Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, Ο ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΛΕΦΤΕΣ!

*
Σύμφωνα με το Νόμο 2216/94 άρθρο τρίτο, τα διαθέσιμα, πλην ταμειακής διαχείρισης, κεφάλαια των δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων, τα μη επενδυόμενα μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ενεργούσα ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών, επενδύει τα διαθέσιμα αυτά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
*
*
Στη συνέχεια σύμφωνα με το Νόμο 2469/97, άρθρο 15, παράγραφος 11 τα διαθέσιμα αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα διαθέσιμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η τράπεζα της Ελλάδος.

Το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο αλλά ομάδα περιουσίας, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες σ' αυτό φορείς (Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.) ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο, εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως από την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις έννομες σχέσεις από τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και τα δικαιώματά τους επί του ενεργητικού του.
*
*
Το ενεργητικό του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. επενδύεται σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επί μέρους επενδύσεων δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι στην πρωτογενή αγορά, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος τίτλους της τελευταίας έκδοσης στην τιμή της δημοπρασίας, ανάλογα με τον τρόπο που είχαν διατεθεί οι τίτλοι κατά την ημερομηνία έκδοσης, με συνυπολογισμό των τόκων του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος. Αν από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πρωτογενή διάθεση τίτλων, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά για την απόκτηση του αναγκαίου εκάστοτε χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. να επενδύονται άμεσα.

Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν σε αυτό δύνανται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος την ανάληψη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και μέχρι της αξίας της καταθέσεως τους στο Κοινό Κεφάλαιο. Η τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει το αιτούμενο ποσό στο Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., μειούμενης αναλόγως της μερίδος συμμετοχής του αιτούντος στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος δικαιούται με πράξη της να ορίζει το όριο των αναλαμβανόμενων ποσών πέραν του οποίου θα απαιτείτε απλή προειδοποίηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση. Οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.
*
*
Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου, είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθεσίμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.
Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η κατανομή των αποδόσεων στους δικαιούχους γίνεται κατά τρόπο ανάλογο εκείνου των Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ..
*
.
Και μετά το PSI (κούρεμα) τι;
1
Τα αποθεματικά τωνΝομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ασφαλιστικών Φορέων,τα οποία αναγκαστικά είχαν . . . εμπιστευθεί στα «ασφαλή» χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος, μπήκαν στην κατσαρόλα και «μοχλεύθηκαν» σαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Κανείς από τους . . . θεματοφύλακες δεν ρώτησε τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Α.Φ. αν συμφωνούσαν με αυτήν την επιλογή και κανείς από τους. . . μοχλευτές και μαγείρους αυτής της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ τράπεζας ( που δεν ξέρω γιατί συνεχίζει ακόμα να ονομάζεται «Τράπεζα της Ελλάδος», δεν ενημέρωσε κανέναν για την μετέπειτα πορεία αυτής της ομολογιακής μοχλευμένης σούπας.

Άρπαξαν τα λεφτά των ασφαλισμένων όλων των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που είχαν την υποχρέωση να παραδίδουν τα αποθεματικά τους δηλαδή τις οικονομίες τους για φύλαξη.

Ούτε ένα , ούτε δύο, ούτε δεκαδύο, αλλά πάνω από 20 δισεκατομμύρια έγιναν φτηνός χαλβάς που θα γευθούν οι ασφαλισμένοι μετά το 2037 και μαύρο ακριβό χαβιάρι για τα σκαθάρια της παγκόσμιας τραπεζοπιστωτικής εξουσίας.

Απ' ότι φαίνεται, η μάσα που έκαναν οι κουμπάροι και «μελαμψοί κοντοπόδαροι» συνδικαλισταράδες με τα τοξικά ομόλογα, ήταν απλώς «δεκατιανό» μπροστά σε αυτό που καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι για τα αποθεματικά των ταμείων τους και την απαξίωσή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα περί νομιμότητας και συνταγματικότητας που ακούω δεξιά κι αριστερά έχουν καταντήσει τελικά σαν τη γνωστή διαφήμιση για τη φριτέζα της συγχωρεμένης της πεθεράς όταν μάλιστα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως το κατοχικό μας καθεστώς δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ψάχνει για την . . . «κουτσομούρα» του Εγγλέζου.

Και για να σοβαρευτούμε, λέμε πολύ απλά, ότι δεν είναι δυνατόν να αντιπαλεύουμε μόνο με νομικές και ηθικές αιτιάσεις και ενστάσεις, μια δικομματική δικτατορία που υπηρετεί μιαν άλλη ευρωπαϊκώτερη, η οποία με τη σειρά της διαχειρίζεται τα «θέματα» της παγκόσμιας τραπεζοπιστωτικής ληστοσυμμορίας, που και αυτή άρχισε ήδη να έχει την περπατησιά μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

2
Το θέμα της εξαέρωσης των αποθεματικών των Ταμείων των επιμελητηρίων της χώρας θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών.

Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, μεταξύ άλλων λέει και τα εξής:

Η πλειονότητα των διοικήσεων των επιμελητηρίων της χώρας προέβη σε έντονη διαμαρτυρία κατά της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς λόγω της απομείωσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου χάνουν πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους.

Κατόπιν αλληλογραφίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με την Τράπεζα της Ελλάδος, η επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας ενημερώθηκε ότι τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων της χώρας, τα οποία τηρούνται σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ισχύει για κάθε ελληνικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έχουν επενδυθεί σχεδόν στο σύνολό τους σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα ή/και έντοκα γραμμάτια) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 11 του Ν. 2469/1997, συναποτελώντας (μαζί με αντίστοιχους πόρους άλλων ΝΠΔΔ) το λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, εάν τα Επιμελητήρια αιτηθούν, για λόγους κάλυψης ταμειακών αναγκών τους, χρήματα από αυτά τα αποθεματικά, το σχετικό αίτημα καλύπτεται από τα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου και εάν αυτό δεν επαρκεί, τότε η κάλυψη γίνεται με ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Κοινού Κεφαλαίου, ήτοι των κινητών αξιών όπου έχουν επενδυθεί οι πόροι των αποθεματικών, η οποία ρευστοποίηση γίνεται με βάση την αγοραία αξία των κινητών αυτών αξιών κατά την ημέρα ρευστοποίησης.

. . .

Σύμφωνα με δηλώσεις των προεδρείων των επιμελητηρίων η ΤτΕ τους γνωστοποίησε ότι θα ενταχθούν στο PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Επιμελητήρια δεν έχουν καμία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς τα αποθεματικά τους είναι το προϊόν της διαχείρισης των διοικήσεων των Επιμελητηρίων, με κύριο στόχο την υλοποίηση ή τη συμμετοχή σε υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και έργων, καθώς και την κάλυψη αναγκών σε περιόδους κρίσης όπως η παρούσα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς αποφασίστηκε να γίνουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις των αποθεματικών; Με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι συγκεκριμένες επενδύσεις;
2. Γιατί δεν υπήρξε ούτε καν ενημέρωση των διοικήσεων των Επιμελητηρίων;
3. Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η διαφορετική αντιμετώπιση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων, ή η διασφάλισή τους με ισοδύναμο τρόπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

3
Το ίδιο θέμα της εξαέρωσης των αποθεματικών των Ταμείων θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών και ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος K. Πλεύρης. Η ερώτησή του έχει ως εξής:

Απαντώντας στην υπ'αριθμ. 1317/2-11-11 ερώτηση δεν αποστείλατε κανένα από τα ζητούμενα στοιχεία αλλά περιγράψατε γενικά την κατάσταση με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα δεν απαντήσατε σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν και αφορούν στην διαχείριση εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) των χρημάτων διαφόρων ΝΠΔΔ (συμπεριλαμβανομένων Επιμελητηρίων και Ασφαλιστικών Ταμείων) που κατέληξαν στο λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο» (Κ.Κ).

Αυτοί οι φορείς ήδη από πέρυσι εγκαλούν την διοίκηση της ΤτΕ για κακοδιαχείριση των χρημάτων τους που επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ζητούν από την ΤτΕ την επιστροφή των καταθέσεών τους! Σύμφωνα με επιστολές των διοικήσεων τους, το μεγαλύτερο μέρος του Κ.Κ μετετράπη σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την ΤτΕ χωρίς να υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των Δ.Σ των φορέων αυτών.

Μάλιστα πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο μήνυσης του ΕΤΑΑ κατά της ΤτΕ για τις οικονομικές απώλειες των τομέων αυτού του Ταμείου (Δικηγόρων, Γιατρών, Μηχανικών) εξαιτίας της διαχείρισης του Κ.Κ από την ΤτΕ. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην μηνυτήρια αναφορά του ΕΤΑΑ χρήματα από τα αποθεματικά του, που υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το 1997 μέχρι πρόσφατα χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι. Στο κατάλογο των δυσαρεστημένων προστέθηκαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ), όπως και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) που επίσης απέστειλαν εξώδικα.

Συνεπώς ερωτάται ξανά ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια ΝΠΔΔ και πότε ακριβώς έστειλαν στη ΤτΕ επιστολές διαμαρτυρίας; Ποια από αυτά έχουν μηνύσει την ΤτΕ για το θέμα των ομολόγων του Κ.Κ;

2. Πόσα χρήματα του Κοινού Κεφαλαίου (Κ.Κ) ΝΠΔΔ το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φορέων; Πότε ακριβώς έγινε κάθε μια από αυτές τις επενδύσεις και με χρήματα ποιων ΝΠΔΔ - Ασφαλιστικών Ταμείων - συγκεκριμένων Τομέων αυτών;

3. Αληθεύει ότι το συνολικό ποσό που εισέρευσε από όλα τα ΝΠΔΔ στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ ανερχόταν μέχρι το 2011 στα 17 δισ. Ευρώ;

4. Ποια είναι (ανά Ασφαλιστικό Ταμείο και Τομέα) η οικονομική απώλεια σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) από τις αγορές ομολόγων εκ μέρους της ΤτΕ μέσω του Κ.Κ;

5. Σκοπεύει η ΤτΕ να αποζημιώσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τους χαμένους κοινωνικούς (και όχι κρατικούς) πόρους που εξαφανίστηκαν μέσα από τις συνεχείς αγορές ομολόγων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος K. Πλεύρης, Βουλευτής Α' Αθηνών

4
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΑΝΕΑΕΔ) επίσης με επιστολή της προς τον υπουργό Άμυνας, προειδοποιεί για ατελείωτο νομικό αγώνα αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να σώσει τα Μετοχικά Ταμεία.
Όλη η επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ έχει ως εξής:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις του PSI, της νέας δανεικής σύμβασης και των..... επακόλουθων εφαρμοστικών νόμων, πληθαίνουν οι εντονότατες ανησυχίες των ενεργών και αποστράτων στρατιωτικών, αναφορικά με την τύχη των αποθεματικών των Μετοχικών μας Ταμείων και των ΕΚΟΕΜ που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, τα ως άνω αποθεματικά, όπως ισχύει για κάθε ελληνικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έχουν επενδυθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα ή/και έντοκα γραμμάτια) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 11 του Ν. 2469/1997, συναποτελώντας (μαζί με αντίστοιχους πόρους άλλων ΝΠΔΔ) το λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, εάν τα Μετοχικά μας Ταμεία ή ΕΚΟΕΜ, για λόγους κάλυψης ταμειακών αναγκών τους, ζητήσουν χρήματα από αυτά τα αποθεματικά (κάτι που είναι βέβαιο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ετήσιες ζημίες που καταγράφουν, καλύπτονται από αυτά τα αποθεματικά), το σχετικό αίτημα καλύπτεται από τα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου και εάν αυτό δεν επαρκεί (επίσης βέβαιο), τότε η κάλυψη γίνεται με ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Κοινού Κεφαλαίου, ήτοι των κινητών αξιών όπου έχουν επενδυθεί οι πόροι των αποθεματικών, η οποία ρευστοποίηση γίνεται με βάση την αγοραία αξία των κινητών αυτών αξιών κατά την ημέρα ρευστοποίησης.

Όπως είναι ευθέως αντιληπτό, αυτή η πρακτική οδηγεί σε άμεση απομείωση των εν λόγω αποθεματικών, κατά ποσοστό που δύναται να αγγίζει μεγέθη πολύ μεγαλύτερα του 50%!

Αυτή η εξέλιξη της υφαρπαγής των αποθεματικών κ. υπουργέ, είναι ευνόητο ότι βάζει την οριστική ταφόπλακα στο άμεσο μέλλον των Μετοχικών μας Ταμείων και εσείς ως προϊστάμενος αυτών, δεν είναι δυνατόν να είστε θεατής σε αυτή την καταλήστευση των χρημάτων που προορίζονται για παροχή οικονομικών δικαιωμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς και απόστρατους στρατιωτικούς, λιμενικούς και αστυνομικούς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το αποθεματικό των Μετοχικών μας Ταμείων και των ΕΚΟΕΜ έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των μετόχων τους και δεν είναι αποτέλεσμα ούτε επιδοτήσεων ούτε επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χρήματα που αφορούν στο μόχθο και τον ιδρώτα των στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών, που τώρα στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε βάλλονται και δοκιμάζονται βάναυσα.

Τα Μετοχικά μας Ταμεία κατέθεσαν ρευστό χρήμα και η απαίτησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να τους αποδοθεί στο ακέραιο αυτό το περιουσιακό που τους ανήκει και μας ανήκει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε καταχρηστικά ως διαχειριστής ξένης περιουσίας, κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον των Μετοχικών Ταμείων και του συνόλου των μετόχων και μερισματούχων τους, χωρίς την παραμικρή άδεια ή ενημέρωσή τους.

Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε για ακόμη μία φορά, πως τα Μετοχικά μας Ταμεία, δεν είναι Επικουρικά Ασφαλιστικά Ταμεία και οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισής τους ή και ταύτισης τους, αναφορικά με σχεδιασμούς περί δήθεν ενιαίου πλάνου βιωσιμότητας κλπ., μόνο ως επικίνδυνη και καταστροφική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Επειδή δεν θα σας τιμούσε ως άνθρωπο και ως πολιτικό του δικού σας διαμετρήματος, να ταυτισθείτε με την κλοπή του μόχθου του Προσωπικού του οποίου προΐστασθε και τη διάλυση των Μετοχικών μας Ταμείων, σας καλούμε ως προϊστάμενο αυτών των Ταμείων, να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα βάλουν τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ενεργών και απόστρατων στρατιωτικών, λιμενικών και αστυνομικών που βλέπουν καθημερινά να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, την απαξίωση και την εξαθλίωση.

Στην απευκταία περίπτωση που δεν καταφέρετε να διασώσετε το μόχθο και το μέλλον του Προσωπικού σας, δεν θα έχουμε πλέον άλλα περιθώρια παρά να αγωνισθούμε νομικά και δυναμικά και γι αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους στοιχείο που τους ανήκει και μας ανήκει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κλοπής της περιουσίας μας και του μέλλοντός μας.

5
Νέα επιστολή της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΑΝΕΑΕΔ)

ΠΡΟΣ: -MTN
-ΜΤΣ
-ΜΤΑ
-ΕΑΑΣ
-ΕΑΑΝ
-ΕΑΑΑ
ΚΟΙΝ.: -Ως πίνακα αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Διαθέσιμα κεφάλαια ΝΠΔΔ

1. Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), η Τράπεζα της Ελλάδος σε ερώτηση της ΠΟΕΠΛΣ σχετικά με τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΜΤΝ, παρέπεμψε σε επιστολή που απέστειλε προς το ΜΤΝ στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα εξής:
i. Τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΜΤΝ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών φορέων που κατατίθενται στην ΤΤΕ συνιστούν το κοινό κεφάλαιο των Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών φορέων το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ.
ii. Σύμφωνα με τον ν.2469/1997 η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του κοινού κεφαλαίου άμεσα και αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
iii. Το κοινό κεφάλαιο συνιστά ομάδα περιούσιας που ανήκει εξ αδιαίρετου στους συμμετέχοντες φορείς, έτσι και τα κεφάλαια του ΜΤΝ επενδυθήκαν από κοινού με τα κεφάλαια των υπόλοιπων φορέων σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.
iv. Απολήψεις χρηματικών ποσών για την κάλυψη εκτάκτων ταμειακών αναγκών του ΜΤΝ δεν συνιστούν αναλήψεις από τραπεζικό λογαριασμό, αλλά ρευστοποιήσεις μέρους η του συνόλου της μερίδας του ΜΤΝ στο κοινό κεφάλαιο.
v. Παρουσίαση αναλυτικής περιγραφής του συνόλου του ενεργητικού του κοινού κεφαλαίου κατά την 31-1-2012 όπου τα αποτελέσματα της διαχείρισης δείχνουν ότι η τρέχουσα αξία των μερίδων του ΜΤΝ, που αποτυπώνει την εικόνα της στιγμής, είναι μειωμένη κατά 50% περίπου δηλ. από τα 110.000.000 στα 55.000.000 ευρώ.
2. Επειδή η απάντηση της ΤτΕ είναι ιδιαίτερα νεφελώδης σε ότι αφορά την τύχη του χαρτοφυλακίου των ομολόγων και έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει το κοινό κεφάλαιο των Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών φορέων, παρακαλούμε όπως:
i. Μας διαθέσετε το σχετικό έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος προς το ΜΤΝ.
ii. Μας γνωρίσετε:
1) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί, προκειμένου διευκρινιστεί, εάν τα εν λόγω ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου συμμετέχουν στην ανταλλαγή ομολόγων στα πλαίσια του PSI, ή πρόκειται να εξοφληθούν κανονικά στη λήξη τους.
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε στην περίπτωση που το ως άνω χαρτοφυλάκιο, συμμετέχει στην ανταλλαγή ομολόγων, που σημαίνει απώλεια περιουσίας των Ταμείων σε ποσοστό άνω του 60% και την στη συνέχεια πρακτική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς τους μετοχομερισμάτουχους τους.
3. Αντίστοιχα τα ΜΤΣ, ΜΤΑ καθώς και οι ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ, παρακαλούνται όπως μας ενημερώσουν για τα διαθέσιμα τους κεφάλαια τα οποία είναι ατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και αντίστοιχες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Για το Δ.Σ.
Ο Γραμματέας Παντελής Συνέλης Αξιωματικός Ε.Δ. ε.α.

Ο Πρόεδρος Μιχαήλ Ρέππας Αξιωματικός Ε.Δ. ε.α.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
- Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ
- Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά, Αρχηγό ΓΕΣ
- Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη, Αρχηγό ΓΕΝ
- Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη, Αρχηγό ΓΕΑ
- ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ
- Φορείς ΕΔ & ΣΑ
- Μ.Μ.Ε.
- Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου

6
Τον μύθο των ξένων ταμείων που με τη συμμετοχή τους στο PSI σώζουν την Ελλάδα κατέρριψε με συνέντευξή του στην εκπομπή «Ο καλός και ο κακός βγαίνουν βόλτα στη Σοφοκλέους» ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Κώστας Τσουπαρόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τα ξένα ταμεία είχαν επενδύσει μόνο το 5% των αποθεματικών τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και μάλιστα αγορασμένα στην δευτερογενή αγορά». Αυτό, όπως εξήγησε, «σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα αγοράστηκαν σε τιμή 70% κάτω της ονομαστικής τους αξίας και με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του PSI κερδίζουν 20%, τη στιγμή που το δικό μας ταμείο χάνει το 53% των αποθεμάτων του».

Ο κ. Τσουπαρόπουλος απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Βενιζέλου υπογράμμισε ότι αφενός η συμμετοχή στο πρόγραμμα του PSI είχε εθελοντικό χαρακτήρα, γεγονός που αναφερόταν ρητά και αφετέρου το πρόγραμμα απευθύνονταν σε ιδιώτες επενδυτές. Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως είναι ΝΠΔΔ δεν είναι ιδιώτες.

Επιπλέον, όπως είπε η πατρίδα εκτός από γεωγραφικός προσδιορισμός είναι και οι άνθρωποι και δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία της πατρίδας χωρίς αυτούς.

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος για τη συμμετοχή της στo PSI μέσω ομολόγων αγορασμένων με χρήματα του ταμείου ΕΤΑΠ ΜΜΕ ενώ έχει ήδη στείλει εξώδικο στη διοίκηση της για αυτό το θέμα.

Ποιες ...;αναπληρώσεις;

Αναφερόμενος στο θέμα των αναπληρώσεων από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «κουρέματος» ο κ. Τσουπαρόπουλος είπε στην FM Voice.gr ότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία μεριά οι τράπεζες να αναπληρώνουν τις απώλειές τους και από την άλλη τα ταμεία να δέχονται ασαφείς και αόριστες υποσχέσεις.

Ο κ. Τσουπαρόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τους διοικητές όλων των ταμείων και τον κ. Βενιζέλο, όπου του τέθηκε το θέμα για να απαντήσει ότι θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος και εκεί θα κατευθυνθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και δη ακίνητα. Οι διοικήσεις όμως των ταμείων αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς θα κληθούν να παρέχουν υπηρεσίες ...;real estate για να πάρουν κάποια χρήματα.

Τέλος ο κ. Τσουπαρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα συμπεριληφθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τροπολογία που να ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στα ηλεκτρονικά μέσα που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονται.
 

http://eineken.pblogs.gr/2012/03/h-trapeza-ellados-ta-lefta-twn-asfalismenwn-o-alh-mpampa-kai-oi-.html

Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα (19:30) αντιμέτωποι στο πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της χρονιάς. Μπορεί η βαθμολογική διαφορά που χωρίζει τις δυο ομάδες να είναι μεγάλη, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός στην έβδομη με μόλις 19, ωστόσο μια αναμέτρηση των «πρασίνων» με τους «ερυθρόλευκους», πάντα εξάπτει τα πάθη.

Και όχι τυχαία. Πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας τόσο σε συγκομιδή τίτλων και διακρίσεων, όσο και σε μαζικότητα φιλάθλων που τις ακολουθούν. Οι αναμετρήσεις τους κινούν το ενδιαφέρον και των οπαδών άλλων ομάδων. Τίτλοι έχουν κριθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια, αλλά ακόμα και όταν δεν είναι βαθμολογικά ή αγωνιστικά κρίσιμο σε μία ορισμένη συγκυρία τα μεταξύ τους παιχνίδια ξεχωρίζουν. Είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η κόντρα των δυο ομάδων ξεκίνησε από το παιχνίδι της περιόδου 1929-1930. Είναι το 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού, που αποτελεί την ευρύτερη νίκη επί των Πειραιωτών και την απαρχή της «αιώνιας» κόντρας.

Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί για το Πρωτάθλημα 145 παιχνίδια Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με 56 νίκες για τον Ολυμπιακό 37 νίκες για τον Παναθηναϊκό και 52 παιχνίδια να λήγουν ισόπαλα.

Στις 16 Μαρτίου 1986 οι δυο ομάδες αναμετριούνται στο ΟΑΚΑ που αποτελεί κοινή τους έδρα. Ο Παναθηναϊκός χάνει από τον Ολυμπιακό με σκορ 1-2. Η εικόνα των δυο παιδιών με τις σημαίες των «αιωνίων» δίπλα δίπλα δείχνουν ότι η συνύπαρξη των φιλάθλων των δυο ομάδων μπορεί να είναι και ειρηνική. Άλλες εποχές, άλλα ήθη.




Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα!


Ο Γιώργος Μορφέσης και τα κορίτσια του έκαναν πάλι το θαύμα τους. Ο Έλληνας κόουτς και η ομάδα των νεανίδων κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο που διεξήχθη στο Περθ μετά τη νίκη τους στον τελικό επί της Ουγγαρίας με 9-5.

Συμβιβασμός για το μέλλον της ευρωζώνης ...


Σοβαρή υπαναχώρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μαγειρεύει» ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και το επιτελείο του, σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν και τους εναπομείναντες ευρωπαϊστές.

Παρά τις εγνωσμένες εκκλήσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, των αγορών, των 5 δεξαμενών σκέψης των Βρυξελλών και την θετική στο ζήτημα στάση της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επέλεξε να αφήσει την Ε.Ε να χάσει το τρένο άλλης μιας Συνόδου Κορυφής, αυτής που ανοίγει τις πόρτες της στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι ηγέτες το πρωί της 13ης θα πρέπει να εγκρίνουν ένα κείμενο - οδικό χάρτη για το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ - κάτι που θεωρητικά θα κατέληγε στην πολιτική ένωση.

Στο κείμενο για «μια γνήσια οικονομική και νομισματική ένωση», ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη έχει απαλείψει όλες τις αναφορές σε αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, κανονικά ευρωομόλογα και όλες εκείνες τις αλλαγές που απαιτούνται άμεσα για την επιβίωση του ευρώ και της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ενώ για μήνες, από τον Ιούνιο και μέχρι τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, Βρυξέλλες και Βερολίνο (Κομισιόν και Καγκελαρία) με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών σε πρόγραμμα (εκτός της Ελλάδας που σιωπούσε) έδειχναν πως είχε φτάσει η ώρα να βάλουμε ως Ένωση τα πράγματα σε τάξη και να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές - το αρχικό πλάνο μιλούσε για διακυβερνητική διάσκεψη για την αλλαγή της Συνθήκης - η διαβούλευση στο επίπεδο των υπολοίπων κρατών μελών και η συμβιβαστική διάθεση του προέδρου του Συμβουλίου παρήγαγε ένα χρονοδιάγραμμα κατώτερο των προσδοκιών.

Ο δρόμος ήταν βεβαίως στρωμένος με υποχωρήσεις ήδη από τον Οκτώβριο, όταν πολλά μικρά και μεσαία κράτη μέλη υποχρέωσαν την Κομισιόν να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με τη διακυβερνητική το Δεκέμβρη. Ο πρόεδρος Μπαρόζο έσπευσε τότε να δώσει μια νέα ημερομηνία για τις μεγάλες αλλαγές, συνδέοντας τες με τη μέρα των ευρωεκλογών. Έβαλε μάλιστα τα ευρώ-κόμματα μπροστά στις ευθύνες τους καλώντας τα να κατέβουν με καθαρές θέσεις για την ομοσπονδία και τη νέα συνθήκη.

Οι «επαναστατικές ιδέες» της Κομισιόν - απόλυτα πραγματιστικές όμως για τις προσδοκίες των διεθνών εταίρων - δεν έτυχαν θερμής αποδοχής από τις χώρες της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και παραδόξως της Γαλλίας που αν και υπό σοσιαλιστική καθοδήγηση, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Μπαρόζο. Ο Χερμαν Βαν Ρόμπεη που είχε την εντολή να «βάλει τις ιδέες σε χαρτί» αναλώθηκε σε συνεχείς διμερείς επαφές με τους μονίμους αντιπροσώπους των 27 στις Βρυξέλλες, πολλές φορές τους δέχθηκε στο γραφείο του σε μικρές ομάδες και άρχισε τα τηλέφωνα στις πρωτεύουσες ήδη από τα τέλη του Οκτώβρη. Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές και κύκλοι του Συμβουλίου προσκείμενοι στην προεδρία, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη επέλεξε «να κάνει μια χαμηλή πτήση», μια άσκηση συμβιβαστικής πολιτικής, που μπορεί να είναι αναγκαία στο επίπεδο της Βέλγικής εσωτερικής πολιτικής, αλλά είναι παντελώς ακατάλληλη για την κορυφή της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ. «Ο άνθρωπος είναι οπαδός της τέχνης του εφικτού», σχολίασε  έμπειρος διπλωμάτης, που παραδέχθηκε ωστόσο ότι «ακόμα και άλλες προθέσεις να είχε Ολάντ και Κάμερον δεν του άφησαν και πολλά περιθώρια».

Διπλωμάτες που έχουν γνώση των συζητήσεων σχολίασαν  πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωνε επί δύο μήνες ότι πρόβλημα και κώλυμα του παρουσίαζε ο κάθε πρέσβης και στο τέλος αποφάσισε να μην παίξει το ρόλο του καταλύτη.

Τι έμεινε από το αρχικό σχέδιο

Το κείμενο που θα κληθούν να υποστηρίξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και το οποίο κινδυνεύει να νερωθεί περαιτέρω έχει όλα κι όλα τρία πρακτικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης:

• την σύναψη προληπτικών μνημονίων μεταξύ κρατών και ευρωθεσμών για την χρηματοδοτούμενη παρακολούθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
• τον ακόμη πιο σφιχτό συντονισμό και προληπτικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, με δικαίωμα αναπομπής τους από την Κομισιόν, ποινές και πρόστιμα, και τέλος
• την επίσης «νερωμένη» ενιαία τραπεζική εποπτεία με τη δημιουργία, μιας κοινής τραπεζικής αρχής

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του συμβιβασμού αρκεί κανείς να διαπιστώσει πως αντί για κοινή εγγύηση καταθέσεων, ο Βαν Ρόμπεη προτείνει συντονισμό των εθνικών προβλέψεων για την εγγύηση των καταθέσεων - τίποτα παραπάνω από αυτό που έγινε ad hoc στο μέγαρο των Ιλισίων, υπό την προεδρία Σαρκοζύ το δραματικό Οκτώβρη του 2008, όταν το ωστικό κύμα από την κατάρρευση των Λήμαν χτυπούσε την Ευρώπη.

Μνημόνια για όλους

Για να λάβουν τα κράτη μέλη κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (που ακόμα είναι ανοικτός μετά το ναυάγιο του Νοεμβρίου) θα υπογράφουν με την Κομισιόν και το Εurogroup μια σύμβαση μεταρρυθμίσεων με χρονοδιάγραμμα, ελεγκτές, δόσεις και αναφορές εκτέλεσης των συμφωνηθέντων, όπως σήμερα συμβαίνει με την Ελλάδα. Οι χώρες που θα πετυχαίνουν ένα επίπεδο μεταρρυθμίσεων θα έχουν στο μέλλον πρόσβαση σε μια δεύτερη δεξαμενή χρημάτων, κάτι σαν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που δυνητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτεί κοινωνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας και ασφαλιστικά συστήματα.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα από τις πρώτες μέρες του 2013 θα λειτουργήσουν τα εναρμονισμένα πλαίσια για την τραπεζική εποπτεία, τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις και αν το δεχθούν οι κυβερνήσεις, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η αυστηρότερη προληπτική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών και στα μέσα του 2013 θα ξεκινήσουν τα θεματικά μνημόνια. Αν όλα πάνε καλά κάποια στιγμή στο «απροσδιόριστο διάστημα», σύμφωνα με το κείμενο του Βαν Ρόμπεη, μετά το 2014 θα αρχίσει το λεγόμενο «country specific shock absorption», δηλαδή η χρηματοδότηση από την κοινή δεξαμενή (το budget της ευρωζώνης).

Εκχωρούν στις εφορίες τα ανείσπρακτα ενοίκια


«Δώρο» στο κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοκιάζουν αλλά δεν εισπράττουν ούτε περιμένουν να εισπράξουν ενοίκια. Υπολογίζεται ότι το 20% των ενοικίων έχει παραχωρηθεί στις εφορίες και όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αν θέλουν οι διευθυντές των εφοριών μπορούν να πιάσουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων.

Ουσιαστικά, όμως, δημιουργείται ένας «φορολογικός Τειρεσίας» καθώς οι εφοριακοί έχοντας τη λίστα με τα εκχωρημένα ενοίκια, διαθέτουν και τα ονόματα των κακοπληρωτών και σε μια οποιαδήποτε συναλλαγή μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα αυτά ή να μη δίνουν φορολογική ενημερότητα. Επίσης, μπορούν να τα μεταφέρουν στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση των κακοπληρωτών ή να τα εντάξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από την άλλη, οι περίπου 150.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων, γραφείων και κατοικιών δε μπορούν πλέον να περιμένουν ότι θα εισπράξουν αυτά τα ενοίκια γι' αυτό και συμπληρώνουν τα έντυπα εκχώρησης και γλιτώνουν έτσι τη φορολόγησή τους.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 έχουν βγει εκτός αφού είναι ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους. Από τους υπόλοιπους 700.000, ποσοστό 20%, δηλαδή 140-150 χιλιάδες αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια αφού σε αντίθετη περίπτωση το «φέσι» θα είναι διπλό. Και δε θα εισπράξουν τα μισθώματα και θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μισοί σχεδόν ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν γενικά τους πολλούς φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Οι εκτιμήσεις για το φαινόμενο αυτό που έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αν ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση θα πληγούν καίρια όσοι δεν εισπράττουν μισθώματα από τους ενοικιαστές αλλά κάνουν υπομονή ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από ένα μήνα έως κι ένα χρόνο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν καταφεύγουν άμεσα στα δικαστήρια για έξωση ούτε και εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια από τους πρώτους μήνες καθυστέρησης. Αν, όμως, αυξηθεί δραματικά η φορολόγηση το 2013 τότε και οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να είναι ανεκτικοί με τους μισθωτές τους αλλά και δε θα αντέχουν να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση έσοδα που ποτέ δεν έχουν. Επομένως θα αναγκάζονται να κάνουν εκχώρηση ενοικίων.

Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το ποσό των ενοικίων που έχει «δωριστεί» στο κράτος αφού σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση της οφειλής μπορεί να ξεπερνά τον ένα χρόνο. Επίσης, είναι σημαντικά υψηλότερο το ποσό όταν το ακίνητο αφορά σε επαγγελματική μίσθωση σε σύγκριση με τις κατοικίες. Σε γενικές γραμμές η μεγάλη πλειοψηφία των ανείσπρακτων ενοικίων αφορά σε εμπορικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα οι εκχωρήσεις ενοικίων να ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.

Μειώσεις έως 50%

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ενοικίων είναι δραματική παρά τις μειώσεις που έχουν επέλθει και που κινούνται από 20% έως 50% αλλά και τους διακανονισμούς που γίνονται μεταξύ ιδιοκτητών που δε θέλουν να βλέπουν ξενοίκιαστη την περιουσία τους και επιχειρηματιών όταν αφορά καταστήματα και γραφεία.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιδιοκτητών της Θεσσαλονίκης, μόνος ένας στους πέντε ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του. Δηλαδή πληρώνει στην ώρα του το ενοίκιο κι επίσης δεν θα καθυστερήσει να εξοφλήσει λογαριασμούς του σπιτιού (ΔΕΗ, κοινόχρηστα, νερό).

Σε ό,τι αφορά το χρόνο καθυστέρησης στην καταβολή των ενοικίων αναφορικά με τις κατοικίες ξεπερνούν τους 3 μήνες και μπορεί να φτάσουν τους 8-10 μήνες ενώ στις επαγγελματικές μισθώσεις η καθυστέρηση ξεπερνά το μισό έτος.

Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μπροστά και σε ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο. Πολλοί ενοικιαστές όχι μόνο δεν πληρώνουν τα ενοίκια και τελικά αποχωρούν από το μίσθιο, αλλά αφήνουν χιλιάδες ευρώ «φέσι» από απλήρωτους λογαριασμούς και κοινόχρηστα που ο ιδιοκτήτης δεν προνόησε να μεταφέρει στο όνομα του ενοικιαστή. Όπως αναφέρει ο κ. Παραδιάς, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, τα «φέσια» στα ενοίκια φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 15%-20%. Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι πριν από την κρίση τα ακίνητα που «έβγαιναν» στην αγορά ενοικιάζονταν σε χρόνο ρεκόρ. Σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσουν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος, ειδικά για όσα έχουν επιφάνεια από 120 τ.μ. και πάνω. Οσο για τα επαγγελματικά ακίνητα κάθε είδους, ανάλογα με την περιοχή ο χρόνος κυμαίνεται από 8 μήνες έως και 2 χρόνια.

Αντιδράσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν λόγο για ουσιαστική δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω της φορολογικής επιβάρυνσης. «Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου» τόνισε πρόσφατα ο κ. Παραδιάς. Πρότεινε φορολογικό συντελεστή που να μην υπερβαίνει το 1ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ακόμη ότι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι όπως φαίνεται όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και γενικότερα απρόσοδη περιουσία η οποία συχνά μπορεί να είναι δεσμευμένη από το κράτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα καλούνται να πληρώσουν ετησίως βαρύτατους φόρους για περιουσία που δεν τους αποδίδει απολύτως τίποτε. Τόνισε ακόμη ότι τα τεκμήρια πρέπει να σχεδιαστούν με δίκαιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα οι ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και να αφήνονται «παράθυρα» για φοροδιαφυγή. Ο κ. Παραδιάς σημείωσε επίσης ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση. Διαφορετικά θα καταληστεύσει τους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και τους ανέργους με μοναδικό πόρο κάποιο μίσθωμα, αφαιρώντας τους κάθε ελπίδα για επιβίωση!

H δραματική κατάσταση στην ενοικίαση

•1 εκατ. Eλληνες δήλωναν μέχρι πρόσφατα έσοδα από ενοίκια
•300.00 ακίνητα υπολογίζεται σήμερα ότι είναι ξενοίκιαστα
•150.000 ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
•200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από ένα μήνα έως ένα χρόνο
•Μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής, πληρώνοντας κανονικά και το νοίκι και τους άλλους λογαριασμούς
•15%-20% έχουν αυξηθεί τα «φέσια» μέσα στο 2012
•20% έως 50% μειώσεις στα ενοίκια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης

Οι πάμπλουτοι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν ευρώ φόρο στην Ελλάδα!

Ενώ η ελληνική οικονομία καταρρέει, οι Ελληνες εφοπλιστές με τα εκατομμύρια στην Ελβετία δεν πληρώνουν τίποτα και η κυβέρνηση ...
τους κάνει "πλάτες" τονίζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα στο άρθρο της το οποίο τιτλοφορείται «Ο κλεμμένος θησαυρός», επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους αλλά η κυβέρνηση δεν αντιδρά».
Ο αρθρογράφος μάλιστα παρομοιάζει με σκωπτικό τρόπο την απόδοση των φόρων από τους εφοπλιστές, με το κυνήγι του θησαυρού στο οποίο όπως διευκρινίζει έχει παράδοση στους Έλληνες θαλασσοπόρους και αφηγείται την ιστορία του Ιάσονα με το χρυσόμαλλο δέρας. «Οι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, στην πατρίδα τους όμως δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό τους το εγγυάται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος».
Μιλώντας με αριθμούς ο αρθρογράφος τονίζει ότι από τα 3.760 πλοία που βρίσκονται στην κατοχή Ελλήνων πλοιοκτητών μόνο 862 νηολογούνται με ελληνική σημαία, για φορολογικούς λόγους.
«Σήμερα η ναυτιλία είναι από τους μόνους τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή. Μαζί με τον τουρισμό είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα. Έως και 200.000 άνθρωποι ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Και η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι περίπου το 5%. Εάν οι πλοιοκτήτες εγκαταλείψουν την Ελλάδα απειλούνται 60.000 θέσεις εργασίας» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Η γερμανική εφημερίδα καταγγέλλει για τους λόγους αυτούς το κράτος για διαφθορά και ολιγωρία απέναντι στην αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι από τη φορολόγηση των εφοπλιστών θα μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά ταμεία 9 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται καταλέξει στο επίμαχο άρθρο «οι Έλληνες ολιγάρχες δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα στο διεφθαρμένο κράτος τους».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)