Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

"Έφυγε" ο Φαιδών Ματθαίου

Ο Φαίδων Ματθαίου θεωρείται δίκαια από πολλούς ως ο πατριάρχης του Ελληνικού μπάσκετ. Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου το 1924 στην Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε από νωρίς με πολλά σπορ με την φανέλα του Άρη (πετοσφάιριση, πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αναβάτης σε αγώνες μοτοσυκλετών και ήταν μέλος των εθνικών ομάδων μπάσκετ και κωπηλασίας.

Είναι από τους ελάχιστους αθλητές παγκοσμίως, που έχει πάρει μέρος σε δύο Ολυμπιάδες, σε δύο διαφορετικά αθλήματα. Το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στο Ελσίνκι στο μπάσκετ.

Στο μπάσκετ ξεκίνησε στον Άρη ως σέντερ, το 1949 πήγε στο Παναθηναϊκό και κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1950, 1951, 1954). Το 1955 έπειτα από διαφωνία με συμπαίκτες του στον Παναθηναϊκό, πήγε στον Πανιώνιο, στη συνέχεια στον Σπόρτιγκ, μετά επέστρεψε στον Πανιώνιο, στη συνέχεια στην Ίνις Βαρέζε και στο τέλος στον Άρη, όπου αγωνίστηκε ως πλέι μέικερ!

Φορούσε πάντα την φανέλα με το Νο1, ενώ με την Εθνκή Ελλάδος, αγωνίστηκε σε 44 αγώνες και σημείωσε συνολικά 539 πόντους (μ.ο. 12). Έπαιξε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της εθνικής το 1949 στο Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου (Ελλάδα- Ολλανδία 46-28, 15/5/1949) και ήταν επίσης προπονητής στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος γυναικών.

Ως παίκτης κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια (Ευρωμπάσκετ 1949 και Μεσογειακούς 1955), καθώς και τρία πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό. Αργότερα, ως προπονητής πέρασε από τον πάγκο της Εθνικής Ανδρών και γυναικών, μεταξύ άλλων. Αλησμόνητος είναι ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών κατά τον οποίο ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και προέτρεψε τους αθλητές του να κουρευτούν γουλί (video) και να κερδίσουν τον τελικό του 1984 που όλοι πίστευαν ότι θα κερδίσει άνετα ο Άρης.

Η κηδεία του Φαίδωνα Ματθαίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

Ο Φιλόξενος Βαλβέρδε...

Κλείνουν τώρα και τις βιβλιοθήκες των σχολείων

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (750/Φ 2।2/2-9-11) που κοινοποιείται αυτές τις μέρες στα σχολεία διατάσσεται «η παράδοση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών βιβλιοθηκών» και καλεί τους εκπαιδευτικούς-υπεύθυνους των βιβλιοθηκών να «παραδώσουν τα κλειδιά».

Σε μια σχολική χρονιά που ξεκινά με καταλήψεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων αντί βιβλίων άρχισαν τα μαθήματα με φωτοτυπίες και dvd, το υπουργείο, όπως καταγγέλλει ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, έρχεται να βάλει λουκέτο στον θεσμό των σχολικών βιβλιοθηκών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ «το κλείσιμο των βιβλιοθηκών έχει ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια. Είναι περίεργο, πικρό αλλά αληθινό.

Μια υπουργός Παιδείας που επαγγέλλεται το «νέο» στην εκπαίδευση να υπογράφει την ληξιαρχική πράξη θανάτου των σχολικών βιβλιοθηκών»

Πέτρος Κατσάκος

O LIONEL MESI κρεμασε τα...βατραχοπέδιλά του...

Η λύση για την απαλλαγή από το νέο τέλος ακινήτων...

Για 6 δοσεις χασαμε 4 μισθους.....

Για 10 δοσεις ποσους μισθους θα χασουμε?

Πόσο βαθιά θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη για τα νέα τέλη

Το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου υποχρεούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων (και) τα νέα τέλη. Πώς υπολογίζονται και ποια αυτοκίνητα τη "γλιτώνουν"

Πολίτες να παραδίδουν πινακίδες κατά εκατοντάδες αναμένεται να δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς εν μέσω φοροκαταιγίδας, έρχονται και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Για τα ΙΧ αυτοκίνητα, που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 21 Οκτωβρίου του 2010 και τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, ανεξαρτήτου ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησης στην Ελλάδα, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Για αυτοκίνητα έως:

έως 300 (κυβ. εκ.) τέλη 22 ευρώ

από 301 έως 785 (κυβ. εκ.) τέλη 55 ευρώ

από 786 έως 1071 (κυβ. εκ.) τέλη 120 ευρώ

από 1.072 έως 1.357 (κυβ. εκ.) τέλη 135

από 1.358 έως 1.548 (κυβ. εκ.) τέλη 240 ευρώ

από 1.549 έως 1.738 (κυβ. εκ.) τέλη 265 ευρώ

από 1.739 έως 1.928 (κυβ. εκ.) τελη 300 ευρώ

από 1.929 έως 2.357 (κυβ. εκ.) τέλη 660 ευρώ

από 1.358 έως 3.000 (κυβ. εκ.) τέλη 880 ευρώ

από 3.001 έως 4.000 (κυβ. εκ.) τέλη 1.110 ευρώ

από 4.001 και άνω (κυβ. εκ.) τέλη 1.320 ευρώ

Για τα ΙΧ αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου του 2011, ο υπολογισμός των τελών προκύπτει από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).

Πιο συγκεκριμένα:

Για αυτοκίνητα από:

0 έως 100 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 0,00 ευρώ

101 έως 120 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 0,90 ευρώ

121 έως 140 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 1,10 ευρώ

141 έως 160 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 1,70 ευρώ

161 έως 180 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 2,25 ευρώ

181 έως 200 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 2,55 ευρώ

201 έως 250 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 2,80 ευρώ

Άνω των 251 (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) τέλη 3,40 ευρώ

Σημειώνεται ακόμη, πως όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των τελών, επιλέγοντας να τα ακινητοποιήσουν.

Η σχετική αίτηση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους στην Εφορία, με την ταυτόχρονη προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος.

Εν συνεχεία, με το χαρτί της Εφορίας, μπορεί να διακοπεί η ασφάλιση, με επιστροφή μάλιστα του ανεκτέλεστου μέρους των ασφαλίστρων, μέχρι την αρχική λήξη του συμβολαίου είτε ήταν 6μηνης είτε ετήσιας διάρκειας.

Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες σκαφών, με δήλωση στο οικείο Λιμεναρχείο, από όπου θα λάβουν βεβαίωση ακινητοποίησης και θα γλιτώσουν το τεκμήριο των αντίστοιχων μηνών του 2011 και όσων μηνών του 2012 μείνουν ακινητοποιημένα.

Στο στόχαστρο όσοι διαφώνησαν με το ύψος του ελλείμματος

Μετά τη Ζωή Γεωργαντά και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζει ότι είχε διαφωνήσει για το έλλειμμα. Αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση προσωπικών δεδομένων και την αποδίδει στη στάση που κράτησε

Επέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε η αντιπολίτευση για το ζήτημα με το έλλειμμα "μαϊμού" (;) και η επέμβαση ήρθε αλλά όχι προς την κατεύθυνση της έρευνας.

Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις, μετά την απίστευτη καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά, περί διόγκωσης του ελλείμματος για να επιβληθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, η Δικαιοσύνη ξαφνικά πήρε μπροστά και "ξεσκονίζει" όλα τα πρώην μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, μετά από δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με αφορμή καταγγελίες του προέδρου της Αρχής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη πριν από έναν χρόνο, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και απόσπαση από αυτό στοιχείων της υπηρεσίας.

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία έστρεφε το ενδιαφέρον του εισαγγελέα στον αντιπρόεδρο της Αρχής Νίκο Λογοθέτη, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που πρόσφατα κατέληξε στην άσκηση ποινικής σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του κ. Λογοθέτη για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Συνδέει τις κατηγορίες με τη διαφωνία του

Ο κατηγορούμενος πλέον, αντιπρόεδρος της Αρχής αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον κ. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείμματος της χώρας.

Υποστηρίζει ότι το έλλειμμα εμφανίστηκε να φθάνει στο 15%, ποσοστό που κατά τον ίδιο είναι διογκωμένο. Αναφέρει επίσης πως για το θέμα είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης υποστηρίζει πως στον υπολογιστή, μέσω του οποίου φαίνεται να έγινε η παραβίαση, έχουν πρόσβαση δέκα εργαζόμενοι της Αρχής.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έπαυσε με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, με εξαίρεση τον πρόεδρο της αρχής κ. Γεωργίου.

Οι 12 ομάδες του προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ

Γνωστές έχουν γίνει 10 από τις 12 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο ποολυμπιακό τουρνουά μπάκετ και θα διεκδικήσουν τις τρεις τελευταίες θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, με το προκριματικό τουρνουά να διεξάγεται από τις 2 ως τις 8 Ιουλίου 2012, πιθανότατα στο Πουέρτο Ρίκο.

Οι ομάδες του προολυμπιακού τουρνουά

Ευρώπη (4): Ρωσία, ΠΓΔΜ, Λιθουανία, Ελλάδα
Αμερική (3): Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα
Αφρική (2): Ανγκόλα, Νιγηρία
Ασία (2): Η 2η και η 3η του Πανασιατικού Πρωταθλήματος της Κίνας, που ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου
Ωκεανία (1): Νέα Ζηλανδία

Οι 9 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Διοργανώτρια: Μεγάλη Βρετανία
Πρωταθλήτρια Κόσμου: ΗΠΑ
Ευρώπη (2): Ισπανία, Γαλλία
Αμερική (2): Αργεντινή, Βραζιλία
Αφρική (1): Τυνησία
Ωκεανία (1): Αυστραλία
Ασία (1): Η πρωταθλήτρια του Πανασιατικού Πρωταθλήματος

Το «μπάλωμα» ανοίγει νέες τρύπες

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Το δυσβάστακτο βάρος των πολλαπλών έκτακτων εισφορών και τελών, με αποκορύφωμα το τελευταίο ειδικό τέλος στα ακίνητα, πνίγει τους πολίτες θέτοντας εν αμφιβόλω την είσπραξή τους. Στο τριπλό εκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών σε εισόδημα και τεκμήρια (αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες) θα προστεθεί η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικά χρήσεων, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και το νέο τέλος στα ακίνητα.

Η υφαρπαγή τουλάχιστον ενός μηνιαίου μισθού (χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ εστίασης κ.λπ.), και μάλιστα σε μια οικονομικά δύσκολη χρονική περίοδο, κατά την οποία αρκετοί έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά (810.821 άτομα οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει τα χαράτσια.

«Ουκ αν λάβοις...»

Τον κίνδυνο να γυρίσει «μπούμερανγκ» η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ανησυχεί και αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της μεγάλης αγανάκτησης των πολιτών, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφύγουν ακόμη και δικαστικά. Είναι γνωστή άλλωστε η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν να εξοφλήσουν τα σημειώματα που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Στα 4,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα μόνο από το τριπλό εκκαθαριστικό και το τέλος ακινήτων, που επιδιώκει η κυβέρνηση να πάρει από τις τσέπες των φορολογουμένων.

Οι επιπτώσεις της άρνησης πληρωμών είναι ουκ ολίγες, όπως όμως και οι εναλλακτικές κινήσεις που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι-καταναλωτές:

Το «τράτο» της διακοπής

1Η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα ξεκινάει από τον Οκτώβριο με τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπή ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να γίνει αν δεν παρέλθει διάστημα 44 ημερών (30 εργάσιμες + 14 ημέρες ύστερα από προειδοποίηση) από την ημέρα που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Στην πράξη μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, επειδή η ΔΕΗ ειδοποιεί τους πελάτες της μέσω του επόμενου λογαριασμού που θα τους αποστείλει έπειτα από δύο μήνες.

Αν τώρα αλλάξει ο Κώδικας, δεδομένου ότι ο καινούργιος βρίσκεται σε διαβούλευση, θα ορίζονται ακόμη μεγαλύτερες προθεσμίες, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάνουν μέχρι και έξι μήνες, και κυρίως θα προβλέπεται ειδική πρόνοια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η πληρωμή του τέλους των ακινήτων, που εξοφλείται σε δύο δόσεις, συνδέεται άμεσα με την παροχή του ρεύματος. Η μη πληρωμή του θα οδηγήσει σε διακοπή ρεύματος έπειτα από περίπου ενάμιση μήνα.

Εν τούτοις το τρικ της προκαταβολής του 25% του συνολικού τέλους από τη ΔΕΗ ή από άλλο προμηθευτή στο Δημόσιο μπορεί να μεταθέσει ουσιαστικά το πρόβλημα στην εταιρεία παροχής ρεύματος όχι μόνο από τη μη πληρωμή λογαριασμών, αλλά και από τη διακοπή παροχών κυρίως κενών ακινήτων.

Τριπλή κεραμίδα

2Το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα είναι το έτερο μεγάλο χαράτσι που άρχισαν ήδη να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Περιλαμβάνει τον κεφαλικό φόρο ή εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα, την έκτακτη εισφορά στα τεκμήρια και το τέλος επιτηδεύματος. Η εξόφλησή του ξεκινάει από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ή να εξοφληθεί εφάπαξ όλο το ποσό με την έκπτωση του 5%.

Η μη πληρωμή του τριπλού εκκαθαριστικού τι σημαίνει; Θα καταστεί ληξιπρόθεσμο στο τέλος του έτους. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα κατόπιν να απευθυνθεί στην εφορία και να ζητήσει διακανονισμό, δηλαδή να το εξοφλήσει σε δόσεις με τη μηνιαία προσαύξηση.

Οσοι δεν το πληρώσουν καθόλου αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μέτρα, κατάσχεση και πλειστηριασμό. *

Το έκτακτο τέλος επιβαρύνει ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα μέχρι σήμερα

Εκπτώσεις στο μειωμένο τέλος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πρόστιμα για τους προμηθευτές που δεν θα εισπράξουν το τέλος και τρικ προκαταβολής του 25% στο Δημόσιο περιλαμβάνει η τροπολογία επιβολής από τον Οκτώβριο του ειδικού τέλους στα ακίνητα για την είσπραξη 5,2 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012.

Η τροπολογία που εντάχθηκε στο τραπεζικό νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή προβλέπει:

1 Το έκτακτο ειδικό τέλος επιβαρύνει τα ακίνητα που ήταν ηλεκτροδοτούμενα στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 και για του χρόνου όσα θα ηλεκτροδοτούνται την 28 Απριλίου 2012.

2 Το τέλος ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, της τιμής ζώνης της περιοχής και του συντελεστή προσαύξησης-παλαιότητας.

3 Επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής του ακινήτου.

4 Ο ενοικιαστής του ακινήτου μπορεί να πληρώσει το τέλος μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ και στη συνέχεια να συμψηφίσει την οφειλή αυτοδικαίως με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Δεν ξεκαθαρίζεται με την τροπολογία τι θα γίνει στην περίπτωση που ο σημερινός χρήστης ή ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πληρώσει το ρεύμα για λογαριασμό που είναι στο όνομα παλαιού ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη. Το χρέος θα καταστεί ληξιπρόθεσμο στον παλαιό ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη;

Ασαφές και ως προς το αν το τέλος θα επιβληθεί στις βιομηχανίες, σε ξενοδοχεία, καθώς και σε όσους έχουν εργοταξιακό ρεύμα.

5 Μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τ.μ. θα πληρώσουν μόνο οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ τη διετία 2010-2011, ανάπηροι ή πολίτες που βαρύνονται φορολογικά από ανάπηρους εφόσον το ακίνητο είναι μέχρι 200 τ.μ. και έχει τιμή ζώνης μέχρι 3.000 ευρώ. Για τα ακίνητα των ευπαθών ομάδων ισχύει συντελεστής προσαύξησης-παλαιότητας 1.

6 Οι ευπαθείς ομάδες για να εξαιρεθούν πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ σχετική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να κοινοποιήσει τα στοιχεία τους στη ΔΕΗ και στους άλλους προμηθευτές.

7 Η ΔΕΗ και ο προμηθευτής αποδίδει το ειδικό τέλος εντός 20ημέρου από τη λήξη του μήνα κατά τον οποίο εισπράχθηκαν οι λογαριασμοί. Η ΔΕΗ και οι προμηθευτές μπορεί να δίνουν ακόμα και προκαταβολές του 25% του τέλους στο Δημόσιο έναντι των ποσών που θα αποδοθούν.

8 Αν δεν πληρωθεί το τέλος, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και δεν το επαναχορηγεί μέχρι να εξοφληθεί ο λογαριασμός. Σε περίπτωση μη εξόφλησης, ο προμηθευτής ενημερώνει το Δημόσιο έχοντας διαγράψει πριν τον πελάτη. Οπότε ανοίγει ο δρόμος από το Δημόσιο για να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

9 Ο καταναλωτής δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αν δεν εξοφλήσει πρώτα το λογαριασμό μαζί με το τέλος στη ΔΕΗ.

10 Αν ο προμηθευτής δεν αποδώσει το τέλος και δεν διακόψει τη σύνδεση, τότε θα το πληρώσει αυτός στο Δημόσιο με προσαύξηση 25%.

11 Εξοφλείται σε δυο ισόποσες δόσεις για φέτος, τον Οκτώβριο 2011 και τον Ιανουάριο 2012, και του χρόνου σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

12 Οι προμηθευτές παίρνουν προμήθεια 0,25%.

13 Εξαιρούνται κτίρια ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις, θρησκευτικά νομικά πρόσωπα για λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο, νομικά πρόσωπα για θρησκευτικό, εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και κοινωφελή σκοπό, νομικά πρόσωπα για γήπεδα ή χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, πρεσβείες και προξενεία, κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, διατηρητέα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποδίδουν εισόδημα, χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, καθώς και στάβλοι για οικιακές ανάγκες.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κάψτε τα ειδοποιητήρια-ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια

«Κάψιμο των ειδοποιητηρίων για τον έκτακτο κεφαλικό φόρο» περιλαμβάνεται στις κινητοποιήσεις που ανήγγειλε από την ερχόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεδρίασε χθες και αποφάσισε συντονισμό και δράση ενάντια σε «μισθολόγιο-φτωχολόγιο», εργασιακές εφεδρείες και κεφαλικούς φόρους। Ξεκινούν την Τρίτη με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα καούν ειδοποιητήρια της Εφορίας, και συνεχίζουν με 4ωρη στάση την ερχόμενη Πέμπτη (11.30-15.30), αποχή από κάθε εργασία το Σαββατοκύριακο (24-25/9) και κορύφωση με καταλήψεις και αποχή, όταν κατατεθεί το μισθολόγιο για ψήφιση από τη Βουλή.

ΓΕΝΟΠ: Προσφυγή στα δικαστήρια και άρνηση διακοπής ρεύματος

**ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ * ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ 30 ΔΙΣ.

Με τριπλό μπλόκο στην έκδοση, την αποστολή και την είσπραξη του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προτίθεται η ΓΕΝΟΠ να εμποδίσει την επιβάρυνση εκατομμυρίων καταναλωτών και την πιθανή, όπως υποστηρίζει, οικονομική καταβαράρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Με βασικό επιχείρημα ότι οι καταναλωτές υφίστανται εκβιασμό μέσω της απειλής διακοπής της ηλεκτροδότησής τους, η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας της επιβολής τέλους μέσω των λογαριασμών, και κάλεσε τους καταναλωτές να μην πληρώσουν, καθώς στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση νομιμοποιείται να εισπράττει φόρους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, κάλεσε τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησής τους και προθυμοποιήθηκε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, σε συνεργασία με το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας και τα τοπικά πρακτορεία της ΔΕΗ, ώστε να παρεμποδιστεί η έκδοση εντολών διακοπής, αλλά και κάθε ενέργεια αποσύνδεσης των καταναλωτών από το δίκτυο μέσω τεχνικών της ΔΕΗ ή των εργολάβων. Για το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να υποστούν κυρώσεις, επειδή θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο, ο ίδιος απάντησε: «Ας μας απολύσουν».

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, βάσει των νόμων 25/75, 429/76, και 1080/80, να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των δημοτικών τελών και Δημοτικού Φόρου και, βάσει του Ν. 2130/93, το τέλος ακίνητης περιουσίας και να διακόπτει την παροχή, εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη.

Κατακόρυφη αύξηση

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ, για να καταδείξει την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, προκύπτει κατακόρυφη αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί συνολικά 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος για συνολικές οφειλές άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Οι εντολές φέτος είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 (743.826), ενώ από τις 909.782 εντολές εκτελέστηκαν οι 174.926, καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος ώστε να αποφύγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους, οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση, ενώ συνολικά 60.344 καταναλωτές -ανάμεσά τους και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν ή διαμερίσματα που ξενοικιάστηκαν- ζουν στο σκοτάδι.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα των καθυστερούμενων λογαριασμών και των αποσυνδέσεων είναι ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και έφτασαν 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

«Μας έλεγαν πως θα βγούμε στις αγορές»

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο -σε περίπτωση που ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων- να μην εισπραχθεί η επόμενη δόση του δανείου και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση μάς είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

* Τη στάση της ΓΕΝΟΠ στήριξε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα χθες επισκέφθηκε τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πατριωτική και όχι παράνομη τη στάση της ΓΕΝΟΠ» και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει τα 140 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο από απλήρωτους οργανισμούς της ΔΕΗ.

Η δημιουργία μιας «κοινωνικής ασπίδας προστασίας» μπορεί να βοηθήσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το «χαράτσι» των ακινήτων, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μια βασική αρχή του Συντάγματος ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα». Οπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «δεν μπορεί να φορολογείται το ίδιο ένας που έχει ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή 100 τ.μ. και έχει 50 ευρώ στην τράπεζα με έναν άλλον που έχει 500 χιλιάδες ευρώ και μετοχές και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αν θέλουν λοιπόν να κόψουν σε κάποιον το ρεύμα, να το κόψουν στους εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστάνε 30 δισ. και τους ξεμπερδεύουν με μια μικρή περαίωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ή θα υποκινήσει «ένα κίνημα ανυπακοής». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει νόημα να το στηρίξουμε και να το υποκινήσουμε. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οποιος δεν έχει, είτε του πούμε πλήρωσε είτε δεν του το πούμε, δεν θα πληρώσει. Μη διανοηθούν, μην τολμήσουν να βυθίσουν στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά φτωχών και περιθωριοποιημένων. Θα μας βρουν μπροστά τους».

* Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)