Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ: Δαπανηρή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, η οποία θα απαιτήσει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνένευξη στην ολλανδική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θέλει πραγματικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται ότι είναι και η επιθυμία του λαού. "Αυτό", συνέχισε, "είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάσει του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα".

Τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του "ελληνικού προβλήματος", λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τοποθέτηση Λαγκάρντ έγινε αφού ανακοινώθηκε πως καθήκοντα νέου πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμένος και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπηρεσιακών υπουργών.

Στήριξη ΕΚΤ στις τράπεζες

Μέχρι τις 23 Μαΐου οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πιστωθούν τα 18 δισ. ευρώ -υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF- από το ΤΧΣ. Χθες, αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (μηχανισμός ELA)

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Χθες, εν μέσω έντονης φημολογίας -όπως αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων- ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τις μη βιώσιμες ελληνικές τράπεζες, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (μηχανισμός ELA).

Και όταν πιστωθούν τα 18 δισ. ευρώ -υπό την μορφή ομολόγων του EFSF- από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράξη που θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, θα αντλούν και πάλι ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με επικεφαλής ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και υπογράμμιζαν ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι τυπική.

Στο ερώτημα γιατί η ΕΚΤ «κλείνει» έστω και τυπικά τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν ότι: Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της, για να παρέχει ρευστότητα πρέπει το πιστωτικό ίδρυμα να πληροί τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή 8%.

Ομως λόγω του PSI+, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια. Ετσι, «μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, θα αντλούμε την απαραίτητη ρευστότητα μέσω του ELA, που είναι επίσης μηχανισμός του ευρωσυστήματος», σημείωνε στο ΕΘΝΟΣ κορυφαίος τραπεζίτης. Από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από τον ELA 55 δισ. ευρώ.

Αντλούν ρευστότητα
Ενώ η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντλούν την απαραίτητη ρευστότητα αποκλειστικά μέσω αυτού του μηχανισμού, καθώς εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, βιώσιμες τράπεζες και άρα υπό ανακεφαλαιοποίηση σε πρώτη φάση έχουν χαρακτηριστεί οι: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και μόλις πιστωθούν τα 18 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του EFSF μέσω του ΤΧΣ, θα μπορούν να μετέχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά αφορά μια τυπική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και δεν αλλάζει ή τροποποιεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης ή της προσφυγής τους για κεφάλαια στην ΕΚΤ. Μάλιστα εξηγούσαν ότι, αν μια τράπεζα σήμερα έχει αντλήσει 5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 5 δισ. ευρώ από τον ELA, μέχρι να πιστωθούν τα ομόλογα του EFSF θα φαίνεται να έχει π.χ. 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 8 δισ. ευρώ από τον ELA.

Τα 18 δισ. ευρώ
Το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, οι τέσσερις τράπεζες θα λάβουν, με τη μορφή ομολόγων EFSF, τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησής τους από το ΤΧΣ. Μάλιστα όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, στο πρακτορείο Dow Jones Newswires «τα χρήματα είναι ήδη στο ΤΧΣ και μπορεί να φθάσουν στις τράπεζες μέσα σε ώρες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες». Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί «μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη το αργότερο».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν λάβει βεβαιώσεις από το ΤΧΣ για τα 18 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική θα λάβει 6,9 δισ. ευρώ, η Alpha 1,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. και η Πειραιώς έως 5 δισ. ευρώ.

Μάριο Ντράγκι
«Η ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία που οδηγεί και σε αναλήψεις καταθέσεων, ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε ότι «ο κόσμος θα ήταν πιο ήρεμος εάν μπορούσε να δει ότι τα λεφτά έχουν ήδη πάει στις τράπεζες. Αλλά δεν μπορούμε να βιάσουμε τις εξελίξεις και να παραβούμε τους νόμους ή να κάνουμε λάθη, καθώς εμπλέκονται 18 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά τους οι Ελληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν τις εκροές καταθέσεων «διαχειρίσιμες» μέχρι στιγμής και εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις αντοχές του συστήματος, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες πως «επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εφόσον η Συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο από το ευρώ, δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο -σύμφωνα με το Reuters- εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε «ουδέν σχόλιο».

«Πάγωσαν» οι ιδιωτικοποιήσεις

Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός του 2012 και είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους εταίρους της για την κάλυψη τόκων και χρεολυσίων, σύμφωνα με το Μνημόνιο

Ανέφικτος είναι πλέον ο στόχος για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2012 και είναι ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους εταίρους της για το τρέχον έτος.

Κι αυτό καθώς «παγώνει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που δεν μπορεί να προκύψει πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Η απόφαση για «πάγωμα» του προγράμματος προκάλεσε τη δυσφορία των εκπροσώπων της Ευρωζώνης, οι οποίοι συμμετέχουν ως παρατηρητές στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Τα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων θα διοχετεύονταν για την κάλυψη τόκων και χρεολυσίων, μέσω του ειδικού λογαριασμού που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου.

Χρηματοδότηση
Γίνεται έτσι αντιληπτό πως αν χαθεί ο ποσοτικός στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης για να καλύψει τις ανάγκες της.

Πιο αναλυτικά, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως «κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου και μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απέχει από τη λήψη αποφάσεων οι οποίες είναι δεσμευτικές για το μέλλον».

Η απόφαση αυτή εξέπληξε τους δύο παρατηρητές της Ευρωζώνης στο Ταμείο, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, η απόφαση «ελήφθη παρά την προσπάθεια του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της λήψης αποφάσεων για τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που είναι απλώς προπαρασκευαστικές πράξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκρατικοποιήσεις «παγώνουν» μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο Δ.Σ. του Ταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών το Ταμείο θα προχωρούσε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 34% της ΕΥΑΘ.

Διαγωνισμοί
«Παγώνουν» και τα 3 δισ. ευρώ

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιώπη και Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) και την πώληση των Κρατικών Λαχείων και της ΔΕΠΑ.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση μέρους του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν έχει συμβεί και όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το δ' τρίμηνο του έτους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί πώληση για το τρέχον έτος και θεωρείται απίθανο μέσα στο δεύτερο 6μηνο του έτους να εξασφαλιστούν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, που είναι και ο στόχος για το 2012. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πωλήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2011 τα έσοδα από από αποκρατικοποιήσεις έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις κρίσιμες Συνόδους του ΝΑΤΟ στις 20-21 Μαΐου και της ΕΕ για την ανάπτυξη στις 23 Μαΐου.

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με αμιγώς μη πολιτικά πρόσωπα συγκροτείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μετά το νέο «ναυάγιο» στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου δεν κατέστη δυνατό να συναινέσουν τα κόμματα σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχε γράψει από χθες το «Εθνος», να δώσει εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένο.

Ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός, με τριάντα έξι χρόνια σημαντικής θητείας στο δικαστικό σώμα που στις 30 Ιουνίου, συμπληρώνοντας το ανώτατο όριο ηλικίας (67ο έτος), αποχωρεί από τη δικαιοσύνη έχοντας φθάσει στα κορυφαία κλιμάκιά της ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (την τελευταία 3ετία), αλλά και ως πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου την τελευταία δικαστική χρονιά, ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός χθες το βράδυ.

Υστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η σύνθεση της νέας, ολιγομελούς και με τη συμμετοχή κυρίως πανεπιστημιακών, κυβέρνησης, η οποία είναι η εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Παναγιώτης Πικραμμένος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παύλος Αποστολίδης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντώνιος Μανιτάκης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γεώργιος Ζαννιάς
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πέτρος Μολυβιάτης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Φράγκος Φραγκούλης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ιωάννης Στουρνάρας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Γρηγόριος Τσάλτας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Σίμος Σιμόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αντώνιος Ρουπακιώτης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Χρήστος Κίττας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ναπολέων Μαραβέγιας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΩΜΑΤΩΝ
Χρήστος Γεραρής
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ελευθέριος Οικονόμου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τατιάνα Καραπαναγιώτη
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντώνιος Αργυρός

Το αντίο του Παπαδήμου στους Έλληνες με ανοιχτή επιστολή

Ο Λουκάς Παπαδήμος λίγες ημέρες πριν τις νέες εκλογές τονίζει με νόημα ''μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή.

"Παρέδωσα πριν από λίγη ώρα στον νέο Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα την οδηγήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Θα ήθελα με την αποχαιρετιστήρια αυτή επιστολή να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είχα τη σπάνια τιμή να υπηρετήσω την πατρίδα μου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Ανέλαβα ως Πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου, κάτω από δραματικές συνθήκες που συμπυκνώνονταν σε μια διπλή απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση συνεργασίας μού ανέθεσαν συγκεκριμένους στόχους:

- να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και να ανακτηθεί η διεθνής της αξιοπιστία,

- να εγκριθεί ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ,

- να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές (PSI), η οποία οδήγησε στη μείωσή του κατά περίπου 106 δισ. ευρώ,

- να καταρτιστεί ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012-14, που αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των παραπάνω,

- να γίνουν εκλογές μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύριου έργου.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από ισχυρή και μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση, επιδιώκει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εκσυγχρονιστούν οι δομές του κράτους.

Mε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Barroso εξασφαλίσαμε ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, την καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, τη διοχέτευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επανεκκίνηση μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει.

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να ενισχυθεί η ευρωστία τους, η εμπιστοσύνη των καταθετών και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, εφόσον δεν ανατραπούν από άλλου είδους εξελίξεις, θα εκδηλωθεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες.

Στο διάστημα αυτό, στη βαθύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και σε πρωτόγνωρες πολιτικές συνθήκες, πολίτες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε όλη τη χώρα, συνέχισαν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Το μέγεθος της προσαρμογής και το υψηλό κοινωνικό κόστος αντανακλούν κυρίως τις σωρευμένες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε στηριχτεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν βιώσιμο.

Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δεν ήταν «για ένα πουκάμισο αδειανό». Έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρώ. Έγιναν προκειμένου να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση της στον πυρήνα των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, που για πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν πόλο δημοκρατίας, κοινωνικού κράτους και οικονομικής ευημερίας, με διακριτή θέση σε όλο τον πλανήτη.

Με την ψήφο της στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Κάθε τροποποίηση, με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν, πρέπει να επιδιωχθεί σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους. Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών. Σε μια εποχή όπου πολλές χώρες, και στη γειτονιά μας, καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν τραγικό εμείς να βρεθούμε σε μια αντίστροφη πορεία εξόδου.

Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν από το χάος που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας.

Εάν συνεχίσουμε την προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας, η ύφεση και η κρίση θα ξεπεραστούν. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη σταθερότητα, σε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Είναι κρίσιμο η χώρα να μην έχει καταστεί θύμα μοιραίων αποφάσεων που θα την καταδικάσουν σε μια πορεία πολύ περισσότερο επικίνδυνη και ίσως μη αναστρέψιμη. Είναι κρίσιμο η προσαρμογή της οικονομίας μας να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια και όχι σε βάθος δεκαετιών. Είναι κρίσιμο να γίνει σε συντονισμό με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία και αυτά αναζητούν πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για να ξεφύγουμε από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας δεν είναι αγώνας μάταιος. Έχει αποτελέσματα που αναγνωρίζονται. Οι εταίροι θα μας στηρίξουν όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ευρωζώνης. Η συμμετοχή στο ευρώ έχει κανόνες, γιατί οι πράξεις και παραλείψεις της κάθε χώρας έχουν συνέπειες για όλους. Η αλληλεγγύη των εταίρων προϋποθέτει ότι κι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο.

Η Ενωμένη Ευρώπη υπήρξε το μέγιστο επίτευγμα των γενεών που έζησαν τη φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η συμμετοχή στον πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών, της ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν κορυφαία κατάκτηση της Ελλάδας μετά το 1974. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας έχουμε χρέος πατριωτικό, ιστορικό και κοινωνικό, να το προστατεύσουμε και να το υπερασπιστούμε. Δεν είναι μια αφηρημένη ή μόνον οικονομική ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περικλείει αξίες, πολιτισμό, τρόπο ζωής, ευημερία, ελευθερία λόγου και ιδεών, πολιτική υπόσταση στον διεθνή χώρο και αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας.

Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε όχι μόνον οικονομική καταστροφή αλλά και ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα.

Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι δίνουν τη μάχη για να ξεπεραστεί μια δεινή κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Μια κρίση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που πολιτικές δυνάμεις, από τη Δεξιά έως την Αριστερά, πάλεψαν στο παρελθόν να το δημιουργήσουν. Παραμένοντας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και όχι μόνοι στο περιθώριο, θα μπορούμε να υπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας, προς όφελος του λαού και των επόμενων γενεών. Θα μπορούμε επίσης να συμβάλλουμε καλύτερα στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης σταθερότητας, ανάπτυξης και συνοχής.

Και ας μην ξεχνάμε: Ό,τι και να προκύψει στις 17 Ιουνίου, όσες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα μας ενώνει πάντοτε η Ελλάδα. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και αλληλεγγύη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)