Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής

Εξαφανίζονται τα μετρητά από την αγορά, δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις, ανακρίνονται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.

Αυτά προβλέπονται τουλάχιστον στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα.

Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως το πιο ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, θα δοθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.

Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή).

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων.

Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Real News, περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.

Στα 2,2 δισ. ευρώ η μηνιαία δαπάνη για την πληρωμή συντάξεων

Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των 4.387.270 συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2.259.009.773 ευρώ, από τα οποία ποσό 1.982.681.797 ευρώ καταβάλλεται για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και 276.327.975 για την πληρωμή των επικουρικών.

Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

«Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό και το κόστος των συντάξεων που καταβάλλονται.

Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων και του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», που αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη, ενημέρωσης και ελέγχου των συντάξεων και των συνταξιούχων.

Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο -με βραχίονα του συνολικού εγχειρήματος την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)- συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας. Το έργο ξεκίνησε από τη συμπλήρωση και την ενημέρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.

Απώτερος στόχος ήταν, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.

Το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά ακόμη μια πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο

Τα «συν» και τα «πλην» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.354 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7.279 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 4.185 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 334 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.338 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.338 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 985 εκατ. ευρώ, ή 8,7% έναντι του τριμηνιαίου στόχου (11.353 εκατ. ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10.724 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 161 εκατ. ευρώ, ή 1,5%, έναντι του στόχου (10.563 εκατ. ευρώ).

Οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

- Ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 217 εκατ. ευρώ, ή 6,1%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,

- Οι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 144 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες, φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% από το 33,2% του πρώτου διμήνου.

- Ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ, ή 5,1%.

Αντίθετα, υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

- Τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ, ή 16,6%,

- Τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 98 εκατ. ευρώ, ή 74,5%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.,

-Τους άμεσους φόρους Π.Ο.Ε. κατά 40 εκατ. ευτρώ, ή 3,9%, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1.614 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 824 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (790 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13.692 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.846 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (15.538 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.175 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.090 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 6.417 εκατ., ή σε ποσοστό 32,7%. Το ποσό αυτό σχετίζεται με τη μείωση στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών κατά 1.397 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 11,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.071 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 73%, σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών για τόκους οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI), καταβλήθηκε στο α΄ τρίμηνο του 2012.

Σχέδιο "Αθηνα": Ποια τμήματα καταργούνται και ποια ιδρύονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Tο υπουργείο Παιδείας έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Τρίτη, τα σχέδια 36 Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο "Αθηνά", που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες Τμημάτων και Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 22 από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε Πανεπιστήμια και τα 14 σε Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ).
Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία η οποία θα γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως και προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν όσοι έχουν εισαχθεί σε τμήματα τα οποία με το σχέδιο "Αθηνά" καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους (2012-13).
Ο τίτλος σπουδών που θα λάβουν θα φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο, το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.
Με τα προεδρικά διατάγματα επίσης, καθορίζονται λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.
Σύμφωνα με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Ν. 3794/2009) καταργείται και το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος εντάσσονται στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο (παραμένει η ίδια).
Επίσης, καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (Π.Δ. 92/2003) και τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι καθηγητές του μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεχίζουν τις σπουδές τους.
Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας συγχωνεύεται με το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με έδρα την Αθήνα.
Με άλλο διάταγμα στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας, στο οποίο εντάσσεται το προβλεπόμενο πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της ίδιας Σχολής.
Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται, μετονομάζονται, ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται οι Σχολές ως ακολούθως:
α) Νομική Σχολή στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Νομικής,
β) Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής,
γ) Σχολή Επιστημών της Αγωγής στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και
δ) Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών που ήταν ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή, εντάσσονται τώρα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και παράλληλα το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Εξάλλου, οι Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανασυγκροτούνται και συγκροτούνται.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Γενικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής καταργείται και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του εντάσσεται στα υπόλοιπα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ακόμη, στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ίδιου Πανεπιστημίου με έδρα τις Σέρρες.
Εξάλλου, η έδρα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρεται από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Από τη νέα αυτή Σχολή μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής σε νέα Σχολή, στην οποία θα ενταχθεί επιπρόσθετα και το ανεξάρτητο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Εξάλλου, ιδρύεται Νομική Σχολή (στην οποία μεταφέρεται το Τμήμα Νομικής) και επίσης ιδρύονται:
1) Σχολή Επιστημών Υγείας,
2) Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και
3) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Κινηματογράφου εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με έδρα την Αθήνα) ιδρύονται οι παρακάτω Σχολές:
α) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:
1) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και
2) Οικονομικής Επιστήμης,
β) Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:
1) Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,
2) Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,
3) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και
4) Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας,
γ) Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:
1) Πληροφορικής και
2) Στατιστικής.
Το Γενικό Τμήμα Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καταργείται και τα μέλη του διδακτικού όσο και του διοικητικού προσωπικού θα ενταχθούν στα υπόλοιπα Τμήματα του Παντείου, ενώ το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου συγχωνεύεται με το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (έδρα την Αθήνα).
Επίσης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές με έδρα την Αθήνα: α) Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, β) Πολιτικών Επιστημών, γ) Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας και δ) Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
Με ένα από τα 36 διατάγματα το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο δεν λειτουργεί) καταργείται και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.
Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ιδρύονται οι:
α) Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών,
β) Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής,
γ) Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας και
δ) Σχολή Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, που δεν λειτουργεί, καταργείται.
Το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική του καταργούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διατηρώντας την έδρα της Λαμίας και συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του.
Η Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και εντάσσονται σε αυτήν επιπλέον τα ανεξάρτητα Τμήματα: 1) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Βόλος) και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (έδρα Τρίκαλα).
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική και β) Πληροφορικής.
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ενώ ιδρύονται, συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται οι σχολές του ως εξής:
α) Νομική Σχολή με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: 1) Νομικής,
β) Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα:
1) Ιατρικής και
2) Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής,
γ) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα:
1) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
δ) Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα:
1) Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,
2) Ελληνικής Φιλολογίας και
3) Ιστορίας και Εθνολογίας,
ε) Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα:
1) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με εισαγωγικές κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και
2) Οικονομικών Επιστημών,
στ) Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα:
1) Αγροτικής Ανάπτυξης και
2) Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Γενικό Τμήμα του καταργείται, ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται Σχολή Οργάνωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα στην οποία εντάσσονται τα Τμήματα:
α) Οικονομικών Επιστημών (έδρα Πάτρα),
β) Διοίκησης Επιχειρήσεων (έδρα Πάτρα),
γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο) και δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του καταργούμενου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (έδρα Αγρίνιο).
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ τμήματά του συγχωνεύονται και ιδρύονται σχολές. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές με έδρα τη Θεσσαλονίκη:
α) Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών,
β) Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γ) Σχολή Επιστημών Πληροφορίας και
δ) Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρεται από την Καστοριά στην Κοζάνη, ενώ το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Πολυτεχνική με έδρα την Κοζάνη και 2) Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (δεν λειτουργεί) καταργείται, όπως επίσης καταργείται και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών και τα Τμήματα της εντάσσονται: 1) Στο Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας και 2) Στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Σύμφωνα πάντα με τα διατάγματα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές:
1) Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,
2) Επιστημών Υγείας, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και
3) Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα τμήματα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας συγχωνεύονται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Τρίπολη.
Οι φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των συγχωνευμένων Τμημάτων εντάσσονται στο νέο Τμήμα. Ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής με έδρα την Τρίπολη.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταργείται το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών, το οποίο δεν λειτουργεί και ιδρύονται οι εξής Σχολές με έδρα τα Χανιά:
α) Μηχανικών Περιβάλλοντος,
β) Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
γ) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,
δ) Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και
ε) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καταργούνται τα τμήματα: 1) Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής και 2) Ειδικοτήτων Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν και η Σχολή Επιστημών Υγείας (Ηράκλειο) συγκροτείται εφεξής από το Τμήμα Ιατρικής, ενώ τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών με έδρα το Ηράκλειο.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα Τμήματα: 1) Μαθηματικών και 2) Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου, ενώ καταργείται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.
Εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, που δεν λειτουργεί, καταργείται, ενώ το Τμήμα Ιστορίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας μετονομάζεται σε Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, χωρίς μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου.
Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, οι Σχολές και τα τμήματά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουν ως εξής: α) Ιστορίας και Μετάφρασης - Διερμηνείας η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Ιστορίας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, β) Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και Πληροφορικής και γ) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μουσικών Σπουδών.
Το Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταργείται και τα τμήματα: 1) Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και 2) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μετονομάζονται σε: α) Βιοτεχνολογίας και β) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.
Όπως αναφέρουν τα διατάγματα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται οι εξής Σχολές: 1) Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος και 2) Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.
Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Αθήνα, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: α) Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης και β) Εικαστικών Τεχνών.
Εξάλλου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι ακόλουθες Σχολές: α) Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: 1) Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και 2) Γεωγραφίας, β) Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής και γ) Σχολή Ψηφιακής Τεχνολογίας, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής.
Σε ένα από τα διατάγματα αναφέρεται ότι το Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ με έδρα το Μαρούσι.
Ακόμη, τα Τμήματα: 1) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων και 2) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομών της ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης τα Τμήματα: α) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και β) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Παράλληλα, το Τμήμα Γενικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής της ΑΣΠΑΙΤΕ καταργούνται, ενώ ιδρύεται Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας.
Τεχνολογικά Επαγγελματικά Ιδρύματα
Με 13 Προεδρικά Διατάγματα επέρχονται μετονομασίες, ιδρύσεις σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων σε ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, τα 13 αυτά διατάγματα αφορούν τα ΤΕΙ: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Τα 100 Καλύτερα Βιβλία όπως τα ψήφισαν 60 Έλληνες Συγγραφείς

  1. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης: 97*
  2. Η δίκη, Φραντς Κάφκα: 87
  3. Έγκλημα και Τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 85
  4. Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μάρσελ Προυστ: 58
  5. Οδύσσεια, Όμηρος: 54
  6. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα: 52
  7. Ιλιάδα, Όμηρος: 50
  8. Ο ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 37
  9. Οδυσσέας, Τζέιμς Τζόυς: 49
  10. Οιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής: 43
  11. Άμλετ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ: 42
  12. Μόμπυ Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ: 40
  13. Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες: 40
  14. Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ: 40
  15. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς: 39
  16. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου: 38
  17. Μαντάμ Μποβαρύ, Γκυστάβ Φλωμπέρ: 37
  18. Ο φύλακας στη σίκαλη, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ: 36
  19. Οι άθλιοι, Βίκτωρ Ουγκό: 35
  20. Οι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 32
Έρευνα για το περιοδικό Ταχυδρόμος από την Άννα Μαρτίνου
* Ο βαθμός που συγκεντρώνει κάθε βιβλίο.
* Τη λίστα την πρωτοείδα εδώ:

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 80 της λίστας:

  1. Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ: 32
  2. Αδερφοί Καραμαζώφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 30
  3. Βάκχες, Ευριπίδης: 30
  4. Η Βίβλος: 30
  5. Ιερό, Ουίλιαμ Φώκνερ:27
  6. Το κεφάλαιο, Καρλ Μαρξ: 26
  7. Η ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Θουκυδίδης: 24
  8. Αντιγόνη, Σοφοκλή: 23
  9. Η φόνισσα, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:23
  10. Διηγήματα, Άντον Τσέχωφ: 21
  11. Φως τον Αύγουστο, Ουίλιαμ Φώκνερ: 20
  12. Μια εποχή στην κόλαση, Άρθουρ Ρεμπώ:18
  13. Πόλεμος και ειρήνη, Λέων Τολστόι: 12
  14. Λολίτα, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ: 17
  15. Συμπόσιον, Πλάτωνας: 17
  16. Η ασκητική, Νίκος Καζαντζάκης: 17
  17. Εroïca, Κοσμάς Πολίτης: 17
  18. Το στρίψιμο της βίδας, Χένρυ Τζέιμς: 16
  19. Δοκιμές Α΄&Β΄, Γιώργος Σεφέρης: 16
  20. Ο επιτάφιος θρήνος, Γιώργος Ιωάννου: 16
  21. 100 χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες:15
  22. Το αμάρτημα της μητρός μου, Γεώργιος Βιζυηνός: 15
  23. Η ανθρώπινη μοίρα, Αντρέ Μαρλώ:15
  24. Φράνκεσταιν, Μαίρυ Σέλλευ: 14
  25. 4 κουαρτέτα, Τ. Σ. Έλιοτ: 14
  26. Μάκβεθ, Ουίλιαμ Σάιξπηρ: 14
  27. Πάπισσα Ιωάννα, Εμμανουήλ Ροΐδης 14
  28. Οι περιπέτειες του Χοκ Φιν, Μαρκ Τουέιν: 14
  29. Θεία Κωμωδία, Ντάντε Αλιγκέρι: 13
  30. Το βιβλίο της άμμου, Χόρχε Λουίς Μπόρχες: 13
  31. Ακυβέρνητες πολιτείες, Στρατής Τσίρκας: 13
  32. Εισαγωγή στη ψυχανάλυση, Σίγκμουντ Φρόυντ: 12
  33. Άπαντα, Εμμανουήλ Ροΐδης: 12
  34. Ιστορία, Ηρόδοτος: 11
  35. Βιργίλιου Θάνατος, Χέρμαν Μπροχ: 11
  36. Απομνημονεύματα, Μακρυγιάννης: 11
  37. Η γυναίκα της Ζάκυθος, Διονύσιος Σολωμός: 11
  38. Ο ξένος, Αλμπέρτ Καμύ: 11
  39. Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν: 11
  40. Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης: 11
  41. Tractatus Logico-philosophicus, Λούντβιχ Βιτγκενστάιν: 10
  42. Ένα δικό σου δωμάτιο, Βιτζίνια Γουλφ: 10
  43. Το Ημερολόγιο ενός διαφθορέα, Σαίρεν Κίρκεγκωρ: 10
  44. Κριτική του καθαρού λόγου, Ιμμάνουελ Καντ: 10
  45. Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Πηνελόπη Δέλτα: 10
  46. Όλιβερ Τουίστ, Κάρολος Ντίκενς: 10
  47. Ημερολόγια, Φραντς Κάφκα: 10
  48. Το ονειρόδραμα, Αύγουστος Στρινμπεργκ: 10
  49. Ποιήματα, Φρανκ Ο’ Χάρα: 10
  50. Το κουτσό, Χούλιο Κορτάσαρ:10
  51. Ορέστεια, Αισχύλος: 10
  52. Διηγήματα, Έντγκαρ Άλαν Πόε 10
  53. Παραλογές (δημοτικά τραγούδια, έκδοση Λίνου Πολίτη): 9
  54. Η περί Θεού αυταπάτη, Ρίτσαρντ Ντόκινς:10
  55. Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 10
  56. Μασιμίλα Ντόνι, Ονερέ Ντε Μπαλζάκ: 10
  57. Το κόκκινο και το μαύρο, Σταντάλ: 9
  58. Μυθοπλασίες, Χόρχε Λουίς Μπόρχες: 9
  59. Ανεμοδαρμένα ύψη, Έμιλυ Μπροντέ: 9
  60. Οι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγκε, Ράινερ Μαρία Ρίλκε:9
  61. Τα ρόδινα ακρογιάλια, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: 9
  62. Φιλοσοφία της νεωτερικότητας, Γιούργκεν Χαμπέρμας: 9
  63. Αφορισμοί για τη φρόνηση στη ζωή, Άρθουρ Σοπενάουερ: 9
  64. Για ένα φιλότιμο, Γιώργος Ιωάννου: 9
  65. Ο καθρέφτης και το μαχαίρι/ Τα σχόλια του τρίτου, Μάνος Χατζιδάκις
  66. Κανών περιεκτικός πολλών εξαίρετων πραγμάτων: Καισάριος Δαπόντε
  67. Κύρου Ανάβασις, Ξενοφώντος: 9
  68. Κοράνι:9
  69. Καθεδρικός ναός, Ρέυμοντ Κάρβερ: 9
  70. Αισθηματική αγωγή, Γκυστάβ Φλωμπέρ: 9
  71. Η σονάτα του σεληνόφωτος, Γιάννης Ρίτσος: 9
  72. Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου, Γεώργιος Βιζυηνός: 9
  73. Η ανατομία της μελαγχολίας, Ρόμπερτ Μπέρτον: 8
  74. Η βουή και το πάθος, Ουίλιαμ Φώκνερ
  75. Δόκτορ Τζέκυλ και Μίστερ Χάυντ, Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον :8
  76. Υμνος εις τήν Ελευθερίαν, Διονυσίου Σολωμού : 9
  77. «Η Τετάρτη των Τεφρών / Τα τραγούδια του Άριελ / , Τ. Σ. Έλιοτ, μτφρ: 8
  78. Θεωρία της δικαιοσύνης, Τζον Ρολς :8
  79. Διηγήματα, Κωνσταντίνος Θεοτόκης:8
  80. Η κυρία Νταλογουέι, Βιρτζίνια Γουλφ: 8

Η αγορά πνέει τα λοίσθια, κανείς δεν πληρώνει κανέναν!

Θα θέσουμε το ερώτημα ωμά: Απειλείται όντως με μαζική κατάρρευση η ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ιδίως όσοι δραστηριοποιούνται στο πάσης φύσεως εμπόριο; Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που συνήθως ελάχιστη σημασία δίνουν στις υπερβολές των καταστηματαρχών, οι οποίοι όποτε και αν ερωτηθούν, απαντούν ότι δήθεν έχουν «μείωση κατά 30% ή 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο». Μια περίπου μονίμως επαναλαμβανόμενη απάντηση, που...
αν τη λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του και κάνει τις μαθηματικές πράξεις για τέσσερα - πέντε χρόνια οδηγείται στο παρανοϊκό συμπέρασμα ότι ο μαγαζατόρας που μιλάει είναι αδύνατον να υπάρχει με βάση οποιοδήποτε οικονομικό μοντέλο!
Αυτή τη φορά όμως έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι το μαζικό κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μεγάλων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, συνιστά πραγματικό ενδεχόμενο. Από παντού μας έρχεται το μήνυμα ότι κανένας επιχειρηματίας δεν πληρώνει κανέναν - ούτε καν τους προμηθευτές του! Η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη αφού εξόντωσε τους εργαζόμενους, τώρα εξοντώνει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ενώ μειώνει δραματικά και τον προσωπικό πλούτο ακόμη και των περισσότερων από τους κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση, όλοι οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες ωφελήθηκαν από το Μνημόνιο.
Καταβαράθρωσαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, έκαναν μαζικές απολύσεις σε έκταση που ούτε να το ονειρευτούν δεν τολμούσαν, εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την πλήρη κατεδάφιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και τον πανικό όσων μισθωτών εξακολουθούν να εργάζονται, αφήνοντάς τους απλήρωτους για δύο, τρεις, πέντε ή και περισσότερους μήνες. Ο κόσμος ξοδεύει υποχρεωτικά όλο και λιγότερα χρήματα, εστιάζοντας μάλιστα τις δαπάνες του σε όλο και λιγότερα προϊόντα που καλύπτουν σε διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό πρωτίστως θεμελιώδεις ανάγκες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στη χρηματική ρευστότητα της αγοράς, πέραν της αυτονόητης μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων.
Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της ουσιαστικής χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια με όλο και σκληρότερους όρους, στους οποίους διαρκώς λιγότερες επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Το «στέγνωμα» της αγοράς από χρήμα γίνεται όλο και πιο αισθητό, οδηγώντας σε σοβαρές αλλαγές το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σοβαροί και συνετοί, ακόμη και επί δεκαετίες, επιχειρηματίες φέρονται πλέον και μεταξύ τους ως αφερέγγυοι απατεώνες: προσπαθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε όσους έχουν δοσοληψίες μαζί τους.
Οσα χρήματα εισπράττουν τα παρακρατούν στο σύνολό τους και τα χρησιμοποιούν για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το ενοίκιο, την εφορία, να δώσουν ίσως κάτι σε υπαλλήλους τους έναντι των μισθών που τους χρωστούν και φυσικά πρωτίστως για να περάσουν οι ίδιοι. Ακόμη και όσοι έχουν αποταμιευμένα μεγάλα ποσά χρημάτων, δεν είναι τρελοί για να τα ρίξουν στις επιχειρήσεις τους μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής κατάρρευσης των πάντων στη χώρα μας.
Προτιμούν να τα κρατήσουν και μάλιστα να τα βγάλουν στο εξωτερικό για να τα σιγουρέψουν από τις αρπακτικές διαθέσεις του Σαμαρά και των ομοίων του. Μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες απαιτούν να πληρώνονται μετρητά για κάθε συναλλαγή με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς ο όγκος των συναλλαγών αφού η επιχειρηματική πίστωση περιορίζεται δραστικά.
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα υποσκάπτεται η θέση και σχεδόν όλων των υγιών μέχρι πρότινος επιχειρήσεων. Καθώς πλέον οι πάντες χρωστούν στους πάντες, όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να συγκροτούν ένα πολλαπλά αλληλοδιαπλεκόμενο πλέγμα που απειλείται με συνολική κατάρρευση κολοσσιαίων κοινωνικών επιπτώσεων, αν όντως αυτή λάβει χώρα - πράγμα που είναι απολύτως βέβαιο αν συνεχιστεί η ίδια ολέθρια πολιτική των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, τα φληναφήματα των οποίων ουδείς επιχειρηματίας πλέον πιστεύει.
 
Του Γιώργου Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ

Δωρεάν ένσημα 2 ετών και 4 μηνών για σύνταξη στα 50

Σύνταξη με δωρεάν ένσημα δύο ετών και τεσσάρων μηνών μπορούν να κατοχυρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος από την εξαγορά των πλασματικών ετών και κατοχυρώνοντας παράλληλα την έξοδό τους με τα όρια ηλικίας που ίσχυαν ως το 2010.

Φέτος είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τις σχετικές διατάξεις και να συνταξιοδοτηθούν οι μεν γυναίκες στα 50 (μητέρες) και 55, οι δε άντρες στα 58, εφόσον είναι σε ταμεία μισθωτών.

Τα δύο και πλέον αυτά δωρεάν έτη προέρχονται από τέσσερις κατηγορίες πλασματικών χρόνων ασφάλισης που αναγνωρίζονται με μηδενικό κόστος, από όλους τους ασφαλισμένους και κυρίως από τους ασφαλισμένους που για λίγα ένσημα έχουν εγκλωβιστεί στα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν από το 2013 και μετά.

Δείτε τους πίνακες
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)