; Ψάχνει και βρίσκει στο στενό του περιβάλλον τα θύματα.

Ας δούμε λοιπόν στη συνέχεια μια συγκεκριμένη χαρακτηριστική περίπτωση
έκδοσης και πλασαρίσματος ενός δομημένου 12ετούς ομολόγου του κράτους των Νήσων Μπαικάν. Εκδίδει λοιπόν την1.1.2007 ένα 12ετές δομημένο ομόλογο ύψους 280 εκ. αχιβάδων. Η απόδοση είναι τα δύο πρώτα χρόνια 7% ανά έτος. Στα επόμενα 10 χρόναι η απόδοση ανά έτος εξαρτάται από πολλούς και διάφορους μεταβαλλόμενους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι για μεν τους ειδικούς αστάθμητοι, για δε τους αδαείς όχι απλώς αστάθμητοι αλλά μυστηριώδεις. Οι ειδικοί γνωρίζουν ωστόσο, εν αντιθέσει προς τους αδαείς ότι η ετήσια απόδοση αυτών των τελευταίων 10 ετών θα είναι, ότι και να γίνει, πολύ χαμηλή. Ως εκ τούτου, μόνο στους αδαείς μπορούν να πλασαριστούν μετά τα πρώτα δύο χρόνια, αυτά τα ομόλογα. Αυτό φυσικά το γνωρίζει, ως ειδικός, η ανάδοχος τράπεζα που αναλαμβάνει να πλασάρει τα εν λόγω ομόλογα στην αγορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλασάρισμα, δηλαδή τη διάθεση, του ομολόγου στην αγορά ανέλαβε, εν γνώσει φυσικά των προαναφερθέντων, η μεγάλη διεθνής τράπεζα Norgam.

Η Norgam γνωρίζει βεβαίως ότι το ομόλογο είναι ως προς την απόδοση του μετά τα δύο πρώτα χρόνια επισφαλές και ως εκ τούτου και ως προς την αξία του επισφαλές. Δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να το αναδεχθεί την 1.1.2007 στην ονομαστική του αξία. Διότι σε ποιόν να το πλασάρει έστω και αφιλοκερδώς; Και γιατί να το διακρατήσει η ίδια μια δωδεκαετία, αφού δεν είναι αυτή η δουλειά της και ιδίως αφού γνωρίζει ότι η συνολική απόδοση του είναι επισφαλής, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα χαμηλή; Το αναδέχεται όμως, δέχεται δηλαδή να το αγοράσει πληρώνοντας τα 280 εκ. αχιβάδες και να το πλασάρει, επειδή ο εκδότης, δηλαδή το κράτος των εν λόγω νήσων, της έχει εξασφαλίσει το θύμα, δηλαδή τον τελικό αγοραστή. Δεδομένου λοιπόν αυτού, λέει η Norgam: Ωραία! Αλλά εγώ τι θα κερδίσω; Διότι, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών των νήσων δήλωσε ότι η Norgam αγόρασε το ομολογιακό δάνειο των 280 εκ. αχιβάδων χωρίς να πάρει προμήθεια

Κάτι πρέπει να κερδίσω κι εγώ, αφού δεν πήρα προμήθεια. Και προτείνει στο κράτος ένα, όπως το λένε οι ειδικοί, swap, δηλαδή μια ανταλλαγή. Λέει η Norgam στο κράτος:Αν αγοράσω το ομόλογο σου, θα έχεις να μου πληρώνεις σε καθένα από τα επόμενα δύο χρόναι 7% επί του ποσού του δανείου. Γιατί δεν απλοποιούμε το πράγμα; Εγώ, δηλαδή η Norgam, που θέλω να αγοράσω το ομόλογο σου, είμαι διατεθειμένη να παραιτηθώ από την απαίτηση μου να μου πληρώνεις τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο 7% επί των 280 εκ. αχιβάδων αν μου πουλήσεις κάθε τεμάχιο των 100 του ομολόγου σου όχι στα 100 αλλά στα 100 μείον τους τόκους (7+7=14) αυτών των δύο πρώτων ετών, δηλαδή στα 86.

Γιατί το κάνει αυτό η Norgam; Διότι γνωρίζει ότι οι αποδόσεις των επόμενων 10 ετών είναι επισφαλείς. Συμφωνεί και το κράτος. Κι έτσι κλεινουν μια συμφωνία swap: η Norgam προεισπράττει τους σίγουρους τόκους των δυο πρώτων ετών και το κράτος της κάνει αντίστοιχο σκόντο στην αγορά του ομολόγου. Η Norgam το αγοράζει μετά από αυτό το swap όχι στα 100, δηλαδή στο άρτιο, αλλά στα 86. Κι έτσι, μετά από πολύ πάρε-δώσε κλείνεται η συμφωνία. Και η Norgam είναι έτοιμη τώρα να βγάλει τα ομόλογα των 100 στην αγορά. Πρέπει να τα τιμολογήσει. Λέει λοιπόν: Τα αγόρασα προς 86. Αλλά τόσο πάρε-δώσε με επί Οικονομικών και άλλων χαρτοφυλακίων υπουργούς των νήσων συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μου κόστισαν κατιτίς. Το πουλάω λοιπόν το χαρτί όχι στα 86, αλλά ας πούμε στα 87. Αυτή είναι η τιμολόγηση της. Αλλά σε ποιόν να το πουλήσει; Διότι ό,τι γνωρίζει αυτή η ίδια το γνωρίζουν και οι γνώστες, δηλαδή ότι οι σίγουρες αποδόσεις των δύο πρώτων ετών έχουν προεισπραχθεί. Απομένουν μόνον οι άγνωστες και επισφαλείς και πάντως μειωμένες αποδόσεις των επόμενων 10 ετών. Γνώστης τζογαδόρος δεν αγοράζει τέτοιο αξιόγραφο σ’άυτή την τιμή. Μόνον καταλλήλως προετοιμασμένα θύματα το κάνουν. Αυτά είναι, όμως, ήδη σεσημασμενα και προετοιμασμένα προ πολλού, όταν σχεδιαζόταν η έκδοση του ομολόγου.

Επισφαλές ή μη το ομόλογο- το σημαντικό εδώ είναι η τιμή του. Κι εγώ θα το αγόραζα, παρά την επισφάλεια του αν μου το δίνανε σε μια συφερουσα τιμή. Το σημαντικό λοιπόν είναι η πραγματική τιμή του και όχι η τιμή των 87 στην οποία το τιμολόγησε , και η τιμή των 93 στην οποία, όπως θα δούμε, θα το πουλήσει(όχι στα θύματα) η Norgam. Και ποια είναι η πραγματική τιμή του; Μα δεν υπάρχει άλλη: η τιμή αγοράς! Εδώ όμως δεν υπάρχει ακόμα αγορά. Πώς θα δώσουμε ωστόσο στα τελικά θύματα την εντύπωση ύπαρξης της; Κάνουμε μια μικρή βόλτα το ομόλογο: η Norgam το πουλάει όχι στην τιμή που το τιμολόγησε ως γνώστης για γνώστες, δηλαδής τα 87, αλλά στα 93 στον Α. Ο Α είναι γνώστης αλλά παρ’ όλ’ αυτά το αγοράζει όχι στα 87 αλλά στα 93. Ο Α το πουλάει στον Β που είναι επίσης γνώστης και γνωρίζει ότι γνωρίζει ο Α, στα 102. Ο Β τα πουλάει στον Γ, ο οποίος είναι κι αυτός γνώστης όπως ο Α και ο Β για 103. Και ο Γ το πουλάει στον Δ, που κι αυτός είναι γνώστης, για 104. Και ο Δ το πουλάει για 106 σε σχεδόν όλα τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης (είκοσι με τριάντα τον αριθμό), τα οποία τον είχαν επιφορτίσει αντί σχετικής νόμιμης προμήθειας με την αναζήτηση δυνατοτήτων επικερδούς τοποθέτησης των διαθέσιμων αποθεματικών του. Οι Α, Β, Γ και Δ είναι απ’ ότι διαβάζουμε στον ημερήσιο Τύπο των Νήσων των Μπαικάν,
τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, δηλαδή γνώστες. Γνώστες; Μα τότε πώς αγόρασαν και οι τέσσερις υπερτιμημένα ομόλογα; Μα προφανώς επειδή όλοι έχουν προσυμφωνήσει και γνωρίζουν ότι ο Δ θα το πουλήσει, ακόμη πιο υπερτιμημένο στο τελικό θύμα, δηλαδή στα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία, η αγοραστική επιθυμία των οποίων είχε εξασφαλισθεί, όπως προαναφέραμε, από το κράτος. Και θα ρωτήσετε: Γιατί να διαμεσολαβήσουν τόσοι πολλοί για να πιάσουν τον χάνο; Ο χάνος ήταν πιασμένος απ’ την αρχή. Μα δεν είναι μόνο να τον πιάσεις. Είναι και τι θα του πάρεις. Όσοι περισσότεροι διαμεσολαβούν, τόσο περισσότερα πληρώνει.
Και θα ρωτήσετε και πάλι: Μα γιατί, αφού τον έχουν, πρέπει οι διαμεσολαβούντες να είναι τόσοι πολλοί και ο χάνος να πληρώσει τόσα πολλά; Αυτά είναι δύο διαφορετικά ερωτήματα. Το πλήθος των διαμεσολαβητών είναι αναγκαίο για δύο λόγους. Αυτοί που διοικούν τους χάνους, δηλαδή τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει, αν σκάσει η ιστορία, να έχουν κάτι να προβάλλουν όταν τους εγκαλέσει κάποιος ρωτώντας γιατί αγόρασαν όχι στα 87 αλλά στα 106,να μπορούν να πουν ότι εμείς αγοράσαμε στην τιμή αγοράς που ήταν εκεί γύρω στα 104-106 και ανοδική. Οι πολλοί λοιπόν που μπήκαν στο παιχνίδι έστησαν μια εικονική αγορά για να έχουν οι διοικούντες τους χάνους, όταν τους εγκαλέσουν, το πρόσχημα ότι αγόρασαν σε τιμές αγοράς.
Ο δεύτερος λόγος για το πλήθος των διαμεσολαβητών Α,Β,Γ,Δ είναι ο εξής: Η Norgam, ο Α,ο Β, ο Γ και ο Δ κέρδισαν πωλώντας υπερτιμολογημένο το ομόλογο αντιστοίχως στον Α, στον Β, στον Γ, στον Δ και στα ταμεία. Κι αυτοί που οργάνωσαν την κομπίνα και λάδωσαν τη μηχανή; Αυτοί να μην πάρουν κάτι από την Norgam, ή από έναν τουλάχιστον από τους ευεργετηθέντες; Όσο, στο πλαίσιο βέβαια της απάτης, περισσότεροι οι ευεργετηθέντες διαμεσολαβητές, τόσο πλουσιότερα τα ελέη τους για τους οργανωτές της κομπίνας, δηλαδή γι’ αυτούς που πήγαν τα ταμεία ως πρόβατα επί σφαγήν.
Εδώ λοιπόν πρόκειται για εναρμονσιμένη πρακτική καταλήστευσης των ταμείων, στην οποία συνέπραξαν με το αζημίωτο όλοι οι συμμετέχοντες: το κράτος, δηλαδή το κυβερνών κόμμα, η Norgam, οι Α,Β,Γ,Δ και οι διοικούντες τα ταμεία. Και τα λεφτά; Κάντε τον υπολογισμό…Eίναι πολλά. Αυτά, αυτά ποιος τα πήρε; Προφανώς τα διαμοιράστηκαν αυτοί που για ακόμη μία φορά συμμετείχαν και σε αυτή την καταλήστευση των Κοινωνικών Ταμείων, δηλαδή και το εκάστοτε κυβερνών κόμμα-συμμορία.
Κάποιοι στις νήσους πήραν χαμπάρι τι έγινε. Και έγινε σάλος στον Τύπο, στην κοινή γνώμη και στη Βουλή. Οι οργανωτές της ιστορίας και οι εμπλεκόμενοι είπαν: Δεν είναι η πρώτη φορά, μπόρα είναι, θα περάσει. Διαρκεί όμως. Και είπαν: Δεν κάνουμε σαν να τα μαζεύουμε. Και μάλλον τη βάλανε τη Norgam να πει: Αν έκανα κάτι που αντίκειται στους νόμους και τους κανόνες της αγοράς, το παίρνω πίσω. Πόσο αγόρασα το ομόλογο από το κράτος; Στα 86. Και πόσο το πούλησα στον Α; Στα 94. Το ξαναγοράζω λοιπόν από τον Α στα 93 και στη συνέχεια το επιστρέφω στο κράτος στα 86, στα οποία το αγόρασα. Ωραία πρόταση! Μα ο Α δεν έχει πλέον το ομόλογο. Το έχουν τα ταμεία. Αλλά και αν το είχε, θα μπορούσε να πει ότι, έτσι επειδή έτσι θέλει δεν το πουλάει πάλι στη Norgam. Διότι τίποτα επιλήψιμο ή κατά μείζονα λόγο παράνομο δεν έκανε. Αγόρασε ένα ομόλογο και το πούλησε. Το ίδιο ισχύει και για τους Β,Γ,Δ, οι οποίοι αγόρασαν και πούλησαν αυτό το ομόλογο αλλά εν τέλει και για τα ταμεία που το αγόρασαν και δεν το πούλησαν, Για να διεκπεραιωθεί το σενάριο της Norgam θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι θα έχαναν κάτι περισσότερο από τα κέρδη τους από όλη αυτή την ιστορία…κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε
Oποιαδήποτε ομοιότητα του παραμυθιού με πραγματικές καταστάσεις, την Ελλάδα, την παλαιά κυβέρνηση, την πολυεθνική τράπεζα Jp Morgan, και διάφορους απατεώνες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη…Κατά τα άλλα, έχουμε όλοι ίσο μερίδιο ευθύνης για την πολυδιάστατη κρίση των ημερών μας

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)