Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

The Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ; από: Palmografos.com - The Economist: Ηρθε πράγματι το τέλος του ευρώ;

image

Το ευρώ οδεύει ταχέως προς την κατάρρευσή του εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, επισημαίνοντας ότι έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν λάβουν σύντομα τολμηρές αποφάσεις.


Με το ευρώ να πέφτει σαν μετεωρίτης στο εξώφυλλό του, ο Economist εκτιμά πως μία κατάρρευση της ευρωζώνης θα επιφέρει παγκόσμια ύφεση, χειρότερη από εκείνη του 2008-2009, με καταρρεύσεις τραπεζών, χρεοκοπίες και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων. Η ευρωζώνη μπορεί να διασπαστεί σε διαφορετικά τμήματα ή σε ένα μεγάλο μπλοκ στο βορρά και σε έναν κατακερματισμένο νότο.

Οπως αναφέρει ο Economist υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η καταστροφή, αλλά ο χρόνος λιγοστεύει. Ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες ήδη έχουν δεσμευθεί οι κυβερνήσεις.

Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.

Μέσα ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.

Προηγούμενες οικονομικές κρίσεις έδειξαν ότι μόνο οι τολμηρές λύσεις μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά "οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να κάνουν κάτι αρκετά τολμηρό", αναφέρει ο Economist.

Αν δεν δοθούν λύσεις, "το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες" αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή –αν δεν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις για αυτό– να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.

Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Η άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, εκτιμά το περιοδικό, θα φέρει σύντομα την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Επιστολή προς κ. ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΗΜΑ

Αγαπητέ κε Τζήμα,

λυπάμαι πραγματικά για κάποια σημεία, στο άρθρο σας, ‘’ Της Αμύνης τα Παιδιά…’’. Πίστευα ότι δημοσιογραφία σημαίνει… Ενημέρωση… Είδηση… Αναφορά γεγονότων, δίχως να κρίνουμε και να κατακρίνουμε! Δίχως να προσβάλουμε τον οποιονδήποτε! Δίχως να θέλουμε να οδηγήσουμε τον αναγνώστη μας, εκεί που θέλουμε εμείς! Με προσβάλατε Κε Τζήμα σε αρκετά σημεία της γραφής σας, αλλά θα σταθώ στο κυριότερο! ‘’ ο πανίσχυρος μηχανισμός των αποστράτων, προσκείμενος στο ακραίο φάσμα του πολιτικού τόξου, θεωρεί το στράτευμα προνομιακό του χώρο,’’ Σαν απόστρατος Αξιωματικός που είμαι, μου λέτε ότι ανήκω στον πανίσχυρο μηχανισμό αποστράτων! ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ! Μου λέτε ότι ανήκω στο ακραίο φάσμα του πολιτικού τόξου! ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ! Και τέλος ότι θεωρώ το στράτευμα προνομιακό μου χώρο! ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΟ, Κε ΤΖΗΜΑ, ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΩΡΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ! Ας σταματήσουμε επιτέλους να βάζουμε όλους τους Έλληνες στο ίδιο καζάνι! Κι ας μην καθοδηγούμε την ανάγνωση! Χουντικός είναι αυτός που κατεβάζει τα τανκς στους δρόμους, αλλά χουντικός είναι και αυτός που αποφασίζει τη νύχτα και υπογράφει, πόσο λιγότερα χρήματα θα πληρωθώ την επομένη το πρωί εγώ… και ο κάθε Έλληνας! Και μάλιστα ειρωνικό, όταν ο συγκεκριμένος που αποφασίζει για το αν θα δώσω γάλα στο παιδί μου ή ρυζόνερο, είναι από τα παιδιά, εκείνα, του Πολυτεχνείου που… ‘’ΕΔΙΩΞΑΝ’’ τη χούντα! Και με έσωσαν από τους κακούς! Έτσι με δίδαξε ο συγχωρεμένος πατέρας μου! Κι ας ήταν Χωροφύλακας! (Λέτε να ήταν κι αυτός κατά βάθος χουντικός , λόγω επαγγέλματος και μου έλεγε ψέματα?)

Και κάτι τελευταίο.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιο ιστορικό βιβλίο διαβάζετε, για να μάθω και εγώ ότι το κίνημα στο Γουδί του 1909, συνδέεται με τα τανκς του Παττακού το 1968!

Δεν γνωρίζω για εσάς, αλλά εγώ ήμουν 3 χρονών τότε! Και δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει χούντα! Τώρα που μεγάλωσα… την βλέπω!

Σας ευχαριστώ

Πέτρος Σ. Μίγκος

Απόστρατος Αξιωματικός

(κάτω των 55)

Δυστυχώς, κάποιος που εσείς οι δημοσιογράφοι ονομάζετε ‘’ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ’’ αποφάσισε και διέταξε επειδή είμαι κάτω των 55 να μου κοπούν τα δώρα , το 40% κ.λ.π. κ.λ.π., επειδή ΤΟΛΜΗΣΑ, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, να θέλω να κάνω Πάσχα και Πρωτοχρονιά για πρώτη φορά σπίτι μου με τα παιδιά μου!

ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ!

ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ!

Παραδοχή αποτυχίας από τον Πάγκαλο

Ευθύνες σε Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο επιρρίπτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, προχωρώντας σε παραδοχή αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής

Σε παραδοχή της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Το μνημόνιο απέτυχε γιατί εμείς αποτύχαμε και στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τις ενυπόγραφες εγγυήσεις για την 6η δόση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτάται "δεν κατάλαβα γιατί αρνήθηκε να βάλει μία υπογραφή, δημιουργώντας ένα τεράστιο θέμα γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα".

Επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η "εναλλακτική πολιτική των δύο κομμάτων της Αριστεράς στην ΕΕ είναι να γυρίσουμε στη βουκολική Ελλάδα με τα κτηματάκια μας, να βόσκουμε τα αρνάκια μας, με έναν Εμβέρ Χότζα να σφάζει πού και πού τους αντιφρονούντες".

Επίσης, καταλογίζει ευθέως ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναρχία που επικρατεί στο κράτος, "με τον κάθε Φωτόπουλο να καταλαμβάνει ανενόχλητος τη ΔΕΗ". "Ο κ. Παπουτσής έχει κατ’ εξοχήν την ευθύνη", σημειώνει.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο αντιπρόεδρος δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου "παρασύρθηκε". "Ήταν μία επιλογή που μόνο με κατάρα μπορεί να περιγραφεί", υπογραμμίζει.



Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Αποφασισμένες να υποχρεώσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί τη λύση των ευρωομολόγων και την εξασφάλιση (απεριόριστης) ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη και οριστική αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον του ευρώ εισέρχεται η Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους και δανεισμού που ξεκίνησε από την Ελλάδα σφίγγει σταδιακά τη θηλιά γύρω και από τις άλλες Οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εάν δεν υπάρξει ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρησιμοποιώντας το σχεδόν μοναδικό "όπλο" που τους έχει απομείνει, τη διαπραγματευτική ισχύ που τους προσφέρει το τεράστιο χρέος τους, είναι αποφασισμένες πλέον να μην αφήσουν περιθώρια στη Γερμανία για νέες υπαναχωρήσεις και να υποχρεώσουν την κ. Μέρκελ να αποδεχθεί τη λύση που προβάλλει αυτή τη στιγμή ως η μοναδική που μπορεί να διασώσει την Ευρωζώνη. Την έκδοση ευρωομολόγου και την εξασφάλιση (απεριόριστης) ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οι μεγάλες χώρες του Νότου, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχοντας την υποστήριξη και των άλλων χωρών της περιφέρειας, δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν το PSI, τη διαδικασία "κουρέματος" δηλαδή του χρέους τους που διακατέχουν ιδιώτες, πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ το βράδυ της Παρασκευής.

Οι χώρες του Νότου που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα αντιμετωπίζουν είτε την απειλή υποβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είτε ύψος επιτοκίων που καθιστά αδύνατη τη δανειοδότηση, και έτσι εάν δεν βρεθεί άλλη λύση, το "κούρεμα" του χρέους θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Συγχρόνως, όμως, η άλλη "ανεπίσημη" διαρροή, ότι η νέα ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει έξωθεν οικονομική βοήθεια, παραπέμποντας σε αίτημα υπαγωγής στον EFSF και στο ΔΝΤ, προκάλεσε αναταραχή στην Ευρωζώνη, καθώς ο μηχανισμός δεν μπορεί να αντέξει βεβαίως τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και τώρα της Ισπανίας, εάν δεν εξασφαλισθούν πόροι είτε από παρέμβαση της ΕΚΤ είτε από την έκδοση ευρωομολόγου.

Απάντηση στον εκβιασμό
Η άρνηση αποδοχής του PSI θα αποτελεί την απάντηση των χωρών του Νότου στον εκβιασμό που μέχρι τώρα υφίστανται από τη Γερμανία και τις χώρες που έχουν συνταχθεί στο πλευρό της, κυρίως τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι εάν εξαλειφθεί η προοπτική του PSI και των σημαντικών απωλειών που θα υφίστανται οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, τότε η αγορά θα ηρεμήσει και δεν θα συνεχίσει να στοχοποιεί τα ομόλογά τους.

Κίνημα του Νότου κόντρα στην αδιαλλαξία της Μέρκελ

Τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για την τελική μάχη στις 9 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής, που πλέον προβάλλει ως καταληκτική ημερομηνία για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για οριστική λύση.

Αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να είναι όπως αυτές των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής, οι οποίες ήταν ξεπερασμένες από τα γεγονότα και οδηγήθηκαν σε αναθεώρηση πριν καν αρχίσει η εφαρμογή τους

Υπό την πίεση των αγορών αλλά και των χωρών του Νότου, και με δεδομένους τους θανάσιμους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη τροπή που παίρνει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Γερμανία και η Ανγκ. Μέρκελ πιθανότατα θα υποχρεωθούν τελικά να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, με αντάλλαγμα θεσμικές αλλαγές που θα δρομολογηθούν με την πολιτική συμφωνία για αναθεώρηση των Συνθηκών.

Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι ότι ενώ η λύση στο θέμα του ευρωομολόγου έχει επείγοντα χαρακτήρα, η διαδικασία της αναθεώρησης της Συνθήκης την οποία ζητά η Γερμανία απαιτεί μια μακρά διαδικασία, καθώς σε αρκετές χώρες η εσωτερική έννομη τάξη απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να εγκριθούν ρυθμίσεις που οδηγούν σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικούς οργασμούς.

Η κ. Μέρκελ μπορεί να "κέρδισε" αρκετό χρόνο από το 2009, όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, αλλά η πολιτική εσωστρέφεια και ο έμφυτος συντηρητισμός της οδήγησαν την ίδια αλλά και την Ευρωζώνη σε αδιέξοδο.

Για τη γερμανική πολιτική και οικονομική ηγεσία τα μηνύματα που έφθαναν από την Ελλάδα δεν ήταν αρκετά. Η κρίση με λαϊκιστικό τρόπο αποδόθηκε στους "τεμπέληδες και χαραμοφάηδες" Ελληνες.

Ακολούθησε η Πορτογαλία, δεν έφθασε όμως ούτε αυτή, ούτε καν η Ιταλία και η απειλή υποβάθμισης της γαλλικής Οικονομίας. Επρεπε να έρθουν το σοβαρό μήνυμα του "καψίματος" των γερμανικών ομολόγων και η "διαρροή" για υπαγωγή και της Ισπανίας στον Μηχανισμό για να αρχίσει να... προβληματίζεται η γερμανική ηγεσία. Με την ελπίδα ότι δεν είναι πια αργά...

"ΟΧΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ"

  • "Πράσινο φως" στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης άναψε ο επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, βάζοντας όμως φρένο σε μια "δικτατορία δύο ή περισσότερων κρατών".
  • Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως επίθεση εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
  • "Η Γερμανία πρέπει να ''πειστεί'' για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης, της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης, στη βάση όμως της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών", δήλωσε ο κ. Ρεν, δίνοντας έτσι και το "ιδεολογικό" στίγμα της σύγκρουσης που εξελίσσεται στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σπάει το μέτωπο του βορρά

Αντίθετες με την έκδοση ευρωομολόγων ήταν αρχικά, εκτός της Γερμανίας, και οι υπόλοιπες χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Παρ' όλα αυτά το Λουξεμβούργο υποστηρίζει ήδη την έκδοση ευρω-ομολόγου, ενώ και η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια συμβιβασμού.

Το παζάρι για ευρωομόλογο και ΕΚΤ

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης προκαλεί γενικευμένη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου ήδη τα αντιτιθέμενα "στρατόπεδα" παίρνουν θέση μάχης.

Το Βερολίνο και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν υιοθετήσει την πλέον ανελαστική, αλλά απολύτως ξεκάθαρη στάση.

Το "κλειδί" της εξόδου από την κρίση το κρατά στα χέρια της η Γερμανία, αλλά η έκδοση του ευρωομολόγου και η ανάμειξη της ΕΚΤ στη διαχείριση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης αποτελούσαν (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή) θέμα-ταμπού.

Κόκκινη γραμμή
Η κ. Μέρκελ θα εγκαταλείψει την "κόκκινη γραμμή" της μόνο εάν εξασφαλίσει ισχυρά ανταλλάγματα, τα οποία θα αφορούν την αλλαγή των Συνθηκών και τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Οι αλλαγές που επιδιώκει η Γερμανία δεν εστιάζονται μόνο στη δημοσιονομική πολιτική και στην κοινή οικονομική διακυβέρνηση, αλλά επεκτείνονται και σε θέματα που αφορούν τον καθορισμό των ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση ή ακόμη και τις φορολογικές κλίμακες.

Απαράβατος όρος για την κ. Μέρκελ είναι η εξαίρεση από την αναθεώρηση της Συνθήκης της οποιασδήποτε αλλαγής στο κεφάλαιο που ρυθμίζει τα της ΕΚΤ.

Η κ. Μέρκελ επιμένει ότι οι Συνθήκες είναι αντίθετες με το να χρησιμοποιείται η ΕΚΤ ως η λύση της τελευταίας ευκαιρίας για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών και δείχνει ανυποχώρητη από τον όρο της επιβολής αυστηρών ποινών στις χώρες που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, διακήρυξε ότι η μόνη λύση είναι "περισσότερη Ευρώπη" και η εμβάθυνση της πολιτικής Ενωσης γύρω από το κοινό νόμισμα και όχι τα ευρωομόλογα.

Η κ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και έντονη κριτική στο εσωτερικό, που αποδίδεται κυρίως σε ευρωσκεπικιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι το γνωστό Ινστιτούτο IFO του Μονάχου έσπευσε να υπολογίσει ότι οι απώλειες για τους Γερμανούς από ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγων θα είναι σε ετήσια βάση από 33-47 δισ. ευρώ (ποσό που διαψεύδουν, πάντως, άλλα γερμανικά think tanks).

Η Γαλλία, με τον πρόεδρο Σαρκοζί να εμφανίζεται για δεύτερη φορά να υπαναχωρεί την περασμένη εβδομάδα έναντι της κ. Μέρκελ, ταλαντεύεται μεν στη μορφή που θα πάρει η αναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών, αλλά δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις δικές του "κόκκινες" γραμμές. Ο κ. Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργήσει ως αλεξικέραυνο και να μετατραπεί σε ένα είδος κεντρικής τράπεζας, στα πρότυπα των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ο κ. Σαρκοζί έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Γνήσιος εκπρόσωπος της πολιτικής παράδοσης του Ντε Γκολ, ο κ. Σαρκοζί διστάζει να αποδεχθεί την παραχώρηση περαιτέρω εξουσιών σε ευρωπαϊκά όργανα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της διατήρησης (αν όχι ενίσχυσης) της πολιτικής επιρροής της Γαλλίας από τη Γερμανία είναι θέματα που θα τεθούν υπόψη του εκλογικού σώματος και η εμπειρία από το δημοψήφισμα του 2005 (για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα) είναι μάλλον δυσάρεστη.

Οι Βρετανοί
Στον αντίποδα βρίσκονται η Βρετανία και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι αντίθετος με την ισχυροποίηση της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγούσε σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων, που θα εξοβέλιζε τη Βρετανία από την πρώτη ταχύτητα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, προκάλεσε οργή στους εταίρους, προειδοποιώντας για τον "επαναπατρισμό" των εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, αν και ήταν απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία που προκλήθηκε στο Λονδίνο με τη διαρροή της πληροφορίας ότι η Γαλλία θα ευνοούσε την αναθεώρηση των Συνθηκών με συμφωνία μόνο των χωρών της Ευρωζώνης, εξέλιξη που θα άφηνε στο περιθώριο τις χώρες που δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

Το πρώτο κρας τεστ

Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για την απόφαση που θα διαμορφωθεί για το ευρωομόλογο και τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Οι πρώτες ενδείξεις θα υπάρξουν στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνέλθει στις 7-8 Δεκεμ?βρίου στη Μασσα?λία, στο περιθώριο του οποίου θα υπάρξουν συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της κ. Μέρκελ και των κ. Σαρκοζί και Ραχόι.

Η Αγγλία προετοιμάζεται για την κατάρρευση του ευρώ

Εντολή στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στις χώρες της Ευρωζώνης, να είναι έτοιμες να προστατέψουν του Βρετανούς πολίτες, σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, έχει δώσει η κυβέρνηση της χώρας.

Η Αγγλία προετοιμάζεται για την κατάρρευση του ευρώ

Ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησε στην εφημερίδας Telegraph, υποστηρίζει ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου και οι πρεσβείες στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτές, είτε με την παροχή οικονομικής βοήθειας είτε προστατεύοντάς τους λόγω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι βρετανικές πρεσβείες θα φροντίσουν να παρέχουν ρευστό σε όσους πολίτες της χώρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ.

Ο Αβραμόπουλος καταδικάζει τον ύμνο της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων

Απαράδεκτο, προκλητικό και προσβλητικό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος το περιστατικό που έφερε το φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο σπουδαστές της σχολής Ευελπίδων τραγούδησαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου τον ύμνο της Χούντας.

Ο Αβραμόπουλος καταδικάζει τον ύμνο της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν ευθύνες, ενώ ζήτησε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές, ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», την ημέρα της κορύφωσης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπιδων τραγούδησαν τον ύμνο της Χούντας, με υποκινητή τον επικεφαλής της ομάδας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)