Εκπλήξεις και ανατροπές για τις συντάξεις, στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα με 118 άρθρα που κατέθεσε την Τρίτη (29/08/2017) στην Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Οι διατάξεις κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης που κατέθεσαν αίτηση πριν τις 31/12/2014 καθώς με το νέο τρόπο υπολογισμού της αλλάζει η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών (με χαμηλότερο συντελεστή 0,45 επι του μέσου όρου των αποδοχών) με αποτέλεσμα να προκύπτουν περικοπές που θα αγγίξουν το 25%.
Ωστόσο, με την διάταξη αυτή θα ξεμπλοκάρει η απονομή των 127.000 εκκρεμών συντάξεων που είχαν κολλήσει στο ΕΤΕΑΕΠ γιατί δεν υπήρχε μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των συντάξεων αυτών.

Τι θα γίνει με τις εισφορές και τις συντάξεις στο Δημόσιο

Οι δεκάδες ασφαλιστικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο – σκούπα προβλέπουν επίσης την εξαίρεση της προσωπικής διαφοράς από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ειδικών μσθολογίων στο Δημόσιο. 
Αυτό οδηγεί σε μειωμένη σύνταξη αλλά και στην αύξηση του ποσοστού εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με παράλληλη αλλαγή της βάσης υπολογισμού.
Πιο αναλυτικά:
  • Ορίζεται ότι στο Δημόσιο το συνολικό ποσοστό της μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%
  • Στα νέα ειδικά μισθολόγια για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών δεν υπολογίζεται η προσωπική διαφορά του άρθρου 155 παρά μονον οι αποδοχές για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές και από τους εργαζόμενους και από τον εργοδότη
  • Αναγνωρίζεται ότι το δικαίωμα στην σύνταξη είναι απαράγραπτο
  • Ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης αγροτών θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ εφόσον εξαγοραστεί με μηνιαία εισφορά 20% επι του 70% του κατώτατου μισθού
  • Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού των εισφορών τους ποσό μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα τους με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος
  • Προβλέπεται ο συμψηφισμός και στην συνέχεια η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθείσων εισφορών
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της επικουρικής σύνταξης για τους μέχρι 31/12/2013 ασφαλισμένους οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 01/01/2015 και εφεξής. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως και τις 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση το υφιστάμενο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%) το οποίο για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υποβλήθηκαν σε εισφορές υπερ επικουρικής ασφάλισης.
Ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται:
α) για τους μισθωτούς ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου που υπόκεινται σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης από το 2002 έως το 2014.
β) Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το εισόδημα που υπόκειται σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου από το 2002 έως το 2014.
γ) Επανακαθορίζονται οι μηνιαίες κρατήσεις των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων οι οποίες ορίζονται από 01/01/2017 σε ποσοστό 4,5% επι των συντάξιμων αποδοχών οπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη. (Στην πράξη αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς αλλά μειώνεται η βάση για κάποιες περιπτώσεις επι των οποίων υπολογίζονται οι υψηλότερες εισφορές).
Από την 01/01/2017 και εφεξής υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ γιατροί και μηχανικοί από την ημερομηνία έναρξης στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι την διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.