Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ταχυδρομεία σε ρόλο ΚΕΠ

68 καταστήματα των ΕΛΤΑ θα αναλάβουν από το φθινόπωρο τις υπηρεσίες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Μέσα από 68 καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μισό εκατομμύριο πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Δημόσιο, καθώς αναλαμβάνουν από το φθινόπωρο του 2012 όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η μετατροπή των καταστημάτων των ΕΛΤΑ και σε ΚΕΠ προβλέπεται, όπως σημειώνουν τα "Νέα", σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Χρήστο Βαρσάμη.

Πρόκειται για συνεργασία προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε περιοχές όπου σήμερα δεν καλύπτονται γεωγραφικά από τα υφιστάμενα ΚΕΠ.

Τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό για την παροχή των υπηρεσιών, ενώ θα προηγηθούν ειδικά σεμινάρια των υπαλλήλων που θα επιλεγούν προκειμένου να εξοικειωθούν με το αντικείμενο των ΚΕΠ.

Δεν προβλέπεται, όπως διευκρινίστηκε, καμία μετακίνηση προσωπικού από τα ήδη υφιστάμενα ΚΕΠ, ενώ στα 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, καθώς στελεχώνονται επαρκώς με μόνιμους υπαλλήλους που μπορούν να παρέχουν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες των ΚΕΠ.

Ο Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στις συνεχείς προσαρμογές που επιβάλλονται για τη βελτίωση της σχέσης των υπηρεσιών του κράτους με τον πολίτη και επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, τα οποία, όπως σημείωσε, "είναι ένας αξιόπιστος φορέας, με διεθνή αξιοπιστία και αναγνωρισιμότητα".

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης συνέδεσε το Μνημόνιο και με την επικείμενη πλήρη απελευθέρωση από τις αρχές του 2013 των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

"Αυτό δημιουργεί μια ανάγκη για τα ΕΛΤΑ να προσαρμοστούν σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον που θα είναι εξόχως ανταγωνιστικό", σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρέχουν όλο και περισσότερα προϊόντα.

"Εντάσσεται στη στρατηγική μας για νέες πηγές εσόδων και νέες δραστηριότητες", ανέφερε και ο Χρήστος Βαρσάμης διευκρινίζοντας ότι με την υπογραφή της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης από τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να οργανώνεται η παροχή των νέων υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο κόστος εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ο Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε ότι "είναι αμελητέο σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία" και δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση.

Όπως διευκρίνισε και ο Μάκης Βορίδης, δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση προς τα ΕΛΤΑ, αλλά ουσιαστικά για αμοιβή για την παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ο υπουργός Υποδομών αποσυνέδεσε την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών από εκείνες των ΚΕΠ. "Δεν υπάρχει ζήτημα να μεταφερθούν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ σε ιδιώτες", τόνισε, σημειώνοντας πως "η υπηρεσία ΚΕΠ δεν είναι ταχυδρομική υπηρεσία, επομένως δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης".


Ψωνίστε έξυπνα και κερδίστε 750 € τον χρόνο

Η Γεν. Γραμματεία Εμπορίου επέλεξε τις τιμοληψίες στα 1.200 τρόφιμα, είδη υγιεινής, καθαριότητας και περιποίησης προσώπου και σώματος, χωρισμένα σε 3 κατηγορίες προϊόντων. Οι διαφορές του σούπερ μάρκετ με τις υψηλότερες από εκείνο με τις χαμηλότερες τιμές είναι 6% έως 11%

Μέχρι και έναν μηνιαίο μισθό μνημονίου... μπορεί να γλιτώσει το χρόνο ένα νοικοκυριό αλλάζοντας σούπερ μάρκετ. Από 450 μέχρι 750 ευρώ είναι το όφελος που θα έχει μία τετραμελής οικογένεια αναζητώντας τις φθηνές ευκαιρίες.

Αυτό προκύπτει από έρευνες του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες κωδικών προϊόντων που πουλάνε οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Carrefour - Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασίλοπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης και My Market).

Τις παρουσίασαν χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, Γιώργος Στεργίου, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι και να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αν ο ίδιος ο καταναλωτής δεν μπει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην αγορά». Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επέλεξε τις τιμοληψίες στα 1.200 αγαθά του Παρατηρητηρίου Τιμών για να κάνει τις αναλύσεις. Τα προϊόντα είναι τρόφιμα, είδη υγιεινής, καθαριότητας και περιποίησης προσώπου και σώματος.

Οι 3 κατηγορίες
Η πρώτη κατηγορία αφορά σε 382 επώνυμα προϊόντα που πουλάνε και οι έξι αλυσίδες.

Προέκυψε ότι η ακριβότερη από τη φθηνότερη αλυσίδα έχει διαφορά τιμών 6% με ετήσιο όφελος 450 ευρώ τον χρόνο.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει 617 μάρκες που δεν πωλούνται απαραίτητα απ' όλα τα σούπερ μάρκετ. Η διαφορά από το σούπερ μάρκετ με τις υψηλότερες και από εκείνο με τις χαμηλότερες τιμές είναι 7,5%.

Και η τρίτη κατηγορία αφορά σε 569 ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. Εδώ η «ψαλίδα» τιμών μεγαλώνει στο 11% και το νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει ακόμη και 750 ευρώ ετησίως. Σε άλλη έρευνα που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτουν και οι διαφορές τιμών σε βασικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η χαμηλότερη τιμή στο νωπό γάλα είναι 0,86 ευρώ (πρόκειται για προϊόν ιδιωτικής ετικέτας), ενώ η μέση τιμή (περιλαμβάνονται επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας) είναι 1,44 ευρώ.

Δηλαδή η διαφορά είναι 41,1%. Το αλάτι έχει χαμηλότερη τιμή 0,34 ευρώ και η μέση τιμή 1,01 ευρώ (διαφορά 66,3%). Συνολικά, για 17 προϊόντα που αγοράζει μία οικογένεια το μηνιαίο όφελος είναι 59,66 ευρώ και το ετήσιο 715,92.

Λιγότερες ζημιές στις τράπεζες από το PSI

Χθες το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, έλαβε τις πρώτες θετικές αποφάσεις για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών

«Θωρακίζονται» μέσω του EFSF οι ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η ζημιά από το PSI να είναι μικρότερη κατά 7 με 8 δισ. ευρώ, και έρχονται τα πρώτα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, έλαβε τις πρώτες θετικές αποφάσεις για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα μπορούν να γράφουν στα βιβλία τους το 100% της αξίας των νέων ομολόγων που έλαβαν μετά το «κούρεμα» κατά 53,5% στα παλιά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερες οι ζημιές από το PSI.

Επίσης ενέκρινε τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα CoCos είναι μορφή κεφαλαίου που μπορεί να μετατραπεί σε κοινές μετοχές. Θεωρούνται πιο ήπια και ευέλικτη μορφή αύξησης κεφαλαίου, καθώς έχουν μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής και είναι «φιλικά» για τους μετόχους.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η χρήση κρατικών εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε σχέση με το PSI+, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγγυάται το 100% της αξίας των νέων ομολόγων, καλύπτοντας έτσι τη διαφορά που προκύπτει από την ονομαστική αξία με την καθαρή παρούσα αξία.

Τα νέα ομόλογα
Η απόφαση είναι σημαντική, καθώς τα νέα ομόλογα που έλαβαν οι τράπεζες στο πλαίσιο του PSI+ είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές κατά 80% χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Εγγράφοντας το 100% της αξίας των νέων ομολόγων στα βιβλία τους μειώνεται η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους κατά περίπου 8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν μεγαλύτερες διασφαλίσεις ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές και ότι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και μέχρι τις 20 Απριλίου, ημέρα που θα πρέπει οι τράπεζες να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2011 και τις τελικές ζημίες που θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους λόγω του PSI+.

Σημειώνουμε ακόμα ότι το EFSF θα στείλει την πρώτη μεγάλη δόση του δανείου στις 17 Απριλίου με τη μορφή ομολόγων και το ΤΧΣ θα εκδώσει αμέσως εγγυήσεις προς τις τράπεζες για να καλυφθούν οι ανάγκες τους έναντι των ζημιών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock για τις επισφάλειες.

Το μέχρι στιγμής σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει ότι τα κεφάλαια θα δοθούν σε τρεις δόσεις. Τα 25 δισ. ευρώ θα έρθουν άμεσα, το δεύτερο μέρος στα τέλη του 2012 και η τελευταία δόση, αν χρειαστεί, το 2013.

Πυρ ομαδόν κατά της λιτότητας

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Ευρωπαίων ο αρθρογράφος της «Independent», Amol Rajan, κατά τον οποίο πάνω στους Ελληνες έχει πέσει μια τρομερή δυστυχία ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης

Η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα μια «συγνώμη» για τη ζημιά που της έκανε με τη σκληρή λιτότητα. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «The Independent» σε άρθρο της, βάσει του οποίου η χώρα μας πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»!

Την ίδια ώρα εκδηλώνεται ομοβροντία κατά της λιτότητας που απαιτούν και τελικά επιβάλλουν οι ηγέτες της ΕΕ στην Ελλάδα και στους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ.

Δριμεία κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους άσκησε χθες ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας απλώς χειροτερεύει τα πάντα».

Δημοσίευμα των «Financial Times» αποκάλυψε, στο μεταξύ, ότι η αντίδραση των αγορών στα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης έχει κινητοποιήσει τους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, που εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν -ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Ευρωπαίων εμφανίστηκε εξάλλου ο αρθρογράφος της «Independent», Amol Rajan, κατά τον οποίο πάνω στους Ελληνες έχει πέσει μια τρομερή δυστυχία ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των πιο πλούσιων, πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαίτησαν από μια «σπασμένη χώρα» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοπεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, εισέρχεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30, το βρετανικό ΑΕΠ έπεσε κατά περίπου 10% συνολικά.

Από το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 13%. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 10% φέτος. Κάπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν πάψει να υφίστανται. Τα κόμματα της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς συγκεντρώνουν δημοσκοπικά ένα τρομακτικό 50% ή και παραπάνω.

«Ζητιάνοι, άστεγοι»
Η δυστυχία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι ορατή παντού. Δεν μπορείς να γευματίσεις έξω χωρίς να σε κατακλύσουν οι ζητιάνοι, οι άστεγοι ζαρώνουν στις γωνιές σχεδόν κάθε δρόμου, το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται μέρα μεσημέρι, και οι φοιτητές και οι αναρχικοί έχουν κηρύξει τις βίαιες, εκδικητικές προθέσεις τους σε γκράφιτι σε όλη την πόλη.

Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της Ακρόπολης, αυτού του διαβρωμένου ναού ενός πολιτισμού που διαβρώνεται.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας: «Τι χρωστάμε στους Ελληνες; Συμπαράσταση, αλληλεγγύη και στήριξη - και μια συγνώμη, από όσους ήταν υπέρ του ευρώ. Μπροστά στην πόρτα μας, στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος της σύγχρονης Ιστορίας». Και καταλήγει υποστηρίζοντας πως η επαναφορά της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό όλεθρο, καθώς και άλλες χώρες επίσης θα έφευγαν από το ενιαίο νόμισμα - και αυτό το ενδεχόμενο είναι που σταματάει τους ευρωσκεπτικιστές από το να θριαμβολογούν... για τώρα τουλάχιστον.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Αποκάλυψη των Financial Times
Ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Τις τελευταίες... πινελιές σε ένα λεπτομερές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα, βάζουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Αυτό αποκαλύπτουν οι Financial Times που εξασφάλισαν προσχέδιο 28 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κίνηση των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πραγματοποιείται την ώρα που οι επενδυτές, τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο επιδείνωσης της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα υψηλότερα επίπεδα τετραμήνου.

Στο προσχέδιο ζητείται, μεταξύ άλλων, από τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σειρά μέτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως μείωση των φόρων που σχετίζονται με την απασχόληση και μετατόπιση του βάρους στα ακίνητα, στην ενέργεια και στους δασμούς ρύπων.

Ζητείται επίσης από τις χώρες να άρουν τους περιορισμούς στην κίνηση εργαζομένων εντός της Ε.Ε., οι οποίοι εμφανίζονται να αποτρέπουν τη μετακίνηση καταρτισμένων ανέργων σε χώρες με έλλειψη δυναμικού. Πάντως, η πρόταση του σχεδίου να αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους εργαζομένους, εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντιπαλότητες στη Γαλλία, όπου υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και το ζήτημα των μεταναστών είναι κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Σαρκοζί.

Η μετατόπιση του επίκεντρου στην οικονομική ανάπτυξη γίνεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από αξιωματούχους εκτός Ευρώπης να υποχωρήσει η Ευρωζώνη στις απαιτήσεις για λιτότητα στις προβληματικές χώρες του Νότου, που διολισθαίνουν σε ύφεση. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ωστόσο ότι το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και μπορεί να αλλάξει. Πάντως, συνολικά, τα μέτρα είναι σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια των Βρυξελλών να παρακολουθήσουν και να σχηματοποιήσουν τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης και απηχούν τις προσπάθειες του περασμένου έτους να επιβληθεί μεγαλύτερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «η κρίση έχει αποκαλύψει περαιτέρω την αλληλεξάρτηση των οικονομιών και των αγορών εργασίας της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνοδευτεί η νέα οικονομική διακυβέρνηση από ενισχυμένη συνεργασία στην απασχόληση και στις κοινωνικές πολιτικές». Προτείνεται, τέλος, να υπάρχει «πίνακας βαθμολογίας» που θα μετράει τις επιδόσεις κάθε χώρας στις στρατηγικές απασχόλησης.

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης
Τέλος στα σκληρά μέτρα στον ευρωπαϊκό Νότο

Εκκληση να σταματήσει η επιβολή μέτρων λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο απευθύνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, τα σκληρά μέτρα λιτότητας στις χώρες που αντιμετωπίζουν αδυναμία δανεισμού ή αυξημένο δημόσιο χρέος επιτείνουν τον κίνδυνο της οικονομικής επιβράδυνσης που απειλεί την Ευρώπη, δηλαδή μία δεύτερη ύφεση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδικά για τους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ ο κ. Στίγκλιτς σημειώνει ότι «οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη Νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα, όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών, χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα. Χώρες σαν την Ελλάδα και την Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης».

Για τα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα που προωθούν οι Βρυξέλλες επιμένει πως «αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει». Εκτιμά, τέλος, ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

Νέα υστέρηση στα έσοδα

Στα 7,3 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο α τρίμηνο του 2012, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος ύψους 8.596 εκατ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών .

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,302 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 8.596 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.399 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, ανήλθε σε 12.808 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένα έναντι του στόχου (12.975 εκατ. ευρώ) κατά 167 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.437 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση κατά 166 εκατ. έναντι του στόχου (11.603 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H ως άνω υστέρηση οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 δεδομένου ότι η θετική επίπτωση στα έσοδα που είχαν οι εισπράξεις από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που εισήχθη τον Οκτώβριο 2011 και η απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπερκάλυψαν την υστέρηση των εσόδων λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και τη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.371 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.372 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στις εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν στα 20.110 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.571 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012,.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) που είναι αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών ύψους 12.222 εκατ. ευρώ- 593 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου.

Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (116 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και η δαπάνη για τόκους σε καθαρή βάση (260 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το στόχο (950 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 488 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως το Μάρτιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 3.597 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών για τόκους (3.703 εκατ. ευρώ) και των χαμηλότερων λοιπών δαπανών εκτός τόκων κατά 106 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι 25 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας



Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί όχι απλώς για το μέλλον της πολιτικής τάξης, αλλά για την ίδια την τύχη της χώρας, βαδίζουμε προς τις κάλπες της 6ης Μαΐου - των πιο κρίσιμων και πιο ρευστών εκλογών της μεταπολίτευσης.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας στην παρούσα τουλάχιστον στιγμή φαντάζει ανέφικτο, ενώ πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μοιάζει η δυνατότητα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσουν αθροιστικά το 51% ώστε να διαθέτουν την πολιτική νομιμοποίηση να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Η διάρκεια ζωής της νέας κυβέρνησης, άλλωστε, δεν δείχνει να είναι τετραετής, με την πιθανότητα οι κάλπες να ξαναστηθούν έως τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές, να φαντάζει… αισιόδοξη! Την ίδια στιγμή στην αριστερά κυριαρχεί εμφύλιος, μ’ αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ, ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ναζιστική δεξιά διαθέτει αυξημένες πιθανότητες εισόδου στο Κοινοβούλιο.

Η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική, με τη νέα πλειοψηφία να καλείται να ψηφίσει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα που επιβάλλει η τρόικα να ομολογείται ότι δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο αλλά οι δανειστές να επιμένουν δογματικά σ’ αυτό, τη χώρα να βουλιάζει στην ύφεση και ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού να μην μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς - ή και… κυριολεκτικώς! Ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ νέου εκλογές λόγω αδιεξόδων, εκλογές όμως που δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο οι δανειστές, που θα επιχειρήσουν - εκμεταλλευόμενοι και τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα της πολιτικής τάξης-να επιβάλλουν εκ νέου κυβέρνηση τεχνοκρατών. Τα σενάρια χάους είναι ήδη παρόντα…

Φόβοι για την προεκλογική περίοδο

Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η τρόικα, πάντως, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη χαλαρότητα που επικρατεί στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό την προεκλογική περίοδο και τις υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας. Τυχόν υστέρηση των στόχων άλλωστε θα οδηγήσει σε επιπρόσθετα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές, με την έλευση της τρόικα…

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)