Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, επικουρικές τέλος


Βασική σύνταξη στα 390 ευρώ, διαφορετικό ποσοσό αναπλήρωσης ανάλογα με τα εισοδήματα και επανυπολογισμό των συντάξεων προβλέπει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου. 
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. «Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα. Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από την φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί.
Επιπλέον εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Επεσήμανε, ακόμη ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια  θα πρέπει:
  • Συγχώνευση της επικουρικής με την κύρια σύνταξη προκειμένου να διασωθεί η τελευταία ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας. 
  • Τμηματική συγχώνευση των Ταμείων με μόνη εξαίρεση κάποια επαγγελματικά και τον ΟΓΑ.
  • Διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοβή, κατάργηση των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει όσους παίρνουν σύνταξη από δω και πέρα, ωστόσο το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη με δραματική μείωση των ποσών.
  • Η μόνη σύνταξη που θα εγγυάται ως προς το ποσό της το κράτος θα είναι η εθνική σύνταξη των 390 αλλά και αυτό το ποσό θα αναπροσαρμώζεται σύμφωνα με τις συνθήκες.
  • Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξενω έως 30%. 
  • Μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή  κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο  υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος το Σάββατο ουσιαστικά προανήγγειλε την επιβολή χαρατσιού υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης  στους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, με πληροφορίες, χθες, να αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το ύψος της νέας αυτής έκτακτης εισφοράς θα φθάσει τα 100 ευρώ. Ωστόσο, αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγια για «Mυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Αναφερόμενος στο πόρισμα της επιτροπής Σοφών,ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «κρατάει» την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και τη διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης.

Ασφαλιστικό: Σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες ασφαλισμένους - «Ασαφές» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

SYNTAXEIS
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επιφυλάσσει για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το νέο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα όσα περιέχει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το οποίο και θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Ένα πόρισμα το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται από ειδικούς επί της κοινωνικές ασφάλισης ως «ασαφές», καθώς πολλά πράγματα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών τα οποία θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΔΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το νέο Ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει μία βασική δομική αλλαγή. Από το αναδιανεμητικό σύστημα μεταβαίνουμε στο κεφαλαιοποιητικό και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ριζικά.
Το νέο σύστημα υπολογισμού περιλαμβάνει τρία μέρη: Την αναλογική σύνταξη η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης του κάθε εργαζόμενου, την εθνική σύνταξη η οποία θα ανέρχεται σε 260 ευρώ και η οποία θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα έχουν να κάνουν με ιδιωτική ασφάλιση.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια για χιλιάδες συνταξιούχους σε σχέση με πριν η οποία και θα κυμανθεί από 5% έως 7%.
«Το βασικό είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων», επισημαίνει στην HuffPost Greece, ο δικηγόρος και ειδικός επί των ασφαλιστικών θεμάτων, Διονύσης Ρίζος.
«Τσεκούρι» σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, οι περικοπές θα κινηθούν ως εξής:
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν 1000 – 1200 ευρώ σύνταξη τότε οι περικοπές θα αγγίξουν το 11%. Όσοι λαμβάνουν από 1.200 – 1.500 ευρώ οι περικοπές θα κυμανθούν από 12 – 24%.
Για συντάξεις από 1.500 έως 1.800 ευρώ, οι περικοπές θα αγγίξουν το 24%, ενώ για συντάξεις από 1.800 ευρώ και πάνω οι περικοπές θα φτάσουν και ακόμη και το 33%.
«Ασαφές» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών
Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι πόρισμα της Επιτροπής Σοφών περιέχει ορισμένες προτάσεις μεν, αλλά δεν είναι κάτι το δεσμευτικό. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα παραμένει και ασαφές, σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής Ασφάλισης.
«Το πόρισμα της Επιτροπής είναι ασαφές. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε για το επιτόκιο, αναμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες. Δεν ξέρουμε τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση το Νοέμβριο», τονίζει στην HuffPost Greece, o κ. Ρίζος.
Άλλωστε το γενικότερο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών του Ασφαλιστικού θεσμοθετήθηκε, το καλοκαίρι με την ψήφιση του ν. 4336/2015.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ), ο νόμος 4336/2015 περιέχει αρκετές δεσμεύσεις της κυβέρνησης «οι οποίες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια παρερμηνειών».
Όπως για παράδειγμα ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η πρόσβαση σε σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ο εκσυγχρονισμός της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους, η σύνδεση εισφορών – παροχών, η ενοποίηση όλων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, κτλ.
Σκουρλέτης: Δεν δεσμεύει το πόρισμα των Σοφών
Δεν δεσμεύει την κυβέρνηση το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, καθώς είναι συμβουλευτικός ο ρόλος της είπε το πρωί της Δευτέρας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.
Έκτακτη εισφορά στους ελευθέρους επαγγελματίες
Στο μεταξύ πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την έκτακτη εισφορά ύψους 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, την οποία φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά εξετάζεται να επιβληθεί πάνω στις αμοιβές και τα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών. Το υπουργείο εργασίας ωστόσο με ανακοίνωσή του το διέψευσε.
«Τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
HuffPost Greece

Ισόβια σε Σμπώκο και 25 χρόνια στον Κάντα για το σύστημα "ΕΡΜΗΣ"

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Γιάννη Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργείας Άκη Τςοχατζοπουλου.

Στους συγκατηγορουμένους του , τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Δ/νςης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τον Νικό Λεονταρίτη στέλεχος της Δ/νςης εξοπλισμών το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 20 ετών αντίστοιχα, αναγνωρίζοντας τους τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.
Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργιας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Ασφαλιστικό: 15 ερωτήσεις - απαντήσεις για συντάξεις, Ταμεία, όρια ηλικίας


Ανατροπές για όλους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους, «κρύβει» η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που εσπευσμένα προωθεί η κυβέρνηση, για να... αποφύγει τη λήψη των μέτρων τα οποία προβλέπει το 3ο Μνημόνιο από την 1/1/2016 και τις περικοπές στις... χαμηλές συντάξεις.
Περικοπές, ωστόσο σύμφωνα με την Ημερησία, θα γίνουν και με το... νέο Ασφαλιστικό, όπως προκύπτει τόσο από το πόρισμα των «σοφών» όσο και από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου.
Ο υπουργός, παραλαμβάνοντας το πόρισμα, παραδέχθηκε ότι από τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων «υψηλών» συντάξεων, θα εξοικονομηθούν άμεσα 741,6 εκατ. ευρώ.
«Βάση» της μεταρρύθμισης (και του διαλόγου-εξπρές που θα γίνει έως τα μέσα Νοεμβρίου) θα είναι το νέο «μοντέλο» των συντάξεων το οποίο περιγράφει το συγκεκριμένο πόρισμα αποκρύπτοντας, όμως, όλα τα βασικά δεδομένα: Το ύψος των νέων εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δίνονται σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2016, το ύψος της εθνικής σύνταξης, τον τρόπο και το εύρος της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων, το καθεστώς υπολογισμού των συντάξεων στη μεταβατική περίοδο που θα υπάρξει.
Οι σχετικές απαντήσεις θα δοθούν αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες που γίνονται, προκειμένου να προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, τα ελλείμματα κ.ά. Η έλλειψη ποσοτικοποιημένων στοιχείων, ωστόσο, δυσχεραίνει τον διάλογο και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που η «Ημερησία» επιχειρεί να «φωτίσει» μέσα από τις παρακάτω 15 ερωτήσεις και απαντήσεις.
15 ερωτήσεις απαντήσεις για το Ασφαλιστικό
1. Γιατί αλλάζει... ξανά το Ασφαλιστικό; Το επέβαλαν οι δανειστές;
Οχι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα σε... συνέχεια του ν. 3663/10 (βασική + αναλογική σύνταξη με καθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης) καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης και των συνεπειών της (μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία από ανεργία χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες εισφορές) και δεν μπορεί να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση (αύξηση απασχόλησης, περιορισμός εισφοροδιαφυγής) σε βαθμό που να «καλύπτει» τις υποχρεώσεις για τις πληρωμές στους παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, επιδιώκεται να γίνει μια αλλαγή που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και, ταυτόχρονα, θα περιορίζει τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

2. Πόσα Ταμεία θα απονέμουν στο μέλλον τις συντάξεις και τα εφάπαξ;
Το σχέδιο προβλέπει να λειτουργεί μόνο ένα Ταμείο και συγκεκριμένα να μετεξελιχθεί το ΙΚΑ σε εθνικό φορέα, ο οποίος θα δίνει όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) καθώς και τα εφάπαξ. Εχουν κατατεθεί, ωστόσο, προτάσεις, να μείνουν τρία Ταμεία (ένα για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες) και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια της επικουρικής ασφάλισης. Η ενοποίηση θα είναι ουσιαστική (ακόμη και τα αποθεματικά και η περιουσία θα μπουν σε κοινό ταμείο) και θα αφορά τα Ταμεία που είναι ΝΠΔΔ (όχι όσα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, χωρίς, δηλαδή, κρατική συμμετοχή - χρηματοδότηση ή εγγύηση των παροχών).

3. Τι συντάξεις - παροχές θα απονέμονται;
Δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού και, μάλιστα, θα είναι κυμαινόμενο και εξατομικευμένο. Με βάση την εμπειρία άλλων χωρών που εφαρμόζουν το προωθούμενο νέο «μοντέλο», θα κινείται στο 55%, δηλαδή χαμηλότερα από το 70% για την κύρια σύνταξη και το 20% για την επικουρική που ίσχυε για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/93) και ακόμη χαμηλότερα από ό,τι προβλέπει ο ν. 3863/10. Μπορεί, όμως, να αυξάνει όσο παραμένει περισσότερο ο ασφαλισμένος στην εργασία και να φτάνει έως το 62% αν αποφασίσει να «βγει» αργότερα στη σύνταξη.

4. Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις;
Οι συντάξεις, με βάση το νέο σύστημα, δεν θα υπολογίζονται με μαθηματικό τύπο που βασίζεται στο ύψος της μισθοδοσίας και στα έτη εργασίας, αλλά, στο κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί στο «λογαριασμό» του κάθε εργαζομένου κατά τη χρονική στιγμή της αποχώρησης από την εργασία. Τα κεφάλαια που συσσωρεύονται από τις κρατήσεις μισθοδοσίας χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν τους σημερινούς συνταξιούχους. Δημιουργείται, όμως, και ένας νοητός «ατομικός λογαριασμός» για κάθε εργαζόμενο. Ο λογαριασμός αυτός πιστώνεται χωρίς όμως να γίνεται πραγματική κατάθεση των εισφορών (συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών). Όταν φθάσει η ώρα συνταξιοδότησης των εργαζομένων, τότε οι παροχές (συντάξεις) τους συνδέονται άμεσα με το ποσό των νοητών λογαριασμών, το οποίο μετατρέπεται σε ράντα (ισόβια σύνταξη), ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.

5. Θα υπάρχουν κατώτατες συντάξεις;
Οχι, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν έως σήμερα. Στο πόρισμα δεν γίνεται καμία απολύτως σχετική αναφορά για την απονομή κατώτατης σύνταξης με ελάχιστο αριθμό ετών ασφάλισης ή όριο ηλικίας.

6. Αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις χηρείας θα δίνονται;
Προβλέπεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση και για τις δύο αυτές κατηγορίες. Ωστόσο δεν έχουν, ακόμη, αποσαφηνιστεί ούτε οι προϋποθέσεις ούτε τα ποσά (ποσοστά αναπλήρωσης).

7. Τι εισφορές θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι;
Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά, προβλέπεται να είναι ενιαίες (ως ποσοστά για την κύρια, την επικουρική και το εφάπαξ ) για όλους, ανεξαρτήτως κλάδου και χρόνου ασφάλισης.
Μόνη διάκριση που θα υπάρχει θα είναι αυτή για μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.


8. Σε ποιες χώρες έχει εφαρμοστεί σύστημα παροχής συντάξεων με νοητή κεφαλαιοποίηση;
Το «μοντέλο» των προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, αρχικά, ίσχυσε στη Χιλή και «μεταφέρθηκε» με αλλαγές στη Σουηδία, στην Ιταλία, στη Λετονία, στο Κιργιστάν και στην Πολωνία.

9. Πόση θα είναι η εθνική σύνταξη και ποιοι θα την εισπράττουν;
Η εθνική σύνταξη δεν έχει προσδιοριστεί (παρά το γεγονός ότι λέγεται πως θα είναι 360 ευρώ) και προβλέπεται να «καλύπτει» το όριο της φτώχειας. Η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ζητήσει να χορηγείται σε όλους για τη «διόρθωση» των «αδύναμων» σημείων, σε επίπεδο επάρκειας, που έχει το νέο «μοντέλο» της ασφάλισης.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα κλιμακώνεται, ωστόσο, ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας και θα μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά, κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου.


10. Πώς θα δίνονται οι συντάξεις στη μεταβατική περίοδο, έως ότου «ωριμάσει» το νέο σύστημα;
Η διαδικασία μετάβασης είναι δύσκολη και σύνθετη και, για τον λόγο αυτό, προβλέπεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι παροχές μπορεί να υπολογίζονται είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Δεν αποκλείεται όμως και ένα μέρος των παροχών να βασίζεται στο παλαιό σύστημα και ένα άλλο μέρος στο νέο.

11. Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα αλλάξει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τουλάχιστον έως το 2022 αφού τα χαμηλότερα από το 62ο και το 67ο ηλικιακά όρια αυξάνονται, με βάση το νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Και το όριο συνταξιοδότησης θα συνεχίσει να κυμαίνεται από το 62ο έως το 67ο αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα της αυτόματης αύξησης, από το 2022, με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που προβλέπει ο ν. 3863/10.

12. Τι θα γίνει με τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις;
Εχει αποφασιστεί, αντί των μειώσεων μέσω της παρακράτησης εισφορών, οι καταβαλλόμενες συντάξεις που έχουν απονεμηθεί κατά το παρελθόν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (ΔΕΚΟ, Δημόσιο, ειδικά ταμεία) και ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ να ανακαθοριστούν.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, η ηγεσία του υπουργείου εμμένει ότι αυτό μπορεί να γίνει και ότι μέσω του επανυπολογισμού και της ενοποίησης των Ταμείων θα αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που θα επιβάλλονταν π.χ εφόσον συνδέονταν οι εισφορές με τις παροχές (για τους αγρότες), όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο.


13. Δεν είναι αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων;
Οι δικαστές που συμμετείχαν στην Επιτροπή γνωμοδότησαν πως...όχι.
Οπως αποφάνθηκαν, «το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης που προσδοκά να λάβει ο ασφαλισμένος, δεν κατοχυρώνει την πλήρη αναλογία εισφορών και παροχών ούτε και αποκλείει τη μείωση ήδη απονεμηθεισών παροχών, εφόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες και δεν παραβιάζεται η παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης.


14. Θα επιβληθεί και σε ποιους φόρος «πλούτου» για τις συντάξεις;
«Είναι κοντά στις επιλογές μας» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Επειδή τα ελλείμματα των Ταμείων θα υπάρχουν και το 2016 και τα επόμενα χρόνια και η μετάβαση στο νέο Ασφαλιστικό έως το 2050 κοστίζει (απαιτείται η δημιουργία αποθεματικού), το πόρισμα προβλέπει τη δημιουργία «κουμπαρά» που θα τροφοδοτείται όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό ή την περιουσία των Ταμείων αλλά και από μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένα τραπεζικό φόρο ή ένα φόρο στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένα φόρο «εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος».

15. Πότε θα αρχίσει να ισχύει το νέο Ασφαλιστικό;
Το νομοσχέδιο, εφόσον οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει «καλύπτουν» τις ανάγκες χρηματοδότησης και τους στόχους για την εξοικονόμηση δαπανών οι οποίοι έχουν τεθεί, θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Και θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.
Η εθνική σύνταξη δεν έχει προσδιοριστεί (παρά το γεγονός ότι λέγεται πως θα είναι 360 ευρώ) και προβλέπεται να «καλύπτει» το όριο της φτώχειας.
Το νομοσχέδιο, εφόσον οι δανειστές εκτιμήσουν ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει «καλύπτουν» τις ανάγκες θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)