Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ημέρα μνήμης ... ΙΜΙΑ

Αφιερωμένο εξαιρετικά στη μνήμη των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού (Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός και Αρχικελευστές Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος), που χάθηκαν εκείνη τη νύκτα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, και στα χιλιάδες Ελληνόπουλα που, ενώ ήταν έτοιμα στις επάλξεις για την ύψιστη θυσία, έμειναν με το ερώτημα «Γιατί κάναμε έτσι πίσω ; Πολεμήσαμε και νικηθήκαμε ;».

Η χειμωνιάτικη νύχτα της 30 προς 31 Ιαν 1996 ήταν διαβολεμένη … Το κρύο ήταν τσουχτερό και ο δυνατός βοριάς μαστίγωνε με το ψιλόβροχο τους «τυχερούς» που έβρισκε στο δρόμο του. Και ήταν πολλοί …

Η Μονάδα, όπως και όλες οι άλλες Μονάδες του ακριτικού μας νησιού, από νωρίς το απόγευμα ήταν σε ετοιμότητα για άμεση εκκένωση του Στρατοπέδου και επάνδρωση του τομέα ευθύνης της. Κοντά στα μεσάνυχτα η διαταγή που ήλθε με κωδικοποιημένο σήμα ήταν λιτή και κοφτή σαν τα αστροπελέκια που έφερνε μαζί της η καταιγίδα :

«Η Μονάδα να έχει ετοιμότητα με το πρώτο φώς για Άμυνα επί της τοποθεσίας της βάσει σχεδίων.».

Ο Διοικητής διάβαζε σιωπηλός το σήμα, ενώ οι Αξιωματικοί του περίμεναν με κομμένη την ανάσα.

Μία βαθειά αναπνοή και μία αποφασιστική φράση : «Ήρθε η ώρα. Φύγαμε !».

Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο … Το προσωπικό της Μονάδας, καλά εκπαιδευμένο και προετοιμασμένο για την ώρα αυτή, ξεχύθηκε από το Στρατόπεδο προς τις ακτές για να καταλάβει τις θέσεις μάχης και να προετοιμαστεί για να εκτελέσει την αποστολή του. Και ο τελευταίος στρατιώτης ήξερε καλά τι έπρεπε να κάνει. Πίσω έμεινε μόνο ο Υποδιοικητής της Μονάδας με 2-3 στρατιώτες, για την κατάταξη των ντόπιων εφέδρων, που ήδη είχαν αρχίσει να έρχονται, έτοιμοι για όλα

Ήξεραν όλοι καλά ότι η νύχτα θα ήταν μακριά, επειδή σε λίγες ώρες θα έπρεπε να κάνουν όσα προβλεπόταν από τα επιχειρησιακά σχέδια να γίνουν σε 3-4 μέρες. Και ο παλιόκαιρος δεν βοηθούσε καθόλου.

Η προσπάθεια ήταν τιτάνια από όλους. Όλοι είχαν πάρει προσωπικά την υπόθεση Ο χρόνος σμικρύνθηκε σε απίστευτο βαθμό και τα πάντα υλοποιούνταν με μία ομαδική εργασία πρωτόγνωρης αποτελεσματικότητας. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν είχαν καμία σημασία.

Και ο Διοικητής ; Ένοιωθε πως είχε έλθει και η δική του ώρα. Και ο Σταθμός Διοικήσεως της Μονάδας δεν τον χωρούσε ... Έπρεπε να βρεθεί μπροστά στην ακτή, κοντά στους άντρες του. Άφησε στο πόδι του τον Λοχαγό του Λόχου Διοικήσεως, πήρε μαζί του ένα αυτόματο (έτσι να βρίσκεται, γιατί ένα πιστόλι τι να σου κάνει), ανέβηκε στο τζιπ και έφυγε …

Ξεκινώντας, ούτε που φανταζόταν το μεγαλείο που θα συναντούσε στο δρόμο του και πόσο αυτό το μεγαλείο θα τον σημάδευε για την υπόλοιπη ζωή του !!!

Η αρχή είχε ήδη γίνει, όταν φεύγοντας από το Στρατόπεδο για τον Σταθμό Διοικήσεως διασταυρώθηκε με μερικούς χωριανούς εφέδρους που πήγαιναν βιαστικοί να καταταγούν. Τον χαιρέτησαν με αστεία λέγοντας «εδώ είμαστε κι εμείς».

Πιο κάτω ήταν οι αποθήκες πυρομαχικών, που έπρεπε να εκκενωθούν και τα πυρομαχικά να προωθηθούν ταχύτατα στις θέσεις μάχης. Ήταν η πρώτη προτεραιότητα και η μεγάλη ανησυχία του Διοικητή.

Και τι βλέπει μόλις φθάνει εκεί !!! Οι δύο αποθηκάριοι, γυμνοί από τη μέση και πάνω και καταϊδρωμένοι μέσα στον διαβολόκαιρο, να φορτώνουν πυρομαχικά με μία απίστευτη και πεισματώδη ταχύτητα, βοηθούμενοι όχι μόνο από τον οδηγό και τον συνοδηγό του συγκεκριμένου οχήματος, αλλά και των άλλων οχημάτων που κατέφθαναν διαδοχικά για φόρτωση. Μόνοι τους, χωρίς επίβλεψη Αξιωματικού. Δεν χρειαζόταν άλλωστε. Ο Λοχίας αποθηκάριος ήταν υπεραρκετός και έδινε το παράδειγμα. Και τα οχήματα έφευγαν φορτωμένα με μία απρόσμενη συχνότητα.

Ο Διοικητής δεν πρόλαβε καν να μιλήσει !!! Αντί του τυπικού στρατιωτικού χαιρετισμού, που ήξεραν οι στρατιώτες ότι δεν θα τον συγκινούσε, ειδικά κάτω από τις συνθήκες αυτές, συνέχισαν ακάθεκτοι τη φόρτωση και μόνο ο Λοχίας του χαμογέλασε και του είπε : «Μην ανησυχείτε για μας κύριε Διοικητά ! Εμείς είμαστε καλά και όλα θα γίνουν όπως πρέπει και στην ώρα τους. Κοιτάξτε καλύτερα τι γίνονται τα παιδιά μπροστά, μ’ αυτόν τον παλιόκαιρο που μπλέξαμε !!!».

Χαμογέλασε ικανοποιημένος (και συγκινημένος) ο Διοικητής και συνέχισε το δρόμο του. Πέρασε από όλες τις θέσεις μάχης και είδε όλους τους Αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παλεύουν με πείσμα μέσα στην καταιγίδα, για να είναι έτοιμοι το ξημέρωμα. Και από παντού έπαιρνε το ίδιο μήνυμα : «Εμείς εδώ είμαστε εντάξει κύριε Διοικητά. Πιο κάτω κοιτάξτε να δείτε τι γίνονται !»

Ξημερώνοντας, και πριν επιστρέψει στο Σταθμό Διοικήσεως, πέρασε από το Στρατόπεδο, για να δει την εξέλιξη της επιστράτευσης. Είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ! Η προσέλευση των ντόπιων εφέδρων ήταν πολύ παραπάνω από εντυπωσιακή. Πολλοί είχαν φέρει και τα αγροτικά οχήματά τους, μήπως χρειαστούν, όπως του είπαν.

Μπήκε στο Γραφείο του, για να επικοινωνήσει με τον Ταξίαρχο Διοικητή του νησιού, αλλά τον πρόλαβε εκείνος.

Η διαταγή ήταν σύντομη και σαφής : «Η Μονάδα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στο Στρατόπεδό της».

Ο Διοικητής δεν πίστευε στ’ αυτιά του !!! Και άρχισε η επιστροφή …

Σκεπτικός και με ανάμεικτα συναισθήματα, κοιτούσε από το Γραφείο του την πύλη του Στρατοπέδου. Και παρατήρησε ότι οι στρατιώτες που γυρνούσαν, αντί να φαίνονται ανακουφισμένοι που η σύγκρουση, για την οποία ετοιμάζονταν τόσο σκληρά, είχε αποφευχθεί, φαίνονταν απογοητευμένοι και πολλοί ήταν και εκνευρισμένοι.

Πήγε στην πύλη. Και τότε γύρισε ένας στρατιώτης (ένας «μάγκας» Πειραιώτης, μηχανικός αυτοκινήτων και «παιδί της πιάτσας», από τους παραπτωματίες της Μονάδας), τον κοίταξε κατάματα και τον ρώτησε :

«Γιατί, κύριε Διοικητά, γυρίσαμε έτσι πίσω ; Μήπως πολεμήσαμε, νικηθήκαμε και δεν το ξέρουμε ;» …

Ο Διοικητής έμεινε άναυδος !!!

Ήξερε ότι η Μονάδα του ήταν καλά εκπαιδευμένη, ότι το ηθικό των αντρών του ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι το πνεύμα της Μονάδας του ήταν μοναδικό. Ήταν όλοι μαζί μία φοβερή γροθιά.

Ποτέ δεν πίστευε όμως ότι αυτοί οι άντρες θα τον έκαναν να νοιώσει την ανάγκη να απολογηθεί απέναντί τους, γιατί δεν πολέμησαν !!!.

Συγκέντρωσε τη Μονάδα του και με δάκρυα στα μάτια τους είπε πόσο μεγάλη ήταν γι’ αυτόν η τιμή να διοικεί τέτοιους άντρες. Και μετά προσπάθησε να τους δώσει να καταλάβουν ότι είναι συντεταγμένο στράτευμα μίας δημοκρατικής χώρας, που υπακούει στα κελεύσματα της εκλεγμένης Κυβέρνησης, και ότι τελικά σημασία είχε η αποφασιστικότητά τους να εκτελέσουν το καθήκον τους.

Είναι σίγουρος όμως ότι δεν τους έπεισε. Ήταν φανερό ότι ένα οδυνηρό «Γιατί ;» είχε παραμείνει να αιωρείται αμείλικτο. Το ένοιωθε άλλωστε και ο ίδιος !

Η νύχτα εκείνη σημάδεψε τον Αξιωματικό αυτό. Η συμπεριφορά των αντρών του και τα συναισθήματα που βγήκαν στην επιφάνεια χαράχθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη και στην ψυχή του.

Και χρόνια μετά, απόστρατος πλέον και βλέποντας μέσα από την ωριμότητά του την κατάπτωση των αξιών και τη διάλυση των μηχανισμών της πατρίδας, που έχει προκαλέσει η υστερόβουλη συμπεριφορά των αστράτευτων πολιτικών μας ταγών, συχνά κλονίζεται και σκέπτεται : «Μα καλά, τι ιδέες και ιδανικά και για ποιούς υπηρετούσα μία ζωή ;».

Και τότε η ανάμνηση εκείνης της νύχτας τον στηρίζει και του δίνει την απάντηση :

Εκείνους τους υπέροχους Έλληνες και τις οικογένειές τους υπηρετούσε !!!

Τις ιδέες και τα ιδανικά, που τους έσπρωχναν στη συμπεριφορά εκείνης της νύχτας, υπηρετούσε !!!

Και που είναι και δικές του ιδέες και ιδανικά. Άλλωστε ήταν ένας απ’ αυτούς !!!


Ευστράτιος Ουζούνογλου

Ταξίαρχος ε.α.

Επιμένουν σε λάθος συνταγή

Μέτρα, ακόμα πιο σκληρά από αυτά που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια, φέρνει το νέο μνημόνιο. Οι πιστωτές μας απαιτούν και απειλούν, «βυθίζοντας» έτσι σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, παρά το γεγονός ότι και τα νέα μέτρα είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτά του πρώτου μνημονίου. Και παρά το γεγονός ότι την αναποτελεσματικότητά τους την καταδίκασαν ακόμη και οι ίδιοι.

Είναι σαν να χορηγείται για δεύτερη φορά ένα φάρμακο, ή μάλλον ένα κοκτέιλ φαρμάκων, σε έναν βαριά άρρωστο παραβλέποντας ότι η πρώτη απόπειρα θεραπείας απέτυχε. Και όχι μόνο αυτό. Είναι σαν η θεραπεία να δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα στον ασθενή και, όμως, ο... γιατρός να επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή.

Παραλογισμός
Και ο παραλογισμός είναι μεγαλύτερος, αφού κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν το δεύτερο μνημόνιο ως τη μοναδική θεραπεία. Το ακόμη πιο παράλογο είναι ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να περάσουν αυτά τα μέτρα, όταν μέλη της κυβέρνησης ξιφουλκούν κατά του πρώτου μνημονίου, παραδεχόμενοι ότι κακώς το ψήφισαν. Αρα, να υποθέσουμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το δεύτερο μνημόνιο. Και αν το κάνουν αυτοί, ως μέλη της κυβέρνησης, είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι θα το ψηφίσουν οι βουλευτές τους.

Και, όμως, θα μπορούσαν να είχαν βγει -τουλάχιστον τα μέλη της κυβέρνησης- από αυτήν τη δύσκολη θέση. Αν είχαν προχωρήσει έστω και κατ' ελάχιστο τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και τις οποίες έχουν ανακοινώσει εδώ και έναν χρόνο.

Κανένα ίχνος ανάπτυξης

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η βαθύτερη της προβλεπόμενης οικονομική ύφεση, που υπονομεύει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της τρόικας αλλά και των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, η καθίζηση της οικονομίας μπορεί να υπερέβη ακόμα και το 6% πέρυσι, ενώ για φέτος ο πήχης ανεβαίνει σε ποσοστά πάνω από το 3%.

Κωστας Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ
Πανάκριβος «αχταρμάς»

Με σκληρή γλώσσα για τις απαιτήσεις της τρόικας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, κάνοντας λόγο για μέτρα αναποτελεσματικά, που θα επιδεινώσουν την ύφεση και θα πλήξουν θανάσιμα τους μικρομεσαίους. «Για ακόμη μία φορά η τρόικα αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, απαιτώντας τη λήψη νέων, σκληρών, αλλά κυρίως, αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση την ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και συμπλήρωσε: «Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει, δήθεν για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, είναι ένας αναποτελεσματικός αχταρμάς, χωρίς αρχή και τέλος, με διάσπαρτες προτάσεις, που προφανώς αποτελούν εισηγήσεις κάποιων συμφερόντων, τα οποία αποζητούν τη διάλυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ούτε το 2013
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι νέες προβολές δεν δείχνουν ανάκαμψη ούτε το 2013 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανεπαίσθητη ενίσχυση του ΑΕΠ. Οπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, τα δεδομένα αυτά αποτελούν ωρολογιακή βόμβα τόσο στα θεμέλια του προϋπολογισμού, καθώς προοιωνίζονται αποκλίσεις στα έσοδα και ανοδικές πιέσεις στο έλλειμμα. Ταυτόχρονα καθιστούν επισφαλή την πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, με τη βοήθεια του «κουρέματος» των ομολόγων.

Τα βλέπουν μαύρα
Δυσοίωνες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ φιλοξένησε ο ξένος Τύπος, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης δόθηκε στη χώρα όταν το ΔΝΤ προέβλεπε χρέος 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Τώρα το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό 135% του ΑΕΠ, λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, που δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι αναστροφής. «Εχουμε γίνει λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος του ΔΝΤ, «και αν η ανάπτυξη παραπαίει, ο δείκτης χρέους σε αναλογία με το ΑΕΠ ανεβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να αρνείται αυτήν την πραγματικότητα».

Αδεια ταμεία
Στεγνές από ρευστό πολλές επιχειρήσεις, καθυστερούν τις πληρωμές των οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία και προμηθευτές. Επτά στις δέκα επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα δήλωσαν σε έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ότι η αρνητική οικονομική συγκυρία τις αναγκάζει να καθυστερούν την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία και προμηθευτές.

Μείωση έως 40%
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η περσινή χρονιά ήταν κακή χρονιά, που μεταφράστηκε σε συρρίκνωση των εσόδων έως και 40%. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Συμψηφισμός
Συμψηφισμό των οφειλών φορολογουμένων με απαιτήσεις τους από το Δημόσιο με την υποβολή σχετικής δήλωσης προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο συμψηφισμός δεν ισχύει για απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ, ΝΠΔΔ, τράπεζας κ.λπ.). Επίσης δεν συμψηφίζονται οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες), ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, δημοσίων επιχειρήσεων, νοσοκομείων που έχουν μορφή ΝΠΔΔ κ.λπ. Σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Κ.Α.

  • Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για «καταχρηστικές συμπεριφορές» και εκμετάλλευση «μονοπωλιακής θέσης», ως «δυσφημιστικές και παντελώς αβάσιμες». Σημειώνει ότι η αγορά των καυσίμων είναι πλήρως ανοικτή στον ανταγωνισμό, οι δε τιμές στον Πειραιά από τις χαμηλότερες της Μεσογείου.
    Μ.Α.
  • Προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της, η ΔΕΠΑ προέβη στις εξής ενέργειες: α) αύξηση των ημερήσιων προμηθειών ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom, β) συμφωνία με την αλγερινή Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και γ) διασφάλιση δύο πρόσθετων φορτίων ΥΦΑ (από την ελεύθερη αγορά) αξιοποιώντας τις συνεργασίες τις οποίες η ΔΕΠΑ έχει επί σειρά ετών. Τα φορτία αυτά ήδη παρελήφθησαν.

Η τρόικα αγνοεί επιδεικτικά τους Έλληνες και απλά απαιτεί

Μέσα στη βδομάδα νέα συνάντηση

Χωρίς αναφορές στα θέματα της μείωσης των κατώτερων αμοιβών και των 13ου και 14ου μισθού ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως φαίνεται η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη ως προς τις αρχικές της απαιτήσεις για περικοπή του 13ου και 14ου, του κατώτατου μισθού αλλά και για μεγάλο ψαλίδι σε ειδικά μισθολόγια που έχουν διαμορφωθεί μέσω κλαδικών συμβάσεων κυρίως σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, εκείνος απάντησε:

"Ουδέν σχόλιον".

Η συνάντηση του Σαββάτου, στην οποία εκτός του Υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος οι δυο Γενικοί γραμματείς 'Αννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

*Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

*Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος

*Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν συναντήσεις τη Κυριακή, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με το ανώτερο κλιμάκιο, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ήθελε να έχει μια εικόνα για τη τρόικα για αυτό και ανέβαλε για τη Κυριακή τη σημερινή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πρώτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και κατόπιν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

"Είναι μία κρίσιμη ημέρα και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη τη δυνατή σοβαρότητα και στιβαρότητα" είπε προσερχόμενος ο κ. Καρατζαφέρης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τα βασικά θέματα που θα τεθούν, πιεστικά όπως αναμένεται, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το ζήτημα του 13ου-14ου μισθού, των επικουρικών συντάξεων και των υπολοίπων απαιτήσεων που θέτει η τρόικα ως προαπαιτούμενα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έχει διαμηνύσει προς τα κόμματα ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και το νέο μνημόνιο. "Αν όχι, χάσαμε το τρένο...", φέρεται να είπε.

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια θέτει η ανάγκη έγκαιρης χρηματοδότησης του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και τυχόν αποτυχία να εξευρεθούν τα κεφάλαια, σημαίνει ραντεβού της Ελλάδας με την χρεοκοπία.

Η κατάσταση λοιπόν θα εκτιμηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στους οποίους ο Λουκάς Παπαδήμος θα παρουσιάσει τα δεδομένα ώστε όλοι μαζί να συμφωνήσουν τα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επικυρώσει ή όχι τη συμφωνία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ (28/1/2012)











tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)