Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014



Με την απονομή βραβείων και επαίνων για το 2014 «έκλεισε» το βράδυ της Παρασκευής 19/12 η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.
Συγκεκριμένα, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «'Ατιτλο» (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση («Ανιχνεύοντας την «αόρατη γραφή». Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού», Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη («Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).
Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας («Το σύνδρομο Σταντάλ», Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.
Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο «Η Μάχη του Μαραθώνα» (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές («Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις», Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.
Με επαίνους τιμήθηκαν, επίσης, τα σωματεία «Γιατροί του Κόσμου» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ από τα πιο θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και ο διευθυντής του ιδίου σχολείου, Πέτρος Δαμιανός, για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, με θέμα «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια», καθώς και η παρουσίαση της έκθεσης για το έργο της Ακαδημίας Αθηνών κατά το έτος 2014 από τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Χ. Πετράκο. Ακολουθεί ο πίνακας των τιμώμενων από την Ακαδημία Αθηνών για το 2014:
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
1. Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή Ευτύχιο Μ. Βορίδη, σε αναγνώριση της εξέχουσας προσφοράς του στην ιατρική επιστήμη.
2. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, στην πρώτη αριστεύσασα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, Ευσταθία - Δανάη Μπικούλη.
3. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου, στον Πέτρο-Δημήτριο Κουτσοβίτη για την εργασία του «Subduction-related rodingites from East Othris, Greece: Mineral reactions and physicochemical conditions of formation».
4. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Μαθηματικής Ανάλυσης, στον Νικόλαο Στυλιανόπουλο, για την εργασία του «Strong Asymptotics for Bergman Polynomials over Domains With Corners and Applications».
5. Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία σε τομείς της Άλγεβρας, στον Αριστείδη Κοντογεώργη, για την εργασία του «Constructing Class Invariants».
6. Δύο βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2012 - 2013 στους α) Στυλιανή Βερυκόκου, απόφοιτο του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και β) Ελπίδα Κατσιβέλη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
7. Βραβείο Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στους Χριστόδουλο Δανέζη και Βασίλη Γκίκα για την εργασία τους «An iterative LiDAR DEM-aided algorithm for GNSS positioning in obstructed/rapidly undulating environments».
8. Βραβείο της Οικογένειας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Χειρουργικής του καρκίνου, στον Βασίλειο Γ. Γοργούλη, για την εργασία του «Functional interplay between the DNA - damage- response kinase ATM and ARF tumour suppressor protein in human cancer».
9. Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στη μελέτη «Rationally designed inhibitor targeting antigen-trimming aminopeptidases enhances antigen presentation and cytotoxic T-cell responses» που υποβλήθηκε από την Ευθαλία Ζερβούδη και τους Δημήτριο Γεωργιάδη και Ευστράτιο Στρατίκο.
10. Βραβείο Θεόδωρου Αρεταίου, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, για εργασία στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών στην εργασία «Dye solar cells combining a TiO2 surface blocking organic sensitizer and solvent-free ionic liquid-based redox electrolyte», που υποβλήθηκε από τους Πολύκαρπο Φαλάρα, Θωμά Στεργιόπουλο και τη Μαρία Κωνσταντάκου.
11. Βραβείο Θεοδώρου Αρεταίου, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, για εργασία στον κλάδο των Ιατροβιολογικών Επιστημών, στη μελέτη με τίτλο «Small heat-shock proteins protect from heat-stroke-associated neurodegeneration», που υποβλήθηκε από τους Νεκτάριο Ταβερναράκη και Νίκο Κούρτη και τη Βασιλική Νικολετοπούλου.
12. Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία με θέμα από τη Συστηματική Ζωολογία, στον Λεωνίδα-Ρωμανό Νταβράνογλου για την εργασία του «A new micropterous species οf Physoderes from the Fiji Islands (Hemiptera: Heteroptera: Reduviidae: Physoderinae)».
13. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Πειραματικής ή Θεωρητικής Φυσικής στη μελέτη με τίτλο «Density of states and extent of wave function: two crucial factors for small polaron hopping conductivity in 1D», που υποβλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Σιμσερίδη, τη Μαργαρίτα Δημακογιάννη και τον Γεώργιο Τριμπέρη.
14. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για μελέτη που αφορά στο ναυτικό ή τη θάλασσα γενικότερα, στον Αριστείδη Γ. Διαμαντή για το βιβλίο του «Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855 - 1935): μια ψυχογραφική προσέγγιση» (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Αθήνα 2013).
15. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη εργασία στην Οργανική Χημεία, στους Γεώργιο Βασιλικογιαννάκη και Δημήτριο Καλαϊτζάκη για την εργασία τους «A Versatile Synthesis of Meyers' Bicyclic Lactams from Furans: Singlet-Oxygen-Initiated Reaction Cascade».
16. Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, εις μνήμην των γονέων της Ιωάννου και Ανδρομάχης Ι. Δεμερτζή, για εργασία επί των Μαθηματικών των Αρχαίων Ελλήνων ή συναφούς εκδόσεως, στον Μιχαήλ Ρασσιά για την εργασία που υπέβαλε με τίτλο «Problem-solving and selected topics in number theory. In the spirit of the Mathematical Olympiads» (Springer, 2011).
17. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην κλινική μελέτη «Endothelial protein C receptor polymorphisms and risk of severe sepsis in critically-ill patiens», που υποβλήθηκε από την Αλίκη Βασιλείου, την Αναστασία Κοτανίδου και τον κ. Στυλιανό Ορφανό.
18. Έπαινος στους Γεώργιο Κωνσταντίνου και Ιωάννη Παναγίδη για το βιβλίο τους με τίτλο «Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη -Περιβάλλον - Πολιτισμός» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία 2013).
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
1. Χρυσό Μετάλλιο στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] (1959) για την από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.
2. Χαλκό Μετάλλιο στον φιλόλογο Παναγιώτη Κουσαθανά για το αξιολογότατο ερευνητικό έργο του, που αφορά στην καταγραφή και μελέτη της παράδοσης και της λαογραφίας της Μυκόνου.
3. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, στον Γιάννη Δούκα για την ποιητική του συλλογή «Το σύνδρομο Σταντάλ» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013).
4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον Γιάννη Γιαννόπουλο.
5. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδος, στον Χρήστο Δ. Διονυσόπουλο για το βιβλίο του «Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση (Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2012).
6. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από τη βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο στους Νικόλαο Γραίκο και Γεώργιο Φουστέρη, για το βιβλίο τους «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική τέχνη της Κύμης» (Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, 2013).
7. Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον Γιώργο Καραμπελιά για το βιβλίο του «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή "Κόψε το ρόδο πριν μαραθεί''» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2011).
8. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία και τον εν γένει πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στην Κωνσταντίνα Σ. Παπασταϊκούδη για το βιβλίο της «Το Δημοτικό Τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι» (Θεσσαλονίκη 2013)
9. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγου, οίκοθεν, στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού -Κομισοπούλου.
10. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού-Αναγνωστοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη επί αρχαιολογικών θεμάτων, οίκοθεν, στον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, για την εξαίρετη μονογραφία του «Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις» (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2014).
11.Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997», με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από τη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Θεσσαλονίκη, οίκοθεν, στην εξαιρετική δημοσίευση «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος - 14ος αι.» (Εκδόσεις Καπόν, 2012) των †Ευτυχίας Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου και Χρυσάνθης Μαυροπούλου - Τσιούμη και του Χαράλαμπου Μπακιρτζή.
12. Βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στη ζωή και στο έργο του Αχιλλέως Παράσχου, στη Μαργαρίτα Μανώλη για την ανέκδοτη εργασία της «Αχιλλεύς Παράσχος - Η ζωή και το έργο του».
13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο Στέφανο Δασκαλάκη, για το σύνολο της ιδιοφυούς καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα σε αναγνώριση της προσφοράς της στην επιστημονική τεκμηρίωση και στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας σχετικά με την αμπελοοινική παράδοση κατά την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.
15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλο, για τη σημαντική συμβολή του στην έρευνα και καλλιέργεια της ιστορικής επιστήμης των νεότερων χρόνων.
16. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Παύλο Κοντέλλη για τη δίγλωσση έκδοση «Εργαλεία της παράδοσης. Συλλογή Παύλου Κοντέλλη/Tools of tradition. The collection of Pavlos Condellis» (Εκδόσεις Καπόν, 2014).
17. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (1970) για τη σημαντική επιστημονική και εκδοτική της δραστηριότητα και την προσφορά της στην καλλιέργεια και ανάδειξη του πολιτισμού της Λευκάδας.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στη Μαρία Λαϊνά για το σύνολο του έργου της.
2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Γιώργο Χουλιάρα για το σύνολο του έργου του.
3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Δημήτρη Καλοκύρη, για το σύνολο του έργου του.
4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Μιχαήλ Πασχάλη, για το βιβλίο του «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).
ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Γιώργο Βέη για το σύνολο του έργου του.
2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στη Μάρτυ Λάμπρου, για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014).
3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της «'Ατιτλο» (Εστία, 2013).
4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στη Σοφία Ντενίση για το βιβλίο της «Ανιχνεύοντας την "αόρατη γραφή". Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού». (Νεφέλη, 2014) .
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
1. Χρυσό Μετάλλιο στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.
2. Αργυρό Μετάλλιο στον έγκριτο νομικό Ιωάννη Φωτόπουλο, για τη συνολική προσφορά του στη Νομική Επιστήμη και ειδικότερα στον τομέα του Φορολογικού Δικαίου.
3. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο, με κύριο σκοπό την παροχή κοινωνικής φροντίδας, ιδίως σε παιδιά και εφήβους θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή εγκατάλειψης και σε θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, έχει αναπτύξει δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας που προάγει την κοινωνική πρόνοια στη χώρα μας.
4. Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ, στους εκπαιδευτικούς της επταμελούς ομάδας του μειονοτικού σχολείου Κύμης Νομού Ροδόπης, που αποτελείται από τους Αζήζ Αρναούτ Γιουσούφ, Αντώνιο Λεπίδα, Ραήφ Ρεσήτ και Ιωάννη Σουλτανίδη και τις Οζνούρ Μεμέτ, Σοφία Βουτσά και Αναστασία Θυμιοπούλου, για την με ζήλο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εκτέλεση των καθηκόντων τους.
5. Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη δασκάλα ειδικής αγωγής του τμήματος ένταξης του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας Δωδεκανήσου Σοφία Θεοδωρίδου για τη μεγάλη προσφορά της στη διδασκαλία και στήριξη των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες.
6. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναικεία οργάνωση-σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, στο Πηνελόπειο Ίδρυμα (1957) για τη μακρά και αξιέπαινη προσφορά του στη στήριξη των παιδιών απόρων οικογενειών και ανέργων γονέων.
7. Βραβείο Σίμωνος Σίνα στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1843), η οποία, ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα, χάρη στην ευεργεσία του Ιωάννη Βαρβάκη και συνεχίζοντας να παρέχει υψηλής στάθμης διδασκαλία ως πρότυπος σχολή, έχει συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα.
8. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Κωνσταντίνο Αθανασάτο, για το σύνολο του έργου του στον τομέα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.
9. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Ανδρέα Χατζηβασιλείου για το τετράτομο έργο του «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού», που αποτελεί τη Βίβλο του Αθλητισμού και αναδεικνύει τον ηθικό πολιτισμό της ακραίας ελληνικής Μεγαλονήσου (Εκδόσεις Αρμίδα, Λευκωσία).
10. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για την έκδοση τόμων Πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων με τον τίτλο «Παύλεια», αφιερωμένα στη μελέτη της προσωπικότητας και της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου.
11. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» (1954) για τη σπάνια και ποικίλη δράση με την οποία καλλιεργεί και προβάλλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τον πλούτο του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής της Πιερίας.
12. Έπαινος στα ελληνικά τμήματα των Σωματείων α) Γιατροί του Κόσμου και β) Γιατροί χωρίς σύνορα για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με συνεχείς αποστολές βοήθειας, με εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές, με πολυϊατρεία και κινητές ιατρικές μονάδες.
13. Έπαινος στον Γεώργιο Μήτση για την ιστορική σημασία των απεικονίσεων των μοναστηριών, των εκκλησιών και των προσκυνημάτων στην περιοχή άνω Δερόπολης της Βορείου Ηπείρου, που είχαν καταστραφεί με τη δικτατορία του Χότζα και αναστηλώθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
14. Έπαινος, με χρηματική ενίσχυση 2.000 ευρώ, στον Λιθουανό μαθητή του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας, για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και έπαινος στον διευθυντή του ιδίου Σχολείου, Πέτρο Δαμιανό για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.
15. Έπαινος, στην Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών (1933) για την πολύχρονη συμβολή της στη φυσιολατρία, στην ανάπλαση και στη διαφύλαξη των δασών και του περιβάλλοντος.
16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Δηλητήριο» Βουδούρη και Παραστατίδη με υπόνοιες για εξαγορά βουλευτών

Λάδι στη φωτιά που ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό από τις καταγγελίες των ΑΝΕΛ ρίχνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, οι οποίοι εξέδωσαν το απόγευμα μια κοινή δήλωση, αφήνοντας αιχμές για χρηματισμό των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών που «δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», χωρίς να τους κατονομάζουν.
Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές σημειώνουν ότι η ιστορία του κ. Χαϊκάλη ρίχνει βαριά τη σκιά και στους βουλευτές που στον προϋπολογισμό ψήφισαν όχι ενώ στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψήφισαν ναι, και μάλιστα καλούν αυτούς τους βουλευτές στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία να απέχουν προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Χρήστος Αηδόνης και ο Γιώργος Νταβρής.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για «πολιτικά σκουλήκια» και «άθλια υποκείμενα».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση τόνισε ότι εκπέμπει έναν «βούρκο απέναντι σε βουλευτές που εξέφρασαν με βάση τη συνείδησή τους την άποψή τους για την εκλογή Προέδρου».
Χαρακτήρισε επίσης «ηλίθια» την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει την εκλογή Προέδρου από τον Μάιο. Κάλεσε τέλος τον Αλέξη Τσίπρα «αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί όρθιος και να μην τον αγγίξει αυτή η βρωμιά να μη δεχθεί να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του αυτά τα άθλια υποκείμενα».
Ο Χρήστος Αηδόνης δήλωσε στο «Βήμα» τα εξής: «Εάν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο και δεν ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη προσφεύγω στη Δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή. Εγώ δεν παίζω, είμαι 35 χρόνια στην πολιτική δεν θα αφήσω να με λεκιάσουν οι γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν με αυτόν τον τρόπο διαπιστευτήρια για να εξασφαλίσουν θέση στα ψηφοδέλτιά του».
Για αθλιότητες έκανε λόγο και ο Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές «εκτελούν συμβόλαια ενόψει της ένταξής τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
«Αν μόνοι τους το σκέφτηκαν θα πρέπει να ντρέπονται, είναι άθλιοι και ξεφτιλισμένοι και θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, γιατί όλοι μας θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαριανός.
ΠΑΣΟΚ: Να προστατευτεί το κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιολογία
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του Παύλου Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης και τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ομαλότητας.
«Ακραίες αθλιότητες όπως αυτές των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν. Είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιότητα αυτών των δύο» τονίζεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Η ανακοίνωση των δύο βουλευτών έχει ως εξής:
«Χωρίς την σκιά του χρηματισμού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.
Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.
Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα.
Επαναφέρουμε την πρότασή μας, να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή. Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας.
Θεόδωρος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς
Οδυσσέας Βουδούρης, Βουλευτής Β' Αθήνας»

Οι επιστροφές δεν θα... φτάσουν στις τσέπες των αποστράτων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

«Ψαλιδισμένες» αισθητά θα είναι τελικά οι «αυξήσεις» που θα λάβουν στις καθαρές αποδοχές τους οι απόστρατοι στις 22 Δεκεμβρίου! Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα καθαρά ποσά «αυξήσεων» που πρόκειται να... καταβληθούν στους απόστρατους, λόγω της επιστροφής του 50% των περικοπών που τους επιβλήθηκαν με τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ν. 4093/2013, θα είναι... «κουτσουρεμένα» κατά 38,28% έως και 92,85%, σε σύγκριση με τα μικτά ποσά αυξήσεων!

Ο λόγος για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι ότι οι νέες μικτές (ακαθάριστες) συντάξεις των αποστράτων, όπως διαμορφώνονται μετά την επιστροφή του 50% των «αντισυνταγματικών» περικοπών του ν. 4093/2013, υπόκεινται -αναδρομικά για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014- σε άλλου είδους περικοπές, οι οποίες προβλέπονται από τους «μνημονιακούς» νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012. Επιπλέον, επί των νέων σημαντικά «αυξημένων» μικτών (ακαθάριστων) συντάξεων επιβάλλονται, αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, αυξημένες κρατήσεις για «νέο ΛΑΦΚΑ», υγειονομική περίθαλψη και φόρο εισοδήματος!

Όπως αποκαλύπτεται από αναλυτικό ενδεικτικό πίνακα που παραθέτουμε, ενώ τα μικτά μηνιαία ποσά των συντάξεων που προκύπτουν από την επιστροφή του 50% των «αντισυνταγματικών» περικοπών του ν. 4093/2013 είναι αυξημένα κατά 18,13 έως 371,48 ευρώ σε σύγκριση με τα ισχύοντα μέχρι πρότινος, τα καθαρά ποσά συντάξεων, δηλαδή αυτά που θα πάρουν «στο χέρι» οι απόστρατοι στις 22/12, θα είναι αυξημένα μόλις κατά 11,19 έως 112,72 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αντιστράτηγου που αποστρατεύτηκε με βαθμό αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η μικτή (ακαθάριστη) μηνιαία σύνταξή του προβλέπεται να αυξηθεί στις 22/12/2014 κατά 269,15 ευρώ, από 2.452,80 ευρώ σε 2.721,95 ευρώ, λόγω της επιστροφής του 50% των περικοπών του ν. 4093/2013. Ωστόσο, το τελικό πληρωτέο (καθαρό) ποσό μηνιαίας σύνταξης αναμένεται να αυξηθεί, τελικά, μόλις κατά 19,25 ευρώ, από τα 1.472,12 στα 1.491,37 ευρώ! Το ποσό κατά το οποίο θα αυξηθεί η καθαρή σύνταξη θα είναι δηλαδή μειωμένο κατά 92,85% σε σύγκριση με το ποσό αύξησης της μικτής σύνταξης! Το «ψαλίδισμα» της «αύξησης» θα φθάσει τα 249,9 ευρώ!

Οι... βόμβες

Το σημαντικό «ψαλίδισμα» των «αυξήσεων» στις συντάξεις των αποστράτων οφείλεται στο γεγονός ότι επί των σημαντικά «αυξημένων» νέων μικτών συντάξεων που προκύπτουν μετά την επιστροφή του 50% των περικοπών επανυπολογίζονται οι ακόλουθες έξι διαφορετικές κατηγορίες περικοπών και πάγιων κρατήσεων:

Ο νέος «ΛΑΦΚΑ» (η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), ο οποίος επιβάλλεται επί μικτών ποσών συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, με συντελεστές κλιμακούμενους από 6% έως 14%, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010 και της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011.

Οι περικοπές 20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2012 σε μικτά ποσά συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ, με βάση το ν. 4024/2011.

Οι περικοπές 12% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2012 σε μικτά ποσά συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ με βάση το άρθρο 1 του ν. 4051/2012.

Οι κλιμακωτές περικοπές 5%, 10% και 15%, που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013 σε μικτά ποσά συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, με άλλες διατάξεις του ν. 4093/2013.

Η εισφορά 4% για υγειονομική περίθαλψη.

Η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος.



Για αδικία και κοροϊδία κάνουν λόγοι οι Ενώσεις

ΓΙΑ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ» των επιστροφών που θα λάβουν στις 22 Δεκεμβρίου οι απόστρατοι, το συντονιστικό των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «διαμαρτύρεται έντονα για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αναφορικά με τον πολυδιαφημισμένο περί γενναίας αύξησης τρόπο εφαρμογής των Αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που δικαίωσαν την προσφυγή κατά των εφαρμοστικών διατάξεων του Ν. 4093/12». Καλεί δε την κυβέρνηση να εφαρμόσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του ΣτΕ. Εκφράζει, επίσης, την οργή και την αγανάκτηση των αποστράτων και προειδοποιεί είτε με δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, είτε με παρεμβάσεις σε όλα τα κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν επίσημα κατά την προεκλογική περίοδο για το μείζον αυτό θέμα. Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι: «Δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί η εις βάρος μας αδικία και κοροϊδία»!

(Ε.Τ. 18/12/2014 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com)

Νικήστε τη μεσημεριανή σας υπνηλία χωρίς να πιείτε καφέ

SLEEP OFFICE
Νιώθετε τα βλέφαρά σας να βαραίνουν και το σώμα σας αρχίζει να κυριεύεται από λήθαργο. Το χασμουρητό είναι απλά το φυσικό επακόλουθο και το μόνο που θέλετε είναι να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο γραφείο και να ξεκουράσετε τα μάτια σας για μερικά λεπτά. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό και επειδή αν πιείτε μία ακόμα κούπα καφέ, μπορεί τα νεύρα σας να γίνουν τσατάλια, δοκιμάστε τους παρακάτω 11 τρόπους που θα ξυπνήσουν για τα καλά!
Με άρωμα λεμόνι
lemon
Έρευνα που έχει γίνει σχετικά με την αρωματοθεραπεία, έχει δείξει ότι ακόμα και η ελάχιστη οσμή ενός λεμονιού μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση και να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού, μπορεί κι αυτό να προσφέρει ανακούφιση όσον αφορά το άγχος και ταυτόχρονα θα πάρετε και την απαραίτητη βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός.
Κάντε μία βόλτα
Ο φρέσκος αέρας θα σας ανανεώσει, ενώ ένας μικρός περίπατος θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας και θα μειώσει το άγχος. Επίσης, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μία βόλτα θα αλλάξει σημαντικά τη διάθεσή σας.
Χωρίστε τη δουλειά σας σε ενότητες
Πόσες φορές έχετε κάτσει για να κάνετε μία δουλειά και έχετε βρεθεί να πηδάτε από τη μία δουλειά στην άλλη; Μερικές φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, γι' αυτό και είναι καλό να χωρίζουμε κάθε δουλειά που έχουμε να κάνουμε σε ενότητες. Οι ειδικοί προτείνουν η κάθε ενότητα να μην ξεπερνά τα 90 λεπτά ώστε να διατηρείται η παραγωγικότητά μας. Εάν καταφέρετε να διατηρήσετε αυτό το ρυθμό, δεν θα εμφανίσετε σημάδια κόπωσης.
Γρήγορα στις σκάλες
walking office
Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να ανεβοκατεβείτε τις σκάλες στη δουλειά, προσπαθήστε να κουνήσετε λίγο το σώμα σας και να ελευθερώσετε ενδορφίνες που σας κάνουν πιο παραγωγικούς. Ταυτόχρονα, θα κάνετε και την καθημερινή σας άσκηση για τους γλουτούς.
Πάρτε έναν υπνάκο
puppy sleeping
Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει όταν είστε στη δουλειά, αλλά αν είστε σπίτι και νιώθετε κουρασμένοι ενδώστε και ξεκουραστείτε για λίγο. Μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για βγείτε από το λήθαργο.
Σκεφτείτε γρήγορα
Μπορεί να φαίνεται αγχωτικό αλλά οι γρήγορες σκέψεις και αντιδράσεις, γεμίζουν το άτομο με ενέργεια. Όταν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να κατεβάσετε ιδέες.
Μουσικό διάλειμμα
headphones
Μπορεί το γραφείο σας να μην έχει ενσωματωμένη κονσόλα αλλά ένα ζευγάρι ακουστικά θα σας δώσουν τον ρυθμό που χρειάζεστε για να ξεσηκωθείτε και να ξυπνήσετε.
Ενυδατωθείτε
Μπορεί να μπαίνετε σε πειρασμό να πιείτε αναψυκτικά αλλά μα ξέρετε ότι δεν θα σας βοηθήσουν να μείνετε ξύπνιοι. Εάν δεν ενυδατώσετε σωστά τον οργανισμό σας με νερό, σύντομα θα αρχίσουν τα χασμουρητά.
Φτιάξτε τη στάση σώματός σας
sitting chair
Εάν βλέπετε ότι έχετε αρχίσει να γλιστράτε στην καρέκλα και να καμπουριάζετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε για πολύ ώρα τα μάτια σας ανοιχτά. Ισιώστε την πλάτη σας και πλημμυρίστε το δωμάτιο με αυτοπεποίθηση.
Δείτε φωτογραφίες από κουτάβια
'Η φωτογραφίες από γάτες. Ή από πάντα. Όποιο χαριτωμένο ζωάκι κι αν επιλέξετε θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς. Φροντίστε μόνο να μην παρασυρθείτε και περάσετε όλο το απόγευμα στο διαδίκτυο.
Σηκωθείτε από το γραφείο σας
Ένα διάλειμμα από το γραφείο σας θα σας γεμίσει με ενέργεια και θα βοηθήσει στην παραγωγικότητά σας. Αφήνοντας για μερικά λεπτά την καρέκλα θα βοηθήσει το μυαλό σας να καθαρίσει και να νιώσετε πιο ήρεμοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας μπροστά από το υπολογιστή, δημιουργεί άγχος και μειώνει την αποδοτικότητα, οπότε αν είστε από τους τυχερούς που έχετε κουζίνα στη δουλειά, προτιμήστε να φάτε εκεί το μεσημεριανό σας.


Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 11 Caffeine-Free Ways To Beat Your Midday Slump που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.

Science: Τα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2014

Η αποστολή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και η προσεδάφιση - αν και περιπετειώδης- της θυγατρικής ρομποτικής διαστημοσυσκευής «Φίλαι» στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο, αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια αξιολόγηση του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού «Science».
Το γεγονός αυτό καθ' αυτό, που συνέβη τον Νοέμβριο και ρποκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον -για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να προσεδαφιστεί ένα ρομπότ σε έναν κομήτη- συνδυάζεται με τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει στη Γη το «Φίλαι», προτού πέσει σε «νάρκη» λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα προκαταρκτικά ερευνητικά ευρήματα αναμένεται να εμπλουτισθούν στο άμεσο μέλλον, τόσο από το μητρικό σκάφος «Ροζέτα» που συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας τον κομήτη σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων από αυτόν, όσο και από το «Φίλαι» που δεν αποκλείεται να «ξυπνήσει» προσεχώς, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη φύση των κομητών, αλλά και στις απαρχές του ηλιακού συστήματος.


Ήδη, τα όργανα της «Ροζέτα» έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία στον κομήτη. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2015, η «Ροζέτα» θα φθάσει στο απόγειο της αποστολής της, καθώς η τροχιά του κομήτη θα τον φέρει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο.
Επίσης, το top 10 των σημαντικότερων επιστημονικών επιτευγμάτων του 2014 περιλαμβάνει τα εξής:
  1. Η μεταμόρφωση δεινοσαύρων σε πουλιά: Μία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες έριξαν περισσότερο φως στο πώς έγινε η εξελικτική μετάβαση, που επέτρεψε στα νέα είδη να επιβιώσουν μετά τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια και σήμερα πια να κυριαρχούν στους αιθέρες (μαζί με τα αεροπλάνα!).
  2. Η ανακάλυψη ότι το αίμα από νεαρά ποντίκια μπορεί να αναζωογονήσει τους μυς και τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με Αλτσχάιμερ λαμβάνουν πλάσμα αίματος από νεαρούς δωρητές.
  3. Η δημιουργία νέων ρομπότ και του κατάλληλου λογισμικού τους, που επιτρέπει σε «σμήνη» από μικροσκοπικά ρομπότ να συνεργάζονται αυτόνομα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  4. Η δημιουργία των πρώτων μεγάλης κλίμακας «νευρομορφικών τσιπ» που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
  5. Η ανάπτυξη δύο διαφορετικών μεθόδων, από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, για την καλλιέργεια στο εργαστήριο κυττάρων παρόμοιων με τα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, πράγμα που δίνει νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
  6. Η ανακάλυψη, σε σπήλαιο της Ινδονησίας, έργων συμβολικής τέχνης ηλικίας 35.000 έως 40.000 ετών, που είναι εξίσου παλαιά -αν όχι παλαιότερα- από αντίστοιχες σπηλαιογραφίες στη Δυτική Ευρώπη.
  7. Η χειραγώγηση της μνήμης ποντικιών μέσω οπτογενετικών μεθόδων (έλεγχος της νευρωνικής δραστηριότητας με ακτίνες φωτός), που επέτρεψε να σβηστούν πραγματικές αναμνήσεις και να «φυτευτούν» άλλες πλασματικές.
  8. Η τοποθέτηση στο διάστημα φθηνών μίνι- δορυφόρων CubeSat, διαμέτρου μόλις δέκα εκατοστών, που άρχισαν να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα.
  9. Η επέκταση του γενετικού αλφαβήτου με την τροποποίηση ενός βακτηρίου (E.coli), ώστε να περιέχει δύο πρόσθετα νουκλεϊκά οξέα Χ και Υ, πέρα από τα συνήθη «γράμματα» G, T, C και Α του γενετικού κώδικα του DNA. Πρόκειται για ένα άλλο επίτευγμα- ορόσημο της συνθετικής βιολογίας που φιλοδοξεί τελικά να δημιουργήσει ζωή με νέους όρου

Η γνωστή διαφήμιση της Nova με τον «Κλεφτοκοτά» και τη φράση «put the cot down …slowly»

που έγινε σλόγκαν, ψηφίστηκε από το κοινό ως η καλύτερη διαφήμιση της τελευταίας 25ετίας!



Στο πλαίσιο των 25 χρόνων που διεξάγονται τα Ermis Awards, το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει μέσω διαδικτύου την διαφήμιση που θα του μείνει για πάντα. Υποψήφιες ήταν διαφημίσεις που βραβεύτηκαν κατά την περίοδο 1989-2013, και το κοινό ανέδειξε ως τη καλύτερη διαφήμιση της 25ετίας, τον «Κλεφτοκοτά» της Nova!

Ο «Κλεφτοκοτάς», υλοποιήθηκε το 2006 με την συνεργασία της διαφημιστικής εταιρείας JWT Spot και της εταιρείας παραγωγής ATHENS CENTRAL, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου. Η φράση «put the cot down …slowly» έγινε σλόγκαν, τίτλος σε πολυάριθμα άρθρα και ατάκα σε θεατρικά έργα και σειρές μυθοπλασίας.
έβαια, οι εμπνευσμένες διαφημίσεις της Nova δεν σταματούν εκεί. Θυμηθείτε μερικές ακόμα επιτυχημένες διαφημίσεις της:








tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)