http://eineken.pblogs.gr/2012/03/h-trapeza-ellados-ta-lefta-twn-asfalismenwn-o-alh-mpampa-kai-oi-.html
Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, Ο ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΛΕΦΤΕΣ!
http://eineken.pblogs.gr/2012/03/h-trapeza-ellados-ta-lefta-twn-asfalismenwn-o-alh-mpampa-kai-oi-.html
Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι
Και όχι τυχαία. Πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας τόσο σε συγκομιδή τίτλων και διακρίσεων, όσο και σε μαζικότητα φιλάθλων που τις ακολουθούν. Οι αναμετρήσεις τους κινούν το ενδιαφέρον και των οπαδών άλλων ομάδων. Τίτλοι έχουν κριθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά ακόμα και όταν δεν είναι βαθμολογικά ή αγωνιστικά κρίσιμο σε μία ορισμένη συγκυρία τα μεταξύ τους παιχνίδια ξεχωρίζουν. Είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικού χώρου.
Η κόντρα των δυο ομάδων ξεκίνησε από το παιχνίδι της περιόδου 1929-1930. Είναι το 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού, που αποτελεί την ευρύτερη νίκη επί των Πειραιωτών και την απαρχή της «αιώνιας» κόντρας.
Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί για το Πρωτάθλημα 145 παιχνίδια Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με 56 νίκες για τον Ολυμπιακό 37 νίκες για τον Παναθηναϊκό και 52 παιχνίδια να λήγουν ισόπαλα.
Στις 16 Μαρτίου 1986 οι δυο ομάδες αναμετριούνται στο ΟΑΚΑ που αποτελεί κοινή τους έδρα. Ο Παναθηναϊκός χάνει από τον Ολυμπιακό με σκορ 1-2. Η εικόνα των δυο παιδιών με τις σημαίες των «αιωνίων» δίπλα δίπλα δείχνουν ότι η συνύπαρξη των φιλάθλων των δυο ομάδων μπορεί να είναι και ειρηνική. Άλλες εποχές, άλλα ήθη.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα!
Ο Γιώργος Μορφέσης και τα κορίτσια του έκαναν πάλι το θαύμα τους. Ο Έλληνας κόουτς και η ομάδα των νεανίδων κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο που διεξήχθη στο Περθ μετά τη νίκη τους στον τελικό επί της Ουγγαρίας με 9-5.
Συμβιβασμός για το μέλλον της ευρωζώνης ...
Σοβαρή υπαναχώρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μαγειρεύει» ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και το επιτελείο του, σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν και τους εναπομείναντες ευρωπαϊστές.
Παρά τις εγνωσμένες εκκλήσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, των αγορών, των 5 δεξαμενών σκέψης των Βρυξελλών και την θετική στο ζήτημα στάση της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επέλεξε να αφήσει την Ε.Ε να χάσει το τρένο άλλης μιας Συνόδου Κορυφής, αυτής που ανοίγει τις πόρτες της στις 13 Δεκεμβρίου.
Οι ηγέτες το πρωί της 13ης θα πρέπει να εγκρίνουν ένα κείμενο - οδικό χάρτη για το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ - κάτι που θεωρητικά θα κατέληγε στην πολιτική ένωση.
Στο κείμενο για «μια γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση», ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη έχει απαλείψει όλες τις αναφορές σε αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, κανονικά ευρωομόλογα και όλες εκείνες τις αλλαγές που απαιτούνται άμεσα για την επιβίωση του ευρώ και της ευρωπαϊκής ιδέας.
Ενώ για μήνες, από τον Ιούνιο και μέχρι τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, Βρυξέλλες και Βερολίνο (Κομισιόν και Καγκελαρία) με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών σε πρόγραμμα (εκτός της Ελλάδας που σιωπούσε) έδειχναν πως είχε φτάσει η ώρα να βάλουμε ως Ένωση τα πράγματα σε τάξη και να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές - το αρχικό πλάνο μιλούσε για διακυβερνητική διάσκεψη για την αλλαγή της Συνθήκης - η διαβούλευση στο επίπεδο των υπολοίπων κρατών μελών και η συμβιβαστική διάθεση του προέδρου του Συμβουλίου παρήγαγε ένα χρονοδιάγραμμα κατώτερο των προσδοκιών.
Ο δρόμος ήταν βεβαίως στρωμένος με υποχωρήσεις ήδη από τον Οκτώβριο, όταν πολλά μικρά και μεσαία κράτη μέλη υποχρέωσαν την Κομισιόν να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με τη διακυβερνητική το Δεκέμβρη. Ο πρόεδρος Μπαρόζο έσπευσε τότε να δώσει μια νέα ημερομηνία για τις μεγάλες αλλαγές, συνδέοντας τες με τη μέρα των ευρωεκλογών. Έβαλε μάλιστα τα ευρώ-κόμματα μπροστά στις ευθύνες τους καλώντας τα να κατέβουν με καθαρές θέσεις για την ομοσπονδία και τη νέα συνθήκη.
Οι «επαναστατικές ιδέες» της Κομισιόν - απόλυτα πραγματιστικές όμως για τις προσδοκίες των διεθνών εταίρων - δεν έτυχαν θερμής αποδοχής από τις χώρες της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και παραδόξως της Γαλλίας που αν και υπό σοσιαλιστική καθοδήγηση, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Μπαρόζο. Ο Χερμαν Βαν Ρόμπεη που είχε την εντολή να «βάλει τις ιδέες σε χαρτί» αναλώθηκε σε συνεχείς διμερείς επαφές με τους μονίμους αντιπροσώπους των 27 στις Βρυξέλλες, πολλές φορές τους δέχθηκε στο γραφείο του σε μικρές ομάδες και άρχισε τα τηλέφωνα στις πρωτεύουσες ήδη από τα τέλη του Οκτώβρη. Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές και κύκλοι του Συμβουλίου προσκείμενοι στην προεδρία, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη επέλεξε «να κάνει μια χαμηλή πτήση», μια άσκηση συμβιβαστικής πολιτικής, που μπορεί να είναι αναγκαία στο επίπεδο της Βέλγικής εσωτερικής πολιτικής, αλλά είναι παντελώς ακατάλληλη για την κορυφή της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ. «Ο άνθρωπος είναι οπαδός της τέχνης του εφικτού», σχολίασε έμπειρος διπλωμάτης, που παραδέχθηκε ωστόσο ότι «ακόμα και άλλες προθέσεις να είχε Ολάντ και Κάμερον δεν του άφησαν και πολλά περιθώρια».
Διπλωμάτες που έχουν γνώση των συζητήσεων σχολίασαν πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωνε επί δύο μήνες ότι πρόβλημα και κώλυμα του παρουσίαζε ο κάθε πρέσβης και στο τέλος αποφάσισε να μην παίξει το ρόλο του καταλύτη.
Τι έμεινε από το αρχικό σχέδιο
Το κείμενο που θα κληθούν να υποστηρίξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και το οποίο κινδυνεύει να νερωθεί περαιτέρω έχει όλα κι όλα τρία πρακτικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης:
• την σύναψη προληπτικών μνημονίων μεταξύ κρατών και ευρωθεσμών για την χρηματοδοτούμενη παρακολούθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
• τον ακόμη πιο σφιχτό συντονισμό και προληπτικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, με δικαίωμα αναπομπής τους από την Κομισιόν, ποινές και πρόστιμα, και τέλος
• την επίσης «νερωμένη» ενιαία τραπεζική εποπτεία με τη δημιουργία, μιας κοινής τραπεζικής αρχής
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του συμβιβασμού αρκεί κανείς να διαπιστώσει πως αντί για κοινή εγγύηση καταθέσεων, ο Βαν Ρόμπεη προτείνει συντονισμό των εθνικών προβλέψεων για την εγγύηση των καταθέσεων - τίποτα παραπάνω από αυτό που έγινε ad hoc στο μέγαρο των Ιλισίων, υπό την προεδρία Σαρκοζύ το δραματικό Οκτώβρη του 2008, όταν το ωστικό κύμα από την κατάρρευση των Λήμαν χτυπούσε την Ευρώπη.
Μνημόνια για όλους
Για να λάβουν τα κράτη μέλη κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (που ακόμα είναι ανοικτός μετά το ναυάγιο του Νοεμβρίου) θα υπογράφουν με την Κομισιόν και το Εurogroup μια σύμβαση μεταρρυθμίσεων με χρονοδιάγραμμα, ελεγκτές, δόσεις και αναφορές εκτέλεσης των συμφωνηθέντων, όπως σήμερα συμβαίνει με την Ελλάδα. Οι χώρες που θα πετυχαίνουν ένα επίπεδο μεταρρυθμίσεων θα έχουν στο μέλλον πρόσβαση σε μια δεύτερη δεξαμενή χρημάτων, κάτι σαν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που δυνητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτεί κοινωνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας και ασφαλιστικά συστήματα.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από τις πρώτες μέρες του 2013 θα λειτουργήσουν τα εναρμονισμένα πλαίσια για την τραπεζική εποπτεία, τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις και αν το δεχθούν οι κυβερνήσεις, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η αυστηρότερη προληπτική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών και στα μέσα του 2013 θα ξεκινήσουν τα θεματικά μνημόνια. Αν όλα πάνε καλά κάποια στιγμή στο «απροσδιόριστο διάστημα», σύμφωνα με το κείμενο του Βαν Ρόμπεη, μετά το 2014 θα αρχίσει το λεγόμενο «country specific shock absorption», δηλαδή η χρηματοδότηση από την κοινή δεξαμενή (το budget της ευρωζώνης).
Εκχωρούν στις εφορίες τα ανείσπρακτα ενοίκια
«Δώρο» στο κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοκιάζουν αλλά δεν εισπράττουν ούτε περιμένουν να εισπράξουν ενοίκια. Υπολογίζεται ότι το 20% των ενοικίων έχει παραχωρηθεί στις εφορίες και όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αν θέλουν οι διευθυντές των εφοριών μπορούν να πιάσουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων.
Ουσιαστικά, όμως, δημιουργείται ένας «φορολογικός Τειρεσίας» καθώς οι εφοριακοί έχοντας τη λίστα με τα εκχωρημένα ενοίκια, διαθέτουν και τα ονόματα των κακοπληρωτών και σε μια οποιαδήποτε συναλλαγή μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα αυτά ή να μη δίνουν φορολογική ενημερότητα. Επίσης, μπορούν να τα μεταφέρουν στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση των κακοπληρωτών ή να τα εντάξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από την άλλη, οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων, γραφείων και κατοικιών δε μπορούν πλέον να περιμένουν ότι θα εισπράξουν αυτά τα ενοίκια γι' αυτό και συμπληρώνουν τα έντυπα εκχώρησης και γλιτώνουν έτσι τη φορολόγησή τους.
Σημειώνεται ότι από τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 έχουν βγει εκτός αφού είναι ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους. Από τους υπόλοιπους 700.000, ποσοστό 20%, δηλαδή 140-150 χιλιάδες αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια αφού σε αντίθετη περίπτωση το «φέσι» θα είναι διπλό. Και δε θα εισπράξουν τα μισθώματα και θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μισοί σχεδόν ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν γενικά τους πολλούς φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.
Οι εκτιμήσεις για το φαινόμενο αυτό που έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αν ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση θα πληγούν καίρια όσοι δεν εισπράττουν μισθώματα από τους ενοικιαστές αλλά κάνουν υπομονή ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από ένα μήνα έως κι ένα χρόνο.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν καταφεύγουν άμεσα στα δικαστήρια για έξωση ούτε και εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια από τους πρώτους μήνες καθυστέρησης. Αν, όμως, αυξηθεί δραματικά η φορολόγηση το 2013 τότε και οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να είναι ανεκτικοί με τους μισθωτές τους αλλά και δε θα αντέχουν να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση έσοδα που ποτέ δεν έχουν. Επομένως θα αναγκάζονται να κάνουν εκχώρηση ενοικίων.
Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το ποσό των ενοικίων που έχει «δωριστεί» στο κράτος αφού σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση της οφειλής μπορεί να ξεπερνά τον ένα χρόνο. Επίσης, είναι σημαντικά υψηλότερο το ποσό όταν το ακίνητο αφορά σε επαγγελματική μίσθωση σε σύγκριση με τις κατοικίες. Σε γενικές γραμμές η μεγάλη πλειοψηφία των ανείσπρακτων ενοικίων αφορά σε εμπορικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα οι εκχωρήσεις ενοικίων να ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.
Μειώσεις έως 50%
Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ενοικίων είναι δραματική παρά τις μειώσεις που έχουν επέλθει και που κινούνται από 20% έως 50% αλλά και τους διακανονισμούς που γίνονται μεταξύ ιδιοκτητών που δε θέλουν να βλέπουν ξενοίκιαστη την περιουσία τους και επιχειρηματιών όταν αφορά καταστήματα και γραφεία.
Σύμφωνα με στοιχεία των ιδιοκτητών της Θεσσαλονίκης, μόνος ένας στους πέντε ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του. Δηλαδή πληρώνει στην ώρα του το ενοίκιο κι επίσης δεν θα καθυστερήσει να εξοφλήσει λογαριασμούς του σπιτιού (ΔΕΗ, κοινόχρηστα, νερό).
Σε ό,τι αφορά το χρόνο καθυστέρησης στην καταβολή των ενοικίων αναφορικά με τις κατοικίες ξεπερνούν τους 3 μήνες και μπορεί να φτάσουν τους 8-10 μήνες ενώ στις επαγγελματικές μισθώσεις η καθυστέρηση ξεπερνά το μισό έτος.
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μπροστά και σε ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο. Πολλοί ενοικιαστές όχι μόνο δεν πληρώνουν τα ενοίκια και τελικά αποχωρούν από το μίσθιο, αλλά αφήνουν χιλιάδες ευρώ «φέσι» από απλήρωτους λογαριασμούς και κοινόχρηστα που ο ιδιοκτήτης δεν προνόησε να μεταφέρει στο όνομα του ενοικιαστή. Όπως αναφέρει ο κ. Παραδιάς, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, τα «φέσια» στα ενοίκια φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 15%-20%. Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι πριν από την κρίση τα ακίνητα που «έβγαιναν» στην αγορά ενοικιάζονταν σε χρόνο ρεκόρ. Σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσουν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος, ειδικά για όσα έχουν επιφάνεια από 120 τ.μ. και πάνω. Οσο για τα επαγγελματικά ακίνητα κάθε είδους, ανάλογα με την περιοχή ο χρόνος κυμαίνεται από 8 μήνες έως και 2 χρόνια.
Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ουσιαστική δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω της φορολογικής επιβάρυνσης. «Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου» τόνισε πρόσφατα ο κ. Παραδιάς. Πρότεινε φορολογικό συντελεστή που να μην υπερβαίνει το 1ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ακόμη ότι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι όπως φαίνεται όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και γενικότερα απρόσοδη περιουσία η οποία συχνά μπορεί να είναι δεσμευμένη από το κράτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα καλούνται να πληρώσουν ετησίως βαρύτατους φόρους για περιουσία που δεν τους αποδίδει απολύτως τίποτε. Τόνισε ακόμη ότι τα τεκμήρια πρέπει να σχεδιαστούν με δίκαιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και να αφήνονται «παράθυρα» για φοροδιαφυγή. Ο κ. Παραδιάς σημείωσε επίσης ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση. Διαφορετικά θα καταληστεύσει τους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και τους ανέργους με μοναδικό πόρο κάποιο μίσθωμα, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα για επιβίωση!
H δραματική κατάσταση στην ενοικίαση
•1 εκατ. Eλληνες δήλωναν μέχρι πρόσφατα έσοδα από ενοίκια
•300.00 ακίνητα υπολογίζεται σήμερα ότι είναι ξενοίκιαστα
•150.000 ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
•200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από ένα μήνα έως ένα χρόνο
•Μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής, πληρώνοντας κανονικά και το νοίκι και τους άλλους λογαριασμούς
•15%-20% έχουν αυξηθεί τα «φέσια» μέσα στο 2012
•20% έως 50% μειώσεις στα ενοίκια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης
Οι πάμπλουτοι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν ευρώ φόρο στην Ελλάδα!
τους κάνει "πλάτες" τονίζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα στο άρθρο της το οποίο τιτλοφορείται «Ο κλεμμένος θησαυρός», επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους αλλά η κυβέρνηση δεν αντιδρά».
Ο αρθρογράφος μάλιστα παρομοιάζει με σκωπτικό τρόπο την απόδοση των φόρων από τους εφοπλιστές, με το κυνήγι του θησαυρού στο οποίο όπως διευκρινίζει έχει παράδοση στους Έλληνες θαλασσοπόρους και αφηγείται την ιστορία του Ιάσονα με το χρυσόμαλλο δέρας. «Οι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, στην πατρίδα τους όμως δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό τους το εγγυάται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος».
Μιλώντας με αριθμούς ο αρθρογράφος τονίζει ότι από τα 3.760 πλοία που βρίσκονται στην κατοχή Ελλήνων πλοιοκτητών μόνο 862 νηολογούνται με ελληνική σημαία, για φορολογικούς λόγους.
«Σήμερα η ναυτιλία είναι από τους μόνους τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή. Μαζί με τον τουρισμό είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα. Έως και 200.000 άνθρωποι ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Και η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι περίπου το 5%. Εάν οι πλοιοκτήτες εγκαταλείψουν την Ελλάδα απειλούνται 60.000 θέσεις εργασίας» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Η γερμανική εφημερίδα καταγγέλλει για τους λόγους αυτούς το κράτος για διαφθορά και ολιγωρία απέναντι στην αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι από τη φορολόγηση των εφοπλιστών θα μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά ταμεία 9 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται καταλέξει στο επίμαχο άρθρο «οι Έλληνες ολιγάρχες δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα στο διεφθαρμένο κράτος τους».
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô