Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΣτΕ: Αυξάνονται οι προσφυγές για το τέλος ακινήτων

ΣτΕ: Αυξάνονται οι προσφυγές για το τέλος ακινήτων

Μεγάλη αύξηση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας -Χορτιάτη ενώ προηγήθηκαν οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου , Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατα της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους.
Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν οι προσφυγές αυτές στις 2 Δεκεμβρίου 2011 με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Ένα σενάριο για υπερ-υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη

Tο σενάριο μπορεί να παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία. Ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό και έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και μερικά 24ωρα.

Ένα σενάριο για υπερ-υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη

Τι προβλέπει: την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο να συντάσσει και να παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των προϋπολογισμών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα υπερ–υπουργείο Οικονομικών της ΕΕ, το οποίο στο έργο του θα έχει τη βοήθεια ανεξάρτητων αρχών από όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, οι οποίες θα το προμηθεύουν με τα στοιχεία που χρειάζεται για τη σύνταξη των προϋπολογισμών.

Το ίδιο σενάριο προβλέπει πως όταν μια χώρα–μέλος ξεφεύγει από τους στόχους, τότε αυτομάτως θα μπαίνει υπό την εποπτεία του μηχανισμού παρακολούθησης, χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις για το αν πρέπει και πώς να γίνει κάτι τέτοιο.

Όταν η οικονομία που μπαίνει στο μικροσκόπιο, επανέρχεται σε ορθή πορεία, τότε θα βγαίνει και από τον μηχανισμό παρακολούθησης. Το σενάριο είναι εξαιρετικά προχωρημένο ως προς την επεξεργασία του, ωστόσο μένουν ακόμα να διευθετηθούν πολλά, καθώς υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, γκρίζες ζώνες.

Ωστόσο, θεωρείται απλώς θέμα χρόνου η διευθέτησή τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμοστεί, όταν ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση.

Εννοείται πάντως ότι τυγχάνει της γερμανικής έγκρισης, αφού στη ουσία τη δική της φιλοσοφία προωθεί από την αρχή έως το τέλος.

Αλλιώς το Βερολίνο δεν θα δέχονταν να συζητηθεί ούτε σαν ενδεχόμενο…

Αντλησε 2 δισ. € με επιτόκιο 5,11%

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντλησε 2 δισ. € με επιτόκιο 5,11%

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών ανήλθαν χθες τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του ισπανικού Δημοσίου. Οι απαιτήσεις των Ισπανών για την άντληση "ζεστού χρήματος" από την αγορά πληρώθηκαν πολύ ακριβά.

Επιτόκιο ύψους 5,11% έδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας στους δανειστές του για την άντληση 2 δισ. ευρώ για έντοκο γραμμάτιο τρίμηνης διάρκειας, όταν η προηγούμενη έκδοση είχε γίνει με επιτόκιο 2,92%. Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας υπέστη νέο σοκ την ίδια μέρα, όταν στην έκδοση εντόκου γραμματίου εξάμηνης διάρκειας πλήρωσε επιτόκιο 5,22% έναντι 3,3% της προηγούμενης έκδοσης. Τελικά, κατάφερε να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ.

«Τείχος» χρέους 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της και υλοποιηθεί το "κούρεμα" και ταυτόχρονα εφαρμοστούν αποφάσεις για την επιμήκυνση των δανείων από την Ευρωζώνη, τότε οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το 2015 περιορίζονται αισθητά σε μεγάλο βαθμό

«Κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% προβλέπει το «PSI Plus» που πρέπει να υλοποιηθεί για να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015
«Κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% προβλέπει το «PSI Plus» που πρέπει να υλοποιηθεί για να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015

Ενα τεράστιο "τείχος" χρέους που φθάνει τα 182,8 δισ. ευρώ ορθώνεται μπροστά στην ελληνική οικονομία στην τετραετία 2012 ? 2015.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο για λήξεις ομολόγων σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το "PSI Plus", το οποίο προβλέπει "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50%.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της και υλοποιηθεί το "κούρεμα" και ταυτόχρονα εφαρμοστούν αποφάσεις για την επιμήκυνση των δανείων από την Ευρωζώνη, τότε οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το 2015 περιορίζονται αισθητά σε μεγάλο βαθμό.

Γίνεται αντιληπτό πως χωρίς το "PSI Plus" το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι' αυτό επέμεναν οι δανειστές μας για το "κούρεμα" τουλάχιστον 50%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει περιορίσει τον ρυθμό ενίσχυσης του δημοσίου χρέους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα τέλη Σεπτεμβρίου το χρέος διαμορφώθηκε στα 360,4 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010 αυξήθηκε κατά 7% ή 23,6 δισ. ευρώ.

«Τείχος» χρέους 182,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

Ακόμα μικρότερη είναι η αύξηση του χρέους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε στα 353,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους να διευρυνθεί κατά 1,9% ή 6,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου, αυτές διαμορφώθηκαν στα 22,9 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο.

Η μέση διάρκεια του χρέους ήταν στα 6,54 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου 2011, όταν πέρυσι ήταν 7,35 έτη. Η σημαντική αύξηση των εντόκων γραμματίων, που δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τους 6 μήνες, έχει μειώσει σημαντικά τη διάρκεια του συνολικού χρέους.

Εξάλλου χθες είχαμε την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον κινέζικο οίκο αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, ο οποίος ταυτόχρονα προχώρησε σε αρκετά δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας. Ο οίκος αξιολογεί πλέον την Ελλάδα με βαθμό "C" αντί για "CCC", αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ανησυχία του για πιθανή χρεοκοπία της χώρας.

Μέτωπο υπέρ του ευρωομολόγου

Αυξάνονται οι φωνές που καλούν τη Μέρκελ να αλλάξει στάση. Υπέρ της έκδοσης ομολόγου μίλησε ο Ολι Ρεν, ενώ ανάλογες απόψεις εξέφρασαν οι Γιούνκερ, Μπαρόζο, Μόντι και ορισμένοι Γερμανοί "σοφοί"

Ανένδοτη παραμένει η Α. Μέρκελ στις προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου και χρησιμοποίησης της ΕΚΤ ως «δανειστή ύστατης ανάγκης» για χώρες με πρόβλημα χρέους
Ανένδοτη παραμένει η Α. Μέρκελ στις προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου και χρησιμοποίησης της ΕΚΤ ως «δανειστή ύστατης ανάγκης» για χώρες με πρόβλημα χρέους

Καθώς το φάσμα του χρέους εξαπλώνεται επικίνδυνα προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης (στέλνοντας σε ιστορικά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), αυξάνονται οι φωνές που καλούν τη Γερμανία να κάμψει τις αντιστάσεις της και να αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα κυρίως των ευρωομολόγων, αλλά και άλλων εργαλείων θωράκισης του ευρώ (όπως η αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ προς το παρεμβατικότερο και η ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF).

Κάθε ημέρα που περνάει, νέα πρωτοκλασάτα ονόματα (πολιτικών, τεχνοκρατών και παραγόντων της αγοράς) προστίθενται στη λίστα με εκείνους που καλούν επιτακτικά τη Μέρκελ να "αλλάξει μυαλά" όσο ακόμη είναι καιρός, δηλαδή προτού η κρίση "χρεοκοπήσει" τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά χθες, ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν ήρθε, από το βήμα ημερίδας του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών στο Βερολίνο, να παρουσιάσει το ευρωομόλογο ως μέρος της λύσης.

Ανησυχώ για τις ισχυρές αντιδράσεις που συναντούν ιδέες όπως η υιοθέτηση ομολόγων σταθερότητας, τα οποία θα βοηθούσαν ώστε να ελαττωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός, ο οποίος ωστόσο, προκειμένου να "καλοπιάσει" το Βερολίνο, ξεκαθάρισε πως η έκδοση ευρωομολόγων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης (με την Κομισιόν σε ρόλο ελεγκτή, επόπτη και επικυρωτή των εθνικών προϋπολογισμών).

Υπέρ της λύσης των "κοινών ομολόγων σταθερότητας" τάχθηκε χθες απερίφραστα και ο Ελληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε εμφατικά πως "τα ευρωομόλογα ή παρόμοια εργαλεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μέσα για το ξεπέρασμα της κρίσης".

Απόψεις
Υπενθυμίζεται πως ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα και άλλοι επιφανείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων, όπως ο Γιούνκερ, ο Μπαρόζο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καθώς και ορισμένοι Γερμανοί "σοφοί". Επιπλέον, μέρα με τη μέρα, αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να έρθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως "δανειστής ύστατης ανάγκης" να παρέμβει (προβαίνοντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων ή ενισχύοντας οικονομικά τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης) προς όφελος όσων κρατών-μελών αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ενδεικτικά, αυτό πρότεινε χθες και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Ουίλιαμ Κέναρντ.

Ωστόσο, σε πείσμα όλων των παραπάνω, οι Γερμανοί επισήμως αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους. Χαρακτηριστικά χθες, ο Μίκαελ Μάιστερ (εκπρόσωπος επί οικονομικών θεμάτων του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος) και ο Γενς Βάιντμαν (πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ) επανέλαβαν την άρνηση του Βερολίνου στο θέμα των ευρωομολόγων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

ΑΝΕΝΔΟΤΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Η συζήτηση πρέπει να γίνει στο τέλος μιας διαδικασίας

Σαρκοζί: Παρίσι και Βερολίνο θα κάνουν σύντομα πρόταση τροποποίησης των συνθηκών

Oπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα των ευρωομολόγων μονοπώλησε χθες τις συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως η έκδοση κοινών ομολόγων δεν μπορεί να δώσει λύση βραχυπρόθεσμα στην κρίση χρέους, αλλά πως μπορεί να εξεταστεί υπό συγκεκριμένους όρους.

Την παραπάνω δήλωση ο Ρομπάι την έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, έχοντας στο πλευρό του τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Από την πλευρά του, ο Μόντι (γνωστός θιασώτης της λύσης του ευρωομολόγου) τόνισε πως το συγκεκριμένο εργαλείο δεν πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού και σημείωσε πως ενδέχεται να θίξει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο Στρασβούργο με τους Μέρκελ και Σαρκοζί.

Περίπου την ίδια ώρα, πίσω στο Βερολίνο, η Μέρκελ διακήρυττε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου των εργοδοτών της Γερμανίας πως η συζήτηση γύρω από τα ευρωομόλογα είναι πρόωρη. "Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος (μιας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης), αυτή δεν είναι καλή στιγμή για να την κάνουμε, εν μέσω της κρίσης, σαν να πρόκειται για μια λύση στην κρίση, καθώς δεν είναι", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Επιπλέον, η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά τη μετατροπή της ΕΚΤ σε πυροσβέστη χρεών και επανέλαβε την απόφαση του Βερολίνου για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. "Δεν βλέπω πολλές εναλλακτικές αυτήν την ώρα... κατά την άποψή μου, οι αλλαγές στις συνθήκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης για να ξεπεραστεί η κρίση", τόνισε η Γερμανίδα, ενώ από τη μεριά του ο Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες πως Παρίσι και Βερολίνο πρόκειται "να κάνουν σύντομα πρόταση για την τροποποίηση των συνθηκών".

Μέχρι την Τρίτη οι υπογραφές αλλιώς δεν έχει ρευστό

Από μια κλωστή κρέμεται η εκταμίευση της έκτης δόσης καθώς ο Γιούνκερ τόνισε πως θέλουν να έχουν πέσει οι υπογραφές Παπανδρέου και Σαμαρά μέχρι τη Τρίτη 29 Νοεμβρίου, μέχρι το επόμενο Eurogroup.

Ο κ. Σαμαράς, όμως, εμφανίζεται ανυποχώρητος προς το παρόν σε αυτό το θέμα, αρνούμενος να υπογράψει μια τέτοια επιστολή. 'Η συμμετοχή της παράταξής του στην κυβέρνηση συνεργασίας συνιστά από μόνη της δέσμευση", υποστηρίζει.

Ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει ρητή διαβεβαίωση μέχρι την Τρίτη, δεν θα εκταμιευθεί η 6 δόση.

Στην ουσία αυτό που ζητείται από τον Α. Σαμαρά είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις αφορούν και την εποχή μετά τις εκλογές, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.

Από την πλευρά του ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε σίγουρος πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους, προκειμένου να τελειώσει το θέμα της 6ης δόσης.

"Το ζήτημα της 6ης δόσης πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου" είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι η έκδοση ευρω-ομολόγου ή ενός παρόμοιου εργαλείου, θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που πλέον πλήττει όλη την Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια ο κ. Λ. Παπαδήμος θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας στην Φραγκφούρτη όπου θα συναντήσει, στις 7 το απόγευμα τον Μάριο Ντράγκι.

Ασφυκτικές πιέσεις στον Σαμαρά

Απαραίτητη θεωρεί την υπογραφή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για την εκταμίευση της 6ης δόσης, κυβερνητικός παράγοντας της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε σήμερα με Έλληνες δημοσιογράφους, που επισκέπτονται το Βερολίνο.

Κατά την ανάλυσή του, επίσης, κομβικό ρόλο παίζει το θέμα της εμπιστοσύνης, τόσο εντός της ευρωζώνης όσο και εκτός, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως η χώρα μας χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες.

Τέλος, χαρακτήρισε καλή την τελευταία συμφωνία του Οκτωβρίου, ενώ αναφερόμενος στην ιταλική κρίση υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρόβλημα διαφορετικής τάξης. Η Ιταλία, είπε, είναι ανταγωνιστική χώρα και με την ηγεσία Μόντι θα ξεπεράσει σύντομα την κρίση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, την Τρίτη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ φέρεται να δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: "Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί... έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση".

Γ. Μιχελάκης: "Δεν έχει υποβληθεί αίτημα της ΕΕ για υπογραφή Σαμαρά"

Η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επεσήμανε.

"Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά", δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Αναφορικά με τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι ισχύει το πλαίσιο αρχών που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ειδικότερα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ με την ομάδα Βενιζέλου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο αρχών, η κυβέρνηση έχει αποστολή την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή των εκλογών, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι η ομάδα Βενιζέλου που γνώριζε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του PSI συμφώνησε σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

"Αν η διαδικασία καθυστερήσει, τότε θα το δούμε', είπε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση του βίου της, όπως, π.χ., προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για τα συνοδευτικά μέτρα της συμφωνίας θα γίνουν στα μέσα του 2012 και ότι "θα την κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ".

Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι θέσεις της ΝΔ για την εφεδρεία ισχύουν.

Άνοιγμα επαγγελμάτων και εφεδρεία για την 6η δόση

Εργασιακή εφεδρεία, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ζητά η Τρόικα. Προθεσμία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και επιστρέφουν οι επικεφαλής "Τροϊκανοί"

Στα μέσα Δεκεμβρίου επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα, σε επίπεδο επικεφαλής, οπότε και απαιτείται να έχουν κλείσει τα ανοιχτά "μέτωπα" της κυβέρνησης.

Στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και το Πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις άλλες διατάξεις για μισθούς και συντάξεις ρίχνουν το βλέμμα τους οι δανειστές μας, ζητώντας άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί ή προαναγγελθεί.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", το προσχέδιο της 5ης αξιολόγησης από την Τρόικα, που αφορά στην εκταμίευσης της 6ης δόσης, καλεί καταρχάς την κυβέρνηση, να παρακολουθήσει το άνοιγμα της εφαρμογής και κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που απελευθερώθηκαν.

Για την εκτέλεση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σχετική μελέτη στο ΚΕΠΕ, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει νομοθετικές πράξεις που θα καταργούν τους περιορισμούς που θέτουν τα επαγγελματικά σωματεία για την πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση υπηρεσιών εφόσον αντίκεινται στο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Επιπλέον, η Τρόικα ζητά την υλοποίηση της νομοθετημένης κυβερνητικής δέσμευσης για την ένταξη 30.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, ενώ κατέβασε τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο 1.3 ευρώ το 2011, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει αν το εφάπαξ που καταβάλλεται είναι ευθυγραμμισμένο με τις εισφορές που καταβάλλονται και να προσαρμόσει τις πληρωμές (4ο τρίμηνο 2011), καθώς και να παρουσιάσει μέσω επιτροπής το σχέδιο της για τη μείωση του ποσοστού των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης από το 14% στο 10% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων (τέλη Δεκεμβρίου 2011).

Ακόμη, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος με στόχο τη συντόμευση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το ευρύ πρόγραμμα αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών του Δημοσίου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)