Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Παγώνουν 40.000 εφάπαξ

Αναβολή μέχρι τον Μάιο του 2015 παίρνει η πληρωμή των νέων εφάπαξ για όσους έχουν αποχωρήσει με σύνταξή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, εξαιτίας της εμπλοκής που έχει προκύψει στον υπολογισμό των ποσών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.
Η αναβολή έχει να κάνει με τις μειώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, αλλά και με την αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας να καθορίσουν επακριβώς τον ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε φορέα.

Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31/8/2013.
Στην πράξη, παγώνουν ως και 20 μήνες οι πληρωμές εφάπαξ από τα Ταμεία και τους λογαριασμούς Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, καθώς και των φορέων πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα για ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά την 1/9/2013.
Αυτή η ανεπίσημη οδηγία έχει δοθεί μάλιστα, σε διοικήσεις που ζητούν να ενημερωθούν από αρμόδιους παράγοντες για το αν μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές νέων εφάπαξ.
Η «τεχνητή αναστολή πληρωμών», βολεύει όπως φαίνεται και το υπουργείο Εργασίας καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις έως και 30% η ακόμη και 40% για τους φορείς που έχουν λίγα έσοδα, πολλές αποχωρήσεις και υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν κάνει στο υπουργείο όταν καθορίζονταν νομοθετικά το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ.
Στην πράξη, όσοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά θα περιμένουν ως και 20 μήνες για να πληρωθούν το εφάπαξ και μάλιστα θα λάβουν και μειωμένα ποσά.
Η μόνη λύση που μπορεί να μετριάσει τις περικοπές είναι να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος, πράγμα που εξετάζεται μαζί με άλλα «εναλλακτικά σενάρια» στο υπουργείο Εργασίας.

Αμφίπολη: Ο Νακάσης εξόργισε την Περιστέρη - Τι λέει για τα φτυάρια

Αμφίπολη: Ο Νακάσης εξόργισε την Περιστέρη - Τι λέει για τα φτυάριαΤουλάχιστον οργισμένη εμφανίζεται η Κ. Περιστέρη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που κάνει την ανασκαφή.
Η ίδια υπερασπίζεται το έργο της και τονίζει ότι η ανασκαφή γίνεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο.
Ο λόγος που η κ. Περιστέρη εξέδωσε μια σκληρή απάντηση είναι όσα είπε ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης, ο οποίος σημείωσε ότι η Αμφίπολη είναι ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα.
"Η αντιμετώπιση του μνημείου, εκτός του ότι είναι επικοινωνιακή, δίνει ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα", είπε ο κ. Νακάσης και εξήγησε: "Βλέπετε, ένας εργάτης βγάζει τα χώματα με το φτυάρι, το οποίο σημαίνει ότι δεν βγάζει τα χώματα ανάλογα με τα στρώματα, οπότε χάνει αρχαιολογικές πληροφορίες", αναφορικά με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού μετά την ανακάλυψη του ψηφιδωτού της Αρπαγής της Περσεφόνης.
"Η επικοινωνιακή προβολή του μνημείου είναι λάθος", σημείωσε.
"Εργάτες αφαιρούν τα χώματα από το ψηφιδωτό με το σκαρπέλο και με μεταλλικό τριγωνάκι, αυτά δεν γίνονται στις ανασκαφές. Αφαίρεσαν το μισό ψηφιδωτό μετά το έπλυναν και μετά το υπόλοιπο, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά. Τα βίντεο εκθέτουν στην πραγματικότητα τους ανασκαφείς", πρόσθεσε ο κ. Νακάσης.
Από την πλευρά της η κ. Περιστέρη απάντησε ότι: "η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο".

Διαβάστε την απάντηση

"Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι,τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί.
Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων. Ο,τιδήποτε λέγεται για άσκηση οποιουδήποτε είδους πίεσης, είναι εκ του πονηρού. Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ' όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του.
Με ιδιαίτερη προσοχή αφαιρέθηκε, σε πάχος 0,20μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων. Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video, επιβεβαιώνει τα ανωτέρω αλλά η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί.
Στο σημείο, όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο.
Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε , αλλά με ανασκαφικό στρώμα.
Επισημαίνουμε ότι είναι λυπηρό, για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο".

Εγκύκλιος φωτιά της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις


Παρέμβαση εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις στα σχολείαΣκληρή εφαρμογή της εγκυκλίου του προκατόχου της για αυτόφωρο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βανδαλισμών στα σχολεία από ενήλικες εξωσχολικούς και κίνηση της διαδικασίας για  δίωξη γονέων τα ανήλικα παιδιά των οποίων συμμετέχουν σε τέτοια φαινόμενα κατά τη διάρκεια καταλήψεων, ζητεί με εγκύκλιό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας ζητεί την άμεση παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες μέρες , και επί της ουσίας παραπέμπει  τους συναδέλφους της σε παλαιότερη εγκύκλιο όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός  Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες. Η κ.Κουτζαμάνη ζητεί ουσιαστικά να ανοίξουν τα σχολεία.

Αυτόφωρο

Σε αυτή την εγκύκλιο ( 4119/2011) του κ. Τέντε αναφερόταν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη : Ενδεικτικά ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο.

Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν  την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».

Οι διευθυντές

Όπως ανέφερε ο τότε εισαγελέας πρέπει «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών». Αντίθετα, «η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται....Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».

Όπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.
Του Παναγιώτη Στάθη,capital.gr





tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)