Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σνάιντερ: "Θέλετε 15 χρόνια για να πατάξετε τη διαφθορά"

"Διαφθορά σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, εμφανίζεται σε χώρες όπως η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία", δήλωσε ο αυστριακός ακαδημαϊκός.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σνάιντερ είπε ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί 10 με 15 χρόνια για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και παραοικονομίας".

"Πρέπει να κάνετε μια νέα αρχή με μια καινούρια κυβέρνηση. Αν συνεχίσετε έτσι η χώρα σας θα καταρρεύσει", σημείωσε.

Η διαφθορά, η διόγκωση της παραοικονομίας και η κατεύθυνση του χρήματος προς την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις αποτελούν, σύμφωνα με τον βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Ο κ. Σνάιντερ επικαλέστηκε τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας βάσει των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση σε ζητήματα διαφάνειας.

Τι είναι τα ευρωομόλογα και πώς επηρεάζουν την Ελλάδα

Τα ευρωομόλογα ή αλλιώς "ομόλογα σταθεροποίησης" είναι αξιόχρεα που προτείνεται να εκδοθούν από κοινού από τις 17 χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται δηλαδή για επενδυτικά προϊόντα με τα οποία ο αγοραστής δανείζει ένα συγκεκριμένο ποσό στον εκδότη του ευρωομολόγου - σε αυτήν την περίπτωση σε όλες τις χώρες του ευρώ - για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ένα προσυμφωνημένο επιτόκιο.

Η ιδέα για την έκδοση ευρωομολόγου προέκυψε από ένα άρθρο των οικονομολόγων Jakob von Weizsäcker και Jacques Delpla, τον Μάιο του 2010, οι οποίοι πρότειναν ως λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη την χρησιμοποίηση ενός μείγματος παραδοσιακών κρατικών ομολόγων και κοινών ευρωομολόγων.

Με αυτόν τον τρόπο, έλεγαν οι δύο οικονομολόγοι, θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση χρέους στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες παράλληλα θα έπρεπε να πάρουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σύμφωνα με την πρότασή αυτή, η Ευρωζώνη θα εξέδιδε ευρωομόλογα που θα αντιστοιχούσαν σε χρέος που θα έφτανε έως το 60% του συνολικού ΑΕΠ τους, με αποτέλεσμα το χρέος των χωρών αλλά και το επιτόκιο δανεισμού να γίνει κοινό για όλους.

Τα ευρωομόλογα θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους για τις ασθενέστερες οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγούσε και σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία.

Και αυτό γιατί με τα ευρωομόλογα, το χρέος γίνεται κοινό για όλους, δηλαδή η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυάται και την αποπληρωμή των χρεών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από την γερμανική κυβέρνηση που μέχρι στιγμής έχει την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) και δανείζεται με πολύ μικρότερα επιτόκια από ότι αυτές οι χώρες..

Την ιδέα αυτή υιοθέτησε και η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2011, αλλά δεν έγινε δεκτή καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος και ο τότε Γάλλος πρόεδρος την απέρριψαν, χωρίς πολλές συζητήσεις.

Το θέμα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και αναμένεται να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις.

Ολάντ: "Πείτε στους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη"

Τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν, από κοινού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει γι΄ αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μεσολαβήσουν ώστε να ακουσθεί η φωνή τους στην Ελλάδα και να πεισθούν ότι "μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας".

"Θα κάνω ό,τι μπορώ", είπε, "από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη", είπε Ο Γάλλος πρόεδρος.

"Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρ' όλ' αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω", συμπλήρωσε.

Ολάντ: Δεν γνωρίζω τα περί σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: "Η απάντησή μου είναι “όχι”, δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει.

"Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παίρνοντας το λόγο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: "Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι".

Guardian : Χωρίς φάρμακα καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς στην Ελλάδα

Με δραματικά λόγια περιγράφει ο Guardian την υγειονομική περίθαλψη και την έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και τους καρδιοπαθείς.

Η αφερεγγυότητα του κράτους οδηγεί τους ασφαλιζόμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν τα συνταγογραφημενα φάρμακά τους στα φαρμακεία καθώς τα τελευταία βρίσκονται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

"Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει τα δάνεια που έχει υποσχεθεί μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα υπάρχουν σκηνές απόλυτου χάους ", δήλωσε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith, ο Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

"Η κατάσταση θα γίνει δραματική. Ήδη έχουμε καρκινοπαθείς που πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τα φάρμακά τους , επειδή κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά και να τα προμηθευτεί", είπε.

Ο κ. Καραγεωργίου αναφέρεται στα προβλήματα του κλάδου του. "Στο διάστημα αυτό 120 φαρμακεία έχουν κλείσει στην Αθήνα εξαιτίας των πιέσεων από τις καθυστερήσεις των πληρωμών για τις συνταγές των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης" και πρόσθεσε “Υπάρχουν περίπου 300 φάρμακα που δεν είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα. Είναι τραγικό."

Η Smith μιλά στην συνέχεια με την φαρμακοποιό Μαρία Παπάζογλου η οποία καθισμένη στο φαρμακείο της στην Πλάκα, ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αντιβιοτικές κρέμες, φάρμακα για τον θυρεοειδη αλλά και για την καρδιά.

"Η κατάσταση με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι εκτός ελέγχου, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;" είπε.

Υπό την πίεση της "τρόικα" συγχωνεύθηκαν 13 οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, τον Εθνικός Οργανισμός για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης (EOΠΥΥ).

Όπως αναφέρει ο κ.Καραγεωργίου "Η μαζική ανεργία φέρνει πολύ λίγα χρήματα στα ταμεία." και προσθέτει "Υπάρχει επίσης μεγάλη σύγχυση. Το 2011 συνολικά 17 ασφαλιστικοί νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή και ήταν συχνά αντιφατικοί. Αποτέλεσμα, καθόλου χρήματα στο ταμείο."

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οφείλονται στους φαρμακοποιούς περίπου 1 δισ. Ευρώ. Σαν να μην φτάνει αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει την καταρτίζουν σχεδία έκτακτης ανάγκης για σε περίπτωση που η χώρα βγει από την ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν ελληνική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα - Μέτρα κατά της ύφεσης ζήτησε ο Π. Πικραμμένος - Από τον Ιούνιο οι αποφάσεις

- Η Ε.Ε. υπόσχεται πιο ελαστικούς όρους και βοήθεια στην ανάπτυξη αλλά να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

- Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το Reuters για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ
- Συνάντηση Πικραμμένου με Ολάντ και Μέρκελ - Εξήγησε στη Μέρκελ την κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα
- Ευρωομόλογα: Αντίθετη η Μέρκελ στην κοινή γραμμή Ολάντ-Μόντι

Κρίσιμες είναι οι στιγμές για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όπου οι μάχες θα είναι πολλές και σκληρές με πολλά μέτωπα και την ελληνική πλευρά να ζητάει ουσιαστικά μία "ανάσα" έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις, προκειμένου η χώρα να μην δει την πόρτα της εξόδου.


Για την Ελλάδα, δεν θα ληφθεί καμία απόφαση και οι ευρωπαίοι ηγέτες στο σχέδιο απόφασης θα αναφέρουν πως εξακολουθεί να υπάρχει η δέσμευση για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνης.

Στο προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου, αναφέρεται πως η Ευρώπη εκφράζει την επιθυμία της για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στην Ελλάδα, η οποία όμως θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή το μνημόνιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%. Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά. Τέλος, ο Π. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Ιδιαίτερες συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Α. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Με λίγες πιθανότητες να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν την ευρωζώνη ή που θα επιφέρουν ηρεμία στις αγορές και το ευρώ που κατακρημνίζονται, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα δοκιμαστεί ο γαλλογερμανικός άξονας τόσο στο επίπεδο για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά και το περιβόητο ευρωομόλογο.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ήδη τα δόντια της για τα ευρωομόλογα, λέγοντας πως δεν είναι μια λύση που συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το Βερολίνο τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και «μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υπέρ της ανάκαμψης στην Ευρώπη, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Όμως «τίποτε δεν θα αποφασιστεί σήμερα, θα υπάρξει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων και στη συνέχεια μια απόφαση (θα ληφθεί) τον Ιούνιο» στη διάρκεια της επόμενης επίσημης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος που νωρίτερα είχε ζητήσει από τους Έλληνες να του έχουν εμπιστοσύνη, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των επικεφαλής των κρατών της ΕΕ.

«Είναι αμέσως τώρα που θα συμφέρει να δραστηριοποιηθούμε υπέρ της ανάπτυξης», τόνισε ο Ολάντ. Χωρίς ανάπτυξη, «δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων και θα υπάρξουν αμφιβολίες που θα βαρύνουν επί των αγορών», πρόσθεσε ο Ολάντ, επισημαίνοντας «πως τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα της συζήτησης».

Έγινε το πρώτο βήμα; - Για πρώτη φορά η Γερμανία δέχεται ευρωομόλογο!

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να εκδοθούν «ομόλογα έργων», μια απόφαση που θεωρείται πρώτο βήμα για να καμφθεί η αντίσταση της Γερμανίας για την έκδοση και ομολόγων χρέους.
Τα ευρωομόλογα έργων θα εκδοθούν για διακρατικές επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα ή άλλα έργα υποδομής.

Η ΕΕ διαθέτει αρχικά 230 εκ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων, με τα οποία ελπίζει να βρει το εικοσαπλάσιο ποσό. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται ένα είδος «ευρωπαϊκού ομολόγου». Βέβαια ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Γκόραν Φερμ τονίζει ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο δεν έχει άμεση σχέση με τα ευρωομόλογα για αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία πάντως επίσης εξετάζει η Κομισιόν.

«Προς το παρόν είμαστε σε πιλοτική φάση, εγκαινιάζοντας ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης. Εάν πετύχουμε, μπορούμε να καθιερώσουμε ομόλογα έργων σε μεγαλύτερη κλίμακα και στη συνέχεια να δούμε και το ευρωομόλογο. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να τονώσουμε τις δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη, οι οποίες μειώνονται σταθερά εδώ και δέκα χρόνια. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση» λέει ο Γκόραν Φερμ στην Deutsche Welle.

Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο «ομόλογο έργου» και το «ομόλογο χρέους» είναι η κοινοτικοποίηση του επενδυτικού ρίσκου. Υπό αυτήν την έννοια η συμφωνία που ανακοινώθηκε στο Στρασβούργο και αναμένεται να επισφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί καινοτομία για τη δημοσιονομική λογική των κρατών-μελών.

Δείγμα γραφής για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνει η εκλογή Ολάντ στη Γαλλία; Αυτό πιστεύουν πολλοί ευρωβουλευτές, όπως η Γαλλίδα Περβάνς Μπερέζ:

«Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Δε συμφωνώ με όσους λένε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μόνο το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης. Είμαστε μία Ένωση που βασίζεται στην πολυμορφία και πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για να βρούμε λύσεις. Ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς. Χρειαζόμαστε μία ουσιαστική βιομηχανική πολιτική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων» τονίζει η κ. Μπερέζ.

Αντίλογος στην ολομέλεια του Στρασβούργου από τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία: «Η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον μας. Είναι αδύνατον να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε βιώσιμο χρέος» επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων.

Σε υψηλούς τόνους η αντίστοιχη επιχειρηματολογία του Βέλγου ευρω-σκεπτικιστή Ντερκ Γιαν Έπινγκ: «Ανάπτυξη δεν γίνεται με γέφυρες και αυτοκινητόδρομους. Καμία χώρα δεν έχει χτίσει τόσο πολύ όσο η Ισπανία, αλλά έχει 25% ανεργία. 800 δις δολάρια έδωσε ο Ομπάμα για να τονώσει την αμερικανική οικονομία, αλλά το μόνο που τόνωσε ήταν το χρέος. Ανάπτυξη θα φέρουν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση της φορολογίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δηλαδή όλα όσα δεν αρέσουν στον κ. Ολάντ. Ο οποίος όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη, αλλά θα κάνει όλη την Ευρώπη Πορτογαλία».

Αν οι χώρες του μεσογειακού νότου υποδείχθηκαν και πάλι ως παράδειγμα προς αποφυγή στο Στρασβούργο, η Ιρλανδία προβάλλεται πλέον παράδειγμα προς μίμηση. Ο Σην Κέλλυ, ευρωβουλευτής του συγκυβερνώντος στο Δουβλίνο «Φίνε Γκέιλ», υποστηρίζει ότι πρωταρχική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητα, η οποία στην Ιρλανδία μεταφράζεται σε κυβέρνηση συνασπισμού της Κεντροδεξιάς με το Εργατικό Κόμμα:

«Αν δεν έχεις πολιτική σταθερότητα, δεν κάνεις τίποτε. Η αστάθεια οδηγεί σε άρνηση και έλλειψη εμπιστοσύνης, άρα διώχνει επενδύσεις, που τόσο χρειάζεται μία χώρα σε κρίση. Από και πέρα προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουμε την επανένταξη νέων ανέργων στην αγορά εργασίας με συμβόλαια μαθητείας στις επιχειρήσεις, να διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν κόσμο, να βοηθήσουμε τον τουρισμό μειώνοντας τον ΦΠΑ. Όλα αυτά έχουν βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στην Ιρλανδία» λέει ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Έρχεται...φοροκαταιγίδα!


Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες μετεκλογικό μποναμά για την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Τις επόμενες μέρες θα έρθουν μια σειρά φόροι που θα επιβαρύνουν όλους τους Ελληνες φορολογούμενους. Πιο συγκεκριμένα περιμένουμε:

- Το ΕΤΑΚ του 2009 το οποίο έχει καθυστερήσει και είναι ήδη έτοιμο.

- Ο ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας) του 2010.

- Ο ΦΑΠ του 2011.

- Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα πληρώσουμε σε 5 δόσεις το τέλος ακινητης περιουσίας του 2012.

- Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία είναι κλιμακωτή από 1% με και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

- Θα έχουμε και αύξηση του φόρου εισοδήματος που θα προέλθει τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία έχουν αύξηση 100% και θα υπάρχει και προκαταβολή στους φορολογούμενους, απο τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 € στις 5.000 € καθώς επίσης και από τη μείωση των φοροαπαλλαγών που από 20% που ήταν έπεσαν στο 10% για το 2011. Υπάρχει όμως και η μείωση των κλιμακίων στα χαμηλά εισοδήματα που θα τους επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ενώ υπάρχει και η κατάργηση του μπόνους του 10% όσον αφορά στις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι

- Επιπλέον, όσον αφορά στις επιχειρήσεις υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος το οποίο είναι 500 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία και 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα το οποίο αυτός διατηρεί.

- Η έκτακτη εισφορά που αφορά στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα σκάφη και τις πισίνες.

Ήδη ξεκίνησαν να αποστέλλονται χιλιάδες σημειώματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ μετά τις διορθώσεις που έγιναν ως και την τελευταία στιγμή στο Ε9 χιλιάδων πολιτών, ενώ μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη θα ξεκινήσει και η αποστολή εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Από εφέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά εφόσον το εισόδημα των φορολογουμένων (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι) ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)